piątek, 13 maja 2016

 Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Skład:

1 większy por

1 słoiczek selera konserwowanego

1 puszka kukurydzy

1 puszka ananasa

250g szynki konserwowej

5 jajek

400g majonezu

sól, pieprz

ok.100g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy „na twardo”. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę.

Por oczyszczamy, a następne kroimy w pół krążki.

Ananasa dokładnie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę.

Seler konserwowy dokładnie odsączamy, odciskamy z nadmiaru soku i siekamy na mniejsze kawałki.

Szynkę konserwową kroimy w drobną kostkę.

Układamy warstwowo:

Zaczynamy od rozłożenia na dnie miski połowy pora. Lekko go solimy.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Teraz nakładamy seler.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Kukurydzę

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Szynkę konserwową

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Połowę majonezu

Na to ananas

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Jajka, które następnie posypujemy lekko solą i mocniej pieprzem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Teraz resztę pora

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Resztę majonezu

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Na wierzchu starty żółty ser.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Podajemy na stół.

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Warstwowa Sałatka z Szynką i Ananasem

Smacznego !!!

14:15, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 12 maja 2016

 Wieżyczki Łososiowe

Skład:

400g mięsa mielonego z łopatki  klik klik

1 jajko

1 cebula

3 ząbki czosnku

bułka tarta

1 czubata łyżeczka przyprawy do pizzy

2 łyżki ketchupu

sól, pieprz

Dodatkowo:

500g pieczarek

200g sera żółtego

2 łyżki masła

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekana cebula, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ketchupem oraz z przyprawami. Dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki.

Pieczarki obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki.         

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki, podsmażamy, aż się lekko zrumienią. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ser trzemy na drobnych oczkach tarki.

Kulki z mięsa rozpłaszczamy w dłoniach, a następnie podsmażamy z każdej strony.

Następnie kotlety układamy na blasze. Na każdy kotlet nakładamy sporo pieczarek i na pieczarki dajemy garść startego sera.

Wieżyczki Łososiowe

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Podajemy z puree ziemniaczanym, resztą podsmażonych pieczarek i ulubioną surówką.

kotlety mielone ala pizza

kotlety mielone ala pizza

kotlety mielone ala pizza

Smacznego !!!

10:46, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 10 maja 2016

 Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Skład:

Pół średniej kapusty pekińskiej

1 średnia marchew

pół pora

pół słoika papryki konserwowej (przepis Tutaj)

1½ łyżeczki soli

2 łyżki cukru

3-4 łyżki majonezu

biały pieprz mielony

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy, myjemy i drobno siekamy.

Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Por oczyszczamy i kroimy w pół krążki.

Paprykę (ja użyłam własnej roboty – konserwowa, zielona – przepis Tutaj) drobno kroimy.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Kapustę mieszamy z marchwią i porem. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Odstawiamy na 5-10min.

Następnie dodajemy paprykę i majonez. Mieszamy i podajemy do obiadu.

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Surówka z Kapusty Pekińskiej  Z Marynowaną Papryką

Smacznego !!!

poniedziałek, 09 maja 2016

 Golonka po Bawarsku

Skład:

2 golonki – każda o wadze ok. 600-700g

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

8 kulek jałowca

pół papryki chili (może być suszona lub w zamian ziarna pieprzu)

2 marchewki

pół selera

1 pietruszka

2 łyżki soli

Marynata:

500ml piwa jasnego klik klik

2 cebule

4 ząbki czosnku

6 kulek jałowca

 

Przygotowanie:

Golonki oczyszczamy, skórę opalamy nad ogniem. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i dodajemy do golonek. Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe, chili i sól. Gotujemy przez 90min.

Golonki wyjmujemy i trochę studzimy, bulion możemy wykorzystać do zupy.

Cebulę kroimy w pióra.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Jałowiec rozgniatamy w moździerzu.

Golonkę układamy w misce, dodajemy cebulę, czosnek i jałowiec. Zalewamy piwem. Gdy piwo nie przykryje nam golonek  to musimy je kilka razy obrócić w trakcie marynowania się, aby golonka dokładnie przeszła smakiem.

Golonka po Bawarsku

Miskę przykrywamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ) i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Golonka po Bawarsku

Na drugi dzień golonkę przekładamy do brytfanny, na golonkach układamy cebulę z marynaty i podlewamy połową marynaty.

Golonka po Bawarsku

Brytfannę wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 100min. w temp. 200stopni. W międzyczasie podlewamy resztą marynaty.

Wyjmujemy i możemy podać z świeżą bagietką, zasmażaną kapustą kiszoną, chrzanem lub musztardą i oczywiście z kuflem dobrego piwa :)

Golonka po Bawarsku

Golonka po Bawarsku

Smacznego !!!

16:02, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 07 maja 2016

 Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Skład:

14 Cannelloni  klik klik

500g mięsa mielonego

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

szczypta bazylii

2 łyżki ketchupu ostrego

sól, pieprz

Sos:

1 litr passaty pomidorowej klik klik

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

½ łyżeczki ostrej papryki

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego oregano

sól

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

Olej do smażenia

300g sera mozzarella

 

Przygotowanie:

Mięso mielone podsmażamy na patelni, cały czas mieszamy, aż zrobią się małe „grudki”, gdy mięso się zetnie to dorzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zrumieni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy ketchup. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Rurki Cannelloni nadziewamy mięsem (najlepiej za pomocą małej łyżeczki).

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Przygotowujemy sos:

Cebule drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor, następnie dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, chwilkę smażymy i dolewamy sos pomidorowy. Gdy sos zacznie „bulgotać” to przyprawiamy do smaku cukrem, solą, papryką ostrą i ziołami. Sos zdejmujemy z palnika.

Ser trzemy na tarce.

W naczyniu żaroodpornym układamy nadziane rurki, polewamy sosem i posypujemy mozzarellą.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

  • - Rurki muszą być całkowicie pokryte sosem, aby się ugotowały.
  • - Ja zrobiłam dwie warstwy tzn. rurki, sos i ser i znów rurki, sos i ser, ale proponuję układanie w szerszym naczyniu po jednej warstwie, ponieważ ułożone warstwowo źle się rozdziela.

Zapiekamy przez 45min. w temp. 200stopni.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Wyjmujemy i podajemy do spożycia.

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Cannelloni z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym

Smacznego !!!

piątek, 06 maja 2016

 Smażona Kergulena z Frytkami

Skład:

Kergulena (miałam mrożone – do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra)

Sól, pieprz

Sok z cytryny

Jajko

Mąka

100g masła do smażenia

Dodatkowo:

Frytki

 

Przygotowanie:

Rybę lekko zamrożoną oczyszczam tzn. ścinam płetwy z grzbietu i brzucha. Następnie gdy się całkowicie odmrozi to je patroszę. Myję pod bieżącą wodą, a następnie osuszam ręcznikiem papierowym.

Przyprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Smażona Kergulena z Frytkami

Jajko roztrzepuję w miseczce, a do drugiej wsypuję mąkę.

Rybę maczam w jajku, a następnie obtaczam w mące.

Masło rozpuszczam na patelni. Kergulenę smażę na złoty kolor z każdej strony.

Podaję z frytkami i surówką  kiszonej kapusty.

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smażona Kergulena z Frytkami

Smacznego !!!

10:58, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 maja 2016

 Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Skład:

Opakowanie gotowych słonych mini babeczek Dan Cake (24szt)

200g serka twarogowego np.: Puszysty o smaku ziołowym

2 łyżki śmietany

Dodatki:

100g łososia wędzonego - Hurtownia Flądra

plasterki salami

kilka pomidorków koktajlowych

kilka plasterków ogórka świeżego

kilka oliwek

kilka cebulek marynowanych

2 gałązki szczypiorku

2 gałązki koperku

 

Przygotowanie:

Twarożek mieszamy ze śmietaną, a następnie przekładamy go do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Babeczki rozkładamy i do każdej wyciskamy trochę masy twarogowej.

Imprezowe Babeczki

Połowę babeczek dekorujemy kawałkiem łososia wędzonego, plasterkiem ogórka świeżego, cebulką marynowaną i koperkiem. Druga część babeczek dekorujemy plasterkiem salami, połową pomidorka koktajlowego, połówką oliwki oraz kawałkiem gałązki szczypiorku.

Babeczki układamy na półmisku i podajemy na stół.

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Imprezowe Babeczki

Smacznego !!!

11:27, joannas1976 , Przekąski
Link Komentarze (1) »
niedziela, 01 maja 2016

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie 

Skład:

Owoce - użyłam truskawki, borówkę amerykańską i banan (może być gotowa mrożonka - klik klik )

Sos:

100g białej czekolady  klik klik

250ml śmietanki 30%

1-2 łyżki rumu

szczypta ziaren wanilii (z pół małej laski)

 

Przygotowanie:

Truskawki i borówkę myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na płasko w pojemniku, obok rozkładamy borówkę i pokrojonego w plastry banana. Pojemnik wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3h, aby owoce się zamroziły.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pamiętajmy, że rozpuszczanie białej czekolady odbywa się w niższej temp. niż czekolada mleczna tzn. czekoladę białą rozpuszczamy w temp. ok.  35°C).

Gdy czekolada się rozpuści to dolewamy śmietankę i mieszamy (w tym momencie czekolada ponownie może nam stwardnieć, ale trzymamy nadal w kąpieli wodnej i cały czas mieszamy). Dodajemy ziarna wanilii i łyżkę rumu. Mieszamy. Przelewamy do sosjerki (przed podaniem sos podgrzewamy np. w mikrofalówce)

Zamrożone owoce układamy w salaterce i polewamy gorącym sosem czekoladowym.

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie

Mrożone Owoce W Gorącej Białej Czekoladzie

Smacznego !!!

13:09, joannas1976 , Desery
Link Komentarze (1) »
piątek, 29 kwietnia 2016

 Wieżyczki Łososiowe

Skład:

200g wędzonego łososia w kawałku (do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra)

100g białego twarogu

2 płaskie łyżki śmietany 30%

szczypiorek

zielone i czarne oliwki

cebulki marynowane

szczypiorek

sól himalajska

pieprz

Dodatkowo:

Folia spożywcza

kieliszki do jajek (6-7szt)

 

Przygotowanie:

Twarożek blendujemy ze śmietaną na aksamitna masę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy.

Łososia kroimy w cieniutkie plasterki.

Kieliszki do jajek wykładamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl, http://sklep.stella.com.pl/stella/pl/folie-kuchenne/17-folia-do-zywnosci-30-m-box.html?search_query=do+zyw&results=84 ).

Wieżyczki Łososiowe

Następnie układamy plasterki łososia, tak aby dół i ścianki były wylepione rybą i aby trochę wystawało poza kieliszek (będzie potrzebne na koniec do przykrycia).

Wieżyczki Łososiowe

Teraz w środek wkładamy twarożek i w masę wciskamy po jednej oliwce lub cebulkę marynowaną.

Wieżyczki Łososiowe

Przykrywamy wystającymi kawałkami łososia, a następnie folią. Naczynia wkładamy do lodówki na jakieś 2h.

Wieżyczki Łososiowe

Po tym czasie wieżyczki wyjmujemy z naczyń i tu ułatwieniem jest folia przez którą łatwiej jest nam wyjąć. Następnie folię zdejmujemy, a wieżyczki układamy na półmisku. Dekorujemy wg uznania.

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Wieżyczki Łososiowe

Smacznego !!!

12:28, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 kwietnia 2016

 Torcik Fererro Rocher

Skład:

Biszkopt:

5 jajek

6 łyżek cukru

2 czubate łyżki kakao

200g orzechów laskowych mielonych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki mąki pszennej

Krem:

200g masła

200g gorzkiej czekolady

5 czubatych łyżek kremu Nutella  klik klik

4 wafelki orzechowe np: Grześki, Alpino

 

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, biała masę. Dodajemy resztę składników i chwilę miksujemy.

Tortownicę (tylko spód) o śr. 22cm (ja z braku użyłam 26cm) wykładamy arkuszem papieru do pieczenia.

Do tortownicy wylewamy masę na biszkopt.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka czyli ok.30min. w temp. 180stopni.

Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwa placki.

Torcik Ferrero Rocher

Przygotowujemy krem:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkowicie rozpuści to odkładamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy nutellę, masło i miksujemy.

Wafelki drobno siekamy i także dodajemy do kremu i mieszamy łyżką lub mikserem.

Torcik Ferrero Rocher

Połowę kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu, następnie nakładamy drugi blat i teraz resztą kremu smarujemy wierzch i boki.

Odstawiamy do lodówki na ok.1-2 godziny, aby masa zastygła.

Torcik Ferrero Rocher

Następnie kroimy na porcje i podajemy do zjedzenia.

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Torcik Ferrero Rocher

Smacznego !!!

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

 Nototenia w Zalewie Octowej

Skład:

16 szt. mniejszych, mrożonych Nototenii - do kupienia w sklepie wysyłkowym Flądra

Marynata:

1 pomarańcza

3 ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

sól, pieprz

Panierka:

1 jajko

6 łyżek mąki

6 łyżek ziaren sezamu

Zalewa octowa:

1l wody

200ml octu

4 łyżeczki soli

4 łyżeczki cukru

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

3 duże cebule

Dodatkowo:

3 litrowe słoiki

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Ryby jeszcze lekko zamrożone oczyszczam tzn. zaczynam od ścięcia nożem grzbietu z płetwą oraz płetwy z brzucha. Następnie oczyszczam z łusek. Myję i przekładam na ręcznik papierowy w celu osuszenia.

Gdy rybki są już suche to przekładam je do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól, pieprz oraz wyciskam sok z całej pomarańczy.

Nototenia w Zalewie Octowej

Mieszam, a następnie miskę zakrywam folią spożywczą. Odstawiam na noc do lodówki. Rano ryby jeszcze raz mieszam aby wszystkie dokładnie przeszły marynatą i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie w jednej miseczce roztrzepuję jajko, a w drugiej mieszam mąkę z ziarnami sezamu. Nototenię maczam w jajku, a następnie obtaczam w mące z sezamem.

Nototenia w Zalewie Octowej

Smażę na złoty kolor z każdej strony.

Nototenia w Zalewie Octowej

Przygotowuje marynatę: W garnku zagotowuję wodę z octem i przyprawami oraz pokrojoną w pióra cebulą. Zdejmuję z ognia i czekam, aż lekko ostygnie.

Ryby przekładam do wyparzonych jedno litrowych słoików, dodaje cebule z zalewy i zalewam ciepłym wywarem octowym (przyprawy z zalewy także rozkładam do słoików). Zamykam słoiki. Nototenia jest gotowa do spożycia już na drugi dzień.

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Nototenia w Zalewie Octowej

Smacznego !!!

13:19, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 kwietnia 2016

 Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Skład:

1 kurczak zagrodowy (ok.1,7kg)

2 główki czosnku

1 cytryna

200g pieczarek

2 czerwone cebule

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka ostrej papryki

 

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy wzdłuż piersi i go rozkładamy.

Cytrynę sparzamy i przekrawamy na pół, z jednej połówki wyciskamy sok.

Kurczaka (od wewnątrz i zewnątrz) skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, papryką oraz tymiankiem. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Po tym czasie kurczaka układamy na blasze.

Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki.

Całe główki czosnku przecinamy na pół.

Cebule obieramy, kroimy na ćwiartki.

Drugą połówkę cytryny kroimy na cząstki (razem z skórką).

Czosnek, cebulę i cytrynę układamy obok i pod kurczakiem.

Spryskujemy całość delikatnie oliwą.

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 80min w temp. 180stopni.

Wyjmujemy i dorzucamy pieczarki. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 40min.

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

Wyjmujemy i kroimy na porcje. Podajemy razem z upieczonym czosnkiem, cebulą i pieczarkami. Możemy dodać pieczone ziemniaczki lub frytki oraz surówkę Colesław.

Kurczak Zagrodowy z Czosnkiem

12:26, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 kwietnia 2016

 Azjatycki Rosół z Kaczki

Skład:

Kaczka świeża o wadze ok.2kg klik klik

3 gwiazdki anyżu

2 laski cynamonu

kawałek świeżego imbiru (ok.6 cm)

1 papryka chili

3 cebule

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

sos sojowy

2 łyżeczki sosu ostrygowego

2 łyżeczki sosu rybnego

sok z 1 limonki

Dodatkowo:

Kapusta pekińska

Makaron Soba

Grzyby Shitake

Grzyby Mun

Szczypiorek

Papryka chili

Kilka plastrów limonki do dekoracji

 

 

Przygotowanie:

Kaczkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy do dużego garnka (garnek o poj.6l). Zalewamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny.

Cebule obieramy i w całości opalamy nad ogniem, aż cała zrobi się czarna. Następnie dorzucamy ją do zupy. Dokładamy także gwiazdki anyżu, laski cynamonu, całą paprykę chili, obrany czosnek, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz sól. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 140min.

Gdy kaczka będzie już miękkie to ją wyjmujemy i obieramy mięso, które odkładamy jako dodatek do zupy.

Bulion przecedzamy przez sitko. Następnie doprawiamy do smaku sosem sojowym, sosem rybnym i sosem ostrygowym.

W międzyczasie gdy gotuje nam się bulion przygotowujemy dodatki:

Grzyby Shitake i Mun przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na jakieś 2h. Po tym czasie grzyby (bez wody w której się moczyły) przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 30min. Odcedzamy i studzimy. Grzyby mun kroimy w paseczki. Shitake zostawiamy w całości.

Kapustę pekińską cienko siekamy. Szczypiorek i chili także siekamy.

Makaron soba gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.

Do miseczki nakładamy trochę makaronu, kapustę pekińską, paseczki grzybów mun, całe grzyby shitake, obrane mięso z kaczki i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy posiekaną papryką chili oraz szczypiorkiem.

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Azjatycki Rosół z Kaczki

Smacznego !!!

środa, 20 kwietnia 2016

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Skład:

ok. 1,2 kg schabu bez kości

11 plasterków bekonu lub szynki parmeńskiej klik klik

11 plasterków sera żółtego

100g musztardy Dijon

150g śmietany 22%

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Schab dokładnie oczyszczamy z wszelkich włókien, błon itp. Myjemy i osuszamy ściereczką.

Następnie schab nacinamy na równe kotlety zostawiając ok. 0,5cm od spodu w całości u mnie wyszło 12 porcji. Uważajmy aby nie przeciąć schabu do końca, ma być taki wachlarz.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Schab dokładnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

W nacięcia wkładamy po plastrze sera i bekonu.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Związujemy nicią kuchenną, aby nam się schab nie rozpadł

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Całość smarujemy musztardą Dijon.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Owijamy folią spożywczą Stella ( do kupienia tutaj: (http://stella.com.pl/ , http://sklep.stella.com.pl/stella/ , https://www.facebook.com/Stella-Premium-Home-Line-1007765619286347/?ref=hl ) i odstawiamy na jakieś dwie godziny.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Dodajemy śmietanę i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekamy przez ok. 70min. w temp. 200stopni. Następnie zdejmujemy przykrywkę i zapiekamy jeszcze ok. 15 min.

Wyjmujemy i zdejmujemy nić kuchenną. Dzielimy na porcje. Podajemy z ziemniakami i wytworzonym śmietanowo – wędzonym sosem oraz z ulubiona surówką.

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Zapiekany Schab z Bekonem i Serem

Smacznego !!!

12:07, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Skład:

Ok. 400g świeżego łososia

300g mrożonego szpinaku

100g sera ricotta klik klik

1 op. ciasta francuskiego

1 żółtko

3-4 ząbki czosnku

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka złocista

sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Szpinak odmrażamy. Podsmażamy na patelni, aż całkowicie odparuje woda. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy ser ricotta. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia.

Łososia dokładnie oczyszczamy z ości oraz zdejmujemy skórę. Myjemy i osuszamy ściereczką. Dzielimy na dwie porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem.

Po świeżego łososia i inne ryby zapraszam do sklepu stacjonarnego lub internetowego Flądra  - dostawa ryb prosto do domu :)

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Płat ciasta francuskiego rozkładamy i przecinamy na pół.

Na każdej połowie na środku rozkładamy szpinak z ricottą.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Na szpinak układamy porcje łososia.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Ciasto francuskie po bokach przecinamy pod skosem w paski.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Następnie splatamy ciasto na łososia.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Żółtko roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ciasta francuskiego.

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Posypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka.

Przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok.40min w temp. 180 stopni.

Wyjmujemy i od razu podajemy do zjedzenia np: z surówką z kiszonej kapusty i frytkami lub łódeczkami ziemniaczanymi (przepis Tutaj).

 Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Łosoś ze Szpinakiem i Ricottą w Cieście Francuskim

Smacznego !!!

sobota, 16 kwietnia 2016

flądra

Jeżeli chcecie zakupić świeżą rybkę, mrożoną, wędzoną, owoce morza lub inne to zapraszam do hurtowni "Flądra", która mieści się w Toruniu.

Ryby te możecie zamówić przez internet lub telefonicznie. Hurtownia także wysyła paczki z rybami za granicę :)

Ja jednego dnia zamówiłam i na drugi dzień już kurier zapukał z dostawą do mych drzwi. Ryby zamrożone były zamrożone, ryba świeża bardzo świeżutka, a wszystko to idealnie zapakowane w pojemniku z styropianu z workami z lodem.

flądra

flądra

łosoś wędzony wspaniały :)

flądra

Po otworzeniu opakowania nawet kostki lodu nie były ani troszeczkę rozmrożone.

flądra

Ryby możecie zamówić na stronie www.sklep.fladra.pl

oraz zapraszam na stronę Facebooka  https://www.facebook.com/Hurtownia-Ryb-Fl%C4%85dra-113820888768563/?fref=ts

Serdecznie Zapraszam !!!

 

 

 

 

20:12, joannas1976
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 kwietnia 2016

Zupa Kalafiorowo - Brokułowa 

Skład:

2 udka z kurczaka

1 marchew

kawałek selera

1 korzeń pietruszki

pół opakowania mieszanki Trio (o taka - klik klik)

4 ziemniaki

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

200g śmietany 22%

2 łyżki mąki + 150ml wody

sól, pieprz

przyprawa w płynie Maggi

koperek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Udka oczyszczamy i myjemy.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy.

W garnku umieszczamy mięso, marchew, seler i korzeń pietruszki. Zalewamy wodą ok.3,5l.

Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 60 min. Teraz solimy i gotujemy jeszcze ok. 20min.

Wyjmujemy mięso i jarzyny. Mięso obieramy i odstawiamy (mięso na koniec dodajemy do zupy, a jarzyny jeżeli nie chcemy w zupie to możemy wykorzystać np.: do sałatki).

Bulion przecedzamy przez sitko.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę.

Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego ziemniaki oraz mieszankę Trio. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20min.

Mąkę mieszamy z wodą. Zaciągamy zupę. Następnie dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Dodajemy wcześniej odłożone mięso i jarzyny.

Nalewamy na talerze i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Zupa Kalafiorowo - Brokułowa

Zupa Kalafiorowo - Brokułowa

Smacznego !!!

10:14, joannas1976 , Zupy
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 kwietnia 2016

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Skład:

2 filety z Kurczaka

400g mrożonego szpinaku

1 marchewka

1 cebula

4 ząbki czosnku

250g śmietany 18%

200ml bulionu drobiowego

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka

3-4 łyżki masła

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Odrywamy polędwiczkę, a resztę fileta kroimy wzdłuż na 3 grubsze paski - wielkości polędwiczki.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakieś 60min. do lodówki.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

W międzyczasie odmrażamy szpinak.....

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Marchew obieramy i kroimy na plasterki.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim cebulkę, gdy się zeszkli to dodajemy czosnek, a po chwili wrzucamy marchew. Chwilkę smażymy.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Teraz dodajemy szpinak. Smażymy tak długo, aż odparuje woda.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Dodajemy śmietanę, a następnie bulion. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusimy ok. 10 min., aby marchewka nam lekko zmiękła.

Następnie zawartość patelni wylewamy na kurczaka

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Na naczynie nakładamy przykrywkę i wstawiamy do piekarnika.

Zapiekamy w temp. 180°C przez ok.20min.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Filet Kurczaka w Sosie z Szpinakiem

Smacznego!!!

10:56, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 kwietnia 2016

Szamotowy kamień do pieczenia pizzy z włoskiej firmy Trabo!

trabo

Już kiedyś zakupiłam podobny kamień szamotowy, ale szybko go sprzedałam – był ciężki, chropowaty, brzydki.

Ten kamień jest pięknie wykończony, pięknie się prezentuje na stojaku – wygląda jak talerz z zastawy, więc spokojnie można go postawić na stole przy gościach, a do tego jeszcze gorący na którym goście bezpośrednio mogą sobie podpiekać plasterki warzyw czy mięsa to już rewelacja.

Pizza pieczona na tym kamieniu jest perfekcyjnie upieczona, chrupka i zdrowa. Smakuje jak w prawdziwych pizzeriach

Kamień ten może być wykorzystany do pieczenia w piecu, piekarniku, grillu czy też w mikrofali, ale nie może być używany bezpośrednio na ogniu. Ja ten kamień umieściłam na blasze do pizzy, ustawiłam na stojaku, a pod spód podstawiłam podpalone podgrzewacze i w ten sposób kamień nie był bezpośrednio na ogniu i trzymał gorąco przez całą imprezę na której to każdy sobie podsmażał przygotowane przekąski takie jak np.: warzywa z marynaty, szaszłyki, plastry bekonu, kęski piersi kurczaka czy chleb...innym razem wykorzystam go tylko do dań z ryby.

Na tym kamieniu możemy także wypiekać pyszne bułeczki, chleb lub inne pieczywo, które będą miały tą unikatową skórkę jak z piekarni.

Produkt naprawdę rewelacja, pięknie się prezentuje, wygodny w użyciu, zgrabny, cienki z podwyższoną krawędzią i do tego wszechstronny. Kamień godny polecenia.

Produkt możecie państwo zakupić na stronie Mieszkaj i Gotuj - http://mieszkajigotuj.pl/product-pol-1945-Kamien-Szamot-do-Pizzy-Okragly-ze-Stojakiem-33-cm-Trabo.html

trabo

22:21, joannas1976 , Inne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 kwietnia 2016

 Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Skład:

1 por

2-3 pomidory

5-6 średnich Eco ogórków kiszonych - klik klik

4 łyżki majonezu

sól, pieprz

1 płaska łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Por myjemy i kroimy w pół krążki. Przekładamy do miski, posypujemy solą i cukrem. Odstawiamy na jakieś 30min.

Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w grubszą kostkę.

Ogórka kiszonego kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w kostkę.

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Pomidory mieszamy z ogórkiem i porem. Odstawiamy na 30min. Po tym czasie dokładnie odsączamy z nadmiaru puszczonego soku. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy z majonezem i podajemy do obiadu.

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Surówka z Pora, Ogórka i Pomidora

Smacznego !!!

10:50, joannas1976 , Surówki
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 33
| < Czerwiec 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi