czwartek, 31 marca 2016

 Śledź w Sosie Tatarskim

Skład:

5 filetów śledziowych typu matias

6 średnich ogórków konserwowych

słoik marynowanych pieczarek-370ml (razem z cebulą i marchwią)

mała puszka groszku

3 jajka

majonezowy sos chrzanowy Folwark

ew. można dodać szczypiorek

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na „twardo”. Studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy.

Ogórki i pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki lub drobno siekamy. W słoiku z pieczarkami powinna być też marchew i cebula to je także drobno siekamy. Warzywa razem mieszamy i odciskamy nadmiar soków. Dodajemy jajka i groszek. Przyprawiamy solą, dolewamy majonezowy sos chrzanowy i mieszamy. Na koniec dokładamy pokrojone w paski matiasy. Układamy na półmisku.

Śledź w Sosie Tatarskim

Śledź w Sosie Tatarskim

Śledź w Sosie Tatarskim

Smacznego !!!

11:07, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 marca 2016

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Skład:

6 udek z kurczaka lub 3 nogi

300 ml przetartych pomidorów - klik klik

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

pół opakowania mrożonki warzywnej  Trio  - klik klik

150ml bulionu drobiowego

1 łyżka suszonej bazylii

szczypta suszonego oregano

½ łyżeczki ziół dalmatyńskich

½ łyżeczki papryki ostrej

sól, pieprz

1 łyżka cukru

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, jeżeli mamy całe nogi to dzielimy na pół. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na złoty kolor z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Na oleju którym smażyliśmy kurczaka, podsmażamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 30sek. dolewamy pulpę pomidorową i bulion. Przyprawiamy bazylią, oregano, ziołami dalmatyńskimi, solą, papryką i cukrem. Mieszamy i chwilkę dusimy.

Wylewamy na kurczaka.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 60min. w temp. 200°C.

Wyjmujemy naczynie z piekarnika i na wierzch wysypujemy mieszankę Trio.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Nakładamy pokrywkę i dusimy jeszcze przez 30min.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubiona surówką.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

12:13, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 marca 2016
czwartek, 24 marca 2016
środa, 23 marca 2016

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Skład:

opakowanie mieszanki sałat z pestkami Dyni

pół czerwonej papryki

pół większej czerwonej cebuli

100g pokrojonego wędzonego, surowego boczku (ja kupuję taki - klik klik)

2 jajka

5 paluszków serowych

sos chrzanowy firmy "Folwark"

 

Przygotowanie:

Boczek i paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, gdy boczek się zrumieni, to go wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Paluszki pieczemy wg. instrukcji na opakowaniu.

Jajka gotujemy (od zagotowania się wody) 4 min. Obieramy i kroimy na ćwiartki.

Cebulę kroimy w cienkie pół krążki.

Na Talerzu rozkładamy mieszankę sałat, na to rozsypujemy posiekaną paprykę, cebulę i układamy plastry boczku

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Sałatka z Paluszkami Serowymi

następnie układamy jajka i paluszki serowe.

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Polewamy sosem chrzanowym "Folwark" i podajemy do zjedzenia póki paluszki są ciepłe.

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Smacznego !!!

11:22, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 marca 2016

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Skład:

10 kawałków chleba tostowego

500g pieczarek

2 duże cebule

250g sera żółtego Ekołukta

sól, pieprz

3 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Cebulę kroimy w pół krążki.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę, gdy się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy na dużym ogniu, aż odparuje woda z pieczarek i lekko się zrumienią. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ser żółty trzemy na drobnych oczkach tarki

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Rozkładamy 5 kawałków chleba i na każdy kawałek nakładamy sporo pieczarek z cebulą

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

następnie nakładamy dużą garść startego sera

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Przykrywamy pozostałymi kawałkami chleba i uciskamy dłonią

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Układamy w opiekaczu (ja mam opiekacz 3w1) na wkładkach grilla, przyciskamy i trzymamy ok. 3-4min.

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Wyjmujemy i przekrawamy po skosie na pół.

Podajemy od razu póki gorące.

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

Grillowane Sandwiche z Pieczarkami

 

Smacznego !!!

12:42, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 21 marca 2016

Śledzik w Oleju z Chilli

Skład:

5 filetów śledziowych typu wiejskie - o takie klik klik

1 mała papryczka chilli

1 duża czerwona cebula

olej słonecznikowy

1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Chilli drobno siekamy.

Matiasy kroimy w paseczki.

Olej mieszamy z sokiem z cytryny.

Śledzie, chilli i cebulę umieszczamy w słoiku

Śledzik w Oleju z Chilli

Zalewamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.

Odstawiamy na 3 doby do lodówki.

Śledzik w Oleju z Chilli

Śledzik w Oleju z Chilli

Śledzik w Oleju z Chilli

Smacznego !!!

10:56, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 marca 2016

Mizeria z Kiszonych Ogórków

Skład:

5 większych ekologicznych ogórków kiszonych do kupienia tutaj - klik klik

pół pęczka szczypiorku

3 łyżki śmietany

1 łyżka majonezu (niekoniecznie)

sól, pieprz

ok.1 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

Ogórki trzemy na tarce do plastrów lub cieniutko kroimy w plasterki.

Mizeria z Kiszonych Ogórków

Lekko odciskamy sok i dodajemy szczypiorek

Mizeria z Kiszonych Ogórków

Śmietanę mieszamy z majonezem i dolewamy do ogórków. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Podajemy do obiadu.

Mizeria z Kiszonych Ogórków

Mizeria z Kiszonych Ogórków

Smacznego !!!

10:29, joannas1976 , Surówki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 marca 2016

Pizza Gwiazda

Skład:

2½ szkl mąki

opakowanie drożdży instant (7g)

¾ szklanki mleka

1 płaska łyżka miodu

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

250g sera mozzarella

200g szynki w kawałku

250g pieczarek

2 cebule

Sos pomidorowy - przepis Tutaj

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim miód.

Połowę mąki przesiewamy do miski, dosypujemy drożdże, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy, dolewamy ciepłe mleko i oliwę z oliwek. Miksujemy, aż masa będzie gładka i wtedy dosypujemy po trochu resztę maki. Wyrabiamy dłońmi. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.2h do wyrośnięcia.

W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w grubszą kostkę. Lekko szklimy ją na patelni z odrobiną masła, następnie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Smażymy, aż całkowicie odparuje woda. Przyprawiamy solą.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ser trzemy na tarce.

Przygotowujemy sos wg. przepisu Tutaj

Gdy ciasto podwoi swoją objętość to ponownie wyrabiamy i dzielimy na dwie części.

Każdą część rozwałkowujemy na placki o średnicy ok.33cm.

Na jedną cześć nakładamy połowę sosu, rozsmarowujemy po całości placka. Rozkładamy połowę sera, na to podsmażone pieczarki, szynkę i na wierzch resztę sera.

Pizza Gwiazda

Pizza Gwiazda

Drugi placek smarujemy resztą sosu i nakładamy sosem do sera.

Pizza Gwiazda

łączymy brzegi i ścinamy nadmiar ciasta.

Na środku pizzy ustawiamy szklankę i kroimy na 16 części.

Każdą część obracamy.

Pizza Gwiazda

Pizza Gwiazda

Odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na jakieś 30min.

Kamień do pizzy firmy "Trabo" wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C, aby się rozgrzał.

Po ok. 30min. pizzę przekładamy na kamień. Pieczemy 15-20min w temp. 220°C.

Pizzę wyjmujemy razem z kamieniem i umieszczamy na stojaku. Podajemy na stół.

- kamień Szamot do pieczenia pizzy, chleba z pięknym stojakiem dostępny w sklepie Mieszkaj i Gotuj na stronie: http://www.mieszkajigotuj.pl/product-pol-1945-Kamien-Szamot-do-Pizzy-Okragly-ze-Stojakiem-33-cm-Trabo.html

trabo

Pizza Gwiazda

Pizza Gwiazda

Smacznego !!!

11:25, joannas1976 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 17 marca 2016

Sushi - Futomaki i Uramaki

Skład:

300g ryżu do sushi

2 łyżki octu ryżowego do zaprawy

3 łyżeczki cukru

ok.½ łyżeczki soli

5 listków nori

Dodatki:

200g świeżego łososia

100g wędzonego łososia

1 mango

pół czerwonej papryki

kawałek świeżego ogórka

szczypiorek cienki

20g wasabi (ok. pół tubki)

2 -3 łyżki majonezu (niekoniecznie)

czarny sezam

sos sojowy

sos ostrygowy

ew. paluszki surimi, tuńczyk, avocado, marynowany imbir

 

Przygotowanie:

Sushi najlepiej jest zacząć od przygotowania dużo wcześniej ryżu, aby na wystygł.

Ryz najpierw dokładnie i kilkakrotnie płuczemy dopóki woda zrobi się klarowna.

Następnie ryż przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą ok. 600ml. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 8min. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i trzymamy pod przykryciem ok. 15 min. W tym czasie ryż powinien pochłonąć całą wodę.

W miseczce rozrabiamy ocet z cukrem i solą.

Ryż przekładamy do miski i zalewamy zaprawą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeżeli nałożymy na algi ciepły ryż to wodorosty zrobią nam się gumiaste i twarde.

Wasabi mieszamy z majonezem. Możemy także użyć samo wasabi bez majonezu, ale dla mnie jest to zbyt ostre - oczywiście majonezu dodajemy wg. uznania.

Sushi - Futomaki i Uramaki

Łososia świeżego dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paski o gr. ok. 1x1cm.

Mango obieramy i kroimy w paski, paprykę także kroimy w paski. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i ścinamy nasiona, tak aby zostały nam słupki ogórka.

Sushi - Futomaki i Uramaki

Przygotowujemy Futomaki: są to grube rolki , składające się z kilku składników. Po zwinięciu zazwyczaj kroimy je w 1-2 cm krążki, tak aby były wygodne w jedzeniu. Bardzo popularne w Japońskich domach.

Najlepiej przygotować sobie miskę z wodą do maczania palców, ponieważ ryż będzie nam się kleił.

Na macie bambusowej układamy listek nori (stroną błyszczącą do maty), na wierzchu rozkładamy ryż - zostawiamy na końcu ok.2cm bez ryżu

Sushi - Futomaki i Uramaki

Teraz z brzegu (tak jak na zdjęciu poniżej) rozsmarowujemy trochę majonezu z wasabi. Możemy rozsmarować tylko jeden brzeg lub tak jak u mnie (uwielbiam) całą powierzchnię ryżu.

Sushi - Futomaki i Uramaki

Następnie układamy po kawałku łososia świeżego, mango, paprykę i kilka gałązek szczypiorku

Sushi - Futomaki i Uramaki

Teraz ciasno zwijamy (mi trochę za luźno się zwinęło - no cóż jeszcze parę razy i będzie idealnie:) )

Rulon kroimy ostrym nożem na ok.1-1,5cm części. Układamy na półmisku

Teraz czas na Uramaki: czyli maki odwrócone. Najbardziej popularnym na świecie uramaki jest najprawdopodobniej pochodzące ze Stanów Zjednoczonych  California-Roll z ogórkiem, łososiem wędzonym i avocado. Zewnętrzna strona ryżu zazwyczaj posypana jest czarnym sezamem.

I tu mamy dwa sposoby - pierwszy z nich to: nori układamy błyszczącą strona do maty i rozsmarowujemy ryż tak samo jak przy futomakach, a następnie odwracamy listek nori i dodatki układamy bezpośrednio na algach lub drugi sposób: na macie bambusowej rozkładamy folię spożywczą i to na niej rozsmarowujemy ryż

Sushi - Futomaki i Uramaki

następnie na ryż nakładamy listek nori, a na nori nakładamy kawałek łososia wędzonego, świeży ogórek, avocado(u mnie mango)  i szczypiorek i zwijamy ciasno w rulon. Obsypujemy czarnym sezamem i kroimy na 1,5cm części.

Układamy na półmisku

Sushi - Futomaki i Uramaki

Do małych miseczek nalewamy sos ostrygowy i sos sojowy.

Sushi  i sosy podajemy na stół, możemy także w oddzielnej miseczce podać imbir marynowany, który oczyszcza nam kubki smakowe, przed każdym nowym kęsem maka, aby każdy kawałek smakował wyjątkowo :)

Jeżeli mamy paluszki surimi to zawijamy w algi np: z avocado

Sushi - Futomaki i Uramaki

Sushi - Futomaki i Uramaki

Sushi - Futomaki i Uramaki

Sushi - Futomaki i Uramaki

Sushi - Futomaki i Uramaki

Sushi - Futomaki i Uramaki

- możemy również przygotować Hosomaki: są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i przeważnie z jednym składnikiem np: z świeżym ogórkiem (Kappamaki) lub świeżym tuńczykiem (Tekkamaki). Po zrolowaniu kroimy na ok.4 cm rolki.

- Temaki, są to ręcznie zwijane sushi z niewielką ilością ryżu i pozostałymi składnikami, które zwijamy w rożek. Bardzo popularne na "sushi-party", ponieważ każdy może sobie przygotować na talerzu z dowolnymi składnikami.

- Nigiri-zushi są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza bądź warzyw. Są właściwie równie popularne, jak maki. 

- Produkty do sushi możecie państwo zakupić w sklepie Azjatyckim Słodko Kwaśny na stronie http://sklep.slodkokwasny.com/

Smacznego !!!

wtorek, 15 marca 2016

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Skład:

Na Pulpety:

400g mięsa mielonego klik klik

1 jajko

¼ szklanki bułki tartej

1 cebula

3 łyżki czosnku niedźwiedziego

sól, pieprz

olej

Na Sos:

puszka pomidorów

2 gałązki selera naciowego

1 cebula

3 ząbki czosnku

150ml bulionu drobiowego

sól, pieprz

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:

150g sera żółtego

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż się zrumieni. Studzimy.

Mięso przekładamy do miski, wbijamy całe jajko, dodajemy bułkę tartą, cebulę, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki.

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Następnie podsmażamy z każdej strony (olej na patelni zostawiamy). Pulpeciki przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Seler kroimy w plasterki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni gdzie smażyliśmy pulpety podsmażamy seler naciowy, następnie dodajemy cebulę i gdy ta się zrumieni wrzucamy czosnek. Po chwili wrzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i dolewamy bulion. Patelnię nakrywamy przykrywką i dusimy ok. 10min. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Sos wylewamy na pulpety

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika i zapiekamy ok. 10min w temp. 200°C.

Ser trzemy na drobnych oczkach tarki.

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Potrawę wyjmujemy i posypujemy żółtym serem. Wstawiamy jeszcze (bez pokrywki) na 10 min do piekarnika.

Wyjmujemy i posypujemy natką pietruszki.

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Podajemy z purre ziemniaczanym, kaszą, ryżem lub makaronem.

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Pulpety Czosnkowe w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

12:06, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 12 marca 2016

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Skład:

3 filety z kurczaka

2 brokuły

2 czerwone cebule

400g pieczarek

3 jajka

2 ząbki czosnku

majonez Folwark

ketchup

ok. 150g startego żółtego sera

szczypiorek

przyprawa Shoarma Rafex

sól, pieprz

olej do smażenia

masło do duszenia

pół łyżeczki octu winnego

 

Przygotowanie:

Brokuły wrzucamy do gorącej, osolonej wody z odrobiną octu. Gotujemy ok. 8 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzielimy na małe różyczki.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy solą oraz przyprawą Shoarma.

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Podsmażamy na oleju na złoty kolor.

Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na maśle, aż się zrumienią. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z majonezem.

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno siekamy.

Ser żółty trzemy na małych oczkach tarki.

Cebulę drobno siekamy.

Dno miski smarujemy odrobiną majonezu,

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

na to układamy połowę brokuł,

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

następnie posypujemy połową cebuli

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

polewamy ketchupem

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

teraz nakładamy kurczaka,

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

a na kurczaka resztę cebuli

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

polewamy majonezem (ja sobie ułatwiłam i majonez nałożyłam do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskałam na potrawę) i rozsmarowujemy

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

teraz układamy resztę brokuła

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

i polewamy ketchupem

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

następnie układamy jajka i lekko posypujemy solą i pieprzem

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

na jajka rozkładamy podsmażone pieczarki

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

i smarujemy majonezem

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

na wierzchu rozkładamy drobno stary żółty ser i posypujemy szczypiorkiem

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Sałatka Warstwowa Shoarma z Brokułami

Smacznego !!!

11:54, joannas1976 , Sałatki
Link Komentarze (1) »
środa, 09 marca 2016

Roladki Schabowe z Romuladą Duńską

Skład:

4 kotlety schabowe klik klik

1 większy ogórek kiszony

1 cebula

4 plastry boczku wędzonego surowego

4 łyżki sosu Remulada Duńska Folwark

kawałek papryki czerwonej

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obydwu stron. Na każdym kotlecie rozsmarowujemy po łyżce Remulady Duńskiej.

Roladki Schabowe z Romuladą Duńską

Cebulę obieramy i kroimy na 4 części, ogórka kroimy wzdłuż na 4 części. Paprykę kroimy w paski.

Na każdym kotlecie układamy plaster boczku, kawałek cebuli, po dwa plasterki papryki oraz ogórek kiszony.

Roladki Schabowe z Romuladą Duńską

Mięso zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami.

Roladki Schabowe z Romuladą Duńską

Roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami z wody, pieczonymi lub puree oraz z ulubioną surówką.

Roladki Schabowe z Romuladą Duńską

Roladki Schabowe z Romuladą Duńską

Smacznego !!!

13:54, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 08 marca 2016

Pyszne Śniadanko

Skład: (dwie porcje)

100g wędzonego, surowego i pokrojonego w plastry boczku ( ja kupuję dokładnie taki - klik klik)

4 jajka

pęczek szczypiorku

pół czerwonej papryki

sól, pieprz

pół łyżeczki octu

 

Przygotowanie:

Boczek układamy na blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - zapiekamy, aż się zrumieni lub podsmażamy na patelni.

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet. Na wrzącą wodę wrzucamy 1 rozbite jajko (ja zawsze wbijam jajko do miseczki, widelcem robię wir w garnku z wodą i na to delikatnie wlewam jajko). Gotujemy 3 min i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Po 2 jajka układamy na talerzu, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Na wierzchu układamy podsmażony boczek i pokrojoną w paseczki paprykę.

Podajemy z świeżym pieczywem.

Pyszne Śniadanko

Pyszne Śniadanko

Pyszne Śniadanko

Smacznego !!!

sobota, 05 marca 2016

 Drożdżowa Gwiazda Makowa

Skład:
Ciasto:
600g maki
70g masła
2 jajka
opakowanie drożdży suszonych
ok. 200ml mleka
¾ szklanki cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
400g masy makowej klik klik
1 jajko

 Lukier:

7 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki wrzącej wody

 

Przygotowanie:

Mleko zagotować, dorzucić cukier, mieszać, aż się rozpuści i następnie dodać masło. Zdjąć z ognia. Poczekać, aż masło się rozpuści, a mleko lekko przestygnie.
W międzyczasie mąkę (ok. 400g) przesiać przez sito, dosypać drożdże i dodać szczyptę soli.
Jajka zmiksować w oddzielnej miseczce.
Gdy mleko przestygnie to dolewamy je do mąki, mieszamy i dodajemy zmiksowane jajka. Całość dokładnie wyrabiamy (możemy najpierw przy pomocy miksera) gdy masa będzie jednolita i gładka to dosypujemy resztę mąki i teraz dokładnie wyrabiamy dłońmi. Formujemy kulę, ciasto przekładamy do miski oproszonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ma podwoić swoją objętość ( u mnie stało 100min.)

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Następnie ciasto rozbijamy dłońmi, aby je odgazować i dzielimy na 4 części.

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Każdą część rozwałkowujemy o średnicy 26cm.
Pierwszy placek układamy na papierze, na ciasto nakładamy część masy makowej i rozsmarowujemy ją po całości – zostawiając 1cm wolny z brzegu.

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Na masę nakładamy kolejny placek i czynność powtarzamy także z trzecim plackiem. Czwarty placek na wierzchu nie smarujemy.

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Łączymy ze sobą brzegi.

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Drożdżowa Gwiazda Makowa

Na środku ustawiamy szklankę, aby łatwiej nam się kroiło - zachowując cały środek.
Następnie ciasto kroimy na 16 części. Ja najpierw podzieliłam na równe 4 części, następnie każdą cześć jeszcze raz na pół i jeszcze każą połówkę także przekroiłam.

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Zdejmujemy szklankę.

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Teraz pewnym ruchem chwytamy jedną część i skręcamy dwukrotnie w bok i tak na przemian tzn. jeden kawałek w prawo drugi w lewo. Pokręcone kawałki połączyć po dwa ze sobą.

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Ciasto przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia tak na ok. 30min.

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Następnie wierzch ciasta rozsmarowujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30min. w temp. 180c.
Wyjmujemy i studzimy.

Drożdżowa Gwiazda Makowa
Cukier puder przekładamy do miski, dolewamy sok z cytryny, gorącą wodę i ucieramy. Gotowym lukrem polewamy przestudzone ciasto.

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Drożdżowa Gwiazda Makowa

Smacznego !!!

środa, 02 marca 2016

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Skład:

3 nogi z kurczaka

2-3 łyżki przyprawy tandoori masala

sól

2 łyżki sosu sojowego

olej do smażenia

Sos:

8 krążków ananasa + cały sok z puszki

250g ekologicznej śmietany Ekołukta

ok.150ml bulionu drobiowego

1 marchewka

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

pół zielonej papryczki chili

2 łyżeczki przyprawy curry

sól

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Nogi z kurczaka dokładnie myjemy, przecinamy na pół, zdejmujemy skórę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski, posypujemy solą oraz przyprawą tandoori masala. Polewamy odrobiną oleju i sosem sojowym. Mieszamy - najlepiej w rękawiczkach ponieważ przyprawa tandoori jak widać poniżej na zdjęciu jest czerwona i barwi dłonie :))

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po tym czasie kurczaka obsmażamy z każdej strony, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego (olej na patelni zostawiamy)

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Chili kroimy w drobną kostkę.

Marchew obieramy i kroimy po skosie na grubsze plastry.

Ananasa kroimy w większe kawałki.

Szczypiorek siekamy.

Śmietanę mieszamy z bulionem i sokiem z ananasa. Przyprawiamy do smaku solą oraz przyprawą curry.

Na oleju którym smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebulę, następnie dorzucamy czosnek i chilli. Chwilkę smażymy i dokładamy marchew i ananasa. Znów chwilkę smażymy

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Zalewamy przygotowanym sosem curry. Dusimy ok. 4min.

Sos wylewamy na kurczaka w naczyniu żaroodpornym

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Nakładamy przykrywkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy przez 100min. w temp. 200°C.

Wyjmujemy i nakładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ryżem (u mnie ryż gotowany z kurkumą) i zjadamy - mniam, mniam :)

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Kurczak w Sosie Curry z Ananasem

Smacznego !!!

14:09, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
wtorek, 01 marca 2016

Aksamitny Twarożek z Dodatkami do Smarowania

Skład:

1 opakowanie (ok.320g) twarożku wiejskiego, półtłustego Ekołukta

1 opakowanie ekologicznej śmietany Ekołukta

pół czerwonej papryki

duży pęczek szczypiorku

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

papryka ostra

 

Przygotowanie:

Twarożek przekładamy do miski, dolewamy śmietanę. Dokładnie blendujemy, aż masa zrobi się gładka. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno paprykę i szczypiorek. Mieszamy za pomocą łyżki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Jeszcze raz mieszamy

Aksamitny Twarożek z Dodatkami do Smarowania

Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do nadziewania warzyw, tortilli  itp.

Aksamitny Twarożek z Dodatkami do Smarowania

Aksamitny Twarożek z Dodatkami do Smarowania

- możemy dodać inne ulubione dodatki np: zioła lub owoce

Smacznego!!!

piątek, 26 lutego 2016

Ruloniki z Farszem Pieczarkowo-Jajecznym w Galarecie

Skład:

8 plastrów szynki konserwowej

opakowanie żelatyny na 0,5l

350ml bulionu drobiowego

Na Farsz:

250g pieczarek

1 duża cebula

2 jajka

3 łyżki majonezu Folwark

pół pęczka natki pietruszki

2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Bulion podgrzewamy, wsypujemy żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy, aby galareta lekko stężała.

Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Natkę pietruszki także drobno siekamy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zrumieni to wrzucamy starte pieczarki, smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki lekko się zrumienią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Zawartość patelni przekładamy do miski dodajemy natkę, jajka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i  przyprawiamy do smaku.

Na desce rozkładamy plastry szynki, na każdy nakładamy po 2-3 łyżeczki farszu. Szynkę zwijamy w rulon. Każdy rulon przecinamy na środku po skosie.

Układamy na półmisku

Ruloniki z Farszem Pieczarkowo-Jajecznym w Galarecie

Zalewamy tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki.

Ruloniki z Farszem Pieczarkowo-Jajecznym w Galarecie

Ruloniki z Farszem Pieczarkowo-Jajecznym w Galarecie

Ruloniki z Farszem Pieczarkowo-Jajecznym w Galarecie

Smacznego !!!

środa, 24 lutego 2016

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Skład:

3 filety z kurczaka

40g podgrzybków suszonych

ok.50g sera parmezan

1 większa cebula

200ml bulionu drobiowego

150g ekologicznej śmietany EkoŁukta

sól, pieprz

przyprawa Chicken Masala z firmy Rafex

olej

1 łyżka mąki

 

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie. Po ok. 2h przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ok. ¼ łyżeczki soli i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Odcedzamy. Wywar odkładamy.

Grzyby kroimy w cienkie paseczki.

Cebulę kroimy w pióra.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i posypujemy obficie przyprawą Chicken Masala.

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Na oleju gdzie smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli to dodajemy grzyby, chwilę smażymy.

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Obsypujemy mąką. Mieszamy i zalewamy bulionem i wywarem po gotowaniu grzybów (wywaru powinno być ok. 200ml-jeżeli mamy więcej to zredukujmy). Dusimy pod przykryciem ok .5min. Następnie dolewamy śmietanę, mieszamy.

Polecam ekologiczną śmietanę z mleczarni Ekołukta. Śmietana ta jest bardzo smaczna i nie warzy się !

http://www.ekolukta.pl/smietana-eko

Doprawiamy do smaku solą (z solą uważajmy - bulion mamy solony i wywar z grzybów także) i pieprzem.

Sosem zalewamy filety z kurczaka

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Posypujemy startym parmezanem

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15-20 min. w temp. 200°C.

Wyjmujemy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanym lub z ryżem.

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Kurczak pod Runem Leśnym i Parmezanem

Smacznego !!!

12:37, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 lutego 2016

Zarzucajka

Skład:

1 noga z kurczaka

kawałek kości wędzonej

100g boczku wędzonego

1 marchew

kawałek selera

1 pietruszka

ok. 300g kapusty kiszonej

6 średnich ziemniaków

tymianek

sól, pieprz

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka mąki

 

Przygotowanie:

Nogę z kurczaka myjemy i przekładamy do garnka, dodajemy kość wędzoną i zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje to zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i dodajemy obraną marchew, seler i pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na ok. 20 min przed końcem gotowania dodajemy sól.

Następnie wywar przecedzamy przez sitko. Mięso z nogi i kości wędzonej obieramy i odkładamy na bok. Marchew kroimy w plastry, seler i pietruszkę w drobną kostkę.

Do bulionu wrzucamy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy, aż kapusta będzie miękka czyli jakieś 70min.

W osobnym garnku i w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki.

Boczek kroimy w słupki lub w kostkę. Podsmażamy na patelni, na koniec oprószamy mąką, mieszamy i dorzucamy do zupy. Dokładamy także obrane i odłożone mięso oraz pokrojoną marchew.

Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Ziemniaki rozgniatamy widelcem i dorzucamy do garnka z zupą.

Nalewamy na talerze i zjadamy.

Zarzucajka

Zarzucajka

Zarzucajka

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi