piątek, 17 kwietnia 2015

Roladki z Szynki Szwarwaldzkiej z Farszem Pieczarkowym

Skład:

10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (użyłam takiej - KLIK)

200g pieczarek

1 cebulka

2-3 ugotowane żółtka

łyżka posiekanej natki

majonez

2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na maśle.

Pieczarki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy na patelnię do zeszklonej cebulki i podsmażamy dopóki nie odparuje z pieczarek woda i jeszcze chwilę smażymy, aż się lekko zrumienią. Studzimy. Przekładamy do miski, dodajemy ugotowane żółtko, posiekaną drobno natkę pietruszki i mieszamy. Następnie dodajemy majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy plasterek szynki nakładamy sporo farszu, zwijamy w rulon. Wykładamy na półmisek.

Roladki z Szynki Szwarwaldzkiej z Farszem Pieczarkowym

Roladki z Szynki Szwarwaldzkiej z Farszem Pieczarkowym

Roladki z Szynki Szwarwaldzkiej z Farszem Pieczarkowym

Roladki z Szynki Szwarwaldzkiej z Farszem Pieczarkowym

Roladki z Szynki Szwarwaldzkiej z Farszem Pieczarkowym

Smacznego !!!

wtorek, 14 kwietnia 2015

Surówka z Marchewki i Pora

Skład:

3 średnie marchewki

1 średni por

1 jabłko

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

majonez (dobra cena - klik)

 

Przygotowanie:

Marchew jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Por kroimy w pół krążki.

Mieszamy w miseczce marchew z jabłkiem i porem. Posypujemy cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i mieszamy z majonezem.

Podajemy do obiadu.

Idealnie pasuje do drobiu (kotletów, roladek itp.), kotletów schabowych, mielonych.

Surówka z Marchewki i Pora

Surówka z Marchewki i Pora

Smacznego !!!

17:32, joannas1976 , Surówki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 kwietnia 2015

Kapsalon

Skład na 3 porcje:

ok. 1 kg ziemniaków (lub gotowe frytki)

2 większe filety z kurczaka

przyprawa do gyrosa (kotanyi)

sól

Sosy:

400g jogurtu greckiego

4 łyżki majonezu

4-5 ząbków czosnku

zioła do sałatki

papryka ostra

Sałatka:

Mieszanka kruchych sałat ( ja kupuję te - KLIK) lub kapusta pekińska

250g pomidorków koktajlowych

1 czerwona papryka

1 świeży ogórek (wąż)

1 duża czerwona cebula

Dodatkowo:

Foremki aluminiowe

olej

250g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy i solimy.

W międzyczasie filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i i kroimy w cienkie paski. Przyprawiamy solą i przyprawą gyros. Podsmażamy na oleju, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy w celu osuszenia z nadmiaru tłuszczu.

Jogurt grecki przekładamy po równo do dwóch miseczek i do każdej dodajemy po dwie łyżki majonezu. Mieszamy. Do jednej z miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła do sałatki, a do drugiej ostrą paprykę. Ponownie każdy sos mieszamy.

Pomidorki kroimy na pół, paprykę kroimy w słupki, ogórka obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w pół krążki. Mieszamy z sałatą.

Ser żółty trzemy na tarce.

Do foremki na dno układamy usmażone i posolone frytki.

Kapsalon

Na to nakładamy usmażone mięso

Kapsalon

posypujemy startym żółtym serem

Kapsalon

zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 min w temp. 180°C

Kapsalon

Polewamy sosami.

Kapsalon

Nakładamy sałatkę i ponownie polewamy sosem.

Jeżeli do sałatki używamy kapusty pekińskiej, to możemy zapiec całość z sosami i kapustą, ja ze względu na użycie sałaty lodowej nie zapiekałam całości :)

Kapsalon

Kapsalon

Smacznego !!!

wtorek, 07 kwietnia 2015

Polecam nową gazetkę Biedronki pt."Wiesz co Jesz" (KLIK) w której znajdziecie wiele ciekawych przepisów i inspiracji.

sobota, 04 kwietnia 2015
czwartek, 02 kwietnia 2015
poniedziałek, 30 marca 2015

Sałatka Kebab

Skład:

opakowanie mieszanki kruchych sałat z marchewką (kupiłam w Biedronce -nowa gazetka - KLIK)

2 filety z kurczaka

400g pomidorków koktajlowych

sos czosnkowy (przepis Tutaj)

sos ostry (przepis Tutaj)

3  łyżeczki przyprawy kebab

sól

olej

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

Przyprawiamy solą i przyprawą kebab. Mieszamy. Podsmażamy na oleju.

Na dwóch talerzach rozkładamy sałatę. Pomidorki kroimy na pół i rozkładamy na sałacie. Polewamy odrobiną sosu czosnkowego

Sałatka Kebab

Następnie nakładamy podsmażone mięso

Sałatka Kebab

i polewamy sosami. Zjadamy :)

Sałatka Kebab

Sałatka Kebab

Smacznego !!!

wtorek, 24 marca 2015

Rolada Serowa z Szynką

Skład:

400g sera żółtego

150g serka topionego z szynką

100g masła

250g szynki konserwowej

3-4 ogórki konserwowe

3 jajka L- ugotowane na twardo (najlepiej z wolnego wybiegu -KLIK)

3 łyżki kukurydzy konserwowej

pęczek szczypiorku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy ser zapakowany w folię (najlepiej już taki kupiony- ja kupiłam w Biedronce) jeżeli nie mamy to dokładnie owijamy folią. Garnek z serem odstawiamy na 45min.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Serek topiony miksujemy z masłem, dodajemy posiekaną szynkę, szczypiorek, pokrojone w kostkę ogórki  oraz pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy sola i pieprzem.

Ser wyjmujemy z wody. Układamy (u mnie na stolnicy silikonowej) i wałkujemy na grubość ok. 0,5cm. Rozkładamy farsz.

Rolada Serowa z Szynką

Zwijamy ciasno w roladę. Owijamy folią, a następnie ściereczką. Wkładamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień odwijamy i kroimy w plasterki.

Rolada Serowa z Szynką

Rolada Serowa z Szynką

Rolada Serowa z Szynką

Rolada Serowa z Szynką

Rolada Serowa z Szynką

Rolada Serowa z Szynką

Smacznego !!!

czwartek, 19 marca 2015

Błyskawiczna Sałatka z Łososiem

Skład:

pół opakowania mieszanki sałat

100g wędzonego łososia

2 średnie pomidory

Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki wody

opakowanie sosu greckiego Knorr

 

Przygotowanie:

Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy na 5minut.

W międzyczasie na półmisek rozkładamy sałatę. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Łososia kroimy w paski.

Na sałatę układamy pomidory i łososia. Polewamy sosem. Delikatnie mieszamy i zjadamy.

Błyskawiczna Sałatka z Łososiem

Błyskawiczna Sałatka z Łososiem

Smacznego !!!

17:48, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 16 marca 2015

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

Skład:

2 kotlety schabowe (polecam -KLIK)

ok.100g mrożonego szpinaku

ok.50g sera mozzarella (takiego do pizzy)

2 plasterki sera gouda

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka śmietany 18%

1 jajko

mąka pszenna

bułka tarta

olej

3 łyżki masła

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy tłuczkiem (ostrożnie aby nie porobić dziur).

Szpinak odmrażamy i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażamy, aż odparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy startą na dużych oczkach mozzarellę. Mieszamy.

Od razu rozkładamy na kotletach

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

na szpinak układamy plasterek sera Gouda

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

zwijamy w roladkę

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

rozkładamy 3 miseczki, do jednej wsypujemy trochę mąki, do drugiej wbijamy całe jajko i roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą.

Roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Na koniec jeszcze raz obtaczamy same boki (końce) roladki aby zapobiec wylaniu się sera podczas smażenia.

Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju i smażymy na małym ogniu z każdej strony.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

Roladki Schabowe ze Szpinakiem i Mozzarellą

Smacznego !!!

piątek, 13 marca 2015

Sałatka z Carpaccio z Ośmiornicy z Truskawkami

Skład:

3 garście mieszanki sałat (użyłam takiej)

opakowanie carpaccio z ośmiornicy (kupiłam w Biedronce)

6 truskawek

trochę wiórek parmezanu lub kostki sera Feta

2 ząbki czosnku

5 łyżek soku z pomarańczy

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki oliwy z oliwek

sól morska

 

Przygotowanie:

Sałatę rozkładamy na półmisku. Na niej rozkładamy carpaccio z ośmiornicy.

Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na pół. Układamy na sałatce.

Posypujemy wiórkami parmezanu lub dodajemy pokruszoną fetę.

Sok z pomarańczy mieszamy z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos przyprawiamy solą morską.

Polewamy na sałatkę i zjadamy :)

Sałatka z Carpaccio z Ośmiornicy z Truskawkami

Sałatka z Carpaccio z Ośmiornicy z Truskawkami

Sałatka z Carpaccio z Ośmiornicy z Truskawkami

Sałatka z Carpaccio z Ośmiornicy z Truskawkami

Smacznego !!!

16:23, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 marca 2015

Sałatka z Makaronem Orzo

Skład:

100g makaronu Orzo

pół czerwonej, świeżej papryki

1 świeży ogórek (ok. 200g)

2 kawałki papryki konserwowej

mała puszka kukurydzy

200g szynki pieczonej (np: KLIK )

majonez

1 łyżka musztardy delikatesowej

2 łyżki ketchupu

1 łyżka jogurtu naturalnego

sól, pieprz

pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ogórek obieramy, przecinamy wzdłuż, obracamy i znów przecinamy wzdłuż (tak aby wyszły nam 4 łódeczki), następnie nożem wycinamy nasiona, które wyrzucamy. Resztę ogórka kroimy w kostkę.

Paprykę świeżą i konserwową także kroimy w kostkę.

Szczypiorek siekamy.

W misce mieszamy makaron z ogórkiem, paprykami, szynką, kukurydzą i szczypiorkiem.

Dodajemy majonez, musztardę, jogurt i ketchup. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sałatka z Makaronem Orzo

Sałatka z Makaronem Orzo

Sałatka z Makaronem Orzo

Sałatka z Makaronem Orzo

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 marca 2015
sobota, 07 marca 2015

Rolada Serowa Z Szpinakiem

Skład:

400g sera żółtego

200g szpinaku mrożonego

150g pieczarek (teraz w promocji - klik)

1 czerwona papryka

3-4 ząbki czosnku

3 trójkąty serka topionego paprykowego

70g masła+ 2 łyżki

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę. Ser dokładnie owijamy folia lub najlepiej jak kupimy już firmowo zapakowany (ja kupiłam taki w Biedronce - gouda). Ser wkładamy do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na 45min.

W  międzyczasie przygotowujemy farsz.

Szpinak odmrażamy.

Czosnek przepuszczamy przez praskę.

Pieczarki kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki. Gdy się podsmażą to dodajemy szpinak i czosnek. Smażymy dopóki nie odparuje woda. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Paprykę kroimy w kostkę.

Masło miksujemy z serkami topionymi. Dodajemy paprykę oraz ostudzony szpinak.

Ser żółty wyjmujemy z wody i od razu rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm.

Na ser nakładamy farsz

Rolada Serowa Z Szpinakiem

 i od razu zwijamy. Owijamy dokładnie folią, a następnie ściereczką i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia odwijamy i kroimy w plasterki.

Rolada Serowa Z Szpinakiem

Rolada Serowa Z Szpinakiem

Smacznego !!!

środa, 04 marca 2015

Łatwa i szybka zupa z wyczuwalnym smakiem wędzonki i nutką chili.

Niedługo w sieci nowa gazetka Lidla, a w niej wiele ciekawych produktów do gotowania, smażenia oraz pieczenia - KLIK

wtorek, 03 marca 2015

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Skład:

Na farsz:

500g kapusty kiszonej

200g podgrzybków suszonych

2 cebule

sól, pieprz

2 łyżki masła +1 łyżka oleju

Na ciasto:

ok.500g mąki

ok. 250ml ciepłej wody (nie gorącej)

2 łyżki oleju

1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

1 cebula

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie ok. 1-2 godzin. Płuczemy, ew. oczyszczamy. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy.

Kapustę wkładamy do rondelka, podlewamy szklanką wody i solimy. Gotujemy do miękkości. Także odcedzamy i siekamy.

Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na maśle z olejem, jak się zeszkli to dodajemy grzyby, a następnie kapustę. Smażymy jakieś 10 min. ciągle mieszając.

Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Studzimy.

Do piekarnika wkładamy (najlepiej) metalową miskę (ok.3-4l). Podgrzewamy.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól i olej, następnie dolewamy ciepłą wodę i długim nożem mieszamy tak jakbyśmy siekały ciasto. Po chwili ciasto wyrabiamy dłońmi. Powinno być elastyczne, nie za twarde, sprężyste.

Ciasto przekładamy na talerz (obsypany mąką) i przykrywamy gorącą miską (wyjętą z piekarnika - ostrożnie abyśmy się nie poparzyły). Odstawiamy na jakieś 30min.

Po tym czasie ciasto dzielimy, jedna część rozwałkowujemy (pozostałe ciasto czeka pod miską). Ciasto powinno być elastyczne i miękkie i nie powinno się kleić do stolnicy czy też do wałka, więc nie podsypujemy mąką.

Z ciasta wykrawamy krążki (u mnie za pomocą pucharka do lodów, ale możemy wykrawać szklanką czy też inną foremką)

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i sklejamy brzegi ciasta.

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Pierogi przekładamy na talerz posypany mąką, aby się nam nie przykleiły do talerza.

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną i wtedy jeszcze 1 minutkę.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię na której mamy rozgrzany olej. Podsmażamy z każdej strony.

Na oddzielnej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.

Wykładamy na talerz i polewamy cebulką.

Możemy również podać takie prosto z wody, polane podsmażoną cebulką

Zjadamy :)

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Pierogi z Kapustą i Grzybami - wersja 2 z idealnym, cienkim ciastem

Smacznego !!!

13:13, joannas1976 , Pierogi
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 marca 2015

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Skład:

1 kg świeżej szynki (teraz w promocji - KLIK)

2 cebule zwykłe

1 cebula czerwona

4-5 ząbków  czosnku

½ papryczki chili

2 łyżeczki przyprawy curry

2 łyżeczki przyprawy garam masala

1 łyżeczka przyprawy tandoori masala

kawałek świeżego imbiru (ok.4cm)

2 marchewki

kawałek selera

1 pietruszka

1 łyżeczka soku z limonki

1 litr bulionu drobiowego

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

4 łyżki sosu sojowego

3 krople oleju sezamowego (ma bardzo intensywny smak, więc nie przesadzajmy)

1 kg ziemniaków

2 łyżki mąki + trochę wody

świeża kolendra

sól

olej

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy z błon itp., osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę ok. 3x3cm. Solimy, skrapiamy olejem (ok.3 łyżki) przyprawiamy 1 łyżeczką garam masala, 1 łyżeczka tandoori masala i 1 łyżeczką curry. Mięso dokładnie mieszamy/ ugniatamy dłonią ( tak jakbyśmy wyrabiały mięso mielone). Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Cebule siekamy w kostkę.

Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki.

Paprykę chili (razem z pestkami) drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do garnka (u mnie ceramicznego) wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebule, gdy się zeszkli dodajemy chili razem z pestkami, czosnek i imbir. Mieszamy. Dolewamy kilka kropek oleju sezamowego oraz dorzucamy resztę przypraw - curry i garam masala. Podsmażamy ok. minuty. Następnie dolewamy bulion oraz dokładamy marchew, seler i pietruszkę (w całości).

W międzyczasie na patelni podsmażamy mięso, aż się lekko zrumieni. Przerzucamy do garnka z bulionem. Patelnię deglasujemy, a zawartość dolewamy do bulionu.

Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (u mnie to było 70min.)

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę.

Z bulionu wyjmujemy marchew, seler i pietruszkę. Marchew kroimy w talarki i odkładamy. Seler i pietruszkę możemy wykorzystać do sałatki (nie dodajemy do curry).

Do potrawy wrzucamy ziemniaki, solimy i gotujemy, aż będą miękkie (ale żeby nam się nie rozpadały).

W razie potrzeby dolewamy wodę, tak aby zakrywała nam potrawę.

Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z limonki, sos sojowy i odłożone talarki marchewki.

Mąkę mieszamy z wodą i zaciągamy curry. Delikatnie mieszamy, aby nie rozwalić ziemniaków.

Nakładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Wieprzowina Curry z Ziemniakami

Smacznego !!!

niedziela, 01 marca 2015

Dip Gyros z Korniszonem

Skład:

3 łyżki majonezu (użyłam tego - KLIK)

3 łyżki ketchupu

1 łyżeczka przyprawy gyros (kotanyi)

2 większe ogórki konserwowe

 

Przygotowanie:

Majonez mieszamy z ketchupem i przyprawą gyros.

Ogórki trzemy na dużych oczkach, odciskamy i dorzucamy do dipu. Mieszamy.

Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Podajemy z wędliną, mięsem lub jako farsz do jajek itp.

Dip Gyros z Korniszonem

Dip Gyros z Korniszonem

Smacznego !!!

piątek, 27 lutego 2015

Chleb na Zakwasie

Skład:

600g mąki pszennej typ 550

2 płaskie łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

ok. ¾ szklanki wody

¾ szklanki zakwasu (przepis TUTAJ)

1 opakowanie drożdży instant (jak mamy młody zakwas)

 

Przygotowanie:

Chleb przygotowujemy dzień wcześniej np:

godz: 20:00

Mąkę mieszamy z solą, cukrem, dolewamy zakwas i wodę. Dokładnie wyrabiamy ok. 10min ręcznie lub za pomocą miksera 4 min. Ciasto powinno być dość miękkie, sprężyste.

Robimy kulę, obsypujemy mąką i przekładamy do koszyka, wyłożonego ściereczką lnianą i przykrywamy też taką ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Chleb na Zakwasie

godz. 8:00

Ciasto wyjmujemy na blat, rozciągamy i składamy. Ponownie robimy kulę i odstawiamy pod ściereczką

godz. 9:00

Ciasto ponownie odgazowujemy czyli rozciągamy i składamy.

godz. 10:00

ciasto ponownie odgazowujemy i teraz już formujemy chleb. Odstawiamy do koszyka na jakieś 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 250°C

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy zrębki piekarnicze do pieczenia chleba (ja mam od zaprzyjaźnionej piekarni), są potrzebne do tego aby nam się chleb od spodu nie przypalił. Na zrębki układamy chleb, możemy posmarować mlekiem i obsypać ulubionym ziarnem (ja posypałam czarnuszką)

Blachę z chlebem wstawiamy do piekarnika i wrzucamy 3 kostki lodu na dolną blachę (garujemy). Pieczemy przez 15 min i co 5 min wrzucamy po 3 kostki lodu.

Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 220°C ( już nie garujemy)

po kolejnych 15 min zmniejszamy temp. do 200°. Razem pieczemy chleb 50min.

Wyjmujemy na kratkę i studzimy, aczkolwiek ja nie wytrzymałam i pokroiłam jeszcze ciepły. Pyszna chrupiąca skórka i ten zapach świeżego pieczonego chleba jest nie do opisania :)

Chleb na Zakwasie

Chleb na Zakwasie

Chleb na Zakwasie

Smacznego !!!

czwartek, 26 lutego 2015

Pierwszy raz tak podaną rybę jadłam w minionego Sylwestra. Od razu zakochałam się w tej potrawie i postanowiłam ją przygotować przy najbliższej okazji.

Do tej potrawy zamiast pstrąga możemy użyć - śledzi, łososia czy też innej ryby. Ważne jest aby ryba była świeża i aby dokładnie wyjąć z niej wszystkie ości. Przekąska ta w ogóle nie ma smaku ryby - co dziwne:), i na pewno was zaskoczy - POLECAM:)

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Skład:

1 filet z świeżego pstrąga - ok.300g (może być cały -KLIK)

1 średnia cebula

5 łyżek przyprawy w płynie Maggi

5 łyżek oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Rybę myjemy, wyjmujemy za pomocą pincety wszystkie ości. Odkrawamy skórę.

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

teraz przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na cienkie plasterki

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

pstrąga przekładamy do miski

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Dodajemy do ryby i mieszamy.

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

zalewamy przyprawą w płynie. Mieszamy.

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Miskę zakrywamy folią i odstawiamy na 24h do lodówki.

W międzyczasie tak po ok. 12h dolewamy oliwy. Mieszamy.

Podajemy solo w miseczce, na łyżeczce lub w liściach cykorii. Idealna przystawka na imprezy jako przekąska/zagrycha do kielicha :)

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Pstrąg w Maggi a'la Tatar

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 23
| < Maj 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL FlyB - Kulinaria