środa, 22 listopada 2017

Sernik Piernikowy 

Skład:

Wierzch:

1 żółtko

150 g masła (może być margaryna)

2 łyżki kakao

200g mąki pszennej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 cukier wanilinowy

6 łyżek cukru

Ciasto:

4 jajka

180g masła (może być margaryna)

100g miodu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

140g gorzkiej czekolady

4 łyżki cukru trzcinowego

2 opakowania cukru wanilinowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

4 jajka

¾ szklanki cukru

50g masła

200 ml kremówki

1 budyń waniliowy (w proszku)

2 opakowania cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Wierzch:

Na stolnicę wykładamy pokrojone w kostkę masło, dodajemy mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem siekamy za pomocą noża. Następnie wbijamy żółtko i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. godzinę do zamrażarki.

Ciasto:

Masło razem z czekoladą i miodem rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrami na błyszczącą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dosypujemy do ubitych jajek.

Ostudzone masło razem z czekoladą i miodem dolewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na blachę (40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180st.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Z ciasta lekko skrawamy wierzch, który kruszymy do miski i odstawiamy.

Masa serowa.

Do miski przekładamy ser z wiaderka oraz cukier, miękkie masło, proszek budyniu oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy śmietanę i znów mieszamy. Cały czas mieszając dorzucamy po jednym jajku.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta.

Z zamrażarki wyjmujemy wierzch ciasta i trzemy go tarce. Mieszamy z odłożonymi wcześniej okruszkami i taką mieszanką posypujemy wierzch masy serowej.

Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50min. w temperaturze 180st.

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Smacznego !!!

niedziela, 19 listopada 2017

Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą i Pieczarkami

Skład:

5 dużych ziemniaków

4 kiełbasy typu Śląskie

300g pieczarek

2 cebule

4 ząbki czosnku

300g śmietany

3 jajka

sól, pieprz

szczypta tymianku

ostra papryka

zioła dalmatyńskie (może być inna mieszanka ziół)

olej do smażenia

trochę szczypiorku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy ok.8-10min w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plasterki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli to dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki się zrumienią.

Połowę ziemniaków rozkładamy (w wachlarz) w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli, ostrą papryką i ziołami.

Posypujemy serem żółtym.

Teraz wykładamy farsz kiełbasiany z pieczarkami.

Ponownie posypujemy serem żółtym.

Rozkładamy resztę ziemniaków, które także posypujemy solą, papryką ostrą i ziołami.

Na wierzchu rozkładamy resztę sera.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku.

Równomiernie wylewamy na zapiekankę.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 60min. w temp. 200s.

Smacznego !!!

środa, 15 listopada 2017

 Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Skład:

Spód ziemniaczany:

3 bardzo duże ziemniaki

1 jajko

1 szklanka startego, żółtego sera

sól, pieprz

szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Farsz:

150g boczku wędzonego (surowego)

250g kurek

4-5 pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

¾ szklanki startego, żółtego sera

200ml śmietany 30%

3 jajka

sól, pieprz

½ łyżeczki tymianku

Dodatkowo:

Olej do wysmarowania blachy

 Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy.

Przygotowujemy sobie większą miskę do której wlewamy wodę i umieszczamy w niej tarkę.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Ziemniaki trzemy na dużych oczkach tarki prosto do wody.

Starte ziemniaki kilkakrotnie opłukujemy, a następnie odciskamy z nadmiaru płynów. Ziemniaki przekładamy do miski i solimy. Po chwili znów gdy puszczą sok to jeszcze raz dokładnie odciskamy.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Do ziemniaków wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem i dokładamy stary ser. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Formę do tary lub tortownicę o średnicy 28cm smarujemy olejem. Wykładamy ziemniaki, które dokładnie dociskamy do dna i do brzegów na wysokość ok. 2cm.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Blachę z masą ziemniaczaną wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40min. aż masa się zrumieni.

Wyjmujemy (taki spód możemy sobie przygotować z rana lub nawet dzień wcześniej, a resztę tuż przed planowanym posiłkiem).

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Farsz: boczek kroimy w słupki lub w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Kurki jeżeli są duże to dzielimy na 2-3 części. Małe zostawiamy w całości.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki..

Na patelni wytapiamy boczek, następnie dorzucamy cebulę i grzyby. Całość dusimy, aż odparuje woda, a grzyby się zrumienią. Lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Farsz wykładamy na masę ziemniaczaną.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zalewamy farsz na spodzie ziemniaczanym.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Posypujemy startym serem.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez kolejne 40min.

Wyjmujemy i kroimy na porcje.

Zjadamy póki tarta ciepła :)

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Smacznego !!!

14:42, joannas1976 , Tarta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 listopada 2017

Mielonka Tyrolska z Szynkowara 

Skład:

600g mielonej łopatki

1 łyżeczka soli peklującej

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego

1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

100ml zimnej wody

2 łyżeczki żelatyny

Mielonka Tyrolska z Szynkowara 

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski. Dokładamy sole, pieprz, czosnek i utartą w moździerzu gorczycę.

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę i dorzucamy żelatynę (w proszku). Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy dłonią, aż masa stanie się kleista.

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mięso przekładamy do woreczka, a następnie worek z mięsem umieszczamy w szynkowarze. Dokładnie związujemy. Zamykamy szynkowar i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki (może być na całą noc).

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Po tym czasie szynkowar umieszczamy w garnku, wyłożonym ściereczką. Napełniamy wodą do ¾ wysokości szynkowara (tak mniej więcej odrobinę wyżej wody, niż linia mięsa w szynkowarze).

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Parzymy w temperaturze 75-80C przez 90min.

Następnie szynkowar wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy mięso z szynkowara, zdejmujemy worek, a mielonkę kroimy w cienkie plasterki.

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Smacznego !!!

czwartek, 09 listopada 2017

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami 

Skład:

ok.1,2 kg fileta z Indyka

½ łyżeczki suszonej mięty

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego majeranku

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonego czosnku

sól, pieprz

1 szklanka bulionu drobiowego

żelatyna na 1 litr

puszka ananasa

kilka połówek moreli z syropu (mogą być brzoskwinie)

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami 

Przygotowanie:

Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem oraz sokiem z ananasa (wlałam cały sok z puszki).

Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 90min w temp. 200st.

Po tym czasie wyjmujemy i pieczeń wstawiamy do lodówki aby porządnie zastygło.

Wywar w którym piekło się mięso przecedzamy przez sitko i odmierzamy ok. 800ml. Jeżeli sosbulion jest jeszcze gorący to rozpuszczamy w nim żelatynę lub rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dolewamy do sosu.

Mięso kroimy w plasterki i układamy na półmisku. Dekorujemy kawałkami ananasa i paskami z moreli lub brzoskwiń.

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Zalewamy lekko tężejącą galaretą.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Smacznego !!!

10:48, joannas1976 , Galarety
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 listopada 2017

Medianoche to rodzaj kanapki, która powstała na Kubie. Jest podawana w wielu kubańskich społecznościach w Stanach Zjednoczonych. Kanapka ta jest serwowana w nocnych klubach w Hawanie tuż po północy stąd jej nazwa.
Medianoche składa się z pieczonej wieprzowiny, szynki, musztardy, szwajcarskiego sera i słodkich pikli.

Medianoche

Skład:

Chleb lub bagietka kubańska (u mnie 8 kawałków chleba tostowego)

4 grube plastry pieczonej wieprzowiny

szynka w plastrach (u mnie konserwowa)

ser żółty

musztarda (użyłam Dijon)

pikle (u mnie cebulka marynowana i ogórki meksykańskie)

 

Przygotowanie:

Na desce/blacie rozkładamy chleb tostowy. Każdy kawałek smarujemy tylko z jednej strony musztardą. Na tost od strony musztardy układamy gruby plaster mięsa,

Medianoche

następnie kilka plastrów szynki, na to gruby plaster sera żółtego (u mnie gouda),

Medianoche

a następnie rozkładamy pikle.

Medianoche

Przykrywamy drugim tostem (musztardą do wewnątrz). Lekko ściskamy i wkładamy do opiekacza z wkładką grill (jeżeli nie mamy opiekacza to tosty układamy na patelni grillowej lub zwykłej i smażymy dociskając z góry np. ustawiając na kanapce garnek, tost obracamy na drugą stronę i znów dociskamy np.: garnkiem).

Podajemy gorące.

Medianoche

Medianoche

Medianoche

Medianoche

Smacznego !!!

czwartek, 02 listopada 2017

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym 

Skład:

Na Naleśniki:

ok. 2 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka wody mineralnej

1 szklanka mleka

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

Na Farsz:

1 brokuł

2 filety z kurczaka

2 czerwone cebule

sos czosnkowy Folwark

przyprawa złocista do kurczaka

1 łyżka przyprawy gyros

sól

1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

Olej do smażenia

Bułka tarta

2 jajka

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Mięso przekładamy do miski i oprószamy solą, przyprawą złocistą do kurczaka oraz przyprawą gyros. Skrapiamy odrobiną oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Po tym czasie mięso smażymy na złoty kolor. Przekładamy do miski i studzimy.

Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakieś 30min.

Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki o średnicy 28cm.

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z octem ok. 10min. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kostkę.

Na każdy naleśnik nakładamy małe kawałki różyczek brokuła

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Następnie dodajemy trochę czerwonej cebuli i kawałki kurczaka

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Całość polewamy sosem czosnkowym Folwark

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Składamy naleśniki: najpierw boki składamy do środka, a następnie zwijamy w roladkę.

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Każdą roladkę zanurzamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety podsmażamy z każdej strony na patelni.

Wykładamy na talerz i zjadamy póki gorące.

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Smacznego !!!

wtorek, 31 października 2017

Zupa  Parobka 

Skład:

1 skrzydło z indyka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 por

40g suszonych prawdziwków

1 puszka fasoli „Jamar”

3-4 ziemniaki

150g wędzonego, surowego boczku

sól

świeżo zmielony pieprz

2 liście laurowe

przyprawa w płynie

200g razowego chleba (ja nie dodałam)

 

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie kroimy w paski.

Skrzydło myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny i zmniejszamy ogień. Dokładamy obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 15 min przed końcem gotowania dodajemy sól.

Skrzydło i warzywa wyjmujemy, obieramy mięso, a marchew kroimy w plasterki.

Bulion przecedzamy i wstawiamy ponownie na palnik. Do bulionu dorzucamy pokrojony w słupki boczek, grzyby oraz liście laurowe. Gotujemy ok. 30min. i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz obrane mięso, pokrojoną marchew i ew. pokrojony w kostkę chleb razowy.

Zupa  Parobka

Gotujemy jeszcze ok. 15 min, aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa  Parobka

Zupa  Parobka

Smacznego !!!

10:36, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 października 2017

 Nadziewana Biała Kiełbasa

Skład:

4 białe, surowe kiełbasy

4 średnie pieczarki

1 jajko „S”

1 łyżeczka gęstej śmietany 36%

1 mniejsza cebula

1/3 szklanki startego sera

1/3 łyżeczki curry

sól, pieprz

1 łyżeczka masła

 Nadziewana Biała Kiełbasa

Przygotowanie:

Kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zaparzamy przez 15 min.

Pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebule drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, gdy się lekko zeszkli do dokładamy pieczarki i smażymy, aż odparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski i studzimy, dodajemy śmietanę, curry oraz starty ser. Mieszamy.

Wyjmujemy kiełbasę z wody. Studzimy.

Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, w nacięcie wkładamy farsz.

Nadziewana Biała Kiełbasa

Kiełbaski układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody w której gotowały się kiełbaski.

Nadziewana Biała Kiełbasa

Naczynie wkładamy do piekarnika (bez pokrywki) i zapiekamy w temp. 200st przez 20-30 min.

Nadziewana Biała Kiełbasa

Nadziewana Biała Kiełbasa

Smacznego !!!

środa, 25 października 2017

 Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Skład:

1 kg karkówki

3 łyżki mąki

sól

musztarda Dijon

Dodatkowo:

2 marchewki

2 duże cebule

5 ziemniaków

1 zielona papryka

150g wędzonego, surowego boczku

majeranek

ketchup "Folwark"

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Każdy plaster oprószamy solą, a następnie smarujemy musztardą (z obydwu stron).

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony.

Marchew, cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę (np: 1 większy ziemniak na 6 części).

Boczek kroimy w słupki.

W naczyniu żaroodpornym układamy marchew, cebulę, ziemniaki i paprykę.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Oprószamy majerankiem.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Mieszamy i dokładamy połowę boczku.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Pomiędzy warzywa układamy w pionie plastry podsmażonej karkówki.

Na wierzchu rozkładamy resztę boczku.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Całość polewamy ketchupem.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 200st przez ok. 100min.

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Wyjmujemy i nakładamy na talerze. Najlepiej smakuje z surówką z czerwonej kapusty (przepis tutaj).

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Karkówka po Chorwacku. Danie Jednogarnkowe

Smacznego !!!

niedziela, 22 października 2017

 Rolada z Granatem i Ananasem

Skład:

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

4 plastry ananasa z puszki

2 małe owoce granatu

3 kostki gorzkiej czekolady

 Rolada z Granatem i Ananasem

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, biała masę.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Dodajemy do żółtek i chwilę mieszamy/miksujemy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy ze sobą.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na drugi papier posmarowany olejem- tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy papier na którym piekło się ciasto.

Ciasto zwijamy w rulon i odstawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem: śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów chwilę miksujemy. Odkładamy 2 łyżki masy do dekoracji.

Do reszty dodajemy ¾ ziaren z granatu. Delikatnie mieszamy.

Ciasto rozwijamy i rozkładamy równomiernie krem, następnie rozkładamy pokrojonego drobno ananasa. Zwijamy w roladę. Wierzch rolady smarujemy odłożonym wcześniej kremem. Ozdabiamy resztą ziaren granatu oraz wiórkami czekoladowymi.

Rolada z Granatem i Ananasem

Roladę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.

Rolada z Granatem i Ananasem

Rolada z Granatem i Ananasem

Rolada z Granatem i Ananasem

Rolada z Granatem i Ananasem

Smacznego !!!

czwartek, 19 października 2017

Przepis ten znalazłam na blogu: zjemto.blox.pl, bardzo spodobało mi się te danie, ale jak zwykle musiałam je troszeczkę zmienić i zrobić po swojemu. Roladki są rewelacyjne, mnóstwo smaków i struktur wydobywa się podczas jedzenia. Chrupiąca panierka, kremowe nadzienie, orzeźwiający sos z kawałkami warzyw, a wszystko to pod ciągnącą mozzarellą. Pyszności.

 Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Skład:

3 pojedyncze filety z kurczaka

sól, pieprz

przyprawa złota do kurczaka

Nadzienie:

200g szpinaku w liściach (użyłam mrożonego)

250g mascarpone

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

2 łyżki masła

Sos:

1 kartonik (500g)przecieru pomidorowego

1 większa cebula

1 mała łodyga selera naciowego (nie koniecznie, ale bardzo wzbogaca smak sosu)

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

szczypta pieprzu cayenne

oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukru

szczypta bazylii

Panierka:

20g tartego parmezanu

½ szklanki bułki tartej

1 jajko

Dodatkowo:

1 kula sera mozzarella

wiórki masła

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet przecinamy wzdłuż na 3-4 kotlety.

Na desce rozkładamy folię spożywczą, nakładamy na nią jeden kotlecik, przykrywamy drugim kawałkiem folii i mięso lekko rozbijamy tłuczkiem.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą złotą do kurczaka.

Farsz: Szpinak rozmrażamy. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, ciągle mieszając, aż całkowicie odparuje woda. Następnie dodajemy mascarpone i jeszcze smażymy przez jakieś 3 minuty, w trakcie smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Sos: Cebulę i seler naciowy drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę i seler, gdy cebulą się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu ok. 20-30min, aż sos mocno zgęstnieje (niestety kuchenka będzie cała zachlapana od bulgoczącego sosu pomidorowego). Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, cukrem i pieprzem cayenne.

Na przyprawione kawałki kurczaka nakładamy po łyżeczce szpinaku z mascarpone i rozsmarowujemy. Mięso zwijamy w roladki.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierka: W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i parmezan.

Roladki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej z parmezanem.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch rozkładamy małe wiórki masła.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w temp. 200s.

Wyjmujemy

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

i na każdą roladkę nakładamy około łyżkę sosu pomidorowego

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Na sos rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę – na każdą roladkę jeden plasterek.

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.

Wyjmujemy i podajemy do zjedzenia :)

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Panierowane Roladki ze Szpinakiem Pod Mozzarellą i Sosem Pomidorowym

Smacznego !!!

11:43, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 12 października 2017

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara 

Skład:

Kurczak:

3 filety z kurczaka

2 łyżki mąki

3 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz

olej

Sos:

150g boczku wędzonego surowego

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

350g śmietany 22%

sól, pieprz

½ szklanki startej mozzarelli

3 łyżki startego parmezanu

Dodatkowo:

Natka pietruszki

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara 

Przygotowanie:

Filety oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Obtaczamy w mące wymieszanej z parmezanem.

Podsmażamy na oleju z każdej strony na mocno złoty kolor.

Mięso zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na ok. 10 min do nagrzanego do 180s piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni wytapiamy pokrojony w słupki boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę, gdy ta się zrumieni to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zalewamy śmietaną. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy sery i mieszamy.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i wkładamy w sos.

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Całość dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 10 min.

Podajemy posypane natką pietruszki i ze świeżą bagietką lub ryżem.

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Filet z Kurczaka w Sosie Carbonara

Smacznego !!!

12:43, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 października 2017

Te rollsy to Hit na każdą imprezę. Gorąco polecam...

Przepis znalazłam na stronie: twistedfood.co.uk.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Skład:

15 kawałków chleba tostowego

Bolognese:

250g mięsa mielonego z szynki

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

400ml passaty pomidorowej

2 łyżeczki cukru

sól, pieprz

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki suszonej bazylii

Beszamel:

2 łyżki masła

4 łyżki mąki

mleko

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

3 łyżki masła

1 duży ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

ok. ¾ szklanki startej mozzarelli

2-3 łyżki startego parmezanu

 Rollsy Tostowe z Bolognese

Przygotowanie:

Beszamel:

Mleko roztapiamy w rondelku, oprószamy mąką, mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie cały czas mieszając, pomału dolewamy mleko. Gdy konsystencja będzie odpowiednia czyli sos będzie jak śmietana to rondelek zdejmujemy z palnika i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i odstawiamy.

Bolognese:

Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy mięso mielone i cały czas mieszamy, aż się „zetnie” i zrobią się małe grutki. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy dopóki się lekko zrumieni (od czasu do czasu mieszamy). Następnie dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje, a sos stanie się gęsty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano, bazylią i cukrem. Bolognese przekładamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia.

 Rollsy Tostowe z Bolognese

Z chleba tostowego odkrawamy skórę.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Chleb rozwałkowujemy.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Na brzegu każdego tosta rozsmarowujemy trochę beszamelu

Rollsy Tostowe z Bolognese

Na beszamel nakładamy ser mozzarella

Rollsy Tostowe z Bolognese

A następnie rozkładamy sos bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Całość zwijamy w roladkę

Rollsy Tostowe z Bolognese

Którą ciasno układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

 Rollsy Tostowe z Bolognese

Masło rozpuszczamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz posiekaną natkę. Mieszamy

Rollsy Tostowe z Bolognese

Roladki smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem i natką.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Roladki posypujemy startym parmezanem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20-25 min w temp. 200c.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Wyjmujemy i zjadamy póki ciepłe.

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Rollsy Tostowe z Bolognese

Smacznego !!!

               

 

10:35, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 października 2017

 Zupa Kurkowa

Skład:

1 litr bulionu drobiowego

250g kurek

100g wędzonego boczku

1 marchewka

1 cebula

4 duże ziemniaki

200g śmietany

pęczek koperku

sól, pieprz

2 łyżki masła

szczypta tymianku

szczypta rozmarynu

przyprawa w płynie

 Zupa Kurkowa

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy, duże kroimy na mniejsze kawałki.

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę drobno siekamy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Na patelni wytapiamy boczek, dodajemy masło oraz cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy kurki. Podsmażamy, aż grzyby się zrumienią.

Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dorzucamy ziemniaki, marchew, tymianek i rozmaryn. Gotujemy ok.10 min., aż warzywa będą miękkie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy 1/3 ziemniaków i marchwi, odkładamy, a resztę miksujemy.

Do zupy dolewamy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą w płynie. Dorzucamy odłożone warzywa oraz kurki z boczkiem i cebulą. Mieszamy.

Nalewamy na talerze i posypujemy koperkiem.

Zupa Kurkowa

Zupa Kurkowa

Zupa Kurkowa

Smacznego !!!

13:17, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 01 października 2017

Karkówka po Kozacku 

Skład:

5 kotletów z karkówki

3 cebule

4 marchewki

przyprawa do grilla

3 łyżki sosu sojowego

sól

1 szklanka startego sera

Sos:

5 łyżek majonezu

5 łyżek ketchupu Hot Jamar

szczypta ziół prowansalskich

 

Przygotowanie:

Kotlety z karkówki lekko rozbijamy, oprószamy solą i przyprawą do grilla.

Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki.

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy trochę marchwi

Karkówka po Kozacku

na to trochę cebuli,

Karkówka po Kozacku

skrapiamy sosem sojowym. Na cebulę układamy przyprawione kotlety,

Karkówka po Kozacku

na kotletach rozkładamy marchew, cebulę i skrapiamy sosem sojowym. Na wierzchu układamy resztę kotletów. Smarujemy majonezem, oprószamy ziołami prowansalskimi i polewamy ketchupem.

Jamar_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 90min. w temp. 200c.

Wyjmujemy i na wierzchu rozsypujemy starty żółty ser. Ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy, ale bez pokrywki jeszcze przez ok. 15min.

Karkówka po Kozacku

Karkówka po Kozacku

Smacznego !!!

14:39, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 września 2017

 Pizza z Salami

Skład: (na 1 pizzę o śr. 28-30cm)

Na ciasto: przepis Tutaj

Na sos:

1 mniejsza cebula

250ml passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

szczypta oregano

szczypta bazylii

oliwa z oliwek

sól

ostra papryka

1 płaska łyżeczka cukru

Dodatkowo:

50g salami pepperoni

1 kula sera mozzarella

1 mniejsza czerwona cebula

2 łodygi zielonej dymki

pół papryki chili

½ szklanki startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Sos: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dolewamy passatę pomidorową. Przyprawiamy solą, papryką ostrą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody, a sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy zioła. Mieszamy.

Wyrośnięte ciasto ponownie wykładamy na stolnicę i rozciągamy dłońmi w okręg o śr. ok. 28-30cm. Na cieście rozsmarowujemy sos (zostawiając wolne brzegi ok. 1-1,5cm). Tak przygotowany spód do pizzy odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min).

Następnie na sosie rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, potem rozkładamy salami, krążki cebuli, krążki chili, pokrojoną ukośnie dymkę

Pizza z Salami

Całość posypujemy żółtym serem.

Wstawiamy do gorącego pieca i zapiekamy w temp. 250c przez 10 min z dołu i 5min z góry.

Pizza z Salami

Pizza z Salami

Smacznego !!!

13:06, joannas1976 , Pizza
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 września 2017

Cheese Steak  Na Frytkach 

Skład:

500g mielonej wołowiny

1duża cebula

1 zielona papryka

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka sosu worcestershire

olej do smażenia

Sos Serowy:

150g startej mozzarelli

150g startego sera cheddar

300g śmietany 36%

Dodatkowo:

Frytki

Ew. szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na oleju. Cały czas mieszając aby zrobiły się małe grudki. Gdy mięso się „zetnie” to dorzucamy posiekaną cebule, mieszamy, gdy cebula się zeszkli to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, ponownie mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem worcestershire. Nakładamy pokrywkę i dusimy ok. 7 min.

Cheese Steak  Na Frytkach

W międzyczasie mieszamy w misce obydwa sery z lekko podgrzaną śmietaną (można podgrzać w mikrofali). Energicznie mieszamy, aż sery się rozpuszczą.

Cheese Steak  Na Frytkach

Cheese Steak  Na Frytkach

Smażymy frytki na złoty kolor. Odcedzamy i wykładamy na półmisek, solimy.

Cheese Steak  Na Frytkach

Na frytki nakładamy mięso z cebulą i papryką.

Cheese Steak  Na Frytkach

Całość polewamy sosem serowym.

Podajemy póki ciepłe.

Cheese Steak  Na Frytkach

Cheese Steak  Na Frytkach

Cheese Steak  Na Frytkach

Smacznego !!!

13:15, joannas1976 , Fast Food
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 września 2017

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce 

Skład:

4 kiełbasy typu „Madera” lub dwie długie typu „Głogowska”

3 duże, białe cebule

1 duża czerwona cebula

Dodatkowo:

2 łyżeczki miodu

3 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżeczka octu winnego

1łyżeczka cukru

½ łyżeczki suszonego imbiru

1 łyżka oleju słonecznikowego

100ml piwa jasnego

½ łyżeczki soli

pieprz czarny świeżo mielony

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kiełbasę nacinamy w drobną krateczkę, jeśli mamy długie to każdą dzielimy na pół.

Cebule białą i czerwoną obieramy i kroimy w pół krążki.

Na patelni rozgrzewamy olej, płomień zmniejszamy do minimum i wrzucamy cebulę – ma się dusić. Po ok. 4 minutach podlewamy octem winnym, doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Mieszamy, gdy cebula się zeszkli to przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Podlewamy piwem i posypujemy imbirem.

Na cebuli układamy kiełbasę.

Do miseczki wlewamy miód, dodajemy musztardę i olej. Mieszamy i rozlewamy na kiełbasę.

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce

Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy z dołu przez ok. 40min. i dodatkowo z góry przez ok. 5 min (aż się zrumieni).

Wyjmujemy i nakładamy na talerze razem z upieczoną spod kiełbasy cebulą.

Podajemy z świeżym pieczywem.

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce

Zapiekana Kiełbasa w Musztardowej Skorupce

Smacznego !!!

piątek, 22 września 2017

 Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Skład:

600-700g schabu bez kości

400g pieczarek

6 mniejszych kiszonych ogórków

2 cebule

200g śmietany 22%

3-4 łyżki mąki + 100ml wody

1 łyżka mąki do panierki

sól, pieprz

przyprawa w płynie

 Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy ok. 1,5l wody.

Pieczarki kroimy w pół plasterki.

Cebule kroimy w kostkę.

Ogórki kiszone kroimy w słupki.

Schab dokładnie oczyszczamy z włókien, myjemy i osuszamy.

Kroimy w cienkie plasterki.

Każdy plaster oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.

Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor i przekładamy do gotującej się wody.

Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, aż się zrumienią. Następnie przekładamy do garnka z wodą i mięsem.

Teraz podsmażamy cebulę razem z ogórkiem. Gdy cebula się zeszkli to całość przekładamy do mięsa. Doprawiamy solą i dusimy ok. 20min.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, a sos „zaciągamy” wymieszaną mąką z wodą. Dokładnie mieszamy, aby się nie porobiły grudki.

Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Podajemy z ziemniakami, kluskami, kaszą lub ryżem.

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Schab w Sosie Pieczarkowo - Ogórkowym

Smacznego !!!

12:28, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi