Blog > Komentarze do wpisu

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Skład:

2 kg świeżej szynki

600g świeżego chudego boczku ( taki na roladę)

2 łyżki soli + 2 łyżeczki soli peklującej

1 łyżka cukru

1 mała główka czosnku

1 łyżka majeranku

1 łyżka rozmarynu suszonego

1,5 łyżki ziaren kolendry

1 łyżka ziaren gorczycy

1/2 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

1 łyżka suszonych papryczek peperoncini ( firmy kotanyi)

ok. 500ml lodowatej wody

jelita - ok. 3m

 

Przygotowanie:

Szynkę myję i osuszam. Mielę w maszynce do mięsa z sitkiem 0,8mm. Boczek myję, osuszam i mielę z sitkiem 0,5mm.

Do mięsa dodaję wymieszane sole, cukier. Ziarna kolendry i gorczycy ucieram w moździerzu. Dodaję do mięsa. Czosnek przepuszczam przez praskę i dodaję do mięsa. Peperoncini mielę w blenderze . Zakładam rękawiczki ( aby mi sól nie szczypała w paluchy) i wszystko mieszam. Dodaję resztę przypraw, lodowatą wodę lub kostki lodu i mieszam tak ok. 15 min. Mięso ma się zrobić kleiste. Odstawiam na 24h do lodówki. 

Po tym czasie mięso ponownie wyrabiam, jeżeli jest zbyt twarde to dolewam jeszcze wody.

Tak przygotowane mięso nadziewam w flaki wieprzowe, robiąc małe kiełbaski. Ja do nadziewania używam  elektrycznej maszynki zelmer 5, która jest wyposażona w akcesoria do wyrobu kiełbas :)

Gotowe kiełbaski zawieszam na kiju , który układam między dwie szafki nad kuchenką.

Dodatkowo aby żadne muszki mi koło nich nie latały to przerzucam przez kij z kiełbasą duży płat gazy (1m2), związuję boki i spokojnie czekam, aż się ususzy czyli ok.10dni

W mieszkaniu mam temperaturę 19°C więc od czasu do czasu włączam palniki w kuchence pod kiełbasą aby szybciej się ususzyły.

Zdejmujemy i zjadamy - w całości :), pokrojone na kanapki lub na deskę wędlin. Ja dziś użyłam do jajecznicy - pycha.

Kiełbaski są porządnie wysuszone więc mogą trochę poleżeć w lodówce - ja na razie nie wiem ile , ale  jak przetestuję to napiszę - jak oczywiście prędzej nie zjem :)

- kiełbaski są dość ostre, jeżeli takich nie lubisz to należy dać mniej przyprawy peperoncini

- kiełbaski po 2 dniach suszenia możemy uwędzić i potem ponownie suszyć

- jelita przed użyciem należy moczyć w ciepłej wodzie przez 2 godziny

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Kiełbaski Pepperoni Własnej Roboty

Smacznego !!!

poniedziałek, 14 kwietnia 2014, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel