wtorek, 24 maja 2016

 Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Skład:

2 długie kiełbasy np: klik klik

1 kg cukinii

700g pieczarek

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów krojonych klik klik

3 łyżki ketchupu

1 łyżka czerwonej  pasty curry Skworcu

½ łyżeczki suszonej mięty Skworcu

szczypta cynamonu

szczypta tymianku

0,5 bulionu warzywnego

sól

olej do smażenia

starty żółty ser

 

Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w pół plasterki.

Cukinię obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni podsmażamy kiełbasę, a następnie dodajemy cebulę, gdy ta się zeszki to zawartość patelni przekładamy do garnka. Następnie na patelni podsmażamy pieczarki, aż się lekko zrumienią i także dorzucamy do garnka. Dolewamy pokrojone pomidory z puszki.

Teraz całość zalewamy bulionem, solimy i dusimy ok. 10min. Dodajemy cukinię, pastę red curry i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok.15min, aż cukinia zmięknie. Na koniec dodajemy ketchup, tymianek, cynamon i suszoną miętę.

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Potrawę przekładamy do małych naczyń do zapiekania lub do jednego większego. Posypujemy obficie serem. Zapiekamy ok.10min. w temp. 200 stopni.

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Zapiekane Curry z Kiełbasą

Smacznego !!!

piątek, 20 maja 2016

Rolada Caffe Late 

Skład:

Ciasto:

4 jajka

5 łyżek mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczyptę ziaren wanilii (ew. cukier waniliowy)

szczypta soli

Krem:

250g serka mascarpone klik klik

1 łyżka śmietany 30%

5 łyżek cukru pudru

5 łyżek dobrej kawy rozpuszczalnej (ważne, aby kawa nie była kwaśna, tak jak niektóre to kawy bywają – ja użyłam Jacobs cronat gold)

Dodatkowo:

Bezy Śnieżynki Dan Cake

Ajerkoniak – przepis Tutaj

2 łyżki zaparzonej kawy

2 łyżki wódki

Papier do pieczenia, np. marki Stella

 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem i ziarnami wanilii na biała masę.

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.

Do utartych żółtek dodajemy przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Chwilę jeszcze ucieramy lub miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ). Na papier wylewamy ciasto, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.

Rolada Caffe Late

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 min. w temp. 180 stopni.

Przygotowujemy drugi arkusz papieru do pieczenia i lekko smarujemy go olejem,
od razu po upieczeniu ciasto przekładamy na przygotowany wcześniej papier. Zdejmujemy ten, na którym się piekło i zwijamy w roladę. Tak zwiniętą odstawiamy do ostygnięcia.

Mascarpone miksujemy wraz z śmietaną i cukrem pudrem. Gdy masa będzie już ubita to dodajemy kawę i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zaparzamy mocną kawę (potrzebujemy tylko 2 łyżki naparu) i dolewamy wódkę.

Ciasto rozwijamy i za pomocą pędzelka rozprowadzamy poncz, a następnie rozsmarowujemy krem (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji wierzchu).

Rolada Caffe Late

Ponownie zwijamy w roladę i odłożonym kremem smarujemy wierzch rolady.

Na górze układamy bezy Dan Cake

Rolada Caffe Late

i polewamy ajerkoniakiem (mój jest własnej roboty i jest bardzo gęsty, więc ciężko mi było ładnie uformować linie – wiec są kleksy :))

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Rolada Caffe Late

Smacznego !!!

czwartek, 19 maja 2016

 Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Skład:

5 filetów śledziowych typu matias (np: klik klik)

1 papryka chili

3 ząbki czosnku

2 czerwone cebule

sól

sok z 1 cytryny

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Na patelni lekko szklimy czerwoną cebulę razem z chili. Dorzucamy czosnek i jeszcze kilka sekund dusimy. Delikatnie solimy i studzimy.

Matiasy kroimy w paseczki.

W słoiku układamy warstwami – cebulę z chili i czosnkiem, na to matiasy i tak na przemian.

Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy śledzie w słoiku.

Odstawiamy na kilka godzin aby smaki się przegryzły.

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Śledzik z Chilli i Czosnkiem

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 maja 2016

 Tartaletki z Brokułami

Skład na 6 szt.

Opakowanie gotowych tartaletek firmy Dan Cake

Nadzienie:

Pół małego brokuła

2 udka z wędzonego kurczaka

100g szynki konserwowej

200g śmietany 22%

100g sera żółtego

1 jajko

½ łyżeczki tymianku

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Dodatkowo:

Papier do pieczenia, np. marki Stella

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8min. Wyjmujemy i studzimy. Następnie dzielimy na różyczki.

Mięso z udek obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę także kroimy w kostkę

Tartaletki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Stella (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ).

Tartaletki z Brokułami

Do każdej tartaletki wkładamy trochę mięsa z kurczaka, trochę szynki, po dwie różyczki brokuła i trochę szczypiorku.

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz starym na drobnych oczkach serem. Gotową masą zalewamy farsz w tartaletkach.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 10-15min. w temp. 200stopni.

Wyjmujemy i zjadamy póki ciepłe.

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Tartaletki z Brokułami

Smacznego !!!

11:22, joannas1976 , Tarta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 maja 2016

 Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Skład:

Opakowanie ciasta francuskiego

400g gotowej masy makowej  klik klik

1 jajko

Lukier:

6 łyżek cukru pudru

½ łyżeczki soku z cytryny

ok.2 łyżki wrzątku

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładamy. Na jednej połowie rozkładamy masę makową.

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Rozdzielamy do oddzielnych miseczek żółtko i białko.

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Masę makową smarujemy roztrzepanym białkiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Przykrywamy druga połową ciasta

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Kroimy na paski

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Następnie każdy pasek skręcamy w spiralę

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Świderki smarujemy roztrzepanym żółtkiem

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25min w temp, 200stopni.

Wyjmujemy i studzimy.

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i wrzątkiem.

Ostudzone świderki polewamy lukrem. Odkładamy na chwilę, aż lukier zastygnie.

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Świderki z Ciasta Francuskiego z Makiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 16 maja 2016

Maślane słodkie bułeczki firmy Dan Cake i pikantny farsz to naprawdę pycha :)

Pamiętajmy aby farsz był nieco bardziej słony i dość pikantny, po przełożeniu do słodkich bułeczek i zapiekanych z mozzarellą to się zrównoważy.

A końcowy smak jest słodko – pikantny z meksykańską nutą burrito w super chrupiącej bułeczce z obłędnie ciągnącym serem. Idealne małe łódeczki na przekąskę do kielicha :) Do farszu możemy dodać jeszcze kukurydzę i czerwoną fasolę.

 Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Skład:

Opakowanie maślanych bułeczek Dan Cake

Farsz:

400g mięsa mielonego z szynki  klik klik

1 większa cebula

3 ząbki czosnku

1 papryka chili (razem z pestkami)

2 łyżeczki przyprawy do Burito „ Skworcu”

300ml rozdrobnionych pomidorów

sól morska, pieprz

Dodatkowo:

150g sera mozzarella

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na oleju, cały czas mieszamy aby zrobiły się malutkie grudki. Gdy się mięso zetnie (zrobi białe) to przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do burito.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Chili i czosnek także drobno siekamy.

Gdy mięso lekko się zrumieni to dorzucamy cebulę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli i dodajemy czosnek i chili. Mieszamy. Po ok. 30sek. dolewamy przetarte pomidory i dusimy ok. 5 min., ew. jeszcze doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Bułeczki maślane Dan Cake

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

nacinamy nożem z góry dookoła, a następnie wydrążamy środek. W środek wkładamy farsz.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Ser mozzarella trzemy na drobnych oczkach tarki.

Bułeczki przykrywamy obficie serem.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 10min w temp. 200-220stopni.

Wyjmujemy i podajemy póki ciepłe.

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Maślane Babeczki Nadziewane Bolognese

Smacznego !!!

piątek, 13 maja 2016

 Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Skład:

1 większy por

1 słoiczek selera konserwowanego

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

250g szynki konserwowej

5 jajek

400g majonezu

sól, pieprz

ok.100g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy „na twardo”. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę.

Por oczyszczamy, a następne kroimy w pół krążki.

Ananasa dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.

Seler konserwowy dokładnie odsączamy, odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.

Szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę.

Układamy warstwowo:

Zaczynamy od rozłożenia na dnie miski połowy pora. Lekko go solimy.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Teraz nakładamy seler.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Kukurydzę

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Szynkę konserwową

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Połowę majonezu

Na to ananas

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Jajka, które następnie posypujemy lekko solą i mocniej pieprzem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Teraz resztę pora

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Resztę majonezu

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Na wierzchu starty żółty ser.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Podajemy na stół.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Smacznego !!!

14:15, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 maja 2016

 Wieżyczki Łososiowe

Skład:

400g mięsa mielonego z łopatki  klik klik

1 jajko

1 cebula

3 ząbki czosnku

bułka tarta

1 czubata łyżeczka przyprawy do pizzy

2 łyżki ketchupu

sól, pieprz

Dodatkowo:

500g pieczarek

200g sera żółtego

2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana cebula, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ketchupem oraz z przyprawami. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki.

Pieczarki obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.         

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki, podsmażamy, aż się lekko zrumienią. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ser trzemy na drobnych oczkach tarki.

Kulki z mięsa rozpłaszczamy w dłoniach, a następnie podsmażamy z każdej strony.

Następnie kotlety układamy na blasze. Na każdy kotlet nakładamy sporo pieczarek i na pieczarki dajemy garść startego sera.

Wieżyczki Łososiowe

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Podajemy z puree ziemniaczanym, resztą podsmażonych pieczarek i ulubioną surówką.

kotlety mielone ala pizza

kotlety mielone ala pizza

kotlety mielone ala pizza

Smacznego !!!

10:46, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 maja 2016

 Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Skład:

Pół średniej kapusty pekińskiej

1 średnia marchew

pół pora

pół słoika papryki konserwowej (przepis Tutaj)

1½ łyżeczki soli

2 łyżki cukru

3-4 łyżki majonezu

biały pieprz mielony

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy, myjemy i drobno siekamy.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Por oczyszczamy i kroimy w pół krążki.

Paprykę (ja użyłam własnej roboty – konserwowa, zielona – przepis Tutaj) drobno kroimy.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Kapustę mieszamy z marchwią i porem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Odstawiamy na 5-10min.

Następnie dodajemy paprykę i majonez. Mieszamy i podajemy do obiadu.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 maja 2016

 Golonka po Bawarsku

Skład:

2 golonki – każda o wadze ok. 600-700g

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

8 kulek jałowca

pół papryki chili (może być suszona lub w zamian ziarna pieprzu)

2 marchewki

pół selera

1 pietruszka

2 łyżki soli

Marynata:

500ml piwa jasnego klik klik

2 cebule

4 ząbki czosnku

6 kulek jałowca

 

Przygotowanie:

Golonki oczyszczamy, skórę opalamy nad ogniem. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i dodajemy do golonek. Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe, chili i sól. Gotujemy przez 90min.

Golonki wyjmujemy i trochę studzimy, bulion możemy wykorzystać do zupy.

Cebulę kroimy w pióra.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Jałowiec rozgniatamy w moździerzu.

Golonkę układamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek i jałowiec. Zalewamy piwem. Gdy piwo nie przykryje nam golonek  to musimy je kilka razy obrócić w trakcie marynowania się, aby golonka dokładnie przeszła smakiem.

Golonka po Bawarsku

Miskę przykrywamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ) i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Golonka po Bawarsku

Na drugi dzień golonkę przekładamy do brytfanny, na golonkach układamy cebulę z marynaty i podlewamy połową marynaty.

Golonka po Bawarsku

Brytfannę wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 100min. w temp. 200stopni. W międzyczasie podlewamy resztą marynaty.

Wyjmujemy i możemy podać z świeżą bagietką, zasmażaną kapustą kiszoną, chrzanem lub musztardą i oczywiście z kuflem dobrego piwa :)

Golonka po Bawarsku

Golonka po Bawarsku

Smacznego !!!

16:02, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 maja 2016

 Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Skład:

14 Cannelloni  klik klik

500g mięsa mielonego

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

szczypta bazylii

2 łyżki ketchupu ostrego

sól, pieprz

Sos:

1 litr passaty pomidorowej klik klik

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego oregano

sól

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

Olej do smażenia

300g sera mozzarella

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na patelni, cały czas mieszamy, aż zrobią się małe „grudki”, gdy mięso się zetnie to dorzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zrumieni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy ketchup. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Rurki Cannelloni nadziewamy mięsem (najlepiej za pomocą małej łyżeczki).

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Przygotowujemy sos:

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor, następnie dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, chwilkę smażymy i dolewamy sos pomidorowy. Gdy sos zacznie „bulgotać” to przyprawiamy do smaku cukrem, solą, papryką ostrą i ziołami. Sos zdejmujemy z palnika.

Ser trzemy na tarce.

W naczyniu żaroodpornym układamy nadziane rurki, polewamy sosem i posypujemy mozzarellą.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

  • - Rurki muszą być całkowicie pokryte sosem, aby się ugotowały.
  • - Ja zrobiłam dwie warstwy tzn. rurki, sos i ser i znów rurki, sos i ser, ale proponuję układanie w szerszym naczyniu po jednej warstwie, ponieważ ułożone warstwowo źle się rozdziela.

Zapiekamy przez 45min. w temp. 200stopni.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Wyjmujemy i podajemy do spożycia.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

piątek, 06 maja 2016

 Smażona Kergulena z Frytkami

Skład:

Kergulena (miałam mrożone – do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra)

Sól, pieprz

Sok z cytryny

Jajko

Mąka

100g masła do smażenia

Dodatkowo:

Frytki

 

Przygotowanie:

Rybę lekko zamrożoną oczyszczam tzn. ścinam płetwy z grzbietu i brzucha. Następnie gdy się całkowicie odmrozi to je patroszę. Myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Przyprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Smażona Kergulena z Frytkami

Jajko roztrzepuję w miseczce, a do drugiej wsypuję mąkę.

Rybę maczam w jajku, a następnie obtaczam w mące.

Masło rozpuszczam na patelni. Kergulenę smażę na złoty kolor z każdej strony.

Podaję z frytkami i surówką  kiszonej kapusty.

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smacznego !!!

10:58, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 maja 2016

 Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Skład:

Opakowanie gotowych słonych mini babeczek Dan Cake (24szt)

200g serka twarogowego np.: Puszysty o smaku ziołowym

2 łyżki śmietany

Dodatki:

100g łososia wędzonego - Hurtownia Flądra

plasterki salami

kilka pomidorków koktajlowych

kilka plasterków ogórka świeżego

kilka oliwek

kilka cebulek marynowanych

2 gałązki szczypiorku

2 gałązki koperku

 

Przygotowanie:

Twarożek mieszamy ze śmietaną, a następnie przekładamy go do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Babeczki rozkładamy i do każdej wyciskamy trochę masy twarogowej.

Imprezowe Babeczki

Połowę babeczek dekorujemy kawałkiem łososia wędzonego, plasterkiem ogórka świeżego, cebulką marynowaną i koperkiem. Druga część babeczek dekorujemy plasterkiem salami, połową pomidorka koktajlowego, połówką oliwki oraz kawałkiem gałązki szczypiorku.

Babeczki układamy na półmisku i podajemy na stół.

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Smacznego !!!

11:27, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
niedziela, 01 maja 2016

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie 

Skład:

Owoce - użyłam truskawki, borówkę amerykańską i banan (może być gotowa mrożonka - klik klik )

Sos:

100g białej czekolady  klik klik

250ml śmietanki 30%

1-2 łyżki rumu

szczypta ziaren wanilii (z pół małej laski)

 

Przygotowanie:

Truskawki i borówkę myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na płasko w pojemniku, obok rozkładamy borówkę i pokrojonego w plastry banana. Pojemnik wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3h, aby owoce się zamroziły.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pamiętajmy, że rozpuszczanie białej czekolady odbywa się w niższej temp. niż czekolada mleczna tzn. czekoladę białą rozpuszczamy w temp. ok.  35°C).

Gdy czekolada się rozpuści to dolewamy śmietankę i mieszamy (w tym momencie czekolada ponownie może nam stwardnieć, ale trzymamy nadal w kąpieli wodnej i cały czas mieszamy). Dodajemy ziarna wanilii i łyżkę rumu. Mieszamy. Przelewamy do sosjerki (przed podaniem sos podgrzewamy np. w mikrofalówce)

Zamrożone owoce układamy w salaterce i polewamy gorącym sosem czekoladowym.

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie

Smacznego !!!

13:09, joannas1976 , Desery
Link Komentarze (1) »
piątek, 29 kwietnia 2016

 Wieżyczki Łososiowe

Skład:

200g wędzonego łososia w kawałku (do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra)

100g białego twarogu

2 płaskie łyżki śmietany 30%

szczypiorek

zielone i czarne oliwki

cebulki marynowane

szczypiorek

sól himalajska

pieprz

Dodatkowo:

Folia spożywcza

kieliszki do jajek (6-7szt)

 

Przygotowanie:

Twarożek blendujemy ze śmietaną na aksamitna masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

Łososia kroimy w cieniutkie plasterki.

Kieliszki do jajek wykładamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl, http://sklep.stella.com.pl/stella/pl/folie-kuchenne/17-folia-do-zywnosci-30-m-box.html?search_query=do+zyw&results=84 ).

Wieżyczki Łososiowe

Następnie układamy plasterki łososia, tak aby dół i ścianki były wylepione rybą i aby trochę wystawało poza kieliszek (będzie potrzebne na koniec do przykrycia).

Wieżyczki Łososiowe

Teraz w środek wkładamy twarożek i w masę wciskamy po jednej oliwce lub cebulkę marynowaną.

Wieżyczki Łososiowe

Przykrywamy wystającymi kawałkami łososia, a następnie folią. Naczynia wkładamy do lodówki na jakieś 2h.

Wieżyczki Łososiowe

Po tym czasie wieżyczki wyjmujemy z naczyń i tu ułatwieniem jest folia przez którą łatwiej jest nam wyjąć. Następnie folię zdejmujemy, a wieżyczki układamy na półmisku. Dekorujemy wg uznania.

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Smacznego !!!

12:28, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 kwietnia 2016

 Torcik Fererro Rocher

Skład:

Biszkopt:

5 jajek

6 łyżek cukru

2 czubate łyżki kakao

200g orzechów laskowych mielonych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mąki pszennej

Krem:

200g masła

200g gorzkiej czekolady

5 czubatych łyżek kremu Nutella  klik klik

4 wafelki orzechowe np: Grześki, Alpino

 

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, biała masę. Dodajemy resztę składników i chwilę miksujemy.

Tortownicę (tylko spód) o śr. 22cm (ja z braku użyłam 26cm) wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.

Do tortownicy wylewamy masę na biszkopt.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka czyli ok.30min. w temp. 180stopni.

Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwa placki.

Torcik Ferrero Rocher

Przygotowujemy krem:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkowicie rozpuści to odkładamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy nutellę, masło i miksujemy.

Wafelki drobno siekamy i także dodajemy do kremu i mieszamy łyżką lub mikserem.

Torcik Ferrero Rocher

Połowę kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu, następnie nakładamy drugi blat i teraz resztą kremu smarujemy wierzch i boki.

Odstawiamy do lodówki na ok.1-2 godziny, aby masa zastygła.

Torcik Ferrero Rocher

Następnie kroimy na porcje i podajemy do zjedzenia.

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Smacznego !!!

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

 Nototenia w Zalewie Octowej

Skład:

16 szt. mniejszych, mrożonych Nototenii - do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra

Marynata:

1 pomarańcza

3 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

Panierka:

1 jajko

6 łyżek mąki

6 łyżek ziaren sezamu

Zalewa octowa:

1l wody

200ml octu

4 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

3 duże cebule

Dodatkowo:

3 litrowe słoiki

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ryby jeszcze lekko zamrożone oczyszczam tzn. zaczynam od ścięcia nożem grzbietu z płetwą oraz płetwy z brzucha. Następnie oczyszczam z łusek. Myję i przekładam na ręcznik papierowy w celu osuszenia.

Gdy rybki są już suche to przekładam je do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól, pieprz oraz wyciskam sok z całej pomarańczy.

Nototenia w Zalewie Octowej

Mieszam, a następnie miskę zakrywam folią spożywczą. Odstawiam na noc do lodówki. Rano ryby jeszcze raz mieszam aby wszystkie dokładnie przeszły marynatą i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie w jednej miseczce roztrzepuję jajko, a w drugiej mieszam mąkę z ziarnami sezamu. Nototenię maczam w jajku, a następnie obtaczam w mące z sezamem.

Nototenia w Zalewie Octowej

Smażę na złoty kolor z każdej strony.

Nototenia w Zalewie Octowej

Przygotowuje marynatę: W garnku zagotowuję wodę z octem i przyprawami oraz pokrojoną w pióra cebulą. Zdejmuję z ognia i czekam, aż lekko ostygnie.

Ryby przekładam do wyparzonych jedno litrowych słoików, dodaje cebule z zalewy i zalewam ciepłym wywarem octowym (przyprawy z zalewy także rozkładam do słoików). Zamykam słoiki. Nototenia jest gotowa do spożycia już na drugi dzień.

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Smacznego !!!

13:19, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 kwietnia 2016

 Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Skład:

1 kurczak zagrodowy (ok.1,7kg)

2 główki czosnku

1 cytryna

200g pieczarek

2 czerwone cebule

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka ostrej papryki

 

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy wzdłuż piersi i go rozkładamy.

Cytrynę sparzamy i przekrawamy na pół, z jednej połówki wyciskamy sok.

Kurczaka (od wewnątrz i zewnątrz) skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, papryką oraz tymiankiem. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Po tym czasie kurczaka układamy na blasze.

Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki.

Całe główki czosnku przecinamy na pół.

Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki.

Drugą połówkę cytryny kroimy na cząstki (razem z skórką).

Czosnek, cebulę i cytrynę układamy obok i pod kurczakiem.

Spryskujemy całość delikatnie oliwą.

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 80min w temp. 180stopni.

Wyjmujemy i dorzucamy pieczarki. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 40min.

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Wyjmujemy i kroimy na porcje. Podajemy razem z upieczonym czosnkiem, cebulą i pieczarkami. Możemy dodać pieczone ziemniaczki lub frytki oraz surówkę Colesław.

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

12:26, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 kwietnia 2016

 Azjatycki Rosół z Kaczki

Skład:

Kaczka świeża o wadze ok.2kg klik klik

3 gwiazdki anyżu

2 laski cynamonu

kawałek świeżego imbiru (ok.6 cm)

1 papryka chili

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

sos sojowy

2 łyżeczki sosu ostrygowego

2 łyżeczki sosu rybnego

sok z 1 limonki

Dodatkowo:

Kapusta pekińska

Makaron Soba

Grzyby Shitake

Grzyby Mun

Szczypiorek

Papryka chili

Kilka plastrów limonki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Kaczkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy do dużego garnka (garnek o poj.6l). Zalewamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Cebule obieramy i w całości opalamy nad ogniem, aż cała zrobi się czarna. Następnie dorzucamy ją do zupy. Dokładamy także gwiazdki anyżu, laski cynamonu, całą paprykę chili, obrany czosnek, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 140min.

Gdy kaczka będzie już miękkie to ją wyjmujemy i obieramy mięso, które odkładamy jako dodatek do zupy.

Bulion przecedzamy przez sitko. Następnie doprawiamy do smaku sosem sojowym, sosem rybnym i sosem ostrygowym.

W międzyczasie gdy gotuje nam się bulion przygotowujemy dodatki:

Grzyby Shitake i Mun przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jakieś 2h. Po tym czasie grzyby (bez wody w której się moczyły) przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 30min. Odcedzamy i studzimy. Grzyby mun kroimy w paseczki. Shitake zostawiamy w całości.

Kapustę pekińską cienko siekamy. Szczypiorek i chili także siekamy.

Makaron soba gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

Do miseczki nakładamy trochę makaronu, kapustę pekińską, paseczki grzybów mun, całe grzyby shitake, obrane mięso z kaczki i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną papryką chili oraz szczypiorkiem.

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Smacznego !!!

środa, 20 kwietnia 2016

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Skład:

ok. 1,2 kg schabu bez kości

11 plasterków bekonu lub szynki parmeńskiej klik klik

11 plasterków sera żółtego

100g musztardy Dijon

150g śmietany 22%

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Schab dokładnie oczyszczamy z wszelkich włókien, błon itp. Myjemy i osuszamy ściereczką.

Następnie schab nacinamy na równe kotlety zostawiając ok. 0,5cm od spodu w całości u mnie wyszło 12 porcji. Uważajmy aby nie przeciąć schabu do końca, ma być taki wachlarz.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Schab dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

W nacięcia wkładamy po plastrze sera i bekonu.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Związujemy nicią kuchenną, aby nam się schab nie rozpadł

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Całość smarujemy musztardą Dijon.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Owijamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: (http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ) i odstawiamy na jakieś dwie godziny.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy śmietanę i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekamy przez ok. 70min. w temp. 200stopni. Następnie zdejmujemy przykrywkę i zapiekamy jeszcze ok. 15 min.

Wyjmujemy i zdejmujemy nić kuchenną. Dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i wytworzonym śmietanowo – wędzonym sosem oraz z ulubiona surówką.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Smacznego !!!

12:07, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33
| < Lipiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi