Blog > Komentarze do wpisu

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Skład:

12g świeżych drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

ok. 200-240ml ciepłego mleka

500g mąki pszennej + do podsypywania

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko

20g miękkiego masła

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży: 2 łyżek mąki, cukru i 50ml ciepłego mleka.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

W misce mieszamy mąkę z solą , dodajemy jajko i masło, wlewamy drożdże.

Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste ( nie całe mleko musimy zużyć).

Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (bułki układamy złączeniem ciasta do dołu). Odstawiamy na ok. 40min do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Pieczemy w temp. 200°C ok 15-20min., aż do zrumienienia.

Studzimy na kratce.

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Smacznego !!!

środa, 02 lipca 2014, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel