czwartek, 01 lutego 2018

Orecchiette z Sosem California

Skład:

200g makaronu Orecchiette (może być spaghetti)

2 filety z kurczaka

1 większa cebula

puszka pomidorów w zalewie

70ml czerwonego wina

3 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

liść laurowy

2 łyżeczki cukru trzcinowego

½ łyżeczki ostrej papryki

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka

oliwa z oliwek

starty żółty ser

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski i oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 min.

Następnie mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy się lekko zrumieni to wrzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dolewamy czerwone wino, dorzucamy liść laurowy i chwilkę dusimy, aż płyny lekko odparują.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, trochę wody z gotowania makaronu dolewamy na patelnię do kurczaka i dorzucamy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy cukier, sól, paprykę ostrą, rozmaryn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok. 5-10min. Na koniec dolewamy sos sojowy i mieszamy.

Sos wylewamy na ugotowany makaron i posypujemy startym żółtym serem.

Orecchiette z Sosem California

Orecchiette z Sosem California

Smacznego !!!

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Przepis ten znalazłam na blogu mniammniam. Z powodu braku niektórych produktów zmieniłam skład i zrobiłam trochę „ po swojemu”. Boczuś jest rewelacyjny – mięciutki, soczysty, słodko – pikantny i aromatyczny. Polecam.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej 

Skład:

Ok. 2 kg świeżego boczku bez kości i skóry

Marynata:

3 łyżki miodu

1 łyżka pieprzy cayenne

1 łyżka papryki słodkiej wędzonej

1 mała główka czosnku

2 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka oleju

kilka liści laurowych

sól, pieprz

500 ml bulionu warzywnego

 Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Przygotowanie:

Boczek dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron.

W miseczce mieszamy miód z olejem, paprykami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Boczek rozkładamy na desce (chudszą stroną do góry) i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa połowę marynaty.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Oprószamy majerankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zwijamy mięso w roladę (marynatą do środka).

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Roladę mocno obwiązujemy sznurkiem.

Resztą marynaty smarujemy dookoła roladę.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Pomiędzy sznurki wciskamy liście laurowe. Lekko oprószamy majerankiem.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Roladę przekładamy na półmisek i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia roladę przekładamy do brytfanny i podlewamy bulionem warzywnym.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 100-120min. w temperaturze 200st (ja mam piekarnik gazowy, wiec grzanie tylko z dołu) pamiętając aby roladę od czasu do czasu podlewać bulionem spod rolady. Gdy boczek podczas pieczenia będzie się szybko przypiekał to przykrywamy go folią albuminową.

Wyjmujemy i studzimy.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Smacznego !!!

piątek, 26 stycznia 2018

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku 

Skład:

6 kotletów z karkówki

przyprawa do steków

sól

olej

Dodatkowo:

Ok. 100g kiełbasy chorizo

4 większe ziemniaki

1 średnia cukinia

8 pieczarek

3 cebule

2 marchewki

garść zielonych oliwek

pół czerwonej papryki

3 ząbki czosnku

200 ml passaty pomidorowej

majeranek

1 łyżeczka pieprzu cayenne

sól

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Przygotowanie:

Kotlety z karkówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i przyprawą do steków. Skrapiamy oliwą i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Następnie kotlety podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Marchew obieramy i kroimy w plasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.

Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w grubą kostkę.

Paprykę kroimy w paseczki, a następnie w kostkę.

Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Do kociołka (u mnie brytfanna) wrzucamy ziemniaki, które oprószamy solą, majerankiem i pieprzem cayenne. Następnie wyciskamy na nie czosnek i dokładnie mieszamy.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Do ziemniaków wrzucamy pozostałe warzywa. Mieszamy.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Kotlety z karkówki wciskamy między warzywa. Dodajemy kiełbasę chorizo i oliwki.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

zalewamy passatą pomidorową.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 90min. w temperaturze 200°C.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Nakładamy na talerze i zjadamy :)

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

 

Smacznego !!!

sobota, 20 stycznia 2018

Mocktail to żartobliwe wyrażenie, które odnosi się do bezalkoholowego odpowiednika znanego koktajlu alkoholowego czyli drink bezalkoholowy inspirowany recepturami i nazwami ich alkoholowych odpowiedników znanych jako long drinks.

Mocktail pozwala cieszyć się unikalnym smakiem i orzeźwieniem bo nie zawiera alkoholu. A smakuje jak np. gotowa margherita,  caipirinha czy pina colada ! Nazwa powstała od angielskich słów: mock – imitować, udawać i coctail – koktajl.

Koktajl Ananasowo Kokosowy 

Skład:

1 świeży ananas (waga ok. 2 kg)

1 puszka mleka kokosowego

4 łyżki cukru trzcinowego

Do Dekoracji Szklanek:

Syrop trzcinowy

Wiórki kokosowe

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek, a resztę miąższu kroimy w kostkę i przekładamy do wysokiego naczynia. Do ananasa dolewamy mleko kokosowe i dosypujemy cukier. Całość blendujemy. Schładzamy w lodówce.

Na talerzyk wylewamy trochę syropu trzcinowego i zamaczamy w nim krawędzie szklanki, następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Uzupełniamy szklankę napojem. Pijemy za pomocą słomki.

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Smacznego !!!

Sałatka Gyros w Ananasie

Skład:

2 filety z kurczaka

2 łyżki przyprawy gyros

1 duży ananas (jeżeli nie chcemy sałatki podawać w ananasie to wystarczą 4-5 krążki ananasa z puszki)

500 g kapusty pekińskiej

6-7 większych, dobrych ogórków konserwowych

słoik (320 g) marynowanych pieczarek

1 czerwona cebula lub pęczek szczypiorku

sól, pieprz

majonez

ew. do dekoracji natka pietruszki

 Sałatka Gyros w Ananasie

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i przyprawą gyros. Odstawiamy na jakąś godzinę.

Następnie podsmażamy na złoty kolor. Odstawimy do przestygnięcia.

Ananasa przekrawamy na pół i wycinamy zdrewniały środek, następnie wykrawamy nożykiem miąższ. Do sałatki zużywamy tylko połowę miąższu ananasa (z reszty możemy przygotować koktajl).

Miąższ ananasa kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską, posiekaną cebulę lub szczypiorek, podsmażonego kurczaka, pokrojone w plasterki pieczarki oraz starte na dużych oczkach tarki ogórki konserwowe. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i schładzamy w lodówce.

Następnie sałatkę przekładamy do wydrążonych połówek ananasa. Posypujemy delikatnie posiekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy do zjedzenia.

Sałatka Gyros w Ananasie

Sałatka Gyros w Ananasie

Sałatka Gyros w Ananasie

Sałatka Gyros w Ananasie

Smacznego !!!

11:33, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 stycznia 2018

Śledzik Leśniczego 

Skład:

1 wiaderko filetów śledziowych ala matjas „Seko”

pół słoika suszonych pomidorów w oliwie

50g suszonych borowików

2 cebule

200ml passaty pomidorowej

1 łyżka ketchupu pikantnego

1 łyżka cukru trzcinowego

½ łyżeczki suszonego oregano

szczypta pieprzu cayenne

ok. 200ml oliwy z oliwek

olej

sól

500ml mleka

Śledzik Leśniczego 

Przygotowanie:

Filety śledziowe przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy około 1-2 godzin. Następnie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paseczki.

Śledzik Leśniczego

Grzyby suszone gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i kroimy w kostkę.

Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy ćwierć krążki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego cebulę. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy pomidory i grzyby.

Śledzik Leśniczego

Dusimy jeszcze chwilkę, a następnie dolewamy passatę pomidorową. Doprawiamy cukrem trzcinowym, pieprzem cayenne, oregano i szczyptą soli. Na koniec dodajemy ketchup. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 10min. Studzimy.

Układamy w misce warstwowo czyli trochę farszu i paski śledzi.

Śledzik Leśniczego

Śledzik Leśniczego

Całość zalewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na noc do lodówki.

Śledzik Leśniczego

Śledzik Leśniczego

Śledzik Leśniczego

Smacznego !!!

13:59, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 stycznia 2018

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Skład:

Na wywar:

1 szyjka z indyka

2 marchewki

pół selera

2 pietruszki

sól

Na pulpety:

300g mięsa wołowego

1 jajko

bułka tarta

1 mniejsza cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Dodatkowo:

pół brokuła (użyłam kilka różyczek mrożonego)

pół mniejszego kalafiora (użyłam kilka różyczek mrożonego)

2 ziemniaki

200 ml śmietany 18%

1 podłużny serek topiony o smaku ziołowym

2 łyżki mąki

¾ szklanki startego żółtego sera

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Szyjkę indyka myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok. 3l wody i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i zdejmujemy szumowiny. Dorzucamy obraną marchew, seler i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 120min. (15 minut przed końcem gotowania solimy).

Następnie wyjmujemy szyję indyczą, obieramy mięso i odkładamy, wyjmujemy także włoszczyznę, którą możemy pokroić w kostkę i dodać do zupy (ja dodałam tylko pokrojoną w kostkę 1 marchew - z reszty zrobiłam sałatkę).

Do bulionu wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki kalafiora i brokuła i dalej gotujemy na małym ogniu.

W międzyczasie przygotowujemy pulpety: mięso mieszamy z jajkiem, posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie pulpeciki.

Teraz do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 5 minutach dorzucamy pulpety. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 min.

W miseczce roztrzepujemy serek topiony z odrobiną gorącej wody. Gdy serek już się rozpuści to dolewamy śmietanę, mieszamy i dodajemy mąkę, ponownie mieszamy i wylewamy do zupy.

Dokładnie mieszamy i zagotowujemy zupę. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy stary żółty ser. Ponownie mieszamy i nalewamy na talerze.

Możemy jeszcze na wierzch posypać trochę startego sera.

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Zupa Serowa  z Kalafiorem, Brokułem i Pulpetami

Smacznego !!!

16:34, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 stycznia 2018

Ciasto Pijana Śliwka 

Skład: blacha 25x27cm

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżek oleju

3 łyżki kakao

szczypta soli

Krem:

2 budynie waniliowe

600ml mleka

1 szklanka cukru

200g masła

Polewa:

150g czekolady gorzkiej (może być mleczna)

100g masła

100g śmietany 22%

1 galaretka wiśniowa + ok.120ml wrzątku

Dodatkowo:

300g suszonych śliwek

250-300ml rumu

Ciasto Pijana Śliwka 

Przygotowanie:

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,

Ciasto Pijana Śliwka

przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, mieszamy i po kilkunastu sekundach odcedzamy. Następnie zalewamy rumem i odstawiamy.

Ciasto Pijana Śliwka

Biszkopt:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Cały czas miksując wsypujemy pomału cukier, a następnie dodajemy żółtka. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy, dolewamy olej i chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30min w temperaturze 180st.

Wyjmujemy i studzimy.

Krem:

Do rondelka wlewamy 400ml mleka i zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy proszki budyniu. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować to dolewamy rozpuszczony proszek budyniu i energicznie mieszamy. Budyń przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywcza – tak aby folia dotykała masy (w ten sposób nie zrobi nam się twarda skorupa na powierzchni).

Ciasto Pijana Śliwka

Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło ucieramy, a następnie pomału dodajemy krem budyniowy. Miksujemy na gładką masę.

Ciasto Pijana Śliwka

Polewa:

Galaretkę rozpuszczamy w wrzątku.

W rondelku rozpuszczamy masło i do ciepłego wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną galaretkę i ponownie mieszamy.

Śliwki odsączamy z rumu, a resztą pozostałego soku nasączamy biszkopt (jeżeli śliwki wchłonęły nam większość rumu to dolewamy jeszcze i ew. rozcieńczamy herbatą). Biszkopt musi myć mocno nasączony.

Ciasto Pijana Śliwka

Na biszkopt wylewamy krem budyniowy.

Ciasto Pijana Śliwka

Układamy śliwki – lekko je wciskając w krem.

Ciasto Pijana Śliwka

Polewamy przygotowaną i wystudzoną polewą czekoladową.

Ciasto Pijana Śliwka

Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby krem stężał.

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Ciasto Pijana Śliwka

Smacznego !!!

poniedziałek, 08 stycznia 2018

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Skład:

5 cienkich kotletów schabowych

125 g ryżu parboiled

ćwierć czerwonej papryki

ćwierć zielonej papryki

ćwierć żółtej papryki

puszka pomidorów

750ml bulionu drobiowo – warzywnego

2 cebule

sól, pieprz

pieprz cayenne

suszona bazylia

olej do smażenia

Ryż Smażony z Schabem i Papryką 

Przygotowanie:

Kotlety schabowe kroimy w mniejsze słupki. Przekładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Po tym czasie podsmażamy mięso na złoty kolor, następnie dorzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy paprykę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Na drugiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy na niego ryż. Mieszamy, aż ryż zrobi się biały. Dolewamy małymi porcjami bulion i od czasu do czasu mieszamy, gdy ryż „wypije” wywar to nalewamy kolejną porcję bulionu i tak do wyczerpania bulionu.

Następnie wrzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy i nakładamy pokrywkę. Dusimy ok. 5-10min. Zdejmujemy pokrywkę i dorzucamy podsmażony schab z warzywami. Jeszcze chwilę smażymy i mieszamy, aż odparowuje nadmiar płynów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i szczyptą bazylii.

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Ryż Smażony z Schabem i Papryką

Smacznego !!!

czwartek, 04 stycznia 2018

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Skład:

4 filety śledziowe typu wiejskie "Seko"

2 ogórki konserwowe

ćwierć świeżej czerwonej papryki

6 marynowanych pieczarek

1 czerwona cebula

pół pęczka szczypiorku

1 łyżka soku z limonki

3 łyżki sosu chili – słodkiego

sól, pieprz

Do dekoracji:

Trochę szczypiorku

2 plasterki limonki

Tatar z Śledzia po Azjatycku 

Przygotowanie:

Śledzie, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki.

Szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki (szczypiorku trochę zostawiamy do dekoracji) mieszamy w misce, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pierzem oraz sokiem z limonki. Następnie dolewamy sos chili-słodki. Mieszamy

Tatar umieszczamy w dwóch foremkach lub w obręczy do potraw. Ugniatamy i zdejmujemy obręcz.

Dekorujemy plastrem limonki i posypujemy resztą szczypiorku.

Schładzamy lub od razu zjadamy.

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Tatar z Śledzia po Azjatycku

Smacznego !!!

13:39, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
wtorek, 02 stycznia 2018

Castellane z Szynką 

Skład:

Ok. 120g makaronu Castellane

200g szynki konserwowej w kawałku

1 duża cebula

200ml passaty pomidorowej

100ml śmietany 22%

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanego szczypiorku

1 ząbek czosnku

100g startego sera mozzarella

sól, pieprz

ostra papryka wędzona

½ łyżeczki cukru

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Cebule drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i lekko podsmażamy szynkę, następnie dodajemy cebulę, gdy ta się zeszkli to wyciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy i zalewamy passatą. Chwilkę dusimy i dodajemy śmietanę. Ponownie mieszamy i dorzucamy natkę pietruszki oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i papryką ostrą, wędzoną. Dusimy ok. 3-5 min. Mieszamy i dodajemy ugotowany makaron.

Castellane z Szynką

Posypujemy startą mozzarellą i znów mieszamy.

Nakładamy na talerze.

Castellane z Szynką

Castellane z Szynką

Smacznego !!!

niedziela, 31 grudnia 2017
piątek, 29 grudnia 2017
niedziela, 24 grudnia 2017
piątek, 22 grudnia 2017

Schab po Góralsku

Skład:

3 kotlety schabowe

500g kapusty kiszonej

1 duża cebula

150g boczku wędzonego

sól, pieprz

ostra papryka

½ łyżeczki majeranku

200g śmietany 18%

olej do smażenia

 Schab po Góralsku

Przygotowanie:

Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy około pół szklanki wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Schab rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

Cebulę i boczek kroimy kostkę.

Schab po Góralsku

Schab podsmażamy na złoty kolor z obydwu stron. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Schab po Góralsku

Na patelni na której smażyliśmy mięso, podsmażamy boczek, gdy ten się wytopi to dorzucamy cebulkę, gdy cebula się zeszkli to dokładamy posiekaną kapustę kiszoną (trochę boczku możemy odłożyć na wierzch do dekoracji), posypujemy majerankiem, mieszamy i wykładamy na schab.

Na wierzchu rozlewamy śmietanę, delikatnie solimy i ew. rozkładamy resztę odłożonego boczku.

Schab po Góralsku

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy przez 70 minut w temperaturze 200°C.

Podajemy z ziemniakami puree.

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Schab po Góralsku

Smacznego !!!

10:38, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 grudnia 2017
sobota, 16 grudnia 2017

U mnie na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia, który jest potrawą „JEDNA Z DWUNASTU”.  

Poniżej propozycja na podanie pysznego, solonego śledzia w nowoczesnym wydaniu.

Śledzie solone z imbirem z firmy „Seko” idealnie komponują się z sosem słodkim chili, do tego różne pikle i wychodzi przekąska idealna.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku 

Skład:

1 opakowanie śledzi solonych z imbirem „Seko”

kilka oliwek z anchois

2 małe ogórki konserwowe

kilka malutkich pieczarek marynowanych

2 ćwiartki papryki marynowanej

2 suszone pomidory z oleju

sos słodki chili

małe patyki do szaszłyków

 Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru oleju. Kroimy na pół.

Ogórki konserwowe kroimy w grubsze plasterki.

Z papryki zdejmujemy skórę i kroimy na kawałki wielkości śledzia.

Pomidory suszone odsączamy z zalewy i także kroimy na mniejsze kawałki.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałek matiasa, ogórek, paprykę znów śledzia i następnie kawałek pomidora suszonego, oliwkę, śledź, pieczarka, papryka i śledź (lub w kolejności wg uznania).

Szaszłyki układamy na półmisku i posypujemy cebulką z opakowania w którym był śledzik.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Następnie polewamy sosem słodkim chili.

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Szaszłyk Śledziowy po Japońsku

Smacznego !!!

14:44, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 grudnia 2017

Dziś przypomnienie dania z dawnych czasów, a są to roladki schabowe zwane Polonezami. Pyszny farsz cebulowo - pieczarkowo- pomidorowy z dodatkiem musztardy.

 Polonezy

Skład:

700g schabu

500g pieczarek

3 cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka musztardy (użyłam Dijon)

sól, pieprz

ostra papryka

bułka tarta

2 jajka

mąka

olej do smażenia

 Polonezy

Przygotowanie:

Schab kroimy w grubsze plastry. Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy z obydwu stron solą, pieprzem i ostrą papryką.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie razem podsmażamy, aż pieczarki i cebula się zrumienią. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Farsz układamy na każdym kotlecie.

Polonezy

Następnie zwijamy w roladkę.

Polonezy

Każdą roladkę obtaczamy w mące, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Formujemy w dłoniach.

Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem z każdej strony na złoty kolor. Gdy są już zrumienione to podlewamy mała ilością wody/bulionu/wywaru grzybowego i dusimy jeszcze przez ok. 15min pod przykryciem lub tak jak ja zrobiłam: po usmażeniu na patelni, przekładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 30min.

Jeżeli dusimy schab na patelni to na wytworzonym wywarze możemy przyrządzić sos, dodając trochę mąki i śmietany.

Podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką.

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Polonezy

Smacznego !!!

14:06, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 09 grudnia 2017

 Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Skład:

2 filety z kurczaka (ok. 500g)

6 średnich pieczarek

1 większa cebula

pół czerwonej papryki

1 duży ząbek czosnku

garść startego, żółtego sera (np. Gouda)

garść startego sera cheedar

1 jajko

1 czubata łyżka majonezu Folwark

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sól

świeżo zmielony pieprz

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka masła do smażenia pieczarek

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, sery, majonez, mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajko oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne.

Pieczarki kroimy w cienkie pół plasterki lub w drobną kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy pieczarki. Smażymy, aż całkowicie odparuje woda. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie pieczarki dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy.

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładamy masę mięsną. Lekko spłaszczamy przyciskając łyżką kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor (ok. 4 min z każdej strony).

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Podajemy z ziemniakami purre, kaszą, ryżem i ulubioną surówką.

Kotlety także idealnie pasują na imprezy jako przekąska na zimno w towarzystwie sosu czosnkowego lub gyros z firmy Folwark.

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Kotlety Siekane z Pieczarkami, Serem i Papryką

Smacznego !!!

11:49, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 grudnia 2017

Zupa Świętego Mikołaja 

Skład:

300g chudej wołowiny

500g mięsa wieprzowego

100g wędzonego, surowego boczku

2 cebule

300g pieczarek

1 marchew

1 pietruszka

kawałek selera

pół żółtej papryki

pół czerwonej papryki

3 większe ziemniaki

2 ząbki czosnku

200 ml passaty pomidorowej

3 łyżki śmietany 22% + 2 łyżki mąki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

papryka ostra

1 łyżka majeranku

½ łyżeczki lubczyku

olej do smażenia

ew. przyprawa w płynie

 Zupa Świętego Mikołaja

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienki słupki.

Szynkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w trochę grubsze słupki niż wołowinę.

Boczek kroimy w słupki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy.

Pieczarki kroimy w pół plasterki.

Paprykę oczyszczamy i kroimy w słupki.

Czosnek przeciskamy prze praskę.

Do garnka wlewamy ok. 3 litry wody i zagotowujemy..

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy na nim wołowinę, gdy się zrumieni to przekładamy do garnka z wodą. Zmniejszamy ogień po garnkiem do minimum.

Teraz podsmażamy szynkę. Gdy się mięso zrumieni to także przekładamy do garnka z wodą i wołowiną.

Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i pieczarki. Gdy się zrumienią to przerzucamy do garnka z wodą i mięsem.

Dokładamy także boczek, marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie.

Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 120min). W międzyczasie jak odparuje nam za dużo wywaru to podlewamy wodą.

Gdy mięso jest już miękkie to wyjmujemy warzywa z zupy, marchew kroimy w kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Dorzucamy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.

Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy jeszcze do smaku majerankiem, lubczykiem i ew. przyprawą w płynie.

W miseczce mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Następnie hartujemy dolewając chochlę bulionu. Mieszamy i wlewamy do zupy. Zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy.

Nalewamy na talerze i podajemy z świeżą bagietką. Możemy posypać natką pietruszki.

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Zupa Świętego Mikołaja

Smacznego !!!

12:58, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 42
| < Kwiecień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi