Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka Chałwowe

Ciastka Chałwowe

Skład:

350g pasty Tahini

3 szklanki m±ki pszennej

1 szklanka cukru pudru

200g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ew. ziarna sezamu do posypania

 

Przygotowanie:

M±kę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski, dosypujemy cukier puder i mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło oraz pastę tahini. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi lub za pomoc± miksera (jeżeli masa jest zbyt sucha to możemy dolać kilka łyżek wody).

Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka Chałwowe

Za pomoc± dłoni kulki spłaszczamy, a następnie za pomoc± widelca ciastka dociskamy.

Ciastka Chałwowe

Oprószamy ziarnami sezamu (ja zapomniałam).

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180st przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ciastka jeszcze chwilkę zostawiamy na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia.

Ciastka Chałwowe

Ciastka Chałwowe

Smacznego !!!

poniedziałek, 20 sierpnia 2018, joannas1976
Smacznego !!!

Polecane wpisy

  • Ciasto Kruche ze ¦liwkami i Budyniem

      Skład: Na ciasto kruche: 600g m±ki pszennej 200g masła 2 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 700 ml ml

  • Jak Zrobić Blaty Bezowe

    Skład: 6 białek „L” 200g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego   Porady: - Przygotowujemy sobie

  • Tort Bezowy Pavlova

      Skład: Beza: (2 blaty o ¶rednicy 22cm lub 3 blaty o ¶rednicy 16cm) 6 białek 200g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka oc

Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy s± na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel