wtorek, 20 marca 2018

 Roladki Śledziowe

Skład:

3 filety śledziowe „beczka śledzi” firmy Seko

oliwki zielone z anchovis

cebulki marynowane

pół cebuli

pół papryki chili

Zalewa:

6 łyżek oleju słonecznikowego

sok z połowy limonki

¾ łyżeczki miodu

Roladki Śledziowe 

Przygotowanie:

Filety śledziowe wyjmujemy ze słoika i odsączamy na ręczniku papierowym. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół (bardzo długie filety możemy jeszcze przekroić na pół w poprzek).

Roladki Śledziowe

Na każdy pasek śledzia układamy oliwkę lub cebulkę i zwijamy.

Układamy w miseczce.

Posypujemy posiekaną cebulą i papryką chili.

Składniki marynaty łączymy ze sobą i polewamy roladki.

Odstawiamy na 3-4 godz. do lodówki.

Roladki Śledziowe

Roladki Śledziowe

Roladki Śledziowe

Roladki Śledziowe

Smacznego !!!

11:17, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 marca 2018

 Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Skład:

4 jajka ekologiczne „L”

100g szynki konserwowej

2 ogórki konserwowe

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

szczypiorek

Dodatkowo:

3 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Jajka przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na palnik. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Od tej pory gotujemy przez 5min. Następnie jajka studzimy w zimnej wodzie.

Gdy jajka będą już zimne to za pomocą noża (najlepiej z ząbkami) kroimy jajka razem ze skorupką wzdłuż na pół.

Następnie wyjmujemy jajko za pomocą łyżki (ostrożnie, aby nie pokruszyć skorupki), jajka przekładamy do miski, a skorupkę odkładamy.

Do jajek dorzucamy pokrojoną w kostkę wędlinę oraz ogórek. Całość doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy i dodajemy majonez. Teraz blendujemy.

Na koniec dorzucamy szczypiorek.

Tak przygotowaną pastą napełniamy skorupki jajek.

Jajka, a właściwie farsz w jajkach zanurzamy w bułce tartej.

Jajka farszem do dołu układamy na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni. Smażymy ok. 4 minut.

Zdejmujemy z patelni i układamy na półmisku.

Zjadamy z świeżym pieczywem póki są ciepłe.

Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Jajka Faszerowane i Smażone w Skorupce

Smacznego !!!

12:22, joannas1976 , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 marca 2018

Soljanka – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych.

Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom. Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw, zwłaszcza pieprzu, pietruszki i kopru, zazwyczaj też kapustę. Ja zamiast pieprzu użyłam do gotowania wywaru świeżej papryki chili.

W Soljance mięsnej powinno być kilka gatunków mięsa (obsmażone, gotowane, wędzone), a także wędliny (przeważnie parówki, salami - ja użyłam kabanosów) oraz słoninę.

Zupa Soljanka

Skład:

Na wywar:

600g żeberek wędzonych

1 pręga wołowa z kością (500g)

2 marchewki

kawałek selera

1 pietruszka

3 liście laurowe

1 duża, świeża papryka chili

5 kulek ziela angielskiego

Dodatkowo:

2-3 kabanosy

150g wędzonego boczku

4 większe ogórki kiszone

3 średnie ogórki konserwowe

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

200ml passaty pomidorowej

mały słoiczek kaparów

mały słoiczek oliwek czarnych

natka pietruszki

koperek

śmietana 18%

1 cytryna

sól

2 łyżki masła

ok. 200ml soku z kiszonych ogórków

 Zupa Soljanka

Przygotowanie:

Pręgę wołową dokładnie myjemy i przekładamy do garnka, dodajemy żeberka wędzone i zalewamy ok. 4l wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zdejmujemy „szumowiny”. Po godzinie gotowania dorzucamy obraną marchew, seler, pietruszkę oraz dodajemy całą paprykę chili, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez ok. 90min (aż mięso będzie miękkie). Na 20min przed końcem gotowania doprawiamy solą.

Gdy mięso będzie już miękkie to wyjmujemy je z garnka, oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa (oprócz chili) kroimy w kostkę. Bulion przecedzamy przez sitko.

Mięso z pręgi, wędzonych żeberek oraz warzywa wrzucamy do bulionu.

Boczek kroimy w słupki lub kostkę.

Cebule obieramy i drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Ogórki konserwowe kroimy w paseczki.

Ogórki kiszone trzemy na dużych oczkach tarki.

Kapary odsączamy z zalewy i siekamy.

Oliwki kroimy w plasterki.

Na patelni podsmażamy boczek i kabanosy. Następnie dorzucamy do zupy.

Teraz podsmażamy cebulę i czosnek. Zalewamy passatą pomidorową, mieszamy, a po chwili przelewamy do zupy.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim ogórki konserwowe. Następnie dorzucamy ogórki kiszone i całość chwilę dusimy, aż się lekko zrumienią, przekładamy do zupy.

Całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 10 minut.

Teraz dodajemy kapary, oliwki i sok z połowy cytryny.

Jeżeli zupa jest za mało kwaśna to dolewamy sok z kiszonych ogórków.

Nalewamy na talerze, dodajemy plasterek cytryny, polewamy śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem.

Podajemy z świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

 Zupa Soljanka

Zupa Soljanka

Zupa Soljanka

Zupa Soljanka

Smacznego !!!

piątek, 09 marca 2018

Śledzie z Beczki po Piracku

Skład:

5 filetów ala matias z firmy Seko

2 kiszone ogórki

2 mniejsze cebule

mała papryka chili

3 ząbki czosnku

Zalewa:

12 łyżek oleju słonecznikowego

sok z 1 limonki

2 łyżeczki cukru

2 łyżki posiekanego koperku

Dodatkowo:

2 łyżki oleju

Śledzie z Beczki po Piracku 

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z zalewy, odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ćwierć plasterki.

Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki.

Paprykę chili drobno siekamy.

Ogórka kiszonego kroimy w cienkie ćwierć plasterki.

Śledzie z Beczki po Piracku

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy cebule. Dusimy na małym ogniu kilkanaście sekund, aż cebula tylko zmięknie (nie smażymy jej). Następnie dodajemy ogórek, czosnek i chili. Całość jeszcze chwilę dusimy, aż wszystkie produkty lekko zmiękną. Studzimy

Składniki zalewy łączymy ze sobą w miseczce.

Do słoika wkładamy trochę duszonych warzyw, następnie paski śledzi i znów warzywa i tak na zmianę, aż do wyczerpania składników.

Całość zalewamy marynatą.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Wykładamy na półmisek lub podajemy prosto ze słoiczka lub miski.

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Śledzie z Beczki po Piracku

Smacznego !!!

12:42, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 05 marca 2018

 Proste, nieskomplikowane i szybkie danie. Schabowe w sosie śmietanowym z nutką wędzonki i aromatem grzybów.

Danie może nie wygląda za ładnie, ale naprawdę jest bardzo pyszne :)

Schab po Alpejsku 

Skład:

2 kotlety schabowe

1 cebula

2 plasterki mocno wędzonej szynki (wieprzowej) np: Litewskiej, Babuni...

3 średnie pieczarki

150ml śmietany 42%

sól

pieprz ziołowy

 

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem.

Oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Schab po Alpejsku

Na kotlety rozkładamy pokrojoną w ćwierć plasterki cebulę.

Schab po Alpejsku

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę.

Schab po Alpejsku

Teraz rozkładamy pokrojone w plasterki pieczarki.

Schab po Alpejsku

Polewamy śmietaną.

Lekko oprószamy solą i pieprzem ziołowym.

Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekamy przez 30min, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze przez 30min.

Podajemy z puree ziemniaczanym lub z ryżem lub z kaszą i ulubioną surówką.

schab po alpejsku

schab po alpejsku

Smacznego !!!

12:07, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 marca 2018

Krokiety Gospodarskie 

Skład:

700g świeżego boczku

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka oleju

Farsz:

Mała włoska kapusta (ok. 800g)

300g pieczarek

2 duże cebule

1 słoik ogórków po Meksykańsku (przepis tutaj)

2 pomidory

sól, pieprz

1 łyżka octu

2 łyżki masła

Naleśniki:

3 szklanki mąki

1 ½ szklanki mleka

2 szklanki wody mineralnej

2 jajka

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:

Bułka tarta

2 jajka

olej do smażenia

 Krokiety Gospodarskie

Przygotowanie:

Boczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub cienkie paseczki. Przekładamy do miski i oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz skrapiamy lekko olejem. Mięso dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Krokiety Gospodarskie

Kapustę siekamy.

Krokiety Gospodarskie

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Ogórki wyjmujemy ze słoika i kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebule,

Krokiety Gospodarskie

gdy ta się zeszkli to dorzucamy kapustę. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem. Nakładamy pokrywkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 15 min.

Kapustę przekładamy do miski i ew. jeszcze doprawiamy do smaku solą i pierzem. Mieszamy.

Na patelni wytapiamy boczek, aż się mocno zrumieni. Za pomocą łyżki cedzakowej boczek przekładamy do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy pieczarki, które następnie także dokładamy do kapusty.

Całość dokładnie mieszamy.

Krokiety Gospodarskie

Naleśniki: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolewamy mleka, jeżeli ciasto jest zbyt lejące to dosypujemy mąki, ma być konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni o śr. 28cm.

Każdy naleśnik rozkładamy np.: na desce i na środku nakładamy czubatą łyżkę kapusty z boczkiem.

Następnie nakładamy po kilka kawałków ogórków po meksykańsku i pomidorów.

Krokiety Gospodarskie

Składamy krokiety.

Każdy krokiet zamaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Przekładamy na blachę i wstawiamy na ok.5-10 minut do piekarnika i zapiekamy w temp. 180st.

Krokiety Gospodarskie

Podajemy do zjedzenia same lub z ulubionym sosem.

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Krokiety Gospodarskie

Smacznego !!!

poniedziałek, 26 lutego 2018

Przepis na tego śledzia to mistrzostwo ! Jest rewelacyjny, orzeźwiający i chrupiący! Gorąco polecam wypróbowanie, będziecie zaskoczeni smakiem i lekkością tego dania :) a całość przygotowania zajmie wam 5 minut !

Śledzie z Ogórkiem Curry

Skład:

1 słoik śledzi "beczka śledzi w oleju wiejskim" firmy Seko

1 długi ogórek

świeżo zmielony pieprz

Zalewa:

10 łyżek oleju słonecznikowego

sok z połowy limonki

1 łyżka curry

1 łyżka cukru trzcinowego (może być biały)

Śledzie z Ogórkiem Curry

Przygotowanie:

Śledzie kroimy w paseczki i przekładamy na półmisek.

Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na cztery części i odkrawamy pestki. Resztę ogórka kroimy w kostkę i dokładamy do śledzi.

Śledzie z Ogórkiem Curry

Całość oprószamy obficie świeżo zmielonym pieprzem.

Śledzie z Ogórkiem Curry

W miseczce łączymy ze sobą składniki zalewy i polewamy śledzie oraz ogórka. Mieszamy i zjadamy.

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Śledzie z Ogórkiem Curry

Smacznego !!!

12:49, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (2) »
sobota, 24 lutego 2018

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami 

Skład:

3 kotlety schabowe

100g ryżu

100g kiełbasy chorizo w kawałku

1 duża cebula

200g pieczarek

kawałek czerwonej papryki

1 papryczka chili

250ml passaty pomidorowej

600ml bulionu drobiowo- warzywnego

sól, pieprz

½ łyżeczki suszonej bazylii

garść posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami 

Przygotowanie:                      

Schab kroimy w cienkie słupki. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chorizo kroimy w cienkie plasterki, a następnie w kostkę.

Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, a chili drobno siekamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego schab. Smażymy, aż schab się zrumieni. Teraz dorzucamy kiełbasę chorizo, cebulę i pieczarki. Całość smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dorzucamy papryki, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy.

Na drugiej patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy na niego ryż. Ciągle mieszając smażymy, aż ryż zrobi się biały. Zmniejszamy ogień i podlewamy odrobiną bulionu, mieszamy, a gdy bulion odparuje to podlewamy jeszcze wywarem i ponownie mieszamy i tak do wyczerpania bulionu. Gdy bulion całkowicie odparuje, a ryż będzie jeszcze twardy to podlewamy odrobiną wody. Następnie dolewamy passatę pomidorową, mieszamy, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią. Wrzucamy mięso z pieczarkami i papryką z drugiej patelni. Mieszamy i dorzucamy natkę pietruszki.

Podajemy udekorowane świeżą natką pietruszki.

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami

Ryż Smażony z Schabem, Chorizo  i Pieczarkami

Smacznego !!!

12:47, joannas1976 , Kasza, Ryż
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 lutego 2018

Karkówka po Wiejsku 

Skład:

6 kotletów z karkówki

6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

sól, pieprz

Farsz:

2 większe marchewki

2 średnie cebule

pęczek natki pietruszki

1 łyżka ostrego ketchupu

Dodatkowo:

olej do smażenia

wykałaczki

1 mała cebula

2-3 łyżki mąki

Karkówka po Wiejsku 

Przygotowanie:

Marchew trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebule obieramy i drobno siekamy.

Natkę pietruszki także drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i podsmażamy na nim cebulę, gdy ta się zeszkli to dorzucamy marchew. Nakładamy pokrywkę i zmniejszamy ogień, dusimy na malutkim ogniu ok. 10 min, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dorzucamy natkę pietruszki, ketchup i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Karkówka po Wiejsku

Plastry karkówki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem (ostrożnie aby nie zrobić dziur)

Kotlety oprószamy solą i pieprzem

Karkówka po Wiejsku

Na środku mięsa rozkładamy plaster szynki szwarcwaldzkiej,

Karkówka po Wiejsku

następnie na szynkę rozsmarowujemy farsz marchewkowy.

Karkówka po Wiejsku

Mięso zwijamy w roladkę i dokładnie spinamy wykałaczkami.

Karkówka po Wiejsku

Przygotowujemy patelnie o śr. 28cm z pokrywką.

Roladki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż się zrumienią.

Następnie między rolady wrzucamy posiekaną cebulę i chwilkę smażymy, aż cebula się zeszkli. Podlewamy ok. 500-600ml wody. Nakładamy pokrywkę i dusimy na małym ogniu przez ok. 40min. Gdy płyny za szybko odparują to podlewamy jeszcze wodą i w trakcie duszenia obracamy roladki.

Mięso zdejmujemy z patelni i wyjmujemy wykałaczki.

Gdy chcemy sos to na patelnię na której smażyliśmy mięso dolewamy trochę wody (ok. 250 ml) i zaciągamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i ew. przyprawą w płynie.

Podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem oraz surówką np. z czerwonej kapusty - przepisy tutaj lub tutaj i jeszcze tu.

Karkówka po Wiejsku

Karkówka po Wiejsku

Karkówka po Wiejsku

Smacznego !!!

13:42, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 16 lutego 2018

Śledź po Koreańsku 

Skład:

4 filety śledziowe ala matias

2 średnie czerwone cebule

4 goździki

4 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

½ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

½ łyżeczki zmielonego kuminu

½ łyżeczki sproszkowanego imbiru

½ łyżeczki płatków chili lub 4-5 suszone papryczki piri piri (które rozkruszamy)

Marynata:

½ szklanki oleju słonecznikowego

2 łyżki miodu

sok z 1 całej limonki

2 łyżki sosu ostrygowego

1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Śledź po Koreańsku

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w cienkie paski.

Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć krążki.

Do słoika o pojemności ok. 600ml wkładamy trochę cebuli połowę przypraw, a następne rozkładamy trochę pasków śledzi i tak na przemian do wyczerpania składników.

W miseczce mieszamy składniki marynaty i zalewamy śledzie w słoiku.

Słoik szczelnie zamykamy i wstrząsamy aby składniki dobrze się połączyły.

Odstawiamy na dwa dni do lodówki.

Śledź po Koreańsku

Śledź po Koreańsku

Śledź po Koreańsku

Śledź po Koreańsku

Śledź po Koreańsku

Smacznego !!!

13:24, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 14 lutego 2018

Lepenice czyli tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą, polane boczkiem z cebulką.

Pyszne danie pochodzi z kuchni Czeskiej.

Lepenice 

Skład:

1 kg ziemniaków

2 łyżki śmietany

300g wędzonego boczku

2 duże cebule

400g kiszonej kapusty

olej

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy ok. ½ szklanki wody, solimy i dusimy, aż kapusta będzie miękka.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

Odcedzamy i ubijamy tłuczkiem na puree, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Boczek kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni z kilkoma łyżkami oleju wytapiamy boczek, dokładamy cebulę i smażymy, aż cebula lekko się zrumieni.

1 łyżkę boczku z cebulą przekładamy do ugotowanej i odparowanej kapusty, mieszamy.

Następnie kapustę dodajemy do ziemniaków i mieszamy.

Ziemniaki z kapustą rozkładamy na półmisku i polewamy boczkiem z cebulą.

Podajemy same z kubkiem maślanki lub jako dodatek do mięsa.

Lepenice

Lepenice

Smacznego !!!

13:05, joannas1976 , Warzywa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 lutego 2018

Żołądki Drobiowe w Sosie Koperkowym 

Skład:

1 kg żołądków drobiowych

2 cebule

750 ml bulionu drobiowego

pęczek koperku

4 łyżki mąki + 200ml wody

sól, pieprz

½ łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki śmietany

przyprawa w płynie

olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Żołądki oczyszczamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy woda się zagotuje to po kilkunastu sekundach żołądki wylewamy na durszlak. Podroby opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy czystą wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie. Na 15 min przed końcem doprawiamy solą. Żołądki wylewamy na durszlak i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno siekamy.

Żołądki podsmażamy na patelni z kilkoma łyżkami oleju, gdy się zrumienią to dodajemy cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli.

Żołądki Drobiowe w Sosie Koperkowym

W garnku zagotowujemy bulion drobiowy i dodajemy podsmażone podroby z cebulą. Zagotowujemy i dusimy ok. 10 min na małym ogniu. Następnie mąkę mieszamy z zimną wodą i dolewamy do potrawy. Całość mieszamy i dolewamy śmietanę. Na koniec dorzucamy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, przyprawą w płynie, pieprzem i ostrą papryką.

Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Żołądki Drobiowe w Sosie Koperkowym

Żołądki Drobiowe w Sosie Koperkowym

Smacznego !!!

14:11, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
piątek, 09 lutego 2018

Tatar z Śledzia 

Skład:

4 filety śledziowe typu: wiejskie z beczki "Seko"

2 ogórki konserwowe

1 mniejsza czerwona cebula

ćwierć małej czerwonej papryki

4 marynowane pieczarki do dekoracji

sól, pieprz

Tatar z Śledzia 

Przygotowanie:

Śledzie wyjmujemy z zalewy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie siekamy w drobną kostkę.

Ogórki trzemy na dużych oczkach tarki.

Cebulę i paprykę drobno siekamy.

Na talerzu ustawiamy dwie obręcze do potraw w których umieszczamy i ugniatamy po ćwierć porcji śledzi. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Następnie rozkładamy cebulę, na cebuli rozkładamy ogórki, następnie resztę śledzi. Ponownie przyprawiamy solą i pieprzem i na wierzchu rozkładamy paprykę.

Ostrożnie zdejmujemy obręcz i dekorujemy całymi pieczarkami.

Od razu podajemy do zjedzenia.

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Tatar z Śledzia

Smacznego !!!

13:29, joannas1976 , Ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 05 lutego 2018

Roladki Schabowe po Śląsku 

Skład:

3 kotlety schabowe

3 plastry szynki

3 plastry sera żółtego

2 grubsze plastry kiełbasy żywieckiej  (ew. krakowskiej)

1 mała cebula

sól, pieprz

papryka ostra

1 łyżka maki

Dodatkowo:

Wykałaczki

Olej do smażenia

Pół cebuli

 Roladki Schabowe po Śląsku

Przygotowanie:

Kotlety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem (ostrożnie aby nie zrobić dziur)

Każdy kotlet doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Na każdy kotlet nakładamy plaster szynki, na szynkę plaster żółtego sera

Roladki Schabowe po Śląsku

Cebulę obieramy i kroimy w ósemki.

Kiełbasę żywiecką kroimy w grubsze w słupki.

Cebulę i słupki kiełbasy rozkładamy na kotlecie.

Roladki Schabowe po Śląsku

Zwijamy w roladkę i dokładnie spinamy wykałaczkami.

Roladki Schabowe po Śląsku

Roladki Schabowe po Śląsku

Oprószamy z zewnątrz solą, pieprzem i ostrą papryką.

Roladki Schabowe po Śląsku

Roladki obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Na koniec dorzucamy posiekaną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli to podlewamy ok.400ml wodą. Nakładamy pokrywkę i dusimy ok. 30 -40 min. na małym ogniu.

Roladki ściągamy z patelni i wyjmujemy wykałaczki.

Podajemy z kaszą lub z ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Roladki Schabowe po Śląsku

Roladki Schabowe po Śląsku

Roladki Schabowe po Śląsku

Roladki Schabowe po Śląsku

Smacznego !!!

13:14, joannas1976 , Obiad
Link Komentarze (1) »
czwartek, 01 lutego 2018

Orecchiette z Sosem California

Skład:

200g makaronu Orecchiette (może być spaghetti)

2 filety z kurczaka

1 większa cebula

puszka pomidorów w zalewie

70ml czerwonego wina

3 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

liść laurowy

2 łyżeczki cukru trzcinowego

½ łyżeczki ostrej papryki

sól, pieprz

przyprawa do kurczaka

oliwa z oliwek

starty żółty ser

 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski i oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 min.

Następnie mięso podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy się lekko zrumieni to wrzucamy posiekaną cebulę, gdy ta się zeszkli to dolewamy czerwone wino, dorzucamy liść laurowy i chwilkę dusimy, aż płyny lekko odparują.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, trochę wody z gotowania makaronu dolewamy na patelnię do kurczaka i dorzucamy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy cukier, sól, paprykę ostrą, rozmaryn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok. 5-10min. Na koniec dolewamy sos sojowy i mieszamy.

Sos wylewamy na ugotowany makaron i posypujemy startym żółtym serem.

Orecchiette z Sosem California

Orecchiette z Sosem California

Smacznego !!!

poniedziałek, 29 stycznia 2018

Przepis ten znalazłam na blogu mniammniam. Z powodu braku niektórych produktów zmieniłam skład i zrobiłam trochę „ po swojemu”. Boczuś jest rewelacyjny – mięciutki, soczysty, słodko – pikantny i aromatyczny. Polecam.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej 

Skład:

Ok. 2 kg świeżego boczku bez kości i skóry

Marynata:

3 łyżki miodu

1 łyżka pieprzy cayenne

1 łyżka papryki słodkiej wędzonej

1 mała główka czosnku

2 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka oleju

kilka liści laurowych

sól, pieprz

500 ml bulionu warzywnego

 Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Przygotowanie:

Boczek dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron.

W miseczce mieszamy miód z olejem, paprykami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Boczek rozkładamy na desce (chudszą stroną do góry) i rozprowadzamy po całej powierzchni mięsa połowę marynaty.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Oprószamy majerankiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zwijamy mięso w roladę (marynatą do środka).

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Roladę mocno obwiązujemy sznurkiem.

Resztą marynaty smarujemy dookoła roladę.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Pomiędzy sznurki wciskamy liście laurowe. Lekko oprószamy majerankiem.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Roladę przekładamy na półmisek i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia roladę przekładamy do brytfanny i podlewamy bulionem warzywnym.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 100-120min. w temperaturze 200st (ja mam piekarnik gazowy, wiec grzanie tylko z dołu) pamiętając aby roladę od czasu do czasu podlewać bulionem spod rolady. Gdy boczek podczas pieczenia będzie się szybko przypiekał to przykrywamy go folią albuminową.

Wyjmujemy i studzimy.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Zdejmujemy sznurki i kroimy w plasterki.

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Pieczony Boczek w Marynacie Miodowo Paprykowej

Smacznego !!!

piątek, 26 stycznia 2018

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku 

Skład:

6 kotletów z karkówki

przyprawa do steków

sól

olej

Dodatkowo:

Ok. 100g kiełbasy chorizo

4 większe ziemniaki

1 średnia cukinia

8 pieczarek

3 cebule

2 marchewki

garść zielonych oliwek

pół czerwonej papryki

3 ząbki czosnku

200 ml passaty pomidorowej

majeranek

1 łyżeczka pieprzu cayenne

sól

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Przygotowanie:

Kotlety z karkówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i przyprawą do steków. Skrapiamy oliwą i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Następnie kotlety podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę.

Marchew obieramy i kroimy w plasterki.

Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki.

Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy w grubą kostkę.

Paprykę kroimy w paseczki, a następnie w kostkę.

Kiełbasę chorizo kroimy w kostkę.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Do kociołka (u mnie brytfanna) wrzucamy ziemniaki, które oprószamy solą, majerankiem i pieprzem cayenne. Następnie wyciskamy na nie czosnek i dokładnie mieszamy.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Do ziemniaków wrzucamy pozostałe warzywa. Mieszamy.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Kotlety z karkówki wciskamy między warzywa. Dodajemy kiełbasę chorizo i oliwki.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

zalewamy passatą pomidorową.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 90min. w temperaturze 200°C.

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Nakładamy na talerze i zjadamy :)

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

Kociołek z Karkówką po Hiszpańsku

 

Smacznego !!!

sobota, 20 stycznia 2018

Mocktail to żartobliwe wyrażenie, które odnosi się do bezalkoholowego odpowiednika znanego koktajlu alkoholowego czyli drink bezalkoholowy inspirowany recepturami i nazwami ich alkoholowych odpowiedników znanych jako long drinks.

Mocktail pozwala cieszyć się unikalnym smakiem i orzeźwieniem bo nie zawiera alkoholu. A smakuje jak np. gotowa margherita,  caipirinha czy pina colada ! Nazwa powstała od angielskich słów: mock – imitować, udawać i coctail – koktajl.

Koktajl Ananasowo Kokosowy 

Skład:

1 świeży ananas (waga ok. 2 kg)

1 puszka mleka kokosowego

4 łyżki cukru trzcinowego

Do Dekoracji Szklanek:

Syrop trzcinowy

Wiórki kokosowe

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Przygotowanie:

Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek, a resztę miąższu kroimy w kostkę i przekładamy do wysokiego naczynia. Do ananasa dolewamy mleko kokosowe i dosypujemy cukier. Całość blendujemy. Schładzamy w lodówce.

Na talerzyk wylewamy trochę syropu trzcinowego i zamaczamy w nim krawędzie szklanki, następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Uzupełniamy szklankę napojem. Pijemy za pomocą słomki.

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Koktajl Ananasowo Kokosowy

Smacznego !!!

Sałatka Gyros w Ananasie

Skład:

2 filety z kurczaka

2 łyżki przyprawy gyros

1 duży ananas (jeżeli nie chcemy sałatki podawać w ananasie to wystarczą 4-5 krążki ananasa z puszki)

500 g kapusty pekińskiej

6-7 większych, dobrych ogórków konserwowych

słoik (320 g) marynowanych pieczarek

1 czerwona cebula lub pęczek szczypiorku

sól, pieprz

majonez

ew. do dekoracji natka pietruszki

 Sałatka Gyros w Ananasie

Przygotowanie:

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą i przyprawą gyros. Odstawiamy na jakąś godzinę.

Następnie podsmażamy na złoty kolor. Odstawimy do przestygnięcia.

Ananasa przekrawamy na pół i wycinamy zdrewniały środek, następnie wykrawamy nożykiem miąższ. Do sałatki zużywamy tylko połowę miąższu ananasa (z reszty możemy przygotować koktajl).

Miąższ ananasa kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską, posiekaną cebulę lub szczypiorek, podsmażonego kurczaka, pokrojone w plasterki pieczarki oraz starte na dużych oczkach tarki ogórki konserwowe. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy majonez, mieszamy i schładzamy w lodówce.

Następnie sałatkę przekładamy do wydrążonych połówek ananasa. Posypujemy delikatnie posiekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy do zjedzenia.

Sałatka Gyros w Ananasie

Sałatka Gyros w Ananasie

Sałatka Gyros w Ananasie

Sałatka Gyros w Ananasie

Smacznego !!!

11:33, joannas1976 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 stycznia 2018

Śledzik Leśniczego 

Skład:

1 wiaderko filetów śledziowych ala matjas „Seko”

pół słoika suszonych pomidorów w oliwie

50g suszonych borowików

2 cebule

200ml passaty pomidorowej

1 łyżka ketchupu pikantnego

1 łyżka cukru trzcinowego

½ łyżeczki suszonego oregano

szczypta pieprzu cayenne

ok. 200ml oliwy z oliwek

olej

sól

500ml mleka

Śledzik Leśniczego 

Przygotowanie:

Filety śledziowe przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy około 1-2 godzin. Następnie wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w paseczki.

Śledzik Leśniczego

Grzyby suszone gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i kroimy w kostkę.

Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy ćwierć krążki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego cebulę. Dusimy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy pomidory i grzyby.

Śledzik Leśniczego

Dusimy jeszcze chwilkę, a następnie dolewamy passatę pomidorową. Doprawiamy cukrem trzcinowym, pieprzem cayenne, oregano i szczyptą soli. Na koniec dodajemy ketchup. Mieszamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 10min. Studzimy.

Układamy w misce warstwowo czyli trochę farszu i paski śledzi.

Śledzik Leśniczego

Śledzik Leśniczego

Całość zalewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na noc do lodówki.

Śledzik Leśniczego

Śledzik Leśniczego

Śledzik Leśniczego

Smacznego !!!

13:59, joannas1976 , Ryby
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 43
| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zakładki:
Facebook
Kontakt i Współpraca
Nie zezwalam na kopiowanie mojej pracy, umieszczenie moich zdjęć, przepisów na innych stronach, portalach bez mojej zgody.
Top Blogi Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!
zBLOGowani.pl
Przepisy Na - katalog Kulinarny
Wszystkie przepisy są na Petitchef PL Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów FlyB - Kulinaria Blogi