poniedziałek, 17 września 2018

 Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Skład:

Mały lub pół kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera z nacią

1 por

1 cebula

puszka groszku

70g masła

3-4 łyżki mąki

sól, pieprz

2 lisice laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

250g śmietany 18%

makaron nitki

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje i przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień do minimum i dorzucamy obraną marchew, seler, nać selera i pietruszkę. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (na 15 minut przed końcem gotowania dosypujemy sól).

Następnie wyjmujemy wszystko z bulionu. Warzywa kroimy w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na maśle. Następnie dokładamy por, mieszamy i posypujemy mąką. Podlewamy chochlą bulionu, mieszamy i przelewamy zawartość patelni do garnka z bulionem. Dokładamy także odłożone i pokrojone warzywa, mięso oraz groszek z puszki. Całość „zaciągamy” śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W oddzielnym garnku gotujemy makaron w osolonej wodzie i wg. przepisu na opakowaniu.

Makaron nakładamy w głębokie talerze lub miseczki, zalewamy zupą i posypujemy szczypiorkiem.

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Kremowa Zupa z Kurczakiem i Makaronem

Smacznego !!!

12:26, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 10 września 2018

Carne Adobada 

Skład:

1300g wieprzowiny (szynka lub łopatka)

½ łyżeczki pieprzu cayenne

sól, pieprz

1 płaska łyżeczka czosnku suszonego

mąka pszenna

olej do smażenia

Dodatkowo:

4 duże cebule

3 duże ząbki czosnku

sok z 1 limonki

1 papryka chili

2 łyżki miodu

2 łyżeczki kuminu

1 płaska łyżeczka oregano

½ łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki octu winnego

300ml bulionu warzywnego

sól

 Carne Adobada

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i oprószamy solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i ½ łyżeczki pieprzem cayenne. Polewamy 2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy, aby każda kostka mięsa pokryła się przyprawami. Następnie oprószamy mąką pszenną i ponownie mieszamy.

Mięso smażymy małymi partiami na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Carne Adobada

Na patelni na której smażyliśmy mięso teraz podsmażamy pokrojona w ćwierć plasterki cebulę, gdy ta się zrumieni to dorzucamy posiekany drobno czosnek i chili. Mieszamy i posypujemy papryką słodką, wędzoną, kuminem, oregano. Ponownie mieszamy i po chwili zalewamy bulionem. Dolewamy sok z limonki, ocet, bulion i dosypujemy cukier trzcinowy.

Chwilkę dusimy, pamiętając o mieszaniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przelewamy na mięso w naczyniu żaroodpornym.

Carne Adobada

Lekko przemieszamy i nakładamy pokrywkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 100 minut w temperaturze 200st.

Carne Adobada

Podajemy z kaszą, ryżem lub tortillą.

Carne Adobada

Carne Adobada

Carne Adobada

Carne Adobada

Smacznego !!!

czwartek, 06 września 2018

Kawa z Tonicem Na Upały 

Skład na 2 szklanki po 300ml:

250ml zaparzonej kawy

250ml napoju Tonic

kostki lodu

4 plasterki cytryny

 Kawa z Tonicem Na Upały

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wrzucamy po kilka kostek lodu, dolewamy połowę zaparzonej, ostudzonej i bez fusów kawy. Dokładamy po 2 plasterki cytryny, a następnie pomalutku i najlepiej po ściance szklanki wlewamy Tonic (aby powstały dwie warstwy).

Podajemy z słomką.

Kawa z Tonicem Na Upały

Kawa z Tonicem Na Upały

Smacznego !!!

sobota, 01 września 2018

Karkówka w Sosie Kebab

Skład:

1 kg karkówki bez kości

przyprawa kebab lub gyros

3 duże cebule

sól, pieprz

3 łyżki majonezu

8 łyżek ketchupu pikantnego

2 łyżki musztardy (użyłam Dijon, ale może być inna ostra)

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, następnie lekko rozbijamy tłuczkiem.

Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem i mocno przyprawą kebab.

Karkówka w Sosie Kebab

Majonez łączymy w miseczce z ketchupem i musztardą.

Cebulę kroimy w pióra.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy trochę pokrojonej cebuli, a następnie kotlety karkówki, które smarujemy z każdej strony sosem majonezowym. Na to układamy znów trochę cebuli i następnie kotlety posmarowane sosem i tak do wyczerpania składników.

Karkówka w Sosie Kebab

Karkówka w Sosie Kebab

Naczynie przykrywamy pokrywką i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Następnego dnia formę z mięsem przekładamy do piekarnika.

Zapiekamy przez 90 minut w temperaturze 180st.

Karkówka w Sosie Kebab

Podajemy z ziemniakami, które polewamy wytworzonym sosem spod karkówki i ulubioną surówką.

Karkówka w Sosie Kebab

Karkówka w Sosie Kebab

Karkówka w Sosie Kebab

Smacznego !!!

10:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 29 sierpnia 2018

Zupa Dashi z Kasztanami 

Skład:

2 litry bulionu rybnego Dashi

50g grzybów shitake

mała puszka krojonych kasztanów

4 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki chili

1 łyżka oleju sezamowego

makaron Udon

kawałek starego imbiru

szczypior

biały sezam

Zupa Dashi z Kasztanami

Przygotowanie:

Grzyby shitake zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, a wywar z grzybów mieszamy z bulionem Dashi.

Do bulionu dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, chili i imbir.

Całość gotujemy około 10 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem oleju sezamowego.

Makaron odcedzamy i nakładamy na głębokie talerze lub miseczki. Dodajemy grzyby shitake, kasztany. Zalewamy bulionem, posypujemy szczypiorkiem i uprażonym sezamem.

Zupa Dashi z Kasztanami

Zupa Dashi z Kasztanami

Smacznego !!!

poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Skład:

2 polędwiczki wieprzowe

sól, pieprz

Marynata:

70ml whisky

3 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem.

Cukier, tymianek i rozmaryn rozcieramy w moździerzu. Przekładamy do miseczki i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Dokładnie mieszamy.

Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień polędwiczki podsmażamy z każdej strony na patelni. Następnie przekładamy z powrotem do naczynia i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200st.

Wyjmujemy i podajemy z ulubionymi warzywami, kaszą lub ziemniakami (ja podałam z duszoną, młodą kapustą).

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Polędwiczka w Marynacie Whisky

Smacznego !!!

12:31, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 sierpnia 2018

Helena Rubinstein urodziła się w Krakowie w 1872 roku. W 1902 roku wyemigrowała do Australii, gdzie zaczęła robić swój własny krem do twarzy. Napisała książkę pod tytułem: Food for Beauty, a surówka piękności jest jednym z punktów programu odnowy w jej salonach. Legenda głosi, że surówka ta była podawana kobietom przed każdym zabiegiem kosmetycznym, ponieważ znakomicie wpływa na włosy, paznokcie i koloryt skóry.

Zaletą tej surówki jest zdrowe śniadanie, ponieważ jest bogata w błonnik, witaminy, sole mineralne, działa antybakteryjnie i likwiduje stany zapalne. W soku z cytryny znajduje się bardzo dużo witaminy c– przeciwutleniacza, który niszczy wolne rodniki i chroni skórę przed procesami starzenia. Owoce, orzechy i nasiona dostarczają wielu witamin i minerałów, dzięki którym wyglądamy pięknie i młodo. Surówka ta dostarcza też dużo energii i jest świetna dla osób na diecie, ponieważ stanowi pełnowartościowy posiłek, ułatwiający chudnięcie.

 Surówka Piekności Heleny Rubinstein

Skład:

4 łyżki płatków owsianych

1 łyżka miodu

garść posiekanych orzechów (np.:włoskie, migdały, nerkowce)

pół łyżeczki siemienia lnianego

pół łyżeczki łuskanego słonecznika

pół łyżeczki soku z cytryny

1 starte jabłko lub ulubione owoce

jogurt naturalny

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane przesypujemy do miseczki, dodajemy siemię lniane, słonecznik, posiekane orzechy i mieszamy.

Całość zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc do lodówki.

Rano dodajemy miód, sok z cytryny, jogurt i ulubione owoce. Mieszamy i zjadamy.

Surówka Piekności Heleny Rubinstein

Surówka Piekności Heleny Rubinstein

Smacznego !!!

poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Ciastka Chałwowe

Skład:

350g pasty Tahini

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

200g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ew. ziarna sezamu do posypania

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski, dosypujemy cukier puder i mieszamy. Dorzucamy pokrojone masło oraz pastę tahini. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi lub za pomocą miksera (jeżeli masa jest zbyt sucha to możemy dolać kilka łyżek wody).

Z ciasta formujemy małe kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka Chałwowe

Za pomocą dłoni kulki spłaszczamy, a następnie za pomocą widelca ciastka dociskamy.

Ciastka Chałwowe

Oprószamy ziarnami sezamu (ja zapomniałam).

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180st przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ciastka jeszcze chwilkę zostawiamy na blasze, a następnie przekładamy na kratkę do całkowitego przestygnięcia.

Ciastka Chałwowe

Ciastka Chałwowe

Smacznego !!!

piątek, 17 sierpnia 2018

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą 

Skład:

150g makaronu Collezione (może być inny)

2 kiełbasy typu np.: Morlińska

1 duża cebula

4 ogórki konserwowe

250g śmietany 18%

5 łyżek ostrego ketchupu

150ml bulionu drobiowego

1 jajko

ok. 100 g sera żółtego startego

sól, pieprz

½ łyżeczki czosnku granulowanego

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. Przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Kiełbasę i ogórki konserwowe kroimy w pół plasterki.

Cebulę kroimy w drobna kostkę.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie dorzucamy cebule i ogórki. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy makaron i jeszcze chwilę smażymy, od czasu do czasu zamieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym, żółtym serem. Lekko przemieszamy.

Śmietanę mieszamy z bulionem, jajkiem, ketchupem, czosnkiem granulowanym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę z dodatkami wylewamy na makaron.

Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 min w temp. 200st.

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą

Zapiekanka Makaronowa z Kiełbasą

Smacznego !!!

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

  Przepis ten jakiś czas temu znalazłam na stronie Oryginalny Smak. Uwielbiam kuchnie chińską, więc postanowiłam przygotować tą potrawę, oczywiście zmieniłam tylko trochę, a mianowicie zamiast pieprzu dodałam świeża paprykę chili. Potrawa jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

 Yakisoba

Skład:

150g makaronu soba

150g boczku wędzonego, surowego

3 ząbki czosnku

1 mała marchew

kawałek białej kapusty (ok.300g)

3 dymki ze szczypiorkiem

pół papryki chili

olej do smażenia

Sos Yakisoba:

3 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki Mirinu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka ketchupu

Yakisoba 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w słupki.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki.

Kapustę szatkujemy.

Dymkę kroimy pod skosem w plasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W woku wytapiamy lekko boczek z odrobiną oleju, następnie dorzucamy czosnek i chili, mieszamy i po kilku sekundach dorzucamy kapustę i marchew. Smażymy, ciągle mieszając kilka minut. Na koniec dorzucamy makaron i dymkę. Mieszamy i zalewamy sosem. Jeszcze kilkanaście sekund smażymy, nie zapominając o mieszaniu.

Nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Yakisoba

Yakisoba

Yakisoba

Smacznego !!!

środa, 08 sierpnia 2018

Schab w Sosie Porowym 

Skład:

500g schabu

1 duży por

2 cebule

sól, pieprz

olej

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki maki do obtaczania

2 łyżki maki + 100ml wody

 

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie plasterki. Każdy plasterek oprószamy obficie solą i pieprzem,

Schab w Sosie Porowym

a następnie obtaczamy w mace.

Mięso smażymy z każdej strony, aż się mocno zrumieni.

Przekładamy do garną z wrzącą wodą (wody ok. 1 litr), dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz około 1 łyżeczkę soli.

Na patelnię na której smażyliśmy mięso wrzucamy cebulę i gdy się zeszkli to przekładamy do garnka z mięsem.

Dusimy przez 15 minut.

Por kroimy w pół plasterki. Dorzucamy do schabu. Dusimy kolejne 15 minut.

Mięso wyjmujemy na półmisek, a z wywaru przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą i przelewamy do wywaru, mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub z kaszą i ulubiona surówką.

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Smacznego!!!

12:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 sierpnia 2018

Łopatka w Sosie Mojo 

Skład:

1,5kg łopatki

Marynata Mojo:

150ml oleju

8 ząbków czosnku

1 papryka chili

sok i skórka z jednej pomarańczy (ok.150ml)

sok z jednej limonki + skórka z połowy limonki

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka natki kolendry

garść listków mięty

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżeczki utartego kuminu

2 łyżeczki soli

Łopatka w Sosie Mojo

Przygotowanie:

Łopatkę myjemy, oczyszczamy i nacinamy po środku – robimy taki płat z mięsa.

Składniki marynaty przekładamy do blendera i miksujemy.

Łopatka w Sosie Mojo

Marynatą smarujemy nacięcia łopatki.

Łopatka w Sosie Mojo

Następnie mięso zwijamy i mocno związujemy sznurkiem spożywczym.

Łopatka w Sosie Mojo

Łopatkę przekładamy do worka, zalewamy marynatą.

Worek szczelnie zamykamy i obracamy w nim łopatkę – tak aby dokładnie obtoczyła się marynatą.

Łopatka w Sosie Mojo

Odstawiamy na 48 godzin do lodówki. W trakcie leżakowania w chłodni pamiętajmy aby kilkakrotnie obrócić worek, aby mięso przeszło z każdej strony przyprawami.

Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa pieczeniowego i układamy na blasze. Pozostałą marynatę odstawiamy.

Łopatkę pieczemy przez ok. 120 minut w temperaturze (u mnie piekarnik gazowy z dołu) 200st.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, a następnie z worka i kroimy w plasterki.

Sos jaki wytworzył się w worku pieczeniowym przelewamy do garnuszka, dolewamy odłożoną marynatę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina cukru. Możemy również „zaciągnąć” go mąką.

Mięso podajemy polane sosem w towarzystwie ryżu lub ziemniaków.

Wyśmienicie smakuje również na zimno – jako pieczeń na kanapki.

Łopatka w Sosie Mojo

Łopatka w Sosie Mojo

Smacznego !!!

11:25, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 lipca 2018

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Skład:

Na puree ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki śmietany

Dodatkowo:

5 jajek

300g zielonej fasolki szparagowej

2 marchewki

100g masła

2 łyżki bułki tartej

szczypiorek

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem 

Przygotowanie:

Marchew obieramy. Z fasolki odcinamy końcówki. Warzywa przekładamy do garnka z osolona wodą i zagotowujemy. Gotujemy, aż warzywa będą al dente. Odcedzamy.

Ziemniaki obieramy i przekładamy do garnka. Solimy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło i śmietanę. Jeszcze chwilę ugniatamy aby nie było żadnych grudek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Puree umieszczamy w szprycy lub rękawie dekoracyjnym i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

W gniazda w bijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojone w słupki marchewki oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Smażymy, aż warzywa się zrumienią. Możemy delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Na koniec oprószamy bułką tartą i mieszając jeszcze chwilkę smażymy.

Z piekarnika wyjmujemy gniazda ziemniaczane z jajkami i układamy na talerzu. Obok układamy fasolkę i marchew w bułce tartej. Posypujemy szczypiorkiem.

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Smacznego !!!

12:18, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 lipca 2018

Blaty Bezowe

Skład:

6 białek „L”

200g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu spirytusowego

 

Porady:

- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki do bezy aby były pod ręką. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

- Jeżeli nie mamy drobnego cukru to możemy go przez 1-2 sekundy zmiksować w młynku do kawy lub malakserze, możemy także użyć cukru pudru.

- Przygotowujemy sobie formy do blatów lub papier na którym obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm. Możemy to zrobić za pomocą miski, cyrkla, talerza itp.

Blaty Bezowe

- bezę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek – dokładnie aby żółtko nie dostało się do białek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach przez minutę, a później stopniowo zwiększamy do najszybszych. Pamiętajmy aby białek nie ubijać dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Następnie gdy białka są już „sztywne” dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy przez ok. 30-40 sekund, potem znów dosypujemy łyżkę cukru i znów miksujemy przez 30-40 sekund i tak do wyczerpania się cukru (jeżeli używamy cukier puder to miksujemy o połowę krócej)

Gdy cukier już całkowicie się rozpuści to dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy.

Masa powinna być sztywna i lśniąca.

Blaty Bezowe

Pianę nakładamy do foremek lub na obrysowane koła z papieru. Formujemy wg uznania.

Blachę z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120st przez 100min. Następnie suszymy (zostawiając w piekarniku) przez kolejne 4 godziny lub zostawiamy na całą noc.

Na drugi dzień delikatnie zdejmujemy papier z bezy, a blat układamy na paterze.

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Podajemy z kremem, bita śmietaną i owocami.

Blaty Bezowe

Smacznego !!!

wtorek, 24 lipca 2018

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Skład:

1 podwójny filet z kurczaka

300g zielonej fasolki szparagowej

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 puszka (400ml) mleka kokosowego

1 płaska łyżeczka przyprawy curry

1 większa cebula

4 ząbki czosnku

1 papryka chili

kawałek imbiru

sól, pieprz

olej

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dolewamy około 2 łyżki oleju. Całość mieszamy i odstawiamy.

Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Paprykę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a resztę drobno siekamy.

Imbir obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy, paprykę chili i imbir, po kilku sekundach dorzucamy czosnek. Mieszamy i wrzucamy na to fasolkę szparagową. Chwile smażymy, a następnie przekładamy do miski.

Na tej samej patelni teraz podsmażamy mięso.

Do lekko podsmażonego mięsa dokładamy podsmażoną fasolkę z cebulą.

Dolewamy puszkę z pomidorami i mleko kokosowe. Nakładamy pokrywkę i całość dusimy przez ok. 30 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz curry.

Podajemy z ryżem.

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Smacznego !!!

niedziela, 22 lipca 2018

 Lemoniada Mojito

Skład:

4 limonki

10 łyżeczek cukru trzcinowego

800ml wody lekko gazowanej

lód kruszony lub w kostkach

kilkanaście listków świeżej mięty

Lemoniada Mojito

Przygotowanie:

Limonki sparzamy. 3 limonki kroimy w grubsze plasterki, a następnie na 4 części.

Cukier umieszczamy w dzbanku. Wyciskamy do niego sok z jednej limonki, dolewamy trochę wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dorzucamy pokrojone limonki oraz liście mięty. Ugniatamy tłuczkiem i mieszamy. Następnie dolewamy mocno schłodzoną wodę gazowaną. Mieszamy.

Do szklanek wrzucamy lód i zalewamy lemoniadą. Dekorujemy listkami mięty.

Lemoniada Mojito

Lemoniada Mojito

Lemoniada Mojito

10:57, joannas1976
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 lipca 2018

 Mizeria Rzodkiewkowa

Skład:

1 pęczek rzodkiewek

3 średnie ogórki gruntowe

200g śmietany 18%

sól, pieprz

1 łyżka cukru

szczypiorek

Mizeria Rzodkiewkowa 

Przygotowanie:

Ogórki obieramy.

Rzodkiewkę i ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Oprószamy solą i cukrem. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy puszczony sok.

Do warzyw dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Mieszamy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy do obiadu.

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Smacznego !!!

14:58, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (2) »
sobota, 14 lipca 2018

Pyszna zupa, która w smaku przypomina kotlety Devolay, dlatego też ją tak nazwałam. Koniecznie musi być posypana szczypiorkiem, który podkreśla smak kremowej zupy i idealnie komponuje się z pieczarkami.

Zupa wychodzi gęsta, z dużą ilością mięsa, grzybów o kremowej konsystencji i z posmakiem serowym. Polecam :)

Zupa Devolay 

Skład:

1 kg kurczaka (mały lub pół, może także to być kura rosołowa lub udka z kurczaka)

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

400g pieczarek

3-4 ziemniaki

100g sera żółtego

5 łyżek mąki

100g masła

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pęczek szczypiorku

przyprawa w płynie

 Zupa Devolay

Przygotowanie:

Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Do wywaru dodajemy obraną marchew, pietruszkę i seler. Po 30 minutach gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po 40 minutach dorzucamy sól. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso i warzywa. Bulion przecedzamy przez sitko.

Mięso oddzielamy od kości i skóry. Marchewkę kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią cebule i pieczarki. Smażymy, aż cebula i grzyby się zrumienią. Przekładamy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Teraz dokładamy odłożone mięso i marchewkę.

Na patelni przygotowujemy zasmażkę, a mianowicie rozpuszczamy resztę masła, następnie oprószamy mąką i za pomocą trzepaczki/rózgi mieszamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając podlewamy bulionem, gdy zasmażka będzie gładka bez grudek to przelewamy ja do zupy.

Zupę mieszamy i dolewamy śmietanę, znów mieszamy i zdejmujemy z palnika. Dorzucamy starty żółty ser i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i koniecznie posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Smacznego !!!

11:15, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 11 lipca 2018

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra 

Skład:

2 kg ogórków gruntowych

½ litra octu

8 łyżek oliwy

1,5 szklanki cukru

4 łyżki soli

6 ząbków czosnku

2 łyżki suszonego chili

 Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki – najlepiej jest zetrzeć je na tarce tak jak mizerię. Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na ok. 2-3h.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Po tym czasie ogórki odcedzamy. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżeczkę chili. Dokładnie mieszamy.

Nakładamy do wyparzonych słoików.

W rondelku zagotowujemy ocet z oliwą i resztą chili. Dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru.

Gorącą marynatą zalewamy ogórki w słoikach.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Pasteryzujemy ok.20min.

Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Gdy ostygną to przenosimy do chłodnego miejsca.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Smacznego !!!

14:06, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 lipca 2018

 Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Skład:

4 kotlety schabowe bez kości

4 plasterki żółtego sera

kilka krążków marynowanej papryki Jalapeno

przyprawa kebab

sól

olej do smażenia

mąka

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem, ostrożnie aby nie porobić dziur.

Każdy kotlet oprószamy solą oraz posypujemy obficie przyprawą kebab.

Na każdy kotlet układamy zwinięty plasterek sera. Na ser nakładamy krążki papryki jalapeno.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Kotlety zwijamy, bok kotleta nakładamy na środek i zbijamy tłuczkiem (tak jak w roladkach Twardowskiego).

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Następnie zwijamy w roladkę.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Roladki obtaczamy w mace i smażymy na oleju.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut w temperaturze 200st.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Wyjmujemy i podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubiona surówką.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Smacznego !!!

13:46, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44
| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel