środa, 25 czerwca 2014

Sałatka z Tuńczykiem i Ogórkiem Kiszonym

Skład:

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 ogórki kiszone

2 jajka ugotowane na twardo

1 czerwona cebula

2 łyżki jogurtu naturalnego ( można użyć majonezu lub wymieszać pół na pół)

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy.

Jajka, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do tuńczyka.

Przyprawiamy do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy jogurt (lub majonez) i mieszamy.

Sałatka z Tuńczykiem i Ogórkiem Kiszonym

Smacznego !!!

wtorek, 24 czerwca 2014

Jak Gotować Bób

Skład:

500g bobu

pęczek koperku

2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Bób opłukujemy. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy umyty koperek. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do 30min.( młody bób) lub 40min.( bób stary), pod przykryciem. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy sól. (Czas gotowania zależy także od upodobania co do miękkości - ja lubię bardzo mięciutki.)

Następnie odcedzamy, obieramy z łuski i zjadamy :)

Jak Gotować Bób

Smacznego !!!

poniedziałek, 23 czerwca 2014
A oto mój pierwszy chleb na blogu (prędzej już robiłam, ale wtedy nie prowadziłam bloga). Werkowanie to inaczej wyrabianie ciasta na chleb, nadawanie mu formy, ręczne obrabianie, polegające na zaokrąglaniu chleba, bułek, wydłużaniu (lęgowaniu)kęsów. W piekarni robią to maszyny, ale zdarzają się też małe piekarnie gdzie taki chlebek jest wyrabiany ręcznie i jak wiadomo taki jest lepszej jakości.
niedziela, 22 czerwca 2014

Ciasto Maślane

Skład (na blachę 32x27cm):

2 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka maślanki

3 jajka

1/2 szklanki oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 średnie łodygi rabarbaru

Kruszonka:

60g masła

ok. 1/2 szklanki cukru pudru

ok. 1/2 szklanki mąki

 

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy i obieramy z włókien, kroimy tak jak na zdjęciu. Przesypujemy cukrem, żeby puścił trochę soku.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i na nim układamy rabarbar ( lub inne owoce np. jabłka pokrojone w kostkę). 

Ciasto Maślane

Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste.

Może się wydawać, że jest go za mało, ale w piekarniku rośnie jak "oszalałe" :)

Szybko zagnieść kruszonkę (przepis tutaj).

Kruszonką posypać ciasto.

Ciasto Maślane

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°c i piec przez ok. 50min.

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Smacznego !!!

piątek, 20 czerwca 2014
Przepyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka. Trochę miałam obawy przed jej zrobieniem, aż w końcu się skusiłam - efekt zaskakujący !!! Polecam :)
środa, 18 czerwca 2014

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Skład:

1 podwójny duży filet z kurczaka

Marynata:

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju

1 łyżeczka imbiru

2 łyżeczki tymianku

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki papryki ostrej

sól

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy wzdłuż na dwa płaty.

Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy czosnek, mieszamy.

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Filety z kurczaka smarujemy marynatą

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godz. do lodówki ( u mnie to było na noc)

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Układamy na grillu i opiekamy z obydwu stron.

Podajemy z bukietem warzyw. Ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i kalafiorem.

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

 

Smacznego !!!

wtorek, 17 czerwca 2014

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Skład:

1 puszka pomidorów bez skóry

1 seler naciowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona papryczka chili

2 łyżki oliwy

500ml bulionu warzywnego

sól, pieprz

listki świeżej bazylii

50g gęstej śmietany lub jogurtu

 

Przygotowanie:

Seler umyć, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Papryczkę oczyścić i również drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i paprykę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać seler naciowy i odrobinę wody.

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Chwilę poddusić (ok.2-3min.). Wlać bulion, zagotować i dodać pomidory z puszki.

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Doprawić solą i pieprzem.

Gotować 30-35min.

Odstawić zupę do przestygnięcia, po czym zmiksować blenderem.

Przelać do talerzy, ozdobić świeżą bazylią i kleksem z śmietany lub jogurtu.

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Smacznego !!!

poniedziałek, 16 czerwca 2014
Bardzo zdrowe i dietetyczne galaretki na bazie jogurtu z dodatkiem wędzonego łososia i koperku.
niedziela, 15 czerwca 2014

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Skład:

dowolna mieszanka sałat

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

150g wędzonego łososia - sałatkowego

kilka pomidorów koktajlowych

Sos:

2 ugotowane żółtka jajek

4 łyżki naturalnego jogurtu

łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mieszankę sałat, dodać pokrojone w kostkę papryki. Cebulę pokroić w pióra. Dodać łososia. Pomidorki przekroić na pół. Wszystko razem wymieszać.

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Przygotować sos: utrzeć blenderem żółtka z jogurtem i sokiem z cytryny. Sałatkę przełożyć na małe talerze i polać przygotowanym sosem.

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Smacznego !!!

sobota, 14 czerwca 2014

Zupa Kalafiorowa

Skład:

2 nogi z kurczaka

1 mały kalafior

4 ziemniaki

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

Dodatkowo:

200g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Nogi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka  z wodą. Zagotowujemy.

Zdejmujemy szumowiny.

Dodajemy obrane marchewki, pietruszki,seler, ziele angielskie i liście laurowe.

Po 30 min. solimy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Wyjmujemy warzywa i udka z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.

Kalafiora myjemy i odcinamy różyczki.

Ziemniaki i różyczki kalafiora dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze ze 20min., aż będą miękkie.

Nalewamy na talerze, dodajemy obrane wcześniej mięso. Na wierzchu nakładamy łyżkę gęstej śmietany i dekorujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa Kalafiorowa

Smacznego !!!

czwartek, 12 czerwca 2014

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Skład:

boczek świeży bez żeberek - taki na roladę - ok. 2kg

1 główka czosnku

przyprawa grillowa do żeberek - Kotanyi (posiada w sobie miód, który nadaje smak i chrupkość potrawie)

sól

Dodatkowo:

nić kuchenna

 

Przygotowanie:

Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy nożem małe kieszonki w które wkładamy obrane ząbki czosnku.  Solimy

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Posypujemy obficie przyprawą do żeberek na grilla.

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolujemy i związujemy nicią kuchenną.

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Z wierzchu jeszcze obsypujemy przyprawą grillową do żeberek.

Układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 godz. w temp. 190°C.

Studzimy, zdejmujemy nić i kroimy w plasterki na kanapki lub jeszcze gorącą roladę kroimy na duże kawałki i podajemy jako mięso do obiadu.

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 czerwca 2014

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Skład:

800g żeberek wędzonych

200g boczku wędzonego-surowego

1 mała młoda kapusta

pęczek młodej włoszczyzny

5 ziemniaków

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

obowiązkowo przyprawa w płynie

70g masła

4 łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny. Wywar przecedzamy, aby uniknąć niespodzianki z jakąś kosteczką od  żeberek. Mięso obieramy i odkładamy.

Do wywaru wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę, po 30min solimy. Dodajemy boczek w kawałku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy, marchewkę kroimy i dodajemy z powrotem do zupy, dodajemy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotujemy ok. 20min. Wrzucamy obrane mięso z żeberek.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dolewamy szklankę zupy i mieszamy. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Przyprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze. Boczek wyjmujemy i kroimy w plastry, dodajemy na talerz.

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Smacznego !!!

czwartek, 05 czerwca 2014

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Skład:

500g żołądków drobiowych

1 noga z kurczaka

2-3 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

4 ziemniaki

pęczek koperku

200g śmietany

2 łyżki mąki

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu

sól, przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy, myjemy. Obgotowujemy w wodzie, odcedzamy, ponownie opłukujemy. Wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy umytą nogę z kurczaka.

Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień i dokładamy marchew, seler i pietruszkę, po 30min. dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny.

Wyjmujemy warzywa, które już na pewno są miękkie i udko z kurczaka. Żołądki mogą być jeszcze lekko twarde więc jeszcze chwilę gotujemy, aż zmiękną ok.30min. Łyżką cedzakową odławiamy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Mięso z nogi kurczaka obieramy i też dodajemy do garnka. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po ok. 10-15min. ziemniaki powinny być już miękkie.

Śmietanę przelewamy do miseczki, dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy, dodajemy mąkę i wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok.5 min często mieszając. Zdejmujemy garnek z palnika. Koperek drobno siekamy i dorzucamy do zupy ( nie gotujemy koperku, ponieważ straci cały aromat). Przyprawiamy solą, przyprawą w płynie i ew. mielonym pieprzem.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Smacznego !!!

wtorek, 03 czerwca 2014
poniedziałek, 02 czerwca 2014

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Skład:

1 młoda kapusta

Farsz:

500g mięsa z świeżej szynki lub gotowe mięso mielone

100g ryżu

1 jajko

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Sos:

2 szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka ketchupu

ok.3 łyżek mąki+1/2 szklanki wody

papryka ostra do smaku

sól i pieprz

2 łyżki śmietany

 

Przygotowanie:

W dużym garnku wstawiamy wodę, solimy ok. 1łyżki na 1litr wody.

Do wrzącej wody wkładamy całą kapustę z której prędzej wykrawamy głąb.

Trzymamy w gotującej się wodzie ok. 4-5min. ( jeżeli robimy z starej kapusty tzn. zimowej to obgotowujemy ok.10min.)

Kapustę wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy liście.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso mielimy (lub używamy gotowego mielonego). Cebulkę siekamy i podsmażamy. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy posiekany czosnek i ostudzony ryż. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Liście kapusty rozkładamy i na każdym liściu układamy kulkę mięsa.

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

zwijamy, najpierw boki, a następnie rolujemy.

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Małe liście kapusty, czyli te ze środka i te które nam się uszkodziły podczas obierania układamy na dnie brytfanki. Na to układamy gołąbki.

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Zalewamy szklanką bulionu i szklanką wody. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.40min. w temp. 180°C , potem zdejmujemy przykrywkę i zapiekamy z góry ( ja lubię takie lekko zrumienione).

Wodę z brytfanki zlewamy do rondelka, dodajemy resztę bulionu, koncentrat, ketchup, mieszamy i zagotowujemy. Mąkę mieszamy z wodą i ”zaciągamy„ sos. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.

Gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Gołąbki z Młodej Kapusty w Sosie Pomidorowym

Smacznego!!!

sobota, 31 maja 2014

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Skład:

Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

szczypta soli

Krem:

250g śmietany 36%

250g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

2 łyżki dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

600g truskawek

garść pistacji

50g czekolady ciemnej

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą prawie białe.

Mąkę przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy do żółtek, dosypujemy kakao. Na koniec dodajemy ubita białka i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez ok.12min. w temp.180°C.

Wyjmujemy i przekładamy na drugi papier posmarowany olejem - tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy delikatnie papier na którym ciasto się piekło.

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Zwijamy , aby uformować roladę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy serek mascarpone. Ponownie chwilę miksujemy. Odkładamy 3 łyżki do dekoracji.

Do reszty śmietany z serkiem dodajemy dżem, delikatnie mieszamy. Dodajemy posiekane pistacje.

Roladę rozwijamy, smarujemy masą i układamy pokrojone truskawki (kilka odkładamy do dekoracji).

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Zwijamy. Lekko ugniatamy. Wierzch smarujemy odłożoną wcześniej masą.

Na górze układamy połówki truskawek.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy stróżkiem roladę.

Wkładamy na godzinę do lodówki. Kroimy na plastry. Zjadamy :)

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Rolada Truskawkowo - Pistacjowa

Smacznego !!!

piątek, 30 maja 2014

Zupa Krem z Białych Szparagów

Skład:

pęczek białych szparagów

1 cebula

70g masła

1 litr bulionu domowego z kury

200g śmietany

2 łyżki mąki pszennej

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

1 żółtko

1/2 łyżeczki tymianku

 

Przygotowanie:

Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy do osolonej wody (2 łyżeczki soli i łyżeczka cukru na 1 litr wody). Gotujemy ok. 15min. Odcedzamy

Zupa Krem z Białych Szparagów

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.

Ze szparagów odcinamy główki i odstawiamy do dekoracji.

Resztę szparagów kroimy na kawałki i wrzucamy do smażącej się cebulki razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chwilkę dusimy.

Zupa Krem z Białych Szparagów

Zalewamy bulionem (ja mam zawsze zamrożony mocny wywar z kury- taki z zielem i liściem angielskim). Gotujemy na małym ogniu przez 15min. Studzimy. Miksujemy.

Przecieramy przez sito.

Mąkę rozrabiamy w 1/4 szklanki wody i zaciągamy zupę.

Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do kremu. Przyprawiamy roztartym w moździerzu tymiankiem i solą.

Nalewamy na talerze, dodajemy główki szparagów i dekorujemy mielonym, czarnym pieprzem.

Zupa Krem z Białych Szparagów

Zupa Krem z Białych Szparagów

Smacznego !!!

środa, 28 maja 2014
Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z cebulkami marynowanymi, a jeszcze do tego oliwki i towarzystwo roladek z serkiem chrzanowym - mniam - prawdziwa uczta dla podniebienia:)
wtorek, 27 maja 2014

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Skład:

opakowanie białych szparagów

100g boczku wędzonego

300g śmietany 18%

pęczek cebulki dymki

4 ząbki czosnku

1/4 łyżeczki tymianku

100g sera żółtego

sól, pieprz

1 łyżeczka cukru

70-80g masła

 

Przygotowanie:

Szparagi obieramy (oprócz główki), odcinamy zdrewniałą końcówkę ok. 2cm.

Wkładamy do garnka z wodą. Na litr wody dajemy 2 płaskie, łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Gotujemy do miękkości czyli jakieś 15min.

Odcedzamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Boczek kroimy w kostkę, a dymkę siekamy.

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy masło i wrzucamy cebulę dymkę. Chwilkę smażymy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy ok.1 min i zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Masę wylewamy na szparagi.

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15-20min.

Wykładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Szparagi Zapiekane z Boczkiem

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny