czwartek, 19 lipca 2018

 Mizeria Rzodkiewkowa

Skład:

1 pęczek rzodkiewek

3 średnie ogórki gruntowe

200g śmietany 18%

sól, pieprz

1 łyżka cukru

szczypiorek

Mizeria Rzodkiewkowa 

Przygotowanie:

Ogórki obieramy.

Rzodkiewkę i ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Oprószamy solą i cukrem. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy puszczony sok.

Do warzyw dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Mieszamy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy do obiadu.

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Smacznego !!!

14:58, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 lipca 2018

Pyszna zupa, która w smaku przypomina kotlety Devolay, dlatego też ją tak nazwałam. Koniecznie musi być posypana szczypiorkiem, który podkreśla smak kremowej zupy i idealnie komponuje się z pieczarkami.

Zupa wychodzi gęsta, z dużą ilością mięsa, grzybów o kremowej konsystencji i z posmakiem serowym. Polecam :)

Zupa Devolay 

Skład:

1 kg kurczaka (mały lub pół, może także to być kura rosołowa lub udka z kurczaka)

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

400g pieczarek

3-4 ziemniaki

100g sera żółtego

5 łyżek mąki

100g masła

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pęczek szczypiorku

przyprawa w płynie

 Zupa Devolay

Przygotowanie:

Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Do wywaru dodajemy obraną marchew, pietruszkę i seler. Po 30 minutach gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po 40 minutach dorzucamy sól. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso i warzywa. Bulion przecedzamy przez sitko.

Mięso oddzielamy od kości i skóry. Marchewkę kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią cebule i pieczarki. Smażymy, aż cebula i grzyby się zrumienią. Przekładamy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Teraz dokładamy odłożone mięso i marchewkę.

Na patelni przygotowujemy zasmażkę, a mianowicie rozpuszczamy resztę masła, następnie oprószamy mąką i za pomocą trzepaczki/rózgi mieszamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając podlewamy bulionem, gdy zasmażka będzie gładka bez grudek to przelewamy ja do zupy.

Zupę mieszamy i dolewamy śmietanę, znów mieszamy i zdejmujemy z palnika. Dorzucamy starty żółty ser i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i koniecznie posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Smacznego !!!

11:15, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 11 lipca 2018

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra 

Skład:

2 kg ogórków gruntowych

½ litra octu

8 łyżek oliwy

1,5 szklanki cukru

4 łyżki soli

6 ząbków czosnku

2 łyżki suszonego chili

 Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki – najlepiej jest zetrzeć je na tarce tak jak mizerię. Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na ok. 2-3h.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Po tym czasie ogórki odcedzamy. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżeczkę chili. Dokładnie mieszamy.

Nakładamy do wyparzonych słoików.

W rondelku zagotowujemy ocet z oliwą i resztą chili. Dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru.

Gorącą marynatą zalewamy ogórki w słoikach.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Pasteryzujemy ok.20min.

Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Gdy ostygną to przenosimy do chłodnego miejsca.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Smacznego !!!

14:06, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 lipca 2018

 Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Skład:

4 kotlety schabowe bez kości

4 plasterki żółtego sera

kilka krążków marynowanej papryki Jalapeno

przyprawa kebab

sól

olej do smażenia

mąka

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem, ostrożnie aby nie porobić dziur.

Każdy kotlet oprószamy solą oraz posypujemy obficie przyprawą kebab.

Na każdy kotlet układamy zwinięty plasterek sera. Na ser nakładamy krążki papryki jalapeno.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Kotlety zwijamy, bok kotleta nakładamy na środek i zbijamy tłuczkiem (tak jak w roladkach Twardowskiego).

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Następnie zwijamy w roladkę.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Roladki obtaczamy w mace i smażymy na oleju.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut w temperaturze 200st.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Wyjmujemy i podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubiona surówką.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Smacznego !!!

13:46, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lipca 2018

 Pomidory po Ukraińsku

Skład:

250g pomidorków koktajlowych lub daktylowych

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

200ml przecieru pomidorowego z kartonika

sól, pieprz

szczypta suszonej bazylii

Pomidory po Ukraińsku 

Przygotowanie:

Pomidory przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Po kilku sekundach odcedzamy i zdejmujemy skórkę z pomidorków.

Pomidory po Ukraińsku

Koncentrat pomidorowy przelewamy do miseczki, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, miód i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pomidory po Ukraińsku

Pomidorki przekładamy na półmisek i zalewamy koncentratem pomidorowym z cebulką. Mieszamy i oprószamy lekko suszoną bazylią.

Odstawiamy na kilka godzin lub na cała noc do lodówki.

Podajemy jako przystawka, przekąska, sałatka na grilla lub do obiadu.

Pomidory po Ukraińsku

Pomidory po Ukraińsku

Pomidory po Ukraińsku

Pomidory po Ukraińsku

Smacznego !!!

13:05, joannas1976 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 lipca 2018

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Skład:

2 małe polędwiczki wieprzowe

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

Marynata:

3 łyżki musztardy francuskiej

3 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki octu winnego

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej  

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

W moździerzu ucieramy cukier trzcinowy z rozmarynem, następnie dodajemy musztardę, ocet i ponownie ucieramy (tak aby ziarenka gorczycy z musztardy tylko popękały na pół).

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Polędwiczki przekładamy do miski, zalewamy marynatą. Dokładnie obtaczamy mięso, aby pokryło się z każdej strony marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Następnego dnia mięso obsmażamy z każdej strony na patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatą w misce polewamy jeszcze polędwiczki.

Wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 min (w zależności od piekarnika – u mnie gazowy z dołu).

Wyjmujemy i podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą i ulubioną surówką.

 Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Smacznego !!!

12:31, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 lipca 2018

Tort Bezowy Pavlova 

Skład:

Beza: (2 blaty o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm)

6 białek

200g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu spirytusowego

Krem:

250g serka mascarpone

200g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

300g truskawek

100g borówek amerykańskich

Tort Bezowy Pavlova 

Porady:

- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki do bezy aby były pod ręką. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

- Jeżeli nie mamy drobnego cukru to możemy go przez 1-2 sekundy zmiksować w młynku do kawy lub malakserze lub użyć cukru pudru.

- Przygotowujemy sobie także formy do blatów lub papier na którym obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm. Możemy to zrobić za pomocą miski, cyrkla, talerza itp.

Tort Bezowy Pavlova

- bezę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek – dokładnie aby żółtko nie dostało się do białek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach przez minutę, a później stopniowo zwiększamy do najszybszych. Pamiętajmy aby białek nie ubijać dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Następnie gdy białka są już „sztywne” dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy przez ok. 30-40 sekund, potem znów dosypujemy łyżkę cukru i znów miksujemy przez 30-40 sekund i tak do wyczerpania się cukru.

Gdy cukier już całkowicie się rozpuści to dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy.

Masa powinna być lśniąca.

Pianę nakładamy do foremek lub na obrysowane koła z papieru. Formujemy wg uznania.

Blachę z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120st przez 100min. Następnie suszymy (zostawiając w piekarniku) przez kolejne 4 godziny lub zostawiamy na całą noc.

Na drugi dzień delikatnie zdejmujemy papier z bezy, a blat układamy na paterze.

 

Krem:

Mocno schłodzoną śmietanę przekładamy do miski i miksujemy, gdy śmietana będzie już ubita (gęsta prawie jak twaróg) to dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów miksujemy, aż krem będzie „sztywny”

Połowę kremu rozkładamy na blacie z bezy.

Na krem rozkładamy połowę truskawek i borówek.

Tort Bezowy Pavlova

Przykrywamy drugim blatem, który także smarujemy kremem.

Na wierzchu rozkładamy resztę owoców.

Wstawiamy do lodówki, aby krem porządnie nam zastygł.

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Smacznego !!!

piątek, 29 czerwca 2018

Zupa ala Bigos 

Skład:

2 długie kiełbasy

200g wędzonego, surowego boczku

1 młoda kapusta (nie za duża)

1 marchew

4 ziemniaki

2 cebule

5 pieczarek

600 ml soku pomidorowego pikantnego

sól

świeżo zmielony pieprz

pęczek koperku

1 łyżka masła

ew. przyprawa w płynie

Zupa ala Bigos 

Przygotowanie:

Kapustę siekamy i przekładamy do garnka.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty.

Pieczarki kroimy w pół plasterki i dokładamy do garnka.

Zalewamy wodą i zagotowujemy.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na maśle. Gdy się podsmaży do dodajemy posiekaną cebulę, gdy ta się lekko zrumieni to przerzucamy zawartość patelni do kapusty.

Boczek kroimy w słupki i dokładamy do kapusty.

Całość przyprawiamy solą i dusimy ok. 30minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Na końcu dolewamy sok pomidorowy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawa w płynie oraz posypujemy koperkiem. Mieszamy i nalewamy na talerze.

Zupa ala Bigos

Zupa ala Bigos

Zupa ala Bigos

Zupa ala Bigos

Smacznego !!!

11:03, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 czerwca 2018

Schab po Kalisku 

Skład:

500g schabu bez kości

2 cebule

6 pieczarek

5 ogórków konserwowych

1 czerwona papryka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

ostra papryka

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab dokładnie oczyszczamy z błon i myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plasterki, a następnie w paski.

Schab po Kalisku

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryka, Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie obsypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy, aż każdy pasek mięsa pokryje się mąką.

Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

Schab po Kalisku

Pieczarki kroimy w plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Cebulę siekamy w kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w paski.

Schab po Kalisku

Podsmażone mięso przekładamy do garnka z gotującą wodą (wody ok.700ml.)

Na patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, pieczarki i ogórki. Gdy się zrumienią to przekładamy do garnka z mięsem. Całość dusimy ok. 30-40minut.

Na koniec dorzucamy paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze5-10 minut.

Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Schab po Kalisku

Schab po Kalisku

Schab po Kalisku

Schab po Kalisku

Smacznego !!!

11:11, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 czerwca 2018

 Zuccotto to włoski deser pochodzący z Florencji . Zuccotto to pół-mrożony, schłodzony deser z ciastem i lodami. Ten deser jest tradycyjnie wytwarzany w specjalnej formie w kształcie dyni ( zuccotto oznacza "mała dynia" w języku włoskim). Powszechnie uważa się, że inspiracją była kopuła katedry we Florencji (główna katedra miasta).

Poniżej przepis na zuccotto z biszkoptem, serkiem mascarpone, orzechami, wiórkami czekoladowymi i czereśniami – PYCHOTA

Zuccotto

Skład:

Biszkopt:

6 łyżek mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

4 łyżki kakao

5 jajek "L"

½ łyżeczki soku z cytryny

Krem:

150g śmietany 36%

250g serka mascarpone

6 łyżek cukru pudru

ok. 300-400g czereśni

50g łuskanych orzechów włoskich

50g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

200ml wiśniówki

cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno (nie dodajemy soli).

Żółtka z cukrem miksujemy, aż masa będzie biała. Dodajemy sok z cytryny.

Mąki z kakao przesiewamy i po troszeczku dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy białka i znów delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do tortownicy o śr.24 cm.

Zuccotto

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30minut (u mnie tylko z dołu) w temperaturze 180st.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu rzucamy (z wysokości ok. 60cm) z blachą na ziemię. Następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę górą do dołu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zuccotto

Następnie za pomocą długiego i ostrego noża przekrawamy na dwa blaty.

Jeden blat kroimy na 4 części, a następnie każdą cześć jeszcze na pół.

Zuccotto

Miskę o średnicy ok. 22cm wykładamy arkuszem folii aluminiowej. Na folię wykładamy trójkąty z ciasta. Nasączamy obficie wiśniówką.

Krem:

Czereśnie przecinamy na pół i usuwamy pestki.

Czekoladę trzemy na dużych oczkach tarki. Chowamy do zamrażarki, aby nam się nie rozpuściła.

Orzechy prażymy na patelni. Następnie trzemy w dłoniach, aby pozbyć się łusek. Przekładamy na deskę i siekamy.

Zuccotto

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dokładamy mascarpone i jeszcze ubijamy, aż masa będzie sztywna.

Do kremu dorzucamy posiekane orzechy i mieszamy za pomocą łyżki. Na koniec dorzucamy czereśnie i wyjęte z zamrażarki wiórki czekolady. Mieszamy dosłownie dwoma okrężnymi ruchami, aby czereśnie nie puściły soku, a wiórki się nie rozpuściły.

 

Krem przekładamy na trójkąty ciasta do miski. Kremu powinno starczyć po brzeg ciasta.

Zuccotto

Na wierzchu układamy drugi blat ciasta i nasączamy go także wiśniówką.

Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki aby masa zastygła.

Wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem oraz dekorujemy czereśniami.

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Smacznego !!!

sobota, 16 czerwca 2018

Saatka_z_Pieczonym_Misem__3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skład:

Pół opakowania mieszanki sałat z marchewką

1 pomidor

3 ogórki małosolne

pół czerwonej cebuli

mięso pieczone z obiadu (ja użyłam roladek drobiowych z obiadu z dnia poprzedniego, ale może to być również udko pieczone lub kotlety)

dressing włoski beztłuszczowy firmy Folwark

dressing vinegrette firmy Folwark

szczypiorek

 Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Przygotowanie:

Sałatę rozkładamy na półmisku.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Układamy na sałacie.

Ogórki małosolne kroimy w plasterki, a cebule w pół plasterki. Rozkładamy na sałacie.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na sałatce.

Całość polewamy dressingami i posypujemy szczypiorkiem.

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Smacznego !!!

14:00, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 czerwca 2018

 Chłodnik Śledziowy

Skład:

300 ml dobrej, gęstej śmietany

150 ml kefiru

słoik (400g) śledzi marynowanych/ rolmopsów lub matiasy

2 duże cebule

sól, pieprz

1 łyżka cukru

koperek do dekoracji

Dodatkowo:

Ziemniaki w łupinach

Mleko do moczenia śledzi

 Chłodnik Śledziowy

Przygotowanie:

Filety śledziowe przekładamy do miski (jeżeli mamy rolmopsy, to je rozkładamy i usuwamy farsz), zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin aby się wymoczyły.

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i posypujemy łyżką soli i łyżką cukru. Odstawiamy na kilka godzin, aby cebula zmiękła.

Chłodnik Śledziowy

Śmietanę łączymy z kefirem.

Z śledzi marynowanych zdejmujemy skórę i kroimy w paski.

1/3 śledzi dorzucamy do śmietany i miksujemy blenderem.

Następnie do śmietany dokładamy odciśniętą cebulę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby chłodnik się schłodził.

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy w łupinach do garnka. Gotujemy, aż będą miękkie (najlepiej sprawdzać wbijając widelec). Ziemniaki wyjmujemy, a gdy lekko przestygną (tak aby nie parzyły dłoni) to je obieramy.

Ziemniaki układamy na głębokim talerzu. Obok nalewamy chłodnik, układamy pokrojone w paski śledzie i dekorujemy koperkiem oraz oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

 Chłodnik Śledziowy

Chłodnik Śledziowy

Chłodnik Śledziowy

Porada:

  • chłodnik ten możemy przygotować także z śledziami solonymi z ikrą lub mleczem (jak kto woli), wtedy do śmietany dolewamy pół łyżeczki octu lub soku z cytryny.
  • Dla osób nie tolerujących świeżej cebuli polecam jej podgotowanie w marynacie, a mianowicie na 300ml wody dodajemy 4 łyżki octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. W takiej marynacie gotujemy cebulę przez 3-5 minut. Następnie odsączamy i dodajemy do śmietany.
  • Do chłodnika możemy dodać także starte na grubych oczkach jabłko.

Chłodnik Śledziowy

Smacznego !!!

13:28, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 czerwca 2018

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki   

Skład:

1,5 kg skrzydełek

1 łyżka pieprzu cayenne

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka przyprawy harissa

pół opakowania przyprawy Kotanyi „do skrzydełek kentucky”

sól

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oleju

mąka

 Sos Słodki a’la Pad Thai (przepis Tutaj)

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy w stawach na części. Końcówkę (czyli „lotkę”- tę bezmięsną) wyrzucamy (lub jak ktoś lubi odkładamy np.; na zupę). Części skrzydełek jedno kostnych nacinamy wokół kości, a mięso ze skórą ściągamy na dół.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka dwu kostne także nacinamy, ale z obydwu stron, a następnie czubkiem noża przecinamy delikatnie chrząstki miedzy kostkami – z jednej i drugiej strony. Wyjmujemy tylko jedną – tą chudsza kostkę. Mięso ściągamy w dół na jednej kości.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Tak przygotowane skrzydełka przekładamy do miski, posypujemy solą, przyprawą harissa, pieprzem cayenne, czosnkiem, przyprawą do skrzydełek oraz dolewamy olej i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso (nie przejmujmy się tym, że ściągnięte mięso wróciło na swoje miejsce – potem jeszcze raz je osuniemy). Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Na drugi dzień mięso ponownie przygotowujemy czyli osuwamy na dół kości i tylko mięso oprószamy mąką. Odstawiamy na półmisek.

Następnie smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Mięso na skrzydełkach (czyli sam dół) zanurzamy w sosie słodkim ala Pad Thai

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

i następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z pałkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180st.

Wyjmujemy i podajemy na półmisku. Idealne jako ciepła przekąska na imprezę ale również świetnie smakują na zimno. Możemy podać dodatkowo z ulubionymi sosami.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 czerwca 2018

Sos do Pad Thai 

Skład:

120g ketchupu ostrego

3 łyżki miodu

200ml soku ananasowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka suszonego czosnku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Przelewamy do miseczki lub słoiczka.

Podajemy do grilowanego, pieczonego mięsa, na kanapki, jako sos do makaronu lub sos do frytek.

Sos do Pad Thai

Sos do Pad Thai

Smacznego !!!

13:06, joannas1976 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 czerwca 2018

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym 

Skład:

1 filet z Indyka o wadze ok. 1300g

przyprawa do indyka

sól, pieprz

ostra papryka

200g pieczarek

olej do smażenia

Sos:

300g pieczarek

1 większa cebula

sól, pieprz

2 łyżki mąki

150g śmietany 18%

100g masła

150ml bulionu

 

Przygotowanie:

Filet oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym i długim nożem przecinamy wzdłuż (nie do końca), a następnie nacinamy mięso pod skosem na bok – tak aby rozłożyć filet na kilka płatów połączonych ze sobą ale nie rozciętych. Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem, aby powstał nam wielki płaski płat mięsa.

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Mięso z obydwu stron przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do indyka oraz ostrą papryką.

Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Rozkładamy je na całej powierzchni mięsa. Pieczarki oprószamy solą i pieprzem.

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Zwijamy ciasno w roladę i związujemy sznurkiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Roladę podsmażamy z każdej strony na brąz. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 60 minut w temp. 200st.

W miedzy czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (wg upodobania).

Cebule drobno siekamy.

Pieczarki i cebule wrzucamy do rondelka na roztopione masło. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie oprószamy mąką, mieszamy i podlewamy bulionem. Ponownie mieszamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki. Polewamy sosem pieczarkowym.

W miedzy czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (wg upodobania).

Cebule drobno siekamy.

Pieczarki i cebule wrzucamy do rondelka na roztopione masło. Smażymy, az się cebula zeszkli. Następnie oprószamy mąką, mieszamy i podlewamy bulionem. Ponownie mieszamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki. Polewamy sosem pieczarkowym.

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Smacznego !!!

13:01, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 maja 2018

Wurschtsalat /Wurstsalat to bawarska sałatka z wędliną w pysznym i wyrazistym dressingu. Idealnie pasuje na grilla lub piknik.

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska 

Skład:

1 kiełbasa parówkowa (sardelek mogą być parówki z szynki lub mortadela)

1 ogórek konserwowy

pół czerwonej cebuli

szczypiorek

3 łyżki bulionu

sos musztardowo - ziołowy firmy Folwark

 Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Przygotowanie:

Sardelkę i ogórek kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w pół plasterki czerwoną cebulę.

Sos musztardowo-ziołowy mieszamy z bulionem i polewamy sałatkę.

Mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z grzankami.

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Smacznego !!!

16:43, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 maja 2018

 roladki koscierskie

Skład:

2 filety z kurczaka

100g boczku surowego wędzonego

1 cebula

2 duże pieczarki

4 grubsze plasterki sera mozzarella

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka złotego

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 Roladki Kościerskie

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet przecinamy wzdłuż na pół. Kotlet z kurczaka umieszczamy na folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Następnie kotlet rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tak aby nie porobić dziur.

Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka złotego.

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, następnie dokładamy posiekaną cebulę i pieczarki. Chwilkę dusimy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz wykładamy na środku kotleta

Plaster sera dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na farszu.

Roladki Kościerskie

Boki kotleta nakładamy do środka i lekko zbijamy tłuczkiem

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Następnie zwijamy w roladkę.

Owijamy ciasno folią i odkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Roladki Kościerskie

Po tym czasie roladki odwijamy z folii i zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut. Na koniec nakładamy pokrywkę i dusimy kilka minut, aby roladki dopiekły się w środku (możemy także przełożyć na 10 minut do piekarnika i zapiekać w temp. 180st.)

Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

11:48, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 maja 2018

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty 

Skład:

2 garści mieszanki sałat

1 pomidor

puszka tuńczyka w oleju

kilka oliwek zielnych

dressing jogurtowy z ziołami firmy Folwark

 

Przygotowanie:

Sałatę układamy na półmisku.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie układamy na sałacie.

Tuńczyka odcedzamy z oleju i rozdrabniamy. Rozkładamy na sałatce.

Oliwki kroimy na pół i dokładamy do sałatki.

Całość polewamy gotowym dressingiem jogurtowym z ziołami z firmy Folwark.

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

13:51, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 maja 2018

Amoniaczki 

Składniki:

500g mąki tortowej

200g margaryny

3 żółtka

120g cukru

3 łyżeczki amoniaku

½ szklanki kwaśnej śmietany

cukier trzcinowy do posypania

 

Przygotowanie:

Amoniak dodajemy do śmietany i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Mieszamy i łączymy z śmietaną z amoniakiem. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm. Za pomocą foremki lub kieliszka wykrawamy ciastka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 20-25 minut w temp. 180 st.

Amoniaczki

Amoniaczki

Smacznego !!!

poniedziałek, 14 maja 2018

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym 

Skład:

1 gicz wołowa

sól, pieprz

Dodatkowo:

1 większa cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

pół świeżej papryki chili

puszka krojonych pomidorów w puszce lub 500ml passaty pomidorowej

150 ml bulionu wołowego

sól

cukier do smaku

szczypta tymianku

3 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Gicz dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w małą kostkę marchew i chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli to dorzucamy posiekaną chili, obrany i posiekany drobno czosnek oraz liście laurowe i tymianek. Smażymy kolejne kilka minut

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

i zalewamy bulionem, a następnie dokładamy zawartość puszki z pomidorami oraz doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy kilka minut.

Warzywa wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy usmażoną i odłożona gicz wołową.

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 60 min (aż mięso będzie miękkie) w temperaturze 180C.

Wyjmujemy i podajemy z kaszą, ryżem lub świeża bagietką.

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi