poniedziałek, 24 listopada 2014

Schabowy po Hawajsku

Skład:

2 kotlety schabowe

4 krążki ananasa

4 plastry żółtego sera

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

papryka ostra

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Kotlety rozbijamy bardzo cienko. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką (w tej wersji z ananasem schabowy musi być bardziej pikantny). Panierujemy w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażymy na roztopionym maśle, pod przykrywką z obydwu stron.

Usmażony schabowy układamy na blasze, na kotlecie układamy po 2 krążki ananasa i na to żółty ser

Schabowy po Hawajsku

Schabowy po Hawajsku

wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 min.

Podajemy z ziemniakami puree i ulubioną surówką

Schabowy po Hawajsku

Schabowy po Hawajsku

Smacznego !!!

sobota, 22 listopada 2014

Kokosanka

Kokosanka

Skład:

Ciasto:

4 jajka

1 ½ szklanki maki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

8 łyżek oleju

8 łyżek wody

½ szklanki cukru

Beza:

4 białka

200g wiórek kokosowych

¾ szklanki cukru

szczypta soli

Masa:

1 kostka masła ( prawdziwego, twardego)

4 żółtka

1 budyń śmietankowy

puszka ananasa w syropie

½ szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodajemy do masy jajecznej mąkę, olej i wodę. Cały czas miksujemy.

Blachę 37x27 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto

Kokosanka

wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min w temp. 180°C.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Następnie dodajemy po trochu cukier. Na samym końcu wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy łyżką.

Upieczone ciasto z papierem wyjmujemy z blachy i odkładamy do ostygnięcia.

Kokosanka

Tą samą blachę ponownie wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią bezę

Kokosanka

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20min w temp. 200°C

Gdy beza będzie gotowa to wyjmujemy z piekarnika i z blachy - studzimy

Kokosanka

Wyjmujemy ananasa z puszki. Sok wlewamy do rondelka i zagotowujemy razem z cukrem. Budyń rozrabiamy w ¼ szklanki wody. Wlewamy do soku i energicznie mieszamy, aż zrobi się gęsty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kokosanka

Masło (które wyjmujemy z lodówki kilka godzin wcześniej, aby było miękkie) miksujemy, dodajemy żółtka. Następnie małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń. Na koniec dodajemy posiekanego ananasa

Kokosanka

Całość mieszamy.

Wystudzone ciasto wkładamy ponownie do blachy, rozkładamy na nim masę

Kokosanka

na masę układamy bezę.

Kokosanka

ciasto wkładamy do lodówki na ok.2-3h, aby masa stwardniała. Wyjmujemy i kroimy na porcje.

Kokosanka

Kokosanka

 

Kokosanka

Smacznego !!!

piątek, 21 listopada 2014

Śledzie w Sosie Salsa

Skład:

6 podwójnych filetów śledziowych marynowanych

6 ogórków konserwowych

pół słoika papryki marynowanej

1 duża cebula

pół szklanki ketchupu pikantnego ( Kotlin)

płaska łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Ogórki kroimy w kostkę. Paprykę obieramy ze skóry, a następnie także kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.

Ketchup wlewamy do rondelka, dolewamy parę łyżek wody, dodajemy cukier i posiekane warzywa. Zagotowujemy dusimy ok.3 min, studzimy.

Z śledzi zdejmujemy skórę i kroimy w kawałki. Dodajemy do ostudzonego sosu. Mieszamy.

Śledzie w Sosie Salsa

Śledzie w Sosie Salsa

Śledzie w Sosie Salsa

Śledzie w Sosie Salsa

Smacznego !!!

środa, 19 listopada 2014

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Skład:

1 kg żeberek wędzonych

200g kiełbasy pieczonej

3 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

1 por

4 ziemniaki

¾ szkl. kaszy jęczmiennej

6 dużych kapeluszy suszonych podgrzybków

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

przyprawa w płynie "Maggi"

 

Przygotowanie:

Żeberka wkładamy do garnka z wodą (ok.4l wody). Dodajemy seler, pietruszkę, marchew, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 90min. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy z garnka żeberka, grzyby i warzywa. Odkładamy do ostudzenia i obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Grzyby kroimy w paski.  Wywar przecedzamy przez sito.

Wywar wstawiamy ponownie na ogień. Por i kiełbasę kroimy w krążki. Wrzucamy do bulionu, dosypujemy kaszę jęczmienną i dodajemy pokrojone grzybki. Przyprawiamy solą. Po 15 min dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy odłożone warzywa, i mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Krupnik na Żeberkach z Kiełbasą

Smacznego !!!

wtorek, 18 listopada 2014

Baba Ganoush - Pasta z Bakłażana

Skład:

2 bakłażany (ok. 500g)

3 ząbki czosnku

pół cytryny

4 łyżki tahini

oliwa

sól

dla urozmaicenia smaku możemy dodać kmin rzymski lub paprykę ostrą.

 

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy. Przekrawamy na pół, solimy, po upływie 15 min wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar soków, a następnie grillujemy. Powinien być miękki i skórka powinna łatwo odchodzić od miąższu. Czosnek w łupinach także układamy na grillu.

Bakłażana i czosnek studzimy, obieramy i wkładamy do miski. Dodajemy pastę tahini, sok z połowy cytryny, sól, trochę oliwy z oliwek i miksujemy.

Dekorujemy oliwkami i polewamy oliwą.

Serwujemy jako dip do warzyw, sos do nachos, pastę do mięs, kanapek.

Baba Ganoush - Pasta z Bakłażana

Baba Ganoush - Pasta z Bakłażana

Smacznego !!!

piątek, 14 listopada 2014

Casarecce z Wędzonym Pstrągiem i Suszonymi Pomidorami

Skład:

1 pstrąg wędzony (ok. 340g)

pół słoiczka suszonych pomidorów ( olej zachować)

160g makaronu Casarecce ( firmy Barilla)

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

200g śmietany

¼ szklanki mleka

garść koperku

sól, pieprz

ok. 100g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Pstrąga dokładnie obieramy ze skóry i wyjmujemy ości.

Pomidory i cebulę siekamy w kostkę.

Na patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów i na nim podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory i małe kawałki pstrąga, chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Śmietanę mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem. Dodajemy koperek. Wylewamy na patelnię z rybą. Mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i posypujemy startym żółtym serem. Nakładamy na talerze i zjadamy :)

Casarecce z Wędzonym Pstrągiem i Suszonymi Pomidorami

Casarecce z Wędzonym Pstrągiem i Suszonymi Pomidorami

Casarecce z Wędzonym Pstrągiem i Suszonymi Pomidorami

Smacznego !!!

niedziela, 09 listopada 2014

Roladki z Bakłażana z Fetą

Skład:

2 bakłażany ( nie za duże)

1 op. fety

2 łyżki szczypiorku

sól, pieprz

oliwa

Roladki z Bakłażana z Fetą

Przygotowanie:

Bakłażana myjemy. Kroimy na plastry o grubości ok 1cm.

Roladki z Bakłażana z Fetą

Odkładamy na talerz i solimy. Odstawiamy na jakieś 15min. Po tym czasie za pomocą ręcznika papierowego wycieramy puszczony sok. Smarujemy olejem. Układamy na grillu i opiekamy z każdej strony.

Fetę umieszczamy w miseczce i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek bardzo drobno siekamy. Dodajemy do fety. Przyprawiamy ew. solą i pieprzem.

Na gorące plastry bakłażana rozkładamy ser z przyprawami i zwijamy w rulon.

Zjadamy ciepłe :)

Roladki z Bakłażana z Fetą

Roladki z Bakłażana z Fetą

Roladki z Bakłażana z Fetą

Roladki z Bakłażana z Fetą

Roladki z Bakłażana z Fetą

Smacznego !!!

środa, 29 października 2014

Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem

Skład:

1 kg karkówki

2 łyżki papryki ostrej

1 łyżka papryki słodkiej

1 łyżka papryki słodkiej wędzonej

1 główka czosnku

sól

olej

Dodatkowo

1 cebula

2 łyżki mąki + ½ szkl. wody

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy. Czosnek obieramy i nadziewamy karkówkę (robimy nacięcia głębokie nożem i tam wciskamy czosnek). Następnie mięso solimy.

W miseczce mieszamy papryki i nacieramy nimi karkówkę. Skrapiamy odrobiną oleju. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i odstawiamy na 24-48h do lodówki.

Po tym czasie mięso przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok.2godz. Po upływie ok. 100min wrzucamy do brytfanny posiekaną cebulę.

Następnie karkówkę wyjmujemy. Powstały sos zlewamy do rondelka. Karkówkę wkładamy ponownie do naczynia i wstawiamy do piekarnika aby nam nie wystygła. W między czasie przygotowujemy sos z odlanych soków do rondelka. Mąkę mieszamy z wodą i zaciągamy sos, nie trzeba przyprawiać, można dolać ok. szklanki wody.

Karkówkę kroimy na plastry

Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem

i polewamy sosem

Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem

podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką, ja polecam buraczki balsamiczne ( przepis tutaj)

Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem

Karkówka Pieczona w Papryce z Sosem

Smacznego !!!

poniedziałek, 27 października 2014

Sałatka z Kalafiorem i Boczkiem

Skład:

1 mniejszy kalafior

ok.100g boczku wędzonego-surowego

1 czerwona cebula

garść posiekanego koperku

ok. 100g sera żółtego

ok.4 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w słupki. Podsmażamy/wytapiamy na patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Kalafior gotujemy 10 min. w osolonej wodzie (ma być al dente). Odcedzamy, dzielimy na małe różyczki. Studzimy.

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ser kroimy w średnia kostkę.

W misce delikatnie mieszamy kalafior, boczek, ser, cebulę i koperek. W oddzielnej misce mieszamy majonez z jogurtem, solą i pieprzem. Wlewamy do sałatki, jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby się sałatka schłodziła.

Sałatka z Kalafiorem i Boczkiem

Sałatka z Kalafiorem i Boczkiem

Smacznego !!!

czwartek, 23 października 2014

Deser z Miechunką i Pistacjami

Skład:

galaretka o smaku brzoskwiniowym

250g  jogurtu naturalnego

9 biszkoptów lady fingers

opakowanie miechunek (Physalis)

garść pistacji (obranych)

 

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Studzimy, wylewamy na szeroki talerz i wkładamy do lodówki w celu zastygnięcia.

Przygotowujemy 3 pucharki. Do każdego pucharka wkładamy po 3 rozkruszone biszkopty. Na to nakładamy po 2-3 łyżki jogurtu. Dodajemy pokrojone miechunki ( 3 odkładamy do dekoracji). Stężałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy na owocach w jogurcie. Na wierzch dodajemy jeszcze trochę jogurtu. Posypujemy posiekanymi pistacjami i dekorujemy całą miechunką.

Deser z Miechunką i Pistacjami

Deser z Miechunką i Pistacjami

Deser z Miechunką i Pistacjami

Deser z Miechunką i Pistacjami

wtorek, 21 października 2014
Idealna zupa na chłodne, jesienne dni. Zupa jest znakomita na przeziębienie gdyż posiada dużą ilość czosnku i świetnie rozgrzewa. Czosnek podany w tej zupie w ogóle lub minimalnie jest wyczuwalny w oddechu :)
środa, 15 października 2014

Placek Po Cygańsku

Skład:

800g mięsa z szynki wieprzowej

2 większe cebule

4 grzybki suszone

350g pieczarek

5 ogórków (mniejszych) kiszonych

1 duża czerwona papryka

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz, papryka ostra i słodka

przyprawa w płynie

2-3 łyżki mąki + ½ szklanki wody

Dodatkowo:

ok.1 kg ziemniaków

mąka pszenna

1-2 jajka

cebula

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

masło

olej do smażenia

śmietana 18%

 

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka ceramicznego i podsmażamy na złoty kolor. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i dalej podsmażamy. Gdy cebula się zrumieni to zalewamy wodą (ok.2,5l). Zmniejszamy ogień. Dodajemy suszone grzybki (połamane na mniejsze kawałki), ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko dusimy przez ok. 40min.

Ogórki kiszone kroimy w słupki. Pieczarki tniemy w plasterki. Pieczarki podsmażamy na maśle, aż się zrumienią i następnie dodajemy ogórki i jeszcze chwilę podsmażamy. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z mięsem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Dusimy jeszcze przez 30min.

Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do gulaszu.Dusimy jeszcze ok. 20min.

Mąkę mieszamy z wodą i zaciągamy gulasz.

Gulasz powinien być dość gęsty.

Przygotowujemy placki ziemniaczane ( przepis tutaj).

Na placki nakładamy gęstego gulaszu, składamy i polewamy śmietaną.

Zjadamy póki ciepłe :)

Placek Po Cygańsku

Placek Po Cygańsku

Placek Po Cygańsku

Placek Po Cygańsku

Smacznego!!!

poniedziałek, 13 października 2014

Grillowana Sałata Rzymska W Śmietanie

Skład:

1 sałata rzymska

150g śmietany 18%

pół papryczki chili (małej i bez pestek)

2 łodygi cebuli dymki

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól

 

Przygotowanie:

Sałatę obrywamy z liści. Układamy na grillu. Smażymy. W trakcie możemy posmarować zwilżonym w oleju pędzelkiem.

Na patelni roztapiamy masło. Chili i gałązki dymki siekamy i wrzucamy na masło. Podsmażamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą.

Podsmażoną sałatę układamy na półmisku. Polewamy sosem.

Podajemy jako dodatek lub zjadamy samą na ciepło :) Jak dla mnie sałata z sosem wystarczy sama - jest pyszna :)

Grillowana Sałata Rzymska W Śmietanie

Grillowana Sałata Rzymska W Śmietanie

Grillowana Sałata Rzymska W Śmietanie

Smacznego !!!

sobota, 11 października 2014

Roladki z Sałatką w Galarecie

Roladki z Sałatką w Galarecie

Skład:

plasterki szynki konserwowej (ja na litr bulionu potrzebowałam 8 plasterków)

1 litr rosołu (przepis tutaj)

1 opakowanie żelatyny na 1litr

sałatka jarzynowa (przepis tutaj)

1 łyżka natki pietruszki

1 ząbek czosnku

kilka kropel soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Rosół podgrzewamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ew. doprawiamy solą. Wyłączamy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Dodajemy sok z cytryny.

Przygotowujemy sałatkę. Szynkę układamy na blacie, na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżki sałatki. Zwijamy roladki. Układamy na głębokim półmisku. Zalewamy ostudzoną i lekko stężałą galaretą. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem kroimy na porcje i układamy na półmisku posypane natką pietruszki.

Roladki z Sałatką w Galarecie

Roladki z Sałatką w Galarecie

Roladki z Sałatką w Galarecie

Smacznego !!!

czwartek, 09 października 2014

Placki Ziemniaczane

Skład:

1 kg ziemniaków

1-2 jajka

4-5 łyżek mąki pszennej

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

1 średnia cebula

1 łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o oczkach "puree". Ziemniaki przekładamy na sito i odsączamy z soków (mocno uciskamy dłonią). Ziemniaki przekładamy do miski. Sok który odsączyliśmy z ziemniaków powoli wylewamy - na dnie powinna zostać skrobia (taka biała masa, która wygląda jak klej-dla tych którzy nie wiedzą :)) który za pomocą łyżki wyjmujemy i dodajemy do ziemniaków.

Placki Ziemniaczane

Wbijamy całe jajko, dodajemy mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle, studzimy i także dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy - konsystencja powinna być gęstej śmietany (ew. możemy dodać mąkę gdy masa jest za rzadka lub jako gdy masa jest za gęsta).

Patelnię lekko smarujemy olejem, podgrzewamy. Wylewamy masę ziemniaczaną. Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron na złoty kolor.

Zdejmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podajemy ze śmietaną, cukrem lub jako dodatek do gulaszu.

Już wkrótce przepis na placek po cygańsku :)

Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Placki Ziemniaczane

Smacznego !!!

wtorek, 07 października 2014

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Skład:

500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

1 jajko surowe

2 łyżki kaszy manny

1 duża cebula

2 jajka ugotowane na miękko

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka majeranku

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka masła do smażenia

2 łyżki musztardy francuskiej

sól

pieprz

ok.1 łyżeczki papryki ostrej

 

Przygotowanie:

Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Studzimy.

W misce mieszamy mięso z solą, przyprawami i ziołami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i kaszę mannę oraz ostudzoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.

Do formy wkładamy część mięsa, układamy ugotowane i obrane jajka (jajek można użyć więcej i ułożyć ciaśniej).

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Dodajemy resztę masy mięsnej i lekko ugniatamy dłońmi.

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Formę przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 min w temp. 200°C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i wierzch smarujemy musztardą. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok.10-15min, aż wierzch pieczeni się zrumieni.

Wyjmujemy i studzimy.

Kroimy w plasterki :)

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Pieczeń Rzymska z Jajkiem

Smacznego !!!

wtorek, 30 września 2014

Sernik na Zimno z Broskwiniami

Skład:

700g serka homogenizowanego

4-5 łyżek cukru pudru

250g śmietany 36%

3 płaskie łyżki żelatyny

biszkopty

puszka brzoskwiń

galaretka o dowolnym smaku

 

Przygotowanie:

Brzoskwinie przekładamy na sito w celu odsączenia soku.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, chwilę jeszcze mieszamy. Po trochu dodajemy serek homogenizowany, cały czas miksując. Następnie dodajemy rozpuszczona żelatynę. Miksujemy.

Tortownice o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wykładamy na niej biszkopty, następnie układamy pokrojone brzoskwinie (część zostawiamy do dekoracji na wierzch). Na to wylewamy masę serową. Wkładamy na jakieś 3godz. do lodówki w celu zastygnięcia masy.

Pozostałe brzoskwinie układamy na wierzchu i zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Sernik na Zimno z Broskwiniami

Smacznego !!!

piątek, 26 września 2014

Kapuśniak

Skład:

1 noga z kurczaka

1 żeberko wędzone (ok.400g)

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

500g kapusty kiszonej

4 ziemniaki

4 ziarenka ziela angielskiego

4 liście laurowe

2-3 grzybki suszone

2 ząbki czosnku

garść majeranku

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Nogę z kurczaka myjemy i razem z żeberkiem wędzonym wkładamy do garnka. Zalewamy ok.4 litrami wody. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę i seler. Po 30min. gotowania na małym ogniu dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzybki. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny. Wyjmujemy włoszczyznę (1 marchew odkładamy, resztę możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej), mięso  obieramy, grzybki kroimy w cienkie paseczki, a marchew w plasterki. Wszystko odkładamy. Wywar przecedzamy.

Kapustę kiszoną siekamy. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż będzie miękka. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 15min. i dodajemy odłożone mięso, marchew i grzybki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, dosypujemy majeranek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kapuśniak

Kapuśniak

Smacznego !!!

środa, 24 września 2014

Napój Marchwiowo - Pomarańczowy

Skład:

1 Pomarańcza

4 duże marchwie

1 litr wody

2 szklanki cukru

1½ łyżki kwasku cytrynowego

 

Przygotowanie:

Pomarańcze sparzyć. Marchewkę obrać. Wszystko pokroić w kostkę, zalać litrem wody i gotować ok. godziny.

Następnie zagotować 5 litrów wody z 2 szklankami cukru.

Ugotowaną marchew i pomarańczę zmiksować, dodać 1 i ½ łyżki kwasku cytrynowego i połączyć z pozostałą wodą z cukrem. Wystudzić i pić.

Napój Marchwiowo - Pomarańczowy

Smacznego !!!

poniedziałek, 22 września 2014

Sałatka z Klopsikami Miesno-Serowymi i Sosem Czosnkowym

Skład:

Na Klopsiki:

300g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej)

1 jajko

¼ szklanki bułki tartej

¼ szklanki tartego żółtego sera

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Dodatkowo:

pół główki małej sałaty lodowej

1 duży pomidor

1 jajko

1 czerwona cebula

5 pieczarek

Na sos:

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka suszonych ziół (np: koperek, kolendra,oregano)

 

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną i podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, ser żółty, przyprawy. Mieszamy dokładnie. Wyrabiamy małe kulki.

Sałatka z Klopsikami Miesno-Serowymi i Sosem Czosnkowym

Podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Pieczarki kroimy w plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku do czasu zrumienienia się grzybów.

Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na półmisku. Pomidor kroimy na cząstki i układamy na sałacie. Cebule kroimy w pióra. Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ósemki. Wszystko układamy na półmisku razem z klopsikami, pieczarkami i cebulą.

Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy na sałatkę.

Sałatka z Klopsikami Miesno-Serowymi i Sosem Czosnkowym

Sałatka z Klopsikami Miesno-Serowymi i Sosem Czosnkowym

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
| < Grudzień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL