wtorek, 22 listopada 2016

 Skrzydełka Panierowane w Occie

Skład:

1 kg skrzydełek

bulion drobiowy

bułka tarta

1 jajko

olej do smażenia

Zalewa:

3 szkl. wody

¾ szkl. octu 10%

3 łyzki cukru

2 łyżki soli

3 łyżki ketchupu lub 1½ łyżki koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, odcinamy lotkę (końcówkę skrzydełka), dzielimy skrzydełko na dwie części (możemy także zrobić skrzydełka w całości).

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka przekładamy do bulionu i gotujemy ok. 30-40min. Następnie wyjmujemy i studzimy. Ostudzone skrzydełka moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Skrzydełka Panierowane w Occie

Smażymy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy zalewę.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cebulę, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i sól. Zagotowujemy i dodajemy ketchup. Dokładnie mieszamy.

W misce układamy warstwę skrzydełek i następnie rozkładamy cebulę z zalewy

Na cebulę wykładamy kolejną warstwę skrzydełek i cebuli i tak do wyczerpania produktów.

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka Panierowane w Occie

Zalewamy gorącą marynatą.

Skrzydełka Panierowane w Occie

Odstawiamy na dwa dni do lodówki.

Podajemy jako przekąskę ...

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka Panierowane w Occie

Skrzydełka Panierowane w Occie

Smacznego !!!

11:38, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 listopada 2016

 Frytki Drobiowe

Skład:

2 pojedyncze filety z kurczaka

przyprawa gyros Kotanyi

sól

bułka tarta

1 jajko

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kroimy w cienki słupki.

Frytki Drobiowe

Przekładamy do miski i przyprawiamy solą oraz przyprawą gyros. Mieszamy. Odstawiamy na 30min.

Frytki Drobiowe

Następnie do mięsa wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

Do oddzielnej miski wsypujemy bułkę tartą i każdą frytkę drobiową obtaczamy w bułce.

Frytki Drobiowe

Otrząsamy z nadmiaru bułki i układamy na talerzu.

Frytki Drobiowe

Następnie smażymy na głębokim oleju (ja smażyłam w frytkownicy) na złoty kolor.

Podajemy z frytkami ziemniaczanymi i sosami Folwark.

Frytki Drobiowe

Frytki Drobiowe

Zapraszam do zakupu sosów Folwark na:

https://www.frisco.pl/q,folwark/stn,searchResults 

Frytki Drobiowe

Frytki Drobiowe

Frytki Drobiowe

Frytki Drobiowe

Smacznego !!!

 
11:12, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 listopada 2016

 Pulpety w Sosie Myśliwskim

Skład:

Na pulpety:

500g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)

1 mała cebula

1 jajko

½ szklanki bułki tartej

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Na sos:

200g wędzonego boczku

4 małe kiszone ogórki

5 pieczarek

2 kapelusze suszonych podgrzybków

1 cebula

3 łyżki ostrego ketchupu

5 łyżek mąki + ok. 200ml wody

3 liście laurowe

sól

papryka ostra

1,5-2l wody

Dodatkowo:

Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pulpety: Mięso dokładnie mieszamy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy na patelni z każdej strony. Pulpety zdejmujemy z patelni i odkładamy.

Pulpety w Sosie Myśliwskim

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w słupki boczek. Gdy się lekko zrumieni to dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Na koniec smażenia dodajemy pokrojone w słupki ogórki kiszone. Jeszcze chwilę smażymy.

W garnku zagotowujemy ok. 1,5-2l wody i wrzucamy podsmażony boczek z cebulą, pieczarkami i ogórkiem. Dorzucamy pokruszone, suszone kapelusze podgrzybków oraz liście laurowe. Gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 30-40min.

Mąkę łączymy z wodą i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do garnka z sosem i mieszamy. Dodajemy ketchup i przyprawiamy do smaku solą i papryką ostrą. Teraz dorzucamy podsmażone pulpety i całość jeszcze dusimy przez ok. 15min.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z puree ziemniaczanym i z duszoną kiszoną kapustą (przepis tutaj).

Pulpety w Sosie Myśliwskim

Pulpety w Sosie Myśliwskim

Pulpety w Sosie Myśliwskim

Smacznego !!!

10:28, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 listopada 2016

 Spaghetti alla Puttanesca

Skład:

200g makaronu spaghetti

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

15 szt. czarnych oliwek

1 łyżka kaparów

8 filetów anchois

1 puszka tuńczyka w oleju

pół papryki chili

6-8 łyżek oliwy z oliwek

szczypta oregano

kilka kropel soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

ew. starty parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.

Filety anchois kroimy w drobną kostkę.

Oliwki kroimy w plasterki.

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy filety anchois i chili, po chwili wrzucamy czosnek. Całość mieszamy i dodajemy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusimy ok. 5-10min. Teraz dorzucamy oliwki i kapary. Po ok. 2min dorzucamy kawałki tuńczyka z puszki. Przyprawiamy do smaku szczyptą oregano i kilkoma kroplami soku z cytryny. Na koniec dokładamy makaron, mieszamy i wykładamy na talerz.

Dekorujemy posiekaną natką pietruszki i ew. startym na drobnych oczkach parmezanem.

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca

Smacznego !!!

sobota, 05 listopada 2016

 Sałatka Bauera

Skład:

1 duży brokuł

300-400g pieczonej karkówki (przepis Tutaj)

2 ziemniaki

2 jajka

1 cebula

3 ząbki czosnku

majonez

sól, pieprz

½ łyżeczki octu

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z octem ok. 7 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Dzielimy na różyczki.

Ziemniaki obieramy i także gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w plastry, a następnie w kostkę.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Karkówkę kroimy w średnią kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem.

Wszystko przekładamy do miski i mieszamy.

Sałatka Bauera

Sałatka Bauera

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy na stół i zjadamy :)

Sałatka Bauera

Sałatka Bauera

Sałatka Bauera

Sałatka Bauera

Sałatka Bauera

Sałatka Bauera

Smacznego !!!

12:11, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 31 października 2016

 Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Skład:

1 średni kalafior

200g boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

350g śmietany

1 szklanka startego żółtego sera

sól, pieprz

szczypta tymianku

1 jajko

1 łyżka masła

 

Przygotowanie:

Kalafior płuczemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy i studzimy. Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Boczek wytapiamy na patelni, dodajemy masło i dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy czosnek. Zdejmujemy z palnika.

Śmietanę mieszamy z jajkiem, połową sera i przyprawami. Dodajemy na patelnię do boczku z cebulą. Mieszamy i zalewamy kalafior. Posypujemy resztą sera.

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 30-40min w temperaturze 200°C

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Zapiekany Kalafior  w Sosie Carbonara

Smacznego !!!

czwartek, 27 października 2016

 Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Skład:

4-5 plastrów karkówki

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 kartonik przetartych pomidorów

3 łyżki ostrego ketchupu

2 średnie ogórki konserwowe

6 większych ziemniaków

sól, pieprz

ostra papryka

zioła dalmatyńskie (może być inna mieszanka ziół)

½ łyżeczki suszonej bazylii

szczypta oregano

½ szklanki startego żółtego sera

1 kula mozzarelli

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 8-10min.

Karkówkę myjemy i kroimy w mniejsze paseczki.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Mięso przekładamy do miski.

1 cebulę kroimy w kostkę, a drugą w półkrążki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki.

Na oleju którym podsmażaliśmy mięso teraz podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy czosnek, mieszamy i zalewamy przetartymi pomidorami. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylia, oregano i ketchupem.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę plastrów ziemniaków. Przyprawiamy je lekko solą i ziołami dalmatyńskimi.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Następnie rozkładamy podsmażoną karkówkę, na karkówkę układamy cebulę i plasterki ogórka.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Posypujemy starym żółtym serem.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Przykrywamy resztą ziemniaków, które także przyprawiamy solą i ziołami.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym.

Na wierzchu rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 45min. w temp. 200°C.

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Zapiekanka z Karkówki po Cygańsku

Smacznego !!!

piątek, 07 października 2016

Paprykarz Warzywny 

Skład:

2 większe marchewki

1 średnia pietruszka

pół średniego selera

3 średnie cebule

1 czerwona papryka

puszka pomidorów pokrojonych

3 łyżki ostrego ketchupu

pół szklanki ugotowanego ryżu (można więcej wg uznania)

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

oliwa z oliwek (lub olej słonecznikowy)

 

Przygotowanie:

Marchew, seler i pietruszkę trzemy na średnich oczkach tarki.

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Do garnka (najlepiej z ceramicznym dnem) wlewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę, gdy ta się zeszkli to wrzucamy starte warzywa oraz paprykę. Całość chwilkę podsmażamy. Następnie wrzucamy zawartość puszki z pomidorami, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy ok. 10min. pod przykryciem. Dodajemy ugotowany ryż, ketchup i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Jeszcze chwilkę dusimy bez przykrycia, aż odparuje płyn. Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z pieczywem.

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Paprykarz Warzywny

Smacznego !!!

poniedziałek, 03 października 2016

 Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Skład:

Na pulpety:

400g mięsa mielonego z szynki

1 jajko

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

ostra papryka

2 płaskie łyżki masła

ok. pół szklanki bułki tartej

Na Sos:

700ml bulionu drobiowego

400g pieczarek

1 szklanka startego żółtego sera np.: Gouda

50g sera parmezan

4 czubate łyżki gęstej śmietany

3 łyżki mąki

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa

przyprawa w płynie

natka pietruszki do dekoracji

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle (delikatnie, ma się tylko zeszklić). Studzimy.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz przyprawami. Dodajemy bułkę tartą - tyle aby masa z mięsa mielonego była dość gęsta i dało się łatwo wyrabiać małe pulpety.

Gotowe pulpeciki przekładamy na talerz i obsypujemy 1 łyżką mąki.

Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy, zmniejszamy ogień.

W międzyczasie podsmażamy lekko pulpety. Następnie przekładamy je do bulionu.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Delikatnie podsmażamy na maśle i także przekładamy do bulionu. Całość dusimy ok. 10min.

Śmietanę mieszamy z odrobiną wody aby się rozrzedziła i dosypujemy resztę mąki. Dokładnie za pomocą trzepaczki mieszamy. Następnie przelewamy do garnka z pulpetami, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i przyprawą w płynie.

Na koniec dodajemy starty ser (trochę parmezanu odkładamy do dekoracji). Mieszamy.

Nakładamy na talerz i posypujemy resztą parmezanu oraz natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Pulpety w Sosie Serowo - Pieczakowym

Smacznego !!!

12:04, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 września 2016

Surówka z Marchwi z Chrzanem 

Skład:

1 duża marchew

1 łyżeczka tartego chrzanu (ja użyłam ze słoiczka)

sól, pieprz

szczypta cukru

parę kropli soku z cytryny

1 czubata łyżka majonezu

 

Przygotowanie:

Marchew trzemy na drobnych oczkach tarki. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy chrzan i majonez. Mieszamy.

Podajemy do obiadu.

Surówka z Marchwi z Chrzanem

Surówka z Marchwi z Chrzanem

Surówka z Marchwi z Chrzanem

Smacznego !!!

11:54, joannas1976 , Surówki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 27 września 2016

Ciasto Nocka 

Skład:

3 jajka

3 łyżki cukru

1½ łyżki mąki ziemniaczanej 

1½ łyżki mąki tortowej

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masa:

1l śmietanki  kremowej do ciast i deserów 30%

5 - 6 łyżek cukru pudru 

5 - 6 łyżek kakao 

5 łyżeczek żelatyny

1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

Warstwa z Galaretką

4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki

1½ l wrzącej wody 

Dodatkowo

1 tabliczka gorzkiej czekolady 

 

Przygotowanie:

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie przesiewamy przez sito.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Gdy będą już sztywne wsypujemy powoli cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy małymi porcjami mieszankę z mąki i kakao i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto przelewamy do formy 28x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25min (najlepiej sprawdzamy patyczkiem) w temp.180C.

Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Studzimy.

Przygotowanie galaretki:

Wszystkie galaretki rozpuszczamy  w 1½ litra wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch dzbanków po równej części. Pilnujemy aby za mocno nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i równomiernie rozprowadzić. 

Masa:

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, następnie dodajemy porcjami przesiane kakao i dokładnie mieszamy.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku (ok.1/3 szkl.) i mieszamy, aż się rozpuści. Lekko studzimy.

Do masy wlewamy cienkim strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części.  

Przekładanie ciasta

Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto rozlewamy galaretkę z jednego dzbanka. Czekamy aż galaretka stężeje.

Następnie na galaretkę nakładamy jedną porcję masy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.

Teraz na masę wylewamy kolejny dzbanek galaretki. Ponownie czekamy, aż galaretka stężeje tak aby było można rozłożyć resztę masy. Wstawiamy ponownie do lodówki.

Czekoladę trzemy na dużych oczkach tarki i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Schładzamy w lodówce.

Ciasto Nocka

Ciasto Nocka

Ciasto Nocka

Ciasto Nocka

Ciasto Nocka

Ciasto Nocka

Smacznego !!!

czwartek, 22 września 2016

 Schab w sosie z ogórków kiszonych

Skład:

8 plastrów schabu

1 duża cebula

500 g ogórków kiszonych

1 łyżka mąki

sól, pieprz

słodka papryka

papryka chili w proszku

2 liście laurowe

szczypta cukru

woda

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab delikatnie rozbić i przesmażyć z obu stron. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Ponownie podsmażyć z obu stron.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Cebulę pokroić w kostkę, dołożyć do schabu i zrumienić.

Wlać 1,5 szklanki wody.

Mięso przyprawić chili, wrzucić liście laurowe. Gotować ok 20 min, a następnie zmniejszyć ogień i dusić też ok 20 min.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Mięso wyjąć i odłożyć.

Ogórki zetrzeć na tarce i dodać z cukrem do sosu.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Zagotować.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos. Dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć plastry schabu i podgrzać.

Podawać np. z ziemniakami.

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Schab w sosie z ogórków kiszonych

Smacznego !!!

15:50, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 19 września 2016

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami 

Skład:

300g ciasta francuskiego (może być gotowe lub przepis Tutaj)

1 brokuł

1 mały udziec indyczy z kością (400-500g)

150g wędzonego boczku

1 duża czerwona cebula

10 średnich pieczarek

400g śmietany 18%

200g sera żółtego

2 jajka

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki suszonego tymianku

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso z indyka odcinamy od kości, zdejmujemy skórę, oczyszczamy i myjemy. Następnie kroimy w paski. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30min, a następnie podsmażamy na patelni.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Brokuła wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy ok. 7min. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy do wystudzenia. Następnie dzielimy na małe różyczki.

Boczek wędzony kroimy w słupki.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Ser żółty trzemy na tarce.

Formę do tarty o śr.28cm wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy jakieś ciężarki – u mnie to kulki ceramiczne.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i lekko podpiekamy (ok.10min.)

W międzyczasie na patelni wytapiamy boczek, następnie wrzucamy cebulę,

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

a po chwili pieczarki. Całość podsmażamy na dużym ogniu, aż odparuje cała woda z pieczarek i lekko się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier z kulkami ceramicznymi.

Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, pomiędzy brokuła rozkładamy podsmażone pieczarki z boczkiem i cebulą.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Teraz rozkładamy kawałki indyka. Całość lekko dociskamy.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Na zimną patelnię wylewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek i starty żółty ser (garść sera odkładamy). Patelnię wstawiamy na palnik i lekko podgrzewamy – śmietanę cały czas mieszamy.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Gotową masą zalewamy farsz na tartej. Wierzch posypujemy odłożonym serem.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30min. w temp. 220C.

Wyjmujemy tartę z piekarnika, chwilę studzimy i wyjmujemy z formy.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Kroimy na porcje i nakładamy na talerze.

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Tarta z Indykiem, Boczkiem, Brokułami i Pieczarkami

Smacznego !!!

12:19, joannas1976 , Tarta
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 września 2016

noże fiskars

Chyba w każdej kuchni podstawą jest dobry nóż.

Ostatnio otrzymałam do przetestowania fajny zestaw dwóch noży firmy Fiskars z serii Cook's Set.

noże fiskars

W zestawie mamy tradycyjny nóż „szefa kuchni” o długości ostrza 20cm. Jest to nóż z szerokim ostrzem przy rękojeści. Przeznaczony do siekania warzyw i krojenia mięsa. Nóż ten jest wykonany ze stali nierdzewnej, a rękojeść Softgrip gwarantuje pewny i wygodny uchwyt, dzięki czemu nóż dobrze układa się w dłoni.

noże fiskars

W zestawie mamy także mniejszy nóż przeznaczony do obierania warzyw i owoców. Ostrze o długości 11cm wykonane jest ze stali nierdzewnej, a antypoślizgowa rękojeść Softgrip zapewnia nam komfort i pewność w trzymaniu go w dłoni.

Noże firmy Fiskars to jakość, komfort i bezpieczeństwo podczas użytkowania. Dzięki nim przygotowanie posiłków staje się prawdziwą przyjemnością.

Noże te można myć w zmywarce i nadal są bardzo ostre.

noże fiskars

Polecam i życzę wspaniałej zabawy w kuchni podczas przygotowania posiłków :)

13:49, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 września 2016

 Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Skład:

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 świeża kajzerka

1 jajko

sól, pieprz

½ łyżeczki suszonego czosnku

½ łyżeczki suszonego tymianku

olej do smażenia

mąka

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy poziomo, wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem.

Kajzerkę (dobrze jest wcześniej lekko zamrozić, aby lepiej się nam kroiło) kroimy w drobną kostkę.

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Przekładamy do miski i dodajemy czosnek i tymianek. Mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy.

Kotlety obtaczamy w mące, otrząsamy z nadmiaru, a następnie zanurzamy w jajku i potem w bułce z przyprawami.

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Bułkę lekko dociskamy i od razu smażymy na rozgrzanym oleju po ok.3-4 min z każdej strony.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Filet z Kurczaka w Chrupiącej Panierce

Smacznego !!!

12:12, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 11 września 2016

 Ciasto Smerfuś

Skład:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa:
400 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 niebieskie galaretki w proszku (każda na 500 ml wody)
1 szklanka umytych, osączonych borówek amerykańskich (mogą być jagody)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 niebieska galaretka
1 fix do śmietany
1-2 łyżki cukru pudru
2 szklanki umytych, osączonych borówek amerykańskich (lub jagody)

 

Przygotowanie:

Biszkopt:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie do piany z białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Następnie dodać aromat i wymieszać.
Do masy dodać w dwóch partiach przesianą mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut w 180°c.
Ciasto wyjąć z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyjąć z blaszki i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia, przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Masa:
Jedną galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Głęboki talerz lub miskę wyłożyć folią spożywczą. Wlać do niej rozpuszczoną galaretkę i odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Następnie ściągnąć z galaretki folię i pokroić ją w kostkę.
Pozostałe dwie galaretki również rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę kremówkę 400 ml ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Powoli cały czas mieszając, wlewać do niej całkowicie ostygniętą, lekko tężejąca galaretkę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i 1 szklankę borówek, wymieszać łyżką. Krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać.

Ciasto Smerfuś

Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta i lekko docisnąć.
Wierzch:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać borówkami.

Ciasto Smerfuś
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Lekko tężejącą galaretką polać wierzch ciasta i  wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Kroimy na porcje i zjadamy :)

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Ciasto Smerfuś

Smacznego!!!

sobota, 10 września 2016

 Penne z Łososiem w Sosie Koperkowym

Skład:

100g makaronu penne

200g łososia wędzonego na zimno w kawałku

1 cebula

3 ząbki czosnku

300g śmietany

pęczek koperku

sól, pieprz

½ szklanki startego sera np.: gouda

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Łososia kroimy w plastry a następnie kroimy w większa kostkę.

Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy łososia, mieszamy i zalewamy śmietaną z przyprawami. Dusimy ok. 3min i dodajemy penne, mieszamy i dosypujemy ser żółty. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerze. Dekorujemy jeszcze świeżo posiekanym koperkiem.

Penne z Łososiem w Sosie Koperkowym

Smacznego !!!

środa, 07 września 2016

 Kurczak Po Hiszpańsku

Skład:

2 podwójne filety z piersi kurczaka

70g szynki

1 zielona lub biała papryka

1 czerwona papryka

600-700g  pomidorów

kilka oliwek czarnych lub zielonych

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki tymianku

sól, ostra papryka

odrobina cukru

olej do smażenia

 

Przygotowanie: 

Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.

Szynkę również w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i też w kostkę.

Cebulę posiekać.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Pomidory przekładamy do miski i mieszamy razem z cebulą, papryką, szynką, czosnkiem oraz całymi oliwkami.

Kurczak Po Hiszpańsku

Każdą pojedynczą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na dwa kotlety. Włożyć na patelnię i smażyć kilka minut. Dodać wszystkie warzywa i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec przyprawić tymiankiem, solą, cukrem i ostrą papryką.

Kurczak Po Hiszpańsku

Kurczak Po Hiszpańsku

Smacznego !!!

10:20, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 września 2016

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Skład:

4 filety śledziowe typu matias

3-4 gałązki selera naciowego

1 cebula

1 mała papryka pepperoni

sok z połowy cytryny

ok. 150ml oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Gałązki selera cienko kroimy.

Paprykę pepperoni przekrawamy na pół, usuwamy nasiona. Resztę kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół. Każdą połówkę przecinamy na trzy części i następnie cienko kroimy.

Filety śledziowe kroimy w paseczki.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny.

Na dnie słoika układamy część selera,

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

cebuli i papryki, następnie dajemy warstwę pokrojonych śledzi. Układamy tak na przemian, aż do wyczerpania składników.

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Całość zalewamy oliwą wymieszaną z cytryną.

 Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Takie śledzie w słoiku mogą stać w lodówce do 30 dni :)

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Śledzik z Selerem Naciowym i Chilii

Smacznego !!!

13:36, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 27 sierpnia 2016

 Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Skład:

3 kg średnich ogórków gruntowych

2 czerwone papryki

Zalewa:

8 szklanek wody

2 szklanki octu 10%

2 szklanki cukru

4 łyżeczki soli

Dodatkowo na każdy słoik:

Po 1 ząbku czosnku

Słupek chrzanu

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki ziaren gorczycy

kilka ziaren pieprzu kolorowego

 

Uwagi:

Szklanka o pojemności 250ml

5 słoików o pojemności 900ml.

 

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie myjemy.

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Odcinamy „piętkę” od strony ogonka. Ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plasterki.

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Zalewę zagotowujemy i studzimy.

Paprykę kroimy w paski.

Plasterki ogórka układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy mały słupek chrzanu, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna gorczycy, kurkumę, pieprz i po kilka pasków papryki.

Zalewamy marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy.

W dużym garnku wkładamy ściereczkę i wkładamy słoiki, zalewamy wodą do ¾ wysokości słoików. Zagotowujemy i pasteryzujemy na małym ogniu 10min.

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

 Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Ogórki Kanapkowe z Kurkumą

Smacznego !!!

12:02, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi