niedziela, 24 grudnia 2017
piątek, 22 grudnia 2017

Schab po Góralsku

Skład:

3 kotlety schabowe

500g kapusty kiszonej

1 duża cebula

150g boczku wędzonego

sól, pieprz

ostra papryka

½ łyżeczki majeranku

200g śmietany 18%

olej do smażenia

 Schab po Góralsku

Przygotowanie:

Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Schab rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Cebulę i boczek kroimy kostkę.

Schab po Góralsku

Schab podsmażamy na złoty kolor z obydwu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Schab po Góralsku

Na patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy boczek, gdy ten się wytopi to dorzucamy cebulkę, gdy cebula się zeszkli to dokładamy posiekaną kapustę kiszoną (trochę boczku możemy odłożyć na wierzch do dekoracji), posypujemy majerankiem, mieszamy i wykładamy na schab.

Na wierzchu rozlewamy śmietanę, delikatnie solimy i ew. rozkładamy resztę odłożonego boczku.

Schab po Góralsku

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez 70 minut w temperaturze 200°C.

Podajemy z ziemniakami puree.

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Smacznego !!!

10:38, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 grudnia 2017
sobota, 16 grudnia 2017

U mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia, który jest potrawą „JEDNA Z DWUNASTU”.  

Poniżej propozycja na podanie pysznego, solonego śledzia w nowoczesnym wydaniu.

Śledzie solone z imbirem z firmy „Seko” idealnie komponują się z sosem słodkim chili, do tego różne pikle i wychodzi przekąska idealna.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku 

Skład:

1 opakowanie śledzi solonych z imbirem „Seko”

kilka oliwek z anchois

2 małe ogórki konserwowe

kilka malutkich pieczarek marynowanych

2 ćwiartki papryki marynowanej

2 suszone pomidory z oleju

sos słodki chili

małe patyki do szaszłyków

 Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy na pół.

Ogórki konserwowe kroimy w grubsze plasterki.

Z papryki zdejmujemy skórę i kroimy na kawałki wielkości śledzia.

Pomidory suszone odsączamy z zalewy i także kroimy na mniejsze kawałki.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałek matiasa, ogórek, paprykę znów śledzia i następnie kawałek pomidora suszonego, oliwkę, śledź, pieczarka, papryka i śledź (lub w kolejności wg uznania).

Szaszłyki układamy na półmisku i posypujemy cebulką z opakowania w którym był śledzik.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Następnie polewamy sosem słodkim chili.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Smacznego !!!

14:44, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 grudnia 2017

Dziś przypomnienie dania z dawnych czasów, a są to roladki schabowe zwane Polonezami. Pyszny farsz cebulowo - pieczarkowo- pomidorowy z dodatkiem musztardy.

 Polonezy

Skład:

700g schabu

500g pieczarek

3 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy (użyłam Dijon)

sól, pieprz

ostra papryka

bułka tarta

2 jajka

mąka

olej do smażenia

 Polonezy

Przygotowanie:

Schab kroimy w grubsze plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obydwu stron solą, pieprzem i ostrą papryką.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie razem podsmażamy, aż pieczarki i cebula się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Farsz układamy na każdym kotlecie.

Polonezy

Następnie zwijamy w roladkę.

Polonezy

Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Formujemy w dłoniach.

Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor. Gdy są już zrumienione to podlewamy mała ilością wody/bulionu/wywaru grzybowego i dusimy jeszcze przez ok. 15min pod przykryciem lub tak jak ja zrobiłam: po usmażeniu na patelni, przekładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 30min.

Jeżeli dusimy schab na patelni to na wytworzonym wywarze możemy przyrządzić sos, dodając trochę mąki i śmietany.

Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką.

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Smacznego !!!

14:06, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 09 grudnia 2017

 Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Skład:

2 filety z kurczaka (ok. 500g)

6 średnich pieczarek

1 większa cebula

pół czerwonej papryki

1 duży ząbek czosnku

garść startego, żółtego sera (np. Gouda)

garść startego sera cheedar

1 jajko

1 czubata łyżka majonezu Folwark

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sól

świeżo zmielony pieprz

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka masła do smażenia pieczarek

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, sery, majonez, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajko oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

Pieczarki kroimy w cienkie pół plasterki lub w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy pieczarki. Smażymy, aż całkowicie odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie pieczarki dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładamy masę mięsną. Lekko spłaszczamy przyciskając łyżką kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor (ok. 4 min z każdej strony).

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Podajemy z ziemniakami purre, kaszą, ryżem i ulubioną surówką.

Kotlety także idealnie pasują na imprezy jako przekąska na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego lub gyros z firmy Folwark.

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Smacznego !!!

11:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 grudnia 2017

Zupa Świętego Mikołaja 

Skład:

300g chudej wołowiny

500g mięsa wieprzowego

100g wędzonego, surowego boczku

2 cebule

300g pieczarek

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

pół żółtej papryki

pół czerwonej papryki

3 większe ziemniaki

2 ząbki czosnku

200 ml passaty pomidorowej

3 łyżki śmietany 22% + 2 łyżki mąki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

papryka ostra

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki lubczyku

olej do smażenia

ew. przyprawa w płynie

 Zupa Świętego Mikołaja

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienki słupki.

Szynkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w trochę grubsze słupki niż wołowinę.

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy.

Pieczarki kroimy w pół plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Czosnek przeciskamy prze praskę.

Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody i zagotowujemy..

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy na nim wołowinę, gdy się zrumieni to przekładamy do garnka z wodą. Zmniejszamy ogień po garnkiem do minimum.

Teraz podsmażamy szynkę. Gdy się mięso zrumieni to także przekładamy do garnka z wodą i wołowiną.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i pieczarki. Gdy się zrumienią to przerzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Dokładamy także boczek, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 120min). W międzyczasie jak odparuje nam za dużo wywaru to podlewamy wodą.

Gdy mięso jest już miękkie to wyjmujemy warzywa z zupy, marchew kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Dorzucamy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy jeszcze do smaku majerankiem, lubczykiem i ew. przyprawą w płynie.

W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Następnie hartujemy dolewając chochlę bulionu. Mieszamy i wlewamy do zupy. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy.

Nalewamy na talerze i podajemy z świeżą bagietką. Możemy posypać natką pietruszki.

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Smacznego !!!

12:58, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 03 grudnia 2017

Pyszne, mega wilgotne (nawet po 3 dniach) i mocno czekoladowe. Polecam :)

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami 

Skład:

3 szklanki mąki Szymanowskiej "Polskie Młyny"

1 szklanka cukru trzcinowego

2 łyżeczki sody

3 jajka

200g margaryny

½ szklanki mleka

5 łyżek dobrego kakao

2 bardzo duże jabłka (użyłam odmiany champion)

4 połówki moreli z syropu

szczypta soli

Dodatkowo:

100g czekolady deserowej

2 łyżki śmietany 30%

 Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie wbijamy po jednym jajku, cały czas miksujemy.

Mąkę razem z sodą i kakao przesiewamy przez sitko.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Jabłka obieramy i trzemy na papkę.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Morele kroimy w małą kostkę.

Do masy jajecznej na przemian dodajemy mieszankę mąki z kakao oraz mleko. Dokładnie miksujemy.

 Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Na koniec dodajemy utarte jabłka. Mieszamy.

Masę wylewamy do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 28cm). Na wierzchu rozkładamy kawałki moreli obtoczonych w mące.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (palnik tylko z dołu) i pieczemy w temp. 180c do tzw. suchego patyczka czyli jakieś 50-60min. Pilnujemy ciasta, ponieważ za długie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie za bardzo wysuszone, a znowu za krótkie pieczenie spowoduje, że zrobi się zakalec.

Czekoladę przekładamy do miseczki, dolewamy śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Tak przygotowaną polewą dekorujemy wierzch ciasta.

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Ciasto Czekoladowe z Jabłkami i Morelami

Smacznego !!!

piątek, 01 grudnia 2017

 Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Skład:

700g kapusty pekińskiej

2 jabłka

2 mniejsze marchewki

2 łyżki chrzanu

4 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany

sól, pieprz

1 łyżka cukru

sok z cytryny

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem 

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy.

Jabłka i marchew obieramy, a następnie trzemy na grubych oczkach tarki.

Kapustę, marchew i jabłka przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Dodajemy majonez, chrzan i śmietanę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby się schłodziła.

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Surówka z Kapusty Pekińskiej z Chrzanem

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 listopada 2017

 Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Skład:

700g pieczarek

2 jajka

ok. ¾ szklanki bułki tartej

sól, pieprz

olej do smażenia

Zalewa:

700 ml wody

200 ml octu

200 ml passaty pomidorowej

2 łyżki soli

5 łyżek cukru

2 duże cebule

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

kilkanaście ziaren pieprzu kolorowego

 Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki.

Przygotowujemy dwie głębokie miseczki, do jednej wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą oraz łyżeczkę soli i pieprz świeżo zmielony. Mieszamy.

Pieczarki wrzucamy do jajek, dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokryły się jajkami. Następnie pieczarki (najlepiej po kilka) wrzucamy do bułki z przyprawami i potrząsamy miską tak, aby pieczarki obtoczyły się w bułce. Wyjmujemy i układamy na półmisku.

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Olej (w frytkownicy) rozgrzewamy do 180C. Pieczarki wrzucamy do gorącego oleju i smażymy, aż się zrumienią, od czasu do czasu je mieszamy. Wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym w celu osaczenia ich z nadmiaru oleju.

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Do rondelka wlewamy ocet, wodę, passatę, przyprawy oraz pokrojoną w pół krążki cebulę. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty.

Pieczarki układamy w misce i zalewamy gorącą marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin.

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Podajemy jako przekąskę, przystawkę. Idealne jako zakąska do wódeczki :)

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Pieczarki Panierowane W Zalewie Octowo  Pomidorowej

Smacznego !!!

12:20, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 listopada 2017

Jadą do was już goście? A może macie ochotę na coś słodkiego.....Poniżej przedstawiam wam przepis na błyskawiczną babkę cytrynową – wystarczy tylko zakupić gotową mieszankę z mąki Szymanowskiej firmy „ Polskie Młyny”, wbić dwa jajka, dodać 90g masła i dobrze zmiksować – mi to zajęło niecałe 5 min, do tego jedna miska tylko do mycia i czysta kuchnia.

Wraz z mieszanką do babki cytrynowej jest dołączona foremka do wypieku. Zanim goście wejdą babka prawie gotowa, a w powietrzu unosi się cudowny zapach pieczonego ciasta.

Po wyjęciu z opakowania, ciasto błyskawicznie stygnie, a podane jeszcze ciepłe jest rewelacyjne !

 Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Skład:

1 opakowanie mieszanki do wypieku babki cytrynowej „ Polskie Młyny”

2 jajka

90g masła

 Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Przygotowanie:

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Mieszankę przesypujemy do miski, dodajemy jajka oraz masło.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Całość dokładnie miksujemy.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Masę przelewamy do załączonej foremki.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 min w temperaturze 170C (bez termoobiegu).

Wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Babka Cytrynowa 3 składnikowa w 5 minut

Smacznego !!!

            

środa, 22 listopada 2017

Sernik Piernikowy 

Skład:

Wierzch:

1 żółtko

150 g masła (może być margaryna)

2 łyżki kakao

200g mąki pszennej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 cukier wanilinowy

6 łyżek cukru

Ciasto:

4 jajka

180g masła (może być margaryna)

100g miodu

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki pszennej

140g gorzkiej czekolady

4 łyżki cukru trzcinowego

2 opakowania cukru wanilinowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka

4 jajka

¾ szklanki cukru

50g masła

200 ml kremówki

1 budyń waniliowy (w proszku)

2 opakowania cukru wanilinowego

 

Przygotowanie:

Wierzch:

Na stolnicę wykładamy pokrojone w kostkę masło, dodajemy mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko razem siekamy za pomocą noża. Następnie wbijamy żółtko i zagniatamy. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na ok. godzinę do zamrażarki.

Ciasto:

Masło razem z czekoladą i miodem rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrami na błyszczącą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dosypujemy do ubitych jajek.

Ostudzone masło razem z czekoladą i miodem dolewamy do ciasta. Dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na blachę (40x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180st.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Z ciasta lekko skrawamy wierzch, który kruszymy do miski i odstawiamy.

Masa serowa.

Do miski przekładamy ser z wiaderka oraz cukier, miękkie masło, proszek budyniu oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy śmietanę i znów mieszamy. Cały czas mieszając dorzucamy po jednym jajku.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód ciasta.

Z zamrażarki wyjmujemy wierzch ciasta i trzemy go tarce. Mieszamy z odłożonymi wcześniej okruszkami i taką mieszanką posypujemy wierzch masy serowej.

Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 50min. w temperaturze 180st.

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Sernik Piernikowy

Smacznego !!!

niedziela, 19 listopada 2017

Zapiekanka Ziemniaczana z Kiełbasą i Pieczarkami

Skład:

5 dużych ziemniaków

4 kiełbasy typu Śląskie

300g pieczarek

2 cebule

4 ząbki czosnku

300g śmietany

3 jajka

sól, pieprz

szczypta tymianku

ostra papryka

zioła dalmatyńskie (może być inna mieszanka ziół)

olej do smażenia

trochę szczypiorku

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy ok.8-10min w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Następnie kroimy w plasterki.

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, następnie dodajemy cebulę, gdy cebula się zeszkli to dorzucamy pieczarki. Smażymy, aż pieczarki się zrumienią.

Połowę ziemniaków rozkładamy (w wachlarz) w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli, ostrą papryką i ziołami.

Posypujemy serem żółtym.

Teraz wykładamy farsz kiełbasiany z pieczarkami.

Ponownie posypujemy serem żółtym.

Rozkładamy resztę ziemniaków, które także posypujemy solą, papryką ostrą i ziołami.

Na wierzchu rozkładamy resztę sera.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku.

Równomiernie wylewamy na zapiekankę.

Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 60min. w temp. 200s.

Smacznego !!!

środa, 15 listopada 2017

 Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Skład:

Spód ziemniaczany:

3 bardzo duże ziemniaki

1 jajko

1 szklanka startego, żółtego sera

sól, pieprz

szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Farsz:

150g boczku wędzonego (surowego)

250g kurek

4-5 pieczarek

2 cebule

2 ząbki czosnku

¾ szklanki startego, żółtego sera

200ml śmietany 30%

3 jajka

sól, pieprz

½ łyżeczki tymianku

Dodatkowo:

Olej do wysmarowania blachy

 Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy.

Przygotowujemy sobie większą miskę do której wlewamy wodę i umieszczamy w niej tarkę.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Ziemniaki trzemy na dużych oczkach tarki prosto do wody.

Starte ziemniaki kilkakrotnie opłukujemy, a następnie odciskamy z nadmiaru płynów. Ziemniaki przekładamy do miski i solimy. Po chwili znów gdy puszczą sok to jeszcze raz dokładnie odciskamy.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Do ziemniaków wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem i dokładamy stary ser. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Formę do tary lub tortownicę o średnicy 28cm smarujemy olejem. Wykładamy ziemniaki, które dokładnie dociskamy do dna i do brzegów na wysokość ok. 2cm.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Blachę z masą ziemniaczaną wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40min. aż masa się zrumieni.

Wyjmujemy (taki spód możemy sobie przygotować z rana lub nawet dzień wcześniej, a resztę tuż przed planowanym posiłkiem).

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Farsz: boczek kroimy w słupki lub w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Kurki jeżeli są duże to dzielimy na 2-3 części. Małe zostawiamy w całości.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki..

Na patelni wytapiamy boczek, następnie dorzucamy cebulę i grzyby. Całość dusimy, aż odparuje woda, a grzyby się zrumienią. Lekko solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Farsz wykładamy na masę ziemniaczaną.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zalewamy farsz na spodzie ziemniaczanym.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Posypujemy startym serem.

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez kolejne 40min.

Wyjmujemy i kroimy na porcje.

Zjadamy póki tarta ciepła :)

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Tarta Na Ziemniaczanym Spodzie

Smacznego !!!

14:42, joannas1976 , Tarta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 listopada 2017

Mielonka Tyrolska z Szynkowara 

Skład:

600g mielonej łopatki

1 łyżeczka soli peklującej

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego

1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

100ml zimnej wody

2 łyżeczki żelatyny

Mielonka Tyrolska z Szynkowara 

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski. Dokładamy sole, pieprz, czosnek i utartą w moździerzu gorczycę.

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Wszystko dokładnie mieszamy. Dolewamy wodę i dorzucamy żelatynę (w proszku). Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy dłonią, aż masa stanie się kleista.

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mięso przekładamy do woreczka, a następnie worek z mięsem umieszczamy w szynkowarze. Dokładnie związujemy. Zamykamy szynkowar i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki (może być na całą noc).

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Po tym czasie szynkowar umieszczamy w garnku, wyłożonym ściereczką. Napełniamy wodą do ¾ wysokości szynkowara (tak mniej więcej odrobinę wyżej wody, niż linia mięsa w szynkowarze).

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Parzymy w temperaturze 75-80C przez 90min.

Następnie szynkowar wyjmujemy i studzimy w zimnej wodzie. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy mięso z szynkowara, zdejmujemy worek, a mielonkę kroimy w cienkie plasterki.

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Mielonka Tyrolska z Szynkowara

Smacznego !!!

czwartek, 09 listopada 2017

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami 

Skład:

ok.1,2 kg fileta z Indyka

½ łyżeczki suszonej mięty

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego majeranku

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonego czosnku

sól, pieprz

1 szklanka bulionu drobiowego

żelatyna na 1 litr

puszka ananasa

kilka połówek moreli z syropu (mogą być brzoskwinie)

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami 

Przygotowanie:

Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem oraz sokiem z ananasa (wlałam cały sok z puszki).

Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 90min w temp. 200st.

Po tym czasie wyjmujemy i pieczeń wstawiamy do lodówki aby porządnie zastygło.

Wywar w którym piekło się mięso przecedzamy przez sitko i odmierzamy ok. 800ml. Jeżeli sosbulion jest jeszcze gorący to rozpuszczamy w nim żelatynę lub rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i dolewamy do sosu.

Mięso kroimy w plasterki i układamy na półmisku. Dekorujemy kawałkami ananasa i paskami z moreli lub brzoskwiń.

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Zalewamy lekko tężejącą galaretą.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Indyk w Galarecie z Ananasem i Morelami

Smacznego !!!

10:48, joannas1976 , Galarety
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 listopada 2017

Medianoche to rodzaj kanapki, która powstała na Kubie. Jest podawana w wielu kubańskich społecznościach w Stanach Zjednoczonych. Kanapka ta jest serwowana w nocnych klubach w Hawanie tuż po północy stąd jej nazwa.
Medianoche składa się z pieczonej wieprzowiny, szynki, musztardy, szwajcarskiego sera i słodkich pikli.

Medianoche

Skład:

Chleb lub bagietka kubańska (u mnie 8 kawałków chleba tostowego)

4 grube plastry pieczonej wieprzowiny

szynka w plastrach (u mnie konserwowa)

ser żółty

musztarda (użyłam Dijon)

pikle (u mnie cebulka marynowana i ogórki meksykańskie)

 

Przygotowanie:

Na desce/blacie rozkładamy chleb tostowy. Każdy kawałek smarujemy tylko z jednej strony musztardą. Na tost od strony musztardy układamy gruby plaster mięsa,

Medianoche

następnie kilka plastrów szynki, na to gruby plaster sera żółtego (u mnie gouda),

Medianoche

a następnie rozkładamy pikle.

Medianoche

Przykrywamy drugim tostem (musztardą do wewnątrz). Lekko ściskamy i wkładamy do opiekacza z wkładką grill (jeżeli nie mamy opiekacza to tosty układamy na patelni grillowej lub zwykłej i smażymy dociskając z góry np. ustawiając na kanapce garnek, tost obracamy na drugą stronę i znów dociskamy np.: garnkiem).

Podajemy gorące.

Medianoche

Medianoche

Medianoche

Medianoche

Smacznego !!!

czwartek, 02 listopada 2017

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym 

Skład:

Na Naleśniki:

ok. 2 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka wody mineralnej

1 szklanka mleka

2 łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

Na Farsz:

1 brokuł

2 filety z kurczaka

2 czerwone cebule

sos czosnkowy Folwark

przyprawa złocista do kurczaka

1 łyżka przyprawy gyros

sól

1 łyżeczka octu

Dodatkowo:

Olej do smażenia

Bułka tarta

2 jajka

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Mięso przekładamy do miski i oprószamy solą, przyprawą złocistą do kurczaka oraz przyprawą gyros. Skrapiamy odrobiną oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Po tym czasie mięso smażymy na złoty kolor. Przekładamy do miski i studzimy.

Składniki na naleśniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na jakieś 30min.

Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki o średnicy 28cm.

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie z octem ok. 10min. Odcedzamy i studzimy.

Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kostkę.

Na każdy naleśnik nakładamy małe kawałki różyczek brokuła

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Następnie dodajemy trochę czerwonej cebuli i kawałki kurczaka

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Całość polewamy sosem czosnkowym Folwark

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Składamy naleśniki: najpierw boki składamy do środka, a następnie zwijamy w roladkę.

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Każdą roladkę zanurzamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety podsmażamy z każdej strony na patelni.

Wykładamy na talerz i zjadamy póki gorące.

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Krokiety z Brokułem, Kurczakiem w Sosie Czosnkowym

Smacznego !!!

wtorek, 31 października 2017

Zupa  Parobka 

Skład:

1 skrzydło z indyka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

1 por

40g suszonych prawdziwków

1 puszka fasoli „Jamar”

3-4 ziemniaki

150g wędzonego, surowego boczku

sól

świeżo zmielony pieprz

2 liście laurowe

przyprawa w płynie

200g razowego chleba (ja nie dodałam)

 

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie kroimy w paski.

Skrzydło myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny i zmniejszamy ogień. Dokładamy obraną marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 15 min przed końcem gotowania dodajemy sól.

Skrzydło i warzywa wyjmujemy, obieramy mięso, a marchew kroimy w plasterki.

Bulion przecedzamy i wstawiamy ponownie na palnik. Do bulionu dorzucamy pokrojony w słupki boczek, grzyby oraz liście laurowe. Gotujemy ok. 30min. i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzoną fasolę oraz obrane mięso, pokrojoną marchew i ew. pokrojony w kostkę chleb razowy.

Zupa  Parobka

Gotujemy jeszcze ok. 15 min, aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawiamy do smaku przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa  Parobka

Zupa  Parobka

Smacznego !!!

10:36, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 października 2017

 Nadziewana Biała Kiełbasa

Skład:

4 białe, surowe kiełbasy

4 średnie pieczarki

1 jajko „S”

1 łyżeczka gęstej śmietany 36%

1 mniejsza cebula

1/3 szklanki startego sera

1/3 łyżeczki curry

sól, pieprz

1 łyżeczka masła

 Nadziewana Biała Kiełbasa

Przygotowanie:

Kiełbasę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zaparzamy przez 15 min.

Pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebule drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cebulę, gdy się lekko zeszkli do dokładamy pieczarki i smażymy, aż odparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski i studzimy, dodajemy śmietanę, curry oraz starty ser. Mieszamy.

Wyjmujemy kiełbasę z wody. Studzimy.

Każdą kiełbaskę nacinamy wzdłuż, w nacięcie wkładamy farsz.

Nadziewana Biała Kiełbasa

Kiełbaski układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy odrobiną wody w której gotowały się kiełbaski.

Nadziewana Biała Kiełbasa

Naczynie wkładamy do piekarnika (bez pokrywki) i zapiekamy w temp. 200st przez 20-30 min.

Nadziewana Biała Kiełbasa

Nadziewana Biała Kiełbasa

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi