Blog > Komentarze do wpisu

Goł±bki bez Zawijania

 

Skład:

300g mięsa mielonego

1 mniejsza cebula

2 z±bki czosnku

2 szklanki posiekanej białej kapusty

50g ryżu

2 łyżki semoliny (kaszy manny)

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

przyprawa w płynie

olej do smażenia

Na Sos:

1 cebula

1 mała marchewka

1 gał±zka selera naciowego

2-3 z±bki czosnku

500ml passaty pomidorowej

400ml bulionu mięsnego

200ml ¶mietany

sól,

pieprz cayenne

cukier

ew. przyprawa w płynie

2 łyżki m±ki

Dodatkowo:

m±ka

Posiekany koperek do posypania

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekan± kapustę i dusimy ok. 10 min.

Mięso przekładamy do miski, dokładamy przeci¶nięty przez praskę czosnek, ostudzon± cebulę z kapust±, ryż, bułkę tart±, kaszę mannę oraz doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa mięsna jest za rzadka to dosypujemy jeszcze bułkę tart±.

Formujemy podłużne klopsy.

Klopsy obtaczamy w m±ce i podsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zrumieni±.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10min.

Przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy seler i marchew. Chwilę smażymy, aż warzywa zmiękn±. Dokładamy czosnek, zalewamy bulionem i passat± pomidorow±. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 min. Doprawiamy do smaku cukrem, sol±, pieprzem cayenne oraz ew. przypraw± w płynie.

(Jeżeli chcemy kremowy-gładki sos to przecedzamy przez sitko)

¦mietanę mieszamy z m±k± i odrobin± zimnej wody. Następnie dolewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby zahartować ¶mietanę. Mieszamy i dolewamy do sosu.

Naczynie z klopsami wyjmujemy z piekarnika.

Sos wylewamy na klopsy.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 min.

Podajemy z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody lub makaronem.

Smacznego !!!

poniedziałek, 17 lipca 2017, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarell± i Sosem Pomidorowym

    Przepis ten znalazłam na blogu: zjemto.blox.pl, bardzo spodobało mi się te danie, ale jak zwykle musiałam je troszeczkę zmienić i zrobić po swojemu. Roladki s±

  • Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

      Skład: Kurczak: 3 filety z kurczaka 2 łyżki m±ki 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz olej Sos: 150g boczku wędzonego surowego 1 cebula 2-3 z±bki czosn

  • Karkówka po Kozacku

      Skład: 5 kotletów z karkówki 3 cebule 4 marchewki przyprawa do grilla 3 łyżki sosu sojowego sól 1 szklanka startego sera Sos: 5 łyżek majonezu 5 łyżek ke

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy s± na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi