niedziela, 23 lipca 2017

Smoothie z Mango

Skład: (na dwie szklanki o poj. 350ml)

1 mango

sok z 1 pomarańczy

kostki lodu

ew. cukier, miód lub inny słodzik

 

Przygotowanie:

Mango obieramy, kroimy na małe kawałki, które umieszczamy w misce i mocno schładzamy.

Do wysokiego naczynia wlewamy sok z pomarańczy i ew. dosypujemy cukier lub inny słodzik. Mieszamy, dodajemy schłodzone mango i miksujemy blenderem. Na koniec wrzucamy kostki lodu (u mnie 10 kostek) i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek (a właściwie przekładamy, bo smoothie jest bardzo gęste/zmrożone), dekorujemy wg uznania.

Smacznego !!!

czwartek, 20 lipca 2017

 Zapiekanka Chłopska 2

Skład:

10 średnich ziemniaków

sól, pieprz

ostra papryka

suszony czosnek

zioła dalmatyńskie

Na Farsz:

2 mocno wędzone kiełbasy (użyłam o nazwie „z Jakubowej Spiżarni”)

3 większe cebule

5 ogórków konserwowych

olej do smażenia

Sos:

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

¾ szklanki mleka

¾ szklanki bulionu drobiowo warzywnego

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

1 jajko

Dodatkowo:

250g startego, żółtego sera

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok.8 min. Odcedzamy i kroimy w plasterki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki i podsmażamy.

Zapiekanka Chłopska 2

Następnie dorzucamy pokrojoną w ćwierć krążki cebulę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki konserwowe. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy 1/3 plasterków ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem oraz ziołami.

Zapiekanka Chłopska 2

Na ziemniaki rozkładamy połowę farszu.

Zapiekanka Chłopska 2

Posypujemy 1/3 części startego sera.

Zapiekanka Chłopska 2

Na ser nakładamy kolejną porcję plasterków ziemniaków, które ponownie przyprawiamy – tak jak za pierwszym razem.

Zapiekanka Chłopska 2

Na ziemniaki wykładamy resztę farszu i znów posypujemy częścią sera.

Zapiekanka Chłopska 2

Przykrywamy resztą ziemniaków, które doprawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, oprószamy mąką i ciągle mieszając wlewamy pomału mleko i bulion. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Gdy sos lekko przestygnie to wbijamy do niego jajko i energicznie mieszamy.

Sos wylewamy na ziemniaki.

Zapiekanka Chłopska 2

Wierzch posypujemy resztą sera.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 200s przez ok. 40min.

Zapiekanka Chłopska 2

Kroimy na porcje i zjadamy :)

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Smacznego !!!

poniedziałek, 17 lipca 2017

 

Skład:

300g mięsa mielonego

1 mniejsza cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki posiekanej białej kapusty

50g ryżu

2 łyżki semoliny (kaszy manny)

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

przyprawa w płynie

olej do smażenia

Na Sos:

1 cebula

1 mała marchewka

1 gałązka selera naciowego

2-3 ząbki czosnku

500ml passaty pomidorowej

400ml bulionu mięsnego

200ml śmietany

sól,

pieprz cayenne

cukier

ew. przyprawa w płynie

2 łyżki mąki

Dodatkowo:

mąka

Posiekany koperek do posypania

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy ok. 10 min.

Mięso przekładamy do miski, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, ostudzoną cebulę z kapustą, ryż, bułkę tartą, kaszę mannę oraz doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa mięsna jest za rzadka to dosypujemy jeszcze bułkę tartą.

Formujemy podłużne klopsy.

Klopsy obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zrumienią.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10min.

Przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy seler i marchew. Chwilę smażymy, aż warzywa zmiękną. Dokładamy czosnek, zalewamy bulionem i passatą pomidorową. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 min. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem cayenne oraz ew. przyprawą w płynie.

(Jeżeli chcemy kremowy-gładki sos to przecedzamy przez sitko)

Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Następnie dolewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby zahartować śmietanę. Mieszamy i dolewamy do sosu.

Naczynie z klopsami wyjmujemy z piekarnika.

Sos wylewamy na klopsy.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 min.

Podajemy z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody lub makaronem.

Smacznego !!!

13:16, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 lipca 2017

Drink Whisky&Sprite 

Skład:

50ml whisky

sprite

kostki lodu

2 plasterki limonki

 Drink Whisky&Sprite

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wlewamy whisky, dorzucamy kostki lodu i uzupełniamy sprite. Wrzucamy plasterki limonki. Mieszamy i wypijamy

Drink Whisky&Sprite

Drink Whisky&Sprite

Na Zdrówko !!!

środa, 12 lipca 2017

 Japońskie Kule z Brokułem

Skład:

1 filet z Indyka o wadze ok. 800g

przyprawa Harissa

sos sojowy

sól

Nadzienie:

1 brokuł

2 serki topione - trójkąty o smaku paprykowym

2 łyżki mascarpone

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

ok. 150 ml mleka

sól, pieprz

przyprawa Harissa

ok. 50ml gorącej wody

Panierka:

1 jako

1 szklanka mąki

mleko

bułka tarta

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

Dodatkowo:

Patyki do szaszłyków

Olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 10min. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i studzimy. Kroimy na małe kawałki (bez łodygi) i rozgniatamy lekko widelcem.

Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o ok. grubości 2 cm. Każdy filet delikatnie rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folia spożywczą, uważając aby nie porobić dziur).

Japońskie Kule z Brokułem

Filety przyprawiamy solą, smarujemy sosem sojowym

Japońskie Kule z Brokułem

i oprószamy przyprawą Harissa.

Japońskie Kule z Brokułem

Serki topione przekładamy do miseczki, dolewamy wrzątek i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

W rondelku rozpuszczamy masło, oprószamy mąką i energicznie mieszamy, po chwili, ciągle mieszając dolewamy pomału mleko, a następnie rozpuszczone serki. Mieszamy. Teraz dokładamy mascarpone i brokuł. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą Harissa. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na środek każdego fileta nakładamy po łyżce farszu.

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Zwijamy jak kopertę, a następnie formujemy w dłoniach kulę.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dolewamy tyle mleka, aby ciasto było dość gęste. Dosypujemy jeszcze trochę soli, ostrej papryki i pieprz.

Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą.

Japońskie Kule z Brokułem

Kule drobiowe zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach.

Japońskie Kule z Brokułem

Smażymy na głębokim oleju np. w frytkownicy w temp. 180s, aż się ze złocą.

Wyjmujemy i przekładamy na blachę.

Japońskie Kule z Brokułem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w temp. 200s.

W każdą kulę wbijamy po dwa patyki, tak aby po przekrojeniu każda połówka była nabita na patyk.

Podajemy z sosem słodkim chili i frytkami.

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Smacznego !!!

niedziela, 09 lipca 2017

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym 

Skład:

2 małe kalafiory

Na Farsz:

300g mięsa mielonego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki semoliny (kaszy manny)

sól, pieprz

½ łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka przyprawy harissa

szczypta oregano

przyprawa w płynie

olej do smażenia

Na Sos:

800ml passaty pomidorowej

2 cebule

2-3 gałązki selera naciowego

1 marchew

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki cukru

sól

1 łyżeczka bazylii

papryka ostra

2 łyżki oleju kokosowego

Dodatkowo:

1 kula (125g) mozzarelli

oliwki czarne

natka pietruszki

2 łyżki majonezu

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym 

Przygotowanie:

Kalafior myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy ok. 8 min, aby był al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.

Cebulę do farszu obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy.

W misce mieszamy mięso mielone z przyprawami, kaszą manną, jajkiem, podsmażoną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy.

Kalafior od dołu faszerujemy mięsem mielonym.

Układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem (u mnie każdy kalafior w oddzielnym naczyniu).

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Zapiekamy przez 60 min w temp. 200s.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę obieramy i drobno siekamy.

Seler kroimy w drobną kostkę.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy seler naciowy i marchew, po chwili smażenia dorzucamy czosnek. Mieszamy i zalewamy passatą pomidorową. Gotujemy ok. 15-20 min, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, bazylią i papryką ostrą.

Oliwki i mozzarellę kroimy w plasterki.

Potrawę wyjmujemy z piekarnika i do każdego naczynia wlewamy połowę sosu wokół kalafiora.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Na wierzchu kalafiora rozkładamy plasterki mozzarelli.

Posypujemy oliwkami.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 15min.

Wyjmujemy i nakładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

13:08, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 lipca 2017

 Morele w Syropie

Skład:

1 kg moreli

600ml wody

1 i ½ szklanki cukru

kilkanaście kropel soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Morele myjemy. Przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.

Morele w Syropie

(możemy je sparzyć i obrać ze skóry)

Słoiki wyparzamy i umieszczamy w nich połówki moreli.

Morele w Syropie

Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i zalewamy morele w słoiku.

Morele w Syropie

Dokładanie zakręcamy i pasteryzujemy czyli słoiki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do ¾ wysokości słoika, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 20-30min.

Słoiki wyjmujemy i przewracamy do góry dnem i tak odstawiamy, aż ostygną.

Przechowujemy w chłodnej spiżarni.

Morele w Syropie

Morele w Syropie

Morele w Syropie

- z tego przepisu wyszły mi słoiki o poj: 1x600ml i 2x 350ml

Smacznego !!!

12:30, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 lipca 2017

Chłodnik Marynarza 

Skład:

1 paczka barszczu białego Winiary + 700ml wody

100g łososia wędzonego

kilka liści sałaty lodowej, masłowej lub innej

3 jajka

opakowanie kiełek z rzodkiewki (0,050kg)

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka natki pietruszki

troszeczkę koperku

200g śmietany 18%

200g kefiru

sól, pieprz czarny mielony

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Barszcz biały (taki na 1litr) rozpuszczamy w 700ml wody. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5min na małym ogniu. Odstawiamy i studzimy.

Sałatę siekamy.

Jajka gotujemy ok.6 min. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Łososia kroimy w paseczki.

Barszcz przelewamy do wysokiego naczynia (np. miski), dolewamy śmietanę i kefir. Mieszamy i dodajemy posiekany szczypiorek, natkę, koperek, sałatę, jajka i łososia (kilka pasków łososia zostawiamy do dekoracji).

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Mieszamy, dodajemy kiełki (trochę zostawiamy do dekoracji) i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Chłodnik wkładamy do lodówki na jakieś 20 min aby się schłodził. Następnie nalewamy na talerze i dekorujemy odłożonym łososiem i kiełkami.

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Smacznego !!!

12:19, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 lipca 2017

Jakiś czas temu oglądałam program Smaki Polski na kanale TVP 3. W którym to pokazywali jak przygotować panierowane roladki ze schabu inaczej zwane Kotletem Twardowskiego. Spodobał mi się szczególnie sposób przygotowania kotletów, bez użycia sznurków czy też szpikulców - tak aby podczas smażenia nie wyciekły soki z wewnątrz, a kotlety były bardzo soczyste. Metoda ta jest bardzo ciekawa i faktycznie się sprawdza, można w ten sposób przygotować danie z użyciem innego mięsa. Kotlety tak przygotowane są bardzo smaczne, soczyste, nadzienie nie wypływa, z zewnątrz są chrupiące i co ważne (wbrew pozorom) mało pracochłonne. Gorąco polecam :)

 Kotlety Twardowskiego

Skład:

3 kotlety schabowe

sól, pieprz czarny

pieprz ziołowy

Nadzienie:

60-70g masła

1 szklanka startego żółtego sera

Panierka:

mąka

1 jajko

bułka tarta

Dodatkowo:

wiórki masła

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy wcześniej i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie.

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem (uważając aby nie porobić dziur). Kotlety z obydwu stron oprószamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Masło rozgniatamy z serem żółtym i formujemy trzy kule/wałki.

Na każdy kotlet nakładamy po jednym wałku masła z serem.

Kotlety Twardowskiego

Składamy na pół (jak pieróg), a boki zbijamy tłuczkiem, obracamy i zbijamy z drugiej strony.

Kotlety Twardowskiego

Teraz każdy kotlet podwijamy i zbijamy końcówki, następnie formujemy w dłoniach.

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Przygotowujemy kolejny tak samo.

Kotlety Twardowskiego

Smażymy na głębokim tłuszczu.

Wyjmujemy i układamy na blasze. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200s. Przez 10-15 minut.

Podajemy z kaszą perłową i zasmażaną marchewką z groszkiem (tak podawali w programie – ja podałam z ziemniakami z wody i mizerią)

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Smacznego !!!

12:19, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (4) »
czwartek, 29 czerwca 2017

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam przepis na pyszną zupę o nazwie Pompidu (http://kuchennecudajoanny.blox.pl/2013/05/Pampidu.html). Pomyślałam, że można też podobnie zrobić pulpety np.: na obiad do ziemniaków. Pomysł okazał się super bo danie jest wyśmienite.

 Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Skład:

Na pulpety:

400g mięsa mielonego z szynki

1 cebulka

3 ząbki czosnku

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

olej do smażenia

Na Sos:

1 litr bulionu + ok.700 ml wody

400g pieczarek

2 pory

1 serek topiony Hochland o smaku papryki (100g - podłużny)

1 serek topiony Hochland o smaku ziołowym (100g - podłużny)

1 szklanka startego żółtego sera

7 łyżek sosu sojowego

4 łyżki mąki

1 łyżka majeranku

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno cebulką. Formujemy małe pulpeciki – wielkości orzecha włoskiego (na jeden kęs).

Pulpeciki podsmażamy z każdej strony. Odstawiamy.

Bulion mieszamy z wodą i zagotowujemy.

Dorzucamy pokrojoną w pół krążki por oraz pokrojone w pół plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

Gotujemy na małym ogniu przez ok.15min.

W międzyczasie do miseczki przekładamy serki i dolewamy trochę gorącej wody. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się serków. Dolewamy trochę zimnej wody i dosypujemy mąkę, mieszamy.

Do garnka wlewamy serki z mąką i mieszamy.

Dorzucamy pulpeciki i jeszcze chwilę (ok.5-10min) gotujemy na małym ogniu.

Zdejmujemy z ognia.

Na koniec dodajemy stary żółty ser, majeranek i mieszamy.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z makaronem.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Smacznego !!!

13:21, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 czerwca 2017

Rolada Schabowa z Pieczarkami i Suszonymi Pomidorami na Zimno, na Obiad lub w Galaretę 

Skład:

1 kg schabu bez kości

6 suszonych pomidorów z oleju

8 pieczarek

1 cebula

sól

pieprz ziołowy

olej do smażenia

Na Galaretę:

800ml bulionu

1 opakowanie żelatyny na 1 litr

kilka kropel soku z cytryny

1 ząbek czosnku

sól

Rolada Schabowa z Pieczarkami i Suszonymi Pomidorami na Zimno, na Obiad lub w Galaretę

Przygotowanie:

Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Przecinamy po środku wzdłuż mięsa, ale nie do samego dołu (zostawiamy ok.1-2cm) następnie rozkładamy mięso jak książkę i długim ostrym nożem nacinamy mięso po prawej stronie tak daleko, aż wyjdzie nam cienki płat. To samo robimy po lewej stronie mięsa.

Schab przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w ćwierć krążki cebulę i obrane, pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko solimy i odstawiamy do przestygnięcia.

Farsz przekładamy na mięso, układamy także pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Schab zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem spożywczym.

Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Następnie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez 70-80min. w temp. 200s.

Po tym czasie jeżeli chcemy mięso na obiad to od razu wyjmujemy z folii, z powstałych soków możemy przygotować sos, a mięso kroimy na plastry i podajemy do ziemniaków.

Jeżeli chcemy na zimno jako wędlinę to mięso studzimy w folii, a następnie przekładamy najlepiej na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z folii i kroimy na cienkie plasterki.

Jeżeli chcemy roladę w galarecie (pyszności) to mięso studzimy tak jak wędlinę na zimno tylko kroimy w grubsze plastry, które układamy na półmisku (dekorujemy wg uznania).

I przygotowujemy galaretę: bulion podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim żelatynę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i ew. solimy do smaku.

Galaretą zalewamy mięso na półmisku.

Wstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Smacznego !!!

czwartek, 22 czerwca 2017

Pyszne czekoladowe ciacho, które nie wymaga pieczenia i jest mało pracochłonne w przygotowaniu.

Przepis zaczerpnęłam z strony https://www.facebook.com/buzzfeedpropertasty/videos/1816433388569333/ , ale trochę zmieniłam proporcje, aby starczyło na większą formę o śr. 26cm.

 Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Skład:

350g ciastek Oreo

120g masła

Krem:

300g gorzkiej czekolady

100g mlecznej czekolady

300g śmietany 36%

Do dekoracji:

truskawki

kawałek gorzkiej i białej czekolady

 

Przygotowanie:

Ciastka Oreo przekładamy do malaksera i miksujemy. Dolewamy rozpuszczone gorące mało. Mieszamy.

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Formę do tarty (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę z ciastek Oreo. Dokładnie wygniatamy dół i boki formy. Formę z ciastem wkładamy na 10min do zamrażalnika.

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

W międzyczasie do rondelka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i wrzucamy połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Mieszamy, aż do rozpuszczenia.

Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wylewamy na środek masę czekoladową, rozkładamy po całości.

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie.

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Dekorujemy rozpuszczoną białą i gorzką czekoladą.

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki w celu stężenia masy.

Wyjmujemy i kroimy na porcje.

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Tarta Czekoladowa z Truskawkami

Smacznego !!!

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Zapiekanka Ziemniaczana z Kaszanką 

Skład:

800g kaszanki

200g boczku wędzonego

2 większe cebule

sól, pieprz

Puree ziemniaczane:

ok. 1kg ziemniaków

2 łyżki masła

2 łyżki śmietany

sól, pieprz

Dodatkowo:

Garść startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

Odcedzamy i ubijamy tłuczkiem razem z masłem i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Boczek kroimy w kostkę.

Z kaszanki zdejmujemy flak. Kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni podsmażamy boczek, następnie dorzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli to dokładamy kaszankę. Chwilę smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz z kaszanki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekanka Ziemniaczana z Kaszanką

Na kaszankę rozkładamy puree ziemniaczane.

Zapiekanka Ziemniaczana z Kaszanką

Posypujemy odrobiną sera.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok.40min.

Wyjmujemy, kroimy na porcje i zjadamy.

Zapiekanka Ziemniaczana z Kaszanką

Zapiekanka Ziemniaczana z Kaszanką

Zapiekanka Ziemniaczana z Kaszanką

Smacznego !!!

sobota, 17 czerwca 2017

 Zupa Mix Kalafiorowy

Skład:

Ok. 1 kg kości wieprzowych

2 większe marchewki

pół selera

2 pietruszki

1 mały por

mały kalafior biały

mały kalafior Romanesco

1 brokuł

3 ziemniaki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu

200g śmietany 18%

2 łyżki mąki

sól

ew. przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Kości dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy.

Zmniejszamy palnik i zdejmujemy szumowiny.

Dorzucamy obraną marchew, seler i pietruszkę oraz dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 90min. Na 10min przed końcem gotowania dosypujemy sól.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kości i włoszczyznę. Bulion przecedzamy przez sitko. Włoszczyznę kroimy w kostkę i odkładamy. Jeżeli mamy kości dość mięsne to obieramy i mięso także odkładamy.

Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojony w pół talarki por, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umyte i podzielone na różyczki kalafiory oraz brokuł. Gotujemy jeszcze ok. 15min, aż warzywa będą miękkie.

Śmietanę mieszamy z odrobiną bulionu, dodajemy mąkę, mieszamy i dolewamy do zupy.

Na koniec dodajemy odłożone wcześniej mięso, włoszczyznę oraz ew. przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie.

Zupa Mix Kalafiorowy

Zupa Mix Kalafiorowy

Smacznego !!!

11:33, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 czerwca 2017

 Rolada Schwarzwaldzka

Skład:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

2 łyżki kakao

szczypta soli

Krem:

300g serka mascarpone

200g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

wiśnie drylowane z alkoholu (u mnie z wiśniówki – przepis Tutaj)

ew. płatki czekoladowe (ja nie dodałam - zapomniałam:) )

50g gorzkiej czekolady lub ozdoby czekoladowe

50ml wiśniówki lub jakiś napar do nasączenia biszkoptu

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka ucieramy z cukrem  na białą masę.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem i przesiewamy przez sito.

Dosypujemy do żółtek.

Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy ciasto na papier.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10min. w temp. 180°C.

W międzyczasie przygotowujemy wilgotną ściereczkę, którą rozkładamy na blacie.

Gdy ciasto się upiecze to biszkopt od razu przekładamy na ściereczkę do góry papierem. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto zwijamy w roladę. Odstawiamy zawinięte w ścierkę, aż ostygnie.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy. Dosypujemy cukier puder, odsączone wiśnie i ew. płatki czekoladowe. Dokładnie mieszamy.

Przestudzone ciasto rozwijamy, nasączamy (za pomocą pędzelka) wiśniówką  i smarujemy kremem (kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji).

Rolada Schwarzwaldzka

Ciasto zwijamy w roladę. Wierzch smarujemy odłożonym kremem.

Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy dekoracje z czekolady.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą łyżki lejemy drobnym „ciurkiem” masę na papier wykonując tzw. esy floresy, kratki lub jakie chcemy wzorki. Papier z czekoladą przekładamy na chwilkę do zamrażarki.

Rolada Schwarzwaldzka

Wyjmujemy i za pomocą pincety zdejmujemy ozdoby z papieru i nakładamy na roladę......lub dekorujemy wg uznania.

Rolada Schwarzwaldzka

Rolada Schwarzwaldzka

Rolada Schwarzwaldzka

Rolada Schwarzwaldzka

Rolada Schwarzwaldzka

Smacznego !!!

piątek, 09 czerwca 2017

 Zapiekanka Chłopska

Skład:

6 większych ziemniaków

4 kiełbasy białe, surowe

2 cebule

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

300ml mleka

250ml bulionu drobiowo warzywnego

200g sera żółtego

1 jajko

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

½ łyżeczki cukru

olej

zioła dalmatyńskie

papryka ostra

czosnek suszony

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy „ w mundurkach” al dente. Studzimy i obieramy. Kroimy w plasterki.

Kiełbasę parzymy przez 10min. Studzimy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plasterki.

Kiełbasę podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni to dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli.

Zapiekanka Chłopska

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i rozkładamy połowę plasterków ziemniaków.

Ziemniaki przyprawiamy solą, papryką ostrą, czosnkiem oraz ziołami dalmatyńskimi.

Zapiekanka Chłopska

Posypujemy częścią startego żółtego sera.

Teraz nakładamy kiełbasę z cebulą.

Posypujemy odrobiną startego sera.

Zapiekanka Chłopska

Na to rozkładamy resztę ziemniaków, które także przyprawiamy solą, czosnkiem, papryką oraz ziołami dalmatyńskimi.

W rondelku rozpuszczamy masło, oprószamy mąką i energicznie mieszamy trzepaczką. Po chwili cały czas mieszając dolewamy małym strumieniem mleko i bulion. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz cukrem.

Zdejmujemy z ognia i trochę studzimy. Następnie wbijamy całe jajko i znów energicznie mieszamy. Dodajemy starty ser (garść sera zostawiamy na wierzch) i znów mieszamy.

Sos wylewamy na ziemniaki. Posypujemy odrobiną startego sera.

Zapiekanka Chłopska

Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika.

Zapiekamy przez ok. 60-70min w temp. 200s.

Wyjmujemy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Zapiekanka Chłopska

Nakładamy na talerze.

Zapiekanka Chłopska

Zapiekanka Chłopska

Zapiekanka Chłopska

Zapiekanka Chłopska

Smacznego !!!

wtorek, 06 czerwca 2017

 Pierś z Kurczaka Hasselback

Skład:

2 filety z kurczaka

100g mrożonego szpinaku

2 czubate łyżki mascarpone

2 garście startego żółtego sera

3 ząbki czosnku

pół małej cebuli

sól, pieprz

przyprawa do złotego kurczaka

szczypta ostrej papryki

2 łyżki masła do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy tak jak na zdjęciu poniżej.

Pierś z Kurczaka Hasselback

Przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka.

Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Szpinak odmrażamy.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę, gdy ta się zeszkli do dorzucamy czosnek, mieszamy i dokładamy szpinak. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy mascarpone. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę (ok.2min) podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy szpinak już wystygnie to nakładamy go w nacięcia fileta z kurczaka.

Pierś z Kurczaka Hasselback

Przykrywamy startym serem żółtym.

Pierś z Kurczaka Hasselback

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 35 min. w temp. 200s.

Pierś z Kurczaka Hasselback

Wyjmujemy i podajemy z puree z kalafiora, z szparagami lub wg uznania.

Pierś z Kurczaka Hasselback

Pierś z Kurczaka Hasselback

Pierś z Kurczaka Hasselback

Smacznego !!!

10:08, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 02 czerwca 2017

 Jajka po Staropolsku

Skład:

3-4 średnie ziemniaki

1 większa cebula

100g boczku wędzonego

2 jajka

garść startego, żółtego sera

sól, pieprz

1 łyżeczka majeranku

1 ząbek czosnku

1 konserwowy ogórek

olej do smażenia

pół pęczka szczypiorku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy ok. 10 min. Studzimy i kroimy w cienkie, mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni na złoty kolor.

Jajka po Staropolsku

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na drugiej patelni wytapiamy boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę

Jajka po Staropolsku

i pokrojonego w kostkę ogórka, gdy cebula się zeszkli to całość dorzucamy do ziemniaków. Mieszamy. Dodajemy połowę szczypiorku i ponownie mieszamy.

W farszu na patelni robimy dwa dołki w które wbijamy po jednym jajku. Jajka doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka po Staropolsku

Farsz wokół jajek posypujemy startym serem.

Gdy jajka się „zetną” to posypujemy całość resztą szczypiorku.

Nakładamy na talerz.

Jajka po Staropolsku

Jajka po Staropolsku

Jajka po Staropolsku

Smacznego !!!

poniedziałek, 29 maja 2017

 Pałki Kurczaka w Skorupce z Panko

Skład:

10 podudzi z kurczaka

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżka przyprawy do złotego kurczaka

sól

1 i ½ szklanki panierki panko

2 łyżki jogurtu greckiego

 

Przygotowanie:

Podudzia dokładnie myjemy, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym.

Przekładamy do miski i dodajemy przyprawy. Dokładnie nacieramy mięso. Dodajemy jogurt i mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 godz. Do lodówki.

Pałki Kurczaka w Skorupce z Panko

Do dużej miski wsypujemy panierkę.

Każde podudzie obtaczamy w panko i dokładnie dociskamy panierkę do kurczaka.

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pałki Kurczaka w Skorupce z Panko

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok.100min. w temp. 190c.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z frytkami.

Pałki Kurczaka w Skorupce z Panko

Pałki Kurczaka w Skorupce z Panko

Smacznego !!!

12:55, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 maja 2017

 Przysmak Szwajcarski

Skład:

300g wędliny (może to być szynkowa, mortadela, konserwowa itp.)

800ml bulionu drobiowo - warzywnego

kawałek ugotowanej marchewki z bulionu

2 jajka

3 plasterki żółtego sera

kilkanaście cebulek marynowanych

kilka oliwek zielonych

kilka oliwek czarnych

pół świeżej lub marynowanej papryki

3 małe konserwowe ogórki

1 opakowanie żelatyny na 1 litr

sok z cytryny

świeżo zmielony pieprz

1 mały ząbek czosnku

½ łyżeczki posiekanego koperku

 Przysmak Szwajcarski

Przygotowanie:

Bulion podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą.

Jajka gotujemy „na twardo”. Obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.

Ogórki przecinamy na pół. Z dwóch połówek robimy „wachlarze”. Resztę kroimy w słupki.

Paprykę kroimy w paseczki. Jeżeli mamy marynowaną to zdejmujemy skórkę.

Marchew kroimy w plasterki.

Ser dzielimy na małe paseczki.

Oliwki kroimy w plasterki.

Plasterek wędliny zwijamy na pół lub w rulon, do środka wkładamy kawałek sera, słupek ogórka i papryki. Układamy na półmisku. Pomiędzy wędlinę wkładamy plasterek jajka oraz kawałek żółtego sera. Dekorujemy wachlarzami z ogórka, oliwkami, cebulkami, marchewką oraz papryką.

Przysmak Szwajcarski

Zalewamy lekko tężejącą galaretą.

Posypujemy koperkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Wkładamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Przysmak Szwajcarski

Przysmak Szwajcarski

Przysmak Szwajcarski

Smacznego !!!

11:42, joannas1976 , Galarety
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi