Blog > Komentarze do wpisu

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova 

Skład:

Beza: (2 blaty o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm)

6 białek

200g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu spirytusowego

Krem:

250g serka mascarpone

200g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

300g truskawek

100g borówek amerykańskich

Tort Bezowy Pavlova 

Porady:

- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki do bezy aby były pod ręką. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

- Jeżeli nie mamy drobnego cukru to możemy go przez 1-2 sekundy zmiksować w młynku do kawy lub malakserze lub użyć cukru pudru.

- Przygotowujemy sobie także formy do blatów lub papier na którym obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm. Możemy to zrobić za pomocą miski, cyrkla, talerza itp.

Tort Bezowy Pavlova

- bezę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek – dokładnie aby żółtko nie dostało się do białek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach przez minutę, a później stopniowo zwiększamy do najszybszych. Pamiętajmy aby białek nie ubijać dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Następnie gdy białka są już „sztywne” dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy przez ok. 30-40 sekund, potem znów dosypujemy łyżkę cukru i znów miksujemy przez 30-40 sekund i tak do wyczerpania się cukru.

Gdy cukier już całkowicie się rozpuści to dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy.

Masa powinna być lśniąca.

Pianę nakładamy do foremek lub na obrysowane koła z papieru. Formujemy wg uznania.

Blachę z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120st przez 100min. Następnie suszymy (zostawiając w piekarniku) przez kolejne 4 godziny lub zostawiamy na całą noc.

Na drugi dzień delikatnie zdejmujemy papier z bezy, a blat układamy na paterze.

 

Krem:

Mocno schłodzoną śmietanę przekładamy do miski i miksujemy, gdy śmietana będzie już ubita (gęsta prawie jak twaróg) to dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów miksujemy, aż krem będzie „sztywny”

Połowę kremu rozkładamy na blacie z bezy.

Na krem rozkładamy połowę truskawek i borówek.

Tort Bezowy Pavlova

Przykrywamy drugim blatem, który także smarujemy kremem.

Na wierzchu rozkładamy resztę owoców.

Wstawiamy do lodówki, aby krem porządnie nam zastygł.

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Smacznego !!!

poniedziałek, 02 lipca 2018, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

      Skład: Na ciasto kruche: 600g mąki pszennej 200g masła 2 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 700 ml ml

  • Ciasteczka Chałwowe

    Skład: 350g pasty Tahini 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ziarna sezamu do posypania   Przygo

  • Jak Zrobić Blaty Bezowe

    Skład: 6 białek „L” 200g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego   Porady: - Przygotowujemy sobie

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel