Blog > Komentarze do wpisu

Słodko - Pikantny Sos Chili

Pragnę się z Wami podzielić przepisem na wspaniały słodko-pikantny sos chili, który smakuje identycznie jak ten kupny z firmy Tao Tao. Chodź pracy jest przy nim dużo ( siekanie chili) to jednak warto spróbować. Przy siekaniu papryczek zalecam założenie rękawiczek.

Słodko - Pikantny Sos Chili

Skład:

14 szt. papryczek pepperoni/chili  ( to było u mnie 384g)

2 limonki ( następnym razem dam 3 , a odrobinę mniej octu)

kawałek imbiru - 8cm

9 ząbków czosnku

650g cukru białego

180ml octu spirytusowego ( lub 200ml octu ryżowego)

3 i 1/2 łyżeczki soli

3 łyżki miodu

600ml wody

4 łyżki mąki ziemniaczanej + 100ml wody

 

Przygotowanie:

Słodko - Pikantny Sos Chili

Najlepiej sobie przygotować najpierw składniki - papryczki drobno siekamy, pestki zeskrobujemy i zostawiamy z papryczkami ( i tu w zależności jaką chcemy otrzymać ostrość -  im więcej pestek tym sos jest bardziej ostry - ja użyłam wszystkich) ,  imbir też  drobno siekamy lub trzemy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Z limonek wyciskamy sok.

Do garnka wlewamy wodę , dodajemy cukier, zagotowujemy, solimy i dorzucamy posiekane chili razem z pestkami, imbir i czosnek. Gotujemy ok. 13 min. na małym ogniu. Po tym czasie dolewamy sok z limonek, ocet, miód i doprowadzamy do wrzenia.

W kubeczku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i dolewamy do sosu, cały czas mieszając - ok. 40s. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, aby się szczelnie zamknęły. Z tej porcji wychodzi 1600ml sosu.

Wszystko o papryczkach chili znajdziecie na stronie :

slodkokwasny.com/przyprawy/papryka-chili/

Słodko - Pikantny Sos Chili

Słodko - Pikantny Sos Chili

Słodko - Pikantny Sos Chili

Słodko - Pikantny Sos Chili

Smacznego !!!

sobota, 22 czerwca 2013, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

Komentarze
nathalia8
2013/06/24 16:44:18
O TAK!dziękuję ci!!! za ten przepis!zawsze jadłam go gdzieś "na mieście"!Uwielbiam!
-
2014/08/06 10:21:49
Witaj Joanno, jak jest z trwałością tego sosu, postoi trochę w słoiczkach czy raczej powinien być robiony na bieżąco? Pytam ponieważ mam na niego straszną ochotę i nie wiem za jakie ilości się zabierać aby nic nie zmarnować:-) Pozdrawiam
-
joannas1976
2014/08/06 11:53:42
Witaj marcox2 :) sos ten u mnie najdłużej stał ok. 4 miesiące w piwnicy, a po otworzeniu w lodówce 2 miesiące, niestety choć też robiłam większe ilości to dłużej go uchować nie miałam jak, aby sprawdzić wytrwałość :) przypuszczam że jeszcze trochę by postał. Udanych przetworów :):):)
-
Gość: stanlay, 80.51.203.*
2015/08/13 16:30:19
Witam ,sos wyszedł idealnie.Ja zmieliłem paprykę imbir i czosnek mniej pracy.
-
Gość: kasia, *.chelmnet.pl
2015/10/14 08:52:51
a ocet 10% czy 6%?
-
joannas1976
2015/10/14 15:05:17
kasia: ocet 10% :) pozdrawiam
-
Gość: Marta87, *.net24.pl
2016/03/22 15:58:29
Przepis genialny a sos lepszy od Tao tao :)
-
Gość: Gosia, *.play-internet.pl
2016/05/09 17:18:02
Czy moge uzyc cukru brazowego ?
-
joannas1976
2016/05/09 17:51:28
Gosia - oczywiście, można zamienić biały cukier na brązowy lub trzcinowy :) pozdrawiam i udanego gotowania :)
-
Gość: Agnieszka, 95.171.120.*
2018/04/11 11:51:24
Witam, przepis bardzo mi się spodobał, ale jest to strasznie duża ilość dla mnie. Jak jest z doborem ilości składników jeżeli chciałabym zrobić to jako jednorazowe danie np. z kurczakiem?
-
joannas1976
2018/04/11 14:50:54
Agnieszka możesz zrobić sos używając połowy lub z 1/4 części składników np: 5 szt. papryczek pepperoni/chili ( ok. 130g), 1 limonka, kawałek imbiru - 3cm,
3 ząbki czosnku, 220g cukru białego, 60ml octu spirytusowego ,1 łyżeczka soli, 1 łyżka miodu, 200ml wody, 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 30ml wody
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi