niedziela, 17 lipca 2016

 Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Skład:

1 czerwona kapusta ok. 2kg

300g pieczarek

300g kaszy Gryczanej prażonej Lestello

1 jajko

1 marchew

2 ogórki kiszone

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki musztardy

20ml octu jabłkowego

2 łyżki oleju

mielony imbir

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy brzydkie, zewnętrzne liście oraz wycinamy głąb. Płuczemy. Do dużego garnka nalewamy wodę (do ¾ wysokości) oraz ocet jabłkowy i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć to wkładamy kapustę i gotujemy 5min. Następnie kapustę przekładamy do miski z zimną wodą. Gdy kapusta lekko się schłodzi to zdejmujemy ostrożnie pierwsze, podgotowane liście (uważajmy aby ich nie porozrywać). Resztę kapusty wkładamy ponownie do gotującej się wody z octem. Powtarzamy tą czynność, aż do zdjęcia wszystkich liści. Następnie z  liści ścinamy płasko zgrubiałe nerwy. Małe liście z środka kapusty lub te które nam się porwały zostawiamy na koniec do przykrycia gołąbków.

Pieczarki i marchew obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Podsmażamy na odrobinie oleju.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Ogórki kiszone także trzemy na grubych oczkach tarki.

Kasze gryczaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już zimna to dodajemy jajko, musztardę, ogórki oraz podsmażone warzywa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mielonym imbirem. Dokładnie mieszamy.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Liście kapusty rozkładamy na desce i na każdy liść nakładamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy w rulon, chowając brzegi do środka.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Gołąbki układamy ciasno w garnku, dociskając jeden przy drugim.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Przykrywamy odłożonymi liśćmi kapusty.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Zalewamy wodą i solimy. Gdy się woda zagotuje to zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Pod koniec gotowania (na jakieś 10min przed końcem) dodajemy przecier pomidorowy.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Nakładamy na talerz i polewamy wytworzonym sosem.

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Jarskie Gołąbki z Czerwoną Kapustą

Smacznego !!!

 

12:18, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 lipca 2016

Przeszukując stare zeszyty z przepisami odnalazłam przepis na pyszne ciasto o nazwie Pleśniak. Potem sprawdziłam jeszcze przepisy w internecie i tam są trochę inne receptury na Pleśniaka. Mój przepis ma ponad 20 lat i składa się tylko z jasnego, kruchego ciasta, świeżych owoców i bezy z kisielem. Polecam

 Pleśniak z Czarną Porzeczką

Skład:

2 szklanki mąki krupczatki

1 szklanka mąki pszennej

¾ szklanki cukru pudru + ½ szklanki cukru pudru

1 kostka masła

5 jajek

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie kisielu i smaku wiśniowym

600g świeżej czarnej porzeczki

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło

Pleśniak z Czarną Porzeczką

i wyrabiamy dłońmi, aż masło rozetrzemy z mąką i zrobią się małe grudki. Dodajemy same żółtka jaj i ponownie wyrabiamy dłońmi na kruche ciasto. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godz.

Owoce oczyszczamy i myjemy.

Białka jaj ubijamy z szczyptą soli na sztywno, następnie po troszeczku dodajemy cukier puder – cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy suchy kisiel i mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim ¾ ciasta kruchego

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Następnie wykładamy owoce

Pleśniak z Czarną Porzeczką

I przykrywamy ubitymi białkami z kisielem

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Na wierzch rozsypujemy resztę kruchego ciasta.

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ja mam gazowy) i pieczemy przez 60 min. w temp. 180stopni.

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Pleśniak z Czarną Porzeczką

Smacznego!!!

poniedziałek, 11 lipca 2016

 Klopsy z Jajkiem na Miękko

Skład:            

Na mielone:

500g mięsa mielonego wołowego (może być także wieprzowe)

1 duże jajko

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kozieradki

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1/3 szklanki bułki tartej

ok.3 płaskie łyżeczki soli

Dodatkowo:

4 jajka

folia spożywcza

olej

 

Przygotowanie:

4 jajka gotujemy w wodzie na miękko (4min od zagotowania wody). Wyjmujemy, studzimy i obieramy. Odkładamy.

Ziarna kozieradki i kuminu lekko ucieramy w moździerzu. Następnie wrzucamy na suchą patelnie i prażymy, po około minucie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i po chwili dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodajemy paprykę słodką i ostrą. Mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przestudzoną cebulą z przyprawami. Dokładanie wyrabiamy. Dzielimy na 4 kule.

Rozkładamy kawałek folii spożywczej, na niej umieszczamy kulę mięsa mielonego i rozkładamy dłońmi na płaski placek.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Na mięsie układamy jajko ugotowane na miękko.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Teraz z pomocą folii owijamy jajko mielonym plackiem.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Zdejmujemy folię i formujemy w dłoniach (ostrożnie i nie za mocno ściskamy aby jajko nam nie pękło).

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Rozgrzewamy olej w frytkownicy do 180stopni. Za pomocą łyżki wkładamy klopsy do oleju. Smażymy ok.8 min, aż mocno się zrumienią.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Wyjmujemy na ręcznik papierowy w celu odsączania z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy od razu do zjedzenia z np.: ziemniakami z wody. Ja podałam same z ugotowanym kalafiorem.

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Klopsy z Jajkiem na Miękko

Smacznego !!!

 

13:50, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 lipca 2016

 Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Skład:

1 woreczek (100g) kaszy jaglanej Lestello

1 puszka tuńczyka w oleju

1 średnia czerwona cebula

1 średnia zwykła cebula

3 większe ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

mała puszka groszku

sól, pieprz

olej ryżowy

½ szklanki startego na drobnych oczkach sera Gouda

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wysypujemy z woreczka na sitko, dokładnie i kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, następnie przelewamy obficie wrzątkiem. Kasze przekładamy do garnka, zalewamy świeżą, zimną wodą (ok.0,4l) i gotujemy przez 10min. Odstawiamy do napęcznienia na kolejne 10min.

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Cebule obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy na oleju ryżowym, gdy ta się lekko zrumieni to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dodajemy odsączony groszek, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki oraz tuńczyka z puszki wraz z olejem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i dodajemy ser żółty. Ponownie mieszamy i nakładamy na talerz. Wspaniale pasuje w towarzystwie ogórka kiszonego lub konserwowanego.

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Kaszotto z Kaszy Jaglanej z  Tuńczykiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Parę dni temu otrzymałam od firmy Lestello wspaniałe produkty takie jak kasze, fasole, ryż, soczewicę, ciecierzycę i inne. Uwielbiam fasolę i od razu na myśl przyszła mi zupa fasolowa z dwóch gatunków fasoli. W trakcie gotowania okazało się jednak że kolor zupy jest nieciekawy, a to ze względu na to że fasola czerwona puściła kolor i zupa stał się brunatna, więc postanowiłam ją upiększyć śmietaną i tak w ten sposób powstała ta pyszna, bardzo smaczna i z mocnym aromatem wędzonki zabielana zupka – naprawdę polecam pychota :)

Polecam Państwu produkty firmy Lestello, które są piękne zapakowane, a opakowanie można wielokrotnie zamykać. Ziarna czy też fasole są całe, nieuszkodzone, zdrowe i do tego bardzo smaczne. Na stronie Lestello można także znaleźć wiele inspiracji na różne dania. Serdecznie zapraszam:)

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Skład:

0,5kg kości drobiowych (np.: po wyluzowaniu kurczaka)

700g żeberek wędzonych

1 dobrej jakości pieczona kiełbasa

200g czerwonej fasoli firmy Lestello

200g białej fasoli firmy Lestello

2 większe marchewki

1 pietruszka

pół selera

1 papryka chili

2 większe ziemniaki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

200g śmietany 22%

3 łyżki mąki

majeranek

sól

przyprawa w płynie

 Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Przygotowanie:

Na ok. 5 godzin przed gotowaniem fasolkę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy.

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Żeberka wędzone przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu ok. 60min. Następnie dodajemy kości z kurczaka, marchew, seler i pietruszkę. Gdy się zagotuje to zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i paprykę chili. Gotujemy na małym ogniu ok. 90min. Na 15 min przed końcem gotowania dodajemy sól.

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy kości, żeberka i warzywa. Obieramy mięso z żeberek i odkładamy, a warzywa kroimy w kostkę. Bulion przecedzamy przez sitko.

Bulion ponownie umieszczamy na małym ogniu i dorzucamy fasolki, obrane mięso z żeberek oraz pokrojoną kiełbasę. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 15min. Na koniec dokładamy pokrojone warzywa i majeranek.

Śmietanę mieszamy z ok. 200ml bulionu (bulion dodajemy po troszeczku do śmietany i cały czas mieszamy), następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dolewamy do zupy. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, majerankiem i ew. przyprawą w płynie.

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Zabielana Zupa z Fasolą Kindey

Smacznego !!!

11:02, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 25 czerwca 2016

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Skład:

300g łososia wędzonego na zimno w kawałku (polecam z hurtowni "Flądra")

1 czerwona cebula

1 ogórek konserwowy

10 marynowanych cebulek

1 łyżeczka oliwy z oliwek

ok.1 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

Pumpernikiel Haverland z firmy Dan Cake

Twarożek o smaku łososiowym

 

Przygotowanie;

Łososia kroimy w cienkie plasterki

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Następnie siekamy w małą kostkę

Cebulę obieramy i także drobno siekamy

Ogórka i cebulki kroimy w kostkę

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy, ew. możemy dodać pieprz.

Pumprenikiel smarujemy grubo twarożkiem.

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Nakładamy porcję tatara – można za pomocą specjalnych foremek lub tak jak ja - użyłam do tego pucharka wyłożonego folią spożywczą. Następnie pucharek odwróciłam na pumpernikiel i tatar sam się wysunie.

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Dekorujemy wg uznania.

Taki tatar może stać w lodówce do 3 dni.

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Tatar z Wędzonego Łososia na Pumperniklu

Smacznego !!!

 

wtorek, 21 czerwca 2016

 Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Skład:

Ciasto:

4 jajka

3/4 szkl maki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżek cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki octu

Krem:

250g serka mascarpone

1 tabliczka białej czekolady

150g słodkiej śmietanki 30%

pół laski wanilii

4 łyżki cukru pudru

szczypta soli

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe

400g truskawek

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, proszkiem do pieczenia i octem na białą masę. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do utartych żółtek. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Przelewamy do tortownicy o śr. 24cm.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12 min w temp. 180c.

Wyjmujemy i studzimy.

Białą czekoladę rozpuszczamy, ja przekładam do miseczki którą następnie umieszczam w mniejszym garnku z wodą podgrzaną do 37°C tzn. miska musi być szersza od garnka tak aby dno miski nie dotykało wody w garnku. Czekamy, aż czekolada się rozpuści (trochę to może potrwać) mieszamy od czasu do czasu. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści to dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy (miskę cały czas trzymamy w garnku) na koniec przekrawamy laskę wanilii i wyskubujemy ziarna wanilii, które dodajemy do czekolady. Mieszamy. Następnie masę studzimy.

Mascarpone mieszamy z zimną masą czekoladową i cukrem pudrem, następnie miksujemy, aż masa zgęstnieje.

Galaretki rozpuszczamy we 700ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Truskawki myjemy, a następnie usuwamy szypułki.

Gdy ciasto jest już ostudzone to wykładamy na nie masę z czekolady i mascarpone. Układamy truskawki wg uznania – mogą być w całości lub pokrojone na kawałki lub plasterki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Ciasto z Kremem z Białej Czekolady

Smacznego !!!

sobota, 18 czerwca 2016

Bardzo pyszna potrawa, przypominająca typową fasolkę po Bretońsku, aczkolwiek w tej potrawie skutki zjedzenia tej fasoli nie są w ogóle uciążliwe tak jak przy zwykłej fasoli, a wręcz odwrotnie.

Fasola Mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli - była nazywana „złotą fasolą”. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych, ma działanie przeciwzapalne, łagodzi stres, fitoestrogeny z fasolki Mung opóźniają procesy starzenia skóry, a także sprzyja odchudzaniu – posiada niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczna i bardzo sycąca.

 Fasola Mung po Bretońsku

Skład:

200g fasoli Mung (połówki)

1 długa kiełbasa

150g boczku wędzonego

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

1 większa marchew

1 puszka pomidorów krojonych

3 łyżki majeranku

pół papryczki chili

1 płaska łyżka pasty Red Curry

2-3 łyżki sosu Madziarów Folwark

sól

natka kolendry lub ew. natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Fasole zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 2-3h.

Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy.

Fasola Mung po Bretońsku

Boczek kroimy w słupki (Jeżeli boczek jest ze skórą, to przed pokrojeniem go- skórę odkrawamy i dodajemy do potrawy, aby potrawa nabrała głębokiego smaku wędzonki – przed jedzeniem oczywiście ją usuwamy i wyrzucamy) i zarumieniamy razem z kiełbasą

Cebulę kroimy w grubszą kostkę i także podsmażamy.

Marchew obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Paprykę chili drobno siekamy.

Fasolę kilkakrotnie jeszcze opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy czystą wodą, dodajemy podsmażoną kiełbasę, boczek, cebulę, czosnek, marchew i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wstawiamy na palnik i gotujemy na małym ogniu (od zagotowania) ok.15-20min. Doprawiamy do smaku solą, majerankiem, pastą red curry oraz sosem Madziarów.

Nakładamy do misek, posypujemy posiekaną świeżą natką kolendry lub ew. natką pietruszki. Podajemy z świeżą bagietką, którą możemy maczać w pysznym sosie :)

- pamiętajmy że fasola mung która jest w całości wymaga dłuższego namaczania i gotowania. Połówki po 20min duszenia się rozgotowują.

Fasola Mung po Bretońsku

Fasola Mung po Bretońsku

Fasola Mung po Bretońsku

Fasola Mung po Bretońsku

Smacznego !!!

czwartek, 16 czerwca 2016

 Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Skład:

3 jajka ugotowane na twardo

4-5 łyżek sosu Gyros łagodny Folwark

szczypiorek

sól

 

Przygotowanie:

Jajka przekładamy do miski (możemy je przekroić na kilka części) dolewamy sos gyros łagodny oraz solimy. Całość blendujemy na gładka masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy już łyżką.

Podajemy na kanapki lub jako farsz do faszerowania wędlin, roladek itp.

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Pasta Jajeczna Gyros Łagodny

Smacznego!!!

wtorek, 14 czerwca 2016

 Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Skład:

5 udek z kurczaka  klik klik

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 większe ogórki konserwowe

pół czerwonej papryki

300g śmietany 30%

3 łyżki majonezu Folwark

3 łyżki sosu Madziarów Folwark

opakowanie przyprawy do kebabu

szczypta tymianku

200g sera mozzarella

200g sera typu gouda

ok.200g makaronu (ja pomieszałam i dałam pół na pół penne i casarecce)

150ml wody

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Udka kurczaka myjemy, oddzielamy od kości, zdejmujemy skórę i oczyszczamy, a następnie kroimy w mniejsza kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy ok. 3 płaskie łyżki przyprawy kebab. Dokładnie mieszamy, a następnie podsmażamy na złoty kolor.

Ogórki konserwowe, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

Do podsmażonego kurczaka dorzucamy cebulę i chwile dusimy, aż się zeszkli.

Sery trzemy na drobnych oczkach tarki.

Śmietanę mieszamy z majonezem, sosem Madziarów, wodą, jedną łyżką przyprawy kebab, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz tymiankiem.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Ugotowany makaron przekładamy do miski, dorzucamy pokrojonego ogórka i paprykę

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Następnie dodajemy kurczaka z cebulą. Całość mieszamy

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Teraz dodajemy ser gouda i jeszcze raz mieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko ugniatając.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i na wierzchu posypujemy mozzarellą.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30min. w temp. 200stopni.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Zapiekanka Makaronowa Gyros z Sosem Madziarów

Smacznego !!!

niedziela, 12 czerwca 2016

 Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Skład:

1 opakowanie chleba żytniego Haverland z firmy Dan Cake

400g szynki konserwowej w kawałku

400g sera żółtego w kawałku

1 długi ogórek

pół słoika papryki konserwowej

cebulki marynowane

czosnek marynowany

czarne i zielone oliwki

pomidorki koktajlowe

suszone pomidory w oleju

rzodkiewki

60 patyczków do koreczków

 

Przygotowanie:

Szynkę, ser i chleb kroimy na taką samą kostkę.

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Pomidorki koktajlowe dzielimy na pół.

Czosnek, suszone pomidory, cebulki i oliwki odsączamy na sitku. Suszone pomidory kroimy w kostkę.

Rzodkiewki kroimy na ćwiartki.

Paprykę wyjmujemy ze słoika, układamy na ręczniku papierowy w celu odsączenia z nadmiaru marynaty, a następnie wycinamy ze skóry i miąższ kroimy w kostkę.

Na patyczki nadziewamy najpierw np.: oliwkę otoczoną plastrem ogórka, następnie nabijamy ser, kawałek papryki, szynkę i chleb. I tak nabijamy resztę koreczków z tym że zamiast oliwki dajemy cebulkę, albo czosnek, albo połówkę pomidorka koktajlowego....możemy też użyć kuleczek mozzarelli, połówki jajek przepiórczych, kawałek ananasa z puszki czy też inne ulubione pikle lub kawałki kabanosów.

Zamiast szynki możemy dać ulubioną suszoną kiełbasę np.: myśliwską, kruchą pieczoną lub polską lub łososia wędzonego, a zamiast sera żółtego możemy użyć sera fetę np.: marynowaną, Korycińskiego Swojskiego (polecam – pyszny) lub innego.

Koreczki układamy na półmisku i podajemy na stół.

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Koreczki Na Żytnim Chlebie

Smacznego !!!

10:30, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 czerwca 2016

 Gulasz Madziarów

Skład:

1,5 kg szynki wieprzowej

3 duże cebule

5 gałązek selera naciowego

1 marchew

6 kapeluszy suszonych podgrzybków

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

4 łyżki sosu Madziarów Folwark

2  łyżeczki pieprzu tureckiego "Rafex"

sól

½ łyżeczki papryki ostrej

olej

3 łyżki mąki + 100ml wody

3,5l bulionu mięsno warzywnego lub wody

 

Przygotowanie:

Grzybki suszone zalewamy wodą i odstawiamy na jakieś 30min. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w paseczki.

Mięso dokładnie oczyszczamy i myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy paprykę ostrą i pieprz turecki. Dolewamy 3 łyżki oleju i mięso dokładnie ugniatamy dłońmi (jak wyrabianie mielonego). Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Gulasz Madziarów

Seler i marchew kroimy w kostkę.

Cebule obieramy i także kroimy w kostkę.

Mięso podsmażamy w garnku (najlepiej z powłoką nieprzywieralną) na oleju, gdy się mocno zrumieni to dodajemy cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy seler i marchew. Mieszamy i podsmażamy jeszcze ze 2-3 min. Następnie zalewamy bulionem lub wodą. Dorzucamy pokrojone grzybki, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy przez ok. 80min. Po tym czasie dodajemy sól i dusimy jeszcze 20-30min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dolewamy sos Madziarów i zaciągamy mąką rozrobioną z wodą.

Podajemy z bagietką lub kaszą gryczaną, makaronem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Gulasz Madziarów

Smacznego !!!

13:59, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 czerwca 2016

Takie upały wiec czas na chłodnik. W zeszłym roku przedstawiałam wam przepis na chłodnik Hiszpański Porra Antequerana, Gazpacho, Chłodnik Litewski i Chłodnik Ogórkowy, a teraz czas na rewelacyjny chłodnik z ogórkami małosolnymi. Jest naprawdę przepyszny – będzie często gościł na moim stole w takie upały. Serdecznie Polecam :)

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką 

Skład:

1 pęczek botwinki (bez buraczków)

5 ogórków małosolnych

4 jajka

pół pęczka natki pietruszki

pęczek szczypiorku

500ml kefiru np: klik klik

200g dobrej śmietany

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

2 łyżeczki octu spirytusowego

 

Przygotowanie:

Botwinkę płuczemy i drobno siekamy (razem z listkami). Przekładamy do garnka, dolewamy ocet i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5min. Odcedzamy na sitku (odciskamy).

Ogórki małosolne kroimy w drobną kostkę (nie trzemy na tarce).

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Następnie kroimy w drobną kostkę.

Szczypiorek oraz natkę myjemy, a następnie siekamy.

Kefir mieszamy z śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki.

Botwinkę mieszamy z ogórkami małosolnymi, jajkiem, połową szczypiorku. Zalewamy mieszanką kefirową i chłodzimy w lodówce lub warzywa z jajkiem układamy w głębokim talerzu i zalewamy zimnym kefirem. Posypujemy szczypiorkiem.

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Chłodnik z Ogórkami Małosolnymi , Jajkiem i Botwinką

Smacznego !!!

12:06, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 04 czerwca 2016

 Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Skład:

Ciasto:

700g mąki pszennej

2 jajka

70g masła

250ml mleka

200g cukru

1 opakowanie suszonych drożdży (7g)

Dodatkowo:

1 słoik dżemu wiśniowego (250g)

8 łyżek kremu Nutella

1 jajko

Lukier:

¾ szklanki cukru pudru

½ łyżeczki soku z cytryny

5-6 łyżek wrzątku

Dodatkowo:

Papier do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/)

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z cukrem, gdy się rozpuści to dodajemy masło. Mieszamy, aż masło się roztopi.

Jajka miksujemy w oddzielnej misce.

Do miski przesiewamy połowę mąki, dodajemy drożdże, zmiksowane jajka, oraz ciepłe mleko z cukrem i masłem. Wszystko dokładnie ucieramy (najlepiej mikserem). Gdy masa będzie gładka to dosypujemy resztę mąki i teraz już wyrabiamy dłońmi na jednolitą, gładką masę. Przekładamy do oprószanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok.100min.)

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na 4 porcje.

Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy  o średnicy 26-28cm.

Na stolnicę rozkładamy papier do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ).

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Na papierze układamy jeden placek ciasta i rozsmarowujemy na nim 4 łyżki nutelli.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Na krem nakładamy kolejny placek, na którym rozkładamy dżem.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Przykrywamy kolejnym plackiem, na którym rozsmarowujemy resztę Nutelli i przykrywamy ostatnim plackiem.

Brzegi łączymy ze sobą.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Na środku ciasta ustawiamy np.: szklankę i kroimy ciasto na 16 części.

Ja najpierw tnę na 4 części, a potem każdą część na pół i jeszcze raz każdą część na pół.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Wyrównujemy nożem boki czyli ścinamy nadmiar odstającego ciasta i zdejmujemy szklankę.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Teraz każdą porcję chwytamy za koniec i przekręcamy dwa razy w lewo, a następną w prawo. Te dwie porcje łączymy ze sobą. I tak samo robimy z pozostałymi częściami ciasta.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Wierzch gwiazdy smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem.

Chwytamy za brzeg papieru i przeciągamy razem z ciastem na blachę.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180° przez 25-30min.

Wyjmujemy i studzimy.

Robimy lukier. Cukier puder przesypujemy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i wrzątek i od razu ucieramy, aż masa zrobi się klejąca, błyszcząca i jednolita.

Lukrem smarujemy wierzch ciasta.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Kroimy na porcje i podajemy do zjedzenia.

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Gwiazda z Dżemem i Nutellą

Smacznego !!!

środa, 01 czerwca 2016

Przepis na podobną zupę znalazłam w necie - podobna ponieważ zamiast soku z cytryny użyłam trawy cytrynowej, a zamiast przyprawy pieprz cayenne wolałam dodać świeżą chili. W oryginalnym przepisie był także kalafior, ja niestety nie miałam, ale i tak mi go nie brakowało. Zupa podobno pomaga spalić tłuszcz, jest syta i można ją jeść ile się chce.

Seler ma właściwości odchudzające i oczyszczające, po za tym posiada wiele witamin i zastępuje sól. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który nie wydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle).

Kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma zaledwie 40 kcal. Witaminy C tyle w niej, co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb ma jeszcze więcej). Komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. Podczas gotowania można poczuć obecność siarki, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Jednym słowem kapusta ma działanie oczyszczające, przeciwnowotworowe i wzmacniające.

Papryka chili ma także działanie wspomagające w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii.

Imbir usprawnia trawienie.

A do tego naprawdę smaczna......Polecam :)

 Zupa Spalająca Tłuszcz

Skład:

1 noga z kurczaka

6 gałązek selera naciowego

3 mniejsze marchewki

1 papryczka chili

1 puszka pomidorów pokrojonych

pół główki młodej kapusty

3 łyżki suszonej trawy cytrynowej

kawałek imbiru (ok. 3cm)

 

Przygotowanie:

Nogę z kurczaka myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą ok. 3l. Dorzucamy papryczkę chili, trawę cytrynową i obrany, pokrojony w plasterki imbir. Gotujemy wywar.

Seler myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

Marchew obieramy i kroimy w plastry.

Zupa Spalająca Tłuszcz

Kapustę siekamy.

Gdy mięso będzie już miękkie to je wyjmujemy (możemy zużyć do sałatki), a bulion przecedzamy przez sitko.

Bulion ponownie przelewamy do garnka i wstawiamy na palnik i teraz dodajemy seler, marchew, pomidory z puszki i kapustę. Gotujemy na małym ogniu przez 15min.

Zupa Spalająca Tłuszcz

Nalewamy na talerze i zjadamy.

Zupa Spalająca Tłuszcz

Zupa Spalająca Tłuszcz

Zupa Spalająca Tłuszcz

Smacznego !!!

11:53, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 31 maja 2016

 Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Skład:

4 łyżki majonezu Folwark

2 łyżki sosu Madziarów Folwark

1 łyżka sosu czosnkowego Folwark

spora garść posiekanego koperku

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przyprawiamy do smaku solą.

Podajemy jako dodatek do dań z grila, ale sos także idealny jest na kanapki.

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Jeśli Grill to Tylko z Sosami Folwark - Samymi lub Kompozycjami

Smacznego !!!

11:26, joannas1976 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 maja 2016

 

Sałatka Kuksu

Skład:

Ok. 500g wędzonego kurczaka (mogą to być udka lub pierś - jeżeli dajemy samą pierś to wagowo trochę mniej)

2 zupki chińskie Vifon – Kurczak Curry (czerwone)

1 duża czerwona cebula

1 brokuł

100g Feta

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

6 łyżek majonezu

 

 

Przygotowanie:

Zupki wyjmujemy z opakowania (przyprawy odkładamy), kruszymy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po 5 min odcedzamy, przekładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Sałatka Kuksu

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 8 min. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dzielimy na małe różyczki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Paprykę kroimy w małą kostkę.

Mięso z kurczaka kroimy w kostkę.

Do miski przekładamy cebulę, paprykę, pokruszoną fetę, kurczaka, brokuł i wystudzony makaron. Mieszamy.

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mieszamy z sałatką.

Schładzamy w lodówce.

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Sałatka Kuksu

Smacznego !!!

piątek, 27 maja 2016

Zupa Koperkowa z Klopsikami 

Skład:             

Klopsiki:

300g mięsa mielonego z piersi kurczaka

1 jajko

ok. ½ szklanki bułki tartej

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

Zupa:             

2 marchewki

2 pietruszki

mały por

pół selera

4 ziemniaki

200g śmietany 22%

3 łyżki maki + 150ml wody

sól, pieprz

przyprawa w płynie maggi

 

Przygotowanie:

Mięso zagniatamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.

W garnku zagotowujemy ok. 3l wody, dodajemy obrane, umyte i starte na dużych oczkach warzywa – oprócz pora. Por kroimy w pół krążki i także dorzucamy do gotującej się wody.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Koperek drobno siekamy.

Do warzyw wrzucamy ziemniaki i pulpety. Gotujemy ok. 15min. aż ziemniaki będą miękkie.

Mąkę rozrabiamy z woda i zaciągamy zupę. Dolewamy śmietanę. Garnek z zupą zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Na sam koniec dodajemy koperek. Mieszamy i możemy nalewać na talerze.

Zupa Koperkowa z Klopsikami

Zupa Koperkowa z Klopsikami

Zupa Koperkowa z Klopsikami

Smacznego !!!

11:25, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 maja 2016

 Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Skład:

2 długie kiełbasy

1 kg cukinii

700g pieczarek

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

3 łyżki ketchupu

1 łyżka czerwonej  pasty curry Skworcu

½ łyżeczki suszonej mięty Skworcu

szczypta cynamonu

szczypta tymianku

0,5 bulionu warzywnego

sól

olej do smażenia

starty żółty ser

 

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cukinię obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, a następnie dodajemy cebulę, gdy ta się zeszkli to zawartość patelni przekładamy do garnka. Następnie na patelni podsmażamy pieczarki, aż się lekko zrumienią i także dorzucamy do garnka. Dolewamy pokrojone pomidory z puszki.

Teraz całość zalewamy bulionem, solimy i dusimy ok. 10min. Dodajemy cukinię, pastę red curry i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok.15min, aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy ketchup, tymianek, cynamon i suszoną miętę.

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Potrawę przekładamy do małych naczyń do zapiekania lub do jednego większego. Posypujemy obficie serem. Zapiekamy ok.10min. w temp. 200 stopni.

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Smacznego !!!

piątek, 20 maja 2016

Rolada Caffe Late 

Skład:

Ciasto:

4 jajka

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczyptę ziaren wanilii (ew. cukier waniliowy)

szczypta soli

Krem:

250g serka mascarpone klik klik

1 łyżka śmietany 30%

5 łyżek cukru pudru

5 łyżek dobrej kawy rozpuszczalnej (ważne, aby kawa nie była kwaśna, tak jak niektóre to kawy bywają – ja użyłam Jacobs cronat gold)

Dodatkowo:

Bezy Śnieżynki Dan Cake

Ajerkoniak – przepis Tutaj

2 łyżki zaparzonej kawy

2 łyżki wódki

Papier do pieczenia, np. marki Stella

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem i ziarnami wanilii na biała masę.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Do utartych żółtek dodajemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Chwilę jeszcze ucieramy lub miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ). Na papier wylewamy ciasto, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.

Rolada Caffe Late

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 min. w temp. 180 stopni.

Przygotowujemy drugi arkusz papieru do pieczenia i lekko smarujemy go olejem,
od razu po upieczeniu ciasto przekładamy na przygotowany wcześniej papier. Zdejmujemy ten, na którym się piekło i zwijamy w roladę. Tak zwiniętą odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone miksujemy wraz z śmietaną i cukrem pudrem. Gdy masa będzie już ubita to dodajemy kawę i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zaparzamy mocną kawę (potrzebujemy tylko 2 łyżki naparu) i dolewamy wódkę.

Ciasto rozwijamy i za pomocą pędzelka rozprowadzamy poncz, a następnie rozsmarowujemy krem (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji wierzchu).

Rolada Caffe Late

Ponownie zwijamy w roladę i odłożonym kremem smarujemy wierzch rolady.

Na górze układamy bezy Dan Cake

Rolada Caffe Late

i polewamy ajerkoniakiem (mój jest własnej roboty i jest bardzo gęsty, więc ciężko mi było ładnie uformować linie – wiec są kleksy :))

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 34
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi