czwartek, 25 czerwca 2015

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Skład:

1,5 kg skrzydełek

2 łyżeczki płatków chili

2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżeczka suszonego czosnku

¾ łyżeczki suszonego imbiru

½ łyżeczki cynamonu

¾ łyżeczki suszonego tymianku

½ łyżeczki rozmarynu

1 łyżka cukru muscovado

sok z połowy cytryny

4 łyżki oleju słonecznikowego

sól

 

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odcinamy lotki (końcówki skrzydełek).

Solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Przyprawy mieszamy z solą i cukrem. Taką mieszanka nacieramy skrzydełka. Polewamy olejem. Jeszcze raz mieszamy. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Układamy na rozgrzanym grillu. Smażymy z każdej strony po 15min ( u mnie grill elektryczny).

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Zdejmujemy i od razu podajemy do zjedzenia :)

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Pikantne Skrzydełka z Grilla

Smacznego !!!

 

12:34, joannas1976 , Grill
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 22 czerwca 2015

Quesadilla z kurczakiem i serem

Skład:

2 większe filety z kurczaka (KLIK )

250g startego żółtego sera np; Gouda

70g startego sera parmezan (użyłam takiego - KLIK)

4 tortille

paczka sosu bolognese

½ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki papryki słodkiej

szczypta imbiru

szczypta suszonego czosnku

szczypta suszonej bazylii

szczypta tymianku

sól

2 łyżeczki oliwy

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

Przyprawy mieszamy z solą i obsypujemy pokrojone filety. Dolewamy oliwę. Mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.

Smażymy na oleju, aż się lekko zrumienią.

Sos rozrabiamy w 200ml wody (trochę mniej niż na opakowaniu, aby był gęstszy).

Tortille rozkładamy i smarujemy sosem.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Posypujemy żółtym serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Na to rozkładamy podsmażonego kurczaka

Quesadilla z kurczakiem i serem

Posypujemy parmezanem i resztą żółtego sera

Quesadilla z kurczakiem i serem

Składamy na pół

Quesadilla z kurczakiem i serem

Zapiekamy w opiekaczu z funkcją grilla lub na patelni.

Kroimy na części.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Zjadamy ciepłe.

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Quesadilla z kurczakiem i serem

Smacznego !!!

13:27, joannas1976 , Fast Food
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 czerwca 2015

Karkówka w Musztardzie Zapiekana z Pieczarkami

Skład:

3 plastry karkówki

musztarda Dijon

400g pieczarek

2 cebule

sól

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą. Smarujemy z dwóch stron musztardą. Układamy w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym.

Karkówka w Musztardzie Zapiekana z Pieczarkami

Cebulę kroimy w pióra. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.

Na karkówkę rozkładamy cebulę.

Karkówka w Musztardzie Zapiekana z Pieczarkami

Następnie nakładamy pieczarki.

Karkówka w Musztardzie Zapiekana z Pieczarkami

Naczynie zamykamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez ok. 30min w temp. 220°C.

Wyjmujemy i podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.

Karkówka w Musztardzie Zapiekana z Pieczarkami

Smacznego !!!

12:36, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 19 czerwca 2015

Kurczak na Cydrze

Skład:

kurczak o wadze ok. 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu - KLIK)

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka czosnku mielonego

¾ łyżeczki tymianku

1 op. przyprawy do kurczaka (kurczak złoty)

sok z połowy cytryny

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

sól, pieprz

1 butelka cydru musującego (330ml)

3 łyżki oliwy czosnkowej (może być sama oliwa z oliwek)

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i oczyszczamy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. Odstawiamy na jakąś godzinkę.

Pozostałe przyprawy mieszamy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i obsypujemy mieszanką przypraw. Przekładamy do miski, którą zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (u mnie leżał 48h).

Butelkę z cydrem myjemy, zdejmujemy naklejki. Otwieramy i wypijamy ze dwa łyki :) mniam, i dolewamy do pełna wody.

Kurczaka nakładamy na butelkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 140min w temp. 160-200°C ( u mnie na początku było to 180°, później przez godzinę 160°, a na koniec przez 15min, aby skórka była chrupiąca 200°C).

Kurczaka wyjmujemy i kroimy na porcje. Podajemy np: z frytkami i surówką colesław.

Kurczak na Cydrze

Kurczak na Cydrze

Smacznego !!!

12:41, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
czwartek, 18 czerwca 2015

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Skład:

2 kiwi

50g czekolady deserowej

8 patyczków do grilla

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy.

Kiwi obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Każdy plasterek kiwi nadziewamy na patyk.

Moczymy w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

Zjadamy :)

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Lizaki z Kiwi w Czekoladzie

Smacznego !!!

14:51, joannas1976 , Desery
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 czerwca 2015

Rolada Węgierska

Skład:

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

50g czekolady deserowej (startej)

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

200g śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki nutelli

Dodatkowo:

wiśnie z alkoholu (ja użyłam tych po zrobieniu wiśniówki)

5-6 łyżek wiśniówki (przepis TUTAJ)

50g czekolady deserowej

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka ucieramy z cukrem  na prawie białą masę.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem i przesiewamy przez sito.

Dosypujemy do żółtek.

Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno.

Białka delikatnie mieszamy z masą żółtkową i czekoladą.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Wylewamy na papier ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10min. w temp. 180°C.

W międzyczasie przygotowujemy wilgotną ściereczkę, którą rozkładamy na blacie.

Gdy ciasto się upiecze to od razu przekładamy do góry papierem na ściereczkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto zwijamy w roladę. Odstawiamy zawinięte w ścierkę, aż ostygnie.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier puder. Mieszamy. Teraz dodajemy serek mascarpone. Jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy z nutellą.

Przestudzone ciasto rozwijamy, polewamy wiśniówką  i smarujemy kremem (kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji).

Rolada Węgierska

Na kremie rozkładamy wiśnie.

Rolada Węgierska

Ponownie zwijamy.

Odłożonym kremem dekorujemy wierzch rolady. Układamy wiśnie. Polewamy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladą.

Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Kroimy na porcje i zjadamy :)

Rolada Węgierska

Rolada Węgierska

Rolada Węgierska

Rolada Węgierska

Smacznego !!!

piątek, 12 czerwca 2015

Porra Antequerana - Chłodnik Hiszpański

Skład:

1 kg dojrzałych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 bułki ciabatta (takie - KLIK)

ok. 50ml dobrej oliwy z oliwek

sól, pieprz

Dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo

szynka parmeńska

szczypiorek

oliwa z oliwek extra virgin

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy. Zdejmujemy skórkę oraz wycinamy szypułkę. Kroimy na części.

Czosnek obieramy. Pomidory i czosnek przekładamy do wysokiego naczynia.

Porra Antequerana - Chłodnik Hiszpański

Blendujemy, a następnie przecieramy przez sito (chłodnik ten ma być jedwabiście gładki, bez pestek).

Następnie ponownie przelewamy do wysokiego naczynia i dorzucamy pokrojoną na kawałki ciabattę, dolewamy oliwę z oliwek i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Blendujemy

Chłodnik wstawiamy do lodówki.

Nalewamy na talerze i dekorujemy kawałkami jajek oraz plastrami szynki parmeńskiej. Polewamy jeszcze kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek i posypujemy do dekoracji szczypiorkiem.

Podajemy mocno schłodzone. Możemy podać także w pucharkach lub kieliszkach z kostkami lodu :)

Zjadamy :)

Porra Antequerana - Chłodnik Hiszpański

Porra Antequerana - Chłodnik Hiszpański

Porra Antequerana - Chłodnik Hiszpański

Porra Antequerana - Chłodnik Hiszpański

Smacznego !!!

12:42, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 czerwca 2015

Surówka z Młodej Kapusty

Skład:

pół główki młodej kapusty

1 średnia młoda marchewka

1 średnia młoda cebula

ok. 4 łyżki cukru

ok. 1 łyżeczki soli

1 łyżka octu winnego

¼ szklanki mleka

ok.2-3 łyżek majonezu

pieprz biały

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy.

Marchew i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty. Posypujemy solą, piperzem i cukrem. Skrapiamy octem winnym. Dolewamy mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy majonez. Odstawiamy na ok. 30min. do lodówki.

Podajemy do obiadu.

Surówka z Młodej Kapusty

Surówka z Młodej Kapusty

Surówka z Młodej Kapusty

Smacznego !!!

środa, 10 czerwca 2015

boeuf strogonow

Skład:

1 kg polędwicy wołowej (ja użyłam udźca wołowego)

500g pieczarek

1 duża czerwona papryka

5 średnich ogórków konserwowych lub kiszonych (kto jakie woli)

2 cebule

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy (ja użyłam dijon)

sól, pieprz

papryka ostra i słodka do smaku

śmietana 18%

2 płaskie łyżki mąki + 150ml wody

500ml bulionu wołowego

3 łyżki masła

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy  włókien i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kroimy w słupki (u mnie miał być gulasz i pokroiłam dzień wcześniej w kostkę).

Przyprawiamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem i uzupełniamy wodą, tak aby mięso było całkowicie zakryte. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli to wrzucamy obrane i pokrojone na ćwiartki pieczarki. Podsmażamy, aż się zrumienią. Dorzucamy pokrojone w słupki ogórki i jeszcze chwilę smażymy.

Na ok. 30min. przed końcem gotowania się gulaszu wrzucamy podsmażone pieczarki, cebulę i ogórki.

Na koniec dodajemy pokrojoną w paski paprykę, koncentrat pomidorowy i musztardę. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5-10 min, aż papryka zmięknie.

Mąkę mieszamy z wodą i zaciągamy gulasz. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką oraz ostrą.

Nalewamy na talerze.

boeuf strogonow

boeuf strogonow

Dekorujemy kleksem śmietany oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy ze świeżą bagietką lub jak kto woli z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami.

boeuf strogonow

boeuf strogonow

boeuf strogonow

Smacznego !!!

12:17, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 czerwca 2015

Zrazy z Mięsa Mielonego

Skład:

400g szynki wieprzowej lub udźca wołowego (lub gotowe mielone np: KLIK)

1 średnia cebula

1 kajzerka + 200ml bulionu

3 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz

1 łyżka masła

Dodatkowo:

3 małe ogórki kiszone

6 plasterków boczku wędzonego

1 mała cebula

olej do smażenia

bułka tarta

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa.

Kajzerkę namaczamy w bulionie, a następnie ją odciskamy i przekładamy do mięsa mielonego.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Studzimy. Dorzucamy do mięsa.

Mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy.

Mięso dzielimy na 6 porcji. Każdą porcję formujemy w dłoniach w rulon. Dłonią robimy wzdłuż rowek w którym układamy po kawału ogórka kiszonego, boczku wędzonego i kawałek cebulki.

Formujemy w dłoniach i dokładnie zalepiamy, aby nie było żadnej dziury :)

Obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z puree ziemniaczanym i np: mizerią lub buraczkami :)

Zrazy z Mięsa Mielonego

Zrazy z Mięsa Mielonego

Zrazy z Mięsa Mielonego

Zrazy z Mięsa Mielonego

Smacznego !!!

sobota, 06 czerwca 2015

Smoothie Truskawkowe

Skład:

250g truskawek

1 duża pomarańcza

kostki lodu (ok.6-7szt)

1 łyżka miodu lub cukru lub innego słodzika

 

Przygotowanie:

Truskawki płuczemy. Wyjmujemy szypułki. Przekładamy do woreczka i zamrażamy.

Z pomarańczy wyciskamy sok, słodzimy i mieszamy. Schładzamy. Przelewamy do wysokiego naczynia. Dorzucamy zamrożone truskawki i kostki lodu. Miksujemy za pomocą blendera z końcówką do kruszenia lodu. Przelewamy do szklanki i wypijamy :)

Smoothie Truskawkowe

Smoothie Truskawkowe

Smoothie Truskawkowe

Smacznego !!!

czwartek, 04 czerwca 2015

Sałatka Łososiowa z Sosem z Anchois

Skład:

pół opakowania mieszanki sałat

150g wędzonego łososia

10 pomidorków koktajlowych

15 szt cebulek marynowanych

puszka oliwek z pastą anchois (125g)

Sos:

6-7 filetów anchois

3 płaskie łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżeczka musztardy Dijon

pół łyżeczki soku z limonki

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

sól

 

Przygotowanie:

Sałatę rozkładamy na talerzu.

Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Układamy na sałacie.

Łososia rwiemy na mniejsze kawałki i mieszamy ze sałatką.

Dokładamy odsączone oliwki i cebulki.

Do miseczki przekładamy majonez i dodajemy musztardę, czosnek, sok z limonki, fileciki anchois i oliwę. Blendujemy. Przyprawiamy do smaku solą.

Polewamy sałatkę i zjadamy - mniam :)

Sałatka Łososiowa z Sosem z Anchois

Sałatka Łososiowa z Sosem z Anchois

Sałatka Łososiowa z Sosem z Anchois

Sałatka Łososiowa z Sosem z Anchois

Smacznego !!!

13:37, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 02 czerwca 2015

Stek z Antrykotu z Masłem Czosnkowym

Skład:

1 antrykot wołowy (ok.350g) (polska wołowina - KLIK)

sól

świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

100g masła

2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Masło w pokojowej temperaturze mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Formujemy cienki płat na talerzu i wkładamy do lodówki aby stwardniało.

Antrykot myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Stek z Antrykotu z Masłem Czosnkowym

Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 60min w temp. pokojowej.

Na żeliwnej (lub o grubym dnie) patelni rozgrzewamy olej. Układamy stek (w tym czasie go nie ruszamy, nie dotykamy i nie kłujemy widelcem), smażymy 6min. i za pomocą szczypiec obracamy na druga stronę i smażymy kolejne 6min.

Stek przekładamy na talerz (na ok.8min.), aby "odpoczął" i przykrywamy folią aluminiową (także w tym czasie go nie uciskamy, nie kłujemy i nie kroimy).

Układamy na talerzu. Masło skrobiemy za pomocą łyżki i układamy na steku (u mnie niestety pod wpływem ciepła szybko się rozpuściło i nie zdążyłam zrobić zdjęcia :))

Podajemy z ziemniakami, frytkami lub szparagami :)

Stek z Antrykotu z Masłem Czosnkowym

Stek z Antrykotu z Masłem Czosnkowym

Smacznego !!!

12:04, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 czerwca 2015

Kurczak Tikka Masala

Skład:

3 filety z kurczaka (PROMOCJA - KLIK)

sok z połowy limonki

1 łyżka świeżo startego imbiru

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki ziaren kuminu

½ łyżeczki ziaren kolendry

¾ łyżeczki chilli w proszku

1 łyżeczka przyprawy garam masala

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3-4 łyżki jogurtu greckiego

 

Przygotowanie:

Filety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki ok. 3 x 3cm.

Skrapiamy sokiem z limonki. Nacieramy czosnkiem i imbirem.

Kumin prażymy na patelni, aby uwolnić aromaty. Przekładamy do moździerza i ucieramy razem z ziarnami kolendry. Dosypujemy chili, kurkumę, garam masalę i mieszamy. Przyprawy wrzucamy do kurczaka i mieszamy mięso, aby dokładnie przeszło przyprawami.

Dodajemy koncentrat pomidorowy

Kurczak Tikka Masala

za pomocą łyżki dokładnie mieszamy.

Kurczak Tikka Masala

Następnie dodajemy jogurt i ponownie mieszamy

Kurczak Tikka Masala

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso nabijamy na patyki do szaszłyków

Kurczak Tikka Masala

Układamy na rozgrzanym grillu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony (u mnie na elektrycznym było to 4 razy po ok.4-5min.)

Kurczak Tikka Masala

Podajemy z sosem masala ze świeżych pomidorów, mleka kokosowego i przypraw lub tak jak u mnie z salsą pomidorową (przepis TUTAJ) i frytkami :)

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Smacznego !!!

niedziela, 31 maja 2015

Syrop z Buraka na Kaszel

Skład:

1 średni burak

cukier

 

Przygotowanie:

Buraka dokładnie myjemy. Ścinamy wierzch, wydrążamy ze środka miąższ. Do środka wsypujemy cukier. Odstawiamy na talerzyku lub w miseczce na ok. 12godz. w ciepłe miejsce - najlepiej na włączony kaloryfer.

Pijemy syrop 3 razy dziennie po 1 łyżeczce :)

Polecam - skuteczność potwierdzona na rodzinie i znajomych :) Kaszel lżejszy już po kilku dawkach :)

Syrop z Buraka na Kaszel

Na zdrowie !!!

sobota, 30 maja 2015

Smoothie Brzoskwiniowo Bananowe

Skład:

3 małe brzoskwinie

1 duża pomarańcz

1 banan

1 łyżeczka miodu lub innego słodzika

kostki lodu (ja dodałam 4szt)

 

Przygotowanie:

Banan obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i także kroimy w kostkę. Banan i brzoskwinię układamy w miseczce i zamrażamy.

Z pomarańczy wyciskamy sok, słodzimy np. miodem. Przelewamy do wysokiego naczynia, dorzucamy zamrożone owoce i kostki lodu. Miksujemy za pomocą np; blendera z końcówką do kruszenia lodu. Przelewamy do szklanki i wypijamy lub zjadamy przy pomocy łyżeczki (bo smoothie jest gęsty).

Smoothie Brzoskwiniowo Bananowe

Smoothie Brzoskwiniowo Bananowe

Smacznego !!!

czwartek, 28 maja 2015

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Skład:

większe liście botwinki

Na Farsz:

250g wołowiny

1 mniejsza cebulka

2 żółtka

sól, pieprz

Na Sos:

100g śmietany

4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej

3 łyżki tartego parmezanu

3 łyżki tartego sera gouda

1 trójkąt sera topionego śmietankowego

sól, pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo:

olej

 

Przygotowanie:

Liście botwinki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Mięso mieszamy z żółtkami, drobno posiekaną cebulką, solą i pieprzem.

Na liściach układamy ok. łyżeczki mięsnego farszu i zwijamy jak gołąbki.

Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Smarujemy śmietaną i posypujemy solą i pieprzem

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Przykrywamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok.25min. w temp. 180°C.

Wyjmujemy, zdejmujemy szynkę z potrawy i ją drobno siekamy. Sos zlewamy do rondelka.

Gołąbki układamy na półmisku

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Do rondelka z sosem wrzucamy serek topiony i podgrzewamy, cały czas mieszamy trzepaczką. Gdy serek się całkowicie rozpuści dodajemy posiekaną wcześniej szynkę, parmezan i goudę. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Polewamy gołąbki i zjadamy :)

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Smacznego !!!

12:30, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 maja 2015

Twarożek Wiosenny

Skład:

200g twarogu półtłustego

250g śmietany 12%

pęczek szczypiorku

pęczek rzodkiewek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Twarożek przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dolewamy śmietanę, mieszamy.

Szczypiorek drobno siekamy. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dokładamy do twarożku i ponownie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twarożek Wiosenny

Nakładamy na świeże pieczywo lub używamy jako farsz do warzyw np:ogórki faszerowane takim twarożkiem lub łódeczki cykorii :)

Twarożek Wiosenny

Smacznego !!!

wtorek, 26 maja 2015

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Skład:

2 filety z kurczaka

8 plastrów szynki parmeńskiej

50g sera parmezan

sól, pieprz

1 jajko + 1 łyżka mleka

bułka tarta

mąka

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na desce i przecinamy w poziomie na dwa równe kotlety. Każdy kotlet przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Na każdym filecie układamy po dwa plasterki szynki

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Ser trzemy na drobnych oczkach. Układamy na szynce.

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Filety zwijamy w roladki, zatykając boki, aby ser nam nie wypłynął.

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Do jednej miseczki wsypujemy trochę mąki, do kolejnej miseczki wbijamy i roztrzepujemy jajko z mlekiem, a do kolejnej wsypujemy bułkę tartą i pozostały ser parmezan.

Roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Formujemy w dłoniach.

Masło roztapiamy na patelni. Układamy rolady. Smażymy z każdej strony na małym ogniu pod przykryciem, aż uzyskają złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami puree i np: mizerią z ogórka świeżego :)

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Smacznego !!!

11:55, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 maja 2015

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Skład:

300g chudej wołowiny (użyłam z udziec - KLIK)

pół czerwonej papryki

pół zielonej papryki

garść kiełek fasoli mung

1 cebula

2 garście grzybków mun

2 marchewki

1 por (biała część)

mała puszka pędów bambusa

pół małej główki kapusty pekińskiej

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki octu winnego

sos sojowy

1 łyżeczka imbiru

5 łyżek sosu słodko-pikantnego (przepis TUTAJ)

Marynata do mięsa:

6 łyżek sosu sojowego

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

sok z połowy limonki

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka chili

Dodatkowo:

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do woreczka i lekko zamrażamy (będzie nam się lepiej kroiło).

Kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, a następnie szersze paski dzielimy na pół.

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Przekładamy do miseczki, czekamy, aż całkowicie się odmrozi i dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok. 30min. Odcedzamy i kroimy w paseczki.

Marchew i paprykę kroimy w zapałki.

Cebulę kroimy w pół krążki.

Czosnek siekamy.

Por kroimy w plasterki.

Kapustę cienko siekamy.

Makaron zalewamy wrzątkiem na ok.7min. Odcedzamy.

Do woka lub na patelnię wlewamy trochę oleju, następnie wrzucamy czosnek i lekko podsmażamy, dodajemy cebulkę i też lekko podsmażamy. Dorzucamy marchew, grzyby, por i paprykę. Chwilę dusimy i dokładamy kapustę. Podlewamy sosem sojowym, octem winnym i posypujemy cukrem. Mieszamy i dodajemy imbir oraz pędy bambusa i kiełki. Dusimy jeszcze ok. 3 min. Warzywa powinny być chrupkie. Mieszamy z sosem słodko-pikantnym. Przekładamy do miseczki.

Woka wycieramy ręcznikiem papierowym i wstawiamy na palnik. Nalewamy trochę oleju i wrzucamy wołowinę razem z marynatą. Dusimy ok. 5 min cały czas mieszając.

Do mięsa wrzucamy warzywa i makaron. Mieszamy.

Nakładamy na talerze i zjadamy :)

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria