wtorek, 14 czerwca 2016

 Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Skład:

5 udek z kurczaka  klik klik

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 większe ogórki konserwowe

pół czerwonej papryki

300g śmietany 30%

3 łyżki majonezu Folwark

3 łyżki sosu Madziarów Folwark

opakowanie przyprawy do kebabu

szczypta tymianku

200g sera mozzarella

200g sera typu gouda

ok.200g makaronu (ja pomieszałam i dałam pół na pół penne i casarecce)

150ml wody

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Udka kurczaka myjemy, oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsza kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy ok. 3 płaskie łyżki przyprawy kebab. Dokładnie mieszamy, a następnie podsmażamy na złoty kolor.

Ogórki konserwowe, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

Do podsmażonego kurczaka dorzucamy cebulę i chwile dusimy, aż się zeszkli.

Sery trzemy na drobnych oczkach tarki.

Śmietanę mieszamy z majonezem, sosem Madziarów, wodą, jedną łyżką przyprawy kebab, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Ugotowany makaron przekładamy do miski, dorzucamy pokrojonego ogórka i paprykę

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Następnie dodajemy kurczaka z cebulą. Całość mieszamy

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Teraz dodajemy ser gouda i jeszcze raz mieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko ugniatając.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i na wierzchu posypujemy mozzarellą.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30min. w temp. 200stopni.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Smacznego !!!

niedziela, 12 czerwca 2016

 Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Skład:

1 opakowanie chleba żytniego Haverland z firmy Dan Cake

400g szynki konserwowej w kawałku

400g sera żółtego w kawałku

1 długi ogórek

pół słoika papryki konserwowej

cebulki marynowane

czosnek marynowany

czarne i zielone oliwki

pomidorki koktajlowe

suszone pomidory w oleju

rzodkiewki

60 patyczków do koreczków

 

Przygotowanie:

Szynkę, ser i chleb kroimy na taką samą kostkę.

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół.

Czosnek, suszone pomidory, cebulki i oliwki odsączamy na sitku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na ćwiartki.

Paprykę wyjmujemy ze słoika, układamy na ręczniku papierowy w celu odsączenia z nadmiaru marynaty, a następnie wycinamy ze skóry i miąższ kroimy w kostkę.

Na patyczki nadziewamy najpierw np.: oliwkę otoczoną plastrem ogórka, następnie nabijamy ser, kawałek papryki, szynkę i chleb. I tak nabijamy resztę koreczków z tym że zamiast oliwki dajemy cebulkę, albo czosnek, albo połówkę pomidorka koktajlowego....możemy też użyć kuleczek mozzarelli, połówki jajek przepiórczych, kawałek ananasa z puszki czy też inne ulubione pikle lub kawałki kabanosów.

Zamiast szynki możemy dać ulubioną suszoną kiełbasę np.: myśliwską, kruchą pieczoną lub polską lub łososia wędzonego, a zamiast sera żółtego możemy użyć sera fetę np.: marynowaną, Korycińskiego Swojskiego (polecam – pyszny) lub innego.

Koreczki układamy na półmisku i podajemy na stół.

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Smacznego !!!

10:30, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 czerwca 2016

 Gulasz Madziarów

Skład:

1,5 kg szynki wieprzowej

3 duże cebule

5 gałązek selera naciowego

1 marchew

6 kapeluszy suszonych podgrzybków

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

4 łyżki sosu Madziarów Folwark

2  łyżeczki pieprzu tureckiego "Rafex"

sól

½ łyżeczki papryki ostrej

olej

3 łyżki mąki + 100ml wody

3,5l bulionu mięsno warzywnego lub wody

 

Przygotowanie:

Grzybki suszone zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 30min. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paseczki.

Mięso dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy paprykę ostrą i pieprz turecki. Dolewamy 3 łyżki oleju i mięso dokładnie ugniatamy dłońmi (jak wyrabianie mielonego). Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gulasz Madziarów

Seler i marchew kroimy w kostkę.

Cebule obieramy i także kroimy w kostkę.

Mięso podsmażamy w garnku (najlepiej z powłoką nieprzywieralną) na oleju, gdy się mocno zrumieni to dodajemy cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy seler i marchew. Mieszamy i podsmażamy jeszcze ze 2-3 min. Następnie zalewamy bulionem lub wodą. Dorzucamy pokrojone grzybki, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez ok. 80min. Po tym czasie dodajemy sól i dusimy jeszcze 20-30min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dolewamy sos Madziarów i zaciągamy mąką rozrobioną z wodą.

Podajemy z bagietką lub kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Smacznego !!!

13:59, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 czerwca 2016

Takie upały wiec czas na chłodnik. W zeszłym roku przedstawiałam wam przepis na chłodnik Hiszpański Porra Antequerana, Gazpacho, Chłodnik Litewski i Chłodnik Ogórkowy, a teraz czas na rewelacyjny chłodnik z ogórkami małosolnymi. Jest naprawdę przepyszny – będzie często gościł na moim stole w takie upały. Serdecznie Polecam :)

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką 

Skład:

1 pęczek botwinki (bez buraczków)

5 ogórków małosolnych

4 jajka

pół pęczka natki pietruszki

pęczek szczypiorku

500ml kefiru np: klik klik

200g dobrej śmietany

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

2 łyżeczki octu spirytusowego

 

Przygotowanie:

Botwinkę płuczemy i drobno siekamy (razem z listkami). Przekładamy do garnka, dolewamy ocet i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5min. Odcedzamy na sitku (odciskamy).

Ogórki małosolne kroimy w drobną kostkę (nie trzemy na tarce).

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie kroimy w drobną kostkę.

Szczypiorek oraz natkę myjemy, a następnie siekamy.

Kefir mieszamy z śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki.

Botwinkę mieszamy z ogórkami małosolnymi, jajkiem, połową szczypiorku. Zalewamy mieszanką kefirową i chłodzimy w lodówce lub warzywa z jajkiem układamy w głębokim talerzu i zalewamy zimnym kefirem. Posypujemy szczypiorkiem.

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Smacznego !!!

12:06, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 czerwca 2016

 Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Skład:

Ciasto:

700g mąki pszennej

2 jajka

70g masła

250ml mleka

200g cukru

1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

Dodatkowo:

1 słoik dżemu wiśniowego (250g)

8 łyżek kremu Nutella

1 jajko

Lukier:

¾ szklanki cukru pudru

½ łyżeczki soku z cytryny

5-6 łyżek wrzątku

Dodatkowo:

Papier do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/)

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z cukrem, gdy się rozpuści to dodajemy masło. Mieszamy, aż masło się roztopi.

Jajka miksujemy w oddzielnej misce.

Do miski przesiewamy połowę mąki, dodajemy drożdże, zmiksowane jajka, oraz ciepłe mleko z cukrem i masłem. Wszystko dokładnie ucieramy (najlepiej mikserem). Gdy masa będzie gładka to dosypujemy resztę mąki i teraz już wyrabiamy dłońmi na jednolitą, gładką masę. Przekładamy do oprószanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.100min.)

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na 4 porcje.

Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy  o średnicy 26-28cm.

Na stolnicę rozkładamy papier do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ).

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Na papierze układamy jeden placek ciasta i rozsmarowujemy na nim 4 łyżki nutelli.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Na krem nakładamy kolejny placek, na którym rozkładamy dżem.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę Nutelli i przykrywamy ostatnim plackiem.

Brzegi łączymy ze sobą.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Na środku ciasta ustawiamy np.: szklankę i kroimy ciasto na 16 części.

Ja najpierw tnę na 4 części, a potem każdą część na pół i jeszcze raz każdą część na pół.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Wyrównujemy nożem boki czyli ścinamy nadmiar odstającego ciasta i zdejmujemy szklankę.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Teraz każdą porcję chwytamy za koniec i przekręcamy dwa razy w lewo, a następną w prawo. Te dwie porcje łączymy ze sobą. I tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Wierzch gwiazdy smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem.

Chwytamy za brzeg papieru i przeciągamy razem z ciastem na blachę.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180° przez 25-30min.

Wyjmujemy i studzimy.

Robimy lukier. Cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i wrzątek i od razu ucieramy, aż masa zrobi się klejąca, błyszcząca i jednolita.

Lukrem smarujemy wierzch ciasta.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Kroimy na porcje i podajemy do zjedzenia.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Smacznego !!!

środa, 01 czerwca 2016

Przepis na podobną zupę znalazłam w necie - podobna ponieważ zamiast soku z cytryny użyłam trawy cytrynowej, a zamiast przyprawy pieprz cayenne wolałam dodać świeżą chili. W oryginalnym przepisie był także kalafior, ja niestety nie miałam, ale i tak mi go nie brakowało. Zupa podobno pomaga spalić tłuszcz, jest syta i można ją jeść ile się chce.

Seler ma właściwości odchudzające i oczyszczające, po za tym posiada wiele witamin i zastępuje sól. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który nie wydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle).

Kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Jednym słowem kapusta ma działanie oczyszczające, przeciwnowotworowe i wzmacniające.

Papryka chili ma także działanie wspomagające w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii.

Imbir usprawnia trawienie.

A do tego naprawdę smaczna......Polecam :)

 Zupa Spalająca Tłuszcz

Skład:

1 noga z kurczaka

6 gałązek selera naciowego

3 mniejsze marchewki

1 papryczka chili

1 puszka pomidorów pokrojonych

pół główki młodej kapusty

3 łyżki suszonej trawy cytrynowej

kawałek imbiru (ok. 3cm)

 

Przygotowanie:

Nogę z kurczaka myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą ok. 3l. Dorzucamy papryczkę chili, trawę cytrynową i obrany, pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy wywar.

Seler myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Marchew obieramy i kroimy w plastry.

Zupa Spalająca Tłuszcz

Kapustę siekamy.

Gdy mięso będzie już miękkie to je wyjmujemy (możemy zużyć do sałatki), a bulion przecedzamy przez sitko.

Bulion ponownie przelewamy do garnka i wstawiamy na palnik i teraz dodajemy seler, marchew, pomidory z puszki i kapustę. Gotujemy na małym ogniu przez 15min.

Zupa Spalająca Tłuszcz

Nalewamy na talerze i zjadamy.

Zupa Spalająca Tłuszcz

Zupa Spalająca Tłuszcz

Zupa Spalająca Tłuszcz

Smacznego !!!

11:53, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 maja 2016

 Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Skład:

4 łyżki majonezu Folwark

2 łyżki sosu Madziarów Folwark

1 łyżka sosu czosnkowego Folwark

spora garść posiekanego koperku

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy do smaku solą.

Podajemy jako dodatek do dań z grila, ale sos także idealny jest na kanapki.

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Smacznego !!!

11:26, joannas1976 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 maja 2016

 

Sałatka Kuksu

Skład:

Ok. 500g wędzonego kurczaka (mogą to być udka lub pierś - jeżeli dajemy samą pierś to wagowo trochę mniej)

2 zupki chińskie Vifon – Kurczak Curry (czerwone) klik klik

1 duża czerwona cebula

1 brokuł

100g Feta klik klik

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

6 łyżek majonezu

 

 

Przygotowanie:

Zupki wyjmujemy z opakowania (przyprawy odkładamy), kruszymy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po 5 min odcedzamy, przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Sałatka Kuksu

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dzielimy na małe różyczki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Paprykę kroimy w małą kostkę.

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę.

Do miski przekładamy cebulę, paprykę, pokruszoną fetę, kurczaka, brokuł i wystudzony makaron. Mieszamy.

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszamy z sałatką.

Schładzamy w lodówce.

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Smacznego !!!

piątek, 27 maja 2016

Zupa Koperkowa z Klopsikami 

Skład:             

Klopsiki:

300g mięsa mielonego z piersi kurczaka

1 jajko

ok. ½ szklanki bułki tartej

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

Zupa:             

2 marchewki

2 pietruszki

mały por

pół selera

4 ziemniaki

200g śmietany 22%

3 łyżki maki + 150ml wody

sól, pieprz

przyprawa w płynie maggi

 

Przygotowanie:

Mięso zagniatamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

W garnku zagotowujemy ok. 3l wody, dodajemy obrane, umyte i starte na dużych oczkach warzywa – oprócz pora. Por kroimy w pół krążki i także dorzucamy do gotującej się wody.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Koperek drobno siekamy.

Do warzyw wrzucamy ziemniaki i pulpety. Gotujemy ok. 15min. aż ziemniaki będą miękkie.

Mąkę rozrabiamy z woda i zaciągamy zupę. Dolewamy śmietanę. Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Na sam koniec dodajemy koperek. Mieszamy i możemy nalewać na talerze.

Zupa Koperkowa z Klopsikami

Zupa Koperkowa z Klopsikami

Zupa Koperkowa z Klopsikami

Smacznego !!!

11:25, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 maja 2016

 Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Skład:

2 długie kiełbasy np: klik klik

1 kg cukinii

700g pieczarek

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych klik klik

3 łyżki ketchupu

1 łyżka czerwonej  pasty curry Skworcu

½ łyżeczki suszonej mięty Skworcu

szczypta cynamonu

szczypta tymianku

0,5 bulionu warzywnego

sól

olej do smażenia

starty żółty ser

 

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cukinię obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, a następnie dodajemy cebulę, gdy ta się zeszki to zawartość patelni przekładamy do garnka. Następnie na patelni podsmażamy pieczarki, aż się lekko zrumienią i także dorzucamy do garnka. Dolewamy pokrojone pomidory z puszki.

Teraz całość zalewamy bulionem, solimy i dusimy ok. 10min. Dodajemy cukinię, pastę red curry i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok.15min, aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy ketchup, tymianek, cynamon i suszoną miętę.

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Potrawę przekładamy do małych naczyń do zapiekania lub do jednego większego. Posypujemy obficie serem. Zapiekamy ok.10min. w temp. 200 stopni.

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Smacznego !!!

piątek, 20 maja 2016

Rolada Caffe Late 

Skład:

Ciasto:

4 jajka

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczyptę ziaren wanilii (ew. cukier waniliowy)

szczypta soli

Krem:

250g serka mascarpone klik klik

1 łyżka śmietany 30%

5 łyżek cukru pudru

5 łyżek dobrej kawy rozpuszczalnej (ważne, aby kawa nie była kwaśna, tak jak niektóre to kawy bywają – ja użyłam Jacobs cronat gold)

Dodatkowo:

Bezy Śnieżynki Dan Cake

Ajerkoniak – przepis Tutaj

2 łyżki zaparzonej kawy

2 łyżki wódki

Papier do pieczenia, np. marki Stella

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem i ziarnami wanilii na biała masę.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Do utartych żółtek dodajemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Chwilę jeszcze ucieramy lub miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ). Na papier wylewamy ciasto, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.

Rolada Caffe Late

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 min. w temp. 180 stopni.

Przygotowujemy drugi arkusz papieru do pieczenia i lekko smarujemy go olejem,
od razu po upieczeniu ciasto przekładamy na przygotowany wcześniej papier. Zdejmujemy ten, na którym się piekło i zwijamy w roladę. Tak zwiniętą odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone miksujemy wraz z śmietaną i cukrem pudrem. Gdy masa będzie już ubita to dodajemy kawę i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zaparzamy mocną kawę (potrzebujemy tylko 2 łyżki naparu) i dolewamy wódkę.

Ciasto rozwijamy i za pomocą pędzelka rozprowadzamy poncz, a następnie rozsmarowujemy krem (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji wierzchu).

Rolada Caffe Late

Ponownie zwijamy w roladę i odłożonym kremem smarujemy wierzch rolady.

Na górze układamy bezy Dan Cake

Rolada Caffe Late

i polewamy ajerkoniakiem (mój jest własnej roboty i jest bardzo gęsty, więc ciężko mi było ładnie uformować linie – wiec są kleksy :))

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Smacznego !!!

czwartek, 19 maja 2016

 Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Skład:

5 filetów śledziowych typu matias (np: klik klik)

1 papryka chili

3 ząbki czosnku

2 czerwone cebule

sól

sok z 1 cytryny

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Na patelni lekko szklimy czerwoną cebulę razem z chili. Dorzucamy czosnek i jeszcze kilka sekund dusimy. Delikatnie solimy i studzimy.

Matiasy kroimy w paseczki.

W słoiku układamy warstwami – cebulę z chili i czosnkiem, na to matiasy i tak na przemian.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy śledzie w słoiku.

Odstawiamy na kilka godzin aby smaki się przegryzły.

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 maja 2016

 Tartaletki z Brokułami

Skład na 6 szt.

Opakowanie gotowych tartaletek firmy Dan Cake

Nadzienie:

Pół małego brokuła

2 udka z wędzonego kurczaka

100g szynki konserwowej

200g śmietany 22%

100g sera żółtego

1 jajko

½ łyżeczki tymianku

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Dodatkowo:

Papier do pieczenia, np. marki Stella

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8min. Wyjmujemy i studzimy. Następnie dzielimy na różyczki.

Mięso z udek obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę także kroimy w kostkę

Tartaletki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ).

Tartaletki z Brokułami

Do każdej tartaletki wkładamy trochę mięsa z kurczaka, trochę szynki, po dwie różyczki brokuła i trochę szczypiorku.

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz starym na drobnych oczkach serem. Gotową masą zalewamy farsz w tartaletkach.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 10-15min. w temp. 200stopni.

Wyjmujemy i zjadamy póki ciepłe.

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Smacznego !!!

11:22, joannas1976 , Tarta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 maja 2016

 Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Skład:

Opakowanie ciasta francuskiego

400g gotowej masy makowej  klik klik

1 jajko

Lukier:

6 łyżek cukru pudru

½ łyżeczki soku z cytryny

ok.2 łyżki wrzątku

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy. Na jednej połowie rozkładamy masę makową.

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Rozdzielamy do oddzielnych miseczek żółtko i białko.

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Masę makową smarujemy roztrzepanym białkiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Przykrywamy druga połową ciasta

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Kroimy na paski

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Następnie każdy pasek skręcamy w spiralę

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Świderki smarujemy roztrzepanym żółtkiem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25min w temp, 200stopni.

Wyjmujemy i studzimy.

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wrzątkiem.

Ostudzone świderki polewamy lukrem. Odkładamy na chwilę, aż lukier zastygnie.

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 16 maja 2016

Maślane słodkie bułeczki firmy Dan Cake i pikantny farsz to naprawdę pycha :)

Pamiętajmy aby farsz był nieco bardziej słony i dość pikantny, po przełożeniu do słodkich bułeczek i zapiekanych z mozzarellą to się zrównoważy.

A końcowy smak jest słodko – pikantny z meksykańską nutą burrito w super chrupiącej bułeczce z obłędnie ciągnącym serem. Idealne małe łódeczki na przekąskę do kielicha :) Do farszu możemy dodać jeszcze kukurydzę i czerwoną fasolę.

 Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Skład:

Opakowanie maślanych bułeczek Dan Cake

Farsz:

400g mięsa mielonego z szynki  klik klik

1 większa cebula

3 ząbki czosnku

1 papryka chili (razem z pestkami)

2 łyżeczki przyprawy do Burito „ Skworcu”

300ml rozdrobnionych pomidorów

sól morska, pieprz

Dodatkowo:

150g sera mozzarella

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na oleju, cały czas mieszamy aby zrobiły się malutkie grudki. Gdy się mięso zetnie (zrobi białe) to przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do burito.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Chili i czosnek także drobno siekamy.

Gdy mięso lekko się zrumieni to dorzucamy cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli i dodajemy czosnek i chili. Mieszamy. Po ok. 30sek. dolewamy przetarte pomidory i dusimy ok. 5 min., ew. jeszcze doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Bułeczki maślane Dan Cake

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

nacinamy nożem z góry dookoła, a następnie wydrążamy środek. W środek wkładamy farsz.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Ser mozzarella trzemy na drobnych oczkach tarki.

Bułeczki przykrywamy obficie serem.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 10min w temp. 200-220stopni.

Wyjmujemy i podajemy póki ciepłe.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Smacznego !!!

piątek, 13 maja 2016

 Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Skład:

1 większy por

1 słoiczek selera konserwowanego

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

250g szynki konserwowej

5 jajek

400g majonezu

sól, pieprz

ok.100g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy „na twardo”. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę.

Por oczyszczamy, a następne kroimy w pół krążki.

Ananasa dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.

Seler konserwowy dokładnie odsączamy, odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.

Szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę.

Układamy warstwowo:

Zaczynamy od rozłożenia na dnie miski połowy pora. Lekko go solimy.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Teraz nakładamy seler.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Kukurydzę

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Szynkę konserwową

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Połowę majonezu

Na to ananas

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Jajka, które następnie posypujemy lekko solą i mocniej pieprzem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Teraz resztę pora

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Resztę majonezu

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Na wierzchu starty żółty ser.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Podajemy na stół.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Smacznego !!!

14:15, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 maja 2016

 Wieżyczki Łososiowe

Skład:

400g mięsa mielonego z łopatki  klik klik

1 jajko

1 cebula

3 ząbki czosnku

bułka tarta

1 czubata łyżeczka przyprawy do pizzy

2 łyżki ketchupu

sól, pieprz

Dodatkowo:

500g pieczarek

200g sera żółtego

2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana cebula, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ketchupem oraz z przyprawami. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki.

Pieczarki obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.         

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki, podsmażamy, aż się lekko zrumienią. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ser trzemy na drobnych oczkach tarki.

Kulki z mięsa rozpłaszczamy w dłoniach, a następnie podsmażamy z każdej strony.

Następnie kotlety układamy na blasze. Na każdy kotlet nakładamy sporo pieczarek i na pieczarki dajemy garść startego sera.

Wieżyczki Łososiowe

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Podajemy z puree ziemniaczanym, resztą podsmażonych pieczarek i ulubioną surówką.

kotlety mielone ala pizza

kotlety mielone ala pizza

kotlety mielone ala pizza

Smacznego !!!

10:46, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 maja 2016

 Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Skład:

Pół średniej kapusty pekińskiej

1 średnia marchew

pół pora

pół słoika papryki konserwowej (przepis Tutaj)

1½ łyżeczki soli

2 łyżki cukru

3-4 łyżki majonezu

biały pieprz mielony

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy, myjemy i drobno siekamy.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Por oczyszczamy i kroimy w pół krążki.

Paprykę (ja użyłam własnej roboty – konserwowa, zielona – przepis Tutaj) drobno kroimy.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Kapustę mieszamy z marchwią i porem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Odstawiamy na 5-10min.

Następnie dodajemy paprykę i majonez. Mieszamy i podajemy do obiadu.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 maja 2016

 Golonka po Bawarsku

Skład:

2 golonki – każda o wadze ok. 600-700g

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

8 kulek jałowca

pół papryki chili (może być suszona lub w zamian ziarna pieprzu)

2 marchewki

pół selera

1 pietruszka

2 łyżki soli

Marynata:

500ml piwa jasnego klik klik

2 cebule

4 ząbki czosnku

6 kulek jałowca

 

Przygotowanie:

Golonki oczyszczamy, skórę opalamy nad ogniem. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i dodajemy do golonek. Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe, chili i sól. Gotujemy przez 90min.

Golonki wyjmujemy i trochę studzimy, bulion możemy wykorzystać do zupy.

Cebulę kroimy w pióra.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Jałowiec rozgniatamy w moździerzu.

Golonkę układamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek i jałowiec. Zalewamy piwem. Gdy piwo nie przykryje nam golonek  to musimy je kilka razy obrócić w trakcie marynowania się, aby golonka dokładnie przeszła smakiem.

Golonka po Bawarsku

Miskę przykrywamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ) i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Golonka po Bawarsku

Na drugi dzień golonkę przekładamy do brytfanny, na golonkach układamy cebulę z marynaty i podlewamy połową marynaty.

Golonka po Bawarsku

Brytfannę wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 100min. w temp. 200stopni. W międzyczasie podlewamy resztą marynaty.

Wyjmujemy i możemy podać z świeżą bagietką, zasmażaną kapustą kiszoną, chrzanem lub musztardą i oczywiście z kuflem dobrego piwa :)

Golonka po Bawarsku

Golonka po Bawarsku

Smacznego !!!

16:02, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 maja 2016

 Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Skład:

14 Cannelloni  klik klik

500g mięsa mielonego

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

szczypta bazylii

2 łyżki ketchupu ostrego

sól, pieprz

Sos:

1 litr passaty pomidorowej klik klik

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego oregano

sól

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

Olej do smażenia

300g sera mozzarella

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na patelni, cały czas mieszamy, aż zrobią się małe „grudki”, gdy mięso się zetnie to dorzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zrumieni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy ketchup. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Rurki Cannelloni nadziewamy mięsem (najlepiej za pomocą małej łyżeczki).

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Przygotowujemy sos:

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor, następnie dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, chwilkę smażymy i dolewamy sos pomidorowy. Gdy sos zacznie „bulgotać” to przyprawiamy do smaku cukrem, solą, papryką ostrą i ziołami. Sos zdejmujemy z palnika.

Ser trzemy na tarce.

W naczyniu żaroodpornym układamy nadziane rurki, polewamy sosem i posypujemy mozzarellą.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

  • - Rurki muszą być całkowicie pokryte sosem, aby się ugotowały.
  • - Ja zrobiłam dwie warstwy tzn. rurki, sos i ser i znów rurki, sos i ser, ale proponuję układanie w szerszym naczyniu po jednej warstwie, ponieważ ułożone warstwowo źle się rozdziela.

Zapiekamy przez 45min. w temp. 200stopni.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Wyjmujemy i podajemy do spożycia.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi