czwartek, 17 sierpnia 2017

 Zupa Gyros

Skład:

600g filetów z kurczaka

300g pieczarek

4 ogórki kiszone

2 cebule

150ml passaty pomidorowej

150ml śmietany 18%

3 łyżki mąki

2 litry bulionu drobiowego

sól

ostra papryka

½ łyżeczki przyprawy garam masala

½ łyżeczki przyprawy gyros

olej do smażenia

 Zupa Gyros

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i oprószamy solą, papryką ostrą, garam masala i przyprawą gyros. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.

Cebule obieramy i drobno siekamy.

Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Smażymy, aż się zrumieni i następnie przekładamy do bulionu.

Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, gdy się zrumienią to dodajemy cebule i ogórki. Smażymy, aż cebula i ogórki się zrumienią i przekładamy do bulionu.

Całość gotujemy ok. 10 minut. Dolewamy passatę pomidorową.

W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną wody, dolewamy śmietanę i mieszamy. Mieszanką „zaciągamy” zupę. Przyprawiamy do smaku.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Zupa Gyros

Zupa Gyros

Zupa Gyros

Zupa Gyros

11:42, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ogórki po Meksykańsku

Ogórki po Meksykańsku

Skład:

2 kg ogórków gruntowych

6 ząbków czosnku

4 łyżki soli

¼ szklanki oliwy

1 szklanka octu

¾ szklanki cukru

3 łyżeczki ziaren gorczycy

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki płatków chili

½ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze plastry (ok.1,5-2cm). Przekładamy do miski i posypujemy solą. Miskę z ogórkami odstawiamy na ok. 6-8h (od czasu do czasu mieszamy).

Ogórki po Meksykańsku

Po tym czasie ogórki odcedzamy. Ponownie przekładamy do miski i polewamy gorącym olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe oraz resztę przypraw.

Ogórki po Meksykańsku

Ocet zagotowujemy razem z cukrem. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Gorącą marynatą zalewamy ogórki.

Odstawiamy na ok. 12h. Mieszamy od czasu do czasu.

Ogórki po Meksykańsku

Przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy marynatą w której były ogórki i zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy 5min.

Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Gdy wystygną to odstawiamy do spiżarni.

 Ogórki po Meksykańsku

Smacznego !!!

15:36, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 sierpnia 2017

 Zapiekanka Ryżowa Gyros

Skład:

2 pojedyncze filety z kurczaka

200g ryżu

1 mniejsza czerwona papryka

4 konserwowe ogórki

1 duża cebula

ketchup

majonez

przyprawa gyros

ser żółty

sól, pieprz

papryka ostra

olej do smażenia

trochę posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu. Przekładamy do miski i dodajemy ½ łyżeczki przyprawy gyros. Mieszamy.

Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą gyros. Mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w plasterki.

Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.

Ser trzemy na dużych oczkach tarki.

Kurczaka smażymy na złoty kolor, gdy się zrumieni to dorzucamy cebulę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy ogórka konserwowanego.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy ryż, mocno ugniatamy. Następnie na ryżu rozsmarowujemy ketchup i majonez (ilość wg uznania, ja dałam po 2 łyżki)

Teraz rozsypujemy starty żółty ser.

Na ser rozkładamy paprykę i podsmażonego ogórka. Następnie wykładamy mięso z cebulą.

Na mięso ponownie rozsmarowujemy ketchup i majonez.

Całość przykrywamy serem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 min. w temp. 180s.

Smacznego !!!

środa, 09 sierpnia 2017

 Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Skład:

80g makaronu Bavette

1 mały brokuł

150g wędzonego boczku

1 mała lub pół pieczonej kiełbasy

1 cebula

3 ząbki czosnku

300g śmietany

150g startego sera mozzarella

sól, pieprz czarny mielony

1 łyżeczka octu

olej

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu odstawiamy.

Brokuł wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżeczką octu. Gotujemy ok. 8-10 min, ma być al dente. Odcedzamy, studzimy i dzielimy na małe różyczki – łodygę wyrzucamy.

Boczek kroimy w słupki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni wytapiamy boczek, dorzucamy kiełbasę, dolewamy trochę oleju, gdy kiełbasa się lekko zrumieni to dokładamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dorzucamy brokuł.

Śmietanę mieszamy z wodą z makaronu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wylewamy na patelnię. Chwilę dusimy, aż sos lekko zgęstnieje.

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Następnie dodajemy makaron. Delikatnie mieszamy.

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Posypujemy startym serem. Mieszamy i nakładamy na talerze.

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Smacznego !!!

niedziela, 06 sierpnia 2017

Ogórki Krokodylki 

Skład:

2 kg małych ogórków gruntowych

2 główki czosnku

4 łyżki soli

4 łyżeczki sproszkowanego chili

Zalewa:

½ litra octu

1kg cukru

8 łyżek oliwy

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy. Osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Przekładamy do miski, skórą do dołu i każdą warstwę oprószamy solą. Odstawiamy na minimum 6 godzin.

Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków i dokładamy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz chili. Mieszamy.

Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy ogórki. Odstawiamy na minimum 12 godzin i od czasu do czasu mieszamy.

Składniki zalewy nie przykryją nam ogórków w misce, ale nie przejmujmy się tym, ogórki puszczą jeszcze sok i zalewy będzie akurat. Należy tylko pamiętać o mieszaniu ich.

Po tym czasie ogórki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy marynatą.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 min.

Smacznego !!!

07:09, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 sierpnia 2017

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Skład:

5 udek z kurczaka bez skóry i kości

1 brokuł

1 cebula

2 jajka

4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

bułka tarta

sól, pieprz

2 łyżeczki przyprawy gyros

olej do smażenia

 Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Przygotowanie:

Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Brokuł gotujemy, aż będzie prawie miękki w osolonej wodzie z odrobiną octu winnego. Studzimy, odkrawamy głąb, a same różyczki kroimy i dodajemy do kurczaka.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy. Ostudzoną dodajemy do miski z kurczakiem.

Mięso mieszamy i wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą gyros.

 Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę bułki tartej i ponownie mieszamy.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Chłodzimy w lodówce, a następnie formujemy w dłoniach kotlety.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, aby kotlety w środku się dopiekły.

Możemy podać same z sosem czosnkowym lub z kaszą, z ziemniakami purre, z ziemniakami pieczonymi lub zwykłymi z wody.

Kotlety te są tak pyszne, że idealnie sprawdzą się jako zimna lub ciepła przekąska na imprezowym stole.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Smacznego !!!

15:30, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 sierpnia 2017

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu 

Skład:

100g kaszy jaglanej

100g kaszy jęczmiennej

1 większa cebula

2 suszone pomidory

1 średnia marchewka

sól, pieprz

olej

150-200ml bulionu drobiowego

 

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną opłukujemy i gotujemy ok. 15min. w osolonej wodzie.

Kaszę jaglaną opłukujemy, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15min.

( miałam kaszę jaglaną i jęczmienną w woreczku i obydwie gotowałam razem, następnie odcedziłam z wody, wyjęłam z woreczka i wymieszałam w misce)

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Pomidory kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, następnie podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy marchew i pomidory. Całość mieszamy i smażymy ok. 3-5min.

Kaszę dokładamy do podsmażonych warzyw. Mieszamy i po chwili zalewamy bulionem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelnię nakładamy pokrywkę. Patelnię owijamy w ręcznik i wkładamy na ok. 30min. w ciepłe miejsce (ja wkładam pod kołdrę) aby „wypiła” cały bulion i zmiękła.

Podajemy do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Fantastycznie smakuje z kotletami, potrawką, roladkami, gulaszem lub pieczonym kurczakiem.

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu

Smacznego !!!

poniedziałek, 31 lipca 2017

 Ogórki Kanapkowe

Skład:

2 kg ogórków gruntowych (większych)

2 cebule

2 czerwone papryki

Na Zalewę:

3 szklanki octu

4 szklanki wody

3 szklanki cukru

4 łyżki soli kamiennej

1 łyżka kurkumy

Do każdego słoika:

Po 1 ząbku czosnku

½ łyżeczki ziaren gorczycy

3 kulki ziela angielskiego

po kilka ziarenek pieprzu kolorowego     

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy.

Kroimy wzdłuż na cienkie plasterki.

Paprykę kroimy w paski.

Cebule obieramy i kroimy w pióra.

Składniki zalewy zagotowujemy.

Do słoika wkładamy trochę cebuli, po ząbku czosnku, gorczycę, pieprz kolorowy i ziele angielskie. Następnie pionowo, ciasno układamy plastry ogórków oraz po kilka pasków papryki.

Zalewamy marynatą.

Słoiki układamy w garnku wyłażonym ściereczką, zalewamy do ¾ wysokości słoików, najlepiej ciepłą wodą (nie zalewamy zimną, aby słoiki nam nie popękały). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i pasteryzujemy przez 15 min.

Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Czekamy, aż ostygną i możemy przenieść do chłodnego miejsca np.: piwnica, spiżarnia.

Z tej porcji wyszło mi 4 słoiki po 900ml i 2 słoiki po 750ml.

Smacznego !!!

15:22, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 lipca 2017

Przepis znalazłam na stronie: twistedfood.co.uk.

Fantastyczna przekąska na imprezę. Chrupiące miseczki z tortilli, pyszny sos pomidorowy, pikantne salami pepperoni i ciągnąca, wspaniała mozzarella.

 Mini Pizza Tacos

Skład:

4 placki tortylli

150g sera mozzarella

salami peperoni

Na sos: (można użyć gotowego bolognese)

400 ml passaty pomidorowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki oregano

sól

cukier

oliwa z oliwek

Dodatkowo:

1 duże jajko

½ łyżeczki oregano

szczypta suszonej natki kolendry

sól, pieprz

 Mini Pizza Tacos

Przygotowanie:

Z tortilli za pomocą szklanki wykrawamy 17 krążków.

Mini Pizza Tacos

Jajko roztrzepujemy, dodajemy oregano, suszoną kolendrę, sól i pieprz.

Każdy krążek tortilli zamaczamy w rozmąconym jajku.

Mini Pizza Tacos

Blachę do muffinek odwracamy do góry dnem

Mini Pizza Tacos

tortillie lekko składamy na pół

Mini Pizza Tacos

i wkładamy w szczeliny

Mini Pizza Tacos

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 min w temp. 200s.

W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dolewamy passatę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oregano. Gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a sos zrobi się gęsty. Studzimy.

Blachę z tacos wyjmujemy i studzimy.

Mini Pizza Tacos

Salami pepperoni kroimy na pół lub w ćwiartki.

Upieczone łódeczki z tortilli układamy na blasze.

W każdą kieszonkę tacos wkładamy po płaskiej łyżeczce sosu.

Mini Pizza Tacos

Teraz wkładamy po pół plasterka pepperoni.

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Następnie wkładamy starty ser mozzarella.

Mini Pizza Tacos

Przykrywamy dwoma ćwiartkami salami.

Blachę z tacos wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 5 min w temp. 200s.

Wyjmujemy i zjadamy póki ciepłe :)

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Mini Pizza Tacos

Smacznego !!!

 

16:25, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 lipca 2017

Skład:

700-800g schabu bez kości

1 cebula

1 łyżka musztardy sarepskiej

pęczek koperku

2 łyżki śmietany 18%

3 łyżki mąki

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab myjemy oczyszczamy z błon i kroimy na cienkie plastry.

Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem,

a następnie obtaczamy w mące.

Kotlety smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety przekładamy do rondelka.

Na patelni, na której smażyliśmy mięso teraz wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy. Gdy cebula się zrumieni to podlewamy wodą i skrobiemy patelnię, aż wszystkie resztki z patelni się oderwą. Zawartość patelni przelewamy do rondelka z mięsem. Dolewamy jeszcze wody, aby zakryć mięso.

Dusimy 30 min.

W miseczce mieszamy śmietanę, musztardę i 2 łyżki mąki, dolewamy trochę wody, mieszamy.

Mięso wyjmujemy z sosu.

Teraz wlewamy śmietanę z mąką, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany koperek. Zagotowujemy i wrzucamy schab. Jeszcze chwilkę dusimy.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

 

 

Smacznego !!!

11:33, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
niedziela, 23 lipca 2017

Smoothie z Mango

Skład: (na dwie szklanki o poj. 350ml)

1 mango

sok z 1 pomarańczy

kostki lodu

ew. cukier, miód lub inny słodzik

 

Przygotowanie:

Mango obieramy, kroimy na małe kawałki, które umieszczamy w misce i mocno schładzamy.

Do wysokiego naczynia wlewamy sok z pomarańczy i ew. dosypujemy cukier lub inny słodzik. Mieszamy, dodajemy schłodzone mango i miksujemy blenderem. Na koniec wrzucamy kostki lodu (u mnie 10 kostek) i ponownie miksujemy. Przelewamy do szklanek (a właściwie przekładamy, bo smoothie jest bardzo gęste/zmrożone), dekorujemy wg uznania.

Smacznego !!!

czwartek, 20 lipca 2017

 Zapiekanka Chłopska 2

Skład:

10 średnich ziemniaków

sól, pieprz

ostra papryka

suszony czosnek

zioła dalmatyńskie

Na Farsz:

2 mocno wędzone kiełbasy (użyłam o nazwie „z Jakubowej Spiżarni”)

3 większe cebule

5 ogórków konserwowych

olej do smażenia

Sos:

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

¾ szklanki mleka

¾ szklanki bulionu drobiowo warzywnego

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

1 jajko

Dodatkowo:

250g startego, żółtego sera

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok.8 min. Odcedzamy i kroimy w plasterki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki i podsmażamy.

Zapiekanka Chłopska 2

Następnie dorzucamy pokrojoną w ćwierć krążki cebulę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki konserwowe. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy 1/3 plasterków ziemniaków, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem oraz ziołami.

Zapiekanka Chłopska 2

Na ziemniaki rozkładamy połowę farszu.

Zapiekanka Chłopska 2

Posypujemy 1/3 części startego sera.

Zapiekanka Chłopska 2

Na ser nakładamy kolejną porcję plasterków ziemniaków, które ponownie przyprawiamy – tak jak za pierwszym razem.

Zapiekanka Chłopska 2

Na ziemniaki wykładamy resztę farszu i znów posypujemy częścią sera.

Zapiekanka Chłopska 2

Przykrywamy resztą ziemniaków, które doprawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, oprószamy mąką i ciągle mieszając wlewamy pomału mleko i bulion. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

Gdy sos lekko przestygnie to wbijamy do niego jajko i energicznie mieszamy.

Sos wylewamy na ziemniaki.

Zapiekanka Chłopska 2

Wierzch posypujemy resztą sera.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 200s przez ok. 40min.

Zapiekanka Chłopska 2

Kroimy na porcje i zjadamy :)

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Zapiekanka Chłopska 2

Smacznego !!!

poniedziałek, 17 lipca 2017

 

Skład:

300g mięsa mielonego

1 mniejsza cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki posiekanej białej kapusty

50g ryżu

2 łyżki semoliny (kaszy manny)

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

przyprawa w płynie

olej do smażenia

Na Sos:

1 cebula

1 mała marchewka

1 gałązka selera naciowego

2-3 ząbki czosnku

500ml passaty pomidorowej

400ml bulionu mięsnego

200ml śmietany

sól,

pieprz cayenne

cukier

ew. przyprawa w płynie

2 łyżki mąki

Dodatkowo:

mąka

Posiekany koperek do posypania

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odstawiamy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną kapustę i dusimy ok. 10 min.

Mięso przekładamy do miski, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, ostudzoną cebulę z kapustą, ryż, bułkę tartą, kaszę mannę oraz doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Jeżeli masa mięsna jest za rzadka to dosypujemy jeszcze bułkę tartą.

Formujemy podłużne klopsy.

Klopsy obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z każdej strony, aż się zrumienią.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy na nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 10min.

Przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy.

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy seler i marchew. Chwilę smażymy, aż warzywa zmiękną. Dokładamy czosnek, zalewamy bulionem i passatą pomidorową. Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 min. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem cayenne oraz ew. przyprawą w płynie.

(Jeżeli chcemy kremowy-gładki sos to przecedzamy przez sitko)

Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Następnie dolewamy kilka łyżek sosu pomidorowego, aby zahartować śmietanę. Mieszamy i dolewamy do sosu.

Naczynie z klopsami wyjmujemy z piekarnika.

Sos wylewamy na klopsy.

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 min.

Podajemy z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody lub makaronem.

Smacznego !!!

13:16, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 14 lipca 2017

Drink Whisky&Sprite 

Skład:

50ml whisky

sprite

kostki lodu

2 plasterki limonki

 Drink Whisky&Sprite

Przygotowanie:

Do wysokiej szklanki wlewamy whisky, dorzucamy kostki lodu i uzupełniamy sprite. Wrzucamy plasterki limonki. Mieszamy i wypijamy

Drink Whisky&Sprite

Drink Whisky&Sprite

Na Zdrówko !!!

środa, 12 lipca 2017

 Japońskie Kule z Brokułem

Skład:

1 filet z Indyka o wadze ok. 800g

przyprawa Harissa

sos sojowy

sól

Nadzienie:

1 brokuł

2 serki topione - trójkąty o smaku paprykowym

2 łyżki mascarpone

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

ok. 150 ml mleka

sól, pieprz

przyprawa Harissa

ok. 50ml gorącej wody

Panierka:

1 jako

1 szklanka mąki

mleko

bułka tarta

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

Dodatkowo:

Patyki do szaszłyków

Olej do głębokiego smażenia

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 10min. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i studzimy. Kroimy na małe kawałki (bez łodygi) i rozgniatamy lekko widelcem.

Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o ok. grubości 2 cm. Każdy filet delikatnie rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folia spożywczą, uważając aby nie porobić dziur).

Japońskie Kule z Brokułem

Filety przyprawiamy solą, smarujemy sosem sojowym

Japońskie Kule z Brokułem

i oprószamy przyprawą Harissa.

Japońskie Kule z Brokułem

Serki topione przekładamy do miseczki, dolewamy wrzątek i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

W rondelku rozpuszczamy masło, oprószamy mąką i energicznie mieszamy, po chwili, ciągle mieszając dolewamy pomału mleko, a następnie rozpuszczone serki. Mieszamy. Teraz dokładamy mascarpone i brokuł. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą Harissa. Odstawiamy do ostygnięcia.

Na środek każdego fileta nakładamy po łyżce farszu.

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Zwijamy jak kopertę, a następnie formujemy w dłoniach kulę.

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dolewamy tyle mleka, aby ciasto było dość gęste. Dosypujemy jeszcze trochę soli, ostrej papryki i pieprz.

Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą.

Japońskie Kule z Brokułem

Kule drobiowe zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach.

Japońskie Kule z Brokułem

Smażymy na głębokim oleju np. w frytkownicy w temp. 180s, aż się ze złocą.

Wyjmujemy i przekładamy na blachę.

Japońskie Kule z Brokułem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w temp. 200s.

W każdą kulę wbijamy po dwa patyki, tak aby po przekrojeniu każda połówka była nabita na patyk.

Podajemy z sosem słodkim chili i frytkami.

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Japońskie Kule z Brokułem

Smacznego !!!

niedziela, 09 lipca 2017

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym 

Skład:

2 małe kalafiory

Na Farsz:

300g mięsa mielonego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki semoliny (kaszy manny)

sól, pieprz

½ łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka przyprawy harissa

szczypta oregano

przyprawa w płynie

olej do smażenia

Na Sos:

800ml passaty pomidorowej

2 cebule

2-3 gałązki selera naciowego

1 marchew

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki cukru

sól

1 łyżeczka bazylii

papryka ostra

2 łyżki oleju kokosowego

Dodatkowo:

1 kula (125g) mozzarelli

oliwki czarne

natka pietruszki

2 łyżki majonezu

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym 

Przygotowanie:

Kalafior myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy ok. 8 min, aby był al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.

Cebulę do farszu obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy.

W misce mieszamy mięso mielone z przyprawami, kaszą manną, jajkiem, podsmażoną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie mieszamy.

Kalafior od dołu faszerujemy mięsem mielonym.

Układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy majonezem (u mnie każdy kalafior w oddzielnym naczyniu).

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Zapiekamy przez 60 min w temp. 200s.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę obieramy i drobno siekamy.

Seler kroimy w drobną kostkę.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

W rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy seler naciowy i marchew, po chwili smażenia dorzucamy czosnek. Mieszamy i zalewamy passatą pomidorową. Gotujemy ok. 15-20 min, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, bazylią i papryką ostrą.

Oliwki i mozzarellę kroimy w plasterki.

Potrawę wyjmujemy z piekarnika i do każdego naczynia wlewamy połowę sosu wokół kalafiora.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Na wierzchu kalafiora rozkładamy plasterki mozzarelli.

Posypujemy oliwkami.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 15min.

Wyjmujemy i nakładamy na talerz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Faszerowany Kalafior w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

13:08, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 lipca 2017

 Morele w Syropie

Skład:

1 kg moreli

600ml wody

1 i ½ szklanki cukru

kilkanaście kropel soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Morele myjemy. Przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę.

Morele w Syropie

(możemy je sparzyć i obrać ze skóry)

Słoiki wyparzamy i umieszczamy w nich połówki moreli.

Morele w Syropie

Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny i zalewamy morele w słoiku.

Morele w Syropie

Dokładanie zakręcamy i pasteryzujemy czyli słoiki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą do ¾ wysokości słoika, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 20-30min.

Słoiki wyjmujemy i przewracamy do góry dnem i tak odstawiamy, aż ostygną.

Przechowujemy w chłodnej spiżarni.

Morele w Syropie

Morele w Syropie

Morele w Syropie

- z tego przepisu wyszły mi słoiki o poj: 1x600ml i 2x 350ml

Smacznego !!!

12:30, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 lipca 2017

Chłodnik Marynarza 

Skład:

1 paczka barszczu białego Winiary + 700ml wody

100g łososia wędzonego

kilka liści sałaty lodowej, masłowej lub innej

3 jajka

opakowanie kiełek z rzodkiewki (0,050kg)

pół pęczka szczypiorku

pół pęczka natki pietruszki

troszeczkę koperku

200g śmietany 18%

200g kefiru

sól, pieprz czarny mielony

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Barszcz biały (taki na 1litr) rozpuszczamy w 700ml wody. Zagotowujemy i gotujemy ok. 5min na małym ogniu. Odstawiamy i studzimy.

Sałatę siekamy.

Jajka gotujemy ok.6 min. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Łososia kroimy w paseczki.

Barszcz przelewamy do wysokiego naczynia (np. miski), dolewamy śmietanę i kefir. Mieszamy i dodajemy posiekany szczypiorek, natkę, koperek, sałatę, jajka i łososia (kilka pasków łososia zostawiamy do dekoracji).

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Mieszamy, dodajemy kiełki (trochę zostawiamy do dekoracji) i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Chłodnik wkładamy do lodówki na jakieś 20 min aby się schłodził. Następnie nalewamy na talerze i dekorujemy odłożonym łososiem i kiełkami.

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Chłodnik Marynarza

Smacznego !!!

12:19, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 01 lipca 2017

Jakiś czas temu oglądałam program Smaki Polski na kanale TVP 3. W którym to pokazywali jak przygotować panierowane roladki ze schabu inaczej zwane Kotletem Twardowskiego. Spodobał mi się szczególnie sposób przygotowania kotletów, bez użycia sznurków czy też szpikulców - tak aby podczas smażenia nie wyciekły soki z wewnątrz, a kotlety były bardzo soczyste. Metoda ta jest bardzo ciekawa i faktycznie się sprawdza, można w ten sposób przygotować danie z użyciem innego mięsa. Kotlety tak przygotowane są bardzo smaczne, soczyste, nadzienie nie wypływa, z zewnątrz są chrupiące i co ważne (wbrew pozorom) mało pracochłonne. Gorąco polecam :)

 Kotlety Twardowskiego

Skład:

3 kotlety schabowe

sól, pieprz czarny

pieprz ziołowy

Nadzienie:

60-70g masła

1 szklanka startego żółtego sera

Panierka:

mąka

1 jajko

bułka tarta

Dodatkowo:

wiórki masła

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy wcześniej i zostawiamy w temperaturze pokojowej, aż zrobi się miękkie.

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem (uważając aby nie porobić dziur). Kotlety z obydwu stron oprószamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Masło rozgniatamy z serem żółtym i formujemy trzy kule/wałki.

Na każdy kotlet nakładamy po jednym wałku masła z serem.

Kotlety Twardowskiego

Składamy na pół (jak pieróg), a boki zbijamy tłuczkiem, obracamy i zbijamy z drugiej strony.

Kotlety Twardowskiego

Teraz każdy kotlet podwijamy i zbijamy końcówki, następnie formujemy w dłoniach.

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Każdy kotlet obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

Ponownie formujemy w dłoniach i odstawiamy. Przygotowujemy kolejny tak samo.

Kotlety Twardowskiego

Smażymy na głębokim tłuszczu.

Wyjmujemy i układamy na blasze. Na wierzchu rozkładamy wiórki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200s. Przez 10-15 minut.

Podajemy z kaszą perłową i zasmażaną marchewką z groszkiem (tak podawali w programie – ja podałam z ziemniakami z wody i mizerią)

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Smacznego !!!

12:19, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (4) »
czwartek, 29 czerwca 2017

Jakiś czas temu przedstawiłam Wam przepis na pyszną zupę o nazwie Pompidu (http://kuchennecudajoanny.blox.pl/2013/05/Pampidu.html). Pomyślałam, że można też podobnie zrobić pulpety np.: na obiad do ziemniaków. Pomysł okazał się super bo danie jest wyśmienite.

 Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Skład:

Na pulpety:

400g mięsa mielonego z szynki

1 cebulka

3 ząbki czosnku

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

olej do smażenia

Na Sos:

1 litr bulionu + ok.700 ml wody

400g pieczarek

2 pory

1 serek topiony Hochland o smaku papryki (100g - podłużny)

1 serek topiony Hochland o smaku ziołowym (100g - podłużny)

1 szklanka startego żółtego sera

7 łyżek sosu sojowego

4 łyżki mąki

1 łyżka majeranku

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną drobno cebulką. Formujemy małe pulpeciki – wielkości orzecha włoskiego (na jeden kęs).

Pulpeciki podsmażamy z każdej strony. Odstawiamy.

Bulion mieszamy z wodą i zagotowujemy.

Dorzucamy pokrojoną w pół krążki por oraz pokrojone w pół plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą, sosem sojowym i pieprzem.

Gotujemy na małym ogniu przez ok.15min.

W międzyczasie do miseczki przekładamy serki i dolewamy trochę gorącej wody. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się serków. Dolewamy trochę zimnej wody i dosypujemy mąkę, mieszamy.

Do garnka wlewamy serki z mąką i mieszamy.

Dorzucamy pulpeciki i jeszcze chwilę (ok.5-10min) gotujemy na małym ogniu.

Zdejmujemy z ognia.

Na koniec dodajemy stary żółty ser, majeranek i mieszamy.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z makaronem.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Mini Pulpety w Sosie Pompidu

Smacznego !!!

13:21, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi