środa, 31 grudnia 2014
wtorek, 30 grudnia 2014

 

Roladki z Sałatką w Galarecie  koreczki

Roladki z Sałatką w Galarecie               Przekąski - Koreczki

jajka  roladki z szynki

Jajka - Osy                                          Roladki z Szynki w Galarecie

muszle nadziewane  pingwiny

Muszle Nadziewane Bolognese             Pingwiny

pająki  roladki

Jajka - Pająki                                     Roladki z Sosem Słodko-Pikantnym

Sałatka Przekładana Śledziem  sałątka z wędzonym kurczakiem

Sałatka Przekładana Śledziem          Sałatka z Wędzonym Kurczakiem

sałątka z tortellini  slimaczki

Sałatka z Tortellini                          Ślimaczki z Ciasta Francuskiego z Chorizo

tartaletki  Pieczarki Nadziewane Szynką

Tarteletki z Grzybami Leśnymi            Pieczarki Nadziewane Szynką

tartaletki   chili

Tarteletki z Szynką i Kurczakiem           Chili Con Carne

Sałatka z Roladkami z Mozarelli, Bazyli i Łososia  Koreczki z Klopsikami i Serem

Sałatka z Roladkami z Mozzarelli        Koreczki z Klopsikami i Serem

muffinki  roladki z szynki

Muffinki o Smaku Pizzy                     Roladki z Szynki z Sosem Tatarskim

tatar  Śledzie w Sosie Salsa

Tatar Wołowy                                      Śledzie w Sosie Salsa

 

Smacznego !!!

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Rolada z Karkówki na Kanapki

Skład:

ok. 1600g świeżej karkówki bez kości

1 główka czosnku

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

½ łyżeczki imbiru

½ cukru

½ łyżeczki tymianku

1 płaska łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1 płaska łyżeczka ziaren kolendry

½ łyżeczki słodkiej papryki

sól

olej

Dodatkowo:

rękaw do pieczenia

folia aluminiowa

folia spożywcza

sznurek kulinarny

 

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy.

W moździerzu ucieramy ziarna kolendry, tymianek i cukier. Mieszamy z imbirem i paprykami. Dodajemy drobno posiekaną natkę.

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Rolada z Karkówki na Kanapki

mięso nacinamy wzdłuż prawie do końca (uważajmy aby nie przeciąć karkówki), a następnie nacinamy płat w lewo

Rolada z Karkówki na Kanapki

tak samo nacinamy drugą stronę karkówki, aż wyjdzie nam cienki i długi płat mięsa

Rolada z Karkówki na Kanapki

Karkówkę solimy z obydwu stron. Wnętrze mięsa nacieramy mieszanką przypraw (trochę zostawiamy) i posiekanym drobno czosnkiem

Rolada z Karkówki na Kanapki

następnie mięso zwijamy w roladę (mocno ściskając). Związujemy sznurkiem kuchennym. Posypujemy resztą przypraw i nacieramy olejem.

Rolada z Karkówki na Kanapki

Odstawiamy do miski. Przykrywamy folią kuchenną.

Rolada z Karkówki na Kanapki

i odstawiamy na 48h do lodówki.

Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa pieczeniowego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 100min. w temp. 190°-200°C.

Upieczone mięso studzimy, zdejmujemy sznurki i owijamy w folię aluminiową. Schładzamy przez noc w lodówce, aby mięso nam dobrze się związało.

Rolada z Karkówki na Kanapki

Wyjmujemy i kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej mięso w całości w lodówce to trzymamy cały czas w foli aluminiowej - wtedy nam nie wyschnie.

Rolada z Karkówki na Kanapki

Rolada z Karkówki na Kanapki

Rolada z Karkówki na Kanapki

Smacznego !!!

 

piątek, 26 grudnia 2014

Roladki Schabowe z Kapustą Białą

Skład:

4 kotlety schabowe

pół małej kapusty

2 cebule

masło do smażenia

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy solą i pieprzem.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Kapustę siekamy.

Cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, aż kapusta zmięknie. Podlewamy wodą (ok.¼szklanki), przykrywamy i dusimy ok. 25min. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy kotlet nakładamy porcję kapusty

Roladki Schabowe z Kapustą Białą

zwijamy w roladki.

Obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy na maśle z każdej strony.

Roladki Schabowe z Kapustą Białą

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Roladki Schabowe z Kapustą Białą

Roladki Schabowe z Kapustą Białą

Smacznego !!!

wtorek, 23 grudnia 2014
niedziela, 21 grudnia 2014

Colesław z Czerwonej Kapusty

Skład:

1 kg kapusty czerwonej

1 duża cebula

1 średni por

1 mała marchew

4 łyżki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

3 łyżki octu winnego

1/3 szklanki maślanki

3-4 łyżki majonezu

szczypta mielonego pieprzu

sok z cytryny do smaku

 

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy lub trzemy na tarce ( ja używam do tego odpowiedniej tarki do kapusty w moim malakserze). Cebulę i marchew traktujemy tak jak kapustę czyli trzemy na tarce lub przepuszczamy przez malakser. Por kroimy w pół krążki. Mieszamy.

Dodajemy cukier, sól, pieprz, ocet, sok z cytryny i ponownie mieszamy. Odstawiamy na jakieś 15 min. Po tym czasie dolewamy maślankę, dodajemy majonez. Mieszamy i zjadamy do pysznego obiadku :)

Colesław z Czerwonej Kapusty

Colesław z Czerwonej Kapusty

Smacznego !!!

piątek, 19 grudnia 2014
Calzone to rodzaj pizzy zwijanej w kształt pieroga. U mnie dziś z farszem trochę podobnym do kebaba czyli połączenie 2w1 pizzy i kebaba - efekt pychotka :)
środa, 17 grudnia 2014

Czekoladowe Naleśniki z Ananasem

Skład:

Naleśniki:

ok. 2 szklanki mąki

1 jajko

1 szklanka wody mineralnej

1 szklanka mleka

1 łyżka oleju

4 łyżki ciemnego kakao

płaska łyżeczka cukru

szczypta soli

Nadzienie:

250ml śmietany 36%

3 łyżki cukru pudru

puszka ananasa

50g czekolady lub gotowej polewy

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy naleśniki: w tym celu mieszamy mąkę z wodą, mlekiem, jajkiem oraz z pozostałymi składnikami. Konsystencja ma być podobna do rzadkiej śmietany. Odstawiamy na ok. 30 min.

Smażymy na rozgrzanej i wysmarowanej olejem (najlepiej za pomocą pędzelka) patelni.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.

Naleśniki układamy na talerzu, na każdy naleśnik nakładamy bita śmietanę i kawałki ananasa. Zwijamy, dekorujemy na wierzchu resztą bitej śmietany i kostkami ananasa  oraz polewamy rozpuszczona czekoladą.

Czekoladowe Naleśniki z Ananasem

Czekoladowe Naleśniki z Ananasem

Czekoladowe Naleśniki z Ananasem

Smacznego !!!

wtorek, 16 grudnia 2014

Pomidorowa Drwala

Skład:

1 noga z kurczaka

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

680 ml pulpy pomidorowej

gęsta śmietana

świeża lub suszona bazylia

Na pulpety:

250g mięsa mielonego (promocja)

1 małą cebulka

1 ząbek czosnku

1 jajko

bułka tarta

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Nogę z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (ok.3,5l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Marchew, seler i pietruszkę obieramy, płuczemy i dokładamy do garnka. Po 30 min. solimy.

Gotujemy jeszcze ok. 50min. Wyjmujemy warzywa i mięso. Dolewamy pulpę pomidorową, mieszamy.

Przygotowujemy pulpety: mięso mieszamy z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na masełku, następnie dodajemy ostudzoną do mielonego. Mieszamy i wyrabiamy małe pulpeciki.

Wrzucamy do zupy. Parzymy (nie doprowadzamy do wrzenia) ok.10-15min. Dodajemy pokrojoną w plastry marchew.

Nalewamy na talerze, dekorujemy kleksem ze śmietany i bazylią. Możemy również dodać obrane mięso z wywaru.

Pomidorowa Drwala

Smacznego !!!

niedziela, 14 grudnia 2014
a to niektóre propozycje z mojego bloga na potrawy Wigilijne i Bożonarodzeniowe :) Pierogi, Uszka,a może krokiety? a także śledź na różne sposoby to tylko niektóre z potraw jakie znajdziecie na moim blogu. Serdecznie zapraszam i życzę miłego, smacznego gotowania :) Po kliknięciu na zdjęcie lub opis zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem :)
piątek, 12 grudnia 2014
Bezwstydnie lekka, rozkosznie orzeźwiająca, okrutnie syta i obłędnie smaczna. Ziemniaki oblane jogurtem czosnkowym, do tego syte jajka, lekki i delikatny kalafior Romanesco i nuta wędzonego kurczaka – Polecam!!!
czwartek, 11 grudnia 2014

Sałatka Polsko - Hawajska

Skład:

2 marchewki

1 pietruszka

pół selera

3 ogórki konserwowe

1 cebula

4 jajka

puszka ananasa

majonez

1 łyżka musztardy sarepskiej

sól

 

Przygotowanie:

Marchew, seler i pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie (lub używamy włoszczyzny z zupy). Studzimy i kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy "na twardo". Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Cebulę siekamy bardzo drobno.

Ogórka trzemy na dużych oczkach tarki, odciskamy sok.

Ananasa kroimy w kostkę.

Wszystko mieszamy razem. Przyprawiamy solą i ew. pieprzem, dodajemy majonez, musztardę i mieszamy.

Zjadamy samą lub ze świeżą bagietką :)

Sałatka Polsko - Hawajska

Sałatka Polsko - Hawajska

Smacznego !!!

środa, 10 grudnia 2014

Zapiekanki z Szynką i Pieczarkiami

Skład:

2 bagietki (krótkie)

200g pieczarek

1 duża cebula

8 plasterków szynki konserwowej

kilka łyżek sosu neapolitańskiego ( przepis Tutaj)

200g sera żółtego

2 łyżki masła

sól

ketchup

 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy na maśle, aż się zeszkli i dodajemy pieczarki. Solimy. Smażymy na dużym ogniu dopóki nie odparuje woda. Studzimy.

Bagietki przekrawamy wzdłuż. Każdą smarujemy sosem. Układamy po dwa plasterki szynki i na to dajemy podsmażone pieczarki z cebulą

Zapiekanki z Szynką i Pieczarkiami

ser żółty trzemy na dużych oczkach i układamy na wierzchu zapiekanek.

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy z góry i dołu ok.10min.

Podajemy polane ketchupem.

Zapiekanki z Szynką i Pieczarkiami

Zapiekanki z Szynką i Pieczarkiami

Zapiekanki z Szynką i Pieczarkiami

Smacznego !!!

wtorek, 09 grudnia 2014

Sos Neapolitański

Skład:

2 słoiki pomidorów kiszonych własnej roboty (przepis Tutaj) lub w puszce

1 cebula

4-5 ząbków czosnku

oliwa z oliwek

garść suszonych pomidorów

1 płaska łyżeczka oregano

1 czubata łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii

szczypta tymianku

sól

papryka ostra

 

Przygotowanie:

Cebulę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane suszone pomidory. Następnie wrzucamy pomidory ze słoika wraz z zalewą.

Całość dusimy na małym ogniu ok 20min, aż odparuje nadmiar wody, a sos będzie gęsty.

Dodajemy przyprawy i zioła. Sos możemy przestudzić i przetrzeć przez sito lub zblendować.

Sos idealnie pasuje do pizzy, makaronów, tostów itp.

Sos Neapolitański

Sos Neapolitański

Smacznego !!!

12:55, joannas1976 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 grudnia 2014

Ziołowe Kotlety Mielone

Skład:

400g mięsa mielonego (promocja)

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej kolendry

sól, pieprz

szczypta ostrej papryki

1 jajko

bułka tarta

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na maśle.

Mięso wrzucamy do miski, dodajemy zioła, przyprawy, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażoną i ostudzoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy.

Formujemy kotlety

Ziołowe Kotlety Mielone

obtaczamy w bułce tartej

Ziołowe Kotlety Mielone

smażymy z każdej strony po 3min.

Podajemy z ziemniakami puree i surówką np. z ogórków kiszonych ( przepis tutaj) lub buraczkami (przepis tutaj).

Ziołowe Kotlety Mielone

Ziołowe Kotlety Mielone

Ziołowe Kotlety Mielone

Smacznego !!!

niedziela, 07 grudnia 2014

Schabowy z Parówką

Skład:

2 kotlety schabowe

2 parówki (najlepiej sokoliki)

2 grubsze paski żółtego sera

sól, pieprz

bułka tarta

jajko

masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na środku układamy ser żółty i na to parówkę. Zwijamy (możemy spiąć brzegi wykałaczkami). Obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.

Smażymy na maśle z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami i ulubiona surówką.

Schabowy z Parówką

Schabowy z Parówką

Schabowy z Parówką

Smacznego !!!

sobota, 06 grudnia 2014
Sałatka z wspaniałym sosem, który jest trochę słodki,trochę ostry i delikatnie kwaśny z nutą kolendry. Od dziś to jeden z moich ulubionych dressingów do sałatek. Gorąco polecam jest niepowtarzalny :)
czwartek, 04 grudnia 2014

Uszka Wigilijne

Skład:

Farsz:

70g borowików suszonych

ok. 300g kapusty kiszonej

1 duża cebula

sól, pieprz

masło i olej do smażenia

Ciasto:

500g mąki

ciepła woda

1 łyżka oleju

1 łyżeczka płaska soli

 

Przygotowanie:

Grzyby i kapustę z dodatkiem soli gotujemy w oddzielnych garnkach do miękkości . Odcedzamy. Studzimy. Siekamy bardzo drobno.

Cebulę także siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy ugotowaną i posiekaną kapustę, podlewamy odrobiną oleju, mieszamy chwilę i następnie dodajemy posiekane borowiki. Chwilę dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Uszka Wigilijne

Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, dolewamy gorącą (nie wrzątek) wodę i łyżkę oleju. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde i nie może się przyklejać do blatu czy rąk. Do gorącego piekarnika wstawiamy metalową miskę, aby się nagrzała. Ciasto odstawiamy na talerz i przykrywamy tą gorącą miską. Czekamy ok. 30-40min.

Następnie ciasto dzielimy na części i każdą cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szerszego kieliszka wykrawamy krążki. Na każdy płatek ciasta nakładamy porcję farszu, łączymy ze sobą brzegi i na palcu zawijamy, następnie sklejamy końce pierożka. Odkładamy na talerz posypany mąką lub na ściereczkę.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Uszka Wigilijne

Uszka Wigilijne

Smacznego !!!

środa, 03 grudnia 2014

Zupa Ogórkowa

Skład:

2 nogi z kurczaka

3 mniejsze marchewki

2 pietruszki

pół średniego selera

500g ogórków kiszonych

4 ziemniaki

200g śmietany

2 łyżki mąki pszennej

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

sól, pieprz

ew.przyprawa w płynie

 

Przygotowanie:

Nogi z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (ok.4l). Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny i zmniejszamy ogień.

Marchew, seler i pietruszkę, obieramy, myjemy i dodajemy garnka z mięsem. Dokładamy ziele angielskie, liście laurowe. Po 30 min. solimy. Gotujemy jeszcze ok.60min.

Wyjmujemy włoszczyznę i mięso. Warzywa kroimy w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i skóry.

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy, gotujemy do 15min., aż będą miękkie.

Ogórki kiszone trzemy na tarce, na większych "oczkach", odciskamy trochę z soku. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok.5 min. Dokładamy odłożone wcześniej mięso i warzywa.

Mąkę rozrabiamy z wodą i zaciągamy zupę. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą, pieprzem i ew. przyprawą w płynie.

Nalewamy na talerze.

Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa

Smacznego !!!

wtorek, 02 grudnia 2014

Cordon Blue

Skład:

4 sznycle z szynki lub kotlety schabowe

4 plasterki szynki

4 plasterki sera żółtego

sól, pieprz

2 jajka

bułka tarta

 

Przygotowanie:

Sznycle lub kotlety rozbijamy cienko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdej porcji układamy plaster szynki i sera żółtego

Cordon Blue

zwijamy, najpierw po bokach, jak kopertę - tak aby podczas smażenia nie wypłynął nam ser

Cordon Blue

obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej

Smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Cordon Blue

Cordon Blue

Cordon Blue

Smacznego !!!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20
| < Styczeń 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL FlyB - Kulinaria