czwartek, 19 lutego 2015

Prosta Surówka z Białej Kapusty

Skład:

pół białej kapusty (ok.1kg)

2 marchewki

1 duża czerwona cebula

ok.6 łyżek octu winnego

ok.6 łyżek oliwy z oliwek

ok.5 łyżek cukru

2 płaskie łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Kapustę, marchew i cebulę wrzucamy do miksera i trzemy na tarce do szatkowania kapusty lub trzemy na tarce o dużych oczkach.

Przyprawiamy solą, cukrem, octem i pieprzem. Mieszamy. Polewamy oliwą i ponownie mieszamy.

Odstawiamy na ok.1-2h do lodówki (koniecznie), aby nam się "przegryzła" i zmiękła.

Na początku po przyprawieniu może nam się wydawać surówka za bardzo kwaskowata, ale to nic, nie przejmujmy się - postoi w lodówce i wtedy będzie pychotka :)

Prosta Surówka z Białej Kapusty

Prosta Surówka z Białej Kapusty

Smacznego !!!

środa, 18 lutego 2015

Kurczak Pieczony z Cytryną i Miodem

Skład:

kurczak o wadze ok.1,7kg (najlepiej taki z wolnego wybiegu-klik)

250g pieczarek

1 cytryna

1 łyżka miodu (w promocji - klik)

2 łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

½ łyżeczki tymianku

1 łyżeczka majeranku

4 ząbki czosnku

sól

4 łyżki oliwy lub oleju

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Sok z połowy cytryny wyciskamy i skrapiamy nim kurczaka. Resztę cytryny kroimy w cząstki i odkładamy.

Nacieramy solą od środka i na zewnątrz.

Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy kurczaka od zewnątrz - możemy wsunąć trochę pod skórę.

W miseczce mieszamy papryki, tymianek, majeranek i pieprz cytrynowy.

Kurczak Pieczony z Cytryną i Miodem

Taką mieszanką nacieramy mięso. Skrapiamy oliwą lub olejem i przekładamy do miski, którą zakrywamy folią i marynujemy przez ok.24h (w lodówce).

Pieczarki kroimy w cząstki. Wkładamy do kurczaka razem z odłożonymi cząstkami cytryny.

Kurczaka wkładamy do brytfanki

Kurczak Pieczony z Cytryną i Miodem

Kurczak Pieczony z Cytryną i Miodem

podlewamy pół szklanki wody. Naczynie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 80min w temp. 200°C, następnie zdejmujemy pokrywkę i polewamy miodem. Pieczemy jeszcze ok. 30min.

Kurczaka wyjmujemy, przekładamy na talerz i dajemy mu 10min odpocząć. Następnie kroimy na porcje.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami (przepis Tutaj) lub frytkami i surówką Colesław (przepis Tutaj).

Kurczak Pieczony z Cytryną i Miodem

Kurczak Pieczony z Cytryną i Miodem

Smacznego !!!

poniedziałek, 16 lutego 2015

Zakwas Żytni Na Chleb

Skład:

mąka żytnia (typ 720)

woda mineralna

 

Przygotowanie:

Zakwas najlepiej zacząć jest przygotowywać z rana np:

Dzień 1

godz. 9:00

Do dużego słoika (u mnie 3l) wsypujemy 100g mąki i dolewamy 100ml wody mineralnej o temp. pokojowej. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek.

Na słoik nakładamy luźno nakrętkę (nie zakręcamy) i odstawiamy w ciepłe miejsce (np: obok grzejnika, bojlera lub wkładamy słoik do piekarnika, zamykamy piekarnik i zapalamy lampkę - ciepło lampki wystarczy).

Godz. 21:00

Mieszamy zakwas

Dzień 2

Godz. 9:00

Mogą się już pojawić  pęcherzyki powietrza.

Dokarmiamy zakwas czyli dosypujemy 100g mąki i dolewamy 100ml wody. Dokładnie mieszamy.

Zakwas Żytni Na Chleb

Godz. 21:00

Mieszamy

Dzień 3

godz. 9:00

Powinna zacząć się już fermentacja czyli powinnyśmy poczuć zapach kwaskowatości.

Ponownie dokarmiamy zakwas. Dosypujemy 100g mąki i dolewamy 100ml wody. Dokładnie mieszamy.

Zakwas Żytni Na Chleb

Godz. 21:00

Mieszamy

Dzień 4

Godz. 9:00

Znów dokarmiamy zakwas dodając 100g mąki i dolewając 100ml wody. Mieszamy. Nakładamy luźno nakrętkę i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Godz. 21:00

Mieszamy

Dzień 5

Godz. 9:00

Powtarzamy procedurę dokarmiania

Wieczorem zakwas powinien być już gotowy. Konsystencja powinna być gęsta (jak kwaśna śmietana) i powinno się czuć zapach octu, piwa.

Zakwas Żytni Na Chleb

Możemy przygotować zaczyn na chleb. Przepis już wkrótce :)

 

Porady:

- woda powinna być mineralna lub filtrowana o temp. pokojowej

- jeżeli codziennie wypiekamy chleb to trzymamy słoik z zakwasem w ciepłym miejscu i codziennie go dokarmiamy 1:1

- jeżeli chleb wypiekamy od czasu do czasu to taki zakwas najlepiej jest przechowywać w zamkniętym mniejszym słoiku i dokarmiać go raz na tydzień

- zakwas trzymany w cieple i nie dokarmiany może spleśnieć

- ważne jest, aby zawsze zostawić trochę (nawet 1-2 łyżki) zakwasu i go dokarmiać, co pozwoli nam szybko odbudować kulturę i nabierać mocy. Nie będziemy musiały za każdym razem przed pieczeniem chleba przygotowywać nowego zakwasu.

- podczas etapów przygotowania może nam się zakwas rozwarstwić, wystarczy że go zamieszamy.

Smacznego !!!

Tagi: pieczywo
16:52, joannas1976 , Dodatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 15 lutego 2015

Gulasz Tatarski

Skład:

1 kg świeżej szynki wieprzowej (może być również chuda łopatka -klik)

2 duże cebule

6 ogórków konserwowych

2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

6 suszonych kapeluszy podgrzybków

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

½ łyżeczki papryki ostrej

¾ łyżeczki papryki słodkiej

przyprawa w płynie Maggi

sól, pieprz

olej do smażenia

½ szklanki mąki + woda

 

Przygotowanie:

Podgrzybki namaczamy w wodzie (ok.1godz.). Odcedzamy i kroimy w paski.

Mięso myjemy, oczyszczamy i suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę.

Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Mięso mieszamy dłońmi, ugniatając je (tak jakbyśmy wyrabiały mięso mielone).

Gulasz Tatarski

Do garnka ceramicznego wlewamy parę łyżek oleju i podsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy pokrojone grzyby. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i solimy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Ogórki konserwowe kroimy w słupki. Podsmażamy, aż się zrumienią. Dorzucamy do gulaszu.

Mąkę mieszamy z wodą i zaciągamy gulasz.

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą w płynie.

Podajemy z ziemniakami z wody lub kaszą gryczaną oraz ulubioną surówką.

Gulasz Tatarski

Gulasz Tatarski

Smacznego !!!

13:59, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 lutego 2015

Rogaliki z Dżemem Ananasowym i Brzoskwiniowym

Skład:

Na ciasto:

ok. 300g mąki

1 jajko

opakowanie (7g) drożdży instant

6 łyżek oleju

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ok. 100ml mleka

opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

pół słoika dżemu ananasowego

pół słoika dżemu (lub konfitura) brzoskwiniowego (GIGA PROMO - klik)

6 łyżek cukru pudru + 3 łyżki wody + parę kropli soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski (połowę odkładamy), dodajemy proszek do pieczenia i drożdże. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i cukier waniliowy. Do mąki wbijamy jajko, dolewamy olej i ciepłe mleko z cukrami. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aż masa będzie lejąca bez grudek. Następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy za pomocą miksera lub dłońmi. Mąki dodajemy tyle, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Wyrabiamy jeszcze chwilę. Odkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok.60min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy na pół i każdą porcję rozwałkowujemy na kształt koła. Placek dzielimy najlepiej za pomocą noża do pizzy na 8, 12 lub 16 części (to zależy jakie chcemy mieć rogaliki - im więcej części tym mniejsze rogaliki). Każdą część smarujemy dżemem - każdy kawałek innym smakiem.

Rogaliki z Dżemem Ananasowym i Brzoskwiniowym

Następnie zwijamy zaczynając od szerszej strony. Formujemy kształt rogala.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rogale i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30min.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20min w temp. 190°C. (ja mam piekarnik gazowy i u mnie pieczenie jest od dołu, przy piekarniku elektrycznym możemy użyć termoobiegu, ale wtedy czas pieczenia jest krótszy, a temp. ustawiamy na 180°C - musimy pilnować, aż nam się lekko zrumienią).

Wyjmujemy i studzimy.

Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder. Wstawiamy na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszamy, aż lukier zrobi nam się kleisty (gdy zamoczymy w nim łyżkę i podniesiemy, powinien nam się ciągnąć jak włos) i na koniec możemy dodać kilka kropel z cytryny.

Polewamy rogaliki.

Rogaliki z Dżemem Ananasowym i Brzoskwiniowym

Rogaliki z Dżemem Ananasowym i Brzoskwiniowym

Rogaliki z Dżemem Ananasowym i Brzoskwiniowym

Rogaliki z Dżemem Ananasowym i Brzoskwiniowym

Smacznego !!!

 

czwartek, 12 lutego 2015

Kluski Śląskie

Skład:

1kg obranych ziemniaków

mąka ziemniaczana (ok.1,5szkl.)

2 żółtka

sól

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy. Dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub przepuszczamy przez praskę (ja użyłam blendera).

Kluski Śląskie

Studzimy. Następnie dodajemy żółtka, ok. łyżeczki soli i mąkę ziemniaczaną (tyle ile ziemniaki wezmą, ale żeby ciasto nie było za twarde - ma być miękkie, pulchne).

Nabieramy ciasta po pół garści i dokładnie w dłoniach formujemy kulki, aby były gładkie. Następnie lekko spłaszczamy i kciukiem robimy po środku dziurkę.

Kluski Śląskie

Do dużego garnka wlewamy wodę (ok. 3l) solimy (ok.2 łyżeczki), dolewamy łyżeczkę oliwy i kluski wrzucamy na wrzątek. Mieszamy, aby nam się do dna nie przykleiły i gotujemy na małym ogniu dopóki nam nie wypłyną, a następnie jeszcze ok.3 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Nakładamy na talerze i podajemy z roladą mięsną, polane sosem lub innymi daniami mięsnymi z sosami albo okraszone skwarkami z cebulą.

Jeżeli nam zostaną to na drugi dzień możemy je pokroić np: w plasterki i podsmażyć z cebulką i boczkiem.

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie

Kluski Śląskie

Smacznego !!!

wtorek, 10 lutego 2015

Ogórkowo - Koperkowa na Wędzonce

Skład:

800g kości wędzonych lub żeberek

2 marchewki

pół selera

2 pietruszki

4 średnie ziemniaki

400g ogórków kiszonych

pęczek koperku

śmietana 18%

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

przyprawa w płynie

2 łyżki masła (teraz w okazyjnej cenie - klik)

 

Przygotowanie:

Kości lub żeberka wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok.4l). Dodajemy obraną marchew, seler, pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok.90min.. Wyjmujemy kości i warzywa. Obieramy mięso z kości i odkładamy, warzywa kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy przez sito.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki trzemy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy na maśle, aż lekko się zrumienią.

Ziemniaki wrzucamy do bulionu i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie wrzucamy podsmażone ogórki, dodajemy obrane mięso i pokrojone warzywa. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Gotujemy jeszcze ok. 5min.

Nalewamy na talerze, dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy obficie koperkiem.

Ogórkowo - Koperkowa na Wędzonce

Ogórkowo - Koperkowa na Wędzonce

Ogórkowo - Koperkowa na Wędzonce

Smacznego !!!

niedziela, 08 lutego 2015

Kaszotto lub raczej znana jako orzotto. To potrawa przypominająca risotto, ale z kaszy. Kaszotto możemy zrobić na różne sposoby i z różnych kasz (a nawet różne kasze pomieszać ze sobą), ta wersja jest z kaszy jęczmiennej i jest mocno grzybowa, którą można jeść bez dodatku mięsa - sama w sobie jest pyszna :)Polecam :)

sobota, 07 lutego 2015

Karkówka w Marynacie Musztardowo - Miodowej

Skład:

4 plastry karkówki (może być także z kością - klik)

1 łyżka miodu

3 łyżki musztardy Francuskiej

2 łyżki gorącej wody

sól, pieprz

3 łyżki oleju lub smalcu

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i pieprzem.

W miseczce rozpuszczamy miód w gorącej wodzie. Dodajemy musztardę. Mieszamy.

Karkówka w Marynacie Musztardowo - Miodowej

Marynatą smarujemy mięso z każdej strony.

Karkówka w Marynacie Musztardowo - Miodowej

Odstawiamy do lodówki ( u mnie było to 24h)

Po tym czasie karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i wkładamy do piekarnika.

Zapiekamy 100min. w temp. 180°C.

Podajemy z ziemniakami z wody lub z puree i ulubioną surówką.

Karkówka w Marynacie Musztardowo - Miodowej

Karkówka w Marynacie Musztardowo - Miodowej

Smacznego !!!

czwartek, 05 lutego 2015

Grzybowa na Bulionie Drobiowym z Makaronem

Skład:

1 ćwiartka z kurczaka (duża) POLECAM (KLIKNIJ)!

200g suszonych podgrzybków (ja użyłam samych kapeluszy)

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

pół pora

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

przyprawa w płynie

250g śmietany 18%

3 łyżki mąki + 150ml wody

Dodatkowo:

makaron ( u mnie kokardki)

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w letniej wodzie 4 godz przed rozpoczęciem gotowania zupy.

Następnie podgrzybki kroimy w kostkę.

Ćwiartkę z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (ok.3-4l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień.  Dodajemy obraną marchew, seler, pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok. 90min, w międzyczasie solimy. Wyjmujemy wszystko. Mięso obieramy (możemy odlać trochę bulionu i zrobić w galarecie - przepis tutaj), a warzywa kroimy w kostkę.

Do bulionu wrzucamy posiekane grzyby i gotujemy jeszcze ok. 60min. Po tym czasie zupę zaciągamy mąką rozrobiona w wodzie. Zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą w płynie. Na koniec wrzucamy pokrojone warzywa.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Na talerz nakładamy ugotowany makaron, zalewamy zupą i posypujemy natka pietruszki.

Grzybowa na Bulionie Drobiowym z Makaronem

Grzybowa na Bulionie Drobiowym z Makaronem

Grzybowa na Bulionie Drobiowym z Makaronem

Grzybowa na Bulionie Drobiowym z Makaronem

Smacznego !!!

środa, 04 lutego 2015

Tołkanica jest przysmakiem Podlaskim. Jest to placek z utłuczonych ziemniaków, może być z dodatkiem skwarek z cebulką. Całym sekretem dobrej Tołkanicy jest dokładne ubicie ziemniaków, prawidłowo powinno się je tłuc tłuczkiem, aż nabiorą kremowej konsystencji, a potem trzeba je jeszcze ubić np: na patelni. Sposoby smażenia Tołkanicy są chyba dwa, pierwszym takim sposobem jest zapiekanie tego dania w piekarniku, a drugim sposobem jest smażenie na patelni. Myślę, że z patelni jest lepsza, ponieważ skóra która się wytworzy na wierzchu placka jest bardziej chrupiąca. Jest to bardzo prosta potrawa z ziemniaków, ale niesamowicie smaczna, obłędnie kusząca swym aromatem z rozkosznie chrupiącą skórką.

poniedziałek, 02 lutego 2015
Cottage Pie to zapiekana potrawa mięsno - warzywna. Potrawa ta prawidłowo składa się z dwóch warstw. Dolna to farsz mięsno warzywny i górna to puree ziemniaczane. Ja trochę urozmaiciłam i zrobiłam jeszcze dolną warstwę też z puree. Ziemniaczki fajnie się przypiekają i łatwiej jest wyjąć potrawę z naczynia. Danie te pochodzi z kuchni angielskiej. Potrawa ta jest sycąca i bardzo smaczna. Gorąco polecam :)
niedziela, 01 lutego 2015

Filet z Kurczaka Zapiekany w Majonezie

Skład:

2 filety z kurczaka ( jedna podwójna pierś) POLECAM

1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków

pół łyżeczki papryki ostrej

3 łyżki majonezu

1 płaska łyżeczka tymianku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przecinamy na pół (tak aby wyszły nam 4 kotlety).

Przyprawę chińską mieszamy z papryką.

Filety z kurczaka solimy i nacieramy zmieszanymi przyprawami.

Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Majonez mieszamy z tymiankiem i pieprzem. Smarujemy wierzch kotletów.

Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ok.30-40min w temp. 200°C.

Podajemy z puree ziemniaczanym i koniecznie polewamy sosem powstałym podczas zapiekania filetów (sosik który się wytworzy jest rewelacyjny) oraz z ulubiona surówką.

Filet z Kurczaka Zapiekany w Majonezie

Filet z Kurczaka Zapiekany w Majonezie

Smacznego !!!

12:32, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
piątek, 30 stycznia 2015

Tania, wydajna i bardzo smaczna przekąska. W przepisie zużyłam tylko 4 parówki i 4 naleśniki, a efekt = bardzo duży półmisek przekąsek :) Oczywiście podajemy z ulubionymi i różnymi sosami. Możemy bardziej urozmaicić i użyć (w niektórych) zamiast parówek np: kabanosów lub cienkich kiełbasek. Więc jak to się mówi "do koloru i do wyboru" :)

środa, 28 stycznia 2015

Prosty Deser Fantazja

Skład:

opakowanie budyniu czekoladowego +0,5l mleka +3 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki o smaku mojito

2 banany

bita śmietana

garść orzechów włoskich łuskanych

polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu.

Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody (na op. jest napisane że w 325ml, ale wtedy jest za miękka). Nalewamy na szeroki talerz. Wkładamy do lodówki aby zastygła.

Banany kroimy w plastry.

Orzechy siekamy

W 4 salaterkach układamy część banany

Prosty Deser Fantazja

następnie wlewamy budyń i dodajemy resztę bananów

Prosty Deser Fantazja

Galaretkę kroimy w kostkę. Układamy na budyniu.

Prosty Deser Fantazja

Dekorujemy bitą śmietaną. Na wierzchu sypiemy orzechy. Całość polewamy czekoladą.

Prosty Deser Fantazja

Prosty Deser Fantazja

Prosty Deser Fantazja

Smacznego !!!

wtorek, 27 stycznia 2015
Ciorba de Perisoare (zupa klops) to popularna zupa Rumuńska. Głównym składnikiem tej zupy są pulpety z ryżem. Ja w moim przepisie postanowiłam ryżu nie dodawać, także trochę zmodyfikowałam skład samej zupy, ponieważ dodałam więcej rodzai warzyw. Zupa jest bardzo smaczna, aromatyczna z wyczuwalną nutą cytryny, która nadaje zupie orzeźwiający smak, przez co zupa staje się lekka, a zarazem klopsy sprawiają że zupa jest sycąca. Polecam :)
niedziela, 25 stycznia 2015

Utopenec inaczej Topielec to popularna Czeska przekąska do piwa lub innego alkoholu. Podstawowym składnikiem tej potrawy powinny być małe czeskie kiełbaski ze słoniną, przekrawane i nadziane piklami takimi jak ogórek i papryka. Podaje się ją na zimno.

sobota, 24 stycznia 2015

Kanapeczki Na Imprezę

Skład:

1 zwykły chleb, może być również kilka rodzai

wędlina, pieczeń, klops

ser żółty

ogórek konserwowy (możemy również użyć ogórka surowego i kiszonego)

papryka konserwowa

oliwki

czosnek marynowany

cebulki marynowane

majonez 

ketchup

koperek (można także dodać szczypiorek lub inne zioła)

cebula czerwona

pomidory suszone

 

-można użyć także łososia wędzonego, grilowanych warzyw, pieczarek lub innych pikli

 

Przygotowanie:

Każdą pajdę chleba kroimy na 4 części, mniejsze kawałki te z końca kroimy na pół.

Na każdy kawałek chleba układamy kawałek wędliny, pieczeni itp. (ja użyłam nawet pokrojonego kotleta mielonego-pycha). Na to układamy po kawałku żółtego sera. Wstawiamy na chwilę do piekarnika z górną grzałką- tylko aby nam się ser rozpuścił.

Na każdą kanapeczkę układamy kawałek papryki, plasterek ogórka, pół krążek cebuli  i przybieramy każdą inaczej czyli na wykałaczkę nabijamy kawałek pomidora suszonego albo czosnek marynowany albo cebulkę marynowaną albo oliwkę. Taką wykałaczkę wbijamy w kanapkę.

Następnie na każdą porcję przekąski dajemy parę kropli majonezu i ketchupu. Całość posypujemy koperkiem.

Kanapeczki Na Imprezę

Kanapeczki Na Imprezę

Kanapeczki Na Imprezę

Kanapeczki Na Imprezę

Smacznego !!!

czwartek, 22 stycznia 2015

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Skład:

pół kapusty pekińskiej

2 łyżeczki cukru

opakowanie sosu sałatkowego paprykowo ziołowego firmy Knorr

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

 

Przygotowanie:

Kapustę siekamy. Posypujemy cukrem.

Sos sałatkowy mieszamy w miseczce z wodą i oliwą.

Kapustę mieszamy z sosem. Odstawiamy na 5-10min. do lodówki.

Podajemy do np: kotletów mielonych.

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Błyskawiczna Surówka z Kapusty Pekińskiej

Smacznego !!!

środa, 21 stycznia 2015

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Skład:

podwójna pierś z kurczaka

puszka mleka kokosowego 400ml

4 ząbki czosnku

2 szalotki

kawałek imbiru ok 4cm

1 papryczka chili

sok z 1 limonki

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

szczypta kurkumy

5-6 łyżek sosu sojowego

1 łyżeczka sosu worcestershire

2 łyżki oleju sezamowego (taki)

1,3 litra bulionu drobiowego

makaron chow mein (dostępny tu w super ofercie)

pęczek szczypiorku

sól

 

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Szalotkę i chili drobno siekamy.

Imbir trzemy na drobnych oczkach.

Ziarna kuminu i kolendry ucieramy w moździerzu.

Piersi kurczaka kroimy w słupki.

Do garnka (u mnie ceramiczny) wlewamy olej sezamowy, wrzucamy szalotkę i lekko podsmażamy, aż się zeszkli, dorzucamy czosnek, imbir i chili, jeszcze chwilkę podsmażamy. Następnie dorzucamy utarte przyprawy. Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Ponownie mieszamy i zalewamy bulionem.

Dolewamy mleko kokosowe i wyciśnięty sok z limonki.

Dodajemy sos sojowy i worcestershir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę gotujemy ok.5 min.

W misce umieszczamy makaron i zalewamy go wrzątkiem. Czekamy ok.5 min., aż będzie gotowy.

Makaron nakładamy na talerze, zalewamy zupą i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Zupa Tajska z Mlekiem Kokosowym

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22
| < Marzec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL FlyB - Kulinaria