Blog > Komentarze do wpisu

Jak Zrobić Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Skład:

6 białek „L”

200g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu spirytusowego

 

Porady:

- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki do bezy aby były pod ręką. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

- Jeżeli nie mamy drobnego cukru to możemy go przez 1-2 sekundy zmiksować w młynku do kawy lub malakserze, możemy także użyć cukru pudru.

- Przygotowujemy sobie formy do blatów lub papier na którym obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm. Możemy to zrobić za pomocą miski, cyrkla, talerza itp.

Blaty Bezowe

- bezę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek – dokładnie aby żółtko nie dostało się do białek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach przez minutę, a później stopniowo zwiększamy do najszybszych. Pamiętajmy aby białek nie ubijać dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Następnie gdy białka są już „sztywne” dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy przez ok. 30-40 sekund, potem znów dosypujemy łyżkę cukru i znów miksujemy przez 30-40 sekund i tak do wyczerpania się cukru (jeżeli używamy cukier puder to miksujemy o połowę krócej)

Gdy cukier już całkowicie się rozpuści to dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy.

Masa powinna być sztywna i lśniąca.

Blaty Bezowe

Pianę nakładamy do foremek lub na obrysowane koła z papieru. Formujemy wg uznania.

Blachę z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120st przez 100min. Następnie suszymy (zostawiając w piekarniku) przez kolejne 4 godziny lub zostawiamy na całą noc.

Na drugi dzień delikatnie zdejmujemy papier z bezy, a blat układamy na paterze.

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Podajemy z kremem, bita śmietaną i owocami.

Blaty Bezowe

Smacznego !!!

sobota, 28 lipca 2018, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Ciasteczka Chałwowe

    Skład: 350g pasty Tahini 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ziarna sezamu do posypania   Przygo

  • Tort Bezowy Pavlova

      Skład: Beza: (2 blaty o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm) 6 białek 200g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka oc

  • Zuccotto

    Zuccotto to włoski deser pochodzący z Florencji . Zuccotto to pół-mrożony, schłodzony deser z ciastem i lodami. Ten deser jest tradycyjnie wytwarzany w specjaln

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel