wtorek, 11 grudnia 2018

 Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Skład:

2 pojedyncze filety z kurczaka

5 ziemniaków

1 większa cebula

200g śmietany 18%

2 łyżki majonezu

150 g żółtego sera

sól, pieprz

czosnek suszony

papryka ostra

koperek

2 łyżki oleju

 Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Filety kroimy na mniejsze i cienkie fileciki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, ostrą papryką i suszonym czosnkiem.

Cebulę kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oleju i oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy filety z kurczaka, posypujemy cebulą.

Następnie rozkładamy dachówkowo ziemniaki.

Majonez mieszamy ze śmietaną i polewamy na ziemniaki.

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Naczynie przykrywamy folią aluminiową.

Danie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 60 –70min. W temperaturze 200st.

Następnie wyjmujemy, zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem.

Ponownie (bez przykrycia) wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 20 minut.

Wyjmujemy i posypujemy posiekanym koperkiem.

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Nakładamy na talerze i zjadamy.

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Smacznego !!!

11:45, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 listopada 2018

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę 

Skład:

14 małych kiełbasek

14 plasterków surowego, wędzonego boczku

ok. 200g żółtego sera w kawałku

4 małe konserwowe ogórki

kilka krążków marynowanej papryki Jalapeno

1 łyżka przyprawy do kiełbasek w piwie

Sos:

5 łyżek ostrego ketchupu

2 łyżki musztardy

1 łyżka majonezu

 

Przygotowanie:

Połowę sera kroimy w cienkie słupki na długość kiełbasek. Resztę sera trzemy na dużych oczkach tarki i odkładamy.

Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Papryczki Jalapeno drobno siekamy.

Każdą kiełbaskę przecinamy wzdłuż (nie przecinamy do końca).

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

W każde nacięcie kiełbaski wkładamy po kilka cząstek Jalapeno, następnie upychamy słupek sera.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Na ser nakładamy ćwiartkę ogórka.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Całość owijamy plasterkiem boczku.

Spinamy wykałaczką

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Parówki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Posypujemy przyprawą do kiełbasek w piwie.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Składniki sosu łączymy ze sobą w miseczce, następnie przelewamy na środek naczynia, miedzy kiełbaskami.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Całość posypujemy odłożonym startym serem.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 45min w temperaturze 200st.

Wyjmujemy i usuwamy wykałaczki.

Kiełbaski maczamy w sosie i zjadamy.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Smacznego !!!

12:57, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 listopada 2018

 Zupa Podlaska z Serem

Skład:

500g świeżej szynki w kawałku

200g surowego, wędzonego boczku

1 kiełbasa typu myśliwska

1 duża marchew

1 duża cebula

2-3 ziemniaki

300ml passaty pomidorowej

200g żółtego, startego sera

2 łyżki mąki pszennej

1 papryka chili

4 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

sól, pieprz

natka pietruszki

ew. przyprawa w płynie

olej

Zupa Podlaska z Serem 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy ok. 2 litry wody, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę (ok.1x1cm). Przekładamy do miski i oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy na złoty kolor. Gdy mięso się zrumieni to obsypujemy je mąką. Mieszamy i przekładamy do garnka z wodą.

Teraz na czystej patelni wytapiamy boczek, dorzucamy pół plasterki kiełbasy i smażymy. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy posiekaną chili i pokrojoną w małą kostkę marchew.

Zupa Podlaska z Serem

Chwilkę smażymy i całość przekładamy do garnka z wodą i mięsem.

Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut (aż mięso będzie miękkie).

Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i posypujemy starym, żółtym serem oraz natką pietruszki.

Zupa Podlaska z Serem

Zupa Podlaska z Serem

Smacznego !!!

13:34, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 listopada 2018

 Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Skład:

10 naleśników o średnicy ok. 20cm (przepis Tutaj)

Farsz:

2 filety z kurczaka

350g mrożonego szpinaku

2 cebule

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

olej

Sos Beszamelowy:

50g masła

4 łyżki mąki

250ml bulionu drobiowego

250ml mleka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki suszonego czosnku

Dodatkowo:

Szklanka starego sera mozzarella

 Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Przygotowanie:

Szpinak odmrażamy.

Cebulę drobno siekamy.

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i papryką słodką. Mieszamy i podsmażamy na lekko złoty kolor, następnie dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładamy szpinak. Całość dusimy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Naleśniki rozkładamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Zwijamy jak krokiety.

Każdy krokiet przekrawamy na pół.

Układamy w półmisku przecięciem do góry.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Podlewamy małą ilością mleka i cały czas mieszamy, aby nie porobiły się grudki – i tak mieszając, pomału podlewamy raz mlekiem, a raz bulionem. Na koniec doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem i słodką papryką.

Sos wylewamy na roladki z naleśników.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Całość posypujemy serem.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200st (u mnie piekarnik gazowy).

Wyjmujemy i zjadamy. Rewelacyjne są na ciepło jak i na zimno.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Smacznego !!!

poniedziałek, 29 października 2018

 Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Skład:

1 duża podwójna pierś kurczaka

1 marchew

1 duża cebula

50g grzybów shitake

1-2 łyżki pasty czerwonej curry (lub op. pasty Tom Yum)

2 litry bulionu drobiowego

1 papryczka chili

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.3-4cm)

1 puszka (400ml) mleka kokosowego

pęczek grubego szczypiorku

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki oleju

sól

ew. makaron vermicelli

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem 

Przygotowanie:

Grzyby zamaczamy w wodzie, a następnie obgotowujemy przez 10 minut. Odsączamy i kroimy w plasterki.

Pierś kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na lekko złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekaną chili. Chwilkę smażymy.

Pastę curry rozpuszczamy w bulionie. Dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, podsmażonego kurczaka oraz cebulę z czosnkiem, chili i imbirem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Dorzucamy pokrojone grzyby.

Nalewamy na talerze i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

Aby zupa była bardziej syta możemy ją podać z makaronem vermicelli, wtedy przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i nakładamy porcje na talerz i zalewamy zupą.

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 22 października 2018

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem 

Skład:

Na ciasto kruche:

600g mąki pszennej

200g masła

2 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 budynie waniliowe

700 ml mleka

4 łyżki cukru

Dodatkowo:

600g śliwek

2 łyżki kaszy manny

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obydwie części schładzamy w lodówce.

 

Blachę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jedną cześć ciasta kruszymy na dno blachy.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto posypujemy kaszą manną, następnie rozkładamy pokrojone na ćwiartki śliwki.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Przygotowujemy budyń: do garnuszka wlewamy 500ml mleka i je zagotowujemy razem z cukrem, resztę mleka przelewamy do miseczki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy, który następnie przelewamy do wrzącego mleka w garnuszku. Całość intensywnie mieszamy i gorący rozlewamy na śliwki.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Następnie na wierzchu rozkruszamy (lub ścieramy na tarce) resztę odłożonego ciasta.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 min. W temperaturze 180st.

Wyjmujemy, studzimy i ew. posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Smacznego !!!

poniedziałek, 08 października 2018

Zupa Rumuńska z Indyka

Skład:

2 skrzydła indycze (ok. 800g)

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

1 mały por

1 większa cebula

1 mały kalafior

kawałek białej, świeżej kapusty (ok. 500-700g)

100g groszku (może być z puszki)

puszka pomidorów krojonych

1 świeża papryka chili

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

suszony lubczyk

natka pietruszki

oliwa

sok z cytryny

ew. śmietana

Zupa Rumuńska z Indyka

Przygotowanie:

Mięso myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (ok.4l) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy „szumowiny”. Dodajemy paprykę chili, liście laurowe, ziele angielskie, obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania doprawiamy solą.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso oddzielamy od kości, skóry i odstawiamy. Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę i też odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i przerzucamy na patelnie z oliwą, gdy ta się zeszkli to dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili duszenia dorzucamy zawartość puszki z pomidorami, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Do bulionu dorzucamy podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz poszatkowaną kapustę. Gotujemy 10 minut i po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w pół talarki por.

Gdy ziemniaki będą już miękkie to dodajemy do zupy zawartość patelni z pomidorami, groszek z puszki oraz odłożone wcześniej mięso i warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku lubczykiem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ew. solą.

Nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Możemy również podawać z kleksem z śmietany. 

Zupa Rumuńska z Indyka

Zupa Rumuńska z Indyka

Zupa Rumuńska z Indyka

Smacznego !!!

13:52, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 września 2018

 Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego

10 plasterków boczku wędzonego - surowego

5 jajek

100g sera mozzarella

1 łyżka sera parmezan

pęczek szczypiorku

1 łyżeczka masła

sól, pieprz

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na przemian w skos (jak na zdjęciu poniżej).

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Dwa kawałki z każdego brzegu łączymy ze sobą także w trójkąt.

Na brzegach ciasta rozkładamy plasterki boczku.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka (jedno żółtko odstawiamy do smarowania), dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka ścinamy lekko – gdy jajecznica jest jeszcze lekko lejąca to przekładamy ja do miski. Mieszamy i dodajemy starty ser mozzarella. Ponownie dokładnie mieszamy.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Jajecznicę nakładamy na każdy trójkąt ciasta francuskiego.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Teraz ciasto zwijamy w rogaliki.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croisssanty przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Każdy rogal smarujemy odłożonym żółtkiem.

Wierzch posypujemy startym parmezanem.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200st (u mnie piekarnik gazowy z dołu).

Wyjmujemy i zjadamy.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 17 września 2018

 Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Skład:

Mały lub pół kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera z nacią

1 por

1 cebula

puszka groszku

70g masła

3-4 łyżki mąki

sól, pieprz

2 lisice laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

250g śmietany 18%

makaron nitki

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje i przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień do minimum i dorzucamy obraną marchew, seler, nać selera i pietruszkę. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (na 15 minut przed końcem gotowania dosypujemy sól).

Następnie wyjmujemy wszystko z bulionu. Warzywa kroimy w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle. Następnie dokładamy por, mieszamy i posypujemy mąką. Podlewamy chochlą bulionu, mieszamy i przelewamy zawartość patelni do garnka z bulionem. Dokładamy także odłożone i pokrojone warzywa, mięso oraz groszek z puszki. Całość „zaciągamy” śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie i wg. przepisu na opakowaniu.

Makaron nakładamy w głębokie talerze lub miseczki, zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem.

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Smacznego !!!

12:26, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 września 2018

Carne Adobada 

Skład:

1300g wieprzowiny (szynka lub łopatka)

½ łyżeczki pieprzu cayenne

sól, pieprz

1 płaska łyżeczka czosnku suszonego

mąka pszenna

olej do smażenia

Dodatkowo:

4 duże cebule

3 duże ząbki czosnku

sok z 1 limonki

1 papryka chili

2 łyżki miodu

2 łyżeczki kuminu

1 płaska łyżeczka oregano

½ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki octu winnego

300ml bulionu warzywnego

sól

 Carne Adobada

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ½ łyżeczki pieprzem cayenne. Polewamy 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy, aby każda kostka mięsa pokryła się przyprawami. Następnie oprószamy mąką pszenną i ponownie mieszamy.

Mięso smażymy małymi partiami na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Carne Adobada

Na patelni na której smażyliśmy mięso teraz podsmażamy pokrojona w ćwierć plasterki cebulę, gdy ta się zrumieni to dorzucamy posiekany drobno czosnek i chili. Mieszamy i posypujemy papryką słodką, wędzoną, kuminem, oregano. Ponownie mieszamy i po chwili zalewamy bulionem. Dolewamy sok z limonki, ocet, bulion i dosypujemy cukier trzcinowy.

Chwilkę dusimy, pamiętając o mieszaniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przelewamy na mięso w naczyniu żaroodpornym.

Carne Adobada

Lekko przemieszamy i nakładamy pokrywkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 100 minut w temperaturze 200st.

Carne Adobada

Podajemy z kaszą, ryżem lub tortillą.

Carne Adobada

Carne Adobada

Carne Adobada

Carne Adobada

Smacznego !!!

czwartek, 06 września 2018

Kawa z Tonicem Na Upały 

Skład na 2 szklanki po 300ml:

250ml zaparzonej kawy

250ml napoju Tonic

kostki lodu

4 plasterki cytryny

 Kawa z Tonicem Na Upały

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucamy po kilka kostek lodu, dolewamy połowę zaparzonej, ostudzonej i bez fusów kawy. Dokładamy po 2 plasterki cytryny, a następnie pomalutku i najlepiej po ściance szklanki wlewamy Tonic (aby powstały dwie warstwy).

Podajemy z słomką.

Kawa z Tonicem Na Upały

Kawa z Tonicem Na Upały

Smacznego !!!

sobota, 01 września 2018

Karkówka w Sosie Kebab

Skład:

1 kg karkówki bez kości

przyprawa kebab lub gyros

3 duże cebule

sól, pieprz

3 łyżki majonezu

8 łyżek ketchupu pikantnego

2 łyżki musztardy (użyłam Dijon, ale może być inna ostra)

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.

Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem i mocno przyprawą kebab.

Karkówka w Sosie Kebab

Majonez łączymy w miseczce z ketchupem i musztardą.

Cebulę kroimy w pióra.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy trochę pokrojonej cebuli, a następnie kotlety karkówki, które smarujemy z każdej strony sosem majonezowym. Na to układamy znów trochę cebuli i następnie kotlety posmarowane sosem i tak do wyczerpania składników.

Karkówka w Sosie Kebab

Karkówka w Sosie Kebab

Naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Następnego dnia formę z mięsem przekładamy do piekarnika.

Zapiekamy przez 90 minut w temperaturze 180st.

Karkówka w Sosie Kebab

Podajemy z ziemniakami, które polewamy wytworzonym sosem spod karkówki i ulubioną surówką.

Karkówka w Sosie Kebab

Karkówka w Sosie Kebab

Karkówka w Sosie Kebab

Smacznego !!!

10:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 sierpnia 2018

Zupa Dashi z Kasztanami 

Skład:

2 litry bulionu rybnego Dashi

50g grzybów shitake

mała puszka krojonych kasztanów

4 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki chili

1 łyżka oleju sezamowego

makaron Udon

kawałek starego imbiru

szczypior

biały sezam

Zupa Dashi z Kasztanami

Przygotowanie:

Grzyby shitake zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, a wywar z grzybów mieszamy z bulionem Dashi.

Do bulionu dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, chili i imbir.

Całość gotujemy około 10 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju sezamowego.

Makaron odcedzamy i nakładamy na głębokie talerze lub miseczki. Dodajemy grzyby shitake, kasztany. Zalewamy bulionem, posypujemy szczypiorkiem i uprażonym sezamem.

Zupa Dashi z Kasztanami

Zupa Dashi z Kasztanami

Smacznego !!!

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Skład:

2 polędwiczki wieprzowe

sól, pieprz

Marynata:

70ml whisky

3 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem.

Cukier, tymianek i rozmaryn rozcieramy w moździerzu. Przekładamy do miseczki i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Dokładnie mieszamy.

Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień polędwiczki podsmażamy z każdej strony na patelni. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200st.

Wyjmujemy i podajemy z ulubionymi warzywami, kaszą lub ziemniakami (ja podałam z duszoną, młodą kapustą).

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Smacznego !!!

12:31, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 sierpnia 2018

Helena Rubinstein urodziła się w Krakowie w 1872 roku. W 1902 roku wyemigrowała do Australii, gdzie zaczęła robić swój własny krem do twarzy. Napisała książkę pod tytułem: Food for Beauty, a surówka piękności jest jednym z punktów programu odnowy w jej salonach. Legenda głosi, że surówka ta była podawana kobietom przed każdym zabiegiem kosmetycznym, ponieważ znakomicie wpływa na włosy, paznokcie i koloryt skóry.

Zaletą tej surówki jest zdrowe śniadanie, ponieważ jest bogata w błonnik, witaminy, sole mineralne, działa antybakteryjnie i likwiduje stany zapalne. W soku z cytryny znajduje się bardzo dużo witaminy c– przeciwutleniacza, który niszczy wolne rodniki i chroni skórę przed procesami starzenia. Owoce, orzechy i nasiona dostarczają wielu witamin i minerałów, dzięki którym wyglądamy pięknie i młodo. Surówka ta dostarcza też dużo energii i jest świetna dla osób na diecie, ponieważ stanowi pełnowartościowy posiłek, ułatwiający chudnięcie.

 Surówka Piekności Heleny Rubinstein

Skład:

4 łyżki płatków owsianych

1 łyżka miodu

garść posiekanych orzechów (np.:włoskie, migdały, nerkowce)

pół łyżeczki siemienia lnianego

pół łyżeczki łuskanego słonecznika

pół łyżeczki soku z cytryny

1 starte jabłko lub ulubione owoce

jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane przesypujemy do miseczki, dodajemy siemię lniane, słonecznik, posiekane orzechy i mieszamy.

Całość zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano dodajemy miód, sok z cytryny, jogurt i ulubione owoce. Mieszamy i zjadamy.

Surówka Piekności Heleny Rubinstein

Surówka Piekności Heleny Rubinstein

Smacznego !!!

poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Ciastka Chałwowe

Skład:

350g pasty Tahini

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

200g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ew. ziarna sezamu do posypania

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski, dosypujemy cukier puder i mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło oraz pastę tahini. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi lub za pomocą miksera (jeżeli masa jest zbyt sucha to możemy dolać kilka łyżek wody).

Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka Chałwowe

Za pomocą dłoni kulki spłaszczamy, a następnie za pomocą widelca ciastka dociskamy.

Ciastka Chałwowe

Oprószamy ziarnami sezamu (ja zapomniałam).

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180st przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ciastka jeszcze chwilkę zostawiamy na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia.

Ciastka Chałwowe

Ciastka Chałwowe

Smacznego !!!

piątek, 17 sierpnia 2018

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą 

Skład:

150g makaronu Collezione (może być inny)

2 kiełbasy typu np.: Morlińska

1 duża cebula

4 ogórki konserwowe

250g śmietany 18%

5 łyżek ostrego ketchupu

150ml bulionu drobiowego

1 jajko

ok. 100 g sera żółtego startego

sól, pieprz

½ łyżeczki czosnku granulowanego

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. Przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Kiełbasę i ogórki konserwowe kroimy w pół plasterki.

Cebulę kroimy w drobna kostkę.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie dorzucamy cebule i ogórki. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy makaron i jeszcze chwilę smażymy, od czasu do czasu zamieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym, żółtym serem. Lekko przemieszamy.

Śmietanę mieszamy z bulionem, jajkiem, ketchupem, czosnkiem granulowanym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę z dodatkami wylewamy na makaron.

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 min w temp. 200st.

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą

Smacznego !!!

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

  Przepis ten jakiś czas temu znalazłam na stronie Oryginalny Smak. Uwielbiam kuchnie chińską, więc postanowiłam przygotować tą potrawę, oczywiście zmieniłam tylko trochę, a mianowicie zamiast pieprzu dodałam świeża paprykę chili. Potrawa jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

 Yakisoba

Skład:

150g makaronu soba

150g boczku wędzonego, surowego

3 ząbki czosnku

1 mała marchew

kawałek białej kapusty (ok.300g)

3 dymki ze szczypiorkiem

pół papryki chili

olej do smażenia

Sos Yakisoba:

3 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki Mirinu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka ketchupu

Yakisoba 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w słupki.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki.

Kapustę szatkujemy.

Dymkę kroimy pod skosem w plasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W woku wytapiamy lekko boczek z odrobiną oleju, następnie dorzucamy czosnek i chili, mieszamy i po kilku sekundach dorzucamy kapustę i marchew. Smażymy, ciągle mieszając kilka minut. Na koniec dorzucamy makaron i dymkę. Mieszamy i zalewamy sosem. Jeszcze kilkanaście sekund smażymy, nie zapominając o mieszaniu.

Nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Yakisoba

Yakisoba

Yakisoba

Smacznego !!!

środa, 08 sierpnia 2018

Schab w Sosie Porowym 

Skład:

500g schabu

1 duży por

2 cebule

sól, pieprz

olej

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki maki do obtaczania

2 łyżki maki + 100ml wody

 

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie plasterki. Każdy plasterek oprószamy obficie solą i pieprzem,

Schab w Sosie Porowym

a następnie obtaczamy w mace.

Mięso smażymy z każdej strony, aż się mocno zrumieni.

Przekładamy do garną z wrzącą wodą (wody ok. 1 litr), dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz około 1 łyżeczkę soli.

Na patelnię na której smażyliśmy mięso wrzucamy cebulę i gdy się zeszkli to przekładamy do garnka z mięsem.

Dusimy przez 15 minut.

Por kroimy w pół plasterki. Dorzucamy do schabu. Dusimy kolejne 15 minut.

Mięso wyjmujemy na półmisek, a z wywaru przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą i przelewamy do wywaru, mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub z kaszą i ulubiona surówką.

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Smacznego!!!

12:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 sierpnia 2018

Łopatka w Sosie Mojo 

Skład:

1,5kg łopatki

Marynata Mojo:

150ml oleju

8 ząbków czosnku

1 papryka chili

sok i skórka z jednej pomarańczy (ok.150ml)

sok z jednej limonki + skórka z połowy limonki

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka natki kolendry

garść listków mięty

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżeczki utartego kuminu

2 łyżeczki soli

Łopatka w Sosie Mojo

Przygotowanie:

Łopatkę myjemy, oczyszczamy i nacinamy po środku – robimy taki płat z mięsa.

Składniki marynaty przekładamy do blendera i miksujemy.

Łopatka w Sosie Mojo

Marynatą smarujemy nacięcia łopatki.

Łopatka w Sosie Mojo

Następnie mięso zwijamy i mocno związujemy sznurkiem spożywczym.

Łopatka w Sosie Mojo

Łopatkę przekładamy do worka, zalewamy marynatą.

Worek szczelnie zamykamy i obracamy w nim łopatkę – tak aby dokładnie obtoczyła się marynatą.

Łopatka w Sosie Mojo

Odstawiamy na 48 godzin do lodówki. W trakcie leżakowania w chłodni pamiętajmy aby kilkakrotnie obrócić worek, aby mięso przeszło z każdej strony przyprawami.

Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa pieczeniowego i układamy na blasze. Pozostałą marynatę odstawiamy.

Łopatkę pieczemy przez ok. 120 minut w temperaturze (u mnie piekarnik gazowy z dołu) 200st.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, a następnie z worka i kroimy w plasterki.

Sos jaki wytworzył się w worku pieczeniowym przelewamy do garnuszka, dolewamy odłożoną marynatę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina cukru. Możemy również „zaciągnąć” go mąką.

Mięso podajemy polane sosem w towarzystwie ryżu lub ziemniaków.

Wyśmienicie smakuje również na zimno – jako pieczeń na kanapki.

Łopatka w Sosie Mojo

Łopatka w Sosie Mojo

Smacznego !!!

11:25, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel