wtorek, 09 kwietnia 2019

     Kochani jak już na pewno wiecie blox.pl zamyka się z dniem 29 kwiecień 2019.

     W związku z tym po prawie 7 latach prowadzenia bloga kuchennecudajoanny.blox.pl, zmuszona jestem go zamknąć. Szkoda, ale co zrobić ?

     Blog zostanie w całości przeniesiony gdzieś indziej (jeszcze nie mam nowej domeny).

    Trochę może to potrwać, ale mam nadzieję, że zdążę do końca miesiąca podać Wam nowy adres.....na razie zaglądajcie na fanpage, który cały czas będzie działać i będzie na nim podany nowy adres - nawet gdyby miało to nastąpić z opóźnieniem.

Pozdrawiam

Joanna

17:57, joannas1976
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 marca 2019

 Dukaty Drobiowe

Skład:

2 filety z kurczaka

pół małej czerwonej papryki

pół małej żółtej papryki

pół małej zielonej papryki

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki kaszy manny

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżka majonezu

sól

świeżo zmielony pieprz

½ łyżeczki pieprzu cayenne

½ łyżeczki mielonego imbiru

olej

mąka pszenna do obtaczania

olej do smażenia

Dukaty Drobiowe 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę.

Dukaty Drobiowe

Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną i zeszkloną cebulę. 

Dukaty Drobiowe

Do masy wbijamy jajko i dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą miksera z końcówką „hak” – do mieszania).

Gdy masa zrobi się już mocno kleista to dokładamy przyprawy, majonez, mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę. Jeszcze chwilę dokładnie mieszamy.

Dukaty Drobiowe

Następnie za pomocą łyżki nabieramy porcję masy i przekładamy na talerz z mąką pszenną.

Dukaty Drobiowe

Kotleciki dokładnie obtaczamy w mące i formujemy małe dukaty.

Dukaty Drobiowe

Smażymy na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy przez 15 min. w temperaturze 180C.

Dukaty Drobiowe

Wyjmujemy i podajemy jako przekąskę na imprezę z dodatkiem ulubionych dipów lub jako kotlety do obiadu z ziemniakami.

Dukaty Drobiowe

Dukaty Drobiowe

Smacznego !!!

13:38, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 09 marca 2019

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką 

Skład: (na naczynie o śr. 20cm)

1 filet z kurczaka

3 średnie ziemniaki

1 cebula

100g boczku w kawałku

5 łyżek śmietany 18%

2 łyżki majonezu

½ szklanki startego żółtego sera

1 jajko

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

przyprawa gyros

zioła prowansalskie

czosnek granulowany

½ łyżeczki ostrej papryki

olej

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy pod skosem w mniejsze kotleciki. Przekładamy do miski, skrapiamy olejem, oprószamy solą i przyprawą gyros.

Ziemniaki w łupinach myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Przekładamy do miski, polewamy olejem i przyprawiamy solą, granulowanym czosnkiem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką

Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Boczek kroimy w grubsze plasterki.

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką

W naczyniu żaroodpornym układamy pionowo plasterki ziemniaków, kotlecik drobiowy, cebulę, boczek i tak na przemian, aż do wyczerpania składników.

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką

W miseczce mieszamy majonez z śmietaną, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką

Dokładnie mieszamy i wylewamy na zapiekankę.

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką

Na wierzchu posypujemy serem.

Zapiekanka Hasselback Pod Pierzynką

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15-20min. w temperaturze ok. 200C.

Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy porcje na talerz i zjadamy :)

Smacznego !!!

poniedziałek, 04 marca 2019

 Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

Skład:

10 małych kiełbasek śląskich z kurcząt

ok. ¼ opakowania ciasta francuskiego

2 średnie cebule

100g boczku surowego, wędzonego

5 łyżek ostrego ketchupu

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 szklanka startego żółtego sera

2 ogórki konserwowe typu „ Kartuskie”

1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Kiełbaski kroimy na pół.

Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2cm. Następnie kroimy na 2-3 części. Smarujemy musztardą Dijon. Każdym kawałkiem ciasta owijamy kiełbaski od miejsca przecięcia do ¾ wysokości kiełbaski (tak aby „główka” kiełbaski odstawała powyżej ciasta).

Kiełbaski ustawiamy w okrągłym lub owalnym naczyniu żaroodpornym przecięciem do dołu – zostawiając środek naczynia pusty.

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 15-20min w temperaturze 200st., aż ciasto się zrumieni.

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju, gdy się lekko zrumieni to przekładamy do miseczki.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Boczek kroimy w cienkie słupki i wytapiamy na patelni. Przekładamy do oddzielnej miseczki.

Wyjmujemy naczynie z piekarnika z upieczonymi kiełbaskami w cieście i na środek wylewamy ketchup,

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

na ketchup wykładamy zrumienioną cebulę.

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

Pokrojone ogórki rozkładamy po całej potrawie,

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

następnie na cebulę rozkładamy starty, żółty ser i lekko go dociskamy,

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

następnie posypujemy wytopionym boczkiem.

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

Potrawę wkładamy do gorącego piekarnika i zapiekamy jeszcze przez ok.10 minut.

Wyjmujemy i z całym naczyniem podajemy na stół.

Jak jemy: wyjmujemy kiełbaskę z ciastem nabierając jednocześnie farsz ze środka naczynia.

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

Francuskie Mini Hot Dogi Pod Bekonem

Smacznego !!!

11:09, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 lutego 2019

 Surówka z Sałaty Lodowej

Skład:

Pół główki kapusty lodowej

2 średnie pomidory

2-3 ogórki konserwowe

1 większa cebula

sól, pieprz

3 łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

Sałatę kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.

Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Przekrawamy na ćwiartki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę. Przekładamy do sałaty.

Cebule drobno siekamy i także dorzucamy do sałaty.

Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na około 30 minut.

Surówka z Sałaty Lodowej

Po tym czasie dokładamy majonez i mieszamy.

Podajemy do obiadu.

Surówka z Sałaty Lodowej

Surówka z Sałaty Lodowej

Surówka z Sałaty Lodowej

Smacznego !!!

11:56, joannas1976 , Surówki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 lutego 2019

 Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Skład:

4 udka bez kości i skóry

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

1 duża cebula

1 zielona papryka (mogą być różnokolorowe)

200g śmietany 18%

Ryż:

100g ryżu

½ łyżeczki przyprawy curry

½ szklanki sałatki szweckiej (razem z cebulką i marchewką)

sól

Dodatkowo:

Ser żółty

olej

 Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al’dente. Przekładamy do miski i dodajemy curry. Mieszamy i dorzucamy posiekaną sałatkę szwedzką (razem z marchewką i cebulą). Jeszcze raz mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie to dwa naczynia o śr. 21cm).

Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Ugniatamy i nakładamy plastry żółtego sera (może być także starty).

Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Udka kurczaka kroimy w małe paseczki. Przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Następnie dorzucamy pokrojoną w pióra lub plasterki cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Gdy cebula już się zeszkli to wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę.

Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Smażymy jeszcze około 5 min., ciągle mieszając. Na koniec zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę wylewamy równomiernie na ryż w naczyniu.

Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Wierzch posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20-30 minut w temperaturze 180C.

Wyjmujemy i zjadamy.

Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Zapiekanka Drobiowa z Ryżem i Piklami

Smacznego  !!!

środa, 06 lutego 2019

Rolada Skwierzyńska 

Skład:

Ok. 1200g wąskiego, świeżego schabu bez kości

200g cienko pokrojonego, surowego, wędzonego boczku

4 łyżki majeranku

4 łyżki czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka ostrej papryki

sól, pieprz

1 łyżka oleju

2 cebule

Rolada Skwierzyńska 

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie ostrym nożem (od dołu) nacinamy równolegle mięso po długości o grubości 1cm – tak aby powstał duży płat mięsa (tak jakbyśmy rozwijały belę z materiałem).

Mięso układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i lekko rozbijamy tłuczkiem.

Rolada Skwierzyńska

Rolada Skwierzyńska

Oprószamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, ostrą papryką i skrapiamy oliwą. Przyprawy jeszcze dokładnie dogniatamy dłonią, rozcierając po całym płacie olej.

Rolada Skwierzyńska

Na mięsie rozkładamy „dachówkowo” plastry boczku.

Rolada Skwierzyńska

Schab zwijamy w roladę.

Mocno ściskamy i związujemy sznurkiem spożywczym.

Rolada Skwierzyńska

Rolada Skwierzyńska

oprószamy z zewnątrz solą, pieprzem i resztą przypraw

Rolada Skwierzyńska

Odkładamy na półmisek, owijamy folią i wstawiamy na 24h do lodówki.

Po tym czasie obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.

Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Rolada Skwierzyńska

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, rozkładamy w naczyniu obok mięsa.

Naczynie przykrywamy folią aluminiową.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 60-70 minut w temperaturze ok. 180-200st. (u mnie piekarnik gazowy z pieczeniem z dołu).

Mięso wyjmujemy, zdejmujemy sznurek i kroimy na grubsze plastry jako mięso do obiadu.

Z wytworzonych soków w naczyniu przygotowujemy sos: podlewamy ok. 150ml wody i jeszcze na chwilę naczynie zapiekamy aby wszystkie smakołyki oderwały się od naczynia, dokładnie mieszamy, aby jeszcze pomóc w rozpuszczeniu się resztek na naczyniu. Zawartość naczynia przelewamy przez sitko do rondelka. Zagotowujemy i zaciągamy rozrobioną mąką w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do sosjerki.

Możemy mięso także po upieczeniu ostudzić przez noc w lodówce, zdjąć sznurek i kroić w cienkie plasterki jako wędlina na kanapki.

Rolada Skwierzyńska

Rolada Skwierzyńska

Rolada Skwierzyńska

Rolada Skwierzyńska

Smacznego !!!

11:28, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 22 stycznia 2019

Drink Mir 

Skład:

50ml whisky

50ml wódki

sok z pół limonki

plasterki limonki

lód

ok. 200ml pepsi

 

Przygotowanie:

Whisky, wódkę i sok z limonki przelewamy do shakera. Dokładnie mieszamy.

Dwie szklanki wypełniamy lodem, wrzucamy po 2-3 plasterki limonki na szklankę i zalewamy po równo miksturą z shakera.

Drink Mir

Drink uzupełniamy pepsi i wypijamy.

Drink Mir

Drink Mir

Smacznego !!!

czwartek, 10 stycznia 2019

 Kurczak w Sosie Koperkowym

Skład:

2 pojedyncze filety z kurczaka

1 większa cebula

1 marchewka

1 pęczek koperku

1 litr bulionu drobiowego

½ łyżeczki kurkumy

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

kilkanaście kropel soku z cytryny

mąka pszenna

sól, pieprz

ew. śmietana

 Kurczak w Sosie Koperkowym

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kroimy na mniejsze, cienkie kotleciki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na oleju, przekładamy na talerz.

Na tym samym oleju podsmażamy posiekaną cebulę wraz z startą na dużych oczkach marchewką.

Bulion przelewamy do rondelka i podgrzewamy, dorzucamy podsmażoną cebulę z marchewką. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i kurkumę. Dusimy przez ok. 15 min. W miseczce rozrabiamy 3-4 łyżki mąki z ok. 200ml wody. Przelewamy do bulionu i mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekany koperek i kotleciki drobiowe. Dusimy jeszcze ok. 5 min. Na koniec dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy.

Podajemy z kaszą, ziemniakami lub ryżem.

Kurczak w Sosie Koperkowym

Kurczak w Sosie Koperkowym

Kurczak w Sosie Koperkowym

Kurczak w Sosie Koperkowym

Smacznego !!!

10:58, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 30 grudnia 2018

Zrolowana Pizza 

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego

700g pieczarek

2 cebule

100g kiełbasy pepperoni

200g żółtego sera

6 łyżek ketchupu

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka

2-3 łyżki sezamu

1 żółtko

2 łyżki masła

papryka marynowana jalapeno

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i drobno siekamy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zeszkli to wrzucamy pieczarki, cały czas mieszając podsmażamy, aż odparuje woda, a pieczarki się zrumienią. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ketchup mieszamy w miseczce razem z suszonym oregano i bazylią.

Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy (po środku) przyprawionym ketchupem. Jeden dłuższy, zewnętrzny brzeg na ok 3cm zostawiamy pusty, aby na koniec, podczas zwijania - ładnie skleić roladę.

Następnie rozkładamy połowę startego, żółtego sera.

Zrolowana Pizza

Na ser rozkładamy plasterki pepperoni

Zrolowana Pizza

i następnie rozkładamy podsmażone pieczarki razem z cebulą.

Zrolowana Pizza

Posypujemy resztą sera.

Zrolowana Pizza

Na wierzchu rozkładamy papryczki jalapeno (całe plasterki lub pokrojone) – ilość zależy od tego jak ostre chcemy roladki (mi wystarczyło 7 krążków, które drobno posiekałam i po całości rozłożyłam).

Zrolowana Pizza

Zwijamy w roladę.

Zrolowana Pizza

Zrolowana Pizza

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Roladę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Oprószamy delikatnie przyprawą do kurczaka i sezamem.

Zrolowana Pizza

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40 min w temp. 180st (u mnie piekarnik gazowy – w piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia będzie krótszy).

Wyjmujemy i kroimy w grubsze plastry. Układamy na półmisku i podajemy na stół.

Przekąska idealna na imprezę.

Zrolowana Pizza

Zrolowana Pizza

Zrolowana Pizza

Zrolowana Pizza

Smacznego !!!

14:04, joannas1976 , Pizza
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 grudnia 2018
wtorek, 11 grudnia 2018

 Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Skład:

2 pojedyncze filety z kurczaka

5 ziemniaków

1 większa cebula

200g śmietany 18%

2 łyżki majonezu

150 g żółtego sera

sól, pieprz

czosnek suszony

papryka ostra

koperek

2 łyżki oleju

 Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Filety kroimy na mniejsze i cienkie fileciki. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, ostrą papryką i suszonym czosnkiem.

Cebulę kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oleju i oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy filety z kurczaka, posypujemy cebulą.

Następnie rozkładamy dachówkowo ziemniaki.

Majonez mieszamy ze śmietaną i polewamy na ziemniaki.

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Naczynie przykrywamy folią aluminiową.

Danie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 60 –70min. W temperaturze 200st.

Następnie wyjmujemy, zdejmujemy folię i posypujemy startym żółtym serem.

Ponownie (bez przykrycia) wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 20 minut.

Wyjmujemy i posypujemy posiekanym koperkiem.

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Nakładamy na talerze i zjadamy.

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Filet z Kurczaka Po Cesarsku

Smacznego !!!

11:45, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 listopada 2018

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę 

Skład:

14 małych kiełbasek

14 plasterków surowego, wędzonego boczku

ok. 200g żółtego sera w kawałku

4 małe konserwowe ogórki

kilka krążków marynowanej papryki Jalapeno

1 łyżka przyprawy do kiełbasek w piwie

Sos:

5 łyżek ostrego ketchupu

2 łyżki musztardy

1 łyżka majonezu

 

Przygotowanie:

Połowę sera kroimy w cienkie słupki na długość kiełbasek. Resztę sera trzemy na dużych oczkach tarki i odkładamy.

Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki.

Papryczki Jalapeno drobno siekamy.

Każdą kiełbaskę przecinamy wzdłuż (nie przecinamy do końca).

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

W każde nacięcie kiełbaski wkładamy po kilka cząstek Jalapeno, następnie upychamy słupek sera.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Na ser nakładamy ćwiartkę ogórka.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Całość owijamy plasterkiem boczku.

Spinamy wykałaczką

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Parówki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Posypujemy przyprawą do kiełbasek w piwie.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Składniki sosu łączymy ze sobą w miseczce, następnie przelewamy na środek naczynia, miedzy kiełbaskami.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Całość posypujemy odłożonym startym serem.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 45min w temperaturze 200st.

Wyjmujemy i usuwamy wykałaczki.

Kiełbaski maczamy w sosie i zjadamy.

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Faszerowane Kiełbaski na Imprezę

Smacznego !!!

12:57, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 listopada 2018

 Zupa Podlaska z Serem

Skład:

500g świeżej szynki w kawałku

200g surowego, wędzonego boczku

1 kiełbasa typu myśliwska

1 duża marchew

1 duża cebula

2-3 ziemniaki

300ml passaty pomidorowej

200g żółtego, startego sera

2 łyżki mąki pszennej

1 papryka chili

4 kulki ziela angielskiego

3 liście laurowe

sól, pieprz

natka pietruszki

ew. przyprawa w płynie

olej

Zupa Podlaska z Serem 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy ok. 2 litry wody, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę (ok.1x1cm). Przekładamy do miski i oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy na złoty kolor. Gdy mięso się zrumieni to obsypujemy je mąką. Mieszamy i przekładamy do garnka z wodą.

Teraz na czystej patelni wytapiamy boczek, dorzucamy pół plasterki kiełbasy i smażymy. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy posiekaną chili i pokrojoną w małą kostkę marchew.

Zupa Podlaska z Serem

Chwilkę smażymy i całość przekładamy do garnka z wodą i mięsem.

Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut (aż mięso będzie miękkie).

Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i posypujemy starym, żółtym serem oraz natką pietruszki.

Zupa Podlaska z Serem

Zupa Podlaska z Serem

Smacznego !!!

13:34, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 05 listopada 2018

 Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Skład:

10 naleśników o średnicy ok. 20cm (przepis Tutaj)

Farsz:

2 filety z kurczaka

350g mrożonego szpinaku

2 cebule

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

olej

Sos Beszamelowy:

50g masła

4 łyżki mąki

250ml bulionu drobiowego

250ml mleka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki suszonego czosnku

Dodatkowo:

Szklanka starego sera mozzarella

 Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Przygotowanie:

Szpinak odmrażamy.

Cebulę drobno siekamy.

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i papryką słodką. Mieszamy i podsmażamy na lekko złoty kolor, następnie dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładamy szpinak. Całość dusimy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Naleśniki rozkładamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Zwijamy jak krokiety.

Każdy krokiet przekrawamy na pół.

Układamy w półmisku przecięciem do góry.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Podlewamy małą ilością mleka i cały czas mieszamy, aby nie porobiły się grudki – i tak mieszając, pomału podlewamy raz mlekiem, a raz bulionem. Na koniec doprawiamy, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem i słodką papryką.

Sos wylewamy na roladki z naleśników.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Całość posypujemy serem.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 minut w temperaturze 200st (u mnie piekarnik gazowy).

Wyjmujemy i zjadamy. Rewelacyjne są na ciepło jak i na zimno.

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Roladki Naleśnikowe z Kurczakiem i Szpinakiem Pod Beszamelem

Smacznego !!!

poniedziałek, 29 października 2018

 Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Skład:

1 duża podwójna pierś kurczaka

1 marchew

1 duża cebula

50g grzybów shitake

1-2 łyżki pasty czerwonej curry (lub op. pasty Tom Yum)

2 litry bulionu drobiowego

1 papryczka chili

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.3-4cm)

1 puszka (400ml) mleka kokosowego

pęczek grubego szczypiorku

4 łyżki sosu sojowego

3 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki oleju

sól

ew. makaron vermicelli

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem 

Przygotowanie:

Grzyby zamaczamy w wodzie, a następnie obgotowujemy przez 10 minut. Odsączamy i kroimy w plasterki.

Pierś kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na lekko złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posiekaną chili. Chwilkę smażymy.

Pastę curry rozpuszczamy w bulionie. Dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, podsmażonego kurczaka oraz cebulę z czosnkiem, chili i imbirem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Dorzucamy pokrojone grzyby.

Nalewamy na talerze i posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

Aby zupa była bardziej syta możemy ją podać z makaronem vermicelli, wtedy przygotowujemy makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i nakładamy porcje na talerz i zalewamy zupą.

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Zupa Tajska z Smażonym Kurczakiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 22 października 2018

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem 

Skład:

Na ciasto kruche:

600g mąki pszennej

200g masła

2 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 budynie waniliowe

700 ml mleka

4 łyżki cukru

Dodatkowo:

600g śliwek

2 łyżki kaszy manny

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche: wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obydwie części schładzamy w lodówce.

 

Blachę o wymiarach 25x27cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jedną cześć ciasta kruszymy na dno blachy.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto posypujemy kaszą manną, następnie rozkładamy pokrojone na ćwiartki śliwki.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Przygotowujemy budyń: do garnuszka wlewamy 500ml mleka i je zagotowujemy razem z cukrem, resztę mleka przelewamy do miseczki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy, który następnie przelewamy do wrzącego mleka w garnuszku. Całość intensywnie mieszamy i gorący rozlewamy na śliwki.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Następnie na wierzchu rozkruszamy (lub ścieramy na tarce) resztę odłożonego ciasta.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 min. W temperaturze 180st.

Wyjmujemy, studzimy i ew. posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Ciasto Kruche ze Śliwkami i Budyniem

Smacznego !!!

poniedziałek, 08 października 2018

Zupa Rumuńska z Indyka

Skład:

2 skrzydła indycze (ok. 800g)

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

1 mały por

1 większa cebula

1 mały kalafior

kawałek białej, świeżej kapusty (ok. 500-700g)

100g groszku (może być z puszki)

puszka pomidorów krojonych

1 świeża papryka chili

3 ząbki czosnku

4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

suszony lubczyk

natka pietruszki

oliwa

sok z cytryny

ew. śmietana

Zupa Rumuńska z Indyka

Przygotowanie:

Mięso myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (ok.4l) i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy „szumowiny”. Dodajemy paprykę chili, liście laurowe, ziele angielskie, obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem gotowania doprawiamy solą.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Mięso oddzielamy od kości, skóry i odstawiamy. Marchew, seler i pietruszkę kroimy w kostkę i też odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i przerzucamy na patelnie z oliwą, gdy ta się zeszkli to dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i po chwili duszenia dorzucamy zawartość puszki z pomidorami, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Do bulionu dorzucamy podzielonego na drobne różyczki kalafiora oraz poszatkowaną kapustę. Gotujemy 10 minut i po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w pół talarki por.

Gdy ziemniaki będą już miękkie to dodajemy do zupy zawartość patelni z pomidorami, groszek z puszki oraz odłożone wcześniej mięso i warzywa. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku lubczykiem, świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ew. solą.

Nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Możemy również podawać z kleksem z śmietany. 

Zupa Rumuńska z Indyka

Zupa Rumuńska z Indyka

Zupa Rumuńska z Indyka

Smacznego !!!

13:52, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 września 2018

 Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego

10 plasterków boczku wędzonego - surowego

5 jajek

100g sera mozzarella

1 łyżka sera parmezan

pęczek szczypiorku

1 łyżeczka masła

sól, pieprz

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na przemian w skos (jak na zdjęciu poniżej).

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Dwa kawałki z każdego brzegu łączymy ze sobą także w trójkąt.

Na brzegach ciasta rozkładamy plasterki boczku.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka (jedno żółtko odstawiamy do smarowania), dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka ścinamy lekko – gdy jajecznica jest jeszcze lekko lejąca to przekładamy ja do miski. Mieszamy i dodajemy starty ser mozzarella. Ponownie dokładnie mieszamy.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Jajecznicę nakładamy na każdy trójkąt ciasta francuskiego.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Teraz ciasto zwijamy w rogaliki.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croisssanty przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.

Każdy rogal smarujemy odłożonym żółtkiem.

Wierzch posypujemy startym parmezanem.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 200st (u mnie piekarnik gazowy z dołu).

Wyjmujemy i zjadamy.

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Croissant z Jajecznicą i Boczkiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 17 września 2018

 Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Skład:

Mały lub pół kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera z nacią

1 por

1 cebula

puszka groszku

70g masła

3-4 łyżki mąki

sól, pieprz

2 lisice laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

250g śmietany 18%

makaron nitki

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje i przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień do minimum i dorzucamy obraną marchew, seler, nać selera i pietruszkę. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (na 15 minut przed końcem gotowania dosypujemy sól).

Następnie wyjmujemy wszystko z bulionu. Warzywa kroimy w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle. Następnie dokładamy por, mieszamy i posypujemy mąką. Podlewamy chochlą bulionu, mieszamy i przelewamy zawartość patelni do garnka z bulionem. Dokładamy także odłożone i pokrojone warzywa, mięso oraz groszek z puszki. Całość „zaciągamy” śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie i wg. przepisu na opakowaniu.

Makaron nakładamy w głębokie talerze lub miseczki, zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem.

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Smacznego !!!

12:26, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel