Blog > Komentarze do wpisu

Skrzydełka Kurczaka a'la Pałki - HIT na Imprezę

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki   

Skład:

1,5 kg skrzydełek

1 łyżka pieprzu cayenne

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka przyprawy harissa

pół opakowania przyprawy Kotanyi „do skrzydełek kentucky”

sól

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oleju

mąka

 Sos Słodki a’la Pad Thai (przepis Tutaj)

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy w stawach na części. Końcówkę (czyli „lotkę”- tę bezmięsną) wyrzucamy (lub jak ktoś lubi odkładamy np.; na zupę). Części skrzydełek jedno kostnych nacinamy wokół kości, a mięso ze skórą ściągamy na dół.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka dwu kostne także nacinamy, ale z obydwu stron, a następnie czubkiem noża przecinamy delikatnie chrząstki miedzy kostkami – z jednej i drugiej strony. Wyjmujemy tylko jedną – tą chudsza kostkę. Mięso ściągamy w dół na jednej kości.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Tak przygotowane skrzydełka przekładamy do miski, posypujemy solą, przyprawą harissa, pieprzem cayenne, czosnkiem, przyprawą do skrzydełek oraz dolewamy olej i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso (nie przejmujmy się tym, że ściągnięte mięso wróciło na swoje miejsce – potem jeszcze raz je osuniemy). Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Na drugi dzień mięso ponownie przygotowujemy czyli osuwamy na dół kości i tylko mięso oprószamy mąką. Odstawiamy na półmisek.

Następnie smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Mięso na skrzydełkach (czyli sam dół) zanurzamy w sosie słodkim ala Pad Thai

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

i następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z pałkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180st.

Wyjmujemy i podajemy na półmisku. Idealne jako ciepła przekąska na imprezę ale również świetnie smakują na zimno. Możemy podać dodatkowo z ulubionymi sosami.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Smacznego !!!

czwartek, 07 czerwca 2018, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

      Skład: 4 jajka ekologiczne „L” 100g szynki konserwowej 2 ogórki konserwowe 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypiorek Dodatkowo: 3 łyżki bułki

  • Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo - Pomidorowej

      Skład: 700g pieczarek 2 jajka ok. ¾ szklanki bułki tartej sól, pieprz olej do smażenia Zalewa: 700 ml wody 200 ml octu 200 ml passaty pomidorowej

  • Rollsy Tostowe z Bolognese

    Te rollsy to Hit na każdą imprezę. Gorąco polecam... Przepis znalazłam na stronie: twistedfood.co.uk. Skład: 15 kawałków chleba tostowego Bolognese: 250g mięsa

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel