poniedziałek, 22 sierpnia 2016

 Karkówka po Katalońsku

Skład:

1 kg karkówki

sól, pieprz

Dodatkowo:

3 duże cebule

5 ogórków konserwowych

2 gałązki selera naciowego

słoik suszonych pomidorów w oleju

3 ząbki czosnku

ok. 300g ostrego ketchupu

 

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy z każdej strony.

Cebulę kroimy w pióra.

Ogórki konserwowe kroimy w plasterki.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Seler naciowy kroimy w plasterki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/3 cebuli, 1/3 ogórków, suszonych pomidorów, czosnku oraz 1/3 selera. Całość obficie polewamy ketchupem.

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Następnie układamy plastry karkówki. Na mięso układamy kolejną porcje cebuli, ogórków, pomidorów, czosnku i selera. Ponownie polewamy ketchupem i rozkładamy mięso i tak na przemian, aż do wyczerpania składników. Wszystko na koniec polewamy ketchupem.

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 70min w temp. 200stopni.

Wyjmujemy i nakładamy porcje na talerz. Podajemy z ziemniakami.

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Smacznego !!!

11:16, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 sierpnia 2016

Pikle wg tego przepisu robię od ponad 20 lat. Są bardzo smaczne, mocno winne i rozpływają się w ustach.

 Pikle Konserwowe z Ogórków

Skład: (na 4 słoiki po 900ml)

3 kg większych ogórków

2l wody

0,75l octu 10%

600g cukru

6 łyżeczek soli

ziele angielskie

liście laurowe

gorczyca

korzeń chrzanu

3 duże cebule

pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy gniazda nasienne (najlepiej za pomocą małej łyżeczki).

Pikle Konserwowe z Ogórków

W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy wraz z octem, cukrem i solą. Studzimy.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki.

Korzeń chrzanu kroimy w słupki.

Koperek siekamy.

W słoiku układamy po kilka plastrów krążków cebuli, 2-3 słupki chrzanu, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy oraz ok. pół łyżeczki posiekanego koperku.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Następnie ciasno i pionowo wkładamy ogórki.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Zalewamy marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy.

Na dno dużego garnka wykładamy ściereczkę, umieszczamy słoiki, zalewamy wodą do ¾ wysokości słoików i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez ok. 5 min. Słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Przenosimy do spiżarni.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Smacznego !!!

12:25, joannas1976 , Przetwory
Link Komentarze (1) »
środa, 17 sierpnia 2016

 Gulasz Gospodarski

Skład:

1,2kg szynki wieprzowej

3 cebule

2 marchewki

3 gałązki selera naciowego

4 suszone kapelusze podgrzybka

kilka małych pieczarek

100g boczku wędzonego

sól, pieprz

papryka ostra

papryka słodka

pieprz turecki „Rafex”

olej

3 łyżki mąki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

5 kulek jałowca

przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w koskę ok. 2x2cm. Przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz turecki, paprykę ostrą i łyżeczkę oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1h.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Seler naciowy kroimy w cienki plasterki.

Marchew obieramy i kroimy w półplasterki.

Boczek kroimy w słupki.

Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.

Do garnka wlewamy ok. 3l wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, kulki jałowca oraz pokruszone kapelusze podgrzybka. Wstawiamy na gaz.

W międzyczasie na patelni partiami podsmażamy mięso. Wrzucamy do garnka z wodą.

Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy boczek, gdy się wytopi to dodajemy cebulę. Gdy ta się zeszkli to dodajemy seler naciowy, marchew i pieczarki. Smażymy, ciągle mieszając jeszcze ok. 5 minut. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jakieś 20min przed końcem gotowania solimy.

Mąkę mieszamy w ok. 200ml wody i zaciągamy gulasz.

Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie, papryką słodką i pieprzem.

Podajemy z prażoną kasza gryczaną „Lestello”.

Gulasz Gospodarski

Gulasz Gospodarski

Gulasz Gospodarski

Smacznego !!!

poniedziałek, 08 sierpnia 2016

Tarteletki z Jagodami

Skład:

Ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 jajko

½ szkl cukru pudru

do ½ szkl gęstej śmietany 22%

Masa:

¼ litra jagód

2 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

8 łyżeczek cukru

2 łyżki mąki

2 pełne łyżki śmietany 22%

 

Przygotowanie:

Podane składniki (oprócz śmietany) posiekać na stolnicy. Dodawać porcjami śmietanę, ma jej być tyle, aby po zagnieceniu powstało miękkie ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek (ciasta starcza na 8 foremek średnicy 12 cm). Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie przygotować polewę: żółtko utrzeć z połową cukru waniliowego i 4 łyżeczkami cukru zwykłego. Dodać śmietanę i mąkę, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać obie masy.

Jagody wymieszać z drugą połową cukru waniliowego i 4 łyżeczkami cukru zwykłego.

Na podpieczone tarteletki wyłożyć jagody z cukrem. Zalać masą jajeczną.

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Piec ok. 20 minut w 180 – 200 stopniach C (do zrumienienia).

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Smacznego !!!

piątek, 05 sierpnia 2016

Pieczone plasterki ziemniaków i kurczak gyros  w pysznym sosie pomidorowym, a to wszystko pod kołderką z mozzarelli. Rewelacyjna i prosta zapiekanka, z pewnością zasmakuje każdemu - gorąco polecam :)

 Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Skład:

2 filety z kurczaka (750g)

6 większych ziemniaków

500ml przetartych pomidorów klik klik

3 cebule

4 ząbki czosnku

250g startej mozzarelli

3 gałązki selera naciowego

sól, pieprz

ostra papryka

2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki posiekanego koperku

oliwa

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinach ok. 8min. Studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, ostrą papryką, tymiankiem, granulowanym czosnkiem, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 2 godziny. Po tym czasie podsmażamy, aż się zrumieni.

Ziemniaki rozkładamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Przyprawiamy solą i ostrą papryką. Posypujemy koperkiem.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Na ziemniaki rozkładamy podsmażonego kurczaka

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

i posypujemy garścią startej mozzarelli.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Seler naciowy kroimy w plasterki.

Na tłuszczu którym smażył się kurczak podsmażamy cebulę, po chwili dorzucamy seler, gdy cebula się zeszkli to dodajemy czosnek. Zalewamy przetartymi pomidorami. Dusimy ok.5 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Sos przelewamy na kurczaka.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Całość przykrywamy resztą mozzarelli.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 200°C przez 60 min. (aż ser się mocno zrumieni).

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Nakładamy na talerze.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Smacznego !!!

niedziela, 31 lipca 2016

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

2 marchewki

pół selera

2 pietruszki

pół małego kalafiora

150g fasolki szparagowej zielonej

200g groszku świeżego lub mała puszka konserwowanego

3 ziemniaki

150g białej kaszy gryczanej Lestello

250g śmietany 18%

2 łyżki mąki

sól, pieprz

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

ew. przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą ok.3l. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną marchew, seler i pietruszkę. Następnie dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Po 30min solimy. Gotujemy jeszcze ok.45min. aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa i mięso. Mięso obieramy i odkładamy, a warzywa kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.

Groszek łuskamy.

Kaszę gryczaną gotujemy (wg. przepisu na opakowaniu) w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Z fasolki odcinamy końce i kroimy na 2-3 części.

Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw fasolkę, po 5min dorzucamy ziemniaki, kalafior i groszek. Gotujemy jeszcze ok. 12-15 min.

Śmietanę mieszamy z odrobiną bulionu i mąką. Dolewamy do zupy. Mieszamy i dodajemy obrane mięso, odłożone warzywa oraz ugotowaną kasze gryczaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Smacznego !!!

 

12:14, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lipca 2016

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym 

Skład:

200g makaronu świderki pełne ziarno

300g boczku wędzonego

1 kiełbasa typu „Toruńska”

2 cebule

3 ząbki czosnku

350g podgrzybków duszonych (u mnie ze słoiczka, ale mogą być również świeże lub mrożone)

200ml wody

400g śmietany 22%

200g startego, sera żółtego

sól, pieprz

pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Boczek kroimy w słupki, a kiełbasę w półtalarki. Podsmażamy na suchej patelni (wytopi się sporo tłuszczu który zostawiamy na patelni).

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy makaron, następnie dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. Całość lekko mieszamy. Dodajemy połowę sera i ponownie mieszamy.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Śmietanę mieszamy z wodą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Na patelni na której smażyliśmy boczek i kiełbasę wrzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy podgrzybki ze słoika, chwilę dusimy

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

dodajemy czosnek, śmietanę z przyprawami i natkę.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Mieszamy, a następnie przelewamy na makaron z kurczakiem. Ponownie mieszamy.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Posypujemy starym serem.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15-20min. w temp 200stopni.

Wyjmujemy i nakładamy na talerze. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Smacznego !!!

niedziela, 24 lipca 2016

 Koktajl Bananowo - Kokosowy

Skład:

1 puszka mleka kokosowego (400ml) klik klik

3 banany

1 łyżka soku z limonki

 

Przygotowanie:

Banany obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dolewamy mleko kokosowe, sok z limonki i blendujemy. Schładzamy w lodówce, a następnie wypijamy

 Koktajl Bananowo - Kokosowy

Koktajl Bananowo - Kokosowy

Koktajl Bananowo - Kokosowy

Smacznego !!!

wtorek, 19 lipca 2016

 Zapiekanka Przysmak Rybaka

Skład:

8 szt. mrożonej, mniejszej Kerguleny (do kupienia w sklepie internetowym Flądra)

8 średnich ziemniaków

1 cebula

1 duża por

4 ząbki czosnku

400g śmietany 18%

sól, pieprz

sok z cytryny

olej ryżowy

mąka pszenna

pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Kergulenę oczyszczamy, filetujemy i zdejmujemy skórę. Kroimy na małe kawałki.

Przekładamy do miski i obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Odstawiamy na 3-4godz. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki gotujemy w „mundurkach” ok.10min. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy w kształcie wachlarza połowę plastrów ziemniaków.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Na ziemniaki nakładamy połowę ryby i 1/3 porcji koperku

Zapiekanka Przysmak Rybaka

następnie czynność powtarzamy czyli resztę ziemniaków, na wierzch resztę ryby i posypujemy 1/3 porcji koperku.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Cebulę kroimy w kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Por kroimy w półkrążki.

Śmietanę przekładamy do miseczki i przyprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju ryżowego, wrzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy por, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek. Dusimy ok. 30s. i dodajemy śmietanę z przyprawami. Mieszamy i dusimy kolejne 30s.

Całość wylewamy na wierzch dania.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 40min. w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i nakładamy porcję na talerz. Posypujemy koperkiem.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Smacznego !!!

niedziela, 17 lipca 2016

 Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Skład:

1 czerwona kapusta ok. 2kg

300g pieczarek

300g kaszy Gryczanej prażonej Lestello

1 jajko

1 marchew

2 ogórki kiszone

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki musztardy

20ml octu jabłkowego

2 łyżki oleju

mielony imbir

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy brzydkie, zewnętrzne liście oraz wycinamy głąb. Płuczemy. Do dużego garnka nalewamy wodę (do ¾ wysokości) oraz ocet jabłkowy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć to wkładamy kapustę i gotujemy 5min. Następnie kapustę przekładamy do miski z zimną wodą. Gdy kapusta lekko się schłodzi to zdejmujemy ostrożnie pierwsze, podgotowane liście (uważajmy aby ich nie porozrywać). Resztę kapusty wkładamy ponownie do gotującej się wody z octem. Powtarzamy tą czynność, aż do zdjęcia wszystkich liści. Następnie z  liści ścinamy płasko zgrubiałe nerwy. Małe liście z środka kapusty lub te które nam się porwały zostawiamy na koniec do przykrycia gołąbków.

Pieczarki i marchew obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Podsmażamy na odrobinie oleju.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Ogórki kiszone także trzemy na grubych oczkach tarki.

Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już zimna to dodajemy jajko, musztardę, ogórki oraz podsmażone warzywa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mielonym imbirem. Dokładnie mieszamy.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Liście kapusty rozkładamy na desce i na każdy liść nakładamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy w rulon, chowając brzegi do środka.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Gołąbki układamy ciasno w garnku, dociskając jeden przy drugim.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Przykrywamy odłożonymi liśćmi kapusty.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Zalewamy wodą i solimy. Gdy się woda zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania (na jakieś 10min przed końcem) dodajemy przecier pomidorowy.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Nakładamy na talerz i polewamy wytworzonym sosem.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Smacznego !!!

 

12:18, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 lipca 2016

Przeszukując stare zeszyty z przepisami odnalazłam przepis na pyszne ciasto o nazwie Pleśniak. Potem sprawdziłam jeszcze przepisy w internecie i tam są trochę inne receptury na Pleśniaka. Mój przepis ma ponad 20 lat i składa się tylko z jasnego, kruchego ciasta, świeżych owoców i bezy z kisielem. Polecam

 Pleśniak z Czarną Porzeczką

Skład:

2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mąki pszennej

¾ szklanki cukru pudru + ½ szklanki cukru pudru

1 kostka masła

5 jajek

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie kisielu i smaku wiśniowym

600g świeżej czarnej porzeczki

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło

Pleśniak z Czarną Porzeczką

i wyrabiamy dłońmi, aż masło rozetrzemy z mąką i zrobią się małe grudki. Dodajemy same żółtka jaj i ponownie wyrabiamy dłońmi na kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Owoce oczyszczamy i myjemy.

Białka jaj ubijamy z szczyptą soli na sztywno, następnie po troszeczku dodajemy cukier puder – cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy suchy kisiel i mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim ¾ ciasta kruchego

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Następnie wykładamy owoce

Pleśniak z Czarną Porzeczką

I przykrywamy ubitymi białkami z kisielem

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Na wierzch rozsypujemy resztę kruchego ciasta.

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ja mam gazowy) i pieczemy przez 60 min. w temp. 180stopni.

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Smacznego!!!

poniedziałek, 11 lipca 2016

 Klopsy z Jajkiem na Miękko

Skład:            

Na mielone:

500g mięsa mielonego wołowego (może być także wieprzowe)

1 duże jajko

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kozieradki

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/3 szklanki bułki tartej

ok.3 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowo:

4 jajka

folia spożywcza

olej

 

Przygotowanie:

4 jajka gotujemy w wodzie na miękko (4min od zagotowania wody). Wyjmujemy, studzimy i obieramy. Odkładamy.

Ziarna kozieradki i kuminu lekko ucieramy w moździerzu. Następnie wrzucamy na suchą patelnie i prażymy, po około minucie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i po chwili dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy paprykę słodką i ostrą. Mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przestudzoną cebulą z przyprawami. Dokładanie wyrabiamy. Dzielimy na 4 kule.

Rozkładamy kawałek folii spożywczej, na niej umieszczamy kulę mięsa mielonego i rozkładamy dłońmi na płaski placek.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Na mięsie układamy jajko ugotowane na miękko.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Teraz z pomocą folii owijamy jajko mielonym plackiem.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Zdejmujemy folię i formujemy w dłoniach (ostrożnie i nie za mocno ściskamy aby jajko nam nie pękło).

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Rozgrzewamy olej w frytkownicy do 180stopni. Za pomocą łyżki wkładamy klopsy do oleju. Smażymy ok.8 min, aż mocno się zrumienią.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączania z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy od razu do zjedzenia z np.: ziemniakami z wody. Ja podałam same z ugotowanym kalafiorem.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Smacznego !!!

 

13:50, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 lipca 2016

 Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Skład:

1 woreczek (100g) kaszy jaglanej Lestello

1 puszka tuńczyka w oleju

1 średnia czerwona cebula

1 średnia zwykła cebula

3 większe ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

mała puszka groszku

sól, pieprz

olej ryżowy

½ szklanki startego na drobnych oczkach sera Gouda

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wysypujemy z woreczka na sitko, dokładnie i kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, następnie przelewamy obficie wrzątkiem. Kasze przekładamy do garnka, zalewamy świeżą, zimną wodą (ok.0,4l) i gotujemy przez 10min. Odstawiamy do napęcznienia na kolejne 10min.

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Cebule obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy na oleju ryżowym, gdy ta się lekko zrumieni to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dodajemy odsączony groszek, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki oraz tuńczyka z puszki wraz z olejem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy ser żółty. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerz. Wspaniale pasuje w towarzystwie ogórka kiszonego lub konserwowanego.

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Parę dni temu otrzymałam od firmy Lestello wspaniałe produkty takie jak kasze, fasole, ryż, soczewicę, ciecierzycę i inne. Uwielbiam fasolę i od razu na myśl przyszła mi zupa fasolowa z dwóch gatunków fasoli. W trakcie gotowania okazało się jednak że kolor zupy jest nieciekawy, a to ze względu na to że fasola czerwona puściła kolor i zupa stał się brunatna, więc postanowiłam ją upiększyć śmietaną i tak w ten sposób powstała ta pyszna, bardzo smaczna i z mocnym aromatem wędzonki zabielana zupka – naprawdę polecam pychota :)

Polecam Państwu produkty firmy Lestello, które są piękne zapakowane, a opakowanie można wielokrotnie zamykać. Ziarna czy też fasole są całe, nieuszkodzone, zdrowe i do tego bardzo smaczne. Na stronie Lestello można także znaleźć wiele inspiracji na różne dania. Serdecznie zapraszam:)

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Skład:

0,5kg kości drobiowych (np.: po wyluzowaniu kurczaka)

700g żeberek wędzonych

1 dobrej jakości pieczona kiełbasa

200g czerwonej fasoli firmy Lestello

200g białej fasoli firmy Lestello

2 większe marchewki

1 pietruszka

pół selera

1 papryka chili

2 większe ziemniaki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

200g śmietany 22%

3 łyżki mąki

majeranek

sól

przyprawa w płynie

 Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Przygotowanie:

Na ok. 5 godzin przed gotowaniem fasolkę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Żeberka wędzone przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu ok. 60min. Następnie dodajemy kości z kurczaka, marchew, seler i pietruszkę. Gdy się zagotuje to zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i paprykę chili. Gotujemy na małym ogniu ok. 90min. Na 15 min przed końcem gotowania dodajemy sól.

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kości, żeberka i warzywa. Obieramy mięso z żeberek i odkładamy, a warzywa kroimy w kostkę. Bulion przecedzamy przez sitko.

Bulion ponownie umieszczamy na małym ogniu i dorzucamy fasolki, obrane mięso z żeberek oraz pokrojoną kiełbasę. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 15min. Na koniec dokładamy pokrojone warzywa i majeranek.

Śmietanę mieszamy z ok. 200ml bulionu (bulion dodajemy po troszeczku do śmietany i cały czas mieszamy), następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dolewamy do zupy. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, majerankiem i ew. przyprawą w płynie.

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Smacznego !!!

11:02, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 czerwca 2016

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Skład:

300g łososia wędzonego na zimno w kawałku (polecam z hurtowni "Flądra")

1 czerwona cebula

1 ogórek konserwowy

10 marynowanych cebulek

1 łyżeczka oliwy z oliwek

ok.1 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

Pumpernikiel Haverland z firmy Dan Cake

Twarożek o smaku łososiowym

 

Przygotowanie;

Łososia kroimy w cienkie plasterki

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Następnie siekamy w małą kostkę

Cebulę obieramy i także drobno siekamy

Ogórka i cebulki kroimy w kostkę

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy, ew. możemy dodać pieprz.

Pumprenikiel smarujemy grubo twarożkiem.

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Nakładamy porcję tatara – można za pomocą specjalnych foremek lub tak jak ja - użyłam do tego pucharka wyłożonego folią spożywczą. Następnie pucharek odwróciłam na pumpernikiel i tatar sam się wysunie.

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Dekorujemy wg uznania.

Taki tatar może stać w lodówce do 3 dni.

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Smacznego !!!

 

wtorek, 21 czerwca 2016

 Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Skład:

Ciasto:

4 jajka

3/4 szkl maki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki octu

Krem:

250g serka mascarpone

1 tabliczka białej czekolady

150g słodkiej śmietanki 30%

pół laski wanilii

4 łyżki cukru pudru

szczypta soli

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

400g truskawek

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem na białą masę. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do utartych żółtek. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Przelewamy do tortownicy o śr. 24cm.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12 min w temp. 180c.

Wyjmujemy i studzimy.

Białą czekoladę rozpuszczamy, ja przekładam do miseczki którą następnie umieszczam w mniejszym garnku z wodą podgrzaną do 37°C tzn. miska musi być szersza od garnka tak aby dno miski nie dotykało wody w garnku. Czekamy, aż czekolada się rozpuści (trochę to może potrwać) mieszamy od czasu do czasu. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści to dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy (miskę cały czas trzymamy w garnku) na koniec przekrawamy laskę wanilii i wyskubujemy ziarna wanilii, które dodajemy do czekolady. Mieszamy. Następnie masę studzimy.

Mascarpone mieszamy z zimną masą czekoladową i cukrem pudrem, następnie miksujemy, aż masa zgęstnieje.

Galaretki rozpuszczamy we 700ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Truskawki myjemy, a następnie usuwamy szypułki.

Gdy ciasto jest już ostudzone to wykładamy na nie masę z czekolady i mascarpone. Układamy truskawki wg uznania – mogą być w całości lub pokrojone na kawałki lub plasterki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Smacznego !!!

sobota, 18 czerwca 2016

Bardzo pyszna potrawa, przypominająca typową fasolkę po Bretońsku, aczkolwiek w tej potrawie skutki zjedzenia tej fasoli nie są w ogóle uciążliwe tak jak przy zwykłej fasoli, a wręcz odwrotnie.

Fasola Mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli - była nazywana „złotą fasolą”. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych, ma działanie przeciwzapalne, łagodzi stres, fitoestrogeny z fasolki Mung opóźniają procesy starzenia skóry, a także sprzyja odchudzaniu – posiada niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczna i bardzo sycąca.

 Fasola Mung po Bretońsku

Skład:

200g fasoli Mung (połówki)

1 długa kiełbasa

150g boczku wędzonego

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

1 większa marchew

1 puszka pomidorów krojonych

3 łyżki majeranku

pół papryczki chili

1 płaska łyżka pasty Red Curry

2-3 łyżki sosu Madziarów Folwark

sól

natka kolendry lub ew. natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Fasole zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 2-3h.

Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy.

Fasola Mung po Bretońsku

Boczek kroimy w słupki (Jeżeli boczek jest ze skórą, to przed pokrojeniem go- skórę odkrawamy i dodajemy do potrawy, aby potrawa nabrała głębokiego smaku wędzonki – przed jedzeniem oczywiście ją usuwamy i wyrzucamy) i zarumieniamy razem z kiełbasą

Cebulę kroimy w grubszą kostkę i także podsmażamy.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Paprykę chili drobno siekamy.

Fasolę kilkakrotnie jeszcze opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy czystą wodą, dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek, cebulę, czosnek, marchew i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu (od zagotowania) ok.15-20min. Doprawiamy do smaku solą, majerankiem, pastą red curry oraz sosem Madziarów.

Nakładamy do misek, posypujemy posiekaną świeżą natką kolendry lub ew. natką pietruszki. Podajemy z świeżą bagietką, którą możemy maczać w pysznym sosie :)

- pamiętajmy że fasola mung która jest w całości wymaga dłuższego namaczania i gotowania. Połówki po 20min duszenia się rozgotowują.

Fasola Mung po Bretońsku

Fasola Mung po Bretońsku

Fasola Mung po Bretońsku

Fasola Mung po Bretońsku

Smacznego !!!

czwartek, 16 czerwca 2016

 Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Skład:

3 jajka ugotowane na twardo

4-5 łyżek sosu Gyros łagodny Folwark

szczypiorek

sól

 

Przygotowanie:

Jajka przekładamy do miski (możemy je przekroić na kilka części) dolewamy sos gyros łagodny oraz solimy. Całość blendujemy na gładka masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy już łyżką.

Podajemy na kanapki lub jako farsz do faszerowania wędlin, roladek itp.

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Smacznego!!!

wtorek, 14 czerwca 2016

 Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Skład:

5 udek z kurczaka  klik klik

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 większe ogórki konserwowe

pół czerwonej papryki

300g śmietany 30%

3 łyżki majonezu Folwark

3 łyżki sosu Madziarów Folwark

opakowanie przyprawy do kebabu

szczypta tymianku

200g sera mozzarella

200g sera typu gouda

ok.200g makaronu (ja pomieszałam i dałam pół na pół penne i casarecce)

150ml wody

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Udka kurczaka myjemy, oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsza kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy ok. 3 płaskie łyżki przyprawy kebab. Dokładnie mieszamy, a następnie podsmażamy na złoty kolor.

Ogórki konserwowe, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

Do podsmażonego kurczaka dorzucamy cebulę i chwile dusimy, aż się zeszkli.

Sery trzemy na drobnych oczkach tarki.

Śmietanę mieszamy z majonezem, sosem Madziarów, wodą, jedną łyżką przyprawy kebab, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Ugotowany makaron przekładamy do miski, dorzucamy pokrojonego ogórka i paprykę

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Następnie dodajemy kurczaka z cebulą. Całość mieszamy

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Teraz dodajemy ser gouda i jeszcze raz mieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko ugniatając.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i na wierzchu posypujemy mozzarellą.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30min. w temp. 200stopni.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Smacznego !!!

niedziela, 12 czerwca 2016

 Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Skład:

1 opakowanie chleba żytniego Haverland z firmy Dan Cake

400g szynki konserwowej w kawałku

400g sera żółtego w kawałku

1 długi ogórek

pół słoika papryki konserwowej

cebulki marynowane

czosnek marynowany

czarne i zielone oliwki

pomidorki koktajlowe

suszone pomidory w oleju

rzodkiewki

60 patyczków do koreczków

 

Przygotowanie:

Szynkę, ser i chleb kroimy na taką samą kostkę.

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół.

Czosnek, suszone pomidory, cebulki i oliwki odsączamy na sitku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na ćwiartki.

Paprykę wyjmujemy ze słoika, układamy na ręczniku papierowy w celu odsączenia z nadmiaru marynaty, a następnie wycinamy ze skóry i miąższ kroimy w kostkę.

Na patyczki nadziewamy najpierw np.: oliwkę otoczoną plastrem ogórka, następnie nabijamy ser, kawałek papryki, szynkę i chleb. I tak nabijamy resztę koreczków z tym że zamiast oliwki dajemy cebulkę, albo czosnek, albo połówkę pomidorka koktajlowego....możemy też użyć kuleczek mozzarelli, połówki jajek przepiórczych, kawałek ananasa z puszki czy też inne ulubione pikle lub kawałki kabanosów.

Zamiast szynki możemy dać ulubioną suszoną kiełbasę np.: myśliwską, kruchą pieczoną lub polską lub łososia wędzonego, a zamiast sera żółtego możemy użyć sera fetę np.: marynowaną, Korycińskiego Swojskiego (polecam – pyszny) lub innego.

Koreczki układamy na półmisku i podajemy na stół.

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Smacznego !!!

10:30, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi