czwartek, 22 września 2016

 Schab w sosie z ogórków kiszonych

Skład:

8 plastrów schabu

1 duża cebula

500 g ogórków kiszonych

1 łyżka mąki

sól, pieprz

słodka papryka

papryka chili w proszku

2 liście laurowe

szczypta cukru

woda

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab delikatnie rozbić i przesmażyć z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Ponownie podsmażyć z obu stron.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Cebulę pokroić w kostkę, dołożyć do schabu i zrumienić.

Wlać 1,5 szklanki wody.

Mięso przyprawić chili, wrzucić liście laurowe. Gotować ok 20 min, a następnie zmniejszyć ogień i dusić też ok 20 min.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Mięso wyjąć i odłożyć.

Ogórki zetrzeć na tarce i dodać z cukrem do sosu.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Zagotować.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos. Dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć plastry schabu i podgrzać.

Podawać np. z ziemniakami.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Smacznego !!!

15:50, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 września 2016

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami 

Skład:

300g ciasta francuskiego (może być gotowe lub przepis Tutaj)

1 brokuł

1 mały udziec indyczy z kością (400-500g)

150g wędzonego boczku

1 duża czerwona cebula

10 średnich pieczarek

400g śmietany 18%

200g sera żółtego

2 jajka

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki suszonego tymianku

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso z indyka odcinamy od kości, zdejmujemy skórę, oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy w paski. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30min, a następnie podsmażamy na patelni.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Brokuła wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy ok. 7min. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy do wystudzenia. Następnie dzielimy na małe różyczki.

Boczek wędzony kroimy w słupki.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Ser żółty trzemy na tarce.

Formę do tarty o śr.28cm wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy jakieś ciężarki – u mnie to kulki ceramiczne.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i lekko podpiekamy (ok.10min.)

W międzyczasie na patelni wytapiamy boczek, następnie wrzucamy cebulę,

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

a po chwili pieczarki. Całość podsmażamy na dużym ogniu, aż odparuje cała woda z pieczarek i lekko się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier z kulkami ceramicznymi.

Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, pomiędzy brokuła rozkładamy podsmażone pieczarki z boczkiem i cebulą.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Teraz rozkładamy kawałki indyka. Całość lekko dociskamy.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Na zimną patelnię wylewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek i starty żółty ser (garść sera odkładamy). Patelnię wstawiamy na palnik i lekko podgrzewamy – śmietanę cały czas mieszamy.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Gotową masą zalewamy farsz na tartej. Wierzch posypujemy odłożonym serem.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30min. w temp. 220C.

Wyjmujemy tartę z piekarnika, chwilę studzimy i wyjmujemy z formy.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Kroimy na porcje i nakładamy na talerze.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Smacznego !!!

12:19, joannas1976 , Tarta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 września 2016

noże fiskars

Chyba w każdej kuchni podstawą jest dobry nóż.

Ostatnio otrzymałam do przetestowania fajny zestaw dwóch noży firmy Fiskars z serii Cook's Set.

noże fiskars

W zestawie mamy tradycyjny nóż „szefa kuchni” o długości ostrza 20cm. Jest to nóż z szerokim ostrzem przy rękojeści. Przeznaczony do siekania warzyw i krojenia mięsa. Nóż ten jest wykonany ze stali nierdzewnej, a rękojeść Softgrip gwarantuje pewny i wygodny uchwyt, dzięki czemu nóż dobrze układa się w dłoni.

noże fiskars

W zestawie mamy także mniejszy nóż przeznaczony do obierania warzyw i owoców. Ostrze o długości 11cm wykonane jest ze stali nierdzewnej, a antypoślizgowa rękojeść Softgrip zapewnia nam komfort i pewność w trzymaniu go w dłoni.

Noże firmy Fiskars to jakość, komfort i bezpieczeństwo podczas użytkowania. Dzięki nim przygotowanie posiłków staje się prawdziwą przyjemnością.

Noże te można myć w zmywarce i nadal są bardzo ostre.

noże fiskars

Polecam i życzę wspaniałej zabawy w kuchni podczas przygotowania posiłków :)

13:49, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 września 2016

 Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Skład:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 świeża kajzerka

1 jajko

sól, pieprz

½ łyżeczki suszonego czosnku

½ łyżeczki suszonego tymianku

olej do smażenia

mąka

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy poziomo, wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem.

Kajzerkę (dobrze jest wcześniej lekko zamrozić, aby lepiej się nam kroiło) kroimy w drobną kostkę.

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Przekładamy do miski i dodajemy czosnek i tymianek. Mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy.

Kotlety obtaczamy w mące, otrząsamy z nadmiaru, a następnie zanurzamy w jajku i potem w bułce z przyprawami.

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Bułkę lekko dociskamy i od razu smażymy na rozgrzanym oleju po ok.3-4 min z każdej strony.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Smacznego !!!

12:12, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 września 2016

 Ciasto Smerfuś

Skład:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa:
400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych borówek amerykańskich (mogą być jagody)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 niebieska galaretka
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2 szklanki umytych, osączonych borówek amerykańskich (lub jagody)

 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie do piany z białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie dodać aromat i wymieszać.
Do masy dodać w dwóch partiach przesianą mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut w 180°c.
Ciasto wyjąć z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Masa:
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Głęboki talerz lub miskę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę.
Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę 400 ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę borówek, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.

Ciasto Smerfuś

Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta i lekko docisnąć.
Wierzch:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać borówkami.

Ciasto Smerfuś
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i  wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kroimy na porcje i zjadamy :)

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Smacznego!!!

sobota, 10 września 2016

 Penne z Łososiem w Sosie Koperkowym

Skład:

100g makaronu penne

200g łososia wędzonego na zimno w kawałku

1 cebula

3 ząbki czosnku

300g śmietany

pęczek koperku

sól, pieprz

½ szklanki startego sera np.: gouda

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Łososia kroimy w plastry a następnie kroimy w większa kostkę.

Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy łososia, mieszamy i zalewamy śmietaną z przyprawami. Dusimy ok. 3min i dodajemy penne, mieszamy i dosypujemy ser żółty. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy jeszcze świeżo posiekanym koperkiem.

Penne z Łososiem w Sosie Koperkowym

Smacznego !!!

środa, 07 września 2016

 Kurczak Po Hiszpańsku

Skład:

2 podwójne filety z piersi kurczaka

70g szynki

1 zielona lub biała papryka

1 czerwona papryka

600-700g  pomidorów

kilka oliwek czarnych lub zielonych

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki tymianku

sól, ostra papryka

odrobina cukru

olej do smażenia

 

Przygotowanie: 

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.

Szynkę również w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i też w kostkę.

Cebulę posiekać.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Pomidory przekładamy do miski i mieszamy razem z cebulą, papryką, szynką, czosnkiem oraz całymi oliwkami.

Kurczak Po Hiszpańsku

Każdą pojedynczą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa kotlety. Włożyć na patelnię i smażyć kilka minut. Dodać wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec przyprawić tymiankiem, solą, cukrem i ostrą papryką.

Kurczak Po Hiszpańsku

Kurczak Po Hiszpańsku

Smacznego !!!

10:20, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 września 2016

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Skład:

4 filety śledziowe typu matias

3-4 gałązki selera naciowego

1 cebula

1 mała papryka pepperoni

sok z połowy cytryny

ok. 150ml oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Gałązki selera cienko kroimy.

Paprykę pepperoni przekrawamy na pół, usuwamy nasiona. Resztę kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół. Każdą połówkę przecinamy na trzy części i następnie cienko kroimy.

Filety śledziowe kroimy w paseczki.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny.

Na dnie słoika układamy część selera,

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

cebuli i papryki, następnie dajemy warstwę pokrojonych śledzi. Układamy tak na przemian, aż do wyczerpania składników.

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Całość zalewamy oliwą wymieszaną z cytryną.

 Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Takie śledzie w słoiku mogą stać w lodówce do 30 dni :)

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Smacznego !!!

13:36, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 sierpnia 2016

 Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Skład:

3 kg średnich ogórków gruntowych

2 czerwone papryki

Zalewa:

8 szklanek wody

2 szklanki octu 10%

2 szklanki cukru

4 łyżeczki soli

Dodatkowo na każdy słoik:

Po 1 ząbku czosnku

Słupek chrzanu

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki ziaren gorczycy

kilka ziaren pieprzu kolorowego

 

Uwagi:

Szklanka o pojemności 250ml

5 słoików o pojemności 900ml.

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy.

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Odcinamy „piętkę” od strony ogonka. Ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Zalewę zagotowujemy i studzimy.

Paprykę kroimy w paski.

Plasterki ogórka układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy mały słupek chrzanu, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna gorczycy, kurkumę, pieprz i po kilka pasków papryki.

Zalewamy marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy.

W dużym garnku wkładamy ściereczkę i wkładamy słoiki, zalewamy wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy i pasteryzujemy na małym ogniu 10min.

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

 Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Smacznego !!!

12:02, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 25 sierpnia 2016

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem 

Ciasto na 1kg farszu:

4,5 szklanki mąki

1 szklanka gęstej śmietany

5 dkg drożdży

1 margaryna

2 całe jajka

 Farsz:

1 kg mięsa ( 0.5 kg wieprzowiny i 0.5 kg cielęciny )

2 duże cebule

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

kilka suszonych grzybków

1 bułka namoczona w rosole

pieprz, sól

2 żółtka do smarowania

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić ze śmietaną i zagnieść ze wszystkimi składnikami.

Do garnka wkładamy mięso, grzybki i warzywa. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Mięso wyjmujemy wraz z grzybkami i studzimy. Bulion odstawiamy do przygotowania np: barszczu czerwonego, a warzywa zostawiamy na np: sałatkę.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oleju, aż się zrumieni.

Bułkę moczymy w bulionie, a następnie dokładnie odciskamy.

Mięso, cebulę, grzybki i bułkę mielimy. Przyprawiamy  solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy i tniemy na długie paski o szerokości 9 cm.

Na każdy pasek nakładamy farsz

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

zwijamy w rulon, zlepiając długie końce razem. Kroimy na 5-6 centymetrowe kawałki. Układamy na blasze.

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

każdy pasztecik dokładnie smarujemy roztrzepanymi żółtkami

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200-220°C (z termoobiegiem) przez 30-40min, aż się zrumienią.

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Paszteciki Drożdżowe z Mięsem

Smacznego !!!

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

 Karkówka po Katalońsku

Skład:

1 kg karkówki

sól, pieprz

Dodatkowo:

3 duże cebule

5 ogórków konserwowych

2 gałązki selera naciowego

słoik suszonych pomidorów w oleju

3 ząbki czosnku

ok. 300g ostrego ketchupu

 

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy z każdej strony.

Cebulę kroimy w pióra.

Ogórki konserwowe kroimy w plasterki.

Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Seler naciowy kroimy w plasterki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 1/3 cebuli, 1/3 ogórków, suszonych pomidorów, czosnku oraz 1/3 selera. Całość obficie polewamy ketchupem.

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Następnie układamy plastry karkówki. Na mięso układamy kolejną porcje cebuli, ogórków, pomidorów, czosnku i selera. Ponownie polewamy ketchupem i rozkładamy mięso i tak na przemian, aż do wyczerpania składników. Wszystko na koniec polewamy ketchupem.

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 70min w temp. 200stopni.

Wyjmujemy i nakładamy porcje na talerz. Podajemy z ziemniakami.

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Karkówka po Katalońsku

Smacznego !!!

11:16, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 sierpnia 2016

Pikle wg tego przepisu robię od ponad 20 lat. Są bardzo smaczne, mocno winne i rozpływają się w ustach.

 Pikle Konserwowe z Ogórków

Skład: (na 4 słoiki po 900ml)

3 kg większych ogórków

2l wody

0,75l octu 10%

600g cukru

6 łyżeczek soli

ziele angielskie

liście laurowe

gorczyca

korzeń chrzanu

3 duże cebule

pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy gniazda nasienne (najlepiej za pomocą małej łyżeczki).

Pikle Konserwowe z Ogórków

W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy wraz z octem, cukrem i solą. Studzimy.

Cebulę obieramy i kroimy w krążki.

Korzeń chrzanu kroimy w słupki.

Koperek siekamy.

W słoiku układamy po kilka plastrów krążków cebuli, 2-3 słupki chrzanu, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy oraz ok. pół łyżeczki posiekanego koperku.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Następnie ciasno i pionowo wkładamy ogórki.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Zalewamy marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy.

Na dno dużego garnka wykładamy ściereczkę, umieszczamy słoiki, zalewamy wodą do ¾ wysokości słoików i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez ok. 5 min. Słoiki wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Przenosimy do spiżarni.

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Pikle Konserwowe z Ogórków

Smacznego !!!

12:25, joannas1976 , Przetwory
Link Komentarze (1) »
środa, 17 sierpnia 2016

 Gulasz Gospodarski

Skład:

1,2kg szynki wieprzowej

3 cebule

2 marchewki

3 gałązki selera naciowego

4 suszone kapelusze podgrzybka

kilka małych pieczarek

100g boczku wędzonego

sól, pieprz

papryka ostra

papryka słodka

pieprz turecki „Rafex”

olej

3 łyżki mąki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

5 kulek jałowca

przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w koskę ok. 2x2cm. Przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz turecki, paprykę ostrą i łyżeczkę oleju. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1h.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Seler naciowy kroimy w cienki plasterki.

Marchew obieramy i kroimy w półplasterki.

Boczek kroimy w słupki.

Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki.

Do garnka wlewamy ok. 3l wody. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, kulki jałowca oraz pokruszone kapelusze podgrzybka. Wstawiamy na gaz.

W międzyczasie na patelni partiami podsmażamy mięso. Wrzucamy do garnka z wodą.

Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy boczek, gdy się wytopi to dodajemy cebulę. Gdy ta się zeszkli to dodajemy seler naciowy, marchew i pieczarki. Smażymy, ciągle mieszając jeszcze ok. 5 minut. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jakieś 20min przed końcem gotowania solimy.

Mąkę mieszamy w ok. 200ml wody i zaciągamy gulasz.

Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie, papryką słodką i pieprzem.

Podajemy z prażoną kasza gryczaną „Lestello”.

Gulasz Gospodarski

Gulasz Gospodarski

Gulasz Gospodarski

Smacznego !!!

poniedziałek, 08 sierpnia 2016

Tarteletki z Jagodami

Skład:

Ciasto:

2,5 szkl mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 jajko

½ szkl cukru pudru

do ½ szkl gęstej śmietany 22%

Masa:

¼ litra jagód

2 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

8 łyżeczek cukru

2 łyżki mąki

2 pełne łyżki śmietany 22%

 

Przygotowanie:

Podane składniki (oprócz śmietany) posiekać na stolnicy. Dodawać porcjami śmietanę, ma jej być tyle, aby po zagnieceniu powstało miękkie ciasto.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek (ciasta starcza na 8 foremek średnicy 12 cm). Nakłuć ciasto widelcem. Wstawić je do nagrzanego piekarnika i podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie przygotować polewę: żółtko utrzeć z połową cukru waniliowego i 4 łyżeczkami cukru zwykłego. Dodać śmietanę i mąkę, wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać obie masy.

Jagody wymieszać z drugą połową cukru waniliowego i 4 łyżeczkami cukru zwykłego.

Na podpieczone tarteletki wyłożyć jagody z cukrem. Zalać masą jajeczną.

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Piec ok. 20 minut w 180 – 200 stopniach C (do zrumienienia).

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Tarteletki z Jagodami

Smacznego !!!

piątek, 05 sierpnia 2016

Pieczone plasterki ziemniaków i kurczak gyros  w pysznym sosie pomidorowym, a to wszystko pod kołderką z mozzarelli. Rewelacyjna i prosta zapiekanka, z pewnością zasmakuje każdemu - gorąco polecam :)

 Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Skład:

2 filety z kurczaka (750g)

6 większych ziemniaków

500ml przetartych pomidorów

3 cebule

4 ząbki czosnku

250g startej mozzarelli

3 gałązki selera naciowego

sól, pieprz

ostra papryka

2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki posiekanego koperku

oliwa

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinach ok. 8min. Studzimy i obieramy. Następnie kroimy w plasterki.

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, ostrą papryką, tymiankiem, granulowanym czosnkiem, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 2 godziny. Po tym czasie podsmażamy, aż się zrumieni.

Ziemniaki rozkładamy w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Przyprawiamy solą i ostrą papryką. Posypujemy koperkiem.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Na ziemniaki rozkładamy podsmażonego kurczaka

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

i posypujemy garścią startej mozzarelli.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Seler naciowy kroimy w plasterki.

Na tłuszczu którym smażył się kurczak podsmażamy cebulę, po chwili dorzucamy seler, gdy cebula się zeszkli to dodajemy czosnek. Zalewamy przetartymi pomidorami. Dusimy ok.5 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Sos przelewamy na kurczaka.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Całość przykrywamy resztą mozzarelli.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 200°C przez 60 min. (aż ser się mocno zrumieni).

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Nakładamy na talerze.

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Zapiekanka Pollo alla Pizzaiola

Smacznego !!!

niedziela, 31 lipca 2016

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

2 marchewki

pół selera

2 pietruszki

pół małego kalafiora

150g fasolki szparagowej zielonej

200g groszku świeżego lub mała puszka konserwowanego

3 ziemniaki

150g białej kaszy gryczanej Lestello

250g śmietany 18%

2 łyżki mąki

sól, pieprz

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

ew. przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą ok.3l. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną marchew, seler i pietruszkę. Następnie dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Po 30min solimy. Gotujemy jeszcze ok.45min. aż mięso będzie miękkie.

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa i mięso. Mięso obieramy i odkładamy, a warzywa kroimy w kostkę.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki.

Groszek łuskamy.

Kaszę gryczaną gotujemy (wg. przepisu na opakowaniu) w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Z fasolki odcinamy końce i kroimy na 2-3 części.

Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw fasolkę, po 5min dorzucamy ziemniaki, kalafior i groszek. Gotujemy jeszcze ok. 12-15 min.

Śmietanę mieszamy z odrobiną bulionu i mąką. Dolewamy do zupy. Mieszamy i dodajemy obrane mięso, odłożone warzywa oraz ugotowaną kasze gryczaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Zupa Jarzynowa z Białą Kaszą Grczaną

Smacznego !!!

 

12:14, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 lipca 2016

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym 

Skład:

200g makaronu świderki pełne ziarno

300g boczku wędzonego

1 kiełbasa typu „Toruńska”

2 cebule

3 ząbki czosnku

350g podgrzybków duszonych (u mnie ze słoiczka, ale mogą być również świeże lub mrożone)

200ml wody

400g śmietany 22%

200g startego, sera żółtego

sól, pieprz

pęczek natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Boczek kroimy w słupki, a kiełbasę w półtalarki. Podsmażamy na suchej patelni (wytopi się sporo tłuszczu który zostawiamy na patelni).

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy makaron, następnie dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. Całość lekko mieszamy. Dodajemy połowę sera i ponownie mieszamy.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Śmietanę mieszamy z wodą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Na patelni na której smażyliśmy boczek i kiełbasę wrzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy podgrzybki ze słoika, chwilę dusimy

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

dodajemy czosnek, śmietanę z przyprawami i natkę.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Mieszamy, a następnie przelewamy na makaron z kurczakiem. Ponownie mieszamy.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Posypujemy starym serem.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 15-20min. w temp 200stopni.

Wyjmujemy i nakładamy na talerze. Posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Makaron z Wędzonką w Sosie Śmietanowo-Grzybowym

Smacznego !!!

niedziela, 24 lipca 2016

 Koktajl Bananowo - Kokosowy

Skład:

1 puszka mleka kokosowego (400ml)

3 banany

1 łyżka soku z limonki

 

Przygotowanie:

Banany obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia. Dolewamy mleko kokosowe, sok z limonki i blendujemy. Schładzamy w lodówce, a następnie wypijamy

 Koktajl Bananowo - Kokosowy

Koktajl Bananowo - Kokosowy

Koktajl Bananowo - Kokosowy

Smacznego !!!

wtorek, 19 lipca 2016

 Zapiekanka Przysmak Rybaka

Skład:

8 szt. mrożonej, mniejszej Kerguleny (do kupienia w sklepie internetowym Flądra)

8 średnich ziemniaków

1 cebula

1 duża por

4 ząbki czosnku

400g śmietany 18%

sól, pieprz

sok z cytryny

olej ryżowy

mąka pszenna

pęczek koperku

 

Przygotowanie:

Kergulenę oczyszczamy, filetujemy i zdejmujemy skórę. Kroimy na małe kawałki.

Przekładamy do miski i obficie skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Odstawiamy na 3-4godz. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki gotujemy w „mundurkach” ok.10min. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy w kształcie wachlarza połowę plastrów ziemniaków.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Na ziemniaki nakładamy połowę ryby i 1/3 porcji koperku

Zapiekanka Przysmak Rybaka

następnie czynność powtarzamy czyli resztę ziemniaków, na wierzch resztę ryby i posypujemy 1/3 porcji koperku.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Cebulę kroimy w kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Por kroimy w półkrążki.

Śmietanę przekładamy do miseczki i przyprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju ryżowego, wrzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy por, mieszamy i po chwili dodajemy czosnek. Dusimy ok. 30s. i dodajemy śmietanę z przyprawami. Mieszamy i dusimy kolejne 30s.

Całość wylewamy na wierzch dania.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 40min. w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i nakładamy porcję na talerz. Posypujemy koperkiem.

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Zapiekanka Przysmak Rybaka

Smacznego !!!

niedziela, 17 lipca 2016

 Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Skład:

1 czerwona kapusta ok. 2kg

300g pieczarek

300g kaszy Gryczanej prażonej Lestello

1 jajko

1 marchew

2 ogórki kiszone

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki musztardy

20ml octu jabłkowego

2 łyżki oleju

mielony imbir

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy brzydkie, zewnętrzne liście oraz wycinamy głąb. Płuczemy. Do dużego garnka nalewamy wodę (do ¾ wysokości) oraz ocet jabłkowy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć to wkładamy kapustę i gotujemy 5min. Następnie kapustę przekładamy do miski z zimną wodą. Gdy kapusta lekko się schłodzi to zdejmujemy ostrożnie pierwsze, podgotowane liście (uważajmy aby ich nie porozrywać). Resztę kapusty wkładamy ponownie do gotującej się wody z octem. Powtarzamy tą czynność, aż do zdjęcia wszystkich liści. Następnie z  liści ścinamy płasko zgrubiałe nerwy. Małe liście z środka kapusty lub te które nam się porwały zostawiamy na koniec do przykrycia gołąbków.

Pieczarki i marchew obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Podsmażamy na odrobinie oleju.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Ogórki kiszone także trzemy na grubych oczkach tarki.

Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już zimna to dodajemy jajko, musztardę, ogórki oraz podsmażone warzywa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mielonym imbirem. Dokładnie mieszamy.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Liście kapusty rozkładamy na desce i na każdy liść nakładamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy w rulon, chowając brzegi do środka.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Gołąbki układamy ciasno w garnku, dociskając jeden przy drugim.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Przykrywamy odłożonymi liśćmi kapusty.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Zalewamy wodą i solimy. Gdy się woda zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania (na jakieś 10min przed końcem) dodajemy przecier pomidorowy.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Nakładamy na talerz i polewamy wytworzonym sosem.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Smacznego !!!

 

12:18, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi