Blog > Komentarze do wpisu

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Skład:

2 filety z kurczaka

ok. 150g szpinaku mrożonego

3 ząbki czosnku

2 łyżki śmietany

opakowanie ciasta francuskiego

2 plasterki sera żółtego

sól, pieprz

papryka ostra

1 żółtko

olej

 

Przygotowanie:

Filety myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Z boku filet nacinamy i robimy kieszonkę.

Od wewnątrz i zewnątrz przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą.

Szpinak podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, aż odparuje woda, przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy śmietanę.

W każdą kieszonkę kurczaka nakładamy połowę farszu i po 1 plasterku sera żółtego.

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Ciasto francuskie dzielimy na pół.

Na każdą porcje ciasta układamy po filecie z kurczaka, a boki ciasta nacinamy nożem (tak jak na zdjęciu poniżej)

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

zawijamy ciasto na mięso w jodełkę

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy 40min. w temp. 190°C

Podajemy z pieczonymi ziemniakami (przepis TUTAJ) i surówką np: z pomidora i pora (przepis TUTAJ)

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Filet z Kurczaka Nadziewany Szpinakiem i Zapiekany w Cieście Francuskim

Smacznego !!!

środa, 25 lutego 2015, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Schab po Góralsku

    Skład: 3 kotlety schabowe 500g kapusty kiszonej 1 duża cebula 150g boczku wędzonego sól, pieprz ostra papryka ½ łyżeczki majeranku 200g śmietany 18% olej

  • Polonezy - Danie z PRL-u

    Dziś przypomnienie dania z dawnych czasów, a są to roladki schabowe zwane Polonezami. Pyszny farsz cebulowo - pieczarkowo- pomidorowy z dodatkiem musztardy. &nb

  • Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

      Skład: 2 filety z kurczaka (ok. 500g) 6 średnich pieczarek 1 większa cebula pół czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku garść startego, żółtego sera (np.

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi