wtorek, 28 lipca 2015

Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów

Skład:

3 kg mocno dojrzałych pomidorów

2 marchewki

1 mały seler

2 pietruszki

2 mniejsze nogi z kurczaka

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól

250g śmietany 18%

ew. ¼ łyżeczki octu winnego

ok. ½ łyżeczki cukru

Dodatkowo:

makaron lub ryż

natka do dekoracji

 

Przygotowanie:

Nogi z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (ok.2,5l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy obraną marchew, seler i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok.80min. Na 15min. przed końcem solimy.

Wyjmujemy mięso, obieramy i odkładamy. Warzywa wyjmujemy i robimy z nich np. sałatkę ew. blendujemy i dokładamy później do zupy.

Wywar przecedzamy przez sito, powinno nam go pozostać ok.1,5l.

Pomidory sparzamy, obieramy i wycinamy szypułki. Miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą i ew. octem i cukrem.

Śmietanę hartujemy z odrobiną zupy, mieszamy i dolewamy do pomidorowej. Zupy nie doprowadzamy do wrzenia, ponieważ śmietana nam się zważy i nie będzie miała kremowego wyglądu. Ja jeszcze raz całość potraktowałam blenderem :)

Nalewamy na talerze. Podajemy z makaronem lub ryżem. Dokładamy odłożone wcześniej mięso i posypujemy natką pietruszki.

Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów

Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów

Zupa Pomidorowa ze Świeżych Pomidorów

Smacznego !!!

13:06, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 lipca 2015

Boczek Grillowany na Sałatce

Skład:

ok.1 kg boczku bez żeberek (surowy)

przyprawa grillowa do żeberek "Kotanyi"

mieszanka sałat

500g pomidorków koktajlowych

sos czosnkowy ( przepis TUTAJ)

sos ostry (przepis TUTAJ)

 

Przygotowanie:

Boczek myjemy, odkrawamy skórę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o gr. ok.0,5cm. Każdy plaster posypujemy solą i przyprawą grillową.

Układamy na grillu i smażymy z każdej strony.

Sałatę rozkładamy na talerzach. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Układamy na sałacie.

Mięso zdejmujemy z grilla i kroimy w cienkie paseczki. Wrzucamy na sałatkę. Polewamy sosami - palce lizać :)

Boczek Grillowany na Sałatce

Smacznego !!!

13:27, joannas1976 , Grill
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 lipca 2015

Jagodowa Fantazja

Skład:

Na biszkopt:

3 jajka

4 łyżki cukru

3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

¾ szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki octu

Na piankę:

500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego

2 galaretki o smaku jagodowym i brzoskwiniowym

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

1 galaretka o smaku owoców leśnych

300g jagód

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem na białą masę.

Mąki przesiewamy przez sito i dodajemy do masy żółtkowej. Miksujemy.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Mieszamy z masą jajeczną.

Wylewamy do tortownicy  o śr. 24cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12min w temp. 180°C.

Biszkopt wyjmujemy i studzimy.

Galaretkę jagodową i brzoskwiniową rozpuszczamy (każdą w oddzielnym naczyniu) w 200ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.

Do wysokiego naczynia wlewamy 250ml mleka zagęszczonego, dosypujemy 2 łyżki cukru pudru i miksujemy (ok.3min.) Następnie dolewamy wystudzoną galaretkę o smaku jagodowym i znów chwilę miksujemy. Naczynie z masą wkładamy do lodówki.

Gdy masa zacznie tężeć to przelewamy ją na biszkopt, który następnie szybko wkładamy do lodówki, aby masa zastygła.

W międzyczasie przygotowujemy druga porcję pianki czyli miksujemy pozostałe mleko z 2 łyżkami cukru pudru, dolewamy galaretkę brzoskwiniową. Miksujemy i wkładamy do lodówki.

Gdy pianka na biszkopcie będzie już sztywna to wylewamy na nią masę z galaretka brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę z owoców leśnych rozpuszczamy w ok.350ml gorącej wody. Studzimy.

Na wierzchu pianek wykładamy umyte i osuszone jagody i na to wylewamy lekko tężejącą galaretkę z owoców  leśnych. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła.

Kroimy na porcje.

Jagodowa Fantazja

Jagodowa Fantazja

Jagodowa Fantazja

Jagodowa Fantazja

Smacznego !!!

środa, 22 lipca 2015

Zupa Gołąbkowa

Skład:

ok.400g mięsa mielonego (ja użyłam TAKIEGO - KLIK)

pół małej kapusty

1 cebula

3 pomidory

3 ząbki czosnku

150g ryżu

1 łyżka ketchupu pikantnego Włocławek

ok.3 litry bulionu

papryka ostra do smaku lub pół małej papryczki chili (dla lubiących ostrzejszy smak)

sól, pieprz

przyprawa w płynie

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

olej

 

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i lekko "szklimy" (najlepiej w garnku w którym będziemy gotować zupę), następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ew. posiekaną papryczkę chili.

Dokładamy mięso mielone i mieszamy , aby powstały małe grudki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory sparzamy, obieramy i wycinamy szypułki. Kroimy w kostkę i dokładamy do garnka.

Zalewamy bulionem, dodajemy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe.

Po chwili wsypujemy ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy ok. 15min.

Na koniec dodajemy ketchup i przyprawiamy do smaku.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

Zupa Gołąbkowa

Zupa Gołąbkowa

Zupa Gołąbkowa

Smacznego !!!

poniedziałek, 20 lipca 2015

Pieczone Pałki Kurczaka

Skład:

6 pałek z kurczaka

1 łyżeczka płatków ostrej papryki

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka suszonego tymianku

½ łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

3 łyżki oleju

sól

 

Przygotowanie:

Pałki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy.

Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce.

Mięso umieszczamy w misce, posypujemy mieszanką przypraw i polewamy olejem. Dokładnie mieszamy, wcierając przyprawy w mięso i pod skórę. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Pałki układamy na kratce w piekarniku, poniżej umieszczamy blachę na którą wylewamy ok. pół litra wody.

Pieczemy ok. 90 min. w temp. 180°C.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z frytkami i ulubiona surówką.

Pieczone Pałki Kurczaka

Pieczone Pałki Kurczaka

Smacznego !!!

12:40, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 lipca 2015

Koperty z Boczkiem i Pieczarkami

Skład:

porcja ciasta francuskiego (przepis TUTAJ)

Farsz:

100g plastrów boczku wędzonego

8 dużych pieczarek

100g startego sera żółtego

 

Przygotowanie:

Ciasto kroimy w kwadraty.

Pieczarki kroimy w plastry, lekko podsmażamy na patelni.

Na cieście układamy po kilka plastrów boczku

Koperty z Boczkiem i Pieczarkami

następnie plasterki pieczarek

Koperty z Boczkiem i Pieczarkami

i posypujemy startym, żółtym serem

Koperty z Boczkiem i Pieczarkami

dwa kanty sklejamy ze sobą (tak jak na zdjęciu poniżej)

Koperty z Boczkiem i Pieczarkami

układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20min. w temp. 200°C.

Wyjmujemy i zjadamy ciepłe :)

Koperty z Boczkiem i Pieczarkami

Smacznego !!!

10:25, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 lipca 2015

Aloo Gobi

Skład:

1 średni kalafior

kilka młodych ziemniaków

2 większe pomidory

4 ząbki czosnku

2 dymki

1 mała papryczka chili

1 łyżka ziaren kuminu

2 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżki sosu sojowego

½ łyżeczki kurkumy

sól

masło klarowane do smażenia

 

Przygotowanie:

Kalafior obgotowujemy w osolonej wodzie (ok.5 min - ma być jeszcze twardy). Studzimy.

Ziemniaki obieramy i też  obgotowujemy w osolonej wodzie (ok.5min.) Studzimy

Aloo Gobi

Ziemniaki kroimy w grubszą kostkę, a kalafiora dzielimy na różyczki.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki oraz wycinamy szypułkę. Kroimy w drobną kostkę.

Chili drobno siekamy. Dymkę kroimy na krążki. Czosnek przepuszczamy przez praske lub drobno siekamy.

Aloo Gobi

Ziarna kuminu lekko ucieramy w moździerzu.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy na nie kumin, po chwili dodajemy garam masalę, posiekane chili, następnie dymkę i po chwili czosnek. Wszystko mieszamy i wrzucamy ziemniaki. Chwile dusimy pod przykryciem i dodajemy kalafior, mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec podlewamy sosem sojowym, ew. solimy i przyprawiamy kurkumą.

W trakcie smażenia pamiętajmy aby często potrawę mieszać. Możemy też podlać małą ilością wody lub dodać jeszcze maso klarowane.

Podajemy na półmisku i posypujemy posiekaną kolendrą lub tak jak u mnie szczypiorkiem.

Aloo Gobi

Aloo Gobi

Aloo Gobi

Smacznego !!!

środa, 15 lipca 2015

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Skład:

2 większe filety z kurczaka

pół opakowania mrożonki chińskiej

2-3 dymki

4-5 łyżek sosu sojowego ciemnego

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru (ok.1-2cm)

kawałeczek papryki chili

sól, pieprz

Na panierkę:

1 jajko+2 łyżki mleka

2 łyżki mąki

ok. pół szklanki bułki tartej

1 łyżeczka przyprawy chińskiej

Dodatkowo:

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy na pół - tak aby były dwa kotlety. Każdy kotlet cienko rozbijamy tłuczkiem ( ja wkładam do woreczka foliowego i wtedy rozbijam tłuczkiem z dwóch stron). Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem.

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Dymkę siekamy i podsmażamy z odrobiną oleju. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i starty imbir. Mieszamy i dokładamy mrożonkę chińską. Chwilkę dusimy, następnie podlewamy sosem sojowym i mieszamy. Dusimy jeszcze ok.3min. Studzimy.

Mieszankę wykładamy na kotlety

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Zwijamy

W jednym talerzu wysypujemy mąkę, w drugim rozbijamy i roztrzepujemy jajko z mlekiem i w trzecim talerzu umieszczamy bułkę tartą z przyprawą chińską.

Roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Formujemy w dłoniach.

Smażymy na małym ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami z wody i surówką z kapusty pekińskiej (np: TAKIEJ lub KLIK)

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Roladki Drobiowe z Mieszanką Chińską

Smacznego !!!

17:53, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 lipca 2015

Gazpacho

Skład:

ok.1,2 kg dojrzałych pomidorów

1 czerwona papryka

pół zielonej papryki

pół żółtej papryki

pół papryczki chili (będzie ostrzejsza - można dać mniej lub wcale)

3 ząbki czosnku

2 średnie ogórki gruntowe

oliwa z oliwek

miąższ z 2 kromek chleba

ok.1 szkl soku warzywnego (lub tak jak u mnie dodałam ugotowane i ostudzone warzywa tzn. 1 marchewka i kawałeczek selera - polecam)

½ łyżeczki bazyli

1 mniejsza czerwona cebula

trochę natki pietruszki

kilka kropel octu winnego

sól

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy, obieramy i wycinamy szypułki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiej miski.

Papryki kroimy w kostkę (trochę odkładamy do dekoracji), chili kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do pomidorów.

Ogórki i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Także dokładamy do miski.

Wszystko blendujemy. Następnie przecieramy przez sito, aby nie było żadnych pestek i grudek.

Teraz dorzucamy miąższ z chleba i ew. warzywa (dają super smak, kolor i zagęszczają zupkę).

Przyprawiamy solą, kilkoma kroplami octu, oliwą z oliwek (ok.5 łyżek) oraz bazylią. Ponownie blendujemy.

Schładzamy w lodówce.

Nalewamy do salaterek i dekorujemy odłożoną i posiekaną kolorową papryką. Jeszcze posypujemy odrobinką natki pietruszki i polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho

Smacznego !!!

11:01, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 lipca 2015

Schab po Sztygarsku

Skład:

ok.1 kg schabu bez kości (promocja - KLIK)

1 biała kiełbasa (długości schabu)

3 chili peperoncini (kotanyi)

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki ziaren kolendry

szczypta tymianku

1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

olej

sól

 

Przygotowanie:

Schab myjemy, odkrawamy wszystkie włókna i błony. Suszymy ręcznikiem papierowym.

Za pomocą ostrego noża robimy otwór po środku schabu, przebijając go na drugą stronę

Schab po Sztygarsku

drewnianym trzonkiem np; od łopatki poszerzamy otwór

Schab po Sztygarsku

w dziurę wsuwamy białą kiełbasę (najlepiej gdy kiełbasa jest zamrożona - łatwiej jest włożyć:))

Schab obwiązujemy mocno nicią kuchenną i obsypujemy solą.

Schab po Sztygarsku

Kolendrę, tymianek, peperoncini i majeranek ucieramy w moździerzu. Mieszamy z pozostałymi przyprawami i następnie nacieramy nimi mięso. Odstawiamy do miski i lekko skrapiamy olejem. Marynujemy ok.12h.

Schab po Sztygarsku

Schab obsmażamy z każdej strony na patelni, aż się mocno zrumieni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobiną oleju oraz kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.70min w temp. 180-200°C

Wyjmujemy i studzimy.

Jeżeli chcemy schab na kanapki to najpierw go wkładamy do lodówki, aż mocno się "zetnie" (kilka godzin wystarczy), następnie zdejmujemy nić kuchenną  i kroimy na cienkie plasterki.

Do obiadu wystarczy wyjąć z piekarnika, zdjąć nici kuchenne i pokroić w grubsze plastry, a z sosu wytworzonego podczas pieczenia możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy, zaciągając go mąką pszenną i oczywiście doprawić wg uznania.

Schab po Sztygarsku

Schab po Sztygarsku

Schab po Sztygarsku

Schab po Sztygarsku

Smacznego !!!

niedziela, 12 lipca 2015

Börek ze Szpinakiem

Skład:

250g ciasta yufka (ja użyłam ciasta francuskiego)

1 jajko

Farsz:

250g szpinaku

200g mięsa mielonego

2-3 ząbki czosnku

garść startego parmezanu

garść startego sera mozzarella

garść startego sera gouda

sól, pieprz

2 łyżeczki śmietany

 

Przygotowanie:

Szpinak podsmażamy na patelni, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso mielone, cały czas mieszamy aby były małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Mięso dorzucamy do szpinaku, dokładamy śmietanę i jeszcze chwilę mieszamy. Studzimy.

Do wystudzonego farszu dodajemy sery. Mieszamy.

Börek ze Szpinakiem

Ciasto rozkładamy i kroimy w paski. Na każdym pasku układamy wzdłuż farsz

Börek ze Szpinakiem

składamy i zlepiamy brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem

Börek ze Szpinakiem

następnie dłońmi lekko zwijamy/skręcamy - tak aby wyszedł rulon

Börek ze Szpinakiem

kroimy na kawałki lub zwijamy w "ślimak" i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Börek ze Szpinakiem

wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 25-30min w temp. 200°C

Wyjmujemy i podajemy na ciepło. U mnie z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Börek ze Szpinakiem

Börek ze Szpinakiem

Börek ze Szpinakiem

Börek ze Szpinakiem

Smacznego !!!

14:13, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 lipca 2015

Ragout Warzywny z Klopsikami

Skład:

Na klopsiki:

500g mięsa mielonego (kupiłam takie - KLIK)

1 cebula

1 jajko

bułka tarta

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

olej

Dodatkowo:

1 cukinia ok.600g (kupiłam tutaj - KLIK)

2 papryki czerwone

500g pieczarek

500ml bulionu mięsnego

puszka pomidorów bez skórki

1 cebula

¼ szklanki wina wytrawnego (np. Chianti)

szczypta tymianku

sól

½ łyżeczki ostrej papryki

2-3 łyżki masła

2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

Mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną i podsmażona cebulką oraz z przyprawami. Formujemy małe klopsiki.

Ragout Warzywny z Klopsikami

Następnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i lekko ja szklimy.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

Ragout Warzywny z Klopsikami

Dorzucamy do garnka z cebulą i dusimy, aż lekko się zrumienią.

Cukinię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w grubszą kostkę. Dorzucamy do garnka razem z pomidorami z puszki. Chwilę dusimy.

Ragout Warzywny z Klopsikami

Paprykę kroimy w paski i także wrzucamy do garnka. Posypujemy mąką i mieszamy.

Podlewamy winem. Po chwili podlewamy bulionem. Przyprawiamy solą, papryką ostrą i szczyptą tymianku.

Ragout Warzywny z Klopsikami

Dusimy na małym ogniu jeszcze ok.10min

Podajemy z ryżem lub świeżą bagietką.

Ragout Warzywny z Klopsikami

Ragout Warzywny z Klopsikami

Smacznego !!!

środa, 08 lipca 2015

Owsianka z Owocami

Skład:

½ szkl. płatków owsianych

1 szkl. mleka (najlepiej 0,5%)

¾ łyżki wiórek kokosowych

ulubione świeże owoce

szczypta soli

1 łyżeczka miodu lub stevii lub innego słodzika

 

Przygotowanie:

Płatki gotujemy w mleku z szczyptą soli i wiórkami kokosowymi przez ok. 3-5min. Po ugotowaniu dodajemy miód. Przelewamy do miseczki i dodajemy świeże owoce. Zjadamy :)

Owsianka z Owocami

Owsianka z Owocami

Owsianka z Owocami

Smacznego !!!

wtorek, 07 lipca 2015

Roladki w Tortilli z Łososiem

Skład:

1 tortilla

100g łososia wędzonego (KLIK)

100g serka o smaku chrzanowym ew. o smaku łososiowym (np. Tartare, Puszysty - KLIK)

ew. ulubione pikle

 

Przygotowanie:

Tortillę smarujemy serkiem i na tym układamy plastry łososia

Roladki w Tortilli z Łososiem

następnie mocno zwijamy i owijamy folią spożywczą

Roladki w Tortilli z Łososiem

wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Następnie wyjmujemy i kroimy w plastry. Układamy na półmisku.

Roladki w Tortilli z Łososiem

Roladki w Tortilli z Łososiem

Roladki w Tortilli z Łososiem

Możemy przebić wykałaczką z ulubionymi piklami - u mnie z cebulkami marynowanymi :)

Roladki w Tortilli z Łososiem

Roladki w Tortilli z Łososiem

Smacznego !!!

13:09, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 lipca 2015

Kalafiorowy Mózg

Skład:

1 kalafior

400g mięsa mielonego

1 kajzerka +mleko

1 cebula

sól, pieprz

papryka ostra

1 jajko

4-5 plastrów żółtego sera

100g szynki szwarcwaldzkiej

2 płaskie łyżki majonezu

2 płaskie łyżki ketchupu ostrego

Dodatkowo:

folia aluminiowa

jako dodatek ziemniaki lub inne warzywa

 

Przygotowanie:

Kalafior myjemy. Obgotowujemy ok.8min w osolonej wodzie. Wyjmujemy i studzimy.

Kajzerkę moczymy w mleku. Odciskamy i dokładamy do mięsa mielonego.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy. Studzimy i dokładamy do miski z mięsem.

Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami.

Gdy kalafior ostygnie to obkładamy go mięsem.

Kalafiorowy Mózg

Następnie mieszamy ketchup z majonezem i smarujemy mięso

Kalafiorowy Mózg

na to wykładamy plastry żółtego sera

Kalafiorowy Mózg

i na koniec plasterki szynki szwarcwaldzkiej

Kalafiorowy Mózg

Kalafior przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kalafiora owijamy folią aluminiową (ja jeszcze dodatkowo wbiłam z góry wykałaczkę, aby się wędlina z serem nie zsunęły)

Kalafiorowy Mózg

obok kalafiora możemy dodać ziemniaki (przepis TUTAJ) lub warzywa

Kalafiorowy Mózg

całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. godziny w temp.180°-200°C. 15min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową, aby się potrawa zrumieniła.

Wyjmujemy i kroimy na porcje. Podajemy razem z ziemniaczkami pieczonymi.

Kalafiorowy Mózg

Kalafiorowy Mózg

Kalafiorowy Mózg

Smacznego !!!

13:56, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 03 lipca 2015

Zupa Cukiniowo - Pieczarkowa

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

5 ziarenek ziela angielskiego

4 liście laurowe

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 mały por

6 dużych pieczarek

1 średnia cukinia (kupiłam tutaj - KLIK)

5 łyżek ryżu arborio (może być zwykły)

pół pęczka koperku

2 łyżki mąki

200g śmietany 18%

sól, pieprz

szczypta kurkumy (niekoniecznie)

2 łyżki masła

przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (ok.3l). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Na 15 min. przed końcem solimy.

Kurczaka wyjmujemy i obieramy mięso, odkładamy. Bulion cedzimy przez sito.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki lub trzemy na dużych oczkach tarki.

Por kroimy w krążki.

Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

Ryż wrzucamy na sito i płuczemy.

Koperek płuczemy i drobno siekamy.

W garnku (najlepiej ceramicznym) rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie pieczarki i chwilę podsmażamy, aż odparuje woda. Następnie dokładamy marchew, seler, pietruszkę i por. Wszystko jeszcze chwilę smażymy. Posypujemy mąką, mieszamy i zalewamy bulionem.

Teraz wsypujemy ryż i po chwili dodajemy cukinię. Gotujemy jeszcze ok. 15min.

Zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku pieprzem, ew. solą, przyprawą w płynie i szczyptą kurkumy. Garnek zdejmujemy z ognia i dorzucamy koperek oraz odłożone mięso z ćwiartek.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

Zupa Cukiniowo - Pieczarkowa

Zupa Cukiniowo - Pieczarkowa

Zupa Cukiniowo - Pieczarkowa

Zupa Cukiniowo - Pieczarkowa

Smacznego !!!

10:46, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 01 lipca 2015

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Skład:

ciasto francuskie (przepis TUTAJ)

500g truskawek

½ szkl cukru

¼ szkl cukru trzcinowego

1 jajko

 

Przygotowanie:

Truskawki rozgniatamy widelcem. Wrzucamy na suchą patelnię, dorzucamy pół szklanki cukru i smażymy ciągle mieszając, aż odparuje nadmiar wody (ok.8min.). Przekładamy do miseczki i studzimy. Następnie mus przekładamy do rękawa cukierniczego.

Ciasto rozwałkowujemy

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Tniemy na szersze paski. Każdy pasek smarujemy z brzegu roztrzepanym jajkiem

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Teraz na środek wyciskamy mus truskawkowy (trochę więcej niż na zdjęciu poniżej)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

składamy

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Brzeg ściskamy palcami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Za pomocą pędzelka z włosia lub szczoteczki zmiatamy nadmiar mąki

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Teraz za pomocą drugiego pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Posypujemy cukrem trzcinowym i każdy rulon dzielimy na pół (jak na poniższym zdjęciu)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Nacinamy na głębokość ok. 2-3cm (w miejscu sklejania palcami)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Układamy "grzebienie" lekko je wyginając w rogal

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30min. w temp. 200°-220°C (zależy od piekarnika).

Wyjmujemy, studzimy i zjadamy :)

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Grzebienie Z Ciasta Francuskiego z Truskawkami

Smacznego !!!

wtorek, 30 czerwca 2015

ciasto francuskie

Skład:

500g mąki

200g masła

ok. 1 szkl. wody

1 jajko

1 łyżeczka octu

¾ łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie produkty do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową. Masło najlepiej wyjąć z lodówki ok.10h wcześniej.

Do miski wsypujemy ok.350g mąki, dolewamy wodę, ocet i wbijamy całe jajko. Dokładnie wyrabiamy i podsypujemy mąką, aż osiągnie pożądaną konsystencję czyli nie jest za twarde, nie klei się i jest elastyczne. Ciasto odstawiamy na stolnicy na jakieś 15min, aby "odpoczęło".

ciasto francuskie

Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Układamy na środku pokrojone w plastry masło (lekko rozsmarowujemy). Składamy w kopertę i rozwałkowujemy. Ponownie składamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 30 min.

ciasto francuskie

ciasto francuskie

Wyjmujemy i powtarzamy czynność 4 razy (rozwałkujemy, składamy i odstawiamy do lodówki).

Teraz możemy przygotować np: wspaniałe grzebienie z truskawkami - przepis wkrótce :)

ciasto francuskie

Smacznego !!!

 

czwartek, 25 czerwca 2015

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Skład:

1,5 kg skrzydełek

2 łyżeczki płatków chili

2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka suszonego czosnku

¾ łyżeczki suszonego imbiru

½ łyżeczki cynamonu

¾ łyżeczki suszonego tymianku

½ łyżeczki rozmarynu

1 łyżka cukru muscovado

sok z połowy cytryny

4 łyżki oleju słonecznikowego

sól

 

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy lotki (końcówki skrzydełek).

Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Przyprawy mieszamy z solą i cukrem. Taką mieszanka nacieramy skrzydełka. Polewamy olejem. Jeszcze raz mieszamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Układamy na rozgrzanym grillu. Smażymy z każdej strony po 15min ( u mnie grill elektryczny).

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Zdejmujemy i od razu podajemy do zjedzenia :)

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Smacznego !!!

 

12:34, joannas1976 , Grill
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 czerwca 2015

Quesadilla z kurczakiem i serem

Skład:

2 większe filety z kurczaka (KLIK )

250g startego żółtego sera np; Gouda

70g startego sera parmezan (użyłam takiego - KLIK)

4 tortille

paczka sosu bolognese

½ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki papryki słodkiej

szczypta imbiru

szczypta suszonego czosnku

szczypta suszonej bazylii

szczypta tymianku

sól

2 łyżeczki oliwy

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

Przyprawy mieszamy z solą i obsypujemy pokrojone filety. Dolewamy oliwę. Mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

Smażymy na oleju, aż się lekko zrumienią.

Sos rozrabiamy w 200ml wody (trochę mniej niż na opakowaniu, aby był gęstszy).

Tortille rozkładamy i smarujemy sosem.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Posypujemy żółtym serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Na to rozkładamy podsmażonego kurczaka

Quesadilla z kurczakiem i serem

Posypujemy parmezanem i resztą żółtego sera

Quesadilla z kurczakiem i serem

Składamy na pół

Quesadilla z kurczakiem i serem

Zapiekamy w opiekaczu z funkcją grilla lub na patelni.

Kroimy na części.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Zjadamy ciepłe.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Smacznego !!!

13:27, joannas1976 , Fast Food
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
| < Wrzesień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi