niedziela, 22 października 2017

 Rolada z Granatem i Ananasem

Skład:

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

4 plastry ananasa z puszki

2 małe owoce granatu

3 kostki gorzkiej czekolady

 Rolada z Granatem i Ananasem

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, biała masę.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Dodajemy do żółtek i chwilę mieszamy/miksujemy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy ze sobą.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na drugi papier posmarowany olejem- tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy papier na którym piekło się ciasto.

Ciasto zwijamy w rulon i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem: śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów chwilę miksujemy. Odkładamy 2 łyżki masy do dekoracji.

Do reszty dodajemy ¾ ziaren z granatu. Delikatnie mieszamy.

Ciasto rozwijamy i rozkładamy równomiernie krem, następnie rozkładamy pokrojonego drobno ananasa. Zwijamy w roladę. Wierzch rolady smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Ozdabiamy resztą ziaren granatu oraz wiórkami czekoladowymi.

Rolada z Granatem i Ananasem

Roladę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.

Rolada z Granatem i Ananasem

Rolada z Granatem i Ananasem

Rolada z Granatem i Ananasem

Rolada z Granatem i Ananasem

Smacznego !!!

czwartek, 19 października 2017

Przepis ten znalazłam na blogu: zjemto.blox.pl, bardzo spodobało mi się te danie, ale jak zwykle musiałam je troszeczkę zmienić i zrobić po swojemu. Roladki są rewelacyjne, mnóstwo smaków i struktur wydobywa się podczas jedzenia. Chrupiąca panierka, kremowe nadzienie, orzeźwiający sos z kawałkami warzyw, a wszystko to pod ciągnącą mozzarellą. Pyszności.

 Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Skład:

3 pojedyncze filety z kurczaka

sól, pieprz

przyprawa złota do kurczaka

Nadzienie:

200g szpinaku w liściach (użyłam mrożonego)

250g mascarpone

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

2 łyżki masła

Sos:

1 kartonik (500g)przecieru pomidorowego

1 większa cebula

1 mała łodyga selera naciowego (nie koniecznie, ale bardzo wzbogaca smak sosu)

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

szczypta pieprzu cayenne

oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukru

szczypta bazylii

Panierka:

20g tartego parmezanu

½ szklanki bułki tartej

1 jajko

Dodatkowo:

1 kula sera mozzarella

wiórki masła

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet przecinamy wzdłuż na 3-4 kotlety.

Na desce rozkładamy folię spożywczą, nakładamy na nią jeden kotlecik, przykrywamy drugim kawałkiem folii i mięso lekko rozbijamy tłuczkiem.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą złotą do kurczaka.

Farsz: Szpinak rozmrażamy. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, ciągle mieszając, aż całkowicie odparuje woda. Następnie dodajemy mascarpone i jeszcze smażymy przez jakieś 3 minuty, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Sos: Cebulę i seler naciowy drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i seler, gdy cebulą się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-30min, aż sos mocno zgęstnieje (niestety kuchenka będzie cała zachlapana od bulgoczącego sosu pomidorowego). Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, cukrem i pieprzem cayenne.

Na przyprawione kawałki kurczaka nakładamy po łyżeczce szpinaku z mascarpone i rozsmarowujemy. Mięso zwijamy w roladki.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierka: W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i parmezan.

Roladki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z parmezanem.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch rozkładamy małe wiórki masła.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temp. 200s.

Wyjmujemy

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

i na każdą roladkę nakładamy około łyżkę sosu pomidorowego

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Na sos rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę – na każdą roladkę jeden plasterek.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

Wyjmujemy i podajemy do zjedzenia :)

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Smacznego !!!

11:43, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 października 2017

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara 

Skład:

Kurczak:

3 filety z kurczaka

2 łyżki mąki

3 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz

olej

Sos:

150g boczku wędzonego surowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

350g śmietany 22%

sól, pieprz

½ szklanki startej mozzarelli

3 łyżki startego parmezanu

Dodatkowo:

Natka pietruszki

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara 

Przygotowanie:

Filety oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Obtaczamy w mące wymieszanej z parmezanem.

Podsmażamy na oleju z każdej strony na mocno złoty kolor.

Mięso zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na ok. 10 min do nagrzanego do 180s piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni wytapiamy pokrojony w słupki boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę, gdy ta się zrumieni to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zalewamy śmietaną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sery i mieszamy.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i wkładamy w sos.

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Całość dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min.

Podajemy posypane natką pietruszki i ze świeżą bagietką lub ryżem.

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Smacznego !!!

12:43, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 października 2017

Te rollsy to Hit na każdą imprezę. Gorąco polecam...

Przepis znalazłam na stronie: twistedfood.co.uk.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Skład:

15 kawałków chleba tostowego

Bolognese:

250g mięsa mielonego z szynki

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

400ml passaty pomidorowej

2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki suszonej bazylii

Beszamel:

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

mleko

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

3 łyżki masła

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

ok. ¾ szklanki startej mozzarelli

2-3 łyżki startego parmezanu

 Rollsy Tostowe z Bolognese

Przygotowanie:

Beszamel:

Mleko roztapiamy w rondelku, oprószamy mąką, mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie cały czas mieszając, pomału dolewamy mleko. Gdy konsystencja będzie odpowiednia czyli sos będzie jak śmietana to rondelek zdejmujemy z palnika i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i odstawiamy.

Bolognese:

Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy mięso mielone i cały czas mieszamy, aż się „zetnie” i zrobią się małe grutki. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy dopóki się lekko zrumieni (od czasu do czasu mieszamy). Następnie dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje, a sos stanie się gęsty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano, bazylią i cukrem. Bolognese przekładamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia.

 Rollsy Tostowe z Bolognese

Z chleba tostowego odkrawamy skórę.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Chleb rozwałkowujemy.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Na brzegu każdego tosta rozsmarowujemy trochę beszamelu

Rollsy Tostowe z Bolognese

Na beszamel nakładamy ser mozzarella

Rollsy Tostowe z Bolognese

A następnie rozkładamy sos bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Całość zwijamy w roladkę

Rollsy Tostowe z Bolognese

Którą ciasno układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

 Rollsy Tostowe z Bolognese

Masło rozpuszczamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz posiekaną natkę. Mieszamy

Rollsy Tostowe z Bolognese

Roladki smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem i natką.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Roladki posypujemy startym parmezanem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 min w temp. 200c.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Wyjmujemy i zjadamy póki ciepłe.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Smacznego !!!

               

 

10:35, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 października 2017

 Zupa Kurkowa

Skład:

1 litr bulionu drobiowego

250g kurek

100g wędzonego boczku

1 marchewka

1 cebula

4 duże ziemniaki

200g śmietany

pęczek koperku

sól, pieprz

2 łyżki masła

szczypta tymianku

szczypta rozmarynu

przyprawa w płynie

 Zupa Kurkowa

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy, duże kroimy na mniejsze kawałki.

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę drobno siekamy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Na patelni wytapiamy boczek, dodajemy masło oraz cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy kurki. Podsmażamy, aż grzyby się zrumienią.

Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dorzucamy ziemniaki, marchew, tymianek i rozmaryn. Gotujemy ok.10 min., aż warzywa będą miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy 1/3 ziemniaków i marchwi, odkładamy, a resztę miksujemy.

Do zupy dolewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie. Dorzucamy odłożone warzywa oraz kurki z boczkiem i cebulą. Mieszamy.

Nalewamy na talerze i posypujemy koperkiem.

Zupa Kurkowa

Zupa Kurkowa

Zupa Kurkowa

Smacznego !!!

13:17, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 października 2017

Karkówka po Kozacku 

Skład:

5 kotletów z karkówki

3 cebule

4 marchewki

przyprawa do grilla

3 łyżki sosu sojowego

sól

1 szklanka startego sera

Sos:

5 łyżek majonezu

5 łyżek ketchupu Hot Jamar

szczypta ziół prowansalskich

 

Przygotowanie:

Kotlety z karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i przyprawą do grilla.

Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy trochę marchwi

Karkówka po Kozacku

na to trochę cebuli,

Karkówka po Kozacku

skrapiamy sosem sojowym. Na cebulę układamy przyprawione kotlety,

Karkówka po Kozacku

na kotletach rozkładamy marchew, cebulę i skrapiamy sosem sojowym. Na wierzchu układamy resztę kotletów. Smarujemy majonezem, oprószamy ziołami prowansalskimi i polewamy ketchupem.

Jamar_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 90min. w temp. 200c.

Wyjmujemy i na wierzchu rozsypujemy starty żółty ser. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy, ale bez pokrywki jeszcze przez ok. 15min.

Karkówka po Kozacku

Karkówka po Kozacku

Smacznego !!!

14:39, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 września 2017

 Pizza z Salami

Skład: (na 1 pizzę o śr. 28-30cm)

Na ciasto: przepis Tutaj

Na sos:

1 mniejsza cebula

250ml passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

szczypta oregano

szczypta bazylii

oliwa z oliwek

sól

ostra papryka

1 płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo:

50g salami pepperoni

1 kula sera mozzarella

1 mniejsza czerwona cebula

2 łodygi zielonej dymki

pół papryki chili

½ szklanki startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Sos: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dolewamy passatę pomidorową. Przyprawiamy solą, papryką ostrą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy zioła. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i rozciągamy dłońmi w okręg o śr. ok. 28-30cm. Na cieście rozsmarowujemy sos (zostawiając wolne brzegi ok. 1-1,5cm). Tak przygotowany spód do pizzy odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min).

Następnie na sosie rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, potem rozkładamy salami, krążki cebuli, krążki chili, pokrojoną ukośnie dymkę

Pizza z Salami

Całość posypujemy żółtym serem.

Wstawiamy do gorącego pieca i zapiekamy w temp. 250c przez 10 min z dołu i 5min z góry.

Pizza z Salami

Pizza z Salami

Smacznego !!!

13:06, joannas1976 , Pizza
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 września 2017

Cheese Steak  Na Frytkach 

Skład:

500g mielonej wołowiny

1duża cebula

1 zielona papryka

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka sosu worcestershire

olej do smażenia

Sos Serowy:

150g startej mozzarelli

150g startego sera cheddar

300g śmietany 36%

Dodatkowo:

Frytki

Ew. szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na oleju. Cały czas mieszając aby zrobiły się małe grudki. Gdy mięso się „zetnie” to dorzucamy posiekaną cebule, mieszamy, gdy cebula się zeszkli to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, ponownie mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire. Nakładamy pokrywkę i dusimy ok. 7 min.

Cheese Steak  Na Frytkach

W międzyczasie mieszamy w misce obydwa sery z lekko podgrzaną śmietaną (można podgrzać w mikrofali). Energicznie mieszamy, aż sery się rozpuszczą.

Cheese Steak  Na Frytkach

Cheese Steak  Na Frytkach

Smażymy frytki na złoty kolor. Odcedzamy i wykładamy na półmisek, solimy.

Cheese Steak  Na Frytkach

Na frytki nakładamy mięso z cebulą i papryką.

Cheese Steak  Na Frytkach

Całość polewamy sosem serowym.

Podajemy póki ciepłe.

Cheese Steak  Na Frytkach

Cheese Steak  Na Frytkach

Cheese Steak  Na Frytkach

Smacznego !!!

13:15, joannas1976 , Fast Food
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 września 2017

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce 

Skład:

4 kiełbasy typu „Madera” lub dwie długie typu „Głogowska”

3 duże, białe cebule

1 duża czerwona cebula

Dodatkowo:

2 łyżeczki miodu

3 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka octu winnego

1łyżeczka cukru

½ łyżeczki suszonego imbiru

1 łyżka oleju słonecznikowego

100ml piwa jasnego

½ łyżeczki soli

pieprz czarny świeżo mielony

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kiełbasę nacinamy w drobną krateczkę, jeśli mamy długie to każdą dzielimy na pół.

Cebule białą i czerwoną obieramy i kroimy w pół krążki.

Na patelni rozgrzewamy olej, płomień zmniejszamy do minimum i wrzucamy cebulę – ma się dusić. Po ok. 4 minutach podlewamy octem winnym, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy, gdy cebula się zeszkli to przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Podlewamy piwem i posypujemy imbirem.

Na cebuli układamy kiełbasę.

Do miseczki wlewamy miód, dodajemy musztardę i olej. Mieszamy i rozlewamy na kiełbasę.

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce

Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy z dołu przez ok. 40min. i dodatkowo z góry przez ok. 5 min (aż się zrumieni).

Wyjmujemy i nakładamy na talerze razem z upieczoną spod kiełbasy cebulą.

Podajemy z świeżym pieczywem.

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce

Smacznego !!!

piątek, 22 września 2017

 Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Skład:

600-700g schabu bez kości

400g pieczarek

6 mniejszych kiszonych ogórków

2 cebule

200g śmietany 22%

3-4 łyżki mąki + 100ml wody

1 łyżka mąki do panierki

sól, pieprz

przyprawa w płynie

 Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy ok. 1,5l wody.

Pieczarki kroimy w pół plasterki.

Cebule kroimy w kostkę.

Ogórki kiszone kroimy w słupki.

Schab dokładnie oczyszczamy z włókien, myjemy i osuszamy.

Kroimy w cienkie plasterki.

Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.

Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor i przekładamy do gotującej się wody.

Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, aż się zrumienią. Następnie przekładamy do garnka z wodą i mięsem.

Teraz podsmażamy cebulę razem z ogórkiem. Gdy cebula się zeszkli to całość przekładamy do mięsa. Doprawiamy solą i dusimy ok. 20min.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, a sos „zaciągamy” wymieszaną mąką z wodą. Dokładnie mieszamy, aby się nie porobiły grudki.

Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Podajemy z ziemniakami, kluskami, kaszą lub ryżem.

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Smacznego !!!

12:28, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
środa, 20 września 2017

Koreański Ryż Smażony z Karkówką 

Skład:

Mięso:

3 plastry karkówki

sól, pieprz

3 łyżki sosu barbecue

1 łyżka sosu chili-słodkiego

olej

Dodatkowo:

100g ryżu

1 mniejsza marchew

3 duże ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.5cm)

pół małego pora

1 papryczka chili

1 jajko

2-3 łyżki sosu sojowego

Na wierzch:

Jajko w koszulce

Szczypiorek

 Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Karkówkę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy z każdej strony, aż mocno się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i kroimy w cienkie paski lub rozrywamy mięso na mniejsze kawałki.

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Przekładamy do miski i polewamy sosem barbecue i sosem chili. Mieszamy i odstawiamy.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Chili kroimy w krążki.

Imbir obieramy i trzemy na tarce.

Marchew obieramy i kroimy w cieniutkie słupki.

Por kroimy w krążki.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy chili, czosnek, marchew, por i imbir.

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Smażymy, na małym ogniu ok. 1-2 min. i dorzucamy mięso wraz z sosem. Smażymy kolejne 2-3 min, aż na mięsie z sosu zacznie się robić „skorupka”. Teraz wbijamy całe jajko i szybko mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy sosem sojowym.

Nakładamy na talerz. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i posypujemy szczypiorkiem.

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Smacznego !!!

niedziela, 17 września 2017

Medaliony z Kurczaka w Sosie Musztardowo - Koperkowym 

Skład:

2 filety z kurczaka

1 większa cebula

2 łyżki przyprawy do kurczaka staropolskiego

2 łyżki musztardy sarepskiej

3 łyżki śmietany 18%

pęczek posiekanego koperku

3 łyżki mąki + 100ml wody

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Filety kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kotleciki.

Mięso oprószamy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku.

Kotlety podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę.

W garnku zagotowujemy ok. 1500ml wody, do gotującej wody wrzucamy usmażone mięso i cebulę. Dorzucamy ok. 1 łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20min.

Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajmy musztardę i mieszamy.

W misce rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do garnka. Mieszamy

Następnie do sosu dodajemy śmietanę i koperek.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Dodajemy mięso i dusimy całość jeszcze ok.3-5min.

Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub ziemniakami.

Medaliony z Kurczaka w Sosie Musztardowo - Koperkowym

Medaliony z Kurczaka w Sosie Musztardowo - Koperkowym

Smacznego !!!

15:40, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 września 2017

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe) 

Skład:

400g mięsa mielonego (najlepiej drobiowego)

400g brukselki

150g ryżu parboiled (może być brązowy)

1 większa cebula

3 ząbki czosnku

1 mała marchew

500ml passaty pomidorowej Jamar

500ml bulionu drobiowego

śmietana

sól, pieprz

szczypta pieprzu cayenne

szczypta tymianku

szczypta majeranku

 Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół.

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Ryż płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone, smażymy ciągle mieszając, aby z mięsa zrobiły się małe grudki. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy czosnek i marchew. Mieszamy.

Po ok. 30 sek. dokładamy brukselkę i ryż.

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Zalewamy bulionem i passatą pomidorową Jamar.

Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne oraz tymiankiem i majerankiem.

Dusimy ok. 20 min. (od czasu do czasu mieszamy).

Nakładamy na talerze.

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Dekorujemy kleksem śmietany (możemy dodać śmietanę od razu do potrawy, wymieszać i podawać).

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Smacznego !!!

środa, 13 września 2017

Jamar 

Kilka dni temu otrzymałam taką oto niespodziankę od firmy Jamar.

Do testowania od razu poszły ketchupy, które naprawdę wszystkim bardzo smakowały. Ketchupy te są bez konserwantów, o wyraźnym smaku pomidorów. Bardzo dobrze przyprawione o odpowiedniej konsystencji. Naprawdę polecam są pycha.

Jamar

Mieszanka warzywna Jamar, która składa się z groszku, marchewki oraz kukurydzy, wspaniale się sprawdza w sałatce, zupie i czy innych potrawach (niedługo przepis na blogu). Warzywa te są chrupiące i odpowiednio przyprawione.

Jamar

Fasola Biała Jaś. Całe nie rozgotowane fasolki idealnie nadają się do zup, potrawek, sałatek, pasztetów, itp.

Jamar

Passata Pomidorowa czyli przetarte pomidory – mój ulubiony dodatek do przygotowywania sosów, zup, zapiekanek i innych potraw. Co ważne w tym produkcie nie ma pestek czy kawałków skórek (co się zdarza w innych passatach). Bardzo smaczna, odpowiedniej konsystencji jak przetarte pomidory i taka też w smaku.

Jamar

Za produkty Firmie Jamar bardzo dziękuję, a państwu serdecznie polecam:)

Jamar

12:23, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 września 2017

Przepis znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje i bardzo mnie zaciekawił, ponieważ uwielbiam takie smaki, podobne danie już kiedyś przygotowałam (przepis Tutaj), ale te jest z kurczakiem i jest naprawdę pyszne.

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem 

Skład:

2 filety z kurczaka

1 mały kalafior

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki przyprawy curry

½ łyżeczki kurkumy

400ml mleka kokosowego

¾ łyżeczki pieprzu cayenne

¾ łyżeczki startego imbiru

sól, pieprz

szczypiorek

oliwa z oliwek

2-3 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Mięso przekładamy do miski i skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, 1 łyżeczkę curry, pieprz. Mieszamy i odstawiamy na min. 30min do lodówki.

Cebule drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki.

Na głęboką patelnie wlewamy kilka łyżeczek oliwy z oliwek, wrzucamy na nią cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy czosnek i imbir. Po ok. 30 sekundach dorzucamy mięso i smażymy ok. 3 minut. Następnie dodajemy kalafior i smażymy kolejne 2-3 min. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i ok. ½ szklanki wody. Doprawiamy solą, resztą curry, kurkumą, pieprzem cayenne i mieszamy. Nakładamy pokrywkę. Dusimy ok.15 minut. Na koniec potrawę oprószamy mąką i mieszamy.

Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Smacznego!!!

czwartek, 07 września 2017

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Skład:

3 duże filety z kurczaka

sól

olej do smażenia

Farsz:

1 średnia cebula

4 ogórki konserwowe

5-6 łyżek ketchupu

½ łyżeczki mielonego kuminu

Panierka:

2 jajka

4 łyżki kefiru

mąka

bułka tarta

Mieszanka Przypraw:

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżka przyprawy do kurczaka

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ przyprawy garam masala

 Roladki Drobiowe po Cygańsku

Przygotowanie:

Składniki mieszanki przypraw łączymy ze sobą w miseczce. Odstawiamy.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Ogórek i cebulę drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miski, dodajemy ketchup i kumin. Mieszamy i odstawiamy.

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w poprzek na dwa kotlety

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Każdy kotlet układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i mięso rozbijamy tłuczkiem.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Każdy kotlet oprószamy solą i mieszanką przypraw wcześniej przygotowaną.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Na kotlet nakładamy po około łyżce farszu

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Najpierw składamy do środka obydwa dłuższe brzegi, a następnie zwijamy w roladkę (najlepiej jest to robić za pomocą folii na której rozbijałyśmy mięso).

Zawijamy ciasno w folię spożywczą i odkładamy na talerz. Roladki umieszczamy w lodówce aby dobrze się schłodziły, pomoże to nam w panierowaniu.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

W międzyczasie przygotowujemy trzy miseczki, do jednej miski wsypujemy ok. 6 łyżek mąki i dodajemy resztę mieszanki przypraw i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy kefir i roztrzepujemy. Do trzeciej miski wsypujemy bułkę tartą (możemy także dodać mieszankę przypraw – trochę do mąki a trochę do bułki)

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki odwijamy z folii i obtaczamy w mące, formujemy w dłoniach i zamaczamy w jajku z kefirem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach. Odkładamy na talerz i ponownie schładzamy w lodówce

Teraz jeszcze raz powtarzamy czynność z panierowaniem czyli roladki obtaczamy w mące, jajku i bułce.

Smażymy na głębokim oleju (u mnie we frytkownicy) na złoty kolor.

Następnie roladki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 min w temp. 200c.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Smacznego !!!

11:17, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 września 2017

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry 

Skład:

4-5 udek z kurczaka bez kości i skóry

pół mniejszego kalafiora

2 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

bułka tarta

1 cebula

1 łyżka czerwonej pasty curry

sól

½ łyżeczki ostrej papryki

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie miękki. Odcedzamy i studzimy.

Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, papryką ostrą i pastą curry.

Cebule drobno siekamy. Podsmażamy, studzimy i dodajemy do kurczaka.

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dokładamy do kurczaka.

Całość mieszamy i wbijamy jajka oraz dosypujemy mąkę i trochę bułki, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu z każdej strony.

Podajemy z sosem gyros lub czosnkowym z firmy Folwark, frytkami lub ziemniakami puree.

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Smacznego !!!

14:22, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 września 2017

 Schab po Chińsku

Skład:

500g schabu bez kości

1 cebula

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

olej do smażenia

Marynata:

Białko z jednego jaja

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka wódki

Sos:

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

szczypta chili

½ łyżeczki soli

3 łyżki wody

 

Przygotowanie: 

Schab opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu,

Schab po Chińsku

pokroić w plastry grubości 1,5 cm, a następnie podłużne kawałki ok. 3-4 cm.

Schab po Chińsku

Połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.

Schab po Chińsku

Zalać nią mięso, wymieszać i odstawić na 3 godziny.

Schab po Chińsku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w paski wielkości kawałków mięsa.

Schab po Chińsku

Połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.

Zamarynowane kawałki mięsa smażyć na silnie rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, przez 10 minut. Wyjąć, osączyć nad patelnią i włożyć do garnka (garnek musi być duży, aby można swobodnie mieszać). Na tym samym tłuszczu na patelni, obsmażyć przez 3 minuty, ciągle mieszając cebulę, wyjąć i osączyć, włożyć do schabu.

Powtórzyć to samo z papryką, ale nie wkładać jej do schabu, lecz do innego naczynia.

Włączyć ogień pod garnkiem z schabem, wlać sos, wymieszać, a następnie dodać wody do powierzchni, gdzie sięga schab w garnku. Schab musi trochę wystawać z wody. Należy często mieszać, aby sos równomiernie gęstniał w całym garnku, by nie powstały kluski. Kiedy sos będzie gęsty pozostawić na małym ogniu, aż zmięknie mięso i pod koniec duszenia dodać paprykę, zagotować.

Schab po Chińsku

Podawać na gorąco z ryżem, można dodać na talerz plastry ananasa, świetnie komponuje się ze smakiem schabu w sosie.

Schab po Chińsku

Smacznego !!!

18:07, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 września 2017

Makaron Bavette alla Vodka 

Skład:

ok. 100g makaronu Bavette (powinien być makaron penne, ale akurat nie miałam)

1 cebula

¼ szklanki wódki

100g boczku wędzonego

1 puszka pomidorów pelati

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 36%)

sól

chili w płatkach ew. papryka ostra mielona

40g startego parmezanu       

1 łyżka masła

 Makaron Bavette alla Vodka

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy (odlewamy i odstawiamy także ok. ½ szklanki wody z gotowania makaronu)

Boczek kroimy w małą kostkę lub słupki.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni wytapiamy boczek. Dodajemy masło oraz cebulę, którą lekko szklimy na małym ogniu. Dodajemy czosnek i zalewamy wódką. Dusimy ok. 3-5 min. Teraz dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu ok. 15min, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, płatkami chili lub papryką ostrą mieloną. Mieszamy i dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze ok. 3 min.

Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy.

Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub bazylią.

Makaron Bavette alla Vodka

Makaron Bavette alla Vodka

Makaron Bavette alla Vodka

Smacznego !!!

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Milanesa Neapolitana 

Skład:

2 filety z kurczaka

2 jajka

3 łyżki mleka

1 łyżeczka natki kolendry (może być suszona)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

bułka tarta

Sos:

1 puszka pomidorów krojonych

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

oregano, bazylia

cukier

Dodatkowo:

8 plastrów szynki

2 kule mozzarella (po 100g każda)

natka pietruszki

olej kokosowy lub olej słonecznikowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Każdy filet przecinamy w poprzek na dwa kotlety.

Każdy kotlet delikatnie rozbijamy.

W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dorzucamy kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do masy jajecznej wkładamy kotlety. Dokładnie zanurzamy i mieszamy, aby każdy kotlet był dokładnie zamoczony. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Milanesa Neapolitana

W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondelku, gdy się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok.20 min.)

Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Wykładamy na blasze.

Na każdy kotlet nakładamy sos pomidorowy,

Milanesa Neapolitana

na sos po dwa plasterki szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli.

Milanesa Neapolitana

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10min.

Wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki

Milanesa Neapolitana

i polewamy resztą sosu.

Podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Milanesa Neapolitana

Milanesa Neapolitana

Milanesa Neapolitana

Smacznego !!!

11:19, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 39
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi