środa, 30 grudnia 2015

Po kliknięciu na zdjęcie lub opis zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem - zapraszam :

propozycje    propozycje

Śledzik Sylwestrowy                           Śledź po Kaszubsku

 propozycje    propozycje

 Roladki z Sałatką w Galarecie            Roladki z Szynki z Sosem Tatarskim

propozycje    propozycje

Roladki z Bakłażana z Fetą                Roladki z Farszem Pieczarkowym

propozycje    propozycje

Roladki z Tortilli z Łososiem                  Roladki Szpinakowo - Łososiowe

propozycje    propozycje

Roladki z Sosem Słodko-Kwaśnym         Rolada Serowa z Szynką

 propozycje    propozycje

Pstrąg a'la Tatar                                          Śledź na Sałatce        

propozycje     propozycje     

Sałatka Wiejska                                        Sałatka Imieninowa

propozycje     propozycje     

Sałatka Karnawałowa                               Sałatka Warstwowa Gyros 

propozycje    propozycje

Muszelki Nadziewane Bolognese        Tatar Wołowy

propozycje    propozycje

Kulki Mięsne w Occie                              Klopsiki w Pieczarkach

propozycje    propozycje

Pieczarki a'la Strogonow                             Sajgonki

propozycje     propozycje

Stripsy jak z KFC                                    Quesadilla z Kurczakiem

propozycje    propozycje

Lizaki z Kurczaka                                 Tartaletki z Szynką i Kurczakiem

propozycje     propozycje

Kanapeczki na Imprezę                      Faszerowane Pomidorki Koktajlowe

propozycje     propozycje

Przekąski z Łososia                               Utopenec

propozycje     propozycje

Jajka Faszerowane Pieczarkami             Jajka Osy

propozycje     propozycje

Jajka Pająki                                           Sałatka z Szynką Szwarcwaldzką

propozycje     propozycje

Sałatka Brokułowa z Kurczakiem             Sałatka z Zupek Chińskich

propozycje      propozycje

Sałatka Tabbouleh                                  Sałatka z Tortellini

propozycje      propozycje

Boeuf  Strogonow                                      Skrzydełka Teriyaki

propozycje     propozycje

Muffinki o Smaku Pizzy                          Ślimaczki z Ciasta Francuskiego

propozycje     propozycje

Roladki z Tortilli z Szynką                        Zupa Tajska

 

Smacznego !!!

15:29, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Skład:

20 większych pieczarek

200g szpinaku mrożonego

3-4 ząbki czosnku

3 łyżki śmietany 18%

ser koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy. Usuwamy nóżkę.

W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy pieczarki. Obgotowujemy ok.7 min.

Pieczarki wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Po kilku sekundach dodajemy odmrożony szpinak. Smażymy, tak długo, aż odparuje całkowicie woda. Teraz przyprawiamy obficie solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Mieszamy i chwilkę jeszcze smażymy.

Na blachę wykładamy pieczarki

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

faszerujemy szpinakiem

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

na wierzchu układamy grubsze kawałki sera korycińskiego.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 200°C przez ok. 30min.

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Wykładamy na półmisek

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

możemy polać ketchupem lub sosem czosnkowym i zjadamy :)

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Pieczarki Faszerowane Szpinakiem i Serem Korycińskim

Smacznego !!!

10:49, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 grudnia 2015

Śledzik Sylwestrowy

Skład:

opakowanie filetów matias

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 czerwona cebula

1 białą cebula

1 cytryna

ok.150 ml oleju słonecznikowego

pieprz świeżo zmielony

 

Przygotowanie:

Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Cebule obieramy i także kroimy w kostkę.

Filety kroimy w paseczki.

Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z olejem słonecznikowym.

W słoiku układamy na przemian paprykę, cebulę i pokrojone matiasy.

Śledzik Sylwestrowy

Śledzik Sylwestrowy

każdą warstwę śledzi delikatnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem

Śledzik Sylwestrowy

Śledzik Sylwestrowy

zalewamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny

Śledzik Sylwestrowy

Śledzik Sylwestrowy

Zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na 3 dni, aż papryka i cebula skruszeją, a smaki się "przegryzą"

Śledzik Sylwestrowy

Wyjmujemy na półmisek i podajemy

Śledzik Sylwestrowy

Sałatka może stać ok.10 dni.

Śledzik Sylwestrowy

Smacznego !!!

15:30, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
środa, 23 grudnia 2015

Karkówka Peklowana i Pieczona

Skład:

2 kg karkówki bez kości  klik klik

Do Peklowania:

¾ szklanki cukru

6 łyżek soli

4 łyżeczki soli peklowej

Dodatkowo:

6 łyżek czosnku niedźwiedziego

opakowanie (22g) papryki wędzonej słodkiej

trochę oleju

nić kuchenna kilo

folia aluminiowa

folia spożywcza

 

Przygotowanie:

Karkówkę dokładnie myjemy, oczyszczamy z błon itp. Osuszamy starannie ręcznikiem kuchennym.

Mięso obsypujemy (z wszystkich stron) cukrem i wstawiamy do miski (ja wstawiłam do keksówki)

Karkówka Peklowana i Pieczona

przykrywamy folią i odstawiamy na 36h do lodówki

Karkówka Peklowana i Pieczona

Po tym czasie mięso dokładnie opłukujemy z cukru i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie obsypujemy karkówkę zmieszanymi solami. Przekładamy do miski, zakrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kolejne 36godzin (u mnie leżała w soli 48h).

Teraz mięso myjemy z soli i osuszamy.

Obwiązujemy nicią kuchenną

Karkówka Peklowana i Pieczona

Posypujemy obficie papryką wędzoną

Karkówka Peklowana i Pieczona

lekko spryskujemy oliwą (aby przyprawy się przykleiły) i obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim.

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówkę przekładamy na półmisek (niczym nie przykrywamy) i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki aby obsychała.

Po tym czasie karkówkę układamy na folii aluminiowej

Karkówka Peklowana i Pieczona

możemy dodać pod mięso i na wierzchu pokrojony czosnek. Owijamy folią

Karkówka Peklowana i Pieczona

Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 120°C przez 150min.

Wyjmujemy i studzimy. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Na następny dzień zdejmujemy nić kuchenną.

Mięso kroimy w plasterki - pychotka :)

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówka Peklowana i Pieczona

Karkówka Peklowana i Pieczona

Smacznego !!!

wtorek, 22 grudnia 2015

Worek świętego Mikołaja

Co – poza słodkościami – powinno znaleźć się w worku Świętego Mikołaja? Razem z garścią orzechów zaczerpnij garść inspiracji.

https://www.westwing.pl/dekoracje-swiateczne/

Zapraszam :)

22:42, joannas1976
Link Dodaj komentarz »

Skrzydełka Teriyaki

Skład:

ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka

5 łyżek sosu teriyaki

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczki mielonego imbiru

garść ziaren sezamu

¾ łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy końcówki (lotki) i przecinamy na pół. Skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę, sól, imbir i polewamy sosem teriyaki. Mieszamy i odstawiamy (najlepiej na noc) do lodówki.

Skrzydełka układamy na blasze, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez 90min w temp. 190°C.

Skrzydełka Teriyaki

Skrzydełka Teriyaki

Skrzydełka Teriyaki

Skrzydełka Teriyaki

Skrzydełka Teriyaki

Smacznego !!!

środa, 16 grudnia 2015

Śledzik Gajowego

Skład:

4 większe filety śledziowe typu matias lub marynowane, wiejskie -  takie  klik klik  lub klik klik

40g suszonych podgrzybków " Leśne Skarby"

2 średnie cebule

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki ketchupu

ok. 100ml oleju słonecznikowego

sól, pieprz

papryka ostra

szczypta oregano

 

Przygotowanie:

Grzyby suszone namaczamy w wodzie przez ok. 1godz. Następnie odcedzamy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Wyjmujemy i kroimy w kostkę lub paseczki.

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i jeszcze raz na pół wzdłuż. Następnie kroimy - wyjdą nam takie ćwierć krążki :)

Cebulę i grzyby wrzucamy na patelnię z olejem i smażymy, gdy cebulka się zeszkli to zmniejszamy ogień. Dodajemy koncentrat, ketchup i przyprawiamy. Chwilę dusimy. Studzimy.

W słoiku na przemian układamy cebulę z grzybami

Śledzik Gajowego

i pokrojone w paseczki śledzie

Śledzik Gajowego

i tak, aż do wyczerpania produktów

Śledzik Gajowego

Odstawiamy na noc do lodówki

Śledzik Gajowego

Śledzik Gajowego

Śledzik Gajowego

Śledzik Gajowego

Śledzik Gajowego

Śledzik Gajowego

Śledzik Gajowego

Smacznego !!!

09:45, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (3) »
piątek, 11 grudnia 2015

Wiem, wiem sezon paprykowy już za nami.....ale musiałam odczekać i spróbować za nim wystawię przepis na blog :)

Papryka jest rewelacyjna, super smakuje jako farsz do jajek, wędlin czy też na kanapki.

Nie bójcie się tego, że nie wymaga pasteryzacji (też się obawiałam, a na razie stoi już 3 miesiąc i nic się z nią nie dzieje).

Polecam :)

Papryka po Chorwacku

Skład:

ok. 12 dużych, mięsistych papryk (dałam czerwoną, zieloną i żółtą)

150ml octu 10%

150ml wody

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

8-10 ziarenek pieprzu

6 liści laurowych

300g musztardy (użyłam Bawarskiej)

150ml oleju

 

Przygotowanie:

Papryki przecinamy, usuwamy gniazda nasienne i myjemy. Następnie kroimy w paseczki.

Do garnka wlewamy ocet, wodę i dosypujemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Mieszamy i dorzucamy paprykę (nie martwmy się, że zalewy jest tak mało - papryka podczas gotowania puści sok)

Papryka po Chorwacku

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5min.

Papryka po Chorwacku

Papryka po Chorwacku

Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy)

Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki.

Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy.

Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Nie trzeba pasteryzować !!!

Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.

Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp.

Z tej porcji wyszły mi 4 słoiki po ok. 330ml.

Papryka po Chorwacku

Papryka po Chorwacku

Papryka po Chorwacku

Papryka po Chorwacku

Smacznego !!!

12:46, joannas1976 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 grudnia 2015

leśne skarby

Właśnie otrzymałam paczkę z grzybkami suszonymi  z firmy P.H.Z Kasol - Leśne Skarby:)

Firma ta mieści się w Białymstoku i posiada bogate doświadczenie, ponieważ jest już na rynku od prawie 25 lat.

Grzyby są pachnące, aromatyczne, nie pokruszone i co najważniejsze czyste. Opakowanie estetycznie i szczelne. Zachęcam do zakupu :)

Firma ta w sprzedaży posiada także grzybki marynowane i inne przetwory z darów lasu  :)

Grzyby suszone i inne przetwory na stronie www.lesneskarby.pl

leśne skarby

leśne skarby

leśne skarby

Smacznego !!!

11:38, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 grudnia 2015

Zapiekanka Korycińska

Skład:

500g mięsa mielonego z szynki

300g pieczarek

2 cebule

4 ząbki czosnku

puszka pomidorów bez skóry

2 woreczki ryżu

ok.400g sera Korycińskiego z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem z firmy Zarzeccy

5 łyżek ostrego ketchupu

sól, pieprz

1 płaska łyżeczka oregano

1 płaska łyżeczka suszonej bazylii

2-3 łyżki masła do smażenia

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok. 10min. Następnie odcedzamy. Garnek z ryżem owijamy w koc i odstawiamy.

W  międzyczasie cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.

Mięso smażymy na maśle, aż się lekko zrumieni - cały czas je mieszamy, aby zrobiły się małe grudki. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylia i oregano. Następnie wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli to dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek

Zapiekanka Korycińska

i po chwili pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje woda puszczona z pieczarek i lekko się zrumienią.

Teraz dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i chwilkę dusimy.

Przyprawiamy jeszcze do smaku i dodajemy ketchup. Mieszamy.

Ryż przekładamy do miski i dodajemy mięso z pieczarkami i pomidorami. Mieszamy.

Połowę dania nakładamy do naczynia żaroodpornego.

Ser Koryciński kroimy w plasterki i nakładamy na mięso

Zapiekanka Korycińska

na ser nakładamy resztę mięsa

Zapiekanka Korycińska

i równamy wierzch na który układamy plastry sera.

Zapiekanka Korycińska

Zapiekanka Korycińska

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40min. w temp. 180°C.

Wyjmujemy i kroimy na porcje

Zapiekanka Korycińska

Zapiekanka Korycińska

Zjadamy póki ciepła :)

Zapiekanka Korycińska

Zapiekanka Korycińska

Zapiekanka Korycińska

Zapiekanka Korycińska

Smacznego !!!

czwartek, 03 grudnia 2015

Tylko 3 składniki... i mamy pyszne, błyskawiczne przekąski na imprezę :)

Rewelacyjny ser Koryciński "Swojski" z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem, do tego kiełbasa najlepszej jakości i pyszne, słodziutkie pomidorki - nic dodać nic ująć :)

Koreczki z Sera Korocińskiego

Skład:

ser Koryciński "Swojski"  z suszonym pomidorem, bazylią i czosnkiem

1 pieczona, chuda kiełbasa

kilka pomidorków koktajlowych

Dodatkowo:

wykałaczki

 

Przygotowanie:

Ser kroimy w grubsza kostkę.

Kiełbasę kroimy w plastry.

Pomidorki przekrawamy na pół.

Na wykałaczkę nadziewamy pół pomidorka, ser i kiełbasę.

Układamy na półmisku :)

Koreczki z Sera Korocińskiego

Koreczki z Sera Korocińskiego

Koreczki z Sera Korocińskiego

Koreczki z Sera Korocińskiego

Smacznego !!!

poniedziałek, 30 listopada 2015

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Skład:

5 nóżek z kurczaka (mogą być ćwiartki - klik klik)

500g pieczarek  klik klik

2 cebule

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

papryka ostra i słodka

pęczek koperku

3 łyżki mąki + woda

1 litr bulionu drobiowego

olej do smażenia

150g śmietany 18%

 

Przygotowanie:

Z nóżek kurczaka zdejmujemy skórę oraz pozbywamy się kości. Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą oraz paprykami. Odstawiamy na ok. 2h do lodówki.

Następnie podsmażamy mięso ze wszystkich stron.

Usmażone mięso przekładamy do garnka (tłuszcz na patelni zostawiamy)

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plasterki.

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Pieczarki kroimy w plasterki

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni i tłuszczu na którym smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebulę na złoty kolor i na koniec dodajemy czosnek

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

a następnie dorzucamy pieczarki i smażymy tak długo, aż pieczarki odparują z wody i lekko się zrumienią. Wszystko dorzucamy do garnka z mięsem.

Zalewamy bulionem i dusimy przez ok. 20min. na małym ogniu (możemy jeszcze dolać trochę wody, gdy mięso nie jest przykryte bulionem)

Następnie mąkę rozrabiamy z wodą i zaciągamy gulasz. Dodajemy śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy posiekany koperek.

Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Gulasz Drobiowy z Pieczarkami

Smacznego !!!

11:36, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 listopada 2015

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

Właśnie otrzymałam paczkę z serem Korycińskim z firmy „Zarzeccy”.
Jestem pod ogromnym wrażeniem smaku, konsystencji i jakości.
Ser jest niesamowicie smaczny, delikatny, idealnie się kroi w cieniutkie plasterki (nie kruszy się), posiada dużo dodatków, które świetnie współgrają z serem, przez co podnosi jeszcze bardziej walory smakowe tego sera.

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php
Ser Koryciński to produkt regionalny wytwarzany w podlaskiej gminie Korocin.
Ser ten jest produkowany w sposób tradycyjny z naturalnych składników – pyyyyszności i samo zdrowie bez zbędnych konserwantów, polepszaczy i barwników :)
Jest to ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.
Do wyboru mamy 3 rodzaje sera, w zależności od okresu leżakowania i z różnymi naturalnymi dodatkami takimi jak np.: suszone zioła i owoce, czosnek, orzechy lub oliwki.

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz logo Ser Koryciński „Swojski”.
Ser Koryciński „Swojski” z firmy Zarzeccy posiada Świadectwo Jakości wydane przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz logo Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Ser ten można kupić na stronie http://www.ser-korycinski.pl/index.php - Gorąco polecam :)

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

http://www.ser-korycinski.pl/ser.php

Smacznego :)

17:47, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 listopada 2015

Pieczarki ze Szpinakiem

Skład:

1 kg pieczarek klik klik

250g mrożonego szpinaku (użyłam takiego - klik klik)

2 większe cebule

4 ząbki czosnku

garść startego żółtego sera

200g śmietany 18%

sól, pieprz

100g masła

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze słupki.

Szpinak odmrażamy.

Cebulę kroimy w grubszą kostkę.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do głębokiego garnka (najlepiej z ceramicznym dnem) wrzucamy masło i je rozpuszczamy. Wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli to dodajemy połowę czosnku. Chwilkę smażymy, a następnie dorzucamy pieczarki. Dusimy pod przykryciem (przykrywka z wentylatorkiem) dopóki pieczarki odparują z wody, a następnie się lekko zrumienią. Dokładamy połowę śmietany i mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy lekko czosnek i wrzucamy na niego szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy tak długo, aż szpinak całkowicie odparuje z wody. Teraz dodajemy resztę śmietany, mieszamy i przekładamy do pieczarek.

Całość dokładnie ze sobą łączymy i na koniec wrzucamy starty, żółty ser. Mieszamy

Podajemy z bagietką, ziemniaczkami pieczonymi, jako dodatek do obiadu lub farsz do potraw.

Pyszności :)

Pieczarki ze Szpinakiem

Pieczarki ze Szpinakiem

Pieczarki ze Szpinakiem

Pieczarki ze Szpinakiem

Smacznego !!!

09:35, joannas1976 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 listopada 2015

IMG_6774

Patelnie włoskiej firmy wykonane są z kutego, wielowarstwowego aluminium wysokiej jakości, a powłoka jest granitowa z kategorii non-stic, co oznacza, że potrawy nie przywierają do patelni. Do tego nie dość, że pięknie się prezentują to jeszcze są bardzo lekkie, co jest dużą zaletą np.:, gdy musimy ją podnieść z potrawą, aby przełożyć potrawę (możemy tu porównać sobie patelnie ceramiczne, które są strasznie ciężkie i same już ich podnoszenie sprawia, że nadwerężamy nadgarstki).
Smażyć można bez tłuszczu, a potrawy są równomiernie i idealnie usmażone.
Patelnie te także charakteryzuje łatwość czyszczenia. Jest odporana na zarysowania i inne uszkodzenia, a także można je myć w zmywarce.
Uchwyty patelni nie nagrzewają się, są idealnie wyprofilowane oraz mają wskaźnik temperatury, co oznacza, że wiemy, kiedy patelnia jest już nagrzana i gotowa, aby na niej smażyć, a także, kiedy ostygnie i można ją już umyć.


Cząsteczki mineralne zawarte w powłokach Ballarini Granitium gwarantują:
· Długą żywotność patelni
· Nieprzywierającą powierzchnię, odporną na zarysowania i uszkodzenia
· Odporność na niszczące działanie zmywarki
· Łatwość czyszczenia powierzchni patelni po użyciu
· Bezpieczeństwo dla zdrowia i środowiska – patelnia granitowa nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.


W skrócie najlepsza patelnia, jaką do tej pory miałam, lekka, piękna, łatwa do czyszczenia i zdrowego gotowania bez tłuszczu.
Solidna, wysokiej jakości w włoskim stylu!!! GORĄCO POLECAM :)
http://ballarini.pl/patelnie-granitowe/patelnia-granitowa-plytka-ballarini-lucca#/29-rozmiar-24_cm


Więcej informacji oraz zakupu można dokonać na stronie http://ballarini.pl/

http://ballarini.pl/

15:40, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 listopada 2015

Kurczak Ole lub inaczej kurczak po hiszpańsku.

Kurczak jest rewelacyjny w smaku, mięciutki, rozpływający się w ustach, a sos który wytworzy się podczas pieczenia jest wręcz zniewalający......

Danie te jest lekko pikantne, poprzez natarcie kurczaka pieprzem cayenne. Jeżeli nie lubimy ostrych dań to możemy zmniejszyć ilość cayenne.

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Skład:

4 nogi z kurczaka

1 puszka pomidorów

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

2 większe cebule

3-4 ząbki czosnku

spora garść czarnych oliwek

1 pomarańcz

1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżka koncentratu pomidorowego

¾ łyżeczki suszonej bazylii

¾ łyżeczki suszonego oregano

ew. 1 łyżka ostrego ketchupu

olej do smażenia

sól

 

Przygotowanie:

Kurczaka obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na dwie części. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Skrapiamy odrobiną oliwy i odstawiamy na ok.2 godz. do lodówki.

Kurczak Ole

Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki.

Czosnek drobniutko siekamy.

Paprykę kroimy w paseczki.

Oliwki przecinamy na pół.

Pomarańcz razem ze skórką kroimy w ósemki.

Kurczaka podsmażamy z każdej strony na złoty kolor

Polecam patelnie granitowe Ballarini - klik klik

Kurczak Ole

Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Kurczak Ole

Na świeżym oleju lub tłuszczu którym smażył się kurczak podsmażamy cebulę

Kurczak Ole

gdy się zrumieni to dorzucamy czosnek. Chwile smażymy i dokładamy paprykę

Kurczak Ole

Mieszamy i po chwili dorzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą (pomidory możemy drobno pokroić) oraz oliwki

Kurczak Ole

Dodajemy koncentrat i ew. ketchup.

Przyprawiamy solą oraz ziołami

Całość dusimy ok.7 min.

Następnie zalewamy kurczaka

Kurczak Ole

Na koniec dodajemy ósemki pomarańczy

Kurczak Ole

Nakładamy przykrywkę i wkładamy do piekarnika.

Zapiekamy ok. 80-90min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i nakładamy na talerze. Polewamy wytworzonym podczas pieczenia, pysznym sosem.

Podajemy z dzikim ryżem lub ziemniakami.

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Kurczak Ole

Smacznego !!!

12:00, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 17 listopada 2015

Surówka z Czerwonej Kapusty o Smaku Kebab

Skład:

1 kg czerwonej kapusty

6 większych ogórków konserwowych

1 średnia cebula

1 łyżeczka przyprawy kebab "Skworcu"

sól, pieprz

majonez

3 łyżki mleka

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Kapustę bardzo drobno siekamy.

Ogórka trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebule drobniutko siekamy.

Składniki mieszamy ze sobą. Posypujemy solą, pieprzem, przyprawą kebab oraz cukrem. Mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy

Surówka z Czerwonej Kapusty o Smaku Kebab

i dodajemy mleko i majonez. Mieszamy i odstawiamy na ok. godzinkę do lodówki, aby smaki się "przegryzły".

Surówka z Czerwonej Kapusty o Smaku Kebab

Surówka z Czerwonej Kapusty o Smaku Kebab

Surówka z Czerwonej Kapusty o Smaku Kebab

Smacznego !!!

15:49, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (3) »
sobota, 14 listopada 2015

Gulasz z Grzybami i Kaszą Gryczaną

Skład:

1kg szynki (polecam - klik klik)

50g suszonych grzybów

2 większe cebule

4 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny "Skworcu"

sól, pieprz

3 łyżki mąki + ok.150ml wody

olej

Dodatkowo:

Kasza gryczana

sól

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy błony, ew. tłuszcz. Kroimy w kostkę ok.3x3cm. Mięso przekładamy do miski, solimy i posypujemy przyprawą do wieprzowiny, pieprzem oraz papryką ostrą. Polewamy olejem (ok.2łyżki) i dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi, tak jakbyśmy wyrabiały mięso mielone. Odstawiamy na ok.1-2godz. do lodówki.

Grzybki suszone namaczamy w wodzie (ok.2godz.). Następnie odcedzamy i kroimy w kostkę lub cienkie paseczki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Mięso podsmażamy na złoty kolor.

Gulasz z Grzybami i Kaszą Gryczaną

Następnie dorzucamy cebulę i chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.

Zalewamy wodą (ok.2,5l). Dokładamy grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.

Gotujemy na małym ogniu ok. 90min. (najlepiej wyjąć kawałek mięsa i spróbować czy już jest miękkie).

Przyprawiamy solą i zaciągamy mąką rozrobioną z wodą. Dusimy i mieszamy jeszcze ok.5min.

Kaszę wsypujemy do gotującej i osolonej wody. Gdy woda ponownie się zagotuje to zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok.10-15min. Następnie odlewamy wodę, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy np: pod kołdrę na ok.30min - tak przyrządzona kasza jest miękka, sypka i lekka.

Kaszę wykładamy na talerz i polewamy gulaszem. Ja podałam jeszcze ugotowany kalafior, który także polałam sosem - pychotka :)

Gulasz z Grzybami i Kaszą Gryczaną

Gulasz z Grzybami i Kaszą Gryczaną

Gulasz z Grzybami i Kaszą Gryczaną

Smacznego !!!

14:58, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (2) »
czwartek, 12 listopada 2015
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 29
| < Luty 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi