piątek, 01 sierpnia 2014

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Skład:

1 kalafior Romanesco

1 puszka fasolki flageolet

½ szklanki pestek słonecznika

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

1 ząbek czosnku - zmiażdżony

pieprz , sól

zioła prowansalskie do smaku

 

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Studzimy. Fasolkę odsączamy. Rzodkiewki ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy na patelni. Mieszamy wszystkie składniki.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos i polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy.

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Sałatka z Kalafriorem Romanesco

Smacznego !!!

środa, 30 lipca 2014

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

Skład:

1 opakowanie śledzi matias (ja użyłam na tace firmy Lisner)

6 ogórków konserwowych + 4 łyżki zalewy z ogórków

10 pieczarek konserwowych

¾ średniej papryki

kilka czarnych oliwek

2 średnie czerwone cebule

oliwa z pestek winogron

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ogórki, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki i oliwki kroimy w plastry.

Sałatka Przekładana Śledziem

mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem

Sałatka Przekładana Śledziem

Śledzie kroimy w paski.

Układamy warstwowo w słoiku, wysokiej misce lub pucharkach.

Najpierw sałatka i na to kilka pasków śledzia i ponownie sałatka

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

zalewamy oliwą wymieszaną z zalewą z ogórków

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

Sałatka Przekładana Śledziem

lub mieszamy wszystko razem

Sałatka Przekładana Śledziem

i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego !!!

poniedziałek, 28 lipca 2014

Styropian

Skład:

Na ciasto:

3 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250g masła lub margaryny

Masa Śmietanowa:

1 litr śmietany 18%

200g wiórków kokosowych

5 białek

1 szklanka cukru

1 duży budyń śmietankowy (podwójna porcja) - zazwyczaj na opakowaniu jest napisane "duży" lub "rodzinny"

1 łyżka mąki ziemniaczanej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

powidła śliwkowe lub inna konfitura

 

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą.

Styropian

Drugą włożyć do zamrażalki.

Białka ubić z cukrem,

Styropian

dodać śmietanę i pozostałe składniki (budyń w formie proszku wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i dodać do masy śmietanowej). Wymieszać.

Styropian

Masę wyłożyć na ciasto posmarowane powidłem.

Styropian

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Styropian

Włożyć do piekarnika i piec ok. 50min. w temperaturze 180°C do suchego patyczka. 

Styropian

Po upieczeniu traktować jak sernik czyli po wyłączeniu piekarnika zostawić go w nim  jeszcze 15min.  Studzić ciasto ok. 3godz.

Styropian

Styropian

Smacznego !!!

sobota, 26 lipca 2014

Marynowana Karkówka na Grilla

Skład:

1½ kg karkówki 

ok. 2 łyżeczki soli

Na marynatę:

5 łyżek przyprawy do grilla "Argentyna" Kotanyi

5 łyżek przyprawy do grilla " Do Żeberek" Kotanyi

1 łyżeczka suszonego czosnku

ok. 1/3 szklanki oliwy z pestek winogron

 

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry (gr.ok.2cm).

Marynowana Karkówka na Grilla

Mięso solimy z obydwu stron. W miseczce mieszamy składniki marynaty.

Marynowana Karkówka na Grilla

Każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą i odkładamy do miski

Marynowana Karkówka na Grilla

Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 24-48h do lodówki (u mnie było na 48h).

Po tym czasie karkówkę grillujemy z każdej strony (u mnie grill elektryczny). Najpierw na mocno rozgrzanym grillu, aby się przypiekła, a potem na lekko ciepłym, aby była mięciutka (razem tak ok. 40-50min.)

Marynowana Karkówka na Grilla

Podajemy z np. salsą pomidorową ( przepis tutaj - pasuje idealnie)

Marynowana Karkówka na Grilla

Marynowana Karkówka na Grilla

Smacznego !!!

piątek, 25 lipca 2014

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Skład:

1 opakowanie jajek przepiórczych

kilka pomidorków koktajlowych

kilka oliwek czarnych i zielonych

1 kula mozzarelli

kilka listków bazylii

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy na połówki. Pomidorki i oliwki również kroimy na pół.

Mozzarellę kroimy na plastry. Układamy na półmisku.

Na mozzarelli rozkładamy pokrojone jajka, pomidorki i oliwki.

Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami bazylii.

Skrapiamy oliwą z oliwek.

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Sałatka z Jajkami Przepiórczymi

Smacznego !!!

wtorek, 22 lipca 2014

Młoda Kapusta z Koperkiem

Skład:

1 główka młodej kapusty

1 pęczek koperku

1 cebula

ok.100g wędzonego boczku

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy na pól, wycinamy głąb i szatkujemy.

W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy kapustę. Blanszowanie ma na celu usunięcie goryczki.

Po kilku minutach wodę zlewamy i wlewamy świeżej. Kapustę dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy pokrojoną  w kostkę i zeszkloną cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno pokrojony koperek.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do kapusty i mieszamy.

Młoda Kapusta z Koperkiem

Młoda Kapusta z Koperkiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Skład:

1 kula mozzarelli

2 szklanki mleka

kilka listków bazylii

ok. 100g wędzonego łososia

kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej (u mnie rzymska)

1 pomidor

Na sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z ½ pomarańczy

1 łyżeczka octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy Dijon 

½ łyżeczki miodu

szczypta imbiru

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Wkładamy do niego mozzarelle na 10min.

Po tym czasie ser wyjmujemy, odciskamy i rozwałkowujemy na cienki placek.

Układamy na nim listki bazylii i łososia. Ciasno zwijamy w roladkę. Owijamy folią spożywczą i  wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na półmisku. Pomidory kroimy na ósemki, układamy na sałacie. Naszą roladkę wyjmujemy z lodówki i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy na sałacie. Polewamy sosem.

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Smacznego !!!

niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Skład:

1 czubata szklanka kaszy kuskus

1 puszka ciecierzycy

1 marchewka

1 nieduża czerwona papryka

1 nieduża czerwona cebula

ok. 2 szklanki bulionu warzywnego

2 czubate łyżki natki pietruszki

1/4 szklanki rodzynek

Na sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 duży ząbek czosnku ( przeciśniętego przez praskę)

świeżo mielony pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.

Rodzynki i kaszę zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy do spęczenia i przestygnięcia. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Wszystkie warzywa łączymy z kaszą i rodzynkami, dodajemy pietruszkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Smacznego !!!

sobota, 19 lipca 2014

Zupa Fasolowa

Skład:

1 żeberko wędzone (ok.400g)

kawałek boczku  wędzonego (ok.150-200g)

200g fasoli średniej

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3 średnie ziemniaki

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki majeranku

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela  angielskiego

sól, pieprz do smaku

przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy w wodzie ok. 8-12godz.

Żeberko wędzone wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, seler i pietruszkę. Wrzucamy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy jeszcze ok.30min i solimy.

Dodajemy fasolkę, a wyjmujemy miękką włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kostkę i odkładamy.

Boczek kroimy w paski i wrzucamy do zupy.

Gotujemy, aż fasola będzie miękka.

Wyjmujemy żeberko, obieramy z kości i dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze ok.15min. Dodajemy odłożoną marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy majerankiem, ew.solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i zjadamy.

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Smacznego !!!

czwartek, 17 lipca 2014

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Skład:

1 skrzydło z indyka (ok.600g)

1-2 bardzo chude szpondry wołowe (ok.300g)

2 marchewki

1 mały seler (najlepiej młody z liśćmi)

2 pietruszki

3 średnie cebule

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu

sól

przyprawa w płynie

Dodatkowo:

kołduny (przepis tutaj)

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (o.4l) i zagotowujemy

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

zmniejszamy ogień, zdejmujemy szumowiny.

Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem, wrzucamy do rosołu. Po ok. 40min dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i po kolejnych 20min. solimy. Gotujemy jeszcze ok.40min (aż mięso będzie miękkie).

Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Mięso obieramy i odkładamy.

Rosół doprawiamy ew. solą i przyprawą w płynie.

Gotujemy kołduny w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Na talerz nakładamy kołduny, obrane mięso. Zalewamy rosołem i posypujemy natką pietruszki.

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

możemy również podać z makaronem i obranym mięsem

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka z Awokado

Skład:

pół główki sałaty lodowej

2 awokado

4 pomidory

1 papryka

1 nieduży słoiczek oliwek

4 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki. Oliwki osączamy. Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w poprzek w niezbyt grube plasterki. Pomidory kroimy na ósemki.

Wszystkie warzywa i oliwki przekładamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy do smaku solą. Sałatkę polewamy gotowym sosem i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Sałatka z Awokado

Sałatka z Awokado

Sałatka z Awokado

Smacznego !!!

niedziela, 13 lipca 2014

Zupa Krem z Selera Naciowego

Skład:

1 seler naciowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

100g sera pleśniowego lazur lub rokpol (jak ktoś nie lubi można dodać serek topiony)

3-4 szklanki bulionu

łyżka oleju

sól, pieprz do smaku

garstka ulubionych kiełków

 

Przygotowanie:

Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Seler kroimy w kawałki i dodajemy do garnka z odrobiną wody. Chwilę dusimy. Potem zalewamy bulionem i dusimy do miękkości (jakieś 30-40min.). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy zupę do przestygnięcia, następnie rozdrabniamy blenderem. Wrzucamy ser i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści.

Nalewamy do talerzy, posypujemy ulubionymi kiełkami i możemy udekorować liściem z selera naciowego.

Zupa Krem z Selera Naciowego

Zupa Krem z Selera Naciowego

Smacznego !!!

sobota, 12 lipca 2014

Rolada Czekoladowa z Owocami

Skład:

Na ciasto:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

250g borówek

400g truskawek

polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy z szczyptą soli na "sztywno".

Żółtka ucieramy na biało z cukrem.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy do żółtek. Ucieramy nadal, dodając kakao. 'Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-12min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na papier wysmarowany olejem do góry papierem na którym się piekło ciasto.

Zwijamy roladę i odkładamy do wystygnięcia.

W miedzy czasie przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Odkładamy 2 łyżki kremu. Do reszty dodajemy dżem i ¾ porcji truskawek. Ponownie miksujemy.

Ciasto rozkładamy i rozsmarowujemy na nim krem.

Rolada Czekoladowa z Owocami

Na krem rozkładamy borówki - lekko dociskając dłonią.

Rolada Czekoladowa z Owocami

Zwijamy roladę. Odłożonym kremem smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami i polewą czekoladową.

Odstawiamy do lodówki na ok.1-2godz.

Następnie kroimy i zjadamy:)

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Smacznego !!!

środa, 09 lipca 2014
Moje pierwsze kołduny :)skusiłam się na ich przygotowanie tylko dlatego iż dostałam od przyjaciółki formę do kołdunów. Teraz już wiem że będę je robiła często - są rewelacyjne!!! Chodź są trochę pracochłonne to naprawdę warto spróbować. Trzeba się także nauczyć obsługiwać taką formę - moje porady z doświadczenia opisałam poniżej przepisu. Ważna rzeczą jest także przygotowanie ciasta, które powinno być bardzo cienkie, jak na zdjęciu możecie zauważyć mi to nie za bardzo się udało:) ale już następnym razem bardziej przyłożę się do rozwałkowania ciasta. Po prostu myślałam że jest już wystarczająco cienkie, dopiero po ugotowaniu okazało się że jednak mogło by być jeszcze cieńsze. Wtedy będą się marszczyć:), kilka takich mi się zabłąkało z brzegu formy (ten pośrodku na zdjęciu)- gdy naciągałam ciasto i było naprawdę bardzo cieniutkie - wręcz przezroczyste, stąd wiem już na jaką grubość rozwałkować. Nie przestraszcie się też tej ilości że wychodzi 300szt - one są wielkości orzecha laskowego...... Kołduny są bardzo dobrze doprawione, czosnkowe, aromatyczne - idealne!!!
wtorek, 08 lipca 2014
Harira to narodowa Marokańska zupa. W Tunezji nazywana Lablabi. Podstawą tej zupy jest baranina, ale można użyć wołowinę lub drób(ja użyłam wieprzowiny), a głównymi dodatkami są ciecierzyca, soczewica, groch czy także bób.....Zupę tą można podawać z makaronem lub ryżem. Zupa dzięki składowi i doborze przypraw ma charakter rozgrzewający.
poniedziałek, 07 lipca 2014

Sałatka z Rukolą i Mozzarellą

Skład:

1 opakowanie rukoli

1 opakowanie dowolnych kiełków

1 kulka mozzarelli

kilka pomidorów koktajlowych

sok z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Rukolę obficie skropić sokiem z cytryny ( ja wycisnęłam całą połówkę). Dodać kiełki, przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Polać 2 łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, następnie delikatnie wymieszać.

Sałatka z Rukolą i Mozzarellą

Sałatka z Rukolą i Mozzarellą

Smacznego !!!!

sobota, 05 lipca 2014

Polewka Gdańska

Skład:

1 noga z kurczaka

2 białe kiełbasy (przepis tutaj)

2 kiełbasy myśliwskie

¾ szklanki grzybów suszonych

2 marchewki

kawałek selera + liście z selera

2 pietruszki

1 por

500ml zakwasu na żurek (przepis tutaj)

3 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

250ml śmietany 18%

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na 2-3 godz. przed rozpoczęciem gotowania zupy namaczamy grzyby suszone w wodzie.

Do garnka wkładamy umytą nogę z kurczaka, zalewamy wodą (ok.3l), zagotowujemy,  zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liście laurowe. Po 30min dodajemy sól. Gotujemy jeszcze ok. 40min. Na 15 min. przed końcem gotowania, wkładamy do wywaru białą kiełbasę.

Polewka Gdańska

Po tym czasie wszystko wyjmujemy.

Warzywa kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka obieramy.

Namoczone grzyby, kroimy w paski. Dodajemy do czystego wywaru.

Kiełbasę białą kroimy w cienkie plasterki, a kiełbasę myśliwską w półplasterki. Podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru. Gotujemy na malutkim ogniu jeszcze ok. 40min.

Dolewamy zakwas. Mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odłożone warzywa z bulionu oraz obrane mięso z kurczaka. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem.

Śmietanę hartujemy z odrobiną zupy i dodajemy do polewki. Mieszamy.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

- do zupy możemy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę

- zamiast kiełbasy myśliwskiej możemy użyć innej dobrze wysuszonej

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Smacznego !!!

czwartek, 03 lipca 2014

Zakwas na Żurek

Skład:

szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)

ok. 1¼ szklanki wody gorącej

letnia woda ok. 2½ szklanki

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

kromka chleba razowego

 

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dolewamy gorąca wodę (nie wrzątek, bo sparzymy mąkę). Mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dolewamy przegotowaną wodę do konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Zakwas przelewamy np: do słoika, dodajemy kromkę chleba razowego i dolewamy letniej wody (ok.1½ szklanki). Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 doby.

Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do czystych butelek lub słoików i przechowujemy  szczelnie zamknięte w lodówce.

Wykorzystujemy do zup np: żurku w proporcji 1l zakwasu na 2½ zupy.

Zakwas na Żurek

Zakwas na Żurek

Smacznego !!!

środa, 02 lipca 2014

Bułki z Przedziałkiem

Skład:

12g świeżych drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

ok. 200-240ml ciepłego mleka

500g mąki pszennej + do podsypywania

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko

20g miękkiego masła

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży: 2 łyżek mąki, cukru i 50ml ciepłego mleka.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

W misce mieszamy mąkę z solą , dodajemy jajko i masło, wlewamy drożdże.

Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste ( nie całe mleko musimy zużyć).

Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (bułki układamy złączeniem ciasta do dołu). Odstawiamy na ok. 40min do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Pieczemy w temp. 200°C ok 15-20min., aż do zrumienienia.

Studzimy na kratce.

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Smacznego !!!

wtorek, 01 lipca 2014

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Skład:

3 jajka

100g łososia wędzonego

garść szczypiorku

1 łyżka koperku

1 łyżeczka masła

3 łyżki startego żółtego sera

sól morska

świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka myjemy i wbijamy do miseczki. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy.

Łososia (ja miałam taki w plastrach, ale może być sałatkowy) kroimy w kostkę.

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy łososia i masę jajeczną. Cały czas mieszamy. Gdy jajka będą już prawie "ścięte" to dodajemy starty żółty ser. Ponownie mieszamy. Nakładamy na talerze i zjadamy ze świeżą bułeczką ( przepis na bułeczki już wkrótce :))

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Wrzesień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL