piątek, 30 stycznia 2015

Tania, wydajna i bardzo smaczna przekąska. W przepisie zużyłam tylko 4 parówki i 4 naleśniki, a efekt = bardzo duży półmisek przekąsek :) Oczywiście podajemy z ulubionymi i różnymi sosami. Możemy bardziej urozmaicić i użyć (w niektórych) zamiast parówek np: kabanosów lub cienkich kiełbasek. Więc jak to się mówi "do koloru i do wyboru" :)

środa, 28 stycznia 2015

Prosty Deser Fantazja

Skład:

opakowanie budyniu czekoladowego +0,5l mleka +3 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki o smaku mojito

2 banany

bita śmietana

garść orzechów włoskich łuskanych

polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu.

Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody (na op. jest napisane że w 325ml, ale wtedy jest za miękka). Nalewamy na szeroki talerz. Wkładamy do lodówki aby zastygła.

Banany kroimy w plastry.

Orzechy siekamy

W 4 salaterkach układamy część banany

Prosty Deser Fantazja

następnie wlewamy budyń i dodajemy resztę bananów

Prosty Deser Fantazja

Galaretkę kroimy w kostkę. Układamy na budyniu.

Prosty Deser Fantazja

Dekorujemy bitą śmietaną. Na wierzchu sypiemy orzechy. Całość polewamy czekoladą.

Prosty Deser Fantazja

Prosty Deser Fantazja

Prosty Deser Fantazja

Smacznego !!!

wtorek, 27 stycznia 2015
Ciorba de Perisoare (zupa klops) to popularna zupa Rumuńska. Głównym składnikiem tej zupy są pulpety z ryżem. Ja w moim przepisie postanowiłam ryżu nie dodawać, także trochę zmodyfikowałam skład samej zupy, ponieważ dodałam więcej rodzai warzyw. Zupa jest bardzo smaczna, aromatyczna z wyczuwalną nutą cytryny, która nadaje zupie orzeźwiający smak, przez co zupa staje się lekka, a zarazem klopsy sprawiają że zupa jest sycąca. Polecam :)
niedziela, 25 stycznia 2015

Utopenec inaczej Topielec to popularna Czeska przekąska do piwa lub innego alkoholu. Podstawowym składnikiem tej potrawy powinny być małe czeskie kiełbaski ze słoniną, przekrawane i nadziane piklami takimi jak ogórek i papryka. Podaje się ją na zimno.

sobota, 24 stycznia 2015

Kanapeczki Na Imprezę

Skład:

1 zwykły chleb, może być również kilka rodzai

wędlina, pieczeń, klops

ser żółty

ogórek konserwowy (możemy również użyć ogórka surowego i kiszonego)

papryka konserwowa

oliwki

czosnek marynowany

cebulki marynowane

majonez 

ketchup

koperek (można także dodać szczypiorek lub inne zioła)

cebula czerwona

pomidory suszone

 

-można użyć także łososia wędzonego, grilowanych warzyw, pieczarek lub innych pikli

 

Przygotowanie:

Każdą pajdę chleba kroimy na 4 części, mniejsze kawałki te z końca kroimy na pół.

Na każdy kawałek chleba układamy kawałek wędliny, pieczeni itp. (ja użyłam nawet pokrojonego kotleta mielonego-pycha). Na to układamy po kawałku żółtego sera. Wstawiamy na chwilę do piekarnika z górną grzałką- tylko aby nam się ser rozpuścił.

Na każdą kanapeczkę układamy kawałek papryki, plasterek ogórka, pół krążek cebuli  i przybieramy każdą inaczej czyli na wykałaczkę nabijamy kawałek pomidora suszonego albo czosnek marynowany albo cebulkę marynowaną albo oliwkę. Taką wykałaczkę wbijamy w kanapkę.

Następnie na każdą porcję przekąski dajemy parę kropli majonezu i ketchupu. Całość posypujemy koperkiem.

Kanapeczki Na Imprezę

Kanapeczki Na Imprezę

Kanapeczki Na Imprezę

Kanapeczki Na Imprezę

Smacznego !!!

czwartek, 22 stycznia 2015

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Skład:

pół kapusty pekińskiej

2 łyżeczki cukru

opakowanie sosu sałatkowego paprykowo ziołowego firmy Knorr

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

 

Przygotowanie:

Kapustę siekamy. Posypujemy cukrem.

Sos sałatkowy mieszamy w miseczce z wodą i oliwą.

Kapustę mieszamy z sosem. Odstawiamy na 5-10min. do lodówki.

Podajemy do np: kotletów mielonych.

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Smacznego !!!

środa, 21 stycznia 2015

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Skład:

podwójna pierś z kurczaka

puszka mleka kokosowego 400ml

4 ząbki czosnku

2 szalotki

kawałek imbiru ok 4cm

1 papryczka chili

sok z 1 limonki

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

szczypta kurkumy

5-6 łyżek sosu sojowego

1 łyżeczka sosu worcestershire

2 łyżki oleju sezamowego (taki)

1,3 litra bulionu drobiowego

makaron chow mein (dostępny tu w super ofercie)

pęczek szczypiorku

sól

 

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Szalotkę i chili drobno siekamy.

Imbir trzemy na drobnych oczkach.

Ziarna kuminu i kolendry ucieramy w moździerzu.

Piersi kurczaka kroimy w słupki.

Do garnka (u mnie ceramiczny) wlewamy olej sezamowy, wrzucamy szalotkę i lekko podsmażamy, aż się zeszkli, dorzucamy czosnek, imbir i chili, jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie dorzucamy utarte przyprawy. Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Ponownie mieszamy i zalewamy bulionem.

Dolewamy mleko kokosowe i wyciśnięty sok z limonki.

Dodajemy sos sojowy i worcestershir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę gotujemy ok.5 min.

W misce umieszczamy makaron i zalewamy go wrzątkiem. Czekamy ok.5 min., aż będzie gotowy.

Makaron nakładamy na talerze, zalewamy zupą i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Smacznego !!!

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Skład: (na jedną dużą roladę - ok.20 porcji)

2 opakowania szpinaku mrożonego po 400g każde

300g łososia wędzonego

2 opakowania serka z chrzanem, łososiem lub naturalnego np:puszysty

3 jajka

5 ząbków czosnku

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy, dopóki nie odparuje wszystka woda. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, a żółtka wrzucamy do przestudzonego szpinaku.

Szpinak mieszamy z żółtkami i maką. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok.20-25min.

Wyjmujemy i zwijamy w roladę

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy rolada jest już zimna, to ja rozwijamy. Nakładamy serek i równomiernie rozcieramy po całej powierzchni.

Układamy plastry łososia.

Zwijamy z powrotem w roladę i ciasno owijamy folią spożywczą.

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Wkładamy do lodówki na min. 3godz. (u mnie na noc)

Odwijamy z folii i za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości ok.1,5cm. Układamy na półmisku.

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Roladki Szpinakowo-Łososiowe

Smacznego !!!

niedziela, 18 stycznia 2015

Proponuję bardzo fajny pomysł na panierkę do schabowego. Nie spodziewałam się, aż tak dobrego i ciekawego smaku. Kotlety w panierce muszą trochę poleżeć w lodówce, aby przeszły smakiem. Ser w panierce nadaje fantastyczną chrupkość.

sobota, 17 stycznia 2015

Kotlety Z Jajek

Skład:

5 jajek ugotowanych na twardo

2 jajka surowe

100g sera żółtego

pęczek szczypiorku

1 łyżka natki pietruszki

ok. pół szklanki bułki tartej

1 średnia cebula

sól, pieprz

pół łyżeczki przyprawy garam masala (niekoniecznie)

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo siekamy bardzo drobno lub mielimy. Dodajemy posiekany szczypiorek i natkę.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.

Ser żółty trzemy na tarce.

Ser i ostudzona cebulę dodajemy do masy jajecznej. Wbijamy całe surowe jajka, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie mieszamy

Kotlety Z Jajek

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy z obydwu stron na ciemnozłoty kolor.

Kotlety Z Jajek

Podajemy z wyrazistą surówką.

Ja podałam z ziemniaczkami z piekarnika (przepis Tutaj) i z pomidorem oraz ogórkiem konserwowym.

Kotlety Z Jajek

Kotlety Z Jajek

Kotlety Z Jajek

Smacznego !!!

12:39, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 stycznia 2015

Potrawa Eintopf pochodzi z Niemiec i określa danie jednogarnkowe, wielowarzywne i gęste. Ja zrobiłam zupę Eintopf trochę po swojemu i wyszła naprawdę rewelacyjna. Zupa jest syta i rozgrzewająca, akurat teraz idealna na chłodne dni.Gorąco polecam tą wersję :)

środa, 14 stycznia 2015

Sałatka Karnawałowa

Skład:

300g pieczarek

1 duża cebula

1 puszka kukurydzy

2 udka wędzone

1 duża czerwona papryka

125g makaronu w kształcie ryżu

słoik marynowanych kurek (poj.300g - Rolnik)

1 łyżka masła

sól, pieprz

majonez

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebule obieramy, przekrawamy na pół, jeszcze raz wzdłuż i teraz cienko kroimy.

Na maśle podsmażamy lekko cebulę, ma się tylko zeszklić. Dodajemy pieczarki i smażymy na dużym ogniu bez przykrycia, aż wyparuje woda z pieczarek, które nie mają się usmażyć tylko wyglądać jakby były z blanszowane.

Udka kurczaka oddzielamy od skóry i kości. Mięso kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w kostkę.

Makaron gotujemy wg. opisu na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy.

Jeżeli kurki mamy duże to je kroimy na mniejsze kawałki - wielkości papryki. Ja miałam bardzo drobne, więc dodałam całe.

W misce mieszamy usmażoną cebulkę z pieczarkami, dodajemy kurczaka, makaron, paprykę, kurki i kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Mieszamy.

Sałatka Karnawałowa

Sałatka Karnawałowa

Smacznego !!!

wtorek, 13 stycznia 2015

Sałatka Ziemniaczana

Skład:

8 średnich ziemniaków

250g wędzonego boczku

1 czerwona cebula

szczypiorek

sól

Na sos:

3 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany 18%

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w "mundurkach" (czyli w łupinach). Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.

Boczek kroimy w słupki, podsmażamy na patelni. Studzimy.

Sałatka Ziemniaczana

Na talerzu układamy plastry ziemniaków, solimy dodajemy słupki boczku, krążki cebuli.

Majonez mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Sosem polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem

Sałatka Ziemniaczana

Możemy także wszystko razem wymieszać.

Sałatka Ziemniaczana

Sałatka Ziemniaczana

Smacznego !!!

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Karkówka po Żydowsku

Skład:

6 kotletów karkówki

250g pieczarek

3 większe ogórki konserwowe

2 cebule

1 czerwona papryka

400g ketchupu

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Karkówkę lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Ogórki, pieczarki i paprykę kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra.

Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy warstwowo część cebuli, pieczarek, ogórków i papryki, polewamy ketchupem. Na to wykładamy plastry karkówki i ponownie nakładamy warstwy cebuli, pieczarek, ogórków i papryki. Polewamy ketchupem i ponownie karkówka i tak do wyczerpania składników.

Karkówka po Żydowsku

Karkówka po Żydowsku

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 100min. w temp. 190°C.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną i ulubioną surówką.

Karkówka po Żydowsku

Karkówka po Żydowsku

Karkówka po Żydowsku

Smacznego !!!

niedziela, 11 stycznia 2015

Caipirinha

Skład:

50ml  Cachaca

1- 1,5 limonki na drinka

3 łyżeczki cukru trzcinowego

lód kruszony

 

Przygotowanie:

Do szklanki typu Tumbler wrzucamy pokrojoną na cząstki limonkę, zasypujemy cukrem. Specjalnym młoteczkiem do drinków (można zastąpić stalową rękojeścią noża) wyciskamy sok z limonki i mieszamy. Zasypujemy kruszonym lodem, aż po brzegi szklanki i zalewamy Cachaca.

Pijemy za pomocą słomki. Najlepszy jest wtedy gdy lód się już w połowie rozpuści.

Caipirinha

Caipirinha

Na Zdrowie :)

sobota, 10 stycznia 2015

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Skład:

2 szklanki mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

4 jajka

½ szklanki mleka

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki ciemnego kakao

100ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

100g czekolady deserowej lub polewa czekoladowa

1 łyżeczka masła do wysmarowania formy

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas ucieramy.

Następnie mieszamy mąkę z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito.

Do utartego masła dodajemy małymi porcjami trochę mąki, a następnie trochę mleka i tak na przemian. Dokładnie mieszamy.

Połowę ciasta odlewamy. Do jednej części masy dolewamy ajerkoniak, a do drugiej dosypujemy kakao.

Formę z kominkiem smarujemy masłem. Wlewamy najpierw masę jasną z ajerkoniakiem, a na wierzch wylewamy masę ciemną.

W środek ciasta wkładamy widelec i pewnymi ruchami wykonujemy obroty od spodu do góry

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 min. w temp. 180°C.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Wyjmujemy z formy

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy babkę

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Babka Czekoladowo - Ajerkoniakowa

Smacznego !!!

czwartek, 08 stycznia 2015

Placki z Jabłkami

Skład:

ok. 1,5szklanki mąki

1 jajko

ok.1 szklanki mleka

szczypta soli

2 łyżki cukru

op. cukru waniliowego

3-4 duże jabłka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

olej do smażenia

ew. możemy dodać cynamon

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, cukier waniliowy. Wbijamy całe jajko i dolewamy mleka. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Ciasto powinno być dość gęste.

Jabłka obieramy, kroimy w plastry, dodajemy do ciasta. Mieszamy

Placki z Jabłkami

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.

Placki z Jabłkami

Zdejmujemy z patelni, delikatnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Placki z Jabłkami

Placki z Jabłkami

Placki z Jabłkami

Smacznego !!!

środa, 07 stycznia 2015

Tarteletki z Pieczarkami i Kurczakiem

Skład:

1 opakowanie ciasta francuskiego

300g pieczarek

2 cebule

2 udka kurczaka pieczonego (mogą być resztki z obiadu:) )

300g śmietany 18%

2 jajka

200g sera żółtego

sól, pieprz

szczypta tymianku

2 łyżeczki masła

 

Przygotowanie:

W cieście wykrawamy krążki (za pomocą szklanki o szer. foremek do tartaletek). Krążkami ciasta wykładamy foremki i dokładnie dociskamy ciasto po brzegi foremek. Wykładamy papierem i obciążnikami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15min w temp. 180°C.

(Podobny przepis ze zdjęciami krok po kroku tutaj)

W międzyczasie cebulę drobno siekamy.

Pieczarki kroimy w plasterki.

Kurczaka oddzielamy od skóry i kości, a następnie kroimy w kostkę.

Cebulę podsmażamy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy pieczarki i smażymy dopóki nie odparuje z nich woda. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Tartaletki wyjmujemy, zdejmujemy papier i obciążniki, a następnie do każdego koszyczka nakładamy po kilka kostek kurczaka i po łyżce farszu pieczarkowego. Posypujemy serem żółtym.

Śmietanę mieszamy z jajkami, solą pieprzem i tymiankiem. Zalewamy tartaletki.

Foremki ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok.10min w temp. 170°C.

Wyjmujemy z piekarnika, następnie z foremek i zjadamy ciepłe.

Tarteletki z Pieczarkami i Kurczakiem

Tarteletki z Pieczarkami i Kurczakiem

- z tych proporcji wychodzi 12 tartaletek o średnicy 9cm.

- śmietanę możemy przyprawić również przeciśniętym przez praskę czosnkiem i innymi ziołami wg upodobań

- zamiast ciasta francuskiego możemy użyć ciasta kruchego (przepis tutaj)

 

Smacznego !!!

wtorek, 06 stycznia 2015

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Skład:

4 jajka

300g pieczarek

1 duża cebula

2 łyżki masła

sól, pieprz

majonez ok. 3 łyżek

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka.

Pieczarki trzemy na dużych oczkach. Cebulę siekamy drobno.

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cebulę, smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy pieczarki i smażymy dopóki się nie zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Do pieczarek dodajemy żółtka jajek i ugniatamy widelcem.

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Dodajemy majonez. Mieszamy.

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Gotowym farszem nadziewamy jajka. Posypujemy natką pietruszki.

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Jajka Faszerowane Pieczarkami

Smacznego !!!

niedziela, 04 stycznia 2015

Pasztet - Wersja 2

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

300g karkówki

500g wątróbki z kurczaka

2 duże cebule

2 marchewki

kawałek selera

1 pietruszka

2 bułki kajzerki

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 jajka

sól, pieprz

1 łyżka majeranku

przyprawa w płynie Maggi

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Ćwiartki kurczaka i karkówkę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny i dodajemy marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i po chwili solimy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Wątróbkę podsmażamy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle.

Mięso wyjmujemy, studzimy i mielimy. Wątróbkę, cebulę i warzywa z bulionu także mielimy.

Bułkę namaczamy w bulionie w którym gotowało się mięso. Odciskamy delikatnie i mieszamy z mięsem.

Ponownie mielimy. Dodajemy jajka,  przyprawy i majeranek. Mieszamy. Jak masa będzie za gęsta to możemy dolać trochę bulionu.

Przekładamy do formy (u mnie keksówka).

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60min w temp. 190°C.

Wyjmujemy i studzimy.

Pasztet - Wersja 2

Pasztet - Wersja 2

Pasztet - Wersja 2

z tych proporcji wychodzą dwie małe keksówki

Smacznego!!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21
| < Luty 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL FlyB - Kulinaria