Blog > Komentarze do wpisu

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Skład:

ciasto francuskie (przepis TUTAJ)

500g truskawek

½ szkl cukru

¼ szkl cukru trzcinowego

1 jajko

 

Przygotowanie:

Truskawki rozgniatamy widelcem. Wrzucamy na suchą patelnię, dorzucamy pół szklanki cukru i smażymy ciągle mieszając, aż odparuje nadmiar wody (ok.8min.). Przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie mus przekładamy do rękawa cukierniczego.

Ciasto rozwałkowujemy

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Tniemy na szersze paski. Każdy pasek smarujemy z brzegu roztrzepanym jajkiem

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Teraz na środek wyciskamy mus truskawkowy (trochę więcej niż na zdjęciu poniżej)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

składamy

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Brzeg ściskamy palcami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Za pomocą pędzelka z włosia lub szczoteczki zmiatamy nadmiar mąki

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Teraz za pomocą drugiego pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Posypujemy cukrem trzcinowym i każdy rulon dzielimy na pół (jak na poniższym zdjęciu)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Nacinamy na głębokość ok. 2-3cm (w miejscu sklejania palcami)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy "grzebienie" lekko je wyginając w rogal

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30min. w temp. 200°-220°C (zależy od piekarnika).

Wyjmujemy, studzimy i zjadamy :)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Smacznego !!!

środa, 01 lipca 2015, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Ciasto Pijana Śliwka

      Skład: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 3 łyż

  • Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

    Pyszne, mega wilgotne (nawet po 3 dniach) i mocno czekoladowe. Polecam :)   Skład: 3 szklanki mąki Szymanowskiej "Polskie Młyny" 1 szklanka cukru trzcinowe

  • Babka Cytrynowa - 3 składnikowa w 5 minut

    Jadą do was już goście? A może macie ochotę na coś słodkiego.....Poniżej przedstawiam wam przepis na błyskawiczną babkę cytrynową – wystarczy tylko zakupi

Komentarze
Gość: Marzena, *.play-internet.pl
2015/07/01 13:08:15
Mniam pyszności :-)
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi