wtorek, 23 maja 2017

 Babka Majonezowa

Skład:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek majonezu Folwark

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

5 łyżek syropu amaretto

cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy pomału cukier, nie przerywając ubijania wbijamy po jednym żółtku.

Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko.

Do masy jajecznej dodajemy na przemian trochę mąki, a następnie łyżkę majonezu

Babka Majonezowa

i tak do wyczerpania się składników. Na koniec dolewamy syrop amaretto. Mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Do reszty ciasta wsypujemy kakao i jeszcze trochę miksujemy.

Ciemne ciasto wylewamy na jasne i za pomocą widelca robimy esy floresy.

Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45min w temp. 180s.

Gdy ciasto się już upiecze to wyjmujemy je z foremki i posypujemy cukrem pudrem.

Babka Majonezowa

Babka Majonezowa

Babka Majonezowa

Babka Majonezowa

Babka Majonezowa

Smacznego !!!

piątek, 19 maja 2017

 Pastitio. Grecka Zapiekanka

Skład:

500g wieprzowego mielonego mięsa

300g makaronu (użyłam typu Bavette, ale może być grube spaghetti)

2 puszki pomidorów w zalewie

3 jajka

200g sera żółtego

1 szklanka bulionu mięsnego

1 szklanka mleka

100 ml białego wina

1 duża cebula

pęczek natki pietruszki

4-5 ząbków czosnku

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

4 łyżki oleju

sól, pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa

cukier

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzamy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso, cały czas mieszamy, aby zrobiły się małe mięsne grudki. Gdy mięso się lekko zrumieni to dorzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz wino. Mieszamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę cukru i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15min.

Dwa jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wbijamy jeszcze całe jajko i odstawiamy.

Sos pomidorowy z mięsem zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Dodajemy dwa białka i dokładnie mieszamy.

Ser żółty trzemy na drobnych oczkach tarki.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę makaronu. Na makaron rozkładamy 1/3 startego sera.

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Teraz wykładamy sos z mięsem

Pastitio. Grecka Zapiekanka

i przykrywamy resztą makaronu.

Pastitio. Grecka Zapiekanka

W rondelku rozpuszczamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy. Cienkim strumieniem wlewamy bulion i mleko, nie przerywając mieszania, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy kolejną 1/3 sera i odłożone jajko z żółtkami.

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Dokładnie mieszamy i wylewamy na zapiekankę.

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Posypujemy resztą sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez 40-45min w temp 200s.

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Pastitio. Grecka Zapiekanka

Smacznego !!!

poniedziałek, 15 maja 2017

 Śledzik z Cebulką

Skład:

1 opakowanie filetów typu matias (225g)

2 średnie cebule

200ml oleju słonecznikowego

3 goździki

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

5 łyżek ketchupu pikantnego Folwark        

1 i 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć krążki.

Na patelnię wlewamy olej. Dorzucamy cebulę, goździki, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zmniejszamy palnik do minimum i dusimy cebulę z przyprawami ok. 10minut.

Śledzik z Cebulką

Na koniec dodajemy cukier oraz ketchup. Całość dokładnie mieszamy.

Filety śledziowe kroimy w paseczki.

Śledzik z Cebulką

Na dnie miski lub słoika układamy troszeczkę farszu,

Śledzik z Cebulką

na farsz nakładamy warstwę paseczków śledziowych i tak na przemian, aż do wyczerpania składników.

Śledzik z Cebulką

Schładzamy przez noc w lodówce.

Śledzik z Cebulką

Śledzik z Cebulką

Smacznego !!!

12:06, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 13 maja 2017

Gulasz Wołowy po Azjatycku z Pędami Bambusa i Grzybami Shitake 

Skład:

1 kg wołowiny np.: z udźca

Marynata:

5-6 łyżek sosu sojowego

4-5 łyżek sosu ostrygowego

5-6 kropel oleju sezamowego

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

Dodatkowo:

12 grzybów shitake

5 pieczarek

1 słoiczek pędów bambusa (454g)

pół marchewki

1 papryka chili

5 ząbków czosnku

500ml bulionu wołowego

3-4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki mąki +100ml wody

sezam biały

sos sojowy

sos ostrygowy

sos Worcestershire

 

 Przygotowanie:

Wołowinę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w słupki.

Przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Grzyby shitake namaczamy w wodzie przez ok. godzinę.

Pieczarki kroimy w plasterki.

Marchew obieramy i kroimy w pół plasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Pędy bambusa odcedzamy na sitku.

Bulion przelewamy do garnka.

Wołowinę podsmażamy na odrobinie oleju, gdy się lekko zrumieni to dodajemy chili, czosnek, pieczarki i marchew.

Chwilkę smażymy, a następnie przekładamy zawartość patelni do gotującego się na małym ogniu bulionu. Dusimy ok. 90min i dodajemy pokrojone w paski grzyby shitake oraz pędy bambusa. Dusimy jeszcze przez 30min.

Doprawiamy do smaku sosem sojowym, ostrygowym i worcestershire.

Nakładamy na talerze, posypujemy białym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

 

Smacznego !!!

środa, 10 maja 2017

 Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Skład:

2 filety z kurczaka

1 ogórek

2 pomidory

kilka rzodkiewek

pół czerwonej papryki

8 dużych liści sałaty masłowej

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka gyros

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy. Podsmażamy na patelni, gdy się zrobi biały to dorzucamy sól i przyprawę gyros. Mieszamy i smażymy na złoty kolor.

Ogórek obieramy i kroimy w pół plasterki.

Pomidor sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.

Sałatę rwiemy lub kroimy w cienkie paski.

Paprykę kroimy w paseczki, a następnie w kostkę.

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Do miski przekładamy ogórek, rzodkiewki, paprykę, pomidor i sałatę.

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Do sałatki dodajemy jogurt grecki i mieszamy.

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy od razu na talerz.

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Na sałatkę wykładamy podsmażonego kurczaka.

Od razu podajemy do spożycia.

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Kurczak na Sałatce z Nowalijek

Smacznego !!!

10:57, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 maja 2017

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej 

Skład:

1 kg karkówki

przyprawa do karkówki

sól

8 ząbków czosnku

Na Farsz:

4 jajka

1 łyżka majonezu Folwark

1 łyżka chrzanu ze słoiczka

sól

Dodatkowo:

1 opakowanie żelatyny (na 1litr)

kilka kropel soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Za pomocą noża robimy nacięcia w które wbijamy po ząbku czosnku.

Mięso nacieramy solą i przyprawą do karkówki.

Związujemy ciasno sznurkiem kuchennym.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień karkówkę przekładamy do brytfanny i pieczemy przez 120min w temp. 190s.

Po upieczeniu mięso chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Do brytfanki w której piekło się mięso dolewamy szklankę wody i deglasujemy. Wywar przecedzamy przez sitko. W szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Do żelatyny dolewamy wywar pieczeniowy – wywaru ma być razem ok. 800ml. Jeżeli jest mniej to dolewamy jeszcze wody. Przyprawiamy do smaku solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

W międzyczasie gotujemy jajka „na twardo”. Obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Przekładamy do miski, dodajemy majonez Folwark i chrzan i jeszcze widelcem ugniatamy, aby składniki dobrze się połączyły.

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Karkówkę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy sznurki i kroimy w plastry ok. 1,5-2cm.

Każdy plaster nacinamy tak aby wyszła nam kieszonka, w którą nakładamy farsz jajeczno-chrzanowy.

Karkówkę układamy na półmisku.

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Dekorujemy wg. uznania.

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Zalewamy tężejącą galaretą.

Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia galarety.

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Karczek Po  Warszawsku w Galarecie Pieczeniowej

Smacznego !!!

12:50, joannas1976 , Galarety
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 maja 2017

 Sernik Izaura

Skład:

Ciasto:

1 i ½ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

1 kostka margaryny

4 jajka

4 czubate łyżki kakao

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki wody

szczypta soli

Masa Serowa:

1kg sera (użyłam takiego z wiaderka)

3 jajka

1 szklanka cukru

1 budyń waniliowy

½ kostki masła

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta: margarynę rozpuszczamy w rondelku wraz z cukrem, wodą i kakao. Studzimy i ½ szklanki odlewamy na polewę.

Sernik Izaura

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno.

Do reszty masy czekoladowej dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.

Całość wylewamy na blachę (o wym.25x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

Sernik Izaura

Teraz przygotowujemy masę serową: w wysokim naczyniu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy (cały czas ucierając/miksując) po jednym jajku. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy ser. Ponownie dokładnie miksujemy i dosypujemy proszek budyniu. Naczynie z masą kilkakrotnie uderzamy o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Mieszamy.

Sernik Izaura

Masę serową wylewamy na ciasto czekoladowe.

Sernik Izaura

Teraz masę przemieszamy ze sobą, najlepiej za pomocą widelca - robimy esy floresy :)

Sernik Izaura

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 60min w temp. 180s – najlepiej sprawdzać czy sernik jest już upieczony za pomocą tzw. suchego patyczka ( ja mam piekarnik gazowy i sernik piekł się dużo dłużej).

Gdy ciasto jest już upieczone to wyłączamy kuchenkę i studzimy w zamkniętym piekarniku.

Sernik Izaura

Na koniec polewamy odłożoną wcześniej polewą czekoladową.

Sernik Izaura

Chłodzimy w lodówce

Sernik Izaura

Sernik Izaura

Smacznego !!!

 

środa, 03 maja 2017

Jakiś czas temu znalazłam taki lub podobny przepis gdzieś w necie, niestety nie zapisałam go sobie, ale coś tam udało mi się zapamiętać – nie wiem czy dobrze, ale ta kiełbasa jest rewelacyjna. Kroimy na talerzu plasterek kiełbasy i dodajemy na widelec trochę farszu z cebuli, boczku z pysznego sosiku – po prostu pychota :)

 Pieczona Biała Kiełbasa

Skład:

4 surowe białe kiełbasy (przepis Tutaj)

2 średnie cebule

50g boczku wędzonego (surowego nie parzonego)

Zalewa:

2 łyżki octu winnego

4 łyżki sosu sojowego

2 płaskie łyżki musztardy francuskiej

½ łyżeczki majeranku

szczypta suszonego tymianku

1 łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na kiełbasie rozkładamy pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę.

Pieczona Biała Kiełbasa

Składniki zalewy łączymy ze sobą

Pieczona Biała Kiełbasa

i wylewamy na kiełbasę z cebulą.

Pieczona Biała Kiełbasa

Dorzucamy pokrojony w słupki boczek.

Pieczona Biała Kiełbasa

Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy w temp. 190s przez ok. 45min, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy kolejne 45min. (u mnie piekarnik gazowy – więc tylko od dołu była zapiekana)

Wyjmujemy i zostawiamy na ok. 2-3 min.

Pieczona Biała Kiełbasa

Podajemy na stół.

Pieczona Biała Kiełbasa

IMG_0158

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego !!!

 

poniedziałek, 01 maja 2017

 Cebularze

Skład:

Ciasto:

Ok. 400g mąki pszennej

1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

ok. 120ml ciepłego mleka

ok. 100ml ciepłej, przegotowanej wody

1 czubata łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

5 dużych cebul

3 łyżki masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki maku

3 łyżki startego żółtego sera

sól, pieprz

szczypta cukru

Dodatkowo:

Mleko do smarowania

Mak do obsypania

 

Przygotowanie:

Połowę mąki przesypujemy do miski, dodajemy drożdże, sól, cukier oraz dolewamy oliwę, ciepłe mleko i ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy, aż nie będzie już żadnych grudek. Następnie dosypujemy resztę mleka i dalej wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i przekładamy do miski obsypanej mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto już podwoi swoją objętość to wykładamy na stolnicę i ponownie chwilkę wyrabiamy, następnie dzielimy na 8 kul. Każdą kulę wykładamy na blasze i spłaszczamy dłonią. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia.

Cebularze

Teraz ciasto dokładnie dłonią rozgniatamy i za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie.

Cebularze

Cebularze

W międzyczasie gdy wyrasta nam ciasto przygotowujemy farsz, a mianowicie cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plasterki.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę, cukier i sól, zmniejszamy ogień i często mieszając dusimy warzywo, aż zmięknie (cebula nie ma się smażyć, ma być zeszklona).

Cebularze

Po ok. 15min duszenia dodajemy śmietanę i chwilkę jeszcze dusimy, dodajemy mak,

Cebularze

przyprawiamy pieprzem i przekładamy do miski. Gdy farsz wystygnie to mieszamy go z starym żółtym serem.

Na ciasto wykładamy sporo farszu, dociskamy.

Cebularze

Brzegi ciasta smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem, następnie posypujemy makiem.

Cebularze

Blachę z cebularzami przekładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20min. w temp. 190s.

Cebularze

Cebularze

Cebularze

Cebularze

Smacznego !!!

czwartek, 27 kwietnia 2017

 Schab po Kowalsku

Skład:

2 kotlety schabowe

2 średnie cebule

2-3 łyżki majonezu Folwark

ketchup pikantny Folwark

2 garście startego żółtego sera

1 jajko

1 szklanka panierki Panko (ew. może być bułka tarta)

sól, pieprz czarny mielony

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kotlety rozbijamy tłuczkiem.

Oprószamy solą i pieprzem.

Obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w panierce Panko (lub w bułce tartej).

Schab po Kowalsku

Cebulę kroimy w ćwierć plasterki. Podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Odstawiamy.

Na drugiej patelni podsmażamy z jednej strony kotlety na złoty kolor.

Obracamy na druga stronę i zmniejszamy płomień pod patelnią (lub na chwilę patelnię zdejmujemy z palnika). Na kotlety nakładamy po połowie cebuli.

Schab po Kowalsku

Na cebulę rozsmarowujemy majonez Folwark

Schab po Kowalsku

Teraz polewamy ketchupem Folwark

Schab po Kowalsku

Całość posypujemy startym żółtym serem.

Schab po Kowalsku

Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 5min. na małym ogniu, aż kotlety się zrumienią od spodu, a ser się rozpuści.

Schab po Kowalsku

Podajemy z ziemniakami z wody lub z puree i ulubioną surówką.

Schab po Kowalsku

Schab po Kowalsku

Schab po Kowalsku

Schab po Kowalsku

Schab po Kowalsku

Smacznego !!!

12:36, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Żeberka w Whisky 

Skład:

1,2 kg żeberek

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka majeranku

2 łyżeczki cukru trzinowego

50ml whisky

1 łyżeczka octu winnego

100ml sosu chili - słodkiego

sól

olej

ok. 70ml wody

 

Przygotowanie:

Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na części czyli przecinamy między żeberkami tak aby każdy kawałek był z jedną kością. Żeberka przekładamy do miski dolewamy 2-3 łyżki oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Dokładnie mieszamy. Teraz dosypujemy papryki, imbir, kumin, majeranek i cukier trzcinowy. Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie żeberka smażymy na patelni od strony mięsa. Następnie przekładamy kością do dołu do brytfanny.

Żeberka w Whisky

Podlewamy whisky, octem i wodą. Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Dusimy tak przez 2,5godziny w temp. 150-160s. Od czasu do czasu podlewamy wytworzonym sosem (pilnujemy aby się nie przypaliły, czyli jeżeli woda odparuje to podlewamy).

Gdy żeberka będą już miękkie to przekładamy je na kratkę (od piekarnika) smarujemy sosem chili i podpiekamy w piekarniku w temp. 180s przez ok. 20min.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Żeberka w Whisky

Żeberka w Whisky

Żeberka w Whisky

Żeberka w Whisky

Żeberka w Whisky

Żeberka w Whisky

Smacznego !!!

13:04, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 20 kwietnia 2017

 Zupa Gryczanka

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

2 marchewki

pół selera

2 małe pietruszki

1 mały por (tylko biała część)

150g kaszy gryczanej białej

3 ziemniaki

6 pieczarek

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pół małej papryczki chili lub kilka ziarenek pieprzu

sól

przyprawa w płynie

natka pietruszki

ew. śmietana

 

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka oczyszczamy, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ok.3 litrami wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Dorzucamy obraną marchew, pietruszkę, seler oraz dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pół chili lub kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 70-80min, następnie dorzucamy sól do smaku i gotujemy jeszcze ok. 15-20min.

Po tym czasie wyjmujemy ćwiartki z kurczaka i obieramy mięso, które odkładamy. Wyciągamy także warzywa, które kroimy w kostkę (ja tylko wykorzystałam marchew) i odkładamy.

Bulion przecedzamy przez sitko i stawiamy ponownie na małym ogniu. Teraz dorzucamy opłukaną kaszę gryczaną. Po ok. 5min dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w pół krążki por. Gotujemy jeszcze ok. 15min. Na koniec przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Zupa Gryczanka

Zupa Gryczanka

Możemy dodać także kleks z śmietany.

Zupa Gryczanka

Smacznego !!!

11:44, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 kwietnia 2017

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą 

Skład:

Naleśniki:

2 szklanki mąki

1 jajko

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

ok. 3/4 szklanki mleka

ok. 3/4 szklanki wody mineralnej nie gazowanej

Farsz:

800g pieczarek

2 duże cebule

300g sera mozzarella

sól, pieprz

3 łyżki masła

Dodatkowo:

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą w misce, najlepiej za pomocą miksera (konsystencja ma być słodkiej śmietany). Odstawiamy na ok. 30 min do lodówki.

Po tym czasie smażymy naleśniki (u mnie o śr. patelni 28cm).

Pieczarki obieramy kroimy w drobną kostkę.

Cebulę drobno siekamy.

Ser trzemy na tarce.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy pieczarki. Smażymy tak długo, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski, gdy trochę przestygnie to dodajemy połowę startej mozzarelli. Dokładnie mieszamy.

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Na każdy naleśnik nakładamy dużą łyżkę farszu i jeszcze trochę startego sera.

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Zawijamy jak kopertę.

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Następnie każdy rulonik moczymy w roztrzepanym jajku i potem w bułce tartej.

Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Podajemy z sosami Folwark - http://folwark.com.pl/,  https://www.facebook.com/folwark.sosy/

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Krokiety z Pieczarkami i Mozzarellą

Smacznego !!!

sobota, 15 kwietnia 2017
piątek, 07 kwietnia 2017

Milanesa to potrawa z kuchnii Argentyńskiej. Jest to płat mięsa wołowego, wieprzowego lub mięsa z kurczaka obtoczony w panierce czyli w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej (tak jak nasz schabowy) i smażony na oleju. Głównie podawany z ćwiartką cytryny.

Milanesa jest przygotowywana na różne sposoby, jednym z nich jest Milanesa w wersji hard czyli gruby płat mięsa wołowego usmażony w panierce na to wytopiony boczek, ser żółty i sadzone jajko.

Ja zrobiłam trochę po swojemu i zamiast wołowiny użyłam karkówki oraz dodałam jeszcze cebulę i pieczarki – całość wyszła znakomicie – po prostu palce lizać :)

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard 

Skład:

2 kotlety z karkówki

sól, pieprz

2 jajka

50g boczku wędzonego

10 małych pieczarek

1 cebula

3 plasterki sera żółtego

Panierka:

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kotlety z karkówki lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Smażymy na złoty kolor z każdej strony.

Kotlety układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Boczek kroimy w słupki i wytapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę, a po chwili pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje woda z pieczarek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdy kotlet nakładamy po równo farszu z boczku, pieczarek i cebuli.

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Następnie przykrywamy plastrami żółtego sera(po 1i ½ plasterka)

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 15 min w temp. 150s.

W międzyczasie na patelni smażymy jajka sadzone, które także przyprawiamy solą i pieprzem.

Wyjmujemy blachę z kotletami

Na każdy kotlet nakładamy jedno sadzone jajko.

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Możemy jeszcze całość wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na 5min, aby nam danie nie ostygło, abyśmy mogły np.: przygotować puree ziemniaczane (ale nie trzymajmy za długo, aby nam żółtko nie stwardniało – ma być płynne)

Podajemy z ziemniakami puree i surówką np.: colesław.

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Karkówka ala Milanesa w wersji Hard

Smacznego !!!

13:20, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 30 marca 2017

 Kotlety Schabowe Moczone w Mleku

Skład:

3 kotlety schabowe

2 cebule

ok. 500ml mleka

sól, pieprz

Panierka:

1 jajko

bułka tarta

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przekładamy do miski.

Dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku

Zalewamy mlekiem.

Miskę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy kotlety z mleka i przekładamy na ręcznik papierowy.

Oprószamy solą i pieprzem.

Kotlety obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku

Od razu smażymy na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym i ulubioną surówką.

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku

Kotlety Schabowe Moczone w Mleku

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 marca 2017

 Ciasto Delicja

Skład (na blachę 25x27cm):

Na biszkopt makowy:

5 jaj

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 czubate łyżki suchego maku

Na bezę:

4 białka

80g wiórek kokosowych

¾ szkl cukru

szczypta soli

Na krem:

3 budynie śmietankowe

1 litr mleka

1 kostka masła

1 szkl. cukru

Dodatkowo:

12 delicji o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym

2 galaretki o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od biszkoptu makowego, a więc oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, gdy będą już gotowe to dodajemy pomału cukier, a następnie na przemian żółtka i mąkę wymieszaną i przesianą z proszkiem do pieczenia.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30min w temp. 180s.

Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa placki.

Ciasto Delicja

Teraz przygotowujemy bezę: białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, następnie małymi porcjami dokładamy cukier. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i teraz mieszamy delikatnie łyżką.

Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40min w temp 180s.

Bezę studzimy.

Ciasto Delicja

Przygotowujemy krem: Mleko przelewamy do garnka (1 szkl. mleka odstawiamy) i zagotowujemy z cukrem. W odłożonym mleku rozpuszczamy budynie i dolewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aż masa będzie sztywna. Odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy i małymi porcjami dodajemy do niego zimny budyń (krem cały czas ucieramy).

Ciasto Delicja

Do formy wkładamy dolną część biszkoptu makowego (najlepiej z papierem na którym go piekłyśmy)

na biszkopt nakładamy 1/3 cześć kremu,

Ciasto Delicja

następnie nakładamy bezę kokosową,

na bezę kolejną cześć kremu,

na krem drugi placek makowy,

teraz resztę kremu.

Wstawiamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego tężenia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, układamy na nim delicje i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki, aby galaretka zastygła.

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Ciasto Delicja

Smacznego !!!

poniedziałek, 20 marca 2017

 Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Skład:

1 op. gotowego ciasta francuskiego

10 plasterków szerokiego salami

20 kostek (3x3cm) żółtego sera

1 jajko

przyprawa do złotego kurczaka Knorr

biały sezam

 

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy i kroimy w pionie na 5 pasków, następnie wszystkie paski przecinamy w poziomie na pół.

Na każdą cześć ciasta nakładamy kawałek sera,

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

na ser nakładamy salami,które najpierw składamy na pół i jeszcze raz na pół (jak na zdjęciu),

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

na salami układamy kolejny kawałek sera.

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Teraz ciasto składamy (tak jak poniżej na zdjęciu) i brzegi dociskamy palcami.

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki przekładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Posypujemy przyprawą do kurczaka i sezamem.

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25min w temp. 220s.

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Poduszeczki  z Ciasta Francuskiego z Salami i Serem

Smacznego !!!

14:14, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 15 marca 2017

 Strogonow Drobiowy

Skład:

1 kg udek z kurczaka

10 średnich pieczarek

pół czerwonej papryki

2 małe ogórki konserwowe

1 większa cebula

400ml bulionu drobiowego

300ml passaty pomidorowej

2 łyżki mąki

sól, pieprz

papryka ostra

2 łyżki śmietany 22%

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Udka myjemy i zdejmujemy skórę oraz wycinamy kość. Mięso kroimy w paski i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Odstawiamy na min. godzinę do lodówki.

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół, a następnie kroimy w plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki o długości ok. 2cm. Ogórki kroimy w plasterki, a następnie w paseczki o takiej samej długości jak papryka.

Na głęboką patelnię (z pokrywką) wlewamy trochę oleju i podsmażamy na nim mięso, gdy się zrumieni do dokładamy pokrojone w grubsze plasterki pieczarki, a po chwili dodajemy cebulę. Wszystko podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy bulion i passatę i dusimy 25min. W międzyczasie po ok. 10min wrzucamy paprykę i ogórki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką ostrą.

Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką.

Podajemy ze świeżą bagietką.

Strogonow Drobiowy

Strogonow Drobiowy

Strogonow Drobiowy

Strogonow Drobiowy

Strogonow Drobiowy

Smacznego !!!

10:58, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 marca 2017

 Kurczak z Makaronem Mie

Skład:

2 filety z kurczaka

2 większe szalotki

1 średnia marchew

pół czerwonej papryki

2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej

kawałek imbiru (ok. 5cm)

4 ząbki czosnku

pół papryczki chili

150ml sosu sojowego

2 łyżeczki sosu ostrygowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

3 łyżki oleju słonecznikowego (może być rzepakowy)

100ml sosu słodkiego chili

125g makaronu Mie

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paseczki, przekładamy do miski i zalewamy połową sosu sojowego oraz dodajemy olej sezamowy i sos ostrygowy. Mieszamy i odstawiamy na ok. 2h do lodówki.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Szalotkę kroimy w pół krążki.

Paprykę kroimy w cienkie paseczki.

Marchew obieramy i kroimy w zapałki.

Imbir trzemy na tarce.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Paprykę chili drobno siekamy.

Kurczak z Makaronem Mie

Do zamarynowanego kurczaka dodajemy czosnek, chili i imbir. Mieszamy.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy i wrzucamy na niego kurczaka wraz z całym sosem i dodanymi wcześniej dodatkami. Smażymy ok. 5min. Po tym czasie wrzucamy szalotkę, marchew i chwilę smażymy (ok.5min).

Kurczak z Makaronem Mie

Następnie dorzucamy paprykę i kapustę pekińską. Po kolejnej chwili dodajemy makaron oraz resztę sosu sojowego. Mieszamy i dolewamy sos słodki chili. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerze. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Kurczak z Makaronem Mie

Kurczak z Makaronem Mie

Kurczak z Makaronem Mie

Kurczak z Makaronem Mie

Smacznego !!!

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi