środa, 20 września 2017

Koreański Ryż Smażony z Karkówką 

Skład:

Mięso:

3 plastry karkówki

sól, pieprz

3 łyżki sosu barbecue

1 łyżka sosu chili-słodkiego

olej

Dodatkowo:

100g ryżu

1 mniejsza marchew

3 duże ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.5cm)

pół małego pora

1 papryczka chili

1 jajko

2-3 łyżki sosu sojowego

Na wierzch:

Jajko w koszulce

Szczypiorek

 Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Karkówkę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy z każdej strony, aż mocno się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i kroimy w cienkie paski lub rozrywamy mięso na mniejsze kawałki.

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Przekładamy do miski i polewamy sosem barbecue i sosem chili. Mieszamy i odstawiamy.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Chili kroimy w krążki.

Imbir obieramy i trzemy na tarce.

Marchew obieramy i kroimy w cieniutkie słupki.

Por kroimy w krążki.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy chili, czosnek, marchew, por i imbir.

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Smażymy, na małym ogniu ok. 1-2 min. i dorzucamy mięso wraz z sosem. Smażymy kolejne 2-3 min, aż na mięsie z sosu zacznie się robić „skorupka”. Teraz wbijamy całe jajko i szybko mieszamy. Dodajemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy sosem sojowym.

Nakładamy na talerz. Na wierzchu układamy jajko w koszulce i posypujemy szczypiorkiem.

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Koreański Ryż Smażony z Karkówką

Smacznego !!!

niedziela, 17 września 2017

Medaliony z Kurczaka w Sosie Musztardowo - Koperkowym 

Skład:

2 filety z kurczaka

1 większa cebula

2 łyżki przyprawy do kurczaka staropolskiego

2 łyżki musztardy sarepskiej

3 łyżki śmietany 18%

pęczek posiekanego koperku

3 łyżki mąki + 100ml wody

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Filety kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kotleciki.

Mięso oprószamy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku.

Kotlety podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do miseczki, a na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę.

W garnku zagotowujemy ok. 1500ml wody, do gotującej wody wrzucamy usmażone mięso i cebulę. Dorzucamy ok. 1 łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20min.

Po tym czasie wyjmujemy mięso, dodajmy musztardę i mieszamy.

W misce rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do garnka. Mieszamy

Następnie do sosu dodajemy śmietanę i koperek.

Przyprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Dodajemy mięso i dusimy całość jeszcze ok.3-5min.

Podajemy z ryżem, kaszą kuskus lub ziemniakami.

Medaliony z Kurczaka w Sosie Musztardowo - Koperkowym

Medaliony z Kurczaka w Sosie Musztardowo - Koperkowym

Smacznego !!!

15:40, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 września 2017

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe) 

Skład:

400g mięsa mielonego (najlepiej drobiowego)

400g brukselki

150g ryżu parboiled (może być brązowy)

1 większa cebula

3 ząbki czosnku

1 mała marchew

500ml passaty pomidorowej Jamar

500ml bulionu drobiowego

śmietana

sól, pieprz

szczypta pieprzu cayenne

szczypta tymianku

szczypta majeranku

 Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Brukselkę oczyszczamy i kroimy na pół.

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Ryż płuczemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone, smażymy ciągle mieszając, aby z mięsa zrobiły się małe grudki. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dorzucamy czosnek i marchew. Mieszamy.

Po ok. 30 sek. dokładamy brukselkę i ryż.

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Zalewamy bulionem i passatą pomidorową Jamar.

Doprawiamy solą, pieprzem czarnym, pieprzem cayenne oraz tymiankiem i majerankiem.

Dusimy ok. 20 min. (od czasu do czasu mieszamy).

Nakładamy na talerze.

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Dekorujemy kleksem śmietany (możemy dodać śmietanę od razu do potrawy, wymieszać i podawać).

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Brukselka w Sosie ala Gołąbki (Danie Jednogarnkowe)

Smacznego !!!

środa, 13 września 2017

Jamar 

Kilka dni temu otrzymałam taką oto niespodziankę od firmy Jamar.

Do testowania od razu poszły ketchupy, które naprawdę wszystkim bardzo smakowały. Ketchupy te są bez konserwantów, o wyraźnym smaku pomidorów. Bardzo dobrze przyprawione o odpowiedniej konsystencji. Naprawdę polecam są pycha.

Jamar

Mieszanka warzywna Jamar, która składa się z groszku, marchewki oraz kukurydzy, wspaniale się sprawdza w sałatce, zupie i czy innych potrawach (niedługo przepis na blogu). Warzywa te są chrupiące i odpowiednio przyprawione.

Jamar

Fasola Biała Jaś. Całe nie rozgotowane fasolki idealnie nadają się do zup, potrawek, sałatek, pasztetów, itp.

Jamar

Passata Pomidorowa czyli przetarte pomidory – mój ulubiony dodatek do przygotowywania sosów, zup, zapiekanek i innych potraw. Co ważne w tym produkcie nie ma pestek czy kawałków skórek (co się zdarza w innych passatach). Bardzo smaczna, odpowiedniej konsystencji jak przetarte pomidory i taka też w smaku.

Jamar

Za produkty Firmie Jamar bardzo dziękuję, a państwu serdecznie polecam:)

Jamar

12:23, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 września 2017

Przepis znalazłam na stronie Kulinarne Przeboje i bardzo mnie zaciekawił, ponieważ uwielbiam takie smaki, podobne danie już kiedyś przygotowałam (przepis Tutaj), ale te jest z kurczakiem i jest naprawdę pyszne.

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem 

Skład:

2 filety z kurczaka

1 mały kalafior

2 cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki przyprawy curry

½ łyżeczki kurkumy

400ml mleka kokosowego

¾ łyżeczki pieprzu cayenne

¾ łyżeczki startego imbiru

sól, pieprz

szczypiorek

oliwa z oliwek

2-3 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Mięso przekładamy do miski i skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy sól, 1 łyżeczkę curry, pieprz. Mieszamy i odstawiamy na min. 30min do lodówki.

Cebule drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki.

Na głęboką patelnie wlewamy kilka łyżeczek oliwy z oliwek, wrzucamy na nią cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy czosnek i imbir. Po ok. 30 sekundach dorzucamy mięso i smażymy ok. 3 minut. Następnie dodajemy kalafior i smażymy kolejne 2-3 min. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i ok. ½ szklanki wody. Doprawiamy solą, resztą curry, kurkumą, pieprzem cayenne i mieszamy. Nakładamy pokrywkę. Dusimy ok.15 minut. Na koniec potrawę oprószamy mąką i mieszamy.

Nakładamy na talerze i dekorujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Curry z Kurczakiem i Kalafiorem

Smacznego!!!

czwartek, 07 września 2017

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Skład:

3 duże filety z kurczaka

sól

olej do smażenia

Farsz:

1 średnia cebula

4 ogórki konserwowe

5-6 łyżek ketchupu

½ łyżeczki mielonego kuminu

Panierka:

2 jajka

4 łyżki kefiru

mąka

bułka tarta

Mieszanka Przypraw:

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżka przyprawy do kurczaka

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ przyprawy garam masala

 Roladki Drobiowe po Cygańsku

Przygotowanie:

Składniki mieszanki przypraw łączymy ze sobą w miseczce. Odstawiamy.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Ogórek i cebulę drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miski, dodajemy ketchup i kumin. Mieszamy i odstawiamy.

Filety z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w poprzek na dwa kotlety

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Każdy kotlet układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i mięso rozbijamy tłuczkiem.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Każdy kotlet oprószamy solą i mieszanką przypraw wcześniej przygotowaną.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Na kotlet nakładamy po około łyżce farszu

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Najpierw składamy do środka obydwa dłuższe brzegi, a następnie zwijamy w roladkę (najlepiej jest to robić za pomocą folii na której rozbijałyśmy mięso).

Zawijamy ciasno w folię spożywczą i odkładamy na talerz. Roladki umieszczamy w lodówce aby dobrze się schłodziły, pomoże to nam w panierowaniu.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

W międzyczasie przygotowujemy trzy miseczki, do jednej miski wsypujemy ok. 6 łyżek mąki i dodajemy resztę mieszanki przypraw i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i dodajemy kefir i roztrzepujemy. Do trzeciej miski wsypujemy bułkę tartą (możemy także dodać mieszankę przypraw – trochę do mąki a trochę do bułki)

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki odwijamy z folii i obtaczamy w mące, formujemy w dłoniach i zamaczamy w jajku z kefirem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ponownie formujemy w dłoniach. Odkładamy na talerz i ponownie schładzamy w lodówce

Teraz jeszcze raz powtarzamy czynność z panierowaniem czyli roladki obtaczamy w mące, jajku i bułce.

Smażymy na głębokim oleju (u mnie we frytkownicy) na złoty kolor.

Następnie roladki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku przez 10-15 min w temp. 200c.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Roladki Drobiowe po Cygańsku

Smacznego !!!

11:17, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 września 2017

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry 

Skład:

4-5 udek z kurczaka bez kości i skóry

pół mniejszego kalafiora

2 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

bułka tarta

1 cebula

1 łyżka czerwonej pasty curry

sól

½ łyżeczki ostrej papryki

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie prawie miękki. Odcedzamy i studzimy.

Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą, papryką ostrą i pastą curry.

Cebule drobno siekamy. Podsmażamy, studzimy i dodajemy do kurczaka.

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dokładamy do kurczaka.

Całość mieszamy i wbijamy jajka oraz dosypujemy mąkę i trochę bułki, doprawiamy jeszcze do smaku solą. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu z każdej strony.

Podajemy z sosem gyros lub czosnkowym z firmy Folwark, frytkami lub ziemniakami puree.

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Kotlety Siekane z Kalafiorem o Smaku Curry

Smacznego !!!

14:22, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 września 2017

 Schab po Chińsku

Skład:

500g schabu bez kości

1 cebula

1 papryka zielona

1 papryka czerwona

olej do smażenia

Marynata:

Białko z jednego jaja

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka wódki

Sos:

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

szczypta chili

½ łyżeczki soli

3 łyżki wody

 

Przygotowanie: 

Schab opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu,

Schab po Chińsku

pokroić w plastry grubości 1,5 cm, a następnie podłużne kawałki ok. 3-4 cm.

Schab po Chińsku

Połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty.

Schab po Chińsku

Zalać nią mięso, wymieszać i odstawić na 3 godziny.

Schab po Chińsku

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w paski wielkości kawałków mięsa.

Schab po Chińsku

Połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.

Zamarynowane kawałki mięsa smażyć na silnie rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, przez 10 minut. Wyjąć, osączyć nad patelnią i włożyć do garnka (garnek musi być duży, aby można swobodnie mieszać). Na tym samym tłuszczu na patelni, obsmażyć przez 3 minuty, ciągle mieszając cebulę, wyjąć i osączyć, włożyć do schabu.

Powtórzyć to samo z papryką, ale nie wkładać jej do schabu, lecz do innego naczynia.

Włączyć ogień pod garnkiem z schabem, wlać sos, wymieszać, a następnie dodać wody do powierzchni, gdzie sięga schab w garnku. Schab musi trochę wystawać z wody. Należy często mieszać, aby sos równomiernie gęstniał w całym garnku, by nie powstały kluski. Kiedy sos będzie gęsty pozostawić na małym ogniu, aż zmięknie mięso i pod koniec duszenia dodać paprykę, zagotować.

Schab po Chińsku

Podawać na gorąco z ryżem, można dodać na talerz plastry ananasa, świetnie komponuje się ze smakiem schabu w sosie.

Schab po Chińsku

Smacznego !!!

18:07, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 01 września 2017

Makaron Bavette alla Vodka 

Skład:

ok. 100g makaronu Bavette (powinien być makaron penne, ale akurat nie miałam)

1 cebula

¼ szklanki wódki

100g boczku wędzonego

1 puszka pomidorów pelati

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki gęstej śmietany (użyłam 36%)

sól

chili w płatkach ew. papryka ostra mielona

40g startego parmezanu       

1 łyżka masła

 Makaron Bavette alla Vodka

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odkładamy (odlewamy i odstawiamy także ok. ½ szklanki wody z gotowania makaronu)

Boczek kroimy w małą kostkę lub słupki.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni wytapiamy boczek. Dodajemy masło oraz cebulę, którą lekko szklimy na małym ogniu. Dodajemy czosnek i zalewamy wódką. Dusimy ok. 3-5 min. Teraz dolewamy wodę z gotowania makaronu oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na małym ogniu ok. 15min, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, płatkami chili lub papryką ostrą mieloną. Mieszamy i dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze ok. 3 min.

Do sosu wrzucamy makaron i mieszamy.

Nakładamy na talerze i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub bazylią.

Makaron Bavette alla Vodka

Makaron Bavette alla Vodka

Makaron Bavette alla Vodka

Smacznego !!!

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Milanesa Neapolitana 

Skład:

2 filety z kurczaka

2 jajka

3 łyżki mleka

1 łyżeczka natki kolendry (może być suszona)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

bułka tarta

Sos:

1 puszka pomidorów krojonych

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

oregano, bazylia

cukier

Dodatkowo:

8 plastrów szynki

2 kule mozzarella (po 100g każda)

natka pietruszki

olej kokosowy lub olej słonecznikowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Każdy filet przecinamy w poprzek na dwa kotlety.

Każdy kotlet delikatnie rozbijamy.

W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dorzucamy kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do masy jajecznej wkładamy kotlety. Dokładnie zanurzamy i mieszamy, aby każdy kotlet był dokładnie zamoczony. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Milanesa Neapolitana

W międzyczasie przygotowujemy sos: cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondelku, gdy się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok.20 min.)

Kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Wykładamy na blasze.

Na każdy kotlet nakładamy sos pomidorowy,

Milanesa Neapolitana

na sos po dwa plasterki szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli.

Milanesa Neapolitana

Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10min.

Wyjmujemy, posypujemy posiekaną natką pietruszki

Milanesa Neapolitana

i polewamy resztą sosu.

Podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Milanesa Neapolitana

Milanesa Neapolitana

Milanesa Neapolitana

Smacznego !!!

11:19, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 sierpnia 2017

Caipiroska – koktajl alkoholowy, odmiana caipirinhy (przepis Tutaj). Jest przygotowywany z wódki zamiast stosowanej w caipirinhi cachaçy.

Caipiroska 

Skład:

50ml wódki - można więcej :)

2 –3 łyżeczki cukru trzcinowego

pół limonki

Lód kruszony

 

Przygotowanie:

Do niskiej szklanki z grubym dnem (takiej do whisky) wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy kilka cząstek limonki. Ugniatamy, aby limonka puściła sok. Mieszamy. Napełniamy szklankę do pełna kruszonym lodem. Uzupełniamy wódką. Dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił.

Pijemy za pomocą słomki :)

Caipiroska

Caipiroska

Na Zdrówko :)

środa, 23 sierpnia 2017

Przepis znalazłam na stronie: twistedfood.co.uk.

Trochę go zmodyfikowałam, ponieważ w oryginale jest użycie 6 jaj na 17 tacos, ja użyłam 4 na 16 tacos i było za dużo jajecznicy (no chyba że zrobimy większe tacos, czyli jeden krążek z jednego kawałka chleba) oraz dodałam szczypiorek.

Danie jest obłędnie chrupiące, a zarazem niebiańsko mięciutkie, do tego nutka wędzonki.....pyszności.

Nadaję się nie tylko na wspaniałe śniadanie, ale będzie również hitem na imprezie i w przeciwieństwie do tacos z tortilli jest równie dobre na zimno jak i na ciepło.

 Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Skład:

8 kawałków chleba tostowego

2 łyżki masła

Jajecznica:

4 jajka

4 łyżki śmietany 18%

mały pęczek szczypiorku

1 łyżka masła

sól, pieprz

Dodatkowo:

4 plasterki boczku

½ szklanki startego sera

 Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Przygotowanie:

Każdy kawałek chleba wałkujemy.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Następnie za pomocą wąskiej szklanki wykrawamy po dwa krążki z każdego kawałka chleba

(radzę najpierw przyłożyć szklankę czy uda nam się wykroić za pomocą owej szklanki dwa krążki z każdej pajdy chleba)

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

2 łyżki masła roztapiamy.

Każdy krążek z chleba ponownie wałkujemy i smarujemy (z obydwu stron) za pomocą pędzelka roztopionym masłem. Delikatnie składamy na pół jak łódeczki.

Blachę od muffinek odwracamy do góry dnem

W szczeliny wkładamy łódeczki tacos.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez ok. 10-15 min w temp. 200C. (pilnujemy aby nam się nie spaliły)

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

W międzyczasie przygotowujemy jajecznicę: Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, posiekany szczypiorek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie roztrzepujemy, aż składniki się połączą.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

W rondelku rozpuszczamy masło, na masło wylewamy masę jajeczną i cały czas mieszamy, aż masa lekko zgęstnieje.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Plasterki boczku lekko wytapiamy, studzimy i kroimy w słupki.

Jajecznicę wkładamy do łódeczek Tacos, które układamy na blasze.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Na wierzchu układamy po 2-3 słupki boczku.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Posypujemy startym żółtym serem.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 5 min. w temp. 200C.

Wyjmujemy i od razu podajemy do zjedzenia.

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Tacos z Chleba Tostowego z Jajecznicą

Smacznego !!!

12:53, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 sierpnia 2017

Ogórki Kartuskie

Skład:

ok. 2,5-3 kg ogórków

3 marchewki

3 cebule

koper

chrzan

2 czerwone papryki                      

ziarenka pieprzu

ziele angielskie

liść laurowy

gorczyca

Zalewa:

2,25l wody

0,5l octu

0,5kg cukru

5 łyżeczek soli

 Ogórki Kartuskie

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy i odstawiamy do wyschnięcia.

Marchew obieramy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra lub w krążki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.

Do każdego słoika wkładamy po 2-3 krążki cebuli, garść pokrojonej marchewki, koper, słupek chrzanu i ciasno wkładamy ogórki. Pomiędzy ogórki wciskamy paski papryki, 1 liść laurowy, dodajemy po 1 łyżeczce gorczycy, 3 ziela angielskie i kilka ziaren pieprzu.

Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy i odstawiamy na noc.

Na drugi dzień pasteryzujemy przez 8min. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Wynosimy do spiżarni lub piwnicy.

Z tej porcji wyszło mi 6 słoików po 900ml.

Ogórki Kartuskie

Ogórki Kartuskie

Ogórki Kartuskie

Ogórki Kartuskie

Ogórki Kartuskie

Smacznego !!!

13:07, joannas1976 , Przetwory
Link Komentarze (1) »
czwartek, 17 sierpnia 2017

 Zupa Gyros

Skład:

600g filetów z kurczaka

300g pieczarek

4 ogórki kiszone

2 cebule

150ml passaty pomidorowej

150ml śmietany 18%

3 łyżki mąki

2 litry bulionu drobiowego

sól

ostra papryka

½ łyżeczki przyprawy garam masala

½ łyżeczki przyprawy gyros

olej do smażenia

 Zupa Gyros

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i oprószamy solą, papryką ostrą, garam masala i przyprawą gyros. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.

Cebule obieramy i drobno siekamy.

Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Smażymy, aż się zrumieni i następnie przekładamy do bulionu.

Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, gdy się zrumienią to dodajemy cebule i ogórki. Smażymy, aż cebula i ogórki się zrumienią i przekładamy do bulionu.

Całość gotujemy ok. 10 minut. Dolewamy passatę pomidorową.

W miseczce mieszamy mąkę z odrobiną wody, dolewamy śmietanę i mieszamy. Mieszanką „zaciągamy” zupę. Przyprawiamy do smaku.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Zupa Gyros

Zupa Gyros

Zupa Gyros

Zupa Gyros

11:42, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Ogórki po Meksykańsku

Ogórki po Meksykańsku

Skład:

2 kg ogórków gruntowych

6 ząbków czosnku

4 łyżki soli

¼ szklanki oliwy

1 szklanka octu

¾ szklanki cukru

3 łyżeczki ziaren gorczycy

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki płatków chili

½ łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze plastry (ok.1,5-2cm). Przekładamy do miski i posypujemy solą. Miskę z ogórkami odstawiamy na ok. 6-8h (od czasu do czasu mieszamy).

Ogórki po Meksykańsku

Po tym czasie ogórki odcedzamy. Ponownie przekładamy do miski i polewamy gorącym olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszone liście laurowe oraz resztę przypraw.

Ogórki po Meksykańsku

Ocet zagotowujemy razem z cukrem. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

Gorącą marynatą zalewamy ogórki.

Odstawiamy na ok. 12h. Mieszamy od czasu do czasu.

Ogórki po Meksykańsku

Przekładamy do wyparzonych słoików, zalewamy marynatą w której były ogórki i zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy 5min.

Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Gdy wystygną to odstawiamy do spiżarni.

 Ogórki po Meksykańsku

Smacznego !!!

15:36, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 11 sierpnia 2017

 Zapiekanka Ryżowa Gyros

Skład:

2 pojedyncze filety z kurczaka

200g ryżu

1 mniejsza czerwona papryka

4 konserwowe ogórki

1 duża cebula

ketchup

majonez

przyprawa gyros

ser żółty

sól, pieprz

papryka ostra

olej do smażenia

trochę posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu. Przekładamy do miski i dodajemy ½ łyżeczki przyprawy gyros. Mieszamy.

Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą gyros. Mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w plasterki.

Paprykę oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę.

Ser trzemy na dużych oczkach tarki.

Kurczaka smażymy na złoty kolor, gdy się zrumieni to dorzucamy cebulę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy ogórka konserwowanego.

W naczyniu żaroodpornym rozkładamy ryż, mocno ugniatamy. Następnie na ryżu rozsmarowujemy ketchup i majonez (ilość wg uznania, ja dałam po 2 łyżki)

Teraz rozsypujemy starty żółty ser.

Na ser rozkładamy paprykę i podsmażonego ogórka. Następnie wykładamy mięso z cebulą.

Na mięso ponownie rozsmarowujemy ketchup i majonez.

Całość przykrywamy serem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 min. w temp. 180s.

Smacznego !!!

środa, 09 sierpnia 2017

 Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Skład:

80g makaronu Bavette

1 mały brokuł

150g wędzonego boczku

1 mała lub pół pieczonej kiełbasy

1 cebula

3 ząbki czosnku

300g śmietany

150g startego sera mozzarella

sól, pieprz czarny mielony

1 łyżeczka octu

olej

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu odstawiamy.

Brokuł wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z łyżeczką octu. Gotujemy ok. 8-10 min, ma być al dente. Odcedzamy, studzimy i dzielimy na małe różyczki – łodygę wyrzucamy.

Boczek kroimy w słupki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni wytapiamy boczek, dorzucamy kiełbasę, dolewamy trochę oleju, gdy kiełbasa się lekko zrumieni to dokładamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dorzucamy brokuł.

Śmietanę mieszamy z wodą z makaronu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wylewamy na patelnię. Chwilę dusimy, aż sos lekko zgęstnieje.

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Następnie dodajemy makaron. Delikatnie mieszamy.

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Posypujemy startym serem. Mieszamy i nakładamy na talerze.

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Makaron Bavette w Kremowym Sosie z Wedzonką i Brokułem

Smacznego !!!

niedziela, 06 sierpnia 2017

Ogórki Krokodylki 

Skład:

2 kg małych ogórków gruntowych

2 główki czosnku

4 łyżki soli

4 łyżeczki sproszkowanego chili

Zalewa:

½ litra octu

1kg cukru

8 łyżek oliwy

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy. Osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Przekładamy do miski, skórą do dołu i każdą warstwę oprószamy solą. Odstawiamy na minimum 6 godzin.

Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków i dokładamy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz chili. Mieszamy.

Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy ogórki. Odstawiamy na minimum 12 godzin i od czasu do czasu mieszamy.

Składniki zalewy nie przykryją nam ogórków w misce, ale nie przejmujmy się tym, ogórki puszczą jeszcze sok i zalewy będzie akurat. Należy tylko pamiętać o mieszaniu ich.

Po tym czasie ogórki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy marynatą.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 min.

Smacznego !!!

07:09, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
piątek, 04 sierpnia 2017

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Skład:

5 udek z kurczaka bez skóry i kości

1 brokuł

1 cebula

2 jajka

4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

bułka tarta

sól, pieprz

2 łyżeczki przyprawy gyros

olej do smażenia

 Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Przygotowanie:

Udka myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Brokuł gotujemy, aż będzie prawie miękki w osolonej wodzie z odrobiną octu winnego. Studzimy, odkrawamy głąb, a same różyczki kroimy i dodajemy do kurczaka.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy. Ostudzoną dodajemy do miski z kurczakiem.

Mięso mieszamy i wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą gyros.

 Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę bułki tartej i ponownie mieszamy.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Chłodzimy w lodówce, a następnie formujemy w dłoniach kotlety.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem, aby kotlety w środku się dopiekły.

Możemy podać same z sosem czosnkowym lub z kaszą, z ziemniakami purre, z ziemniakami pieczonymi lub zwykłymi z wody.

Kotlety te są tak pyszne, że idealnie sprawdzą się jako zimna lub ciepła przekąska na imprezowym stole.

Kotlety Siekane z Brokułem o Smaku Kebab

Smacznego !!!

15:30, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 03 sierpnia 2017

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu 

Skład:

100g kaszy jaglanej

100g kaszy jęczmiennej

1 większa cebula

2 suszone pomidory

1 średnia marchewka

sól, pieprz

olej

150-200ml bulionu drobiowego

 

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną opłukujemy i gotujemy ok. 15min. w osolonej wodzie.

Kaszę jaglaną opłukujemy, następnie przelewamy wrzątkiem i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15min.

( miałam kaszę jaglaną i jęczmienną w woreczku i obydwie gotowałam razem, następnie odcedziłam z wody, wyjęłam z woreczka i wymieszałam w misce)

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Pomidory kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, następnie podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy marchew i pomidory. Całość mieszamy i smażymy ok. 3-5min.

Kaszę dokładamy do podsmażonych warzyw. Mieszamy i po chwili zalewamy bulionem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelnię nakładamy pokrywkę. Patelnię owijamy w ręcznik i wkładamy na ok. 30min. w ciepłe miejsce (ja wkładam pod kołdrę) aby „wypiła” cały bulion i zmiękła.

Podajemy do obiadu jako zamiennik ziemniaków. Fantastycznie smakuje z kotletami, potrawką, roladkami, gulaszem lub pieczonym kurczakiem.

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu

Kasza Jaglana i  Jęczmienna z Marewką do Obiadu

Smacznego !!!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 39
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi