wtorek, 19 czerwca 2018

 Zuccotto to włoski deser pochodzący z Florencji . Zuccotto to pół-mrożony, schłodzony deser z ciastem i lodami. Ten deser jest tradycyjnie wytwarzany w specjalnej formie w kształcie dyni ( zuccotto oznacza "mała dynia" w języku włoskim). Powszechnie uważa się, że inspiracją była kopuła katedry we Florencji (główna katedra miasta).

Poniżej przepis na zuccotto z biszkoptem, serkiem mascarpone, orzechami, wiórkami czekoladowymi i czereśniami – PYCHOTA

Zuccotto

Skład:

Biszkopt:

6 łyżek mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

4 łyżki kakao

5 jajek "L"

½ łyżeczki soku z cytryny

Krem:

150g śmietany 36%

250g serka mascarpone

6 łyżek cukru pudru

ok. 300-400g czereśni

50g łuskanych orzechów włoskich

50g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

200ml wiśniówki

cukier puder do dekoracji

Zuccotto 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno (nie dodajemy soli).

Żółtka z cukrem miksujemy, aż masa będzie biała. Dodajemy sok z cytryny.

Mąki z kakao przesiewamy i po troszeczku dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy białka i znów delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do tortownicy o śr.24 cm.

Zuccotto

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30minut (u mnie tylko z dołu) w temperaturze 180st.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu rzucamy (z wysokości ok. 60cm) z blachą na ziemię. Następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę górą do dołu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zuccotto

Następnie za pomocą długiego i ostrego noża przekrawamy na dwa blaty.

Jeden blat kroimy na 4 części, a następnie każdą cześć jeszcze na pół.

Zuccotto

Miskę o średnicy ok. 22cm wykładamy arkuszem folii aluminiowej. Na folię wykładamy trójkąty z ciasta. Nasączamy obficie wiśniówką.

Krem:

Czereśnie przecinamy na pół i usuwamy pestki.

Czekoladę trzemy na dużych oczkach tarki. Chowamy do zamrażarki, aby nam się nie rozpuściła.

Orzechy prażymy na patelni. Następnie trzemy w dłoniach, aby pozbyć się łusek. Przekładamy na deskę i siekamy.

Zuccotto

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dokładamy mascarpone i jeszcze ubijamy, aż masa będzie sztywna.

Do kremu dorzucamy posiekane orzechy i mieszamy za pomocą łyżki. Na koniec dorzucamy czereśnie i wyjęte z zamrażarki wiórki czekolady. Mieszamy dosłownie dwoma okrężnymi ruchami, aby czereśnie nie puściły soku, a wiórki się nie rozpuściły.

 

Krem przekładamy na trójkąty ciasta do miski. Kremu powinno starczyć po brzeg ciasta.

Zuccotto

Na wierzchu układamy drugi blat ciasta i nasączamy go także wiśniówką.

Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki aby masa zastygła.

Wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem oraz dekorujemy czereśniami.

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Smacznego !!!

sobota, 16 czerwca 2018

Saatka_z_Pieczonym_Misem__3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skład:

Pół opakowania mieszanki sałat z marchewką

1 pomidor

3 ogórki małosolne

pół czerwonej cebuli

mięso pieczone z obiadu (ja użyłam roladek drobiowych z obiadu z dnia poprzedniego, ale może to być również udko pieczone lub kotlety)

dressing włoski beztłuszczowy firmy Folwark

dressing vinegrette firmy Folwark

szczypiorek

 Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Przygotowanie:

Sałatę rozkładamy na półmisku.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Układamy na sałacie.

Ogórki małosolne kroimy w plasterki, a cebule w pół plasterki. Rozkładamy na sałacie.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na sałatce.

Całość polewamy dressingami i posypujemy szczypiorkiem.

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Smacznego !!!

14:00, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 czerwca 2018

 Chłodnik Śledziowy

Skład:

300 ml dobrej, gęstej śmietany

150 ml kefiru

słoik (400g) śledzi marynowanych/ rolmopsów lub matiasy

2 duże cebule

sól, pieprz

1 łyżka cukru

koperek do dekoracji

Dodatkowo:

Ziemniaki w łupinach

Mleko do moczenia śledzi

 Chłodnik Śledziowy

Przygotowanie:

Filety śledziowe przekładamy do miski (jeżeli mamy rolmopsy, to je rozkładamy i usuwamy farsz), zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin aby się wymoczyły.

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i posypujemy łyżką soli i łyżką cukru. Odstawiamy na kilka godzin, aby cebula zmiękła.

Chłodnik Śledziowy

Śmietanę łączymy z kefirem.

Z śledzi marynowanych zdejmujemy skórę i kroimy w paski.

1/3 śledzi dorzucamy do śmietany i miksujemy blenderem.

Następnie do śmietany dokładamy odciśniętą cebulę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby chłodnik się schłodził.

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy w łupinach do garnka. Gotujemy, aż będą miękkie (najlepiej sprawdzać wbijając widelec). Ziemniaki wyjmujemy, a gdy lekko przestygną (tak aby nie parzyły dłoni) to je obieramy.

Ziemniaki układamy na głębokim talerzu. Obok nalewamy chłodnik, układamy pokrojone w paski śledzie i dekorujemy koperkiem oraz oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

 Chłodnik Śledziowy

Chłodnik Śledziowy

Chłodnik Śledziowy

Porada:

  • chłodnik ten możemy przygotować także z śledziami solonymi z ikrą lub mleczem (jak kto woli), wtedy do śmietany dolewamy pół łyżeczki octu lub soku z cytryny.
  • Dla osób nie tolerujących świeżej cebuli polecam jej podgotowanie w marynacie, a mianowicie na 300ml wody dodajemy 4 łyżki octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. W takiej marynacie gotujemy cebulę przez 3-5 minut. Następnie odsączamy i dodajemy do śmietany.
  • Do chłodnika możemy dodać także starte na grubych oczkach jabłko.

Chłodnik Śledziowy

Smacznego !!!

13:28, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 czerwca 2018

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki   

Skład:

1,5 kg skrzydełek

1 łyżka pieprzu cayenne

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka przyprawy harissa

pół opakowania przyprawy Kotanyi „do skrzydełek kentucky”

sól

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oleju

mąka

 Sos Słodki a’la Pad Thai (przepis Tutaj)

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy w stawach na części. Końcówkę (czyli „lotkę”- tę bezmięsną) wyrzucamy (lub jak ktoś lubi odkładamy np.; na zupę). Części skrzydełek jedno kostnych nacinamy wokół kości, a mięso ze skórą ściągamy na dół.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka dwu kostne także nacinamy, ale z obydwu stron, a następnie czubkiem noża przecinamy delikatnie chrząstki miedzy kostkami – z jednej i drugiej strony. Wyjmujemy tylko jedną – tą chudsza kostkę. Mięso ściągamy w dół na jednej kości.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Tak przygotowane skrzydełka przekładamy do miski, posypujemy solą, przyprawą harissa, pieprzem cayenne, czosnkiem, przyprawą do skrzydełek oraz dolewamy olej i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso (nie przejmujmy się tym, że ściągnięte mięso wróciło na swoje miejsce – potem jeszcze raz je osuniemy). Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Na drugi dzień mięso ponownie przygotowujemy czyli osuwamy na dół kości i tylko mięso oprószamy mąką. Odstawiamy na półmisek.

Następnie smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Mięso na skrzydełkach (czyli sam dół) zanurzamy w sosie słodkim ala Pad Thai

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

i następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z pałkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180st.

Wyjmujemy i podajemy na półmisku. Idealne jako ciepła przekąska na imprezę ale również świetnie smakują na zimno. Możemy podać dodatkowo z ulubionymi sosami.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 czerwca 2018

Sos do Pad Thai 

Skład:

120g ketchupu ostrego

3 łyżki miodu

200ml soku ananasowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka suszonego czosnku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Przelewamy do miseczki lub słoiczka.

Podajemy do grilowanego, pieczonego mięsa, na kanapki, jako sos do makaronu lub sos do frytek.

Sos do Pad Thai

Sos do Pad Thai

Smacznego !!!

13:06, joannas1976 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 czerwca 2018

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym 

Skład:

1 filet z Indyka o wadze ok. 1300g

przyprawa do indyka

sól, pieprz

ostra papryka

200g pieczarek

olej do smażenia

Sos:

300g pieczarek

1 większa cebula

sól, pieprz

2 łyżki mąki

150g śmietany 18%

100g masła

150ml bulionu

 

Przygotowanie:

Filet oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym i długim nożem przecinamy wzdłuż (nie do końca), a następnie nacinamy mięso pod skosem na bok – tak aby rozłożyć filet na kilka płatów połączonych ze sobą ale nie rozciętych. Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem, aby powstał nam wielki płaski płat mięsa.

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Mięso z obydwu stron przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do indyka oraz ostrą papryką.

Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Rozkładamy je na całej powierzchni mięsa. Pieczarki oprószamy solą i pieprzem.

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Zwijamy ciasno w roladę i związujemy sznurkiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.

Roladę podsmażamy z każdej strony na brąz. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 60 minut w temp. 200st.

W miedzy czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (wg upodobania).

Cebule drobno siekamy.

Pieczarki i cebule wrzucamy do rondelka na roztopione masło. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie oprószamy mąką, mieszamy i podlewamy bulionem. Ponownie mieszamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki. Polewamy sosem pieczarkowym.

W miedzy czasie przygotowujemy sos. Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (wg upodobania).

Cebule drobno siekamy.

Pieczarki i cebule wrzucamy do rondelka na roztopione masło. Smażymy, az się cebula zeszkli. Następnie oprószamy mąką, mieszamy i podlewamy bulionem. Ponownie mieszamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki. Polewamy sosem pieczarkowym.

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Faszerowana Rolada z Indyka w Sosie Grzybowym

Smacznego !!!

13:01, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 29 maja 2018

Wurschtsalat /Wurstsalat to bawarska sałatka z wędliną w pysznym i wyrazistym dressingu. Idealnie pasuje na grilla lub piknik.

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska 

Skład:

1 kiełbasa parówkowa (sardelek mogą być parówki z szynki lub mortadela)

1 ogórek konserwowy

pół czerwonej cebuli

szczypiorek

3 łyżki bulionu

sos musztardowo - ziołowy firmy Folwark

 Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Przygotowanie:

Sardelkę i ogórek kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w pół plasterki czerwoną cebulę.

Sos musztardowo-ziołowy mieszamy z bulionem i polewamy sałatkę.

Mieszamy i posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z grzankami.

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Wurschtsalat - Sałatka Bawarska

Smacznego !!!

16:43, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 maja 2018

 roladki koscierskie

Skład:

2 filety z kurczaka

100g boczku surowego wędzonego

1 cebula

2 duże pieczarki

4 grubsze plasterki sera mozzarella

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka złotego

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 Roladki Kościerskie

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet przecinamy wzdłuż na pół. Kotlet z kurczaka umieszczamy na folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Następnie kotlet rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tak aby nie porobić dziur.

Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka złotego.

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, następnie dokładamy posiekaną cebulę i pieczarki. Chwilkę dusimy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz wykładamy na środku kotleta

Plaster sera dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na farszu.

Roladki Kościerskie

Boki kotleta nakładamy do środka i lekko zbijamy tłuczkiem

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Następnie zwijamy w roladkę.

Owijamy ciasno folią i odkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Roladki Kościerskie

Po tym czasie roladki odwijamy z folii i zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut. Na koniec nakładamy pokrywkę i dusimy kilka minut, aby roladki dopiekły się w środku (możemy także przełożyć na 10 minut do piekarnika i zapiekać w temp. 180st.)

Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

11:48, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 maja 2018

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty 

Skład:

2 garści mieszanki sałat

1 pomidor

puszka tuńczyka w oleju

kilka oliwek zielnych

dressing jogurtowy z ziołami firmy Folwark

 

Przygotowanie:

Sałatę układamy na półmisku.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie układamy na sałacie.

Tuńczyka odcedzamy z oleju i rozdrabniamy. Rozkładamy na sałatce.

Oliwki kroimy na pół i dokładamy do sałatki.

Całość polewamy gotowym dressingiem jogurtowym z ziołami z firmy Folwark.

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

13:51, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 maja 2018

Amoniaczki 

Składniki:

500g mąki tortowej

200g margaryny

3 żółtka

120g cukru

3 łyżeczki amoniaku

½ szklanki kwaśnej śmietany

cukier trzcinowy do posypania

 

Przygotowanie:

Amoniak dodajemy do śmietany i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Mieszamy i łączymy z śmietaną z amoniakiem. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm. Za pomocą foremki lub kieliszka wykrawamy ciastka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 20-25 minut w temp. 180 st.

Amoniaczki

Amoniaczki

Smacznego !!!

poniedziałek, 14 maja 2018

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym 

Skład:

1 gicz wołowa

sól, pieprz

Dodatkowo:

1 większa cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

pół świeżej papryki chili

puszka krojonych pomidorów w puszce lub 500ml passaty pomidorowej

150 ml bulionu wołowego

sól

cukier do smaku

szczypta tymianku

3 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Gicz dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w małą kostkę marchew i chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli to dorzucamy posiekaną chili, obrany i posiekany drobno czosnek oraz liście laurowe i tymianek. Smażymy kolejne kilka minut

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

i zalewamy bulionem, a następnie dokładamy zawartość puszki z pomidorami oraz doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy kilka minut.

Warzywa wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy usmażoną i odłożona gicz wołową.

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 60 min (aż mięso będzie miękkie) w temperaturze 180C.

Wyjmujemy i podajemy z kaszą, ryżem lub świeża bagietką.

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2018

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Skład:

4 surowe białe kiełbasy

250g śmietany 18%

2 łyżki chrzanu

2 cebule

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

majeranek

szczypiorek

olej

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pół plasterki i przekładamy na patelnię z odrobina oleju. Delikatnie podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy czosnek, następnie dolewamy śmietanę i chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy białą kiełbasę, oprószamy delikatnie majerankiem.

Wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika do 200°C

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

zapiekamy przez 40 minut.

Wyjmujemy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Smacznego !!!

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Łosoś Teriyaki

Skład:

3 paski świeżego łososia

Na marynatę:

150 ml sosu teriyaki

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

kawałek imbiru

sok z połowy limonki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

2 łyżki ziaren białego sezamu

szczypiorek

oliwa z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

Łosoś Teriyaki 

Przygotowanie:

Łososia dokładnie myjemy, za pomocą pęsety wyjmujemy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym.

W miseczce mieszamy sos teriyaki z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i posiekaną drobno papryką chili.

Łososia zanurzamy i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby się zamarynował.

Łosoś Teriyaki

Po tym czasie rybę odsączamy z marynaty i smażymy na średnim ogniu, po ok. 8 min z każdej strony. Resztę marynaty przelewamy do rondelka, dolewamy olej sezamowy i redukujemy, aż sos zgęstnieje.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.

Szczypiorek siekamy

Łososia wykładamy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu oraz szczypiorkiem.

Podajemy z kaszą, szparagami lub ryżem.

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Smacznego !!!

12:45, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Skład:

Mięso:

1 większa polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 700g

3 łyżki sosu sojowego

sól

zmielony, czarny pieprz

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 i ½ szt. czerwonej papryki

2 średnie czerwone cebule

1 świeże mango

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.4cm)

1 większa papryka chili

oliwa z oliwek

Na sos:

4 łyżki wody

4 łyżki octu ryżowego

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżeczki cukru

Polędwiczka Po Chińsku z Mango  

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błony, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i dolewamy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Mango obieramy i kroimy w słupki.

Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki.

Imbir i czosnek obieramy i trzemy na tarce.

Chili drobno siekamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą w miseczce.

W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę, czosnek, imbir, chili i mieszamy, po kilku sekundach dorzucamy czerwona paprykę i mango. Dusimy ok. 2-5 min. Warzywa z mango przekładamy do miski, a do woka dolewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią obtoczone w mące ziemniaczanej kawałki polędwiczki. Smażymy cały czas mieszając, aż mięso się zrumieni (ok.3-5min). Następnie dolewamy przygotowany sos i dorzucamy odłożone warzywa z mango. Mieszamy.

Nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z ryżem parboiled.

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Smacznego !!!

piątek, 20 kwietnia 2018

Zupa Katalońska 

Skład:

1 duża biodrówka

2 kiełbasy myśliwskie

400ml passaty pomidorowej

1 większa cebula

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3-4 ząbki czosnku

1 papryka chili

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

olej

Zupa Katalońska

Przygotowanie:

Biodrówkę myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (ok.3l) i zagotowujemy. Zdejmujemy „szumowiny”, zmniejszamy ogień. Dorzucamy obraną marchew, seler, pietruszki, umytą paprykę chili (w całości), a także liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.90min (aż mięso będzie miękkie). Na 10-15 minut przed końcem gotowania zupę solimy.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa oraz mięso, a bulion przecedzamy przez sitko (bulionu powinno zostać ok.2l). Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki, a resztę warzyw drobno siekamy.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy na niego kiełbasę, cebulę i mięso. Wszystko razem podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy czosnek i mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy ok. 10minut i następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15minut, aż ziemniaki będą miękkie. Teraz dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Dorzucamy pokrojoną marchew i warzywa oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zupa Katalońska

Zupa Katalońska

Zupa Katalońska

Smacznego !!!

12:44, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 kwietnia 2018

rolada egzotyczna

Skład:

Na ciasto:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na Krem:

250g serka mascarpone

200g śmietany 36%

6 łyżek cukru pudru

1 puszka liczi w syropie (565g)

1 puszka mango (425g)

szczypta soli

Dodatkowo:

Kilka daktyli

Rolada Egzotyczna 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, biała masę.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Dodajemy do żółtek i chwilę mieszamy/miksujemy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy ze sobą.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na drugi papier posmarowany olejem- tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy papier na którym piekło się ciasto.

Ciasto zwijamy w rulon i odstawiamy do ostygnięcia.

Owoce liczi i mango odcedzamy na oddzielnych sitkach, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Rolada Egzotyczna

Ciasto odwijamy i nasączamy biszkopt sokiem z liczi.

Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów chwilę miksujemy. Odkładamy 2 łyżki masy do dekoracji.

Do reszty kremy dodajemy odsączone owoce i delikatnie mieszamy.

Następnie krem rozprowadzamy na cieście.

Zwijamy w roladę, a odłożonym wcześniej kremem smarujemy wierzch rolady.

Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł.

Daktyle drobno siekamy i dekorujemy roladę.

Rolada Egzotyczna

Rolada Egzotyczna

Rolada Egzotyczna

Rolada Egzotyczna

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 kwietnia 2018

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym 

Skład:

600g mięsa mielonego

300g pieczarek

1 duża cebula

1 mały por

1 marchew

kawałek selera

4 ząbki czosnku

4 ziemniaki

250ml śmietany 18%

1 łyżka mąki

sól, pieprz

przyprawa w płynie

olej

natka pietruszki

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy około 2 litry wody.

Marchew, seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Por kroimy w talarki.

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, kiedy się zeszkli to wrzucamy mięso mielone i rozdzielamy je łyżką na mniejsze „grudki”. Smażymy, aż mięso leciutko się zrumieni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso przekładamy do garnka z gotującą się wodą.

Na patelni której smażyliśmy mięso wrzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki, gdy te się lekko zrumienią to dokładamy startą marchew i seler. Przyprawiamy solą. Chwilkę smażymy i przerzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do zupy. Dorzucamy także plasterki pora. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Na koniec śmietanę mieszamy z mąką i dolewamy do zupy. Ponownie mieszamy.

Nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym

Smacznego !!!

13:54, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 kwietnia 2018

 Koktajl z Mango i Ananasem

Skład:

1 ananas o wadze ok. 1,5 kg

1 duże mango

puszka mleka kokosowego

4 łyżki cukru trzcinowego

 Koktajl z Mango i Ananasem

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, odkrawamy zdrewniały środek, a resztę kroimy w kostkę i przekładamy do blendera. Dorzucamy obrane i pokrojone mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i dosypujemy cukier. Blendujemy i przelewamy do wysokich szklanek.

Pijemy przy pomocy słomki.

Koktajl z Mango i Ananasem

Koktajl z Mango i Ananasem

Smacznego !!!

sobota, 31 marca 2018
piątek, 23 marca 2018

Barszcz Ukraiński 

Skład:

600g żeberek wędzonych

500g mięsa wołowego z kością np.; pręga wołowa

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3 cebule

2 kg buraków

ćwierć małej białej kapusty

puszka białej fasoli

4-5 ziemniaki

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki octu z czerwonego wina

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek czarnego pieprzu

śmietana 18%

sól, pieprz

pęczek koperku

Barszcz Ukraiński 

Przygotowanie:

Mięso wołowe myjemy i przekładamy do garnka, dokładamy umyte żeberka wędzone. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy „szumowiny”. Gotujemy na małym ogniu przez 60 minut, po tym czasie dodajemy obraną marchew, seler, pietruszkę, obraną i opaloną nad ogniem cebule oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy jeszcze przez 90min. Na 20 minut przed końcem gotowania przyprawiamy solą.

Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a bulion przecedzamy przez sitko. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, warzywa kroimy w słupki lub kostkę. Odkładamy.

Buraki obieramy i kroimy na dużych oczkach tarki.

Kapustę szatkujemy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni podsmażamy kapustę, następnie dokładamy buraki, czosnek, ocet i całość chwilę dusimy. Podlewamy bulionem, nakładamy pokrywkę i dusimy ok. 30 min.

Do bulionu wrzucamy obrane mięso, pokrojone warzywa oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 10 minut i dorzucamy zawartość patelni z warzywami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec wrzucamy odcedzoną fasolę.

Nalewamy na talerze i dekorujemy kleksem z śmietany oraz posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

11:17, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi