wtorek, 09 września 2014

Sałatka Wiejska z Chipsami z Kiełbasy i Ogórkiem Małosolnym

Skład:

pół główki małej sałaty lodowej

1 kiełbasa pieczona

2 ogórki małosolne

1 duży pomidor

1 mała czerwona cebula

garść ziaren słonecznika

Sos:

ok. 4 łyżki oliwy z oliwek

ok. 1 łyżka musztardy sarepskiej

ok. 2 łyżki octu balsamicznego

1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

½ łyżeczki imbiru

sól

 

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy do piekarnika i zapiekamy, aż kiełbasa się podsmaży. Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym w celu usunięcia nadmiaru wytopionego tłuszczu.

Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na półmisku. Dodajemy obranego i pokrojonego pomidora, pokrojonego  w plasterki ogórka. Rozkładamy kiełbasę i pokrojoną w pióra cebulę. Ziarna słonecznika prażymy na patelni i posypujemy sałatkę.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.

Sałatka Wiejska z Chipsami z Kiełbasy i Ogórkiem Małosolnym

Sałatka Wiejska z Chipsami z Kiełbasy i Ogórkiem Małosolnym

Sałatka Wiejska z Chipsami z Kiełbasy i Ogórkiem Małosolnym

Sałatka Wiejska z Chipsami z Kiełbasy i Ogórkiem Małosolnym

Sałatka Wiejska z Chipsami z Kiełbasy i Ogórkiem Małosolnym

Smacznego !!!

sobota, 06 września 2014

Kotlety Mielone

Skład:

500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

1 duża cebula

ok. ½ szklanki bułki tartej+ do obtaczania

1 jajko

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka masła

masło klarowane lub olej do smażenia kotletów

 

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż się zrumieni.

Mięso mielone mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką tartą. Dodać ostudzoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Formować kulki, a następnie za pomocą dłoni lekko je spłaszczyć.

Na talerz nasypać trochę bułki i następnie obtaczać w niej kotlety.

Kotlety Mielone

Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

Kotlety Mielone

Smacznego !!!

wtorek, 02 września 2014

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Panierka Ziołowa:

Skład:

bułka tarta

natka pietruszki

koperek

tymianek

estragon

zioła prowansalskie

jajko

 

Przygotowanie:

Bułkę wymieszać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem, dodać tymianek, zioła prowansalskie. Jajko roztrzepać w oddzielnej miseczce. Posolone kotlety maczamy w jajku, a następnie w panierce.

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron, pod przykryciem i na małym ogniu.

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Panierka Włoska:

Skład:

bułka tarta

suszone pomidory (mielone)

czosnek suszony

bazylia

Jajko

sól

 

Przygotowanie:

Bułkę tartą mieszamy z zmielonymi suszonymi pomidorami, czosnkiem i posiekaną bazylią ( może być suszona).

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Posolone kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce z przyprawami.

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron, pod przykryciem i na małym ogniu.

Panierki do Kotletów - 2 Smaki

Smacznego !!!

sobota, 30 sierpnia 2014

Cukinia Faszerowana

Skład:

ok.200g mięsa mielonego

6 pieczarek

1 cebula

1 jajko

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

½ szklanki sera żółtego tartego 

5 łyżek bułki tartej

1 cukinia (ok.600-700g)

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż i za pomocą łyżki wyjmujemy pestki. Odkładamy na talerz i solimy aby puściła wodę.

Cukinia Faszerowana

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy posiekane pieczarki. Mieszamy i podsmażamy, aż pieczarki puszczą wodę, odparują i się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Mięso także przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko, posiekany czosnek, bułkę tartą i ostudzone pieczarki z cebulą. Całość mieszamy.

Cukinię wycieramy ręcznikiem papierowym z nadmiaru soku, który puściła. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Nadziewamy farszem

Cukinia Faszerowana

Posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 25min. w temp. 200°C.

Cukinia Faszerowana

Wyjmujemy i zjadamy. Możemy pokroić na kawałki i polać ketchupem lub innym sosem.

Cukinia Faszerowana

Cukinia Faszerowana

Cukinia Faszerowana

Smacznego !!!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Karkówka z Patelni

Skład:

4 kotlety z karkówki

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki czosnku

¼ łyżeczki tymianku

¼ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

1 duża cebula

ok. 4-5 łyżek oleju

sól

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy.

Przyprawy wsypujemy do miseczki i mieszamy z olejem.

Marynatą smarujemy każdy kotlet. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Smażymy na patelni z każdej strony. Gdy mięso nabierze złocistego koloru to dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę. Podsmażamy. Podlewamy ok. 1 szklanką wody i dusimy przez ok.30-40min. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy mięso będzie już miękkie to wykładamy na talerz, a z pozostałości możemy zrobić sos - 2 łyżki mąki mieszamy w ¼ szklanki wody i zaciągamy sos, przyprawiamy.

Karkówkę podajemy z ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką.

Karkówka z Patelni

Karkówka z Patelni

 

Smacznego !!!

niedziela, 24 sierpnia 2014

Tradycyjna Sałatka Jarzynowa

Skład:

4 marchewki

mały seler

2 pietruszki

5 jajek

puszka groszku konserwowanego

1 duża cebula

4-5 ogórków kiszonych

1 winne jabłko

majonez

1 łyżka musztardy sarepskiej

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy "na twardo".

Marchew, pietruszkę i seler gotujemy w osolonej wodzie, aż warzywa będą "al dente" (lub używamy włoszczyzny wyjętej z zupy).

Jarzyny kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i jabłko.

Jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Dokładamy do sałatki.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku i dokładamy do jarzyn.

Groszek odsączamy i dodajemy do miski z sałatką. Przyprawiamy sola, pieprzem.

Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy.

Tradycyjna Sałatka Jarzynowa

Tradycyjna Sałatka Jarzynowa

- do sałatki możemy dodać także ugotowane ziemniaki (ja nie lubię)

- zamiast groszku możemy użyć kukurydzy z puszki

- jak ktoś woli sałatkę bardziej winną  to możemy użyć ogórków konserwowych zamiast kiszonych - jest pyszna

- sałatkę możemy także wykorzystać jako bazę do innych sałatek - dodając np: wędlinę, konserwową  rybę, gyrosa itp :)

Tradycyjna Sałatka Jarzynowa

Smacznego !!!

piątek, 22 sierpnia 2014

Placki Ziemniaczne z Mięsem

Skład:

1 kg ziemniaków

500g mięsa mielonego

2 cebule

200g pieczarek

2 jajka

4 łyżki mąki

3 ząbki czosnku

6 łyżek pikantnego ketchupu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

słodka i ostra papryka do smaku

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, osuszyć, jeżeli jest taka potrzeba to obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 1 cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej  i wrzucić pieczarki z cebulą. Doprawić tymiankiem, solę i pieprzem. Podsmażyć.

Następnie dodać mięso i wymieszać. Podsmażyć, aż mięso lekko się zrumieni.  Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlać ketchup i wymieszać. Patelnię przykryć i dusić ok. 15min.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać pokrojoną cebulę, mąkę i jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Następnie do ziemniaków dodać masę mięsną i dokładnie wymieszać.

Formować placki i smażyć na patelni na rumiany kolor.

Podawać z surówką z kapusty kiszonej.

Placki Ziemniaczne z Mięsem

Placki Ziemniaczne z Mięsem

Placki Ziemniaczne z Mięsem

Smacznego !!!

środa, 20 sierpnia 2014

Słodkie Bułeczki z Owocami

Skład:

Zaczyn:

1½ szklanki ciepłego mleka

10 dkg drożdży

2 czubate łyżki cukru

maka pszenna (tyle by zaczyn był gęstości ciasta naleśnikowego)

Ciasto:

4 jajka

3 łyżki oleju

pół kostki margaryny

1 szklanka cukru

aromat pomarańczowy

½ łyżeczki soli

1 kg mąki

Kruszonka:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru pudru

1 op. cukru waniliowego

6-8 łyżek mąki

Dodatkowo:

owoce świeże lub z kompotu

1 jajko

 

Przygotowanie:

Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać (można za pomocą miksera) i odstawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie rozpuścić margarynę z cukrem i ostudzić.

Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy mąkę  (na początek ok.½kg) z solą, cały czas wyrabiając dosypujemy resztę mąki na przemian dodając jajka, rozpuszczoną margarynę z cukrem i resztę składników i tak wyrabiamy by ciasto zaczęło odchodzić nam od ręki.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1godzinę do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy za pomocą kciuka dołek. W dziurce układamy owoce.

Słodkie Bułeczki z Owocami

Słodkie Bułeczki z Owocami

jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch bułeczek

Słodkie Bułeczki z Owocami

Składniki na kruszonkę rozcieramy palcami i rozsypujemy na wierzchu bułeczek.

Słodkie Bułeczki z Owocami

Odstawiamy jeszcze na ok. 20min do wyrośnięcia, a potem do piekarnika nagrzanego do 160-170°C i pieczemy ok. 50-60min.

Słodkie Bułeczki z Owocami

Słodkie Bułeczki z Owocami

Smacznego !!!

poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Dziś danie z kuchni Niemieckiej. Kassler jest to rodzaj wędzonej wędliny wyrabianej z peklowanego np: schabu, karkówki czy też szynki. Taką wędlinę smażymy, pieczemy lub gotujemy. Danie to podaje się zazwyczaj z zasmażaną kapustą, ziemniakami, polane sosem. Polecam, naprawdę bardzo dobry i inny obiad :)
sobota, 16 sierpnia 2014

Brzoskwiniowiec z Czekoladą

Skład:

3 szklanki mąki

1½ szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

250g margaryny

6 jajek

800g śmietany 18%

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

1 puszka brzoskwiń

2 łyżeczki proszku do pieczenia

wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona w drobną kostkę

 

Przygotowanie:

Mąkę, ½ szklanki cukru, cukier waniliowy, 6 żółtek, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na min. 30 min.

2/3 ciasta zetrzeć na natłuszczoną blaszkę lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Brzoskwinie wyjąć z puszki, osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w niewielkie kawałki.

Białka ubić na sztywno z 1 szklanką cukru. Do ubitych białek dodać 2 budynie w proszku i dokładnie zmiksować. Stopniowo wlewać śmietanę i delikatnie mieszać łyżką, aż masa będzie gęsta.  Do masy dodać wiórki. Wymieszać.

Na starte ciasto w formie wyłożyć: 1/3 masy śmietankowej, następnie połowę brzoskwiń, znowu porcję masy i ponownie owoce.  Całość posmarować pozostałą masą.

Wierzch udekorować resztą ciasta, ścierając na tarce o dużych oczkach.

Włożyć do piekarnika i piec 45-50min w temp. 175°C.

Brzoskwiniowiec z Czekoladą

Brzoskwiniowiec z Czekoladą

Brzoskwiniowiec z Czekoladą

Smacznego !!!

wtorek, 12 sierpnia 2014

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Fetą

Skład:

dowolny mix sałat

100g wędzonego łososia

150g fety

kilka pomidorków koktajlowych

kilka kropel soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz

1 czerwona cebula

 

Przygotowanie:

Mix sałat wsypujemy do miski. Łososia kroimy na mniejsze kawałki (możemy użyć sałatkowego), mieszamy z sałatą. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w pióra, fetę w kostkę i układamy na sałacie. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Zjadamy :)

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Fetą

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Fetą

Smacznego!!!

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kajzerki

Skład:

3 szklanki mąki

¾ szklanki ciepłego mleka

opakowanie drożdży instant (7g)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

Dodatkowo:

1 jajko

ew. mak, sezam do posypania

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z masłem i cukrem, aż do rozpuszczenia.

Składniki sypkie wymieszać ze sobą, dolać mleko z tłuszczem. Mieszać ok 5-10min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrabiać ciasto przez chwilę. Podzielić na 8 kulek. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Następnie każdą bułkę lekko za pomocą dłoni spłaszczamy i nacinamy nożem krzyżyk. Jajko roztrzepujemy i smarujemy każdą bułkę

Piec w temp. 220°C przez 15min.

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Smacznego !!!

niedziela, 10 sierpnia 2014

Chłodnik Ogórkowy

Skład:

2 duże jogurty naturalne

200g kefiru (można użyć śmietany lub maślanki)

2 duże świeże ogórki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 cytryna

2 jajka

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito, aby usunąć nadmiar wody.

Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.

Do dużego naczynia lub miski przelać jogurty i kefir. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekany koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, po czym dodać do zupy.

Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Dodać do chłodnika. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Jajka ugotować na twardo i obrać. Pokroić na ćwiartki.

Chłodnik przelać do miseczek i udekorować zieleniną i jajkiem.

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Smacznego !!!

sobota, 09 sierpnia 2014

Kapusta Kiszona Zasmażana

Skład:

1 kg kapusty kiszonej

4 liście laurowe

100g wędzonego boczku

1 cebula

sól

ew. kminek (ja nie dodaję - nie lubię)

2 łyżki masła

1 łyżka maki

 

Przygotowanie:

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ew. płuczemy gdy jest za kwaśna), siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, sól i ew. kminek.

Boczek podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, zrumieniamy. Dokładamy do kapusty.

Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka (ok.1½godz.).

Masło rozpuszczamy na patelni, posypujemy mąką, intensywnie mieszamy. Dolewamy do kapusty. Mieszamy. Gotowe :)

Kapusta Kiszona Zasmażana

Kapusta Kiszona Zasmażana

Kapusta Kiszona Zasmażana

Smacznego !!!

czwartek, 07 sierpnia 2014

Drożdżowiec

Skład:

Zaczyn:

1½ szklanki ciepłego mleka

10 dkg drożdży

2 czubate łyżki cukru

maka pszenna (tyle by zaczyn był gęstości ciasta naleśnikowego)

Ciasto:

4 jajka

3 łyżki oleju

pół kostki margaryny

1 łyżka skórki pomarańczowej lub olejek

pół łyżeczki soli

ok. 1 szklanki cukru

1 kg mąki

Dodatkowo:

owoce (mogą być świeże lub z kompotu, ja wolę sezonowe np: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie, jagody, czarna porzeczka, maliny, brzoskwinie)

2 jajka

Kruszonka:

3 łyżki masła

3 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6-8 łyżek mąki

 

Przygotowanie:

Składniki na zaczyn dobrze wymieszać (u mnie za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia.

Drożdżowiec

W międzyczasie rozpuścić pół kostki margaryny z cukrem i ostudzić.

Gdy zaczyn będzie już gotowy (urośnie) dodać jajka, olej, rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, skórkę pomarańczową, sól i na początku ok. 500g mąki. Wyrabiać ciasto dłońmi lub mikserem dosypując po trochę pozostałą mąkę do póki ciasto nie zacznie nam odchodzić od ręki.

Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować blachę  (ja piekę na dwóch mniejszych), wyłożoną papierem do pieczenia. Dłonie posmarować margaryną (zapobiega to przyklejaniu się ciasta do dłoni). Podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek i uformować.

Na wierzchu ułożyć owoce.

Drożdżowiec

Posmarować rozkłóconym jajkiem.

Drożdżowiec

Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami (gdy grudki kruszonki będą za bardzo się lepić to możemy dodać jeszcze trochę mąki). Rozsypujemy na owocach.

Drożdżowiec

Pieczemy ok. godziny w 160-180°C (zależy od piekarnika).

Drożdżowiec

Drożdżowiec

Drożdżowiec

Smacznego !!!

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Skład:

pół główki małej sałaty lodowej

200g boczku wędzonego

1 pomidor

1 jajko

1 czerwona cebula

6 pieczarek

¼ szklanki słonecznika łuskanego

Sos:

1 łyżka majonezu

3-4 łyżki jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

¼ łyżeczki koperku

½ łyżeczki siół prowansalskich

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy na pół. Układamy na grillu i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na większe kawałki.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.

Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na półmisku. Na to układamy pomidory, jajka, boczek i pieczarki. Na wierzchu rozkładamy krążki czerwonej cebuli i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Sałatka z Grillowanym Boczkiem i Pieczarkami

Smacznego !!!

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Skład:

1 kg mąki

150g masła

150g smalcu

2½ szklanki cukru

150g śmietany

2 jajka

½ torebki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Proszek do pieczenia rozpuścić w w łyżce wody. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce.

Następnie przygotowujemy wyciskarkę do ciastek - na tej zostały wykonane ↓

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

i przepuszczamy przez maszynkę .

Z drugiej strony przytrzymujemy jedną dłonią ciastko, a drugą tniemy na kawałki dowolnej długości.

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

układamy na blachę do pieczenia

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Pieczemy na złoty kolor 15-20 min w temp. 180°C

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Smacznego !!!

niedziela, 03 sierpnia 2014

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Skład:

pół małej sałaty lodowej

1 jajko

1 pomidor lub kilka koktajlowych

100g łososia wędzonego

1 pomidor suszony z oleju

ok. 18 cebulek marynowanych

kilka oliwek czarnych

sól, pieprz

Sos:

3 łyżki oliwy z pestek winogron

1 łyżka octu balsamicznego

¼ łyżeczki miodu

szczypta imbiru

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki musztardy Dijon

 

Przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w ósemki.

Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. Rozkładamy na niej kawałki łososia wędzonego. Następnie cząstki jajek i pomidora świeżego (wcześniej sparzamy i obieramy ze skórki)

Pomidora suszonego kroimy w paseczki i razem z cebulką marynowaną rozkładamy na sałatce. Posypujemy oliwkami pokrojonymi w krążki.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy na sałatkę.

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Smacznego !!!

sobota, 02 sierpnia 2014
Sałatka pyszna, orzeźwiająca i idealna na upały :) Polecam :)
piątek, 01 sierpnia 2014

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Skład:

1 kalafior Romanesco

1 puszka fasolki flageolet

½ szklanki pestek słonecznika

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

1 ząbek czosnku - zmiażdżony

pieprz , sól

zioła prowansalskie do smaku

 

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Studzimy. Fasolkę odsączamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy na patelni. Mieszamy wszystkie składniki.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL