środa, 23 maja 2018

 roladki koscierskie

Skład:

2 filety z kurczaka

100g boczku surowego wędzonego

1 cebula

2 duże pieczarki

4 grubsze plasterki sera mozzarella

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka złotego

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 Roladki Kościerskie

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet przecinamy wzdłuż na pół. Kotlet z kurczaka umieszczamy na folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem folii. Następnie kotlet rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tak aby nie porobić dziur.

Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka złotego.

Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, następnie dokładamy posiekaną cebulę i pieczarki. Chwilkę dusimy, aż cebula się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz wykładamy na środku kotleta

Plaster sera dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na farszu.

Roladki Kościerskie

Boki kotleta nakładamy do środka i lekko zbijamy tłuczkiem

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Następnie zwijamy w roladkę.

Owijamy ciasno folią i odkładamy na ok. godzinę do lodówki.

Roladki Kościerskie

Po tym czasie roladki odwijamy z folii i zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut. Na koniec nakładamy pokrywkę i dusimy kilka minut, aby roladki dopiekły się w środku (możemy także przełożyć na 10 minut do piekarnika i zapiekać w temp. 180st.)

Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

Roladki Kościerskie

11:48, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 maja 2018

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty 

Skład:

2 garści mieszanki sałat

1 pomidor

puszka tuńczyka w oleju

kilka oliwek zielnych

dressing jogurtowy z ziołami firmy Folwark

 

Przygotowanie:

Sałatę układamy na półmisku.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie układamy na sałacie.

Tuńczyka odcedzamy z oleju i rozdrabniamy. Rozkładamy na sałatce.

Oliwki kroimy na pół i dokładamy do sałatki.

Całość polewamy gotowym dressingiem jogurtowym z ziołami z firmy Folwark.

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

Sałatka z Tuńczykiem i Dressingiem  Jogurtowo - Ziołowym w 3 minuty

13:51, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 maja 2018

Amoniaczki 

Składniki:

500g mąki tortowej

200g margaryny

3 żółtka

120g cukru

3 łyżeczki amoniaku

½ szklanki kwaśnej śmietany

cukier trzcinowy do posypania

 

Przygotowanie:

Amoniak dodajemy do śmietany i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę. Mieszamy i łączymy z śmietaną z amoniakiem. Zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm. Za pomocą foremki lub kieliszka wykrawamy ciastka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 20-25 minut w temp. 180 st.

Amoniaczki

Amoniaczki

Smacznego !!!

poniedziałek, 14 maja 2018

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym 

Skład:

1 gicz wołowa

sól, pieprz

Dodatkowo:

1 większa cebula

2 ząbki czosnku

1 marchew

pół świeżej papryki chili

puszka krojonych pomidorów w puszce lub 500ml passaty pomidorowej

150 ml bulionu wołowego

sól

cukier do smaku

szczypta tymianku

3 liście laurowe

 

Przygotowanie:

Gicz dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy, a na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, obraną i pokrojoną w małą kostkę marchew i chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli to dorzucamy posiekaną chili, obrany i posiekany drobno czosnek oraz liście laurowe i tymianek. Smażymy kolejne kilka minut

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

i zalewamy bulionem, a następnie dokładamy zawartość puszki z pomidorami oraz doprawiamy do smaku solą i cukrem. Dusimy kilka minut.

Warzywa wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy usmażoną i odłożona gicz wołową.

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 60 min (aż mięso będzie miękkie) w temperaturze 180C.

Wyjmujemy i podajemy z kaszą, ryżem lub świeża bagietką.

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Gicz Wołowa w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 maja 2018

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Skład:

4 surowe białe kiełbasy

250g śmietany 18%

2 łyżki chrzanu

2 cebule

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

majeranek

szczypiorek

olej

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pół plasterki i przekładamy na patelnię z odrobina oleju. Delikatnie podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy czosnek, następnie dolewamy śmietanę i chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy białą kiełbasę, oprószamy delikatnie majerankiem.

Wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego piekarnika do 200°C

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

zapiekamy przez 40 minut.

Wyjmujemy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Biała Kiełbasa Zapiekana w Sosie Chrzanowym

Smacznego !!!

poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Łosoś Teriyaki

Skład:

3 paski świeżego łososia

Na marynatę:

150 ml sosu teriyaki

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

kawałek imbiru

sok z połowy limonki

2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

2 łyżki ziaren białego sezamu

szczypiorek

oliwa z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

Łosoś Teriyaki 

Przygotowanie:

Łososia dokładnie myjemy, za pomocą pęsety wyjmujemy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym.

W miseczce mieszamy sos teriyaki z sokiem z cytryny, cukrem trzcinowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i posiekaną drobno papryką chili.

Łososia zanurzamy i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby się zamarynował.

Łosoś Teriyaki

Po tym czasie rybę odsączamy z marynaty i smażymy na średnim ogniu, po ok. 8 min z każdej strony. Resztę marynaty przelewamy do rondelka, dolewamy olej sezamowy i redukujemy, aż sos zgęstnieje.

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.

Szczypiorek siekamy

Łososia wykładamy na półmisek, polewamy sosem i posypujemy prażonymi ziarnami sezamu oraz szczypiorkiem.

Podajemy z kaszą, szparagami lub ryżem.

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Łosoś Teriyaki

Smacznego !!!

12:45, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Skład:

Mięso:

1 większa polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 700g

3 łyżki sosu sojowego

sól

zmielony, czarny pieprz

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

1 i ½ szt. czerwonej papryki

2 średnie czerwone cebule

1 świeże mango

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.4cm)

1 większa papryka chili

oliwa z oliwek

Na sos:

4 łyżki wody

4 łyżki octu ryżowego

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżeczki cukru

Polędwiczka Po Chińsku z Mango  

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błony, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki. Mięso przekładamy do miski i dolewamy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Mango obieramy i kroimy w słupki.

Cebule obieramy i kroimy w pół plasterki.

Imbir i czosnek obieramy i trzemy na tarce.

Chili drobno siekamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą w miseczce.

W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę, czosnek, imbir, chili i mieszamy, po kilku sekundach dorzucamy czerwona paprykę i mango. Dusimy ok. 2-5 min. Warzywa z mango przekładamy do miski, a do woka dolewamy trochę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią obtoczone w mące ziemniaczanej kawałki polędwiczki. Smażymy cały czas mieszając, aż mięso się zrumieni (ok.3-5min). Następnie dolewamy przygotowany sos i dorzucamy odłożone warzywa z mango. Mieszamy.

Nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z ryżem parboiled.

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Polędwiczka Po Chińsku z Mango

Smacznego !!!

piątek, 20 kwietnia 2018

Zupa Katalońska 

Skład:

1 duża biodrówka

2 kiełbasy myśliwskie

400ml passaty pomidorowej

1 większa cebula

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3-4 ząbki czosnku

1 papryka chili

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

olej

Zupa Katalońska

Przygotowanie:

Biodrówkę myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą (ok.3l) i zagotowujemy. Zdejmujemy „szumowiny”, zmniejszamy ogień. Dorzucamy obraną marchew, seler, pietruszki, umytą paprykę chili (w całości), a także liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok.90min (aż mięso będzie miękkie). Na 10-15 minut przed końcem gotowania zupę solimy.

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa oraz mięso, a bulion przecedzamy przez sitko (bulionu powinno zostać ok.2l). Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę, marchew kroimy w plasterki, a resztę warzyw drobno siekamy.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy na niego kiełbasę, cebulę i mięso. Wszystko razem podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy czosnek i mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy ok. 10minut i następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10-15minut, aż ziemniaki będą miękkie. Teraz dolewamy passatę pomidorową i zagotowujemy. Dorzucamy pokrojoną marchew i warzywa oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Nalewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zupa Katalońska

Zupa Katalońska

Zupa Katalońska

Smacznego !!!

12:44, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 kwietnia 2018

rolada egzotyczna

Skład:

Na ciasto:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na Krem:

250g serka mascarpone

200g śmietany 36%

6 łyżek cukru pudru

1 puszka liczi w syropie (565g)

1 puszka mango (425g)

szczypta soli

Dodatkowo:

Kilka daktyli

Rolada Egzotyczna 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, biała masę.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Dodajemy do żółtek i chwilę mieszamy/miksujemy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy ze sobą.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na drugi papier posmarowany olejem- tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy papier na którym piekło się ciasto.

Ciasto zwijamy w rulon i odstawiamy do ostygnięcia.

Owoce liczi i mango odcedzamy na oddzielnych sitkach, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Rolada Egzotyczna

Ciasto odwijamy i nasączamy biszkopt sokiem z liczi.

Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów chwilę miksujemy. Odkładamy 2 łyżki masy do dekoracji.

Do reszty kremy dodajemy odsączone owoce i delikatnie mieszamy.

Następnie krem rozprowadzamy na cieście.

Zwijamy w roladę, a odłożonym wcześniej kremem smarujemy wierzch rolady.

Odstawiamy do lodówki, aby krem zastygł.

Daktyle drobno siekamy i dekorujemy roladę.

Rolada Egzotyczna

Rolada Egzotyczna

Rolada Egzotyczna

Rolada Egzotyczna

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 kwietnia 2018

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym 

Skład:

600g mięsa mielonego

300g pieczarek

1 duża cebula

1 mały por

1 marchew

kawałek selera

4 ząbki czosnku

4 ziemniaki

250ml śmietany 18%

1 łyżka mąki

sól, pieprz

przyprawa w płynie

olej

natka pietruszki

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy około 2 litry wody.

Marchew, seler obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Por kroimy w talarki.

Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju, kiedy się zeszkli to wrzucamy mięso mielone i rozdzielamy je łyżką na mniejsze „grudki”. Smażymy, aż mięso leciutko się zrumieni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso przekładamy do garnka z gotującą się wodą.

Na patelni której smażyliśmy mięso wrzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki, gdy te się lekko zrumienią to dokładamy startą marchew i seler. Przyprawiamy solą. Chwilkę smażymy i przerzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do zupy. Dorzucamy także plasterki pora. Gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Na koniec śmietanę mieszamy z mąką i dolewamy do zupy. Ponownie mieszamy.

Nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym

Zupa Pieczarkowa z Mięsem Mielonym

Smacznego !!!

13:54, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 kwietnia 2018

 Koktajl z Mango i Ananasem

Skład:

1 ananas o wadze ok. 1,5 kg

1 duże mango

puszka mleka kokosowego

4 łyżki cukru trzcinowego

 Koktajl z Mango i Ananasem

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, odkrawamy zdrewniały środek, a resztę kroimy w kostkę i przekładamy do blendera. Dorzucamy obrane i pokrojone mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i dosypujemy cukier. Blendujemy i przelewamy do wysokich szklanek.

Pijemy przy pomocy słomki.

Koktajl z Mango i Ananasem

Koktajl z Mango i Ananasem

Smacznego !!!

sobota, 31 marca 2018
piątek, 23 marca 2018

Barszcz Ukraiński 

Skład:

600g żeberek wędzonych

500g mięsa wołowego z kością np.; pręga wołowa

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3 cebule

2 kg buraków

ćwierć małej białej kapusty

puszka białej fasoli

4-5 ziemniaki

3 ząbki czosnku

3-4 łyżki octu z czerwonego wina

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek czarnego pieprzu

śmietana 18%

sól, pieprz

pęczek koperku

Barszcz Ukraiński 

Przygotowanie:

Mięso wołowe myjemy i przekładamy do garnka, dokładamy umyte żeberka wędzone. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy „szumowiny”. Gotujemy na małym ogniu przez 60 minut, po tym czasie dodajemy obraną marchew, seler, pietruszkę, obraną i opaloną nad ogniem cebule oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy jeszcze przez 90min. Na 20 minut przed końcem gotowania przyprawiamy solą.

Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a bulion przecedzamy przez sitko. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, warzywa kroimy w słupki lub kostkę. Odkładamy.

Buraki obieramy i kroimy na dużych oczkach tarki.

Kapustę szatkujemy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni podsmażamy kapustę, następnie dokładamy buraki, czosnek, ocet i całość chwilę dusimy. Podlewamy bulionem, nakładamy pokrywkę i dusimy ok. 30 min.

Do bulionu wrzucamy obrane mięso, pokrojone warzywa oraz ziemniaki. Gotujemy ok. 10 minut i dorzucamy zawartość patelni z warzywami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec wrzucamy odcedzoną fasolę.

Nalewamy na talerze i dekorujemy kleksem z śmietany oraz posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

Barszcz Ukraiński

11:17, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 marca 2018

 Roladki Śledziowe

Skład:

3 filety śledziowe „beczka śledzi” firmy Seko

oliwki zielone z anchovis

cebulki marynowane

pół cebuli

pół papryki chili

Zalewa:

6 łyżek oleju słonecznikowego

sok z połowy limonki

¾ łyżeczki miodu

Roladki Śledziowe 

Przygotowanie:

Filety śledziowe wyjmujemy ze słoika i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół (bardzo długie filety możemy jeszcze przekroić na pół w poprzek).

Roladki Śledziowe

Na każdy pasek śledzia układamy oliwkę lub cebulkę i zwijamy.

Układamy w miseczce.

Posypujemy posiekaną cebulą i papryką chili.

Składniki marynaty łączymy ze sobą i polewamy roladki.

Odstawiamy na 3-4 godz. do lodówki.

Roladki Śledziowe

Roladki Śledziowe

Roladki Śledziowe

Roladki Śledziowe

Smacznego !!!

11:17, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 marca 2018

 Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Skład:

4 jajka ekologiczne „L”

100g szynki konserwowej

2 ogórki konserwowe

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

szczypiorek

Dodatkowo:

3 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na palnik. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Od tej pory gotujemy przez 5min. Następnie jajka studzimy w zimnej wodzie.

Gdy jajka będą już zimne to za pomocą noża (najlepiej z ząbkami) kroimy jajka razem ze skorupką wzdłuż na pół.

Następnie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki (ostrożnie, aby nie pokruszyć skorupki), jajka przekładamy do miski, a skorupkę odkładamy.

Do jajek dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę oraz ogórek. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy i dodajemy majonez. Teraz blendujemy.

Na koniec dorzucamy szczypiorek.

Tak przygotowaną pastą napełniamy skorupki jajek.

Jajka, a właściwie farsz w jajkach zanurzamy w bułce tartej.

Jajka farszem do dołu układamy na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni. Smażymy ok. 4 minut.

Zdejmujemy z patelni i układamy na półmisku.

Zjadamy z świeżym pieczywem póki są ciepłe.

Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Smacznego !!!

12:22, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 marca 2018

Soljanka – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych.

Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki i kopru, zazwyczaj też kapustę. Ja zamiast pieprzu użyłam do gotowania wywaru świeżej papryki chili.

W Soljance mięsnej powinno być kilka gatunków mięsa (obsmażone, gotowane, wędzone), a także wędliny (przeważnie parówki, salami - ja użyłam kabanosów) oraz słoninę.

Zupa Soljanka

Skład:

Na wywar:

600g żeberek wędzonych

1 pręga wołowa z kością (500g)

2 marchewki

kawałek selera

1 pietruszka

3 liście laurowe

1 duża, świeża papryka chili

5 kulek ziela angielskiego

Dodatkowo:

2-3 kabanosy

150g wędzonego boczku

4 większe ogórki kiszone

3 średnie ogórki konserwowe

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

200ml passaty pomidorowej

mały słoiczek kaparów

mały słoiczek oliwek czarnych

natka pietruszki

koperek

śmietana 18%

1 cytryna

sól

2 łyżki masła

ok. 200ml soku z kiszonych ogórków

 Zupa Soljanka

Przygotowanie:

Pręgę wołową dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, dodajemy żeberka wędzone i zalewamy ok. 4l wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy „szumowiny”. Po godzinie gotowania dorzucamy obraną marchew, seler, pietruszkę oraz dodajemy całą paprykę chili, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 90min (aż mięso będzie miękkie). Na 20min przed końcem gotowania doprawiamy solą.

Gdy mięso będzie już miękkie to wyjmujemy je z garnka, oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa (oprócz chili) kroimy w kostkę. Bulion przecedzamy przez sitko.

Mięso z pręgi, wędzonych żeberek oraz warzywa wrzucamy do bulionu.

Boczek kroimy w słupki lub kostkę.

Cebule obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Ogórki konserwowe kroimy w paseczki.

Ogórki kiszone trzemy na dużych oczkach tarki.

Kapary odsączamy z zalewy i siekamy.

Oliwki kroimy w plasterki.

Na patelni podsmażamy boczek i kabanosy. Następnie dorzucamy do zupy.

Teraz podsmażamy cebulę i czosnek. Zalewamy passatą pomidorową, mieszamy, a po chwili przelewamy do zupy.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim ogórki konserwowe. Następnie dorzucamy ogórki kiszone i całość chwilę dusimy, aż się lekko zrumienią, przekładamy do zupy.

Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 10 minut.

Teraz dodajemy kapary, oliwki i sok z połowy cytryny.

Jeżeli zupa jest za mało kwaśna to dolewamy sok z kiszonych ogórków.

Nalewamy na talerze, dodajemy plasterek cytryny, polewamy śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.

Podajemy z świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

 Zupa Soljanka

Zupa Soljanka

Zupa Soljanka

Zupa Soljanka

Smacznego !!!

piątek, 09 marca 2018

Śledzie z Beczki po Piracku

Skład:

5 filetów ala matias z firmy Seko

2 kiszone ogórki

2 mniejsze cebule

mała papryka chili

3 ząbki czosnku

Zalewa:

12 łyżek oleju słonecznikowego

sok z 1 limonki

2 łyżeczki cukru

2 łyżki posiekanego koperku

Dodatkowo:

2 łyżki oleju

Śledzie z Beczki po Piracku 

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z zalewy, odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ćwierć plasterki.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Ogórka kiszonego kroimy w cienkie ćwierć plasterki.

Śledzie z Beczki po Piracku

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy cebule. Dusimy na małym ogniu kilkanaście sekund, aż cebula tylko zmięknie (nie smażymy jej). Następnie dodajemy ogórek, czosnek i chili. Całość jeszcze chwilę dusimy, aż wszystkie produkty lekko zmiękną. Studzimy

Składniki zalewy łączymy ze sobą w miseczce.

Do słoika wkładamy trochę duszonych warzyw, następnie paski śledzi i znów warzywa i tak na zmianę, aż do wyczerpania składników.

Całość zalewamy marynatą.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Wykładamy na półmisek lub podajemy prosto ze słoiczka lub miski.

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Smacznego !!!

12:42, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 marca 2018

 Proste, nieskomplikowane i szybkie danie. Schabowe w sosie śmietanowym z nutką wędzonki i aromatem grzybów.

Danie może nie wygląda za ładnie, ale naprawdę jest bardzo pyszne :)

Schab po Alpejsku 

Skład:

2 kotlety schabowe

1 cebula

2 plasterki mocno wędzonej szynki (wieprzowej) np: Litewskiej, Babuni...

3 średnie pieczarki

150ml śmietany 42%

sól

pieprz ziołowy

 

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem.

Oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Schab po Alpejsku

Na kotlety rozkładamy pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę.

Schab po Alpejsku

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.

Schab po Alpejsku

Teraz rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki.

Schab po Alpejsku

Polewamy śmietaną.

Lekko oprószamy solą i pieprzem ziołowym.

Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekamy przez 30min, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 30min.

Podajemy z puree ziemniaczanym lub z ryżem lub z kaszą i ulubioną surówką.

schab po alpejsku

schab po alpejsku

Smacznego !!!

12:07, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 marca 2018

Krokiety Gospodarskie 

Skład:

700g świeżego boczku

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka oleju

Farsz:

Mała włoska kapusta (ok. 800g)

300g pieczarek

2 duże cebule

1 słoik ogórków po Meksykańsku (przepis tutaj)

2 pomidory

sól, pieprz

1 łyżka octu

2 łyżki masła

Naleśniki:

3 szklanki mąki

1 ½ szklanki mleka

2 szklanki wody mineralnej

2 jajka

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

Bułka tarta

2 jajka

olej do smażenia

 Krokiety Gospodarskie

Przygotowanie:

Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Przekładamy do miski i oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrapiamy lekko olejem. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Krokiety Gospodarskie

Kapustę siekamy.

Krokiety Gospodarskie

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Ogórki wyjmujemy ze słoika i kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebule,

Krokiety Gospodarskie

gdy ta się zeszkli to dorzucamy kapustę. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem. Nakładamy pokrywkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min.

Kapustę przekładamy do miski i ew. jeszcze doprawiamy do smaku solą i pierzem. Mieszamy.

Na patelni wytapiamy boczek, aż się mocno zrumieni. Za pomocą łyżki cedzakowej boczek przekładamy do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy pieczarki, które następnie także dokładamy do kapusty.

Całość dokładnie mieszamy.

Krokiety Gospodarskie

Naleśniki: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy mleka, jeżeli ciasto jest zbyt lejące to dosypujemy mąki, ma być konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni o śr. 28cm.

Każdy naleśnik rozkładamy np.: na desce i na środku nakładamy czubatą łyżkę kapusty z boczkiem.

Następnie nakładamy po kilka kawałków ogórków po meksykańsku i pomidorów.

Krokiety Gospodarskie

Składamy krokiety.

Każdy krokiet zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Przekładamy na blachę i wstawiamy na ok.5-10 minut do piekarnika i zapiekamy w temp. 180st.

Krokiety Gospodarskie

Podajemy do zjedzenia same lub z ulubionym sosem.

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Smacznego !!!

poniedziałek, 26 lutego 2018

Przepis na tego śledzia to mistrzostwo ! Jest rewelacyjny, orzeźwiający i chrupiący! Gorąco polecam wypróbowanie, będziecie zaskoczeni smakiem i lekkością tego dania :) a całość przygotowania zajmie wam 5 minut !

Śledzie z Ogórkiem Curry

Skład:

1 słoik śledzi "beczka śledzi w oleju wiejskim" firmy Seko

1 długi ogórek

świeżo zmielony pieprz

Zalewa:

10 łyżek oleju słonecznikowego

sok z połowy limonki

1 łyżka curry

1 łyżka cukru trzcinowego (może być biały)

Śledzie z Ogórkiem Curry

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w paseczki i przekładamy na półmisek.

Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i odkrawamy pestki. Resztę ogórka kroimy w kostkę i dokładamy do śledzi.

Śledzie z Ogórkiem Curry

Całość oprószamy obficie świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzie z Ogórkiem Curry

W miseczce łączymy ze sobą składniki zalewy i polewamy śledzie oraz ogórka. Mieszamy i zjadamy.

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi