piątek, 22 kwietnia 2016

 Azjatycki Rosół z Kaczki

Skład:

Kaczka świeża o wadze ok.2kg klik klik

3 gwiazdki anyżu

2 laski cynamonu

kawałek świeżego imbiru (ok.6 cm)

1 papryka chili

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

sos sojowy

2 łyżeczki sosu ostrygowego

2 łyżeczki sosu rybnego

sok z 1 limonki

Dodatkowo:

Kapusta pekińska

Makaron Soba

Grzyby Shitake

Grzyby Mun

Szczypiorek

Papryka chili

Kilka plastrów limonki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Kaczkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy do dużego garnka (garnek o poj.6l). Zalewamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Cebule obieramy i w całości opalamy nad ogniem, aż cała zrobi się czarna. Następnie dorzucamy ją do zupy. Dokładamy także gwiazdki anyżu, laski cynamonu, całą paprykę chili, obrany czosnek, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 140min.

Gdy kaczka będzie już miękkie to ją wyjmujemy i obieramy mięso, które odkładamy jako dodatek do zupy.

Bulion przecedzamy przez sitko. Następnie doprawiamy do smaku sosem sojowym, sosem rybnym i sosem ostrygowym.

W międzyczasie gdy gotuje nam się bulion przygotowujemy dodatki:

Grzyby Shitake i Mun przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jakieś 2h. Po tym czasie grzyby (bez wody w której się moczyły) przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 30min. Odcedzamy i studzimy. Grzyby mun kroimy w paseczki. Shitake zostawiamy w całości.

Kapustę pekińską cienko siekamy. Szczypiorek i chili także siekamy.

Makaron soba gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

Do miseczki nakładamy trochę makaronu, kapustę pekińską, paseczki grzybów mun, całe grzyby shitake, obrane mięso z kaczki i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną papryką chili oraz szczypiorkiem.

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Smacznego !!!

środa, 20 kwietnia 2016

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Skład:

ok. 1,2 kg schabu bez kości

11 plasterków bekonu lub szynki parmeńskiej klik klik

11 plasterków sera żółtego

100g musztardy Dijon

150g śmietany 22%

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Schab dokładnie oczyszczamy z wszelkich włókien, błon itp. Myjemy i osuszamy ściereczką.

Następnie schab nacinamy na równe kotlety zostawiając ok. 0,5cm od spodu w całości u mnie wyszło 12 porcji. Uważajmy aby nie przeciąć schabu do końca, ma być taki wachlarz.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Schab dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

W nacięcia wkładamy po plastrze sera i bekonu.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Związujemy nicią kuchenną, aby nam się schab nie rozpadł

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Całość smarujemy musztardą Dijon.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Owijamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: (http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ) i odstawiamy na jakieś dwie godziny.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy śmietanę i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekamy przez ok. 70min. w temp. 200stopni. Następnie zdejmujemy przykrywkę i zapiekamy jeszcze ok. 15 min.

Wyjmujemy i zdejmujemy nić kuchenną. Dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i wytworzonym śmietanowo – wędzonym sosem oraz z ulubiona surówką.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Smacznego !!!

12:07, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Skład:

Ok. 400g świeżego łososia

300g mrożonego szpinaku

100g sera ricotta klik klik

1 op. ciasta francuskiego

1 żółtko

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka złocista

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Szpinak odmrażamy. Podsmażamy na patelni, aż całkowicie odparuje woda. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser ricotta. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.

Łososia dokładnie oczyszczamy z ości oraz zdejmujemy skórę. Myjemy i osuszamy ściereczką. Dzielimy na dwie porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem.

Po świeżego łososia i inne ryby zapraszam do sklepu stacjonarnego lub internetowego Flądra  - dostawa ryb prosto do domu :)

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Płat ciasta francuskiego rozkładamy i przecinamy na pół.

Na każdej połowie na środku rozkładamy szpinak z ricottą.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Na szpinak układamy porcje łososia.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Ciasto francuskie po bokach przecinamy pod skosem w paski.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Następnie splatamy ciasto na łososia.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Żółtko roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta francuskiego.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka.

Przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok.40min w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i od razu podajemy do zjedzenia np: z surówką z kiszonej kapusty i frytkami lub łódeczkami ziemniaczanymi (przepis Tutaj).

 Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Smacznego !!!

sobota, 16 kwietnia 2016

flądra

Jeżeli chcecie zakupić świeżą rybkę, mrożoną, wędzoną, owoce morza lub inne to zapraszam do hurtowni "Flądra", która mieści się w Toruniu.

Ryby te możecie zamówić przez internet lub telefonicznie. Hurtownia także wysyła paczki z rybami za granicę :)

Ja jednego dnia zamówiłam i na drugi dzień już kurier zapukał z dostawą do mych drzwi. Ryby zamrożone były zamrożone, ryba świeża bardzo świeżutka, a wszystko to idealnie zapakowane w pojemniku z styropianu z workami z lodem.

flądra

flądra

łosoś wędzony wspaniały :)

flądra

Po otworzeniu opakowania nawet kostki lodu nie były ani troszeczkę rozmrożone.

flądra

Ryby możecie zamówić na stronie www.sklep.fladra.pl

oraz zapraszam na stronę Facebooka  https://www.facebook.com/Hurtownia-Ryb-Fl%C4%85dra-113820888768563/?fref=ts

Serdecznie Zapraszam !!!

 

 

 

 

20:12, joannas1976
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 kwietnia 2016

Zupa Kalafiorowo - Brokułowa 

Skład:

2 udka z kurczaka

1 marchew

kawałek selera

1 korzeń pietruszki

pół opakowania mieszanki Trio (o taka - klik klik)

4 ziemniaki

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

200g śmietany 22%

2 łyżki mąki + 150ml wody

sól, pieprz

przyprawa w płynie Maggi

koperek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Udka oczyszczamy i myjemy.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy.

W garnku umieszczamy mięso, marchew, seler i korzeń pietruszki. Zalewamy wodą ok.3,5l.

Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 60 min. Teraz solimy i gotujemy jeszcze ok. 20min.

Wyjmujemy mięso i jarzyny. Mięso obieramy i odstawiamy (mięso na koniec dodajemy do zupy, a jarzyny jeżeli nie chcemy w zupie to możemy wykorzystać np.: do sałatki).

Bulion przecedzamy przez sitko.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę.

Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki oraz mieszankę Trio. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20min.

Mąkę mieszamy z wodą. Zaciągamy zupę. Następnie dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Dodajemy wcześniej odłożone mięso i jarzyny.

Nalewamy na talerze i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Zupa Kalafiorowo - Brokułowa

Zupa Kalafiorowo - Brokułowa

Smacznego !!!

10:14, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 kwietnia 2016

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Skład:

2 filety z Kurczaka

400g mrożonego szpinaku

1 marchewka

1 cebula

4 ząbki czosnku

250g śmietany 18%

200ml bulionu drobiowego

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka

3-4 łyżki masła

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Odrywamy polędwiczkę, a resztę fileta kroimy wzdłuż na 3 grubsze paski - wielkości polędwiczki.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakieś 60min. do lodówki.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

W międzyczasie odmrażamy szpinak.....

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Marchew obieramy i kroimy na plasterki.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulkę, gdy się zeszkli to dodajemy czosnek, a po chwili wrzucamy marchew. Chwilkę smażymy.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Teraz dodajemy szpinak. Smażymy tak długo, aż odparuje woda.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Dodajemy śmietanę, a następnie bulion. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusimy ok. 10 min., aby marchewka nam lekko zmiękła.

Następnie zawartość patelni wylewamy na kurczaka

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Na naczynie nakładamy przykrywkę i wstawiamy do piekarnika.

Zapiekamy w temp. 180°C przez ok.20min.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Smacznego!!!

10:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 kwietnia 2016

Szamotowy kamień do pieczenia pizzy z włoskiej firmy Trabo!

trabo

Już kiedyś zakupiłam podobny kamień szamotowy, ale szybko go sprzedałam – był ciężki, chropowaty, brzydki.

Ten kamień jest pięknie wykończony, pięknie się prezentuje na stojaku – wygląda jak talerz z zastawy, więc spokojnie można go postawić na stole przy gościach, a do tego jeszcze gorący na którym goście bezpośrednio mogą sobie podpiekać plasterki warzyw czy mięsa to już rewelacja.

Pizza pieczona na tym kamieniu jest perfekcyjnie upieczona, chrupka i zdrowa. Smakuje jak w prawdziwych pizzeriach

Kamień ten może być wykorzystany do pieczenia w piecu, piekarniku, grillu czy też w mikrofali, ale nie może być używany bezpośrednio na ogniu. Ja ten kamień umieściłam na blasze do pizzy, ustawiłam na stojaku, a pod spód podstawiłam podpalone podgrzewacze i w ten sposób kamień nie był bezpośrednio na ogniu i trzymał gorąco przez całą imprezę na której to każdy sobie podsmażał przygotowane przekąski takie jak np.: warzywa z marynaty, szaszłyki, plastry bekonu, kęski piersi kurczaka czy chleb...innym razem wykorzystam go tylko do dań z ryby.

Na tym kamieniu możemy także wypiekać pyszne bułeczki, chleb lub inne pieczywo, które będą miały tą unikatową skórkę jak z piekarni.

Produkt naprawdę rewelacja, pięknie się prezentuje, wygodny w użyciu, zgrabny, cienki z podwyższoną krawędzią i do tego wszechstronny. Kamień godny polecenia.

Produkt możecie państwo zakupić na stronie Mieszkaj i Gotuj - http://mieszkajigotuj.pl/product-pol-1945-Kamien-Szamot-do-Pizzy-Okragly-ze-Stojakiem-33-cm-Trabo.html

trabo

22:21, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 kwietnia 2016

 Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Skład:

1 por

2-3 pomidory

5-6 średnich Eco ogórków kiszonych - klik klik

4 łyżki majonezu

sól, pieprz

1 płaska łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Por myjemy i kroimy w pół krążki. Przekładamy do miski, posypujemy solą i cukrem. Odstawiamy na jakieś 30min.

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w grubszą kostkę.

Ogórka kiszonego kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w kostkę.

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Pomidory mieszamy z ogórkiem i porem. Odstawiamy na 30min. Po tym czasie dokładnie odsączamy z nadmiaru puszczonego soku. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z majonezem i podajemy do obiadu.

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Smacznego !!!

10:50, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 kwietnia 2016

Kociołek Carski

Skład:

1 większa kiełbasa np: podwawelska lub toruńska - klik klik

200g boczku wędzonego surowego w kawałku

200g szynki konserwowej w kawałku (może być inna wędlina)

500g pieczarek

3 cebule

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów - klik klik

5 większych ziemniaków

sól, pieprz

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

szczypta majeranku

szczypta suszonej bazylii

ok.150ml bulionu warzywnego

olej

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i szynkę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki.

Cebulę kroimy w drobna kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Czosnek drobno siekamy.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsza kostkę.

Do żeliwnego garnka (może być ceramiczny lub granitowy) wlewamy trochę oleju. Wrzucamy kiełbasę i boczek. Gdy się lekko podsmażą to dokładamy szynkę i jeszcze chwile smażymy, a następnie dokładamy cebulę, gdy ta się zrumieni to dodajemy czosnek i pieczarki

Kociołek Carski

a gdy pieczarki się zrumienią to dorzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą, bulion oraz ziemniaki.

Kociołek Carski

Przyprawiamy solą i nakładamy przykrywkę. Dusimy ok. 20min. (w trakcie gotowania kilka razy mieszamy). Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy do smaku paprykami, pieprzem, majerankiem, oregano i bazylią.

Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Kociołek Carski

Kociołek Carski

Smacznego !!!

piątek, 08 kwietnia 2016

Jajka w Chmurce 

Skład:

2 jajka

3 plasterki boczku wędzonego (surowego- klik klik)

pół pęczka szczypiorku

garść startego żółtego sera

2 łyżki startego parmezanu

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy (bez dodatkowego tłuszczu), aż lekko się zrumieni. Odstawiamy do ostygnięcia.

Szczypiorek drobno siekamy.

Jajka oddzielamy od żółtek. Żółtka odkładamy. Białka ubijamy na sztywno z solą.

Jajka w Chmurce

Teraz dokładamy przestudzony boczek, szczypiorek, ser żółty oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia Stella ( do kupienia tutaj: (http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ).

Układamy na nim po dwie „kupki” masy bezowej, na środku masy robimy dołek.

Jajka w Chmurce

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 4 min. w temp. 220 stopni.

Wyjmujemy i w dołku umieszczamy odłożone żółtko. Posypujemy startym parmezanem i ponownie wkładamy do piekarnika na 2-3 min.

Jajka w Chmurce

Jajka w Chmurce

Wyjmujemy i od razu podajemy do zjedzenia.

Jajka w Chmurce

Jajka w Chmurce

Jajka w Chmurce

Jajka w Chmurce

Jajka w Chmurce

Smacznego !!!

środa, 06 kwietnia 2016

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Skład:

400g mięsa mielonego z piersi indyka

1 cebula

3 ząbki czosnku

½ szklanki bułki tartej

1 jajko

100g pokrojonego wędzonego boczku (ja kupuję o taki – klik klik)

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.

Formujemy ruloniki.

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Każdy rulon owijamy dwoma plastrami boczku.

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Kotleciki Mielone z Indyka w Boczku

Smacznego !!!

11:43, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
wtorek, 05 kwietnia 2016

 Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Skład:

600g pieczonej, peklowanej karkówki (dokładnie takiej - klik klik)

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

400ml passaty pomidorowej (klik klik)

½ łyżeczki suszonej bazylii

sól, pieprz

ostra papryka

150g startego żółtego sera

150g makaronu kolanka

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso,

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

mieszamy tak aby zrobiły się luźne włókna jak w pulled pork.

Dodajemy cebulę, dusimy tak długo, aż cebula się lekko zrumieni. Dokładamy czosnek, mieszamy i dolewamy passatę pomidorową. Doprawiamy do smaku solą, papryką, pieprzem i bazylią.

W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy makaron

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Na makaron nakładamy mięso w pomidorach

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Całość posypujemy startym serem

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 30min w temp. 200 stopni.

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Wyjmujemy i nakładamy porcje na talerze. Możemy jeszcze posypać natką pietruszki lub suszoną kolendrą.

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Zapiekanka Makaronowa z Pieczoną Karkówką

Smacznego !!!

poniedziałek, 04 kwietnia 2016

Boczek Pieczony w  Rękawie 

Skład:

świeży boczek bez skóry i kości ok. 2kg

1 główka czosnku

sól

pieprz młotkowany

2 łyżki przyprawy Bosforskiej  Rafex

2 łyżki czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:

rękaw do pieczenia z tasiemką Stella

siatka wędliniarska o dł. ok. 40cm

 

Przygotowanie:

Boczek dokładnie myjemy i oczyszczamy. Osuszamy ściereczkami. Mocno solimy. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Następnie boczek lekko opłukujemy i ponownie osuszamy.

Czosnek obieramy.

Ostrym nożykiem robimy nacięcia/kieszonki (od strony mięsnej) w które wkładamy po ząbku czosnku. Następnie mięso lekko solimy i oprószamy pieprzem młotkowanym. Od strony mięsnej obsypujemy jeszcze czosnkiem niedźwiedzim.

Boczek zwijamy w roladę, przekładamy do siatki wędliniarskiej i odstawiamy na noc do lodówki.

Po tym czasie roladę przekładamy do rękawa pieczeniowego firmy Stella, zawiązujemy końce praktyczną tasiemką, która jest dołączona do rękawa i przekładamy na blachę -  (http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl )

Boczek Pieczony w  Rękawie

Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 120min. w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy, studzimy i zdejmujemy siatkę wędliniarską. Kroimy na plasterki.

Boczek Pieczony w  Rękawie

Boczek Pieczony w  Rękawie

Boczek Pieczony w  Rękawie

Boczek Pieczony w  Rękawie

Smacznego!!

sobota, 02 kwietnia 2016

Zupa o Smaku Pizzy

Zupa o Smaku Pizzy

Skład:

500g mięsa mielonego

400g pieczarek

1 czerwona cebula

1 żółta cebula

1 czerwona papryka

3 ząbki czosnku

350ml pulpy pomidorowej klik klik

1 l bulionu drobiowego + 1l wody

2 serki topione Hochland o smaku ziołowym (każdy po 100g) +300ml wrzątku

100g żółtego, startego sera mozzarella

1 łyżeczka przyprawy do pizzy

1 łyżka suszonej bazylii

¾ łyżeczki ostrej papryki

10 zielonych oliwek (mogą być również czarne)

szczypiorek

sól, pieprz

przyprawa w płynie Maggi

3 łyżki masła

olej

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Paprykę kroimy w paseczki.

Serki topione rozpuszczamy w gorącej wodzie.

Zupa o Smaku Pizzy

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, gdy ta się zeszkli to dokładamy pieczarki. Smażymy na dużym ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie przekładamy do garnka.

Zupa o Smaku Pizzy

Teraz na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy na nim mięso mielone (mocno nie rozdrabniamy-tak aby były małe grudki ), dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Lekko podsmażone mięso przekładamy do garnka z pieczarkami. Dolewamy pulpę pomidorową

Zupa o Smaku Pizzy

i wlewamy bulion, wodę i rozpuszczone serki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dosypujemy przyprawy i paski papryki. Gotujemy przez 10min.

Nalewamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi w plasterki oliwkami i startą mozzarellą.

Zupa o Smaku Pizzy

Zupa o Smaku Pizzy

Smacznego !!!

12:15, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
piątek, 01 kwietnia 2016

 Babeczki Keksowe

Skład na 12 babeczek :

1 i ¾ szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 jajka

100g masła

100ml mleka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

sok z 1 cytryny

opakowanie mieszanki keksowej

garść rodzynek

50g czekolady +2 łyżki mleka

starta skórka z cytryny (może być suszona)

 

Przygotowanie:

Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa zrobi się biała. Następnie wbijamy całe jajka i dalej miksujemy.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Do utartego masła z jajkami na przemian dosypujemy wymieszane z proszkiem mąki i dolewamy mleko. Cały czas miksujemy, aż masa będzie jednolita. Teraz dolewamy sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy.

Rodzynki i mieszankę keksową oprószamy mąką, dokładnie mieszamy i dorzucamy do masy. Ciasto za pomocą łyżki delikatnie przemieszamy.

Babeczki Keksowe

Blachę do muffin wykładamy foremkami papierowymi, np. tymi w kolorach tęczy z firmy Stella -  (do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl )

Babeczki Keksowe

Babeczki Keksowe

Do każdej foremki nakładamy ciasto, tak do ¾ wysokości.

Babeczki Keksowe

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 min w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej.

Babeczki polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy startą skórką z cytryny.

Babeczki Keksowe

Babeczki Keksowe

Babeczki Keksowe

Babeczki Keksowe

Babeczki Keksowe

Babeczki Keksowe

Smacznego !!!

czwartek, 31 marca 2016

 Śledź w Sosie Tatarskim

Skład:

5 filetów śledziowych typu matias

6 średnich ogórków konserwowych

słoik marynowanych pieczarek-370ml (razem z cebulą i marchwią)

mała puszka groszku

3 jajka

majonezowy sos chrzanowy Folwark

ew. można dodać szczypiorek

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na „twardo”. Studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy.

Ogórki i pieczarki trzemy na dużych oczkach tarki lub drobno siekamy. W słoiku z pieczarkami powinna być też marchew i cebula to je także drobno siekamy. Warzywa razem mieszamy i odciskamy nadmiar soków. Dodajemy jajka i groszek. Przyprawiamy solą, dolewamy majonezowy sos chrzanowy i mieszamy. Na koniec dokładamy pokrojone w paski matiasy. Układamy na półmisku.

Śledź w Sosie Tatarskim

Śledź w Sosie Tatarskim

Śledź w Sosie Tatarskim

Smacznego !!!

11:07, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 marca 2016

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Skład:

6 udek z kurczaka lub 3 nogi

300 ml przetartych pomidorów - klik klik

1 duża cebula

2-3 ząbki czosnku

pół opakowania mrożonki warzywnej  Trio  - klik klik

150ml bulionu drobiowego

1 łyżka suszonej bazylii

szczypta suszonego oregano

½ łyżeczki ziół dalmatyńskich

½ łyżeczki papryki ostrej

sól, pieprz

1 łyżka cukru

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, jeżeli mamy całe nogi to dzielimy na pół. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na złoty kolor z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Na oleju którym smażyliśmy kurczaka, podsmażamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 30sek. dolewamy pulpę pomidorową i bulion. Przyprawiamy bazylią, oregano, ziołami dalmatyńskimi, solą, papryką i cukrem. Mieszamy i chwilkę dusimy.

Wylewamy na kurczaka.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 60min. w temp. 200°C.

Wyjmujemy naczynie z piekarnika i na wierzch wysypujemy mieszankę Trio.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Nakładamy pokrywkę i dusimy jeszcze przez 30min.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubiona surówką.

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Kurczak z Warzywami w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

12:13, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 26 marca 2016
czwartek, 24 marca 2016
środa, 23 marca 2016

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Skład:

opakowanie mieszanki sałat z pestkami Dyni

pół czerwonej papryki

pół większej czerwonej cebuli

100g pokrojonego wędzonego, surowego boczku (ja kupuję taki - klik klik)

2 jajka

5 paluszków serowych

sos chrzanowy firmy "Folwark"

 

Przygotowanie:

Boczek i paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, gdy boczek się zrumieni, to go wyjmujemy i przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Paluszki pieczemy wg. instrukcji na opakowaniu.

Jajka gotujemy (od zagotowania się wody) 4 min. Obieramy i kroimy na ćwiartki.

Cebulę kroimy w cienkie pół krążki.

Na Talerzu rozkładamy mieszankę sałat, na to rozsypujemy posiekaną paprykę, cebulę i układamy plastry boczku

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Sałatka z Paluszkami Serowymi

następnie układamy jajka i paluszki serowe.

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Polewamy sosem chrzanowym "Folwark" i podajemy do zjedzenia póki paluszki są ciepłe.

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Sałatka z Paluszkami Serowymi

Smacznego !!!

11:22, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33
| < Maj 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi