Blog > Komentarze do wpisu

Krupnik na Żeberkach Wędzonych z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Skład:

1 kg żeberek wędzonych

200g kiełbasy pieczonej

3 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

1 por

4 ziemniaki

¾ szkl. kaszy jęczmiennej

6 dużych kapeluszy suszonych podgrzybków

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

przyprawa w płynie "Maggi"

 

Przygotowanie:

Żeberka wkładamy do garnka z wodą (ok.4l wody). Dodajemy seler, pietruszkę, marchew, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 90min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z garnka żeberka, grzyby i warzywa. Odkładamy do ostudzenia i obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w paski.  Wywar przecedzamy przez sito.

Wywar wstawiamy ponownie na ogień. Por i kiełbasę kroimy w krążki. Wrzucamy do bulionu, dosypujemy kaszę jęczmienną i dodajemy pokrojone grzybki. Przyprawiamy solą. Po 15 min dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy odłożone warzywa, i mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Smacznego !!!

środa, 19 listopada 2014, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi