poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Skład:

1 brokuł

8 plasterków boczku wędzonego

1 czerwona cebula

3 łyżki ziaren słonecznika

Sos:

3 łyżki octu winnego

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz do smaku

płaska łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Brokuł ugotować al dente (powinien być lekko twardawy).

Boczek wyłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku, aż się dobrze zrumieni i będzie chrupiący ( ok. 5-10min w temp. 180°C).

Wystudzony brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wymieszać z pokrojoną w pióra cebulą czerwoną (cebulę wcześniej można przelać wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku). Dodać boczek.

Majonez wymieszać z jogurtem, octem, cukrem i przyprawami. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

Słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zrumieni.

Posypać nim wyjętą z lodówki sałatkę............ i zjadamy:)

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Smacznego !!!

niedziela, 29 czerwca 2014

Koktajl Truskawkowy

Skład:

350g świeżych truskawek

300ml kefiru lub jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Truskawki oczyszczamy z szypułek, płuczemy i wrzucamy do miksera.

Koktajl Truskawkowy

Dodajemy kefir i cukier.

Koktajl Truskawkowy

Miksujemy.

Rozlewamy do szklanek i wypijamy :)

Koktajl Truskawkowy

Smacznego !!!

sobota, 28 czerwca 2014

Rolada z Malinami

Skład:

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

300g malin

2 kostki czekolady startej

olej

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, biała masę.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Dodajemy do żółtek i chwilę mieszamy/miksujemy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy ze sobą.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12 min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na drugi papier posmarowany olejem- tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy papier na którym piekło się ciasto.

Rolada z Malinami

Ciasto zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia.

Rolada z Malinami

W między czasie przygotowujemy krem: śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów chwilę miksujemy. Odkładamy 2 łyżki masy do dekoracji. Do reszty dodajemy 3/4 porcji malin i delikatnie mieszamy - tak aby część malin się zmiksowała, ale i były też dość widoczne kawałki.

Ciasto rozwijamy i rozkładamy równomiernie masę malinową.

Rolada z Malinami

Kilka malin układamy na wierzchu masy.

Rolada z Malinami

Ciasto zwijamy. Odłożoną wcześniej masą smarujemy wierzch rolady, dekorujemy świeżymi malinami i wiórkami czekolady.

Schładzamy w lodówce, a następnie kroimy w plastry i zjadamy popijając pyszną kawką np: przepis tutaj

Rolada z Malinami

Rolada z Malinami

Rolada z Malinami

Smacznego !!!

piątek, 27 czerwca 2014

Sałata Marokańska

Skład:

1 duży ogórek

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

2 pomidory

1 puszka ciecierzycy

100g sera Feta

garść natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego czerwonego

łyżeczka sumaku ( ew. można zastąpić sokiem z cytryny z solą)

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ogórki, pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.  Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i dodać do warzyw. Fetę pokroić w kostkę i również dodać do warzyw. Natkę pietruszki posiekać i dodać do sałatki. Wymieszać.

W osobnej miseczce wymieszać oliwę, ocet, sumak i pieprz. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. :)

Sałata Marokańska

Sałata Marokańska

Sałata Marokańska

Sałata Marokańska

Smacznego !!!

czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa Jarzynowa

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

pęczek młodej włoszczyzny

200g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej

pół kalafiora ( nie za dużego)

200g groszku zielonego

3 średnie ziemniaki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

200ml śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

przyprawa w płynie

- ew. jak ktoś lubi możemy dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę

 

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.4l) i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień.

Włoszczyznę obieramy  (marchew, seler, por, pietruszkę) i dodajemy do zupy, również liście od selera myjemy dokładnie i też dodajemy do zupy. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Po 30min zupę solimy. Gotujemy jeszcze ok. 40min, aż mięso z kurczaka będzie miękkie.

Zupa Jarzynowa

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa i mięso. Mięso obieramy i odkładamy. Marchew kroimy w kostkę i dorzucamy z powrotem do zupy.

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Groszek wyłuskujemy z strączków. Kalafior dzielimy na małe "różyczki". Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20min, aż warzywa zmiękną.

Śmietanę przelewamy do miseczki, dolewamy trochę zupy (czysty rosół), mieszamy, dodajemy mąkę i całość wlewamy do zupy. Ponownie mieszamy i przyprawiamy solą i przyprawą w płynie.

Nalewamy na półmiski, dodajemy obrane wcześniej mięso i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa Jarzynowa

Zupa Jarzynowa

Smacznego !!!

środa, 25 czerwca 2014

Sałatka z Tuńczykiem i Ogórkiem Kiszonym

Skład:

puszka tuńczyka w sosie własnym

2 ogórki kiszone

2 jajka ugotowane na twardo

1 czerwona cebula

2 łyżki jogurtu naturalnego ( można użyć majonezu lub wymieszać pół na pół)

odrobina soku z cytryny

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski i rozdrabniamy.

Jajka, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do tuńczyka.

Przyprawiamy do smaku. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Dodajemy jogurt (lub majonez) i mieszamy.

Sałatka z Tuńczykiem i Ogórkiem Kiszonym

Smacznego !!!

wtorek, 24 czerwca 2014

Jak Gotować Bób

Skład:

500g bobu

pęczek koperku

2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Bób opłukujemy. Wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy umyty koperek. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu do 30min.( młody bób) lub 40min.( bób stary), pod przykryciem. Na 10 min przed końcem gotowania dodajemy sól. (Czas gotowania zależy także od upodobania co do miękkości - ja lubię bardzo mięciutki.)

Następnie odcedzamy, obieramy z łuski i zjadamy :)

Jak Gotować Bób

Smacznego !!!

poniedziałek, 23 czerwca 2014
A oto mój pierwszy chleb na blogu (prędzej już robiłam, ale wtedy nie prowadziłam bloga). Werkowanie to inaczej wyrabianie ciasta na chleb, nadawanie mu formy, ręczne obrabianie, polegające na zaokrąglaniu chleba, bułek, wydłużaniu (lęgowaniu)kęsów. W piekarni robią to maszyny, ale zdarzają się też małe piekarnie gdzie taki chlebek jest wyrabiany ręcznie i jak wiadomo taki jest lepszej jakości.
niedziela, 22 czerwca 2014

Ciasto Maślane

Skład (na blachę 32x27cm):

2 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka maślanki

3 jajka

1/2 szklanki oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

4 średnie łodygi rabarbaru

Kruszonka:

60g masła

ok. 1/2 szklanki cukru pudru

ok. 1/2 szklanki mąki

 

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy i obieramy z włókien, kroimy tak jak na zdjęciu. Przesypujemy cukrem, żeby puścił trochę soku.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy 2-3 minuty. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i na nim układamy rabarbar ( lub inne owoce np. jabłka pokrojone w kostkę). 

Ciasto Maślane

Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste.

Może się wydawać, że jest go za mało, ale w piekarniku rośnie jak "oszalałe" :)

Szybko zagnieść kruszonkę (przepis tutaj).

Kruszonką posypać ciasto.

Ciasto Maślane

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°c i piec przez ok. 50min.

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Ciasto Maślane

Smacznego !!!

piątek, 20 czerwca 2014
Przepyszna, lekka i orzeźwiająca sałatka. Trochę miałam obawy przed jej zrobieniem, aż w końcu się skusiłam - efekt zaskakujący !!! Polecam :)
środa, 18 czerwca 2014

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Skład:

1 podwójny duży filet z kurczaka

Marynata:

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju

1 łyżeczka imbiru

2 łyżeczki tymianku

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki papryki ostrej

sól

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przecinamy wzdłuż na dwa płaty.

Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy czosnek, mieszamy.

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Filety z kurczaka smarujemy marynatą

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godz. do lodówki ( u mnie to było na noc)

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Układamy na grillu i opiekamy z obydwu stron.

Podajemy z bukietem warzyw. Ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i kalafiorem.

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

Grillowany Filet z Kurczaka w Pysznej  Marynacie

 

Smacznego !!!

wtorek, 17 czerwca 2014

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Skład:

1 puszka pomidorów bez skóry

1 seler naciowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona papryczka chili

2 łyżki oliwy

500ml bulionu warzywnego

sól, pieprz

listki świeżej bazylii

50g gęstej śmietany lub jogurtu

 

Przygotowanie:

Seler umyć, pokroić w talarki. Cebulę pokroić w kostkę. Papryczkę oczyścić i również drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i paprykę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać seler naciowy i odrobinę wody.

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Chwilę poddusić (ok.2-3min.). Wlać bulion, zagotować i dodać pomidory z puszki.

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Doprawić solą i pieprzem.

Gotować 30-35min.

Odstawić zupę do przestygnięcia, po czym zmiksować blenderem.

Przelać do talerzy, ozdobić świeżą bazylią i kleksem z śmietany lub jogurtu.

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Zupa Krem z Selera Naciowego i Pomidorów

Smacznego !!!

poniedziałek, 16 czerwca 2014
Bardzo zdrowe i dietetyczne galaretki na bazie jogurtu z dodatkiem wędzonego łososia i koperku.
niedziela, 15 czerwca 2014

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Skład:

dowolna mieszanka sałat

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

150g wędzonego łososia - sałatkowego

kilka pomidorów koktajlowych

Sos:

2 ugotowane żółtka jajek

4 łyżki naturalnego jogurtu

łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mieszankę sałat, dodać pokrojone w kostkę papryki. Cebulę pokroić w pióra. Dodać łososia. Pomidorki przekroić na pół. Wszystko razem wymieszać.

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Przygotować sos: utrzeć blenderem żółtka z jogurtem i sokiem z cytryny. Sałatkę przełożyć na małe talerze i polać przygotowanym sosem.

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Sałatka z Łososiem Wędzonym

Smacznego !!!

sobota, 14 czerwca 2014

Zupa Kalafiorowa

Skład:

2 nogi z kurczaka

1 mały kalafior

4 ziemniaki

2 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

3 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

Dodatkowo:

200g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Nogi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do garnka  z wodą. Zagotowujemy.

Zdejmujemy szumowiny.

Dodajemy obrane marchewki, pietruszki,seler, ziele angielskie i liście laurowe.

Po 30 min. solimy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Wyjmujemy warzywa i udka z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę.

Kalafiora myjemy i odcinamy różyczki.

Ziemniaki i różyczki kalafiora dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze ze 20min., aż będą miękkie.

Nalewamy na talerze, dodajemy obrane wcześniej mięso. Na wierzchu nakładamy łyżkę gęstej śmietany i dekorujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa Kalafiorowa

Smacznego !!!

czwartek, 12 czerwca 2014

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Skład:

boczek świeży bez żeberek - taki na roladę - ok. 2kg

1 główka czosnku

przyprawa grillowa do żeberek - Kotanyi (posiada w sobie miód, który nadaje smak i chrupkość potrawie)

sól

Dodatkowo:

nić kuchenna

 

Przygotowanie:

Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy nożem małe kieszonki w które wkładamy obrane ząbki czosnku.  Solimy

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Posypujemy obficie przyprawą do żeberek na grilla.

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolujemy i związujemy nicią kuchenną.

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Z wierzchu jeszcze obsypujemy przyprawą grillową do żeberek.

Układamy w brytfannie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 2 godz. w temp. 190°C.

Studzimy, zdejmujemy nić i kroimy w plasterki na kanapki lub jeszcze gorącą roladę kroimy na duże kawałki i podajemy jako mięso do obiadu.

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Rolada Boczkowa na Kanapki po Raz Drugi

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 czerwca 2014

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Skład:

800g żeberek wędzonych

200g boczku wędzonego-surowego

1 mała młoda kapusta

pęczek młodej włoszczyzny

5 ziemniaków

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

sól, pieprz

obowiązkowo przyprawa w płynie

70g masła

4 łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Żeberka wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. godziny. Wywar przecedzamy, aby uniknąć niespodzianki z jakąś kosteczką od  żeberek. Mięso obieramy i odkładamy.

Do wywaru wrzucamy umytą i obraną włoszczyznę, po 30min solimy. Dodajemy boczek w kawałku i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy, marchewkę kroimy i dodajemy z powrotem do zupy, dodajemy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Gotujemy ok. 20min. Wrzucamy obrane mięso z żeberek.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dolewamy szklankę zupy i mieszamy. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Przyprawiamy solą, mielonym czarnym pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze. Boczek wyjmujemy i kroimy w plastry, dodajemy na talerz.

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Parzybroda z Młodej Kapusty na Wędzonce

Smacznego !!!

czwartek, 05 czerwca 2014

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Skład:

500g żołądków drobiowych

1 noga z kurczaka

2-3 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera

4 ziemniaki

pęczek koperku

200g śmietany

2 łyżki mąki

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

8 ziarenek pieprzu

sól, przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy, myjemy. Obgotowujemy w wodzie, odcedzamy, ponownie opłukujemy. Wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy umytą nogę z kurczaka.

Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień i dokładamy marchew, seler i pietruszkę, po 30min. dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny.

Wyjmujemy warzywa, które już na pewno są miękkie i udko z kurczaka. Żołądki mogą być jeszcze lekko twarde więc jeszcze chwilę gotujemy, aż zmiękną ok.30min. Łyżką cedzakową odławiamy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy. Mięso z nogi kurczaka obieramy i też dodajemy do garnka. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Po ok. 10-15min. ziemniaki powinny być już miękkie.

Śmietanę przelewamy do miseczki, dolewamy kilka łyżek zupy, mieszamy, dodajemy mąkę i wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok.5 min często mieszając. Zdejmujemy garnek z palnika. Koperek drobno siekamy i dorzucamy do zupy ( nie gotujemy koperku, ponieważ straci cały aromat). Przyprawiamy solą, przyprawą w płynie i ew. mielonym pieprzem.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Zupa Koperkowa z Żołądkami

Smacznego !!!

wtorek, 03 czerwca 2014
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16
| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL