wtorek, 22 lipca 2014

Młoda Kapusta z Koperkiem

Skład:

1 główka młodej kapusty

1 pęczek koperku

1 cebula

ok.100g wędzonego boczku

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy na pól, wycinamy głąb i szatkujemy.

W garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy kapustę. Blanszowanie ma na celu usunięcie goryczki.

Po kilku minutach wodę zlewamy i wlewamy świeżej. Kapustę dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy pokrojoną  w kostkę i zeszkloną cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno pokrojony koperek.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu robimy zasmażkę. Następnie dodajemy do kapusty i mieszamy.

Młoda Kapusta z Koperkiem

Młoda Kapusta z Koperkiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Skład:

1 kula mozzarelli

2 szklanki mleka

kilka listków bazylii

ok. 100g wędzonego łososia

kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej (u mnie rzymska)

1 pomidor

Na sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z ½ pomarańczy

1 łyżeczka octu balsamicznego

½ łyżeczki musztardy Dijon 

½ łyżeczki miodu

szczypta imbiru

 

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy. Wkładamy do niego mozzarelle na 10min.

Po tym czasie ser wyjmujemy, odciskamy i rozwałkowujemy na cienki placek.

Układamy na nim listki bazylii i łososia. Ciasno zwijamy w roladkę. Owijamy folią spożywczą i  wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Sałatę rwiemy na kawałki, układamy na półmisku. Pomidory kroimy na ósemki, układamy na sałacie. Naszą roladkę wyjmujemy z lodówki i kroimy na 1,5 cm plastry. Układamy na sałacie. Polewamy sosem.

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia

Smacznego !!!

niedziela, 20 lipca 2014

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Skład:

1 czubata szklanka kaszy kuskus

1 puszka ciecierzycy

1 marchewka

1 nieduża czerwona papryka

1 nieduża czerwona cebula

ok. 2 szklanki bulionu warzywnego

2 czubate łyżki natki pietruszki

1/4 szklanki rodzynek

Na sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1 duży ząbek czosnku ( przeciśniętego przez praskę)

świeżo mielony pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.

Rodzynki i kaszę zalewamy gorącym bulionem. Odstawiamy do spęczenia i przestygnięcia. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy. Wszystkie warzywa łączymy z kaszą i rodzynkami, dodajemy pietruszkę i polewamy sosem. Dokładnie mieszamy.

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Sałatka Marokańska z Kaszą Kuskus

Smacznego !!!

sobota, 19 lipca 2014

Zupa Fasolowa

Skład:

1 żeberko wędzone (ok.400g)

kawałek boczku  wędzonego (ok.150-200g)

200g fasoli średniej

2 marchewki

kawałek selera

2 pietruszki

3 średnie ziemniaki

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki majeranku

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela  angielskiego

sól, pieprz do smaku

przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy w wodzie ok. 8-12godz.

Żeberko wędzone wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.3l). Zagotowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, seler i pietruszkę. Wrzucamy także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy jeszcze ok.30min i solimy.

Dodajemy fasolkę, a wyjmujemy miękką włoszczyznę. Marchewkę kroimy w kostkę i odkładamy.

Boczek kroimy w paski i wrzucamy do zupy.

Gotujemy, aż fasola będzie miękka.

Wyjmujemy żeberko, obieramy z kości i dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze ok.15min. Dodajemy odłożoną marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy majerankiem, ew.solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze i zjadamy.

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Zupa Fasolowa

Smacznego !!!

czwartek, 17 lipca 2014

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Skład:

1 skrzydło z indyka (ok.600g)

1-2 bardzo chude szpondry wołowe (ok.300g)

2 marchewki

1 mały seler (najlepiej młody z liśćmi)

2 pietruszki

3 średnie cebule

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu

sól

przyprawa w płynie

Dodatkowo:

kołduny (przepis tutaj)

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (o.4l) i zagotowujemy

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

zmniejszamy ogień, zdejmujemy szumowiny.

Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem, wrzucamy do rosołu. Po ok. 40min dodajemy obraną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i po kolejnych 20min. solimy. Gotujemy jeszcze ok.40min (aż mięso będzie miękkie).

Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Mięso obieramy i odkładamy.

Rosół doprawiamy ew. solą i przyprawą w płynie.

Gotujemy kołduny w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Na talerz nakładamy kołduny, obrane mięso. Zalewamy rosołem i posypujemy natką pietruszki.

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

możemy również podać z makaronem i obranym mięsem

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

Rosół z Indyka i Wołowiny z Kołdunami

wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka z Awokado

Skład:

pół główki sałaty lodowej

2 awokado

4 pomidory

1 papryka

1 nieduży słoiczek oliwek

4 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Przygotowanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki. Oliwki osączamy. Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w poprzek w niezbyt grube plasterki. Pomidory kroimy na ósemki.

Wszystkie warzywa i oliwki przekładamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodajemy sok z cytryny i oliwę. Doprawiamy do smaku solą. Sałatkę polewamy gotowym sosem i podajemy zaraz po przygotowaniu.

Sałatka z Awokado

Sałatka z Awokado

Sałatka z Awokado

Smacznego !!!

niedziela, 13 lipca 2014

Zupa Krem z Selera Naciowego

Skład:

1 seler naciowy

1 cebula

2 ząbki czosnku

100g sera pleśniowego lazur lub rokpol (jak ktoś nie lubi można dodać serek topiony)

3-4 szklanki bulionu

łyżka oleju

sól, pieprz do smaku

garstka ulubionych kiełków

 

Przygotowanie:

Cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Seler kroimy w kawałki i dodajemy do garnka z odrobiną wody. Chwilę dusimy. Potem zalewamy bulionem i dusimy do miękkości (jakieś 30-40min.). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy zupę do przestygnięcia, następnie rozdrabniamy blenderem. Wrzucamy ser i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści.

Nalewamy do talerzy, posypujemy ulubionymi kiełkami i możemy udekorować liściem z selera naciowego.

Zupa Krem z Selera Naciowego

Zupa Krem z Selera Naciowego

Smacznego !!!

sobota, 12 lipca 2014

Rolada Czekoladowa z Owocami

Skład:

Na ciasto:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

250g borówek

400g truskawek

polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy z szczyptą soli na "sztywno".

Żółtka ucieramy na biało z cukrem.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy do żółtek. Ucieramy nadal, dodając kakao. 'Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10-12min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na papier wysmarowany olejem do góry papierem na którym się piekło ciasto.

Zwijamy roladę i odkładamy do wystygnięcia.

W miedzy czasie przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Odkładamy 2 łyżki kremu. Do reszty dodajemy dżem i ¾ porcji truskawek. Ponownie miksujemy.

Ciasto rozkładamy i rozsmarowujemy na nim krem.

Rolada Czekoladowa z Owocami

Na krem rozkładamy borówki - lekko dociskając dłonią.

Rolada Czekoladowa z Owocami

Zwijamy roladę. Odłożonym kremem smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami i polewą czekoladową.

Odstawiamy do lodówki na ok.1-2godz.

Następnie kroimy i zjadamy:)

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Rolada Czekoladowa z Owocami

Smacznego !!!

środa, 09 lipca 2014
Moje pierwsze kołduny :)skusiłam się na ich przygotowanie tylko dlatego iż dostałam od przyjaciółki formę do kołdunów. Teraz już wiem że będę je robiła często - są rewelacyjne!!! Chodź są trochę pracochłonne to naprawdę warto spróbować. Trzeba się także nauczyć obsługiwać taką formę - moje porady z doświadczenia opisałam poniżej przepisu. Ważna rzeczą jest także przygotowanie ciasta, które powinno być bardzo cienkie, jak na zdjęciu możecie zauważyć mi to nie za bardzo się udało:) ale już następnym razem bardziej przyłożę się do rozwałkowania ciasta. Po prostu myślałam że jest już wystarczająco cienkie, dopiero po ugotowaniu okazało się że jednak mogło by być jeszcze cieńsze. Wtedy będą się marszczyć:), kilka takich mi się zabłąkało z brzegu formy (ten pośrodku na zdjęciu)- gdy naciągałam ciasto i było naprawdę bardzo cieniutkie - wręcz przezroczyste, stąd wiem już na jaką grubość rozwałkować. Nie przestraszcie się też tej ilości że wychodzi 300szt - one są wielkości orzecha laskowego...... Kołduny są bardzo dobrze doprawione, czosnkowe, aromatyczne - idealne!!!
wtorek, 08 lipca 2014
Harira to narodowa Marokańska zupa. W Tunezji nazywana Lablabi. Podstawą tej zupy jest baranina, ale można użyć wołowinę lub drób(ja użyłam wieprzowiny), a głównymi dodatkami są ciecierzyca, soczewica, groch czy także bób.....Zupę tą można podawać z makaronem lub ryżem. Zupa dzięki składowi i doborze przypraw ma charakter rozgrzewający.
poniedziałek, 07 lipca 2014

Sałatka z Rukolą i Mozzarellą

Skład:

1 opakowanie rukoli

1 opakowanie dowolnych kiełków

1 kulka mozzarelli

kilka pomidorów koktajlowych

sok z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Rukolę obficie skropić sokiem z cytryny ( ja wycisnęłam całą połówkę). Dodać kiełki, przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Polać 2 łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem, następnie delikatnie wymieszać.

Sałatka z Rukolą i Mozzarellą

Sałatka z Rukolą i Mozzarellą

Smacznego !!!!

sobota, 05 lipca 2014

Polewka Gdańska

Skład:

1 noga z kurczaka

2 białe kiełbasy (przepis tutaj)

2 kiełbasy myśliwskie

¾ szklanki grzybów suszonych

2 marchewki

kawałek selera + liście z selera

2 pietruszki

1 por

500ml zakwasu na żurek (przepis tutaj)

3 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

250ml śmietany 18%

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 łyżka majeranku

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na 2-3 godz. przed rozpoczęciem gotowania zupy namaczamy grzyby suszone w wodzie.

Do garnka wkładamy umytą nogę z kurczaka, zalewamy wodą (ok.3l), zagotowujemy,  zdejmujemy szumowiny. Dodajemy obraną marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liście laurowe. Po 30min dodajemy sól. Gotujemy jeszcze ok. 40min. Na 15 min. przed końcem gotowania, wkładamy do wywaru białą kiełbasę.

Polewka Gdańska

Po tym czasie wszystko wyjmujemy.

Warzywa kroimy w kostkę. Mięso z kurczaka obieramy.

Namoczone grzyby, kroimy w paski. Dodajemy do czystego wywaru.

Kiełbasę białą kroimy w cienkie plasterki, a kiełbasę myśliwską w półplasterki. Podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru. Gotujemy na malutkim ogniu jeszcze ok. 40min.

Dolewamy zakwas. Mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odłożone warzywa z bulionu oraz obrane mięso z kurczaka. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem.

Śmietanę hartujemy z odrobiną zupy i dodajemy do polewki. Mieszamy.

Nalewamy na talerze i zjadamy :)

- do zupy możemy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę

- zamiast kiełbasy myśliwskiej możemy użyć innej dobrze wysuszonej

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Polewka Gdańska

Smacznego !!!

czwartek, 03 lipca 2014

Zakwas na Żurek

Skład:

szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000)

ok. 1¼ szklanki wody gorącej

letnia woda ok. 2½ szklanki

3 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

kromka chleba razowego

 

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dolewamy gorąca wodę (nie wrzątek, bo sparzymy mąkę). Mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dolewamy przegotowaną wodę do konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Zakwas przelewamy np: do słoika, dodajemy kromkę chleba razowego i dolewamy letniej wody (ok.1½ szklanki). Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 doby.

Po tym czasie zakwas przecedzamy i przelewamy do czystych butelek lub słoików i przechowujemy  szczelnie zamknięte w lodówce.

Wykorzystujemy do zup np: żurku w proporcji 1l zakwasu na 2½ zupy.

Zakwas na Żurek

Zakwas na Żurek

Smacznego !!!

środa, 02 lipca 2014

Bułki z Przedziałkiem

Skład:

12g świeżych drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

ok. 200-240ml ciepłego mleka

500g mąki pszennej + do podsypywania

1 płaska łyżeczka soli

1 jajko

20g miękkiego masła

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży: 2 łyżek mąki, cukru i 50ml ciepłego mleka.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

W misce mieszamy mąkę z solą , dodajemy jajko i masło, wlewamy drożdże.

Powoli wlewając resztę mleka wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste ( nie całe mleko musimy zużyć).

Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 12-14 kulek. Obtaczamy w mące i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (bułki układamy złączeniem ciasta do dołu). Odstawiamy na ok. 40min do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża robimy przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Pieczemy w temp. 200°C ok 15-20min., aż do zrumienienia.

Studzimy na kratce.

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Bułki z Przedziałkiem

Smacznego !!!

wtorek, 01 lipca 2014

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Skład:

3 jajka

100g łososia wędzonego

garść szczypiorku

1 łyżka koperku

1 łyżeczka masła

3 łyżki startego żółtego sera

sól morska

świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka myjemy i wbijamy do miseczki. Dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy.

Łososia (ja miałam taki w plastrach, ale może być sałatkowy) kroimy w kostkę.

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy łososia i masę jajeczną. Cały czas mieszamy. Gdy jajka będą już prawie "ścięte" to dodajemy starty żółty ser. Ponownie mieszamy. Nakładamy na talerze i zjadamy ze świeżą bułeczką ( przepis na bułeczki już wkrótce :))

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Jajecznica z Wędzonym Łososiem

Smacznego !!!

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Skład:

1 brokuł

8 plasterków boczku wędzonego

1 czerwona cebula

3 łyżki ziaren słonecznika

Sos:

3 łyżki octu winnego

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz do smaku

płaska łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

Brokuł ugotować al dente (powinien być lekko twardawy).

Boczek wyłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku, aż się dobrze zrumieni i będzie chrupiący ( ok. 5-10min w temp. 180°C).

Wystudzony brokuł podzielić na mniejsze różyczki, wymieszać z pokrojoną w pióra cebulą czerwoną (cebulę wcześniej można przelać wrzątkiem, aby pozbyć się ostrego smaku). Dodać boczek.

Majonez wymieszać z jogurtem, octem, cukrem i przyprawami. Sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki w celu przegryzienia się smaków.

Słonecznik uprażyć na patelni bez tłuszczu, aż lekko się zrumieni.

Posypać nim wyjętą z lodówki sałatkę............ i zjadamy:)

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Sałatka z Brokuła z Boczkiem Wędzonym

Smacznego !!!

niedziela, 29 czerwca 2014

Koktajl Truskawkowy

Skład:

350g świeżych truskawek

300ml kefiru lub jogurtu naturalnego

3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

Truskawki oczyszczamy z szypułek, płuczemy i wrzucamy do miksera.

Koktajl Truskawkowy

Dodajemy kefir i cukier.

Koktajl Truskawkowy

Miksujemy.

Rozlewamy do szklanek i wypijamy :)

Koktajl Truskawkowy

Smacznego !!!

sobota, 28 czerwca 2014

Rolada z Malinami

Skład:

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Na krem:

250g serka mascarpone

250g śmietany 36%

5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

300g malin

2 kostki czekolady startej

olej

 

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, biała masę.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.

Dodajemy do żółtek i chwilę mieszamy/miksujemy. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie łączymy ze sobą.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 12 min w temp. 180°C.

Wyjmujemy i od razu przekładamy na drugi papier posmarowany olejem- tak aby spód był u góry i w ten sposób zdejmujemy papier na którym piekło się ciasto.

Rolada z Malinami

Ciasto zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia.

Rolada z Malinami

W między czasie przygotowujemy krem: śmietanę przekładamy do miski i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dokładamy serek mascarpone i znów chwilę miksujemy. Odkładamy 2 łyżki masy do dekoracji. Do reszty dodajemy 3/4 porcji malin i delikatnie mieszamy - tak aby część malin się zmiksowała, ale i były też dość widoczne kawałki.

Ciasto rozwijamy i rozkładamy równomiernie masę malinową.

Rolada z Malinami

Kilka malin układamy na wierzchu masy.

Rolada z Malinami

Ciasto zwijamy. Odłożoną wcześniej masą smarujemy wierzch rolady, dekorujemy świeżymi malinami i wiórkami czekolady.

Schładzamy w lodówce, a następnie kroimy w plastry i zjadamy popijając pyszną kawką np: przepis tutaj

Rolada z Malinami

Rolada z Malinami

Rolada z Malinami

Smacznego !!!

piątek, 27 czerwca 2014

Sałata Marokańska

Skład:

1 duży ogórek

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

2 pomidory

1 puszka ciecierzycy

100g sera Feta

garść natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego czerwonego

łyżeczka sumaku ( ew. można zastąpić sokiem z cytryny z solą)

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Ogórki, pomidory, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.  Ciecierzycę odcedzić, przepłukać i dodać do warzyw. Fetę pokroić w kostkę i również dodać do warzyw. Natkę pietruszki posiekać i dodać do sałatki. Wymieszać.

W osobnej miseczce wymieszać oliwę, ocet, sumak i pieprz. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. :)

Sałata Marokańska

Sałata Marokańska

Sałata Marokańska

Sałata Marokańska

Smacznego !!!

czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa Jarzynowa

Skład:

2 ćwiartki z kurczaka

pęczek młodej włoszczyzny

200g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej

pół kalafiora ( nie za dużego)

200g groszku zielonego

3 średnie ziemniaki

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

200ml śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

przyprawa w płynie

- ew. jak ktoś lubi możemy dodać pokrojoną w kostkę kalarepkę

 

Przygotowanie:

Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok.4l) i zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień.

Włoszczyznę obieramy  (marchew, seler, por, pietruszkę) i dodajemy do zupy, również liście od selera myjemy dokładnie i też dodajemy do zupy. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Po 30min zupę solimy. Gotujemy jeszcze ok. 40min, aż mięso z kurczaka będzie miękkie.

Zupa Jarzynowa

Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy warzywa i mięso. Mięso obieramy i odkładamy. Marchew kroimy w kostkę i dorzucamy z powrotem do zupy.

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. Groszek wyłuskujemy z strączków. Kalafior dzielimy na małe "różyczki". Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20min, aż warzywa zmiękną.

Śmietanę przelewamy do miseczki, dolewamy trochę zupy (czysty rosół), mieszamy, dodajemy mąkę i całość wlewamy do zupy. Ponownie mieszamy i przyprawiamy solą i przyprawą w płynie.

Nalewamy na półmiski, dodajemy obrane wcześniej mięso i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa Jarzynowa

Zupa Jarzynowa

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17
| < Sierpień 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL