Blog > Komentarze do wpisu

Goł±bki bez Zawijania

 

Skład:

300g mięsa mielonego

1 mniejsza cebula

2 z±bki czosnku

2 szklanki posiekanej białej kapusty

50g ryżu

2 łyżki semoliny (kaszy manny)

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

przyprawa w płynie

olej do smażenia

Na Sos:

1 cebula

1 mała marchewka

1 gał±zka selera naciowego

2-3 z±bki czosnku

500ml passaty pomidorowej

400ml bulionu mięsnego

200ml ¶mietany

sól,

pieprz cayenne

cukier

ew. przyprawa w płynie

2 łyżki m±ki

Dodatkowo:

m±ka

Posiekany koperek do posypania

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekan± kapustę i dusimy ok. 10 min.

Mięso przekładamy do miski, dokładamy przeci¶nięty przez praskę czosnek, ostudzon± cebulę z kapust±, ryż, bułkę tart±, kaszę mannę oraz doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa mięsna jest za rzadka to dosypujemy jeszcze bułkę tart±.

Formujemy podłużne klopsy.

Klopsy obtaczamy w m±ce i podsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zrumieni±.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10min.

Przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy seler i marchew. Chwilę smażymy, aż warzywa zmiękn±. Dokładamy czosnek, zalewamy bulionem i passat± pomidorow±. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 min. Doprawiamy do smaku cukrem, sol±, pieprzem cayenne oraz ew. przypraw± w płynie.

(Jeżeli chcemy kremowy-gładki sos to przecedzamy przez sitko)

¦mietanę mieszamy z m±k± i odrobin± zimnej wody. Następnie dolewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby zahartować ¶mietanę. Mieszamy i dolewamy do sosu.

Naczynie z klopsami wyjmujemy z piekarnika.

Sos wylewamy na klopsy.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 min.

Podajemy z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody lub makaronem.

Smacznego !!!

poniedziałek, 17 lipca 2017, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Schab w Sosie Musztardowo - Koperkowym

    Skład: 700-800g schabu bez ko¶ci 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej pęczek koperku 2 łyżki ¶mietany 18% 3 łyżki m±ki sól, pieprz olej do smażenia   Przy

  • Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

      Skład: 2 małe kalafiory Na Farsz: 300g mięsa mielonego 1 cebula 3 z±bki czosnku 1 jajko 2 łyżki semoliny (kaszy manny) sól, pieprz ½ łyżeczki papr

  • Kotlety Twardowskiego (ze Schabu)

    Jaki¶ czas temu ogl±dałam program Smaki Polski na kanale TVP 3. W którym to pokazywali jak przygotować panierowane roladki ze schabu inaczej zwane Kotletem Twar

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy s± na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi