wtorek, 12 sierpnia 2014

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Fetą

Skład:

dowolny mix sałat

100g wędzonego łososia

150g fety

kilka pomidorków koktajlowych

kilka kropel soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz

1 czerwona cebula

 

Przygotowanie:

Mix sałat wsypujemy do miski. Łososia kroimy na mniejsze kawałki (możemy użyć sałatkowego), mieszamy z sałatą. Pomidorki kroimy na pół, cebulę kroimy w pióra, fetę w kostkę i układamy na sałacie. Skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Zjadamy :)

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Fetą

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Fetą

Smacznego!!!

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Kajzerki

Skład:

3 szklanki mąki

¾ szklanki ciepłego mleka

opakowanie drożdży instant (7g)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki masła

Dodatkowo:

1 jajko

ew. mak, sezam do posypania

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzać z masłem i cukrem, aż do rozpuszczenia.

Składniki sypkie wymieszać ze sobą, dolać mleko z tłuszczem. Mieszać ok 5-10min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrabiać ciasto przez chwilę. Podzielić na 8 kulek. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Następnie każdą bułkę lekko za pomocą dłoni spłaszczamy i nacinamy nożem krzyżyk. Jajko roztrzepujemy i smarujemy każdą bułkę

Piec w temp. 220°C przez 15min.

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Kajzerki

Smacznego !!!

niedziela, 10 sierpnia 2014

Chłodnik Ogórkowy

Skład:

2 duże jogurty naturalne

200g kefiru (można użyć śmietany lub maślanki)

2 duże świeże ogórki

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 cytryna

2 jajka

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito, aby usunąć nadmiar wody.

Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać.

Do dużego naczynia lub miski przelać jogurty i kefir. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekany koperek, szczypiorek i natkę pietruszki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, po czym dodać do zupy.

Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Dodać do chłodnika. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Jajka ugotować na twardo i obrać. Pokroić na ćwiartki.

Chłodnik przelać do miseczek i udekorować zieleniną i jajkiem.

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Chłodnik Ogórkowy

Smacznego !!!

sobota, 09 sierpnia 2014

Kapusta Kiszona Zasmażana

Skład:

1 kg kapusty kiszonej

4 liście laurowe

100g wędzonego boczku

1 cebula

sól

ew. kminek (ja nie dodaję - nie lubię)

2 łyżki masła

1 łyżka maki

 

Przygotowanie:

Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (ew. płuczemy gdy jest za kwaśna), siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, sól i ew. kminek.

Boczek podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, zrumieniamy. Dokładamy do kapusty.

Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka (ok.1½godz.).

Masło rozpuszczamy na patelni, posypujemy mąką, intensywnie mieszamy. Dolewamy do kapusty. Mieszamy. Gotowe :)

Kapusta Kiszona Zasmażana

Kapusta Kiszona Zasmażana

Kapusta Kiszona Zasmażana

Smacznego !!!

czwartek, 07 sierpnia 2014

Drożdżowiec

Skład:

Zaczyn:

1½ szklanki ciepłego mleka

10 dkg drożdży

2 czubate łyżki cukru

maka pszenna (tyle by zaczyn był gęstości ciasta naleśnikowego)

Ciasto:

4 jajka

3 łyżki oleju

pół kostki margaryny

1 łyżka skórki pomarańczowej lub olejek

pół łyżeczki soli

ok. 1 szklanki cukru

1 kg mąki

Dodatkowo:

owoce (mogą być świeże lub z kompotu, ja wolę sezonowe np: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie, jagody, czarna porzeczka, maliny, brzoskwinie)

2 jajka

Kruszonka:

3 łyżki masła

3 łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy

6-8 łyżek mąki

 

Przygotowanie:

Składniki na zaczyn dobrze wymieszać (u mnie za pomocą miksera). Odstawić do wyrośnięcia.

Drożdżowiec

W międzyczasie rozpuścić pół kostki margaryny z cukrem i ostudzić.

Gdy zaczyn będzie już gotowy (urośnie) dodać jajka, olej, rozpuszczoną, ostudzoną margarynę, skórkę pomarańczową, sól i na początku ok. 500g mąki. Wyrabiać ciasto dłońmi lub mikserem dosypując po trochę pozostałą mąkę do póki ciasto nie zacznie nam odchodzić od ręki.

Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować blachę  (ja piekę na dwóch mniejszych), wyłożoną papierem do pieczenia. Dłonie posmarować margaryną (zapobiega to przyklejaniu się ciasta do dłoni). Podzielić na dwie części, przełożyć do blaszek i uformować.

Na wierzchu ułożyć owoce.

Drożdżowiec

Posmarować rozkłóconym jajkiem.

Drożdżowiec

Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami (gdy grudki kruszonki będą za bardzo się lepić to możemy dodać jeszcze trochę mąki). Rozsypujemy na owocach.

Drożdżowiec

Pieczemy ok. godziny w 160-180°C (zależy od piekarnika).

Drożdżowiec

Drożdżowiec

Drożdżowiec

Smacznego !!!

środa, 06 sierpnia 2014

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Skład:

pół główki małej sałaty lodowej

200g boczku wędzonego

1 pomidor

1 jajko

1 czerwona cebula

6 pieczarek

¼ szklanki słonecznika łuskanego

Sos:

1 łyżka majonezu

3-4 łyżki jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

¼ łyżeczki koperku

½ łyżeczki siół prowansalskich

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki kroimy na pół. Układamy na grillu i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.

Jajko gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na większe kawałki.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.

Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na półmisku. Na to układamy pomidory, jajka, boczek i pieczarki. Na wierzchu rozkładamy krążki czerwonej cebuli i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę.

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Sałatka z Boczkiem i Jajkiem

Sałatka z Grillowanym Boczkiem i Pieczarkami

Smacznego !!!

poniedziałek, 04 sierpnia 2014

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Skład:

1 kg mąki

150g masła

150g smalcu

2½ szklanki cukru

150g śmietany

2 jajka

½ torebki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Proszek do pieczenia rozpuścić w w łyżce wody. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Przykrywamy folią i schładzamy w lodówce.

Następnie przygotowujemy wyciskarkę do ciastek - na tej zostały wykonane ↓

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

i przepuszczamy przez maszynkę .

Z drugiej strony przytrzymujemy jedną dłonią ciastko, a drugą tniemy na kawałki dowolnej długości.

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

układamy na blachę do pieczenia

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Pieczemy na złoty kolor 15-20 min w temp. 180°C

Ciastka Wyciskane Przez Maszynkę

Smacznego !!!

niedziela, 03 sierpnia 2014

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Skład:

pół małej sałaty lodowej

1 jajko

1 pomidor lub kilka koktajlowych

100g łososia wędzonego

1 pomidor suszony z oleju

ok. 18 cebulek marynowanych

kilka oliwek czarnych

sól, pieprz

Sos:

3 łyżki oliwy z pestek winogron

1 łyżka octu balsamicznego

¼ łyżeczki miodu

szczypta imbiru

1 ząbek czosnku

¼ łyżeczki musztardy Dijon

 

Przygotowanie:

Jajko gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w ósemki.

Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. Rozkładamy na niej kawałki łososia wędzonego. Następnie cząstki jajek i pomidora świeżego (wcześniej sparzamy i obieramy ze skórki)

Pomidora suszonego kroimy w paseczki i razem z cebulką marynowaną rozkładamy na sałatce. Posypujemy oliwkami pokrojonymi w krążki.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy na sałatkę.

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Sałatka z Łososiem Wędzonym i Cebulkami Marynowanymi

Smacznego !!!

sobota, 02 sierpnia 2014
Sałatka pyszna, orzeźwiająca i idealna na upały :) Polecam :)
piątek, 01 sierpnia 2014

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Skład:

1 kalafior Romanesco

1 puszka fasolki flageolet

½ szklanki pestek słonecznika

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

1 ząbek czosnku - zmiażdżony

pieprz , sól

zioła prowansalskie do smaku

 

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Studzimy. Fasolkę odsączamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy na patelni. Mieszamy wszystkie składniki.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Smacznego !!!

środa, 30 lipca 2014

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

Skład:

1 opakowanie śledzi matias (ja użyłam na tace firmy Lisner)

6 ogórków konserwowych + 4 łyżki zalewy z ogórków

10 pieczarek konserwowych

¾ średniej papryki

kilka czarnych oliwek

2 średnie czerwone cebule

oliwa z pestek winogron

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki i oliwki kroimy w plastry.

Sałatka Przekładana Śledziem

mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem

Sałatka Przekładana Śledziem

Śledzie kroimy w paski.

Układamy warstwowo w słoiku, wysokiej misce lub pucharkach.

Najpierw sałatka i na to kilka pasków śledzia i ponownie sałatka

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

zalewamy oliwą wymieszaną z zalewą z ogórków

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

lub mieszamy wszystko razem

Sałatka Przekładana Śledziem

i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego !!!

poniedziałek, 28 lipca 2014

Styropian

Skład:

Na ciasto:

3 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g masła lub margaryny

Masa Śmietanowa:

1 litr śmietany 18%

200g wiórków kokosowych

5 białek

1 szklanka cukru

1 duży budyń śmietankowy (podwójna porcja) - zazwyczaj na opakowaniu jest napisane "duży" lub "rodzinny"

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

powidła śliwkowe lub inna konfitura

 

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą.

Styropian

Drugą włożyć do zamrażalki.

Białka ubić z cukrem,

Styropian

dodać śmietanę i pozostałe składniki (budyń w formie proszku wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i dodać do masy śmietanowej). Wymieszać.

Styropian

Masę wyłożyć na ciasto posmarowane powidłem.

Styropian

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Styropian

Włożyć do piekarnika i piec ok. 50min. w temperaturze 180°C do suchego patyczka. 

Styropian

Po upieczeniu traktować jak sernik czyli po wyłączeniu piekarnika zostawić go w nim  jeszcze 15min.  Studzić ciasto ok. 3godz.

Styropian

Styropian

Smacznego !!!

sobota, 26 lipca 2014

Marynowana Karkówka na Grilla

Skład:

1½ kg karkówki 

ok. 2 łyżeczki soli

Na marynatę:

5 łyżek przyprawy do grilla "Argentyna" Kotanyi

5 łyżek przyprawy do grilla " Do Żeberek" Kotanyi

1 łyżeczka suszonego czosnku

ok. 1/3 szklanki oliwy z pestek winogron

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry (gr.ok.2cm).

Marynowana Karkówka na Grilla

Mięso solimy z obydwu stron. W miseczce mieszamy składniki marynaty.

Marynowana Karkówka na Grilla

Każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i odkładamy do miski

Marynowana Karkówka na Grilla

Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 24-48h do lodówki (u mnie było na 48h).

Po tym czasie karkówkę grillujemy z każdej strony (u mnie grill elektryczny). Najpierw na mocno rozgrzanym grillu, aby się przypiekła, a potem na lekko ciepłym, aby była mięciutka (razem tak ok. 40-50min.)

Marynowana Karkówka na Grilla

Podajemy z np. salsą pomidorową ( przepis tutaj - pasuje idealnie)

Marynowana Karkówka na Grilla

Marynowana Karkówka na Grilla

Smacznego !!!

piątek, 25 lipca 2014

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Skład:

1 opakowanie jajek przepiórczych

kilka pomidorków koktajlowych

kilka oliwek czarnych i zielonych

1 kula mozzarelli

kilka listków bazylii

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy na połówki. Pomidorki i oliwki również kroimy na pół.

Mozzarellę kroimy na plastry. Układamy na półmisku.

Na mozzarelli rozkładamy pokrojone jajka, pomidorki i oliwki.

Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami bazylii.

Skrapiamy oliwą z oliwek.

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Smacznego !!!

wtorek, 22 lipca 2014

Młoda Kapusta z Koperkiem

Skład:

1 główka młodej kapusty

1 pęczek koperku

1 cebula

ok.100g wędzonego boczku

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy na pól, wycinamy głąb i szatkujemy.

W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy kapustę. Blanszowanie ma na celu usunięcie goryczki.

Po kilku minutach wodę zlewamy i wlewamy świeżej. Kapustę dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy pokrojoną  w kostkę i zeszkloną cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno pokrojony koperek.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do kapusty i mieszamy.

Młoda Kapusta z Koperkiem

Młoda Kapusta z Koperkiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Skład:

1 kula mozzarelli

2 szklanki mleka

kilka listków bazylii

ok. 100g wędzonego łososia

kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej (u mnie rzymska)

1 pomidor

Na sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z ½ pomarańczy

1 łyżeczka octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy Dijon 

½ łyżeczki miodu

szczypta imbiru

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Wkładamy do niego mozzarelle na 10min.

Po tym czasie ser wyjmujemy, odciskamy i rozwałkowujemy na cienki placek.

Układamy na nim listki bazylii i łososia. Ciasno zwijamy w roladkę. Owijamy folią spożywczą i  wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na półmisku. Pomidory kroimy na ósemki, układamy na sałacie. Naszą roladkę wyjmujemy z lodówki i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy na sałacie. Polewamy sosem.

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Smacznego !!!

niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Skład:

1 czubata szklanka kaszy kuskus

1 puszka ciecierzycy

1 marchewka

1 nieduża czerwona papryka

1 nieduża czerwona cebula

ok. 2 szklanki bulionu warzywnego

2 czubate łyżki natki pietruszki

1/4 szklanki rodzynek

Na sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 duży ząbek czosnku ( przeciśniętego przez praskę)

świeżo mielony pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.

Rodzynki i kaszę zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy do spęczenia i przestygnięcia. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Wszystkie warzywa łączymy z kaszą i rodzynkami, dodajemy pietruszkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Smacznego !!!

sobota, 19 lipca 2014

Zupa Fasolowa

Skład:

1 żeberko wędzone (ok.400g)

kawałek boczku  wędzonego (ok.150-200g)

200g fasoli średniej

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3 średnie ziemniaki

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki majeranku

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela  angielskiego

sól, pieprz do smaku

przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy w wodzie ok. 8-12godz.

Żeberko wędzone wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, seler i pietruszkę. Wrzucamy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy jeszcze ok.30min i solimy.

Dodajemy fasolkę, a wyjmujemy miękką włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kostkę i odkładamy.

Boczek kroimy w paski i wrzucamy do zupy.

Gotujemy, aż fasola będzie miękka.

Wyjmujemy żeberko, obieramy z kości i dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze ok.15min. Dodajemy odłożoną marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy majerankiem, ew.solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i zjadamy.

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Smacznego !!!

czwartek, 17 lipca 2014

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Skład:

1 skrzydło z indyka (ok.600g)

1-2 bardzo chude szpondry wołowe (ok.300g)

2 marchewki

1 mały seler (najlepiej młody z liśćmi)

2 pietruszki

3 średnie cebule

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu

sól

przyprawa w płynie

Dodatkowo:

kołduny (przepis tutaj)

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (o.4l) i zagotowujemy

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

zmniejszamy ogień, zdejmujemy szumowiny.

Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem, wrzucamy do rosołu. Po ok. 40min dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i po kolejnych 20min. solimy. Gotujemy jeszcze ok.40min (aż mięso będzie miękkie).

Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Mięso obieramy i odkładamy.

Rosół doprawiamy ew. solą i przyprawą w płynie.

Gotujemy kołduny w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Na talerz nakładamy kołduny, obrane mięso. Zalewamy rosołem i posypujemy natką pietruszki.

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

możemy również podać z makaronem i obranym mięsem

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka z Awokado

Skład:

pół główki sałaty lodowej

2 awokado

4 pomidory

1 papryka

1 nieduży słoiczek oliwek

4 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki. Oliwki osączamy. Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w poprzek w niezbyt grube plasterki. Pomidory kroimy na ósemki.

Wszystkie warzywa i oliwki przekładamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy do smaku solą. Sałatkę polewamy gotowym sosem i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Sałatka z Awokado

Sałatka z Awokado

Sałatka z Awokado

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Październik 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL