poniedziałek, 15 stycznia 2018

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Skład:

Na wywar:

1 szyjka z indyka

2 marchewki

pół selera

2 pietruszki

sól

Na pulpety:

300g mięsa wołowego

1 jajko

bułka tarta

1 mniejsza cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Dodatkowo:

pół brokuła (użyłam kilka różyczek mrożonego)

pół mniejszego kalafiora (użyłam kilka różyczek mrożonego)

2 ziemniaki

200 ml śmietany 18%

1 podłużny serek topiony o smaku ziołowym

2 łyżki mąki

¾ szklanki startego żółtego sera

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Szyjkę indyka myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok. 3l wody i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy obraną marchew, seler i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 120min. (15 minut przed końcem gotowania solimy).

Następnie wyjmujemy szyję indyczą, obieramy mięso i odkładamy, wyjmujemy także włoszczyznę, którą możemy pokroić w kostkę i dodać do zupy (ja dodałam tylko pokrojoną w kostkę 1 marchew - z reszty zrobiłam sałatkę).

Do bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki kalafiora i brokuła i dalej gotujemy na małym ogniu.

W międzyczasie przygotowujemy pulpety: mięso mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie pulpeciki.

Teraz do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 5 minutach dorzucamy pulpety. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 min.

W miseczce roztrzepujemy serek topiony z odrobiną gorącej wody. Gdy serek już się rozpuści to dolewamy śmietanę, mieszamy i dodajemy mąkę, ponownie mieszamy i wylewamy do zupy.

Dokładnie mieszamy i zagotowujemy zupę. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy stary żółty ser. Ponownie mieszamy i nalewamy na talerze.

Możemy jeszcze na wierzch posypać trochę startego sera.

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Smacznego !!!

16:34, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 stycznia 2018

Ciasto Pijana Śliwka 

Skład:

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek oleju

3 łyżki kakao

szczypta soli

Krem:

2 budynie waniliowe

600ml mleka

1 szklanka cukru

200g masła

Polewa:

150g czekolady gorzkiej (może być mleczna)

100g masła

100g śmietany

1 galaretka wiśniowa + ok.120ml wrzątku

Dodatkowo:

300g suszonych śliwek

250-300ml rumu

Ciasto Pijana Śliwka 

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,

Ciasto Pijana Śliwka

przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, mieszamy i po kilkunastu sekundach odcedzamy. Następnie zalewamy rumem i odstawiamy.

Ciasto Pijana Śliwka

Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Cały czas miksując wsypujemy pomału cukier, a następnie dodajemy żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy, dolewamy olej i chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30min w temperaturze 180st.

Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

Do rondelka wlewamy 400ml mleka i zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszki budyniu. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować to dolewamy rozpuszczony proszek budyniu i energicznie mieszamy. Budyń przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywcza – tak aby folia dotykała masy (w ten sposób nie zrobi nam się twarda skorupa na powierzchni).

Ciasto Pijana Śliwka

Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy, a następnie pomału dodajemy krem budyniowy. Miksujemy na gładką masę.

Ciasto Pijana Śliwka

Polewa:

Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku.

W rondelku rozpuszczamy masło i do ciepłego wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną galaretkę i ponownie mieszamy.

Śliwki odsączamy z rumu, a resztą pozostałego soku nasączamy biszkopt (jeżeli śliwki wchłonęły nam większość rumu to dolewamy jeszcze i ew. rozcieńczamy herbatą). Biszkopt musi myć mocno nasączony.

Ciasto Pijana Śliwka

Na biszkopt wylewamy krem budyniowy.

Ciasto Pijana Śliwka

Układamy śliwki – lekko je wciskając w krem.

Ciasto Pijana Śliwka

Polewamy przygotowaną i wystudzoną polewą czekoladową.

Ciasto Pijana Śliwka

Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał.

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Smacznego !!!

poniedziałek, 08 stycznia 2018

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Skład:

5 cienkich kotletów schabowych

125 g ryżu parboiled

ćwierć czerwonej papryki

ćwierć zielonej papryki

ćwierć żółtej papryki

puszka pomidorów

750ml bulionu drobiowo – warzywnego

2 cebule

sól, pieprz

pieprz cayenne

suszona bazylia

olej do smażenia

Ryż Smażony z Schabem i Papryką 

Przygotowanie:

Kotlety schabowe kroimy w mniejsze słupki. Przekładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Po tym czasie podsmażamy mięso na złoty kolor, następnie dorzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy paprykę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Na drugiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy na niego ryż. Mieszamy, aż ryż zrobi się biały. Dolewamy małymi porcjami bulion i od czasu do czasu mieszamy, gdy ryż „wypije” wywar to nalewamy kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu.

Następnie wrzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i nakładamy pokrywkę. Dusimy ok. 5-10min. Zdejmujemy pokrywkę i dorzucamy podsmażony schab z warzywami. Jeszcze chwilę smażymy i mieszamy, aż odparowuje nadmiar płynów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i szczyptą bazylii.

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Smacznego !!!

czwartek, 04 stycznia 2018

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Skład:

4 filety śledziowe typu wiejskie "Seko"

2 ogórki konserwowe

ćwierć świeżej czerwonej papryki

6 marynowanych pieczarek

1 czerwona cebula

pół pęczka szczypiorku

1 łyżka soku z limonki

3 łyżki sosu chili – słodkiego

sól, pieprz

Do dekoracji:

Trochę szczypiorku

2 plasterki limonki

Tatar z Śledzia po Azjatycku 

Przygotowanie:

Śledzie, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki (szczypiorku trochę zostawiamy do dekoracji) mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pierzem oraz sokiem z limonki. Następnie dolewamy sos chili-słodki. Mieszamy

Tatar umieszczamy w dwóch foremkach lub w obręczy do potraw. Ugniatamy i zdejmujemy obręcz.

Dekorujemy plastrem limonki i posypujemy resztą szczypiorku.

Schładzamy lub od razu zjadamy.

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Smacznego !!!

13:39, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
wtorek, 02 stycznia 2018

Castellane z Szynką 

Skład:

Ok. 120g makaronu Castellane

200g szynki konserwowej w kawałku

1 duża cebula

200ml passaty pomidorowej

100ml śmietany 22%

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego szczypiorku

1 ząbek czosnku

100g startego sera mozzarella

sól, pieprz

ostra papryka wędzona

½ łyżeczki cukru

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Cebule drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i lekko podsmażamy szynkę, następnie dodajemy cebulę, gdy ta się zeszkli to wyciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy i zalewamy passatą. Chwilkę dusimy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy i dorzucamy natkę pietruszki oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i papryką ostrą, wędzoną. Dusimy ok. 3-5 min. Mieszamy i dodajemy ugotowany makaron.

Castellane z Szynką

Posypujemy startą mozzarellą i znów mieszamy.

Nakładamy na talerze.

Castellane z Szynką

Castellane z Szynką

Smacznego !!!

niedziela, 31 grudnia 2017
piątek, 29 grudnia 2017
niedziela, 24 grudnia 2017
piątek, 22 grudnia 2017

Schab po Góralsku

Skład:

3 kotlety schabowe

500g kapusty kiszonej

1 duża cebula

150g boczku wędzonego

sól, pieprz

ostra papryka

½ łyżeczki majeranku

200g śmietany 18%

olej do smażenia

 Schab po Góralsku

Przygotowanie:

Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Schab rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Cebulę i boczek kroimy kostkę.

Schab po Góralsku

Schab podsmażamy na złoty kolor z obydwu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Schab po Góralsku

Na patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy boczek, gdy ten się wytopi to dorzucamy cebulkę, gdy cebula się zeszkli to dokładamy posiekaną kapustę kiszoną (trochę boczku możemy odłożyć na wierzch do dekoracji), posypujemy majerankiem, mieszamy i wykładamy na schab.

Na wierzchu rozlewamy śmietanę, delikatnie solimy i ew. rozkładamy resztę odłożonego boczku.

Schab po Góralsku

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez 70 minut w temperaturze 200°C.

Podajemy z ziemniakami puree.

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Smacznego !!!

10:38, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 grudnia 2017
sobota, 16 grudnia 2017

U mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia, który jest potrawą „JEDNA Z DWUNASTU”.  

Poniżej propozycja na podanie pysznego, solonego śledzia w nowoczesnym wydaniu.

Śledzie solone z imbirem z firmy „Seko” idealnie komponują się z sosem słodkim chili, do tego różne pikle i wychodzi przekąska idealna.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku 

Skład:

1 opakowanie śledzi solonych z imbirem „Seko”

kilka oliwek z anchois

2 małe ogórki konserwowe

kilka malutkich pieczarek marynowanych

2 ćwiartki papryki marynowanej

2 suszone pomidory z oleju

sos słodki chili

małe patyki do szaszłyków

 Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy na pół.

Ogórki konserwowe kroimy w grubsze plasterki.

Z papryki zdejmujemy skórę i kroimy na kawałki wielkości śledzia.

Pomidory suszone odsączamy z zalewy i także kroimy na mniejsze kawałki.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałek matiasa, ogórek, paprykę znów śledzia i następnie kawałek pomidora suszonego, oliwkę, śledź, pieczarka, papryka i śledź (lub w kolejności wg uznania).

Szaszłyki układamy na półmisku i posypujemy cebulką z opakowania w którym był śledzik.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Następnie polewamy sosem słodkim chili.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Smacznego !!!

14:44, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 grudnia 2017

Dziś przypomnienie dania z dawnych czasów, a są to roladki schabowe zwane Polonezami. Pyszny farsz cebulowo - pieczarkowo- pomidorowy z dodatkiem musztardy.

 Polonezy

Skład:

700g schabu

500g pieczarek

3 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy (użyłam Dijon)

sól, pieprz

ostra papryka

bułka tarta

2 jajka

mąka

olej do smażenia

 Polonezy

Przygotowanie:

Schab kroimy w grubsze plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obydwu stron solą, pieprzem i ostrą papryką.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie razem podsmażamy, aż pieczarki i cebula się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Farsz układamy na każdym kotlecie.

Polonezy

Następnie zwijamy w roladkę.

Polonezy

Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Formujemy w dłoniach.

Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor. Gdy są już zrumienione to podlewamy mała ilością wody/bulionu/wywaru grzybowego i dusimy jeszcze przez ok. 15min pod przykryciem lub tak jak ja zrobiłam: po usmażeniu na patelni, przekładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 30min.

Jeżeli dusimy schab na patelni to na wytworzonym wywarze możemy przyrządzić sos, dodając trochę mąki i śmietany.

Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką.

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Smacznego !!!

14:06, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 09 grudnia 2017

 Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Skład:

2 filety z kurczaka (ok. 500g)

6 średnich pieczarek

1 większa cebula

pół czerwonej papryki

1 duży ząbek czosnku

garść startego, żółtego sera (np. Gouda)

garść startego sera cheedar

1 jajko

1 czubata łyżka majonezu Folwark

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sól

świeżo zmielony pieprz

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka masła do smażenia pieczarek

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, sery, majonez, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajko oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

Pieczarki kroimy w cienkie pół plasterki lub w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy pieczarki. Smażymy, aż całkowicie odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie pieczarki dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładamy masę mięsną. Lekko spłaszczamy przyciskając łyżką kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor (ok. 4 min z każdej strony).

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Podajemy z ziemniakami purre, kaszą, ryżem i ulubioną surówką.

Kotlety także idealnie pasują na imprezy jako przekąska na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego lub gyros z firmy Folwark.

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Smacznego !!!

11:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 grudnia 2017

Zupa Świętego Mikołaja 

Skład:

300g chudej wołowiny

500g mięsa wieprzowego

100g wędzonego, surowego boczku

2 cebule

300g pieczarek

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

pół żółtej papryki

pół czerwonej papryki

3 większe ziemniaki

2 ząbki czosnku

200 ml passaty pomidorowej

3 łyżki śmietany 22% + 2 łyżki mąki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

papryka ostra

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki lubczyku

olej do smażenia

ew. przyprawa w płynie

 Zupa Świętego Mikołaja

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienki słupki.

Szynkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w trochę grubsze słupki niż wołowinę.

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy.

Pieczarki kroimy w pół plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Czosnek przeciskamy prze praskę.

Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody i zagotowujemy..

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy na nim wołowinę, gdy się zrumieni to przekładamy do garnka z wodą. Zmniejszamy ogień po garnkiem do minimum.

Teraz podsmażamy szynkę. Gdy się mięso zrumieni to także przekładamy do garnka z wodą i wołowiną.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i pieczarki. Gdy się zrumienią to przerzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Dokładamy także boczek, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 120min). W międzyczasie jak odparuje nam za dużo wywaru to podlewamy wodą.

Gdy mięso jest już miękkie to wyjmujemy warzywa z zupy, marchew kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Dorzucamy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy jeszcze do smaku majerankiem, lubczykiem i ew. przyprawą w płynie.

W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Następnie hartujemy dolewając chochlę bulionu. Mieszamy i wlewamy do zupy. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy.

Nalewamy na talerze i podajemy z świeżą bagietką. Możemy posypać natką pietruszki.

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Smacznego !!!

12:58, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 grudnia 2017

Pyszne, mega wilgotne (nawet po 3 dniach) i mocno czekoladowe. Polecam :)

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami 

Skład:

3 szklanki mąki Szymanowskiej "Polskie Młyny"

1 szklanka cukru trzcinowego

2 łyżeczki sody

3 jajka

200g margaryny

½ szklanki mleka

5 łyżek dobrego kakao

2 bardzo duże jabłka (użyłam odmiany champion)

4 połówki moreli z syropu

szczypta soli

Dodatkowo:

100g czekolady deserowej

2 łyżki śmietany 30%

 Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksujemy.

Mąkę razem z sodą i kakao przesiewamy przez sitko.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Jabłka obieramy i trzemy na papkę.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Morele kroimy w małą kostkę.

Do masy jajecznej na przemian dodajemy mieszankę mąki z kakao oraz mleko. Dokładnie miksujemy.

 Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Na koniec dodajemy utarte jabłka. Mieszamy.

Masę wylewamy do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 28cm). Na wierzchu rozkładamy kawałki moreli obtoczonych w mące.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (palnik tylko z dołu) i pieczemy w temp. 180c do tzw. suchego patyczka czyli jakieś 50-60min. Pilnujemy ciasta, ponieważ za długie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie za bardzo wysuszone, a znowu za krótkie pieczenie spowoduje, że zrobi się zakalec.

Czekoladę przekładamy do miseczki, dolewamy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Smacznego !!!

piątek, 01 grudnia 2017

 Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Skład:

700g kapusty pekińskiej

2 jabłka

2 mniejsze marchewki

2 łyżki chrzanu

4 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól, pieprz

1 łyżka cukru

sok z cytryny

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem 

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy.

Jabłka i marchew obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki.

Kapustę, marchew i jabłka przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Dodajemy majonez, chrzan i śmietanę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby się schłodziła.

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 listopada 2017

 Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Skład:

700g pieczarek

2 jajka

ok. ¾ szklanki bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

Zalewa:

700 ml wody

200 ml octu

200 ml passaty pomidorowej

2 łyżki soli

5 łyżek cukru

2 duże cebule

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

kilkanaście ziaren pieprzu kolorowego

 Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki.

Przygotowujemy dwie głębokie miseczki, do jednej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz łyżeczkę soli i pieprz świeżo zmielony. Mieszamy.

Pieczarki wrzucamy do jajek, dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokryły się jajkami. Następnie pieczarki (najlepiej po kilka) wrzucamy do bułki z przyprawami i potrząsamy miską tak, aby pieczarki obtoczyły się w bułce. Wyjmujemy i układamy na półmisku.

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Olej (w frytkownicy) rozgrzewamy do 180C. Pieczarki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy, aż się zrumienią, od czasu do czasu je mieszamy. Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym w celu osaczenia ich z nadmiaru oleju.

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Do rondelka wlewamy ocet, wodę, passatę, przyprawy oraz pokrojoną w pół krążki cebulę. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.

Pieczarki układamy w misce i zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Podajemy jako przekąskę, przystawkę. Idealne jako zakąska do wódeczki :)

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Smacznego !!!

12:20, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 listopada 2017

Jadą do was już goście? A może macie ochotę na coś słodkiego.....Poniżej przedstawiam wam przepis na błyskawiczną babkę cytrynową – wystarczy tylko zakupić gotową mieszankę z mąki Szymanowskiej firmy „ Polskie Młyny”, wbić dwa jajka, dodać 90g masła i dobrze zmiksować – mi to zajęło niecałe 5 min, do tego jedna miska tylko do mycia i czysta kuchnia.

Wraz z mieszanką do babki cytrynowej jest dołączona foremka do wypieku. Zanim goście wejdą babka prawie gotowa, a w powietrzu unosi się cudowny zapach pieczonego ciasta.

Po wyjęciu z opakowania, ciasto błyskawicznie stygnie, a podane jeszcze ciepłe jest rewelacyjne !

 Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Skład:

1 opakowanie mieszanki do wypieku babki cytrynowej „ Polskie Młyny”

2 jajka

90g masła

 Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Przygotowanie:

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Mieszankę przesypujemy do miski, dodajemy jajka oraz masło.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Całość dokładnie miksujemy.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Masę przelewamy do załączonej foremki.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 min w temperaturze 170C (bez termoobiegu).

Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Smacznego !!!

            

środa, 22 listopada 2017

Sernik Piernikowy 

Skład:

Wierzch:

1 żółtko

150 g masła (może być margaryna)

2 łyżki kakao

200g mąki pszennej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 cukier wanilinowy

6 łyżek cukru

Ciasto:

4 jajka

180g masła (może być margaryna)

100g miodu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

140g gorzkiej czekolady

4 łyżki cukru trzcinowego

2 opakowania cukru wanilinowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

4 jajka

¾ szklanki cukru

50g masła

200 ml kremówki

1 budyń waniliowy (w proszku)

2 opakowania cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Wierzch:

Na stolnicę wykładamy pokrojone w kostkę masło, dodajemy mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem siekamy za pomocą noża. Następnie wbijamy żółtko i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. godzinę do zamrażarki.

Ciasto:

Masło razem z czekoladą i miodem rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrami na błyszczącą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dosypujemy do ubitych jajek.

Ostudzone masło razem z czekoladą i miodem dolewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na blachę (40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180st.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Z ciasta lekko skrawamy wierzch, który kruszymy do miski i odstawiamy.

Masa serowa.

Do miski przekładamy ser z wiaderka oraz cukier, miękkie masło, proszek budyniu oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy śmietanę i znów mieszamy. Cały czas mieszając dorzucamy po jednym jajku.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta.

Z zamrażarki wyjmujemy wierzch ciasta i trzemy go tarce. Mieszamy z odłożonymi wcześniej okruszkami i taką mieszanką posypujemy wierzch masy serowej.

Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50min. w temperaturze 180st.

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Smacznego !!!

niedziela, 19 listopada 2017

Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą i Pieczarkami

Skład:

5 dużych ziemniaków

4 kiełbasy typu Śląskie

300g pieczarek

2 cebule

4 ząbki czosnku

300g śmietany

3 jajka

sól, pieprz

szczypta tymianku

ostra papryka

zioła dalmatyńskie (może być inna mieszanka ziół)

olej do smażenia

trochę szczypiorku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy ok.8-10min w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plasterki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli to dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki się zrumienią.

Połowę ziemniaków rozkładamy (w wachlarz) w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli, ostrą papryką i ziołami.

Posypujemy serem żółtym.

Teraz wykładamy farsz kiełbasiany z pieczarkami.

Ponownie posypujemy serem żółtym.

Rozkładamy resztę ziemniaków, które także posypujemy solą, papryką ostrą i ziołami.

Na wierzchu rozkładamy resztę sera.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku.

Równomiernie wylewamy na zapiekankę.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 60min. w temp. 200s.

Smacznego !!!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41
| < Styczeń 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi