czwartek, 09 marca 2017

 Kurczak z Makaronem Mie

Skład:

2 filety z kurczaka

2 większe szalotki

1 średnia marchew

pół czerwonej papryki

2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej

kawałek imbiru (ok. 5cm)

4 ząbki czosnku

pół papryczki chili

150ml sosu sojowego

2 łyżeczki sosu ostrygowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

3 łyżki oleju słonecznikowego (może być rzepakowy)

100ml sosu słodkiego chili

125g makaronu Mie

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paseczki, przekładamy do miski i zalewamy połową sosu sojowego oraz dodajemy olej sezamowy i sos ostrygowy. Mieszamy i odstawiamy na ok. 2h do lodówki.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Szalotkę kroimy w pół krążki.

Paprykę kroimy w cienkie paseczki.

Marchew obieramy i kroimy w zapałki.

Imbir trzemy na tarce.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Paprykę chili drobno siekamy.

Kurczak z Makaronem Mie

Do zamarynowanego kurczaka dodajemy czosnek, chili i imbir. Mieszamy.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy i wrzucamy na niego kurczaka wraz z całym sosem i dodanymi wcześniej dodatkami. Smażymy ok. 5min. Po tym czasie wrzucamy szalotkę, marchew i chwilę smażymy (ok.5min).

Kurczak z Makaronem Mie

Następnie dorzucamy paprykę i kapustę pekińską. Po kolejnej chwili dodajemy makaron oraz resztę sosu sojowego. Mieszamy i dolewamy sos słodki chili. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kurczak z Makaronem Mie

Kurczak z Makaronem Mie

Kurczak z Makaronem Mie

Kurczak z Makaronem Mie

Smacznego !!!

 

 

piątek, 03 marca 2017

Dziękuję firmie Knorr za wspaniałą niespodziankę w postaci talerzy i wspaniałych przypraw.

Przyprawy już wypróbowane i muszę powiedzieć, że hermetyczne opakowanie robi swoje, a mianowicie - przyprawy są bardzo aromatyczne i świeże. Od dziś moje ulubione :)

knorr

knorr

Idealnie skomponowana mieszanka do kurczaka czyni mięso pełne wyjątkowego smaku

knorr

a talerze stają się puste......:)

knorr

13:06, joannas1976 , Inne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 28 lutego 2017

Pieczarki w Sosie Tikka Masala 

Skład:

250g pieczarek

2 średnie cebule

6-8 ząbków czosnku

kawałek imbiru (ok.5cm)

pół czerwonej papryki

300ml passaty pomidorowej

¾ łyżeczki zmielonego kuminu

½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry

szczypta kurkumy

pół świeżej papryki chili

3 czubate łyżki gęstej śmietany 30%

sól

natka pietruszki                       

sok z limonki

olej ryżowy do smażenia

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i dzielimy na ćwiartki (jeżeli mamy małe możemy zostawić w całości).

Cebulę obieramy i siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Imbir obieramy i trzemy na tarce.

Paprykę chili drobno siekamy.

Paprykę czerwoną kroimy w kostkę.

Na patelnię wlewamy trochę oleju wsypujemy na niego kumin, kolendrę i mieszamy. Dorzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Cały czas mieszamy, następnie dodajemy kurkumę i pieczarki. Smażymy ok. 3minut.

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Mieszamy i dolewamy passatę pomidorową. Dusimy przez 10 minut.

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Na koniec wrzucamy paprykę, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Jeszcze chwileczkę dusimy na małym ogniu.

Podajemy posypane natką pietruszki oraz z świeżą bagietką.

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Pieczarki w Sosie Tikka Masala

Smacznego !!!

piątek, 24 lutego 2017

 Azjatycka Zupa Grzybowa

Skład:

Bulion:

1 kg kości drobiowych

1 marchewka

1 cebula

2 laski cynamonu

2 gwiazdki anyżu

5 goździków

5 ziaren kardamonu

1 większa papryka chili

5 ząbków czosnku

kawałek imbiru (ok. 6-7cm)

2 łyżki suszonej, pokrojonej trawy cytrynowej

sok z połowy limonki

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżeczki cukru trzcinowego

sól

Dodatkowo:

1 większy filet z kurczaka

30g suszonych grzybów shitake

kilka pokrojonych grzybów mun

6-7 mniejszych pieczarek

kawałek kapusty pekińskiej

opakowanie makaronu Soba

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Kości drobiowe przekładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy całe chili, obrany i pokrojony w plasterki imbir, obrany czosnek oraz obraną marchew. Dorzucamy także kardamon, trawę cytrynową, gwiazdki anyżu, goździki oraz laski cynamonu.

Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Dorzucamy do bulionu. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Pod koniec gotowania (ok. 15min. wcześniej) dosypujemy 2-3 łyżeczki soli.

W międzyczasie grzybki shitake i mun namaczamy w wodzie przez około 60 min.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Bulion przecedzamy przez sito. Ponownie ustawiamy na palniku i wrzucamy filet z kurczaka, pokrojone w plasterki grzyby. Gotujemy ok. 15min. Po tym czasie filet wyjmujemy i kroimy w plasterki.

Bulion przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sosem rybnym, cukrem trzcinowym oraz sokiem z limonki.

Do miski lub na talerz wykładamy ugotowany makaron wymieszany z kapustą pekińską,

Azjatycka Zupa Grzybowa

obok układamy kawałki fileta z kurczaka i zalewamy bulionem z grzybami.

Posypujemy szczypiorkiem.

Azjatycka Zupa Grzybowa

Azjatycka Zupa Grzybowa

Azjatycka Zupa Grzybowa

Azjatycka Zupa Grzybowa

Azjatycka Zupa Grzybowa

Smacznego !!!

poniedziałek, 20 lutego 2017

 Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Skład:

2 filety z kurczaka

1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450g)

2 cebule

8 ząbków czosnku

350g śmietany 22%

ok. 150-200ml bulionu drobiowego

sól, pieprz

szczypta tymianku

250g sera żółtego

ok. 150g makaronu Maccheroni

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Szpinak odmrażamy.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30min.

Po tym czasie kurczaka podsmażamy, aż delikatnie się zrumieni. Dodajemy posiekaną cebulę.

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Gdy cebula się zeszkli do dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy szpinak. Chwilę smażymy, aż odparuje cała woda, którą puścił szpinak.

Śmietanę mieszamy z bulionem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Wylewamy na patelnię z kurczakiem i szpinakiem. Mieszamy.

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Ser żółty trzemy na tarce.

W naczyniu żaroodpornym wykładamy makaron, dodajemy zawartość patelni z kurczakiem i szpinakiem. Mieszamy. Dodajemy połowę sera i mieszamy.

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Posypujemy resztą sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez ok. 20min w temp. 200°C.

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Nakładamy na talerze.

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Maccheroni z Kurczakiem i Szpinakiem

Smacznego !!!

wtorek, 14 lutego 2017

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku 

Skład:

2 większe filety z piersi kurczaka (ok.700-800g)

sól, pieprz

Farsz:

5 większych marchewek

pół średniego selera

2 większe pietruszki

4 duże cebule

6 ząbków czosnku

3 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

1 płaska łyżeczka papryki ostrej

500ml passaty pomidorowej

ok. 300-400ml przegotowanej wody

sól, pieprz

Dodatkowo:

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry, następnie dzielimy na mniejsze kawałki.

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na lekko złoty kolor.

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Marchew, seler i pietruszkę trzemy na dużych oczkach tarki.

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to przekładamy do garnka i następnie smażymy starte warzywa, aż lekko się zrumienią i przekładamy do garnka z cebulą.

Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i solimy. Dusimy ok. 30-40min.

Na koniec dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką ostrą. Mieszamy.

W misce układamy warstwowo – zaczynamy od nałożenia na dno trochę farszu, następnie, kawałki kurczaka, przykrywamy farszem i tak do wyczerpania produktów.

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Przekąska idealnie smakuje schłodzona w lodówce na drugi dzień jak i również od razu na ciepło.

Podajemy z świeżym pieczywem.

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Pierś Kurczaka ala Ryba  po Grecku

Smacznego !!!

12:00, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 lutego 2017

 Surówka z Kapusty Pekińkiej z Marynowaną Papryką

Skład:

Pół główki średniej kapusty pekińskiej

3 duże ogórki kiszone

4 ćwiartki marynowanej papryki

1 większa czerwona cebula

sól

majonez

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy.

Ogórki kiszone trzemy na dużych oczkach tarki.

Paprykę obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy solą i odstawiamy na ok. 30 min.

Surówka z Kapusty Pekińkiej z Marynowaną Papryką

Po tym czasie dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.

Podajemy do obiadu.

Surówka z Kapusty Pekińkiej z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińkiej z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińkiej z Marynowaną Papryką

Smacznego !!!

12:10, joannas1976 , Surówki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 lutego 2017

Boczniaki ala Śledź w Oleju 

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Skład:

250g świeżych boczniaków

2 cebule

kawałek kory cynamonu

3 goździki

4 ziarna ziela angielskiego

6-8 ziaren czarnego pieprzu

2 liście laurowe

150ml oliwy z oliwek

ok. 3 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki sosu sojowego

1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego

sól himalajska

olej do smażenia

 Boczniaki ala Śledź w Oleju

Przygotowanie:

Boczniaki oczyszczamy, odcinamy ogonki i kroimy w paseczki.

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Oliwę łączymy z octem, sosem sojowym, cukrem oraz dodajemy trochę soli (najlepiej próbujemy i doprawiamy do smaku). Mieszamy.

Na patelnię wlewamy trochę tłuszczu do smażenia i wrzucamy na niego boczniaki. Chwilkę smażymy i dodajemy cebulę. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli (nie przypali). Następnie dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, korę cynamonu, goździki, ziarna pieprzu i całość solimy. Jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu.

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Zawartość patelni przekładamy do miski lub słoika i zalewamy mieszanką oliwy z octem i sosem sojowym.

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Odstawiamy do lodówki na 24h.

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Boczniaki ala Śledź w Oleju

Smacznego !!!

13:40, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 30 stycznia 2017

 Krokiety z Kebabem

Skład:

Naleśniki:

2 szklanki mąki

¾ szklanki mleka

¾ szklanki wody mineralnej

2 jajka

1 łyżka oleju

1 płaska łyżeczka cukru

1 czubata łyżeczka soli

Farsz:

1 ½ kg udek z kurczaka (mogą być 2 większe filety z kurczaka)

2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej

2 mniejsze czerwone cebule

1 biała cebula

1 słoik ogórków konserwowych

4 ćwiartki konserwowej papryki

sos czosnkowy firmy Folwark

sól

przyprawa do kebaba

ostra papryka

Dodatkowo:

2 jajka

bułka tarta

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Udka kurczaka myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę i oddzielamy od kości. Mięso kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski i dosypujemy sól, przyprawę do kebaba oraz ostrą paprykę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kurczaka podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do miski. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dolewamy mleko, wodę oraz dodajemy sól, cukier i olej. Dokładnie miksujemy (ciasto ma być konsystencji słodkiej śmietany, więc jeżeli jest za gęste to dolewamy trochę mleka i wody, a gdy jest za rzadkie to dosypujemy mąkę). Ciasto odstawiamy na jakieś 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.

Cebule obieramy i kroimy w półplasterki.

Ogórki kroimy w cienkie plasterki.

Z papryki zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki.

Cebulę mieszamy z posiekaną kapusta pekińską.

Krokiety z Kebabem

Naleśniki układamy na desce i na każdym umieszczamy trochę kapusty z cebulą, ogórki konserwowe, paprykę oraz mięso. Polewamy sosem czosnkowym (nie za dużo).

Krokiety z Kebabem

Krokiety z Kebabem

Zwijamy

Krokiety z Kebabem

Krokiety z Kebabem

Krokiety z Kebabem

i obtaczamy w roztrzepanym jajkach, a następnie w bułce tartej.

Podsmażamy na oleju.

Podajemy gorące w towarzystwie sosów do gyrosa firmy Folwark.

Krokiety z Kebabem

Krokiety z Kebabem

Krokiety z Kebabem

Smacznego !!!

środa, 25 stycznia 2017

Makaron z Pulpetami w Sosie Serowo -Pieczarkowym

Skład:

Pulpety:

250g mielonego mięsa z łopatki

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

5 łyżek bułki tartej

sól, pieprz

Na sos:

500 ml bulionu drobiowego

7-8 średnich pieczarek

100g żółtego sera

sól, pieprz

2 łyżki masła

3-4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka mąki

Dodatkowo:

Ok. 200g makaronu penne

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Oprószamy je mąką i obsmażamy.

Bulion podgrzewamy w garnku i wrzucamy do niego podsmażone pulpety.

Pieczarki podsmażamy na maśle i dorzucamy do bulionu.

Całość dusimy ok. 10min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody. Dolewamy do bulionu. Dokładnie mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Wrzucamy ¾ startego sera oraz makaron. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy resztą sera.

Makaron z Pulpetami w Sosie Serowo -Pieczarkowym

Makaron z Pulpetami w Sosie Serowo -Pieczarkowym

Makaron z Pulpetami w Sosie Serowo -Pieczarkowym

Smacznego !!!

czwartek, 19 stycznia 2017

 Sałatka z Kiełkami i Szynką

Skład:

250g szynki konserwowej

250g żółtego sera w kawałku

5-6 pikli z ogórków (przepis tutaj) lub ogórków konserwowych

20 cebulek marynowanych

puszka kiełek fasoli mung

mała puszka kukurydzy z czerwoną fasolą

10 czarnych oliwek

majonez

2 –3 łyżeczki musztardy chrzanowej

1 ząbek czosnku

pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie:

Szynkę i ser kroimy w małą kostkę.

Sałatka z Kiełkami i Szynką

Pikle kroimy w drobną kostkę.

Sałatka z Kiełkami i Szynką

Cebulki przekrawamy na 2-3 części.

Szczypiorek drobno siekamy.

Oliwki kroimy w plasterki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Wszystko przekładamy do miski, dorzucamy odcedzone kiełki oraz kukurydzę z fasolą.

Mieszamy z majonezem i musztardą.

Schładzamy w lodówce.

Sałatka z Kiełkami i Szynką

Sałatka z Kiełkami i Szynką

Sałatka z Kiełkami i Szynką

Sałatka z Kiełkami i Szynką

Smacznego !!!

11:21, joannas1976 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
sobota, 14 stycznia 2017

Przepis na ten Piernik ma ponad 20lat, a dostałam go od mojej byłej sąsiadki "Mysi". Pyszny, mięciutki, wilgotny i niesamowicie aromatyczny. Gorąco polecam ten przepis :)

 Piernik z Jabłkami

Skład:

3 szklanki mąki (szkl. o poj. 250ml)

2 szklanki cukru (szkl. o poj. 250ml)

2 czubate łyżeczki sody

4 jajka

250g margaryny do pieczenia (użyłam Kasi)

5 łyżek ciemnego kakao

1 opakowanie przyprawy do pierników

4 większe jabłka (ja użyłam odmiany Champion)

garść rodzynek

można dodać posiekane orzechy włoskie oraz skórkę pomarańczową

Dodatkowo:

1 tabliczka mlecznej czekolady

2 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą do pierników oraz z kakao. Przesiewamy przez sito.

Piernik z Jabłkami

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15min. Następnie osuszamy i oprószamy mąką.

Piernik z Jabłkami

Jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i miksujemy na gładką masę.

Jabłka obieramy i trzemy na tarce na papkę - utartych jabłek (razem z puszczonym sokiem) ma być 2 szklanki.

Piernik z Jabłkami

Następnie na przemian (cały czas miksujemy) dodajemy po trochu mieszanki z mąką i starte jabłka i tak do wyczerpania produktów. Dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki i mieszamy.

Piernik z Jabłkami

Ciasto wylewamy na blachę (u mnie tortownica o śr. 26cm)

Piernik z Jabłkami

Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok.70min).

Wyjmujemy i studzimy.

Piernik z Jabłkami

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewamy mleko, mieszamy i polewamy ciasto.

Piernik z Jabłkami

Piernik z Jabłkami

Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Następnie kroimy na porcje.

Piernik z Jabłkami

Piernik z Jabłkami

Piernik z Jabłkami

Piernik z Jabłkami

Piernik z Jabłkami

Piernik z Jabłkami

Smacznego !!!

wtorek, 10 stycznia 2017

 Schab po Warszawsku

Skład:

Ok. 1 kg schabu

Sól, pieprz

Majeranek

Olej do smażenia

Na Farsz:

5 jajek

1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka

1 czubata łyżka majonezu

sól

1 pęczek szczypiorku

Na Galaretę:

800ml bulionu wołowego lub innego mięsnego

opakowanie żelatyny na 1 litr

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

sól

 

Przygotowanie:

Schab myjemy, oczyszczamy z włókien. Osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy mięso odrobiną oliwy oraz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso obsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 100min. w temp. 200C.

Mięso wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia, zdejmujemy folię i mocno schładzamy w lodówce. Mięso musi być całkowicie zimne wtedy jest najłatwiej kroić ( u mnie stało 4h w lodówce).

W międzyczasie przygotowujemy galaretę: bulion podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Gdy się zagotuje to zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Przecedzamy przez sitko, studzimy.

Przygotowujemy farsz: jajka gotujemy przez 5min. Obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski i następnie ugniatamy widelcem, dodajemy chrzan i majonez i nadal dokładnie ugniatamy. Przyprawiamy do smaku solą i dodajemy połowę szczypiorku. Mieszamy.

Gdy schab nam się porządnie schłodził to zaczynamy kroić go w  plastery o gr. ok. 1-1,5cm, a następnie każdy plaster nacinamy – robiąc „kieszonkę”.

W każdą „kieszonkę” nakładamy farsz chrzanowo-jajeczny.

Schab po Warszawsku

Wierzch farszu obtaczamy w posiekanym szczypiorku.

Układamy na półmisku. Mięso dekorujemy wg. upodobania.

Teraz zaczynamy polewać delikatnie mięso jeszcze nie tężejącą ale zimną galaretą, tak aby się dokładnie oblepiło. Podlewamy za pomocą łyżki i tak polewamy co chwilę (raz na 10min) aż galareta będzie tężejąca i oblepi nam także mięso wystające powyżej brzegów półmiska (mięso i farsz zalane galaretą nam nie wyschnie).

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Schab po Warszawsku

Smacznego !!!

 

12:58, joannas1976 , Galarety
Link Komentarze (1) »
czwartek, 05 stycznia 2017

Char Kway Teow czyli smażony makaron ryżowy. Danie zostało sprowadzone do Malezji przez chińskich emigrantów. Głównym jego składnikiem jest szeroki makaron ryżowy, sos sojowy, sos ostrygowy oraz kiełki. Danie podawane jest w zależności od regionu z wieprzowiną, kurczakiem, krewetkami lub tofu.

Char Kway Teow 

Skład:

3 filety z kurczaka

1 czerwona papryka

opakowanie makaronu ryżowego – wstążki (200g)

opakowanie świeżych kiełek fasoli mung (150g)

2 czerwone cebule

3 ząbki czosnku

pół papryki chili

150ml ciemnego sosu sojowego

6 łyżek sosu ostrygowego

2 łyżeczki soku z limonki

½ łyżeczki oleju sezamowego

3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)

pęczek szczypiorku

 

- pamiętajmy, że szykując te danie musimy mieć wszystko już przygotowane, ponieważ smażenie w woku nie powinno trwać dłużej niż 15min.

- sosu sojowego lub sosu ostrygowego możemy dodać więcej (danie nie powinno pływać w sosie, ale też nie powinno być za suche)

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski.

Char Kway Teow

Przekładamy do miski i dolewamy 50ml sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego i olej sezamowy. Mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

Makaron przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na ok.4-5min. Odcedzamy i przekładamy do miski, dolewamy 50ml sosu sojowego i 2 łyżki sosu ostrygowego. Mieszamy i odstawiamy.

Char Kway Teow

Cebule kroimy w pióra.

Paprykę kroimy w paseczki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Chili drobno siekamy.

Char Kway Teow

W woku (ja nie posiadam woka więc użyłam dużej i głębokiej patelni) rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy zamarynowane paseczki kurczaka, smażymy ok.3-5min cały czas mieszając. Następnie dodajemy czosnek i chili. Mieszamy i dorzucamy cebulę. Gdy ta się zeszkli do dodajemy paprykę. Po ok. 15 sekundach dokładamy makaron i dolewamy resztę sosu sojowego i ostrygowego. Smażymy cały czas mieszając ok.2-3 minuty.

Char Kway Teow

Na koniec dorzucamy kiełki fasoli oraz skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Char Kway Teow

Char Kway Teow

Char Kway Teow

Char Kway Teow

Char Kway Teow

Smacznego !!!

sobota, 31 grudnia 2016
piątek, 30 grudnia 2016
czwartek, 29 grudnia 2016
środa, 28 grudnia 2016
wtorek, 27 grudnia 2016
piątek, 23 grudnia 2016
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi