poniedziałek, 13 sierpnia 2018

  Przepis ten jakiś czas temu znalazłam na stronie Oryginalny Smak. Uwielbiam kuchnie chińską, więc postanowiłam przygotować tą potrawę, oczywiście zmieniłam tylko trochę, a mianowicie zamiast pieprzu dodałam świeża paprykę chili. Potrawa jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

 Yakisoba

Skład:

150g makaronu soba

150g boczku wędzonego, surowego

3 ząbki czosnku

1 mała marchew

kawałek białej kapusty (ok.300g)

3 dymki ze szczypiorkiem

pół papryki chili

olej do smażenia

Sos Yakisoba:

3 łyżki sosu sojowego

4 łyżki sosu ostrygowego

3 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki Mirinu

1 łyżeczka cukru

1 łyżka ketchupu

Yakisoba 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Boczek kroimy w cienkie plasterki, a następnie w słupki.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki.

Kapustę szatkujemy.

Dymkę kroimy pod skosem w plasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W woku wytapiamy lekko boczek z odrobiną oleju, następnie dorzucamy czosnek i chili, mieszamy i po kilku sekundach dorzucamy kapustę i marchew. Smażymy, ciągle mieszając kilka minut. Na koniec dorzucamy makaron i dymkę. Mieszamy i zalewamy sosem. Jeszcze kilkanaście sekund smażymy, nie zapominając o mieszaniu.

Nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Yakisoba

Yakisoba

Yakisoba

Smacznego !!!

środa, 08 sierpnia 2018

Schab w Sosie Porowym 

Skład:

500g schabu

1 duży por

2 cebule

sól, pieprz

olej

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżki śmietany 18%

2 łyżki maki do obtaczania

2 łyżki maki + 100ml wody

 

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie plasterki. Każdy plasterek oprószamy obficie solą i pieprzem,

Schab w Sosie Porowym

a następnie obtaczamy w mace.

Mięso smażymy z każdej strony, aż się mocno zrumieni.

Przekładamy do garną z wrzącą wodą (wody ok. 1 litr), dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz około 1 łyżeczkę soli.

Na patelnię na której smażyliśmy mięso wrzucamy cebulę i gdy się zeszkli to przekładamy do garnka z mięsem.

Dusimy przez 15 minut.

Por kroimy w pół plasterki. Dorzucamy do schabu. Dusimy kolejne 15 minut.

Mięso wyjmujemy na półmisek, a z wywaru przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą i przelewamy do wywaru, mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami lub z kaszą i ulubiona surówką.

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Schab w Sosie Porowym

Smacznego!!!

12:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 sierpnia 2018

Łopatka w Sosie Mojo 

Skład:

1,5kg łopatki

Marynata Mojo:

150ml oleju

8 ząbków czosnku

1 papryka chili

sok i skórka z jednej pomarańczy (ok.150ml)

sok z jednej limonki + skórka z połowy limonki

pół pęczka natki pietruszki

pół pęczka natki kolendry

garść listków mięty

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżeczki utartego kuminu

2 łyżeczki soli

Łopatka w Sosie Mojo

Przygotowanie:

Łopatkę myjemy, oczyszczamy i nacinamy po środku – robimy taki płat z mięsa.

Składniki marynaty przekładamy do blendera i miksujemy.

Łopatka w Sosie Mojo

Marynatą smarujemy nacięcia łopatki.

Łopatka w Sosie Mojo

Następnie mięso zwijamy i mocno związujemy sznurkiem spożywczym.

Łopatka w Sosie Mojo

Łopatkę przekładamy do worka, zalewamy marynatą.

Worek szczelnie zamykamy i obracamy w nim łopatkę – tak aby dokładnie obtoczyła się marynatą.

Łopatka w Sosie Mojo

Odstawiamy na 48 godzin do lodówki. W trakcie leżakowania w chłodni pamiętajmy aby kilkakrotnie obrócić worek, aby mięso przeszło z każdej strony przyprawami.

Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa pieczeniowego i układamy na blasze. Pozostałą marynatę odstawiamy.

Łopatkę pieczemy przez ok. 120 minut w temperaturze (u mnie piekarnik gazowy z dołu) 200st.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, a następnie z worka i kroimy w plasterki.

Sos jaki wytworzył się w worku pieczeniowym przelewamy do garnuszka, dolewamy odłożoną marynatę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina cukru. Możemy również „zaciągnąć” go mąką.

Mięso podajemy polane sosem w towarzystwie ryżu lub ziemniaków.

Wyśmienicie smakuje również na zimno – jako pieczeń na kanapki.

Łopatka w Sosie Mojo

Łopatka w Sosie Mojo

Smacznego !!!

11:25, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 lipca 2018

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Skład:

Na puree ziemniaczane:

1 kg ziemniaków

sól

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka masła

2 łyżki śmietany

Dodatkowo:

5 jajek

300g zielonej fasolki szparagowej

2 marchewki

100g masła

2 łyżki bułki tartej

szczypiorek

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem 

Przygotowanie:

Marchew obieramy. Z fasolki odcinamy końcówki. Warzywa przekładamy do garnka z osolona wodą i zagotowujemy. Gotujemy, aż warzywa będą al dente. Odcedzamy.

Ziemniaki obieramy i przekładamy do garnka. Solimy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło i śmietanę. Jeszcze chwilę ugniatamy aby nie było żadnych grudek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Puree umieszczamy w szprycy lub rękawie dekoracyjnym i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

W gniazda w bijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 10 minut, aż białko się zetnie, a żółtka pozostaną płynne.

W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pokrojone w słupki marchewki oraz pokrojoną fasolkę szparagową. Smażymy, aż warzywa się zrumienią. Możemy delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Na koniec oprószamy bułką tartą i mieszając jeszcze chwilkę smażymy.

Z piekarnika wyjmujemy gniazda ziemniaczane z jajkami i układamy na talerzu. Obok układamy fasolkę i marchew w bułce tartej. Posypujemy szczypiorkiem.

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Gniazda Ziemniaczane z Jajkiem

Smacznego !!!

12:18, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 lipca 2018

Blaty Bezowe

Skład:

6 białek „L”

200g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu spirytusowego

 

Porady:

- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki do bezy aby były pod ręką. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

- Jeżeli nie mamy drobnego cukru to możemy go przez 1-2 sekundy zmiksować w młynku do kawy lub malakserze, możemy także użyć cukru pudru.

- Przygotowujemy sobie formy do blatów lub papier na którym obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm. Możemy to zrobić za pomocą miski, cyrkla, talerza itp.

Blaty Bezowe

- bezę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek – dokładnie aby żółtko nie dostało się do białek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach przez minutę, a później stopniowo zwiększamy do najszybszych. Pamiętajmy aby białek nie ubijać dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Następnie gdy białka są już „sztywne” dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy przez ok. 30-40 sekund, potem znów dosypujemy łyżkę cukru i znów miksujemy przez 30-40 sekund i tak do wyczerpania się cukru (jeżeli używamy cukier puder to miksujemy o połowę krócej)

Gdy cukier już całkowicie się rozpuści to dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy.

Masa powinna być sztywna i lśniąca.

Blaty Bezowe

Pianę nakładamy do foremek lub na obrysowane koła z papieru. Formujemy wg uznania.

Blachę z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120st przez 100min. Następnie suszymy (zostawiając w piekarniku) przez kolejne 4 godziny lub zostawiamy na całą noc.

Na drugi dzień delikatnie zdejmujemy papier z bezy, a blat układamy na paterze.

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Blaty Bezowe

Podajemy z kremem, bita śmietaną i owocami.

Blaty Bezowe

Smacznego !!!

wtorek, 24 lipca 2018

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Skład:

1 podwójny filet z kurczaka

300g zielonej fasolki szparagowej

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 puszka (400ml) mleka kokosowego

1 płaska łyżeczka przyprawy curry

1 większa cebula

4 ząbki czosnku

1 papryka chili

kawałek imbiru

sól, pieprz

olej

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski. Przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dolewamy około 2 łyżki oleju. Całość mieszamy i odstawiamy.

Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Paprykę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a resztę drobno siekamy.

Imbir obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy, paprykę chili i imbir, po kilku sekundach dorzucamy czosnek. Mieszamy i wrzucamy na to fasolkę szparagową. Chwile smażymy, a następnie przekładamy do miski.

Na tej samej patelni teraz podsmażamy mięso.

Do lekko podsmażonego mięsa dokładamy podsmażoną fasolkę z cebulą.

Dolewamy puszkę z pomidorami i mleko kokosowe. Nakładamy pokrywkę i całość dusimy przez ok. 30 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz curry.

Podajemy z ryżem.

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Kurczak Curry z Fasolką Szparagową

Smacznego !!!

niedziela, 22 lipca 2018

 Lemoniada Mojito

Skład:

4 limonki

10 łyżeczek cukru trzcinowego

800ml wody lekko gazowanej

lód kruszony lub w kostkach

kilkanaście listków świeżej mięty

Lemoniada Mojito

Przygotowanie:

Limonki sparzamy. 3 limonki kroimy w grubsze plasterki, a następnie na 4 części.

Cukier umieszczamy w dzbanku. Wyciskamy do niego sok z jednej limonki, dolewamy trochę wody i mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dorzucamy pokrojone limonki oraz liście mięty. Ugniatamy tłuczkiem i mieszamy. Następnie dolewamy mocno schłodzoną wodę gazowaną. Mieszamy.

Do szklanek wrzucamy lód i zalewamy lemoniadą. Dekorujemy listkami mięty.

Lemoniada Mojito

Lemoniada Mojito

Lemoniada Mojito

10:57, joannas1976
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 lipca 2018

 Mizeria Rzodkiewkowa

Skład:

1 pęczek rzodkiewek

3 średnie ogórki gruntowe

200g śmietany 18%

sól, pieprz

1 łyżka cukru

szczypiorek

Mizeria Rzodkiewkowa 

Przygotowanie:

Ogórki obieramy.

Rzodkiewkę i ogórki trzemy na dużych oczkach tarki. Oprószamy solą i cukrem. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy puszczony sok.

Do warzyw dolewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem. Mieszamy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy do obiadu.

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Mizeria Rzodkiewkowa

Smacznego !!!

14:58, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (2) »
sobota, 14 lipca 2018

Pyszna zupa, która w smaku przypomina kotlety Devolay, dlatego też ją tak nazwałam. Koniecznie musi być posypana szczypiorkiem, który podkreśla smak kremowej zupy i idealnie komponuje się z pieczarkami.

Zupa wychodzi gęsta, z dużą ilością mięsa, grzybów o kremowej konsystencji i z posmakiem serowym. Polecam :)

Zupa Devolay 

Skład:

1 kg kurczaka (mały lub pół, może także to być kura rosołowa lub udka z kurczaka)

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

400g pieczarek

3-4 ziemniaki

100g sera żółtego

5 łyżek mąki

100g masła

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pęczek szczypiorku

przyprawa w płynie

 Zupa Devolay

Przygotowanie:

Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Do wywaru dodajemy obraną marchew, pietruszkę i seler. Po 30 minutach gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Po 40 minutach dorzucamy sól. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso i warzywa. Bulion przecedzamy przez sitko.

Mięso oddzielamy od kości i skóry. Marchewkę kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na nią cebule i pieczarki. Smażymy, aż cebula i grzyby się zrumienią. Przekładamy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Teraz dokładamy odłożone mięso i marchewkę.

Na patelni przygotowujemy zasmażkę, a mianowicie rozpuszczamy resztę masła, następnie oprószamy mąką i za pomocą trzepaczki/rózgi mieszamy, aż zgęstnieje, cały czas mieszając podlewamy bulionem, gdy zasmażka będzie gładka bez grudek to przelewamy ja do zupy.

Zupę mieszamy i dolewamy śmietanę, znów mieszamy i zdejmujemy z palnika. Dorzucamy starty żółty ser i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i koniecznie posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Zupa Devolay

Smacznego !!!

11:15, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 11 lipca 2018

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra 

Skład:

2 kg ogórków gruntowych

½ litra octu

8 łyżek oliwy

1,5 szklanki cukru

4 łyżki soli

6 ząbków czosnku

2 łyżki suszonego chili

 Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki – najlepiej jest zetrzeć je na tarce tak jak mizerię. Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na ok. 2-3h.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Po tym czasie ogórki odcedzamy. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 łyżeczkę chili. Dokładnie mieszamy.

Nakładamy do wyparzonych słoików.

W rondelku zagotowujemy ocet z oliwą i resztą chili. Dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukru.

Gorącą marynatą zalewamy ogórki w słoikach.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Pasteryzujemy ok.20min.

Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Gdy ostygną to przenosimy do chłodnego miejsca.

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Sałatka Szwecka Słodko - Ostra

Smacznego !!!

14:06, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 lipca 2018

 Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Skład:

4 kotlety schabowe bez kości

4 plasterki żółtego sera

kilka krążków marynowanej papryki Jalapeno

przyprawa kebab

sól

olej do smażenia

mąka

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem, ostrożnie aby nie porobić dziur.

Każdy kotlet oprószamy solą oraz posypujemy obficie przyprawą kebab.

Na każdy kotlet układamy zwinięty plasterek sera. Na ser nakładamy krążki papryki jalapeno.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Kotlety zwijamy, bok kotleta nakładamy na środek i zbijamy tłuczkiem (tak jak w roladkach Twardowskiego).

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Następnie zwijamy w roladkę.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Roladki obtaczamy w mace i smażymy na oleju.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut w temperaturze 200st.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Wyjmujemy i podajemy z ziemniakami z wody lub puree i ulubiona surówką.

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Zawijańce Schabowe o Smaku Kebab z Marynowaną Jalapeno

Smacznego !!!

13:46, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 lipca 2018

 Pomidory po Ukraińsku

Skład:

250g pomidorków koktajlowych lub daktylowych

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

200ml przecieru pomidorowego z kartonika

sól, pieprz

szczypta suszonej bazylii

Pomidory po Ukraińsku 

Przygotowanie:

Pomidory przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Po kilku sekundach odcedzamy i zdejmujemy skórkę z pomidorków.

Pomidory po Ukraińsku

Koncentrat pomidorowy przelewamy do miseczki, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, miód i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pomidory po Ukraińsku

Pomidorki przekładamy na półmisek i zalewamy koncentratem pomidorowym z cebulką. Mieszamy i oprószamy lekko suszoną bazylią.

Odstawiamy na kilka godzin lub na cała noc do lodówki.

Podajemy jako przystawka, przekąska, sałatka na grilla lub do obiadu.

Pomidory po Ukraińsku

Pomidory po Ukraińsku

Pomidory po Ukraińsku

Pomidory po Ukraińsku

Smacznego !!!

13:05, joannas1976 , Warzywa
Link Komentarze (1) »
środa, 04 lipca 2018

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Skład:

2 małe polędwiczki wieprzowe

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

Marynata:

3 łyżki musztardy francuskiej

3 łyżeczki cukru trzcinowego

2 łyżki octu winnego

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej  

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

W moździerzu ucieramy cukier trzcinowy z rozmarynem, następnie dodajemy musztardę, ocet i ponownie ucieramy (tak aby ziarenka gorczycy z musztardy tylko popękały na pół).

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Polędwiczki przekładamy do miski, zalewamy marynatą. Dokładnie obtaczamy mięso, aby pokryło się z każdej strony marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Następnego dnia mięso obsmażamy z każdej strony na patelni na złoty kolor, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pozostałą marynatą w misce polewamy jeszcze polędwiczki.

Wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika i zapiekamy przez ok. 30 min (w zależności od piekarnika – u mnie gazowy z dołu).

Wyjmujemy i podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, kaszą i ulubioną surówką.

 Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie Musztardowej

Smacznego !!!

12:31, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 lipca 2018

Tort Bezowy Pavlova 

Skład:

Beza: (2 blaty o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm)

6 białek

200g drobnego cukru

szczypta soli

1 łyżeczka maki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu spirytusowego

Krem:

250g serka mascarpone

200g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

300g truskawek

100g borówek amerykańskich

Tort Bezowy Pavlova 

Porady:

- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki do bezy aby były pod ręką. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

- Jeżeli nie mamy drobnego cukru to możemy go przez 1-2 sekundy zmiksować w młynku do kawy lub malakserze lub użyć cukru pudru.

- Przygotowujemy sobie także formy do blatów lub papier na którym obrysowujemy 2 okręgi o średnicy 22cm lub 3 blaty o średnicy 16cm. Możemy to zrobić za pomocą miski, cyrkla, talerza itp.

Tort Bezowy Pavlova

- bezę najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek – dokładnie aby żółtko nie dostało się do białek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na najniższych obrotach przez minutę, a później stopniowo zwiększamy do najszybszych. Pamiętajmy aby białek nie ubijać dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.

Następnie gdy białka są już „sztywne” dodajemy po 1 łyżce cukru i miksujemy przez ok. 30-40 sekund, potem znów dosypujemy łyżkę cukru i znów miksujemy przez 30-40 sekund i tak do wyczerpania się cukru.

Gdy cukier już całkowicie się rozpuści to dodajemy mąkę i ocet. Miksujemy.

Masa powinna być lśniąca.

Pianę nakładamy do foremek lub na obrysowane koła z papieru. Formujemy wg uznania.

Blachę z bezami wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 120st przez 100min. Następnie suszymy (zostawiając w piekarniku) przez kolejne 4 godziny lub zostawiamy na całą noc.

Na drugi dzień delikatnie zdejmujemy papier z bezy, a blat układamy na paterze.

 

Krem:

Mocno schłodzoną śmietanę przekładamy do miski i miksujemy, gdy śmietana będzie już ubita (gęsta prawie jak twaróg) to dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów miksujemy, aż krem będzie „sztywny”

Połowę kremu rozkładamy na blacie z bezy.

Na krem rozkładamy połowę truskawek i borówek.

Tort Bezowy Pavlova

Przykrywamy drugim blatem, który także smarujemy kremem.

Na wierzchu rozkładamy resztę owoców.

Wstawiamy do lodówki, aby krem porządnie nam zastygł.

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Tort Bezowy Pavlova

Smacznego !!!

piątek, 29 czerwca 2018

Zupa ala Bigos 

Skład:

2 długie kiełbasy

200g wędzonego, surowego boczku

1 młoda kapusta (nie za duża)

1 marchew

4 ziemniaki

2 cebule

5 pieczarek

600 ml soku pomidorowego pikantnego

sól

świeżo zmielony pieprz

pęczek koperku

1 łyżka masła

ew. przyprawa w płynie

Zupa ala Bigos 

Przygotowanie:

Kapustę siekamy i przekładamy do garnka.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty.

Pieczarki kroimy w pół plasterki i dokładamy do garnka.

Zalewamy wodą i zagotowujemy.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na maśle. Gdy się podsmaży do dodajemy posiekaną cebulę, gdy ta się lekko zrumieni to przerzucamy zawartość patelni do kapusty.

Boczek kroimy w słupki i dokładamy do kapusty.

Całość przyprawiamy solą i dusimy ok. 30minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do zupy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Na końcu dolewamy sok pomidorowy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. przyprawa w płynie oraz posypujemy koperkiem. Mieszamy i nalewamy na talerze.

Zupa ala Bigos

Zupa ala Bigos

Zupa ala Bigos

Zupa ala Bigos

Smacznego !!!

11:03, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 czerwca 2018

Schab po Kalisku 

Skład:

500g schabu bez kości

2 cebule

6 pieczarek

5 ogórków konserwowych

1 czerwona papryka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

ostra papryka

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab dokładnie oczyszczamy z błon i myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plasterki, a następnie w paski.

Schab po Kalisku

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryka, Mieszamy i odstawiamy na około godzinę. Następnie obsypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy, aż każdy pasek mięsa pokryje się mąką.

Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

Schab po Kalisku

Pieczarki kroimy w plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Cebulę siekamy w kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w paski.

Schab po Kalisku

Podsmażone mięso przekładamy do garnka z gotującą wodą (wody ok.700ml.)

Na patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, pieczarki i ogórki. Gdy się zrumienią to przekładamy do garnka z mięsem. Całość dusimy ok. 30-40minut.

Na koniec dorzucamy paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze5-10 minut.

Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Schab po Kalisku

Schab po Kalisku

Schab po Kalisku

Schab po Kalisku

Smacznego !!!

11:11, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 czerwca 2018

 Zuccotto to włoski deser pochodzący z Florencji . Zuccotto to pół-mrożony, schłodzony deser z ciastem i lodami. Ten deser jest tradycyjnie wytwarzany w specjalnej formie w kształcie dyni ( zuccotto oznacza "mała dynia" w języku włoskim). Powszechnie uważa się, że inspiracją była kopuła katedry we Florencji (główna katedra miasta).

Poniżej przepis na zuccotto z biszkoptem, serkiem mascarpone, orzechami, wiórkami czekoladowymi i czereśniami – PYCHOTA

Zuccotto

Skład:

Biszkopt:

6 łyżek mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

4 łyżki kakao

5 jajek "L"

½ łyżeczki soku z cytryny

Krem:

150g śmietany 36%

250g serka mascarpone

6 łyżek cukru pudru

ok. 300-400g czereśni

50g łuskanych orzechów włoskich

50g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

200ml wiśniówki

cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno (nie dodajemy soli).

Żółtka z cukrem miksujemy, aż masa będzie biała. Dodajemy sok z cytryny.

Mąki z kakao przesiewamy i po troszeczku dodajemy do masy żółtkowej. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy białka i znów delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do tortownicy o śr.24 cm.

Zuccotto

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30minut (u mnie tylko z dołu) w temperaturze 180st.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu rzucamy (z wysokości ok. 60cm) z blachą na ziemię. Następnie ciasto wyjmujemy z tortownicy i przekładamy na paterę górą do dołu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zuccotto

Następnie za pomocą długiego i ostrego noża przekrawamy na dwa blaty.

Jeden blat kroimy na 4 części, a następnie każdą cześć jeszcze na pół.

Zuccotto

Miskę o średnicy ok. 22cm wykładamy arkuszem folii aluminiowej. Na folię wykładamy trójkąty z ciasta. Nasączamy obficie wiśniówką.

Krem:

Czereśnie przecinamy na pół i usuwamy pestki.

Czekoladę trzemy na dużych oczkach tarki. Chowamy do zamrażarki, aby nam się nie rozpuściła.

Orzechy prażymy na patelni. Następnie trzemy w dłoniach, aby pozbyć się łusek. Przekładamy na deskę i siekamy.

Zuccotto

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dokładamy mascarpone i jeszcze ubijamy, aż masa będzie sztywna.

Do kremu dorzucamy posiekane orzechy i mieszamy za pomocą łyżki. Na koniec dorzucamy czereśnie i wyjęte z zamrażarki wiórki czekolady. Mieszamy dosłownie dwoma okrężnymi ruchami, aby czereśnie nie puściły soku, a wiórki się nie rozpuściły.

 

Krem przekładamy na trójkąty ciasta do miski. Kremu powinno starczyć po brzeg ciasta.

Zuccotto

Na wierzchu układamy drugi blat ciasta i nasączamy go także wiśniówką.

Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki aby masa zastygła.

Wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem oraz dekorujemy czereśniami.

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Zuccotto

Smacznego !!!

sobota, 16 czerwca 2018

Saatka_z_Pieczonym_Misem__3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skład:

Pół opakowania mieszanki sałat z marchewką

1 pomidor

3 ogórki małosolne

pół czerwonej cebuli

mięso pieczone z obiadu (ja użyłam roladek drobiowych z obiadu z dnia poprzedniego, ale może to być również udko pieczone lub kotlety)

dressing włoski beztłuszczowy firmy Folwark

dressing vinegrette firmy Folwark

szczypiorek

 Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Przygotowanie:

Sałatę rozkładamy na półmisku.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Układamy na sałacie.

Ogórki małosolne kroimy w plasterki, a cebule w pół plasterki. Rozkładamy na sałacie.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na sałatce.

Całość polewamy dressingami i posypujemy szczypiorkiem.

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Sałatka z Pieczonym Mięsem i Dwoma Dressingami Folwark

Smacznego !!!

14:00, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 czerwca 2018

 Chłodnik Śledziowy

Skład:

300 ml dobrej, gęstej śmietany

150 ml kefiru

słoik (400g) śledzi marynowanych/ rolmopsów lub matiasy

2 duże cebule

sól, pieprz

1 łyżka cukru

koperek do dekoracji

Dodatkowo:

Ziemniaki w łupinach

Mleko do moczenia śledzi

 Chłodnik Śledziowy

Przygotowanie:

Filety śledziowe przekładamy do miski (jeżeli mamy rolmopsy, to je rozkładamy i usuwamy farsz), zalewamy mlekiem i odkładamy na kilka godzin aby się wymoczyły.

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i posypujemy łyżką soli i łyżką cukru. Odstawiamy na kilka godzin, aby cebula zmiękła.

Chłodnik Śledziowy

Śmietanę łączymy z kefirem.

Z śledzi marynowanych zdejmujemy skórę i kroimy w paski.

1/3 śledzi dorzucamy do śmietany i miksujemy blenderem.

Następnie do śmietany dokładamy odciśniętą cebulę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby chłodnik się schłodził.

Ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy w łupinach do garnka. Gotujemy, aż będą miękkie (najlepiej sprawdzać wbijając widelec). Ziemniaki wyjmujemy, a gdy lekko przestygną (tak aby nie parzyły dłoni) to je obieramy.

Ziemniaki układamy na głębokim talerzu. Obok nalewamy chłodnik, układamy pokrojone w paski śledzie i dekorujemy koperkiem oraz oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

 Chłodnik Śledziowy

Chłodnik Śledziowy

Chłodnik Śledziowy

Porada:

  • chłodnik ten możemy przygotować także z śledziami solonymi z ikrą lub mleczem (jak kto woli), wtedy do śmietany dolewamy pół łyżeczki octu lub soku z cytryny.
  • Dla osób nie tolerujących świeżej cebuli polecam jej podgotowanie w marynacie, a mianowicie na 300ml wody dodajemy 4 łyżki octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczkę soli oraz 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. W takiej marynacie gotujemy cebulę przez 3-5 minut. Następnie odsączamy i dodajemy do śmietany.
  • Do chłodnika możemy dodać także starte na grubych oczkach jabłko.

Chłodnik Śledziowy

Smacznego !!!

13:28, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 czerwca 2018

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki   

Skład:

1,5 kg skrzydełek

1 łyżka pieprzu cayenne

1 łyżka suszonego czosnku

1 łyżka przyprawy harissa

pół opakowania przyprawy Kotanyi „do skrzydełek kentucky”

sól

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oleju

mąka

 Sos Słodki a’la Pad Thai (przepis Tutaj)

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i przecinamy w stawach na części. Końcówkę (czyli „lotkę”- tę bezmięsną) wyrzucamy (lub jak ktoś lubi odkładamy np.; na zupę). Części skrzydełek jedno kostnych nacinamy wokół kości, a mięso ze skórą ściągamy na dół.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka dwu kostne także nacinamy, ale z obydwu stron, a następnie czubkiem noża przecinamy delikatnie chrząstki miedzy kostkami – z jednej i drugiej strony. Wyjmujemy tylko jedną – tą chudsza kostkę. Mięso ściągamy w dół na jednej kości.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Tak przygotowane skrzydełka przekładamy do miski, posypujemy solą, przyprawą harissa, pieprzem cayenne, czosnkiem, przyprawą do skrzydełek oraz dolewamy olej i sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy aby marynata pokryła dokładnie mięso (nie przejmujmy się tym, że ściągnięte mięso wróciło na swoje miejsce – potem jeszcze raz je osuniemy). Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Na drugi dzień mięso ponownie przygotowujemy czyli osuwamy na dół kości i tylko mięso oprószamy mąką. Odstawiamy na półmisek.

Następnie smażymy w głębokim oleju, aż się zrumienią.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Mięso na skrzydełkach (czyli sam dół) zanurzamy w sosie słodkim ala Pad Thai

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

i następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z pałkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180st.

Wyjmujemy i podajemy na półmisku. Idealne jako ciepła przekąska na imprezę ale również świetnie smakują na zimno. Możemy podać dodatkowo z ulubionymi sosami.

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Skrzydełka Kurczaka ala Pałki

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi rondel