sobota, 30 maja 2015

Smoothie Brzoskwiniowo Bananowe

Skład:

3 małe brzoskwinie

1 duża pomarańcz

1 banan

1 łyżeczka miodu lub innego słodzika

kostki lodu (ja dodałam 4szt)

 

Przygotowanie:

Banan obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i także kroimy w kostkę. Banan i brzoskwinię układamy w miseczce i zamrażamy.

Z pomarańczy wyciskamy sok, słodzimy np. miodem. Przelewamy do wysokiego naczynia, dorzucamy zamrożone owoce i kostki lodu. Miksujemy za pomocą np; blendera z końcówką do kruszenia lodu. Przelewamy do szklanki i wypijamy lub zjadamy przy pomocy łyżeczki (bo smoothie jest gęsty).

Smoothie Brzoskwiniowo Bananowe

Smoothie Brzoskwiniowo Bananowe

Smacznego !!!

czwartek, 28 maja 2015

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Skład:

większe liście botwinki

Na Farsz:

250g wołowiny

1 mniejsza cebulka

2 żółtka

sól, pieprz

Na Sos:

100g śmietany

4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej

3 łyżki tartego parmezanu

3 łyżki tartego sera gouda

1 trójkąt sera topionego śmietankowego

sól, pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo:

olej

 

Przygotowanie:

Liście botwinki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Mięso mieszamy z żółtkami, drobno posiekaną cebulką, solą i pieprzem.

Na liściach układamy ok. łyżeczki mięsnego farszu i zwijamy jak gołąbki.

Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Smarujemy śmietaną i posypujemy solą i pieprzem

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Przykrywamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok.25min. w temp. 180°C.

Wyjmujemy, zdejmujemy szynkę z potrawy i ją drobno siekamy. Sos zlewamy do rondelka.

Gołąbki układamy na półmisku

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Do rondelka z sosem wrzucamy serek topiony i podgrzewamy, cały czas mieszamy trzepaczką. Gdy serek się całkowicie rozpuści dodajemy posiekaną wcześniej szynkę, parmezan i goudę. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Polewamy gołąbki i zjadamy :)

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Gołąbki z Farszem z Tataru w Liściach Botwinki  i Sosem Serowym z Szynką Szwarcwaldzką

Smacznego !!!

12:30, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 maja 2015

Twarożek Wiosenny

Skład:

200g twarogu półtłustego

250g śmietany 12%

pęczek szczypiorku

pęczek rzodkiewek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Twarożek przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dolewamy śmietanę, mieszamy.

Szczypiorek drobno siekamy. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. Dokładamy do twarożku i ponownie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twarożek Wiosenny

Nakładamy na świeże pieczywo lub używamy jako farsz do warzyw np:ogórki faszerowane takim twarożkiem lub łódeczki cykorii :)

Twarożek Wiosenny

Smacznego !!!

wtorek, 26 maja 2015

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Skład:

2 filety z kurczaka

8 plastrów szynki parmeńskiej

50g sera parmezan

sól, pieprz

1 jajko + 1 łyżka mleka

bułka tarta

mąka

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na desce i przecinamy w poziomie na dwa równe kotlety. Każdy kotlet przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Na każdym filecie układamy po dwa plasterki szynki

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Ser trzemy na drobnych oczkach. Układamy na szynce.

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Filety zwijamy w roladki, zatykając boki, aby ser nam nie wypłynął.

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Do jednej miseczki wsypujemy trochę mąki, do kolejnej miseczki wbijamy i roztrzepujemy jajko z mlekiem, a do kolejnej wsypujemy bułkę tartą i pozostały ser parmezan.

Roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Formujemy w dłoniach.

Masło roztapiamy na patelni. Układamy rolady. Smażymy z każdej strony na małym ogniu pod przykryciem, aż uzyskają złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami puree i np: mizerią z ogórka świeżego :)

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Filet z Kurczaka z Szynką Parmeńską i Parmezanem

Smacznego !!!

11:55, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 maja 2015

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Skład:

300g chudej wołowiny (użyłam z udziec - KLIK)

pół czerwonej papryki

pół zielonej papryki

garść kiełek fasoli mung

1 cebula

2 garście grzybków mun

2 marchewki

1 por (biała część)

mała puszka pędów bambusa

pół małej główki kapusty pekińskiej

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki octu winnego

sos sojowy

1 łyżeczka imbiru

5 łyżek sosu słodko-pikantnego (przepis TUTAJ)

Marynata do mięsa:

6 łyżek sosu sojowego

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

sok z połowy limonki

3 łyżeczki cukru

1 łyżeczka chili

Dodatkowo:

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Wołowinę oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do woreczka i lekko zamrażamy (będzie nam się lepiej kroiło).

Kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, a następnie szersze paski dzielimy na pół.

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Przekładamy do miseczki, czekamy, aż całkowicie się odmrozi i dodajemy składniki marynaty. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Grzyby gotujemy w osolonej wodzie ok. 30min. Odcedzamy i kroimy w paseczki.

Marchew i paprykę kroimy w zapałki.

Cebulę kroimy w pół krążki.

Czosnek siekamy.

Por kroimy w plasterki.

Kapustę cienko siekamy.

Makaron zalewamy wrzątkiem na ok.7min. Odcedzamy.

Do woka lub na patelnię wlewamy trochę oleju, następnie wrzucamy czosnek i lekko podsmażamy, dodajemy cebulkę i też lekko podsmażamy. Dorzucamy marchew, grzyby, por i paprykę. Chwilę dusimy i dokładamy kapustę. Podlewamy sosem sojowym, octem winnym i posypujemy cukrem. Mieszamy i dodajemy imbir oraz pędy bambusa i kiełki. Dusimy jeszcze ok. 3 min. Warzywa powinny być chrupkie. Mieszamy z sosem słodko-pikantnym. Przekładamy do miseczki.

Woka wycieramy ręcznikiem papierowym i wstawiamy na palnik. Nalewamy trochę oleju i wrzucamy wołowinę razem z marynatą. Dusimy ok. 5 min cały czas mieszając.

Do mięsa wrzucamy warzywa i makaron. Mieszamy.

Nakładamy na talerze i zjadamy :)

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Wołowina po Chińsku z Makaronem Chow Mein

Smacznego !!!

niedziela, 24 maja 2015

Chłodnik Litewski

Skład:

2 duże pęczki botwinki

1 pęczek rzodkiewek

2 średnie ogórki

1 pęczek drobnego szczypiorku

1 pęczek koperku

2 ząbki czosnku

500g kefiru

100g śmietany 18%

sól, pieprz

Na wywar:

2 marchewki

pół selera

2 pietruszki

1 kg buraków

sól

pół łyżeczki octu

ew. szyjki rakowe lub mięso drobiowe

Dodatkowo:

Jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

Marchew, seler, pietruszkę i buraki obieramy. Buraki kroimy na małe kawałki. Wszystko przekładamy do garnka i zalewamy wodą po brzegi warzyw. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Wywar odcedzamy (powinno go zostać ok.700ml). Warzywa możemy wykorzystać do sałatki,  buraki jako tarte do obiadu lub dodać do zupy.

Botwinkę myjemy i siekamy.

Chłodnik Litewski

Dorzucamy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok. 10min. Studzimy.

Ogórek obieramy i wraz z rzodkiewką trzemy na tarce na dużych oczkach.

Chłodnik Litewski

Szczypiorek i koperek płuczemy i siekamy. Wszystko dokładamy do chłodnika.

Dolewamy kefir i śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem.

Chłodnik Litewski

Schładzamy w lodówce. Podajemy z ćwiartkami jajek.

Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski

Chłodnik Litewski

Smacznego !!!

13:14, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 maja 2015

Stek z Tuńczyka na Szpinaku

Skład:

2 steki z tuńczyka (kupiłam mrożony TUTAJ - KLIK)

sól, pieprz

kilka kropel soku z cytryny

oliwa z oliwek

szpinak ze śmietaną i czosnkiem (przepis TUTAJ)

 

Przygotowanie:

Tuńczyka odmrażamy.

Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nacieramy oliwą.

Stek z Tuńczyka z Grilla na Szpinaku

Odstawiamy na ok. 1 godzinę.

Następnie układamy na rozgrzanym grillu i smażymy z każdej strony po ok.4 min.

Podajemy ze szpinakiem (przepis TUTAJ)

Stek z Tuńczyka z Grilla na Szpinaku

Stek z Tuńczyka z Grilla na Szpinaku

Stek z Tuńczyka z Grilla na Szpinaku

Stek z Tuńczyka z Grilla na Szpinaku

Stek z Tuńczyka z Grilla na Szpinaku

Smacznego !!!

piątek, 22 maja 2015

Kofta w Cukini

Skład:

500g wołowiny (kupiłam takie -KLIK)

2 cukinie

1 jajko

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka ostrej papryki

3 ząbki czosnku

1 średnia cebula

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki kardamonu

pół pęczka świeżej mięty

200g sera żółtego

sól

olej

 

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż. Za pomocą łyżki usuwamy pestki.

Kofta w Cukini

Solimy od środka i odstawiamy, aby puściła sok.

W międzyczasie mięso myjemy i mielimy

Kofta w Cukini

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju.

Wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wystudzoną cebulę.

Kumin prażymy na suchej patelni, aby uwolnić aromaty. Przekładamy do moździerza razem z ziarnami kolendry i ucieramy. Wsypujemy do mięsa. Dodajemy paprykę ostrą, kardamon, cynamon, sól i posiekaną miętę. Dokładnie mieszamy.

Cukinie wycieramy ręcznikiem papierowym.

Faszerujemy mięsem

Kofta w Cukini

Ser żółty trzemy na drobnych oczkach.

Nakładamy na wierzch farszu.

Kofta w Cukini

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25min. w temp. 200°C.

Podajemy na ciepło. Możemy polać ulubionym sosem lub ketchupem.

Kofta w Cukini

Kofta w Cukini

Smacznego !!!

09:11, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 maja 2015

Klopsiki w Occie

Skład:

ok. 400g świeżej szynki

100g pieczarek

pół kajzerki

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz

majeranek

mleko lub bulion mięsny

bułka tarta

1 łyżka masła

olej

Marynata:

2 szklanki wody

¾ szklanki octu

4 łyżki cukru

ok. 2 łyżeczek soli

1 mała marchew

2 średnie cebule

4 liście laurowe

6 ziarenek ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy i mielimy przez maszynkę.

Kajzerkę namaczamy w mleku lub bulionie.

Pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle (ma się tylko zeszklić) i dorzucamy pieczarki, smażymy, aż woda z pieczarek odparuje.

Czosnek przepuszczamy przez praskę.

Mięso mieszamy z bułką odciśniętą z mleka lub bulionu, jajkiem, przestudzoną cebulą, pieczarkami, czosnkiem i przyprawami.

Formujemy malutkie kulki. Obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na oleju na ciemno złoty kolor. Układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Klopsiki w Occie

Do rondelka wsypujemy cukier i wstawiamy na palnik, aby zrobił się karmel (uważajmy aby nie spalić). Następnie wlewamy wodę i zagotowujemy. Mieszamy, aż karmel się rozpuści. Dolewamy ocet. Wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki marchew oraz pokrojoną w plasterki cebulę. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i obrany czosnek.

Gotujemy ok. 7 min. Studzimy.

W naczyniu układamy klopsiki na przemian z cebulką i marchewką z marynaty.

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Zalewamy zimną marynatą. Odstawiamy na 24 godz.

Podajemy jako przekąskę. Możemy nabić z piklami na wykałaczki i podawać jako koreczki.

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Klopsiki w Occie

Smacznego !!!

13:19, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 maja 2015

Smoothie z Kiwi, Banana i Gruszki

Skład:

2 kiwi

1 banan

1 gruszka

1 pomarańcza

1 łyżka miodu

kilka kostek lodu (ja dałam 4 kostki)

 

Przygotowanie:

Kiwi, banana, gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i wkładamy do zamrażalnika.

Z pomarańczy wyciskamy sok.

Kiedy owoce się już zamrożą to przekładamy do wysokiego naczynia. Dolewamy sok z pomarańczy. Wrzucamy kostki lodu i miód.

Wszystko miksujemy za pomocą blendera, który posiada funkcję kruszenia lodu.

Przelewamy do szklanek i wypijamy :)

Smoothie z Kiwi, Banana i Gruszki

Smoothie z Kiwi, Banana i Gruszki

Smoothie z Kiwi, Banana i Gruszki

Smoothie z Kiwi, Banana i Gruszki

Smacznego !!!

wtorek, 19 maja 2015

Szpinak ze Śmietaną i Czosnkiem

Skład:

2 pęczki świeżego szpinaku

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

150g kwaśnej śmietany

3 łyżki oleju

 

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy i kilkakrotnie płuczemy, aby usunąć piasek. Odcinamy same listki.

Szpinak ze Śmietaną i Czosnkiem

Siekamy

Szpinak ze Śmietaną i Czosnkiem

Szpinak ze Śmietaną i Czosnkiem

Do rondelka wlewamy olej. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na olej. Mieszamy i dodajemy posiekany szpinak. Solimy. Dusimy dopóki nie odparuje całkowicie woda. Przyprawiamy pieprzem i ew. jeszcze solą.. Dolewamy śmietanę. Mieszamy.

Podajemy jako dodatek do obiadu, jako farsz do potraw lub wg upodobań :)

Szpinak ze Śmietaną i Czosnkiem

Szpinak ze Śmietaną i Czosnkiem

Smacznego !!!

13:38, joannas1976 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 maja 2015

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Skład:

1 polędwiczka wieprzowa (kupiłam tu - KLIK)

sól

pieprz czarny

olej do smażenia

Marynata:

1 mała cebulka posiekana w kostkę

2 łyżeczki miodu

4 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka  tymianku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

pół łyżeczki suszonej bazylii

pół łyżeczki imbiru

2 łyżeczki sosu teriyaki

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżeczki oliwy czosnkowej (jeżeli nie mamy możemy użyć zwykłej i dodać posiekany mały ząbek czosnku)

 

Przygotowanie:

Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy na pół. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na ciemno złoty kolor.

Składniki marynaty łączymy ze sobą.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy marynatą.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25min w temp. 210°C.

Wyjmujemy i kroimy w plastry

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Podajemy na obiad z ziemniakami lub na sałacie. Polewamy sosem z pieczenia.

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Polędwiczka Wieprzowa w Marynacie

Smacznego !!!

12:42, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 maja 2015

Łosoś z Grilla

Skład:

kawałek łososia norweskiego (ok.350g) (POLECAM ZAKUP - KLIK)

przyprawa do ryb Kamis

olej do smażenia

sos czosnkowy (przepis TUTAJ)

 

grill elektryczny - propozycja TUTAJ

 

Przygotowanie:

Rybę myjemy, ew. usuwamy ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym.Obsypujemy obficie przyprawą do ryb - NIE SOLIMY !! Odstawiamy na ok. 2-3h do lodówki.

Układamy bezpośrednio na rozgrzanym grillu (u mnie elektrycznym). Grilujemy po ok.7-8min z każdej strony.

Podajemy z sosem czosnkowym i mieszanką sałat np. rukolą i lodową z dodatkiem pomidorków koktajlowych.

Łosoś z Grilla

Łosoś z Grilla

Łosoś z Grilla

Łosoś z Grilla

Smacznego !!!

13:43, joannas1976 , Grill
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 maja 2015

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Skład:

2 większe filety z kurczaka (teraz w promocji - KLIK)

ok.100g boczku wędzonego

2 małe cebule

kawałek czerwonej papryki

4 mniejsze pieczarki

4 plasterki sera żółtego

przyprawa gyros z czosnkiem

sól, pieprz

1 jajko

mąka

bułka tarta

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą i ostrożnie rozbijamy.

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą gyros

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Boczek kroimy na grubsze kawałki. Cebulę przekrawamy na pół, a paprykę dzielimy na  kawałki. Pieczarki obieramy.

Na patyk do szaszłyków nadziewamy po kawałku boczku, pół cebulki, kostkę papryki i pieczarkę.

Na rozbity filet układamy po dwa plasterki sera żółtego i następnie szaszłyk

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Zwijamy i formujemy w dłoni. Wyjmujemy delikatnie patyk do szaszłyków. Posypujemy z góry lekko przyprawą gyros.

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Na talerz wysypujemy mąkę, na drugi talerz bułkę tartą i na trzeci talerz wbijamy i roztrzepujemy jajko.

Roladki najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec obtaczamy w bułce tartej. Formujemy w dłoniach, zalepiając wszystkie otwory, aby nam ser nie wypłynął.

Na patelni roztapiamy masło i układamy roladki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony po ok.5-7min.

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Zdejmujemy z patelni i przekrawamy wzdłuż.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub puree i ulubioną surówką.

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Szaszłyk w Filecie z Piersi Kurczaka

Smacznego !!!

11:53, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 maja 2015

Zupa Wędrowca z Pulpetami z Białej Kiełbasy

Skład:

6 surowych białych kiełbas (przepis TUTAJ)

150g kaszy jęczmiennej

2 większe marchewki

3 łodygi selera naciowego

3 większe ziemniaki

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

pół łyżeczki ostrej papryki

sól

przyprawa w płynie

posiekana natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi selera myjemy i kroimy w plastry.

Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (ok.3l).

Zupa Wędrowca z Pulpetami z Białej Kiełbasy

Zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 15min.

Wsypujemy opłukaną kaszę jęczmienną. Po ok.20min. wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Z kiełbasy wyciskamy mięso i formujemy kulki, 

Zupa Wędrowca z Pulpetami z Białej Kiełbasy

pulpety wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze ok.10min. (aż ziemniaki będą miękkie). Przyprawiamy solą, papryką i przyprawą w płynie.

Podajemy posypaną natką pietruszki.

Zupa Wędrowca z Pulpetami z Białej Kiełbasy

Zupa Wędrowca z Pulpetami z Białej Kiełbasy

Zupa Wędrowca z Pulpetami z Białej Kiełbasy

Smacznego !!!

12:45, joannas1976 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 maja 2015

Polędwiczka z Dorsza z Ziemniakami

Skład:

polędwiczka z dorsza bez skóry (kupiłam mrożone w Biedronce)

sól, pieprz

mąka

olej do smażenia

kilka kropel soku z cytryny

Na surówkę:

300g kapusty kiszonej z marchewką

sól, pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

ziemniaki

sól

1 łyżka masła

koperek

 

Przygotowanie:

Rybę odmrażamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Smażymy na małym ogniu po ok. 6 min. z każdej strony (polędwiczki są dość grube - moja taka była, jeżeli mamy chudsze to czas smażenia skracamy, a ogień pod patelnią zwiększamy).

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ubijamy na pure z 1 łyżka masła.

Kapustę kiszoną siekamy, skrapiamy oliwą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki układamy na talerzu, posypujemy koperkiem. Układamy polędwiczkę z dorsza i dodajemy surówkę z kapusty kiszonej.

Polędwiczka z Dorsza z Ziemniakami

Polędwiczka z Dorsza z Ziemniakami

Polędwiczka z Dorsza z Ziemniakami

Polędwiczka z Dorsza z Ziemniakami

Smacznego !!!

Tagi: dorsz obiad
10:41, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 maja 2015

Kurczak Tandoori

Skład:

8 udek z kurczaka

4 czubate łyżki jogurtu greckiego (o taki -KLIK)

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki świeżo startego imbiru (ew. może być sproszkowany)

4 ząbki czosnku

pół łyżeczki ziaren kuminu

1 łyżeczka ziaren kolendry

pół łyżeczki ziaren kozieradki

1 łyżeczka garam masala

1 łyżeczka tandoori masala

1 łyżeczka chili w proszku

3 łyżki oliwy z gorczycy (ja użyłam oliwy z oliwek z czosnkiem)

¼-½ łyżeczki kurkumy lub szafranu

 

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Zdejmujemy skórę i wycinamy nadmiar tłuszczu.

Każdy kawałek nacinamy, aż do kości.

Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Udka przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, starym imbirem i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5min.

Kurczak Tandoori

W tym czasie ucieramy w moździerzu ziarna kozieradki, kuminu (kumin uprzedni prażymy na patelni, aby uwolnić aromat) i kolendry. Dosypujemy do kurczaka razem z chili w proszku, przyprawą garam masala i tandoori masala

Kurczak Tandoori

Całość dokładnie mieszamy, uciskając/masując mięso, tak aby przyprawy dostały się w każde nacięcie udek.

Kurczak Tandoori

Teraz dodajemy jogurt grecki

Kurczak Tandoori

Mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min.3 godz. (u mnie na noc).

Kurczak Tandoori

Udka wykładamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia

Kurczak Tandoori

Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ja mam piekarnik gazowo-elektryczny bez termoobiegu więc piekłam 35min. z dołu i 5 min z góry w temp. 220ºC.

Wykładamy na półmisek, posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z dipem raita, ryżem lub chlebkiem naan. Ja podałam z ziemniakami puree.

Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Smacznego !!!

10:17, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
sobota, 09 maja 2015

Zupa Chrzanowa z Białą Kiełbasą

Skład:

6 białych kiełbas (własnej roboty - przepis TUTAJ)

1 kość wędzona

8 jajek

160g chrzanu (ja użyłam takiego ze słoiczka)

2 większe marchewki (ja dodałam 4 małe)

kawałek selera

1 pietruszka

1 cebula

100g cienko pokrojonego boczku

5 kapeluszy suszonych podgrzybków

250g śmietany 18% + 1 żółtko (surowe)

3 łyżki mąki + ok.150ml wody

1 łyżka majeranku

6 liści laurowych

6 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

 

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w wodzie ok.1-2 godz.

Marchew, seler, pietruszkę obieramy i myjemy.

Przekładamy do garnka z wodą (wody ok. 3l). Dorzucamy białą kiełbasę i kość wędzoną oraz liście laurowe, ziele angielskie i opaloną nad gazem w całości (bez łupiny) cebulę.

Zupa Chrzanowa z Białą Kiełbasą

Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Wrzucamy grzyby. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 70-80min.

Wszystko wyjmujemy. Bulion przecedzamy przez sito. Mięso z kości obieramy. Kiełbasę i marchew kroimy w plasterki. Grzyby kroimy w kosteczkę.

Mąkę mieszamy z wodą. Zaciągamy wywar. Dokładnie mieszamy, dodajemy chrzan. Śmietanę mieszamy z żółtkiem. Dolewamy do zupy. Przyprawiamy solą, majerankiem i sokiem z cytryny.

Na koniec wrzucamy mięso, kiełbasę, grzyby i marchew.

Jajka gotujemy w oddzielnym garnuszku przez 6 min od zagotowania. Studzimy i obieramy. Przekrawamy na pół.

Plasterki boczku zawijamy na palcu, zdejmujemy i rozciągamy tak aby wyszły nam kręciołki. Układamy na blasze w piekarniku. Zapiekamy, aż się zrumienią.

Na talerz wykładamy po 2-3 połówki jajek, zalewamy zupą i dekorujemy kręciołkami z boczku.

Zupa Chrzanowa z Białą Kiełbasą

Zupa Chrzanowa z Białą Kiełbasą

Zupa Chrzanowa z Białą Kiełbasą

Smacznego !!!

czwartek, 07 maja 2015

Marchewka Zasmażana z Fasolką Flażoletka

Skład:

4-5 większych marchwi

puszka fasoli flażoletka

2 łyżki masła

1 czubata łyżka mąki

sól

 

Przygotowanie:

Marchew obieramy i kroimy w kostkę.

Marchewka Zasmażana z Fasolką Flażoletka

Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.Woda powinna prawie całkowicie odparować, jeżeli nie odparuje to ją odlewamy (zostawiamy ok.4 łyżek)

Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy. Dodajemy do marchwi. Mieszamy. Dokładamy odcedzoną fasolkę.

Podajemy na ciepło do obiadu.

Marchewka Zasmażana z Fasolką Flażoletka

Marchewka Zasmażana z Fasolką Flażoletka

Smacznego !!!

16:11, joannas1976 , Surówki
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 maja 2015

Boeuf Bourguignon

Skład:

1 kg chudej wołowiny (KLIK)  LUB (KLIK)

1 duża marchew

2 cebule

500g pieczarek

2 ząbki czosnku

2 pomidory

1 szklanka wina Chateau ( KLIK )

ok.200g boczku wędzonego

2 szklanki bulionu wołowego

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

2 gałązki tymianku lub 1 płaska łyżeczka suszonego

2 łyżki masła + 2 łyżki

2 łyżki maki + 2 łyżki

olej do smażenia

sól, pieprz

natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Boczek kroimy w grubsze słupki.

Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

Boeuf Bourguignon

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Na patelni podsmażamy boczek. Przekładamy go do brytfanki lub żeliwnego garnka.

Boeuf Bourguignon

Na tłuszczu gdzie smażył się boczek dolewamy trochę oleju i  podsmażamy po kilka kawałków wołowiny. Dokładnie z każdej strony ją zrumieniamy.

Boeuf Bourguignon

Przekładamy do boczku.

Boeuf Bourguignon

Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę i marchew. Dorzucamy do brytfanny.

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Wszystkie składniki przyprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy dwoma łyżkami mąki.

Na patelnię wlewamy wino i zeskrobujemy wszystkie pozostałości (deglasujemy). Zawartość przelewamy do potrawy. Dolewamy bulion wołowy. Dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe i pomidory.

Boeuf Bourguignon

Brytfannę przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Dusimy przez 3 godz. w temp. 160°C.

Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na 2 łyżkach masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Boeuf Bourguignon

Naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika. Wyjmujemy mięso z warzywami i boczkiem, resztę przecedzamy. Z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki robimy zasmażkę (można pominąć, ale dla mnie był za rzadki sos). Zaciągamy sos. Wrzucamy z powrotem mięso z warzywami i boczkiem oraz dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki. Delikatnie mieszamy.

Na talerzu posypujemy natką pietruszki.

Podajemy z czerwonym winem i bagietką. Ja podałam z ziemniakami puree - palce lizać:)

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Smacznego !!!

12:38, joannas1976 , Obiad
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
| < Lipiec 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria